Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#39376 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

BadBoy wrote: 29/01/2021 12:14
Mogy87 wrote: 29/01/2021 11:44
daddy-kool wrote: 29/01/2021 11:29 Kolegica @Mogy87 je mnogim na temi trn u oku. :lol:
Meni je sve to malo :shock: postalo.

Pa radile su se komparativne analize mojih i postova drugih forumasa :roll:
Halali ti meni :D nisam kvalitativno analizirao postove nego samo kvantificirao :D
Ma ne mislim na tebe. Covjek je analizirao postove mene i druge forumasice na svim temama i komparirao nase stavove. To mu je bio "krunski dokaz" da smo ista osoba :mrgreen:
Trappist

#39377 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 29/01/2021 12:21
BadBoy wrote: 29/01/2021 12:14
Mogy87 wrote: 29/01/2021 11:44

Meni je sve to malo :shock: postalo.

Pa radile su se komparativne analize mojih i postova drugih forumasa :roll:
Halali ti meni :D nisam kvalitativno analizirao postove nego samo kvantificirao :D
Ma ne mislim na tebe. Covjek je analizirao postove mene i druge forumasice na svim temama i komparirao nase stavove. To mu je bio "krunski dokaz" da smo ista osoba :mrgreen:
:lol: :lol:
escobar__

#39379 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

laik1981 wrote: 29/01/2021 18:14 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-br ... /210129106

Dosli sojevi na parenje..
:D

Kakva jebačina u mozak. :lol:
daddy-kool

#39381 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Image
ja71

#39382 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Mapa SPROVOĐENJA mjera pod uslovom da su zemlje priložile tačne podatke
Edin H.

#39383 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

escobar__ wrote: 29/01/2021 19:02
laik1981 wrote: 29/01/2021 18:14 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-br ... /210129106

Dosli sojevi na parenje..
:D

Kakva jebačina u mozak. :lol:
S obzirom da si se zabrinuo da the upoznam i sa juznoafrickim sojem

https://www.independent.co.uk/news/viru ... 94270.html
MUNAFIK

#39384 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

ja71 wrote: 29/01/2021 08:59
User987 wrote: 28/01/2021 23:15 Vakcine neće biti učinkovite ni blizu očekivanja jer su "mudre" glave sprečavanjem virusa da se širi, raznim mjerama i zaključavanjem, omogućili istom virusu da mutira i vakcinu učini neefikasnom!
ovo je čista laž i ubleha.
što je virus rasprostranjeniji to mu je veća vjerovatnoća da mutira.

šta i mi bez forumskih strućnjaka :roll:
Da veca mu je vjeravatnoca da mutira, ali se smanjuje prostor za sirenje... Vise ljudi stice imunitet i prekidaju se lanci zaraze...

Virus mozda mutira, ali se nema gdje sirit, ovako smo ostavili svim mutacijama vise prostora za sirenje i produzili agoniji, dakle i sa vremenskog i sa aspekta mutacija ovo sto radimo je lose.

Mislim da je to kolega zelio reci, sto je po logici vrlo ispravno razmisljanje.
ja71

#39385 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

@MUNAFIK pišeš gluposti kontra zvaničnog stava nauke
Naslovnica

#39386 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

ja71 wrote: 30/01/2021 08:17 @MUNAFIK pišeš gluposti kontra zvaničnog stava nauke
Vratimo se unazad vezano za zvanične stavove nauke vezano za mutacije.
Ne mutira.
Mutira ali vrlo slabo.
Mutira brzo ali te mutacije su beznačajne.
Mutira brzo ali to nema uticaja na vakcine.
Mutira ali ćemo prilagoditi vakcine.
ITD...
Danas imamo nekoliko mutacija o kojima se još uvijek polemiše, neke vakcine su efikasne protiv mutiranih, neke ne baš toliko.
A ko zna šta nas čeka u narenim mjesecima.
Sve su to bili zvanični stavovi nauke u datim trenucima.
red evil

#39387 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by red evil »

Stav nauke je da virus mutira ali ne brzo kao što to radi virus gripe. Mnoge mutacije i nisu nešto bitni ali ako se pusti da virus slobodno se širi bez ikakvih ograničenja virus može da ima neke značajnije mutacije gdje nas npr može vratiti na početak jer može da bude takva mutacija da može da izbjegava neutralizirajuća antitijela. To je ono što sam pročitao šta je zvanični stav nauke.
Naslovnica

#39388 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 30/01/2021 08:48 Stav nauke je da virus mutira ali ne brzo kao što to radi virus gripe. Mnoge mutacije i nisu nešto bitni ali ako se pusti da virus slobodno se širi bez ikakvih ograničenja virus može da ima neke značajnije mutacije gdje nas npr može vratiti na početak jer može da bude takva mutacija da može da izbjegava neutralizirajuća antitijela. To je ono što sam pročitao šta je zvanični stav nauke.
U najvećoj mjeri se slažem sa tvojim postom.
U 2020 svi smo svašta pročitali vezano za zvanične stavove nauke
Stav nauke o virusu se mijenjao od početka epidemije, i to je normalno.
Mnogo toga o virusu je bilo nepoznato, a i danas je.
Svako može ukucati u Google "corona virus mutation" i pratiti linkove od početka epidemije do danas.
Naslovnica

#39389 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Naslovnica wrote: 30/01/2021 08:58
red evil wrote: 30/01/2021 08:48 Stav nauke je da virus mutira ali ne brzo kao što to radi virus gripe. Mnoge mutacije i nisu nešto bitni ali ako se pusti da virus slobodno se širi bez ikakvih ograničenja virus može da ima neke značajnije mutacije gdje nas npr može vratiti na početak jer može da bude takva mutacija da može da izbjegava neutralizirajuća antitijela. To je ono što sam pročitao šta je zvanični stav nauke.
U najvećoj mjeri se slažem sa tvojim postom.
U 2020 svi smo svašta pročitali vezano za zvanične stavove nauke
Stav nauke o virusu se mijenjao od početka epidemije, i to je normalno.
Mnogo toga o virusu je bilo nepoznato, a i danas je.
Svako može ukucati u Google "corona virus mutation" i pratiti linkove od početka epidemije do danas.
Još da dodam - sigurno će biti još mutacija, pogotovu tamo gdje je bio veliki broj zaraženih. UK, Brazil, JAR za sada, slijedeći su možda Meksiko, USA, Belgija...
BadBoy

#39390 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Još samo da dodam svoju laičku interpretaciju situacije sa virusom. Neka me učitelj Splinter ispravi ako griješim.

Sam virus kao virus (kojeg gledamo kroz mikroskop) nije nepoznanica jer su nam koronavirusi dobro poznati a imalo smo i iskustva sa SARS i MERS. To znači da možemo vrlo dobro znati neke stvari o virusu ovako "na suho" tipa koliko brzo mutira, kako se najlakše prenosi, kako ga targetirati (ona kruna protein). Zbog svog ovog ranijeg znanja smo između ostalog i mogli tako brzo napraviti vakcinu.

Oni što ne znamo i zašto je Sars-Cov-2 "novel virus" jeste njegov uticaj na organizam jedinke. Naše tijelo se nikada prije nije srelo sa ovim virusom i niko ne zna kako će nas imuni sistem reagovati na njega. Zato mislim da ima toliko varijacija u simptomima jer svačiji organizam pokušava pogoditi kako da se riješi ovog virusa.

Nasuprot tome, sa virusom gripe koegzitiramo hiljadama godina. Od samog rođenja smo u kontaktu sa njim, čak se i antitijela prenose za vrijeme trudnoće sa majke na dijete i za vrijeme dojenja. Naši imuniteti su već istrenirani kako da reaguju na njega i zato su simptomi gripe manje-više isti kod svakoga. U biti i mi smo evoluirali uz virus gripe i našim organizmima on nije ništa novo; znaju kako ga se riješiti i kako reagovati na njega.

Dakle, treba razlučiti naše naučno znanje o virusu kao virusu i "znanje" našeg imuniteta o virusu.

Samo moja nagađanja, sad me razapnite :D
laik1981

#39391 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

I opet ne mozes znati kako ces reagovati i na gripu jer je raspon klinickih slika poprilicno sirok.. I gripa je svake godine drugacija, pa tako nekad imamo zestoke epidemije i pune bolnice, a nekad bude blaze.. U poredjenjima gripa se potcjenjuje, a covid precjenjuje.. Na kraju slika i kod jednog i kod drugog ovisi o individualnom odgovoru imuniteta..

Kad procitas o gripi i komplikacijama koje mozes imati postane nerelevantno sto zivimo sa njom od kada znamo..
https://www.adiva.hr/zdravlje/gripa-i-p ... grozeniji/
ja71

#39392 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Naslovnica wrote: 30/01/2021 08:39
ja71 wrote: 30/01/2021 08:17 @MUNAFIK pišeš gluposti kontra zvaničnog stava nauke
Vratimo se unazad vezano za zvanične stavove nauke vezano za mutacije.
Ne mutira.
Mutira ali vrlo slabo.
Mutira brzo ali te mutacije su beznačajne.
Mutira brzo ali to nema uticaja na vakcine.
Mutira ali ćemo prilagoditi vakcine.
ITD...
Danas imamo nekoliko mutacija o kojima se još uvijek polemiše, neke vakcine su efikasne protiv mutiranih, neke ne baš toliko.
A ko zna šta nas čeka u narenim mjesecima.
Sve su to bili zvanični stavovi nauke u datim trenucima.
Ne znam odakle ti crpiš informacije. Ja slušam ove Njemačke stručnjake po televiziji i rijetko su kada nešto izričito rekli. Uglavnom je bilo: ne znamo još tačno ali pretpostavljamo da ....

To ne treba čuditi jer je virus nov i istraživanja su u trci sa vremenom.

E sad će zao jezik reći: šta oni znaju samo nagađaju.

Ono što se generalno za sve viruse može reći: što mu je veća rasprostranjenost veća mu je i vjerovatnoća da mutira.

Zato je početna tvrdnja: lockdown omogućava mutacije obična ubleha.

Pogledaj onu kartu i pokušaj odgovoriti sebi zašto je ova mutacija nastala u GB a ne npr. Na Islandu
BadBoy

#39393 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 30/01/2021 10:16 I opet ne mozes znati kako ces reagovati i na gripu jer je raspon klinickih slika poprilicno sirok.. I gripa je svake godine drugacija, pa tako nekad imamo zestoke epidemije i pune bolnice, a nekad bude blaze.. U poredjenjima gripa se potcjenjuje, a covid precjenjuje.. Na kraju slika i kod jednog i kod drugog ovisi o individualnom odgovoru imuniteta..

Kad procitas o gripi i komplikacijama koje mozes imati postane nerelevantno sto zivimo sa njom od kada znamo..
Nisam gripu podcijenio samo sam rekao da u pravilu naš organizam zna šta i kako sa gripom. Od 100 ljudi, 90 će ih imati iste ili slične simptome. Izuzeci uvijek postoje.

Sars-Cov-2 je našim organizmima nepoznanica. Možda će ove bebe rođene u pandemiji imati bolje pripremljen imunitet i za ovaj virus. Totalno anegdotalno, iz moje bliže okoline što znam ljudi da je prebolovalo koronu skoro niko nije imao iste simptome. Neko temperaturu na početku, neko na kraju, nekome se vraćala i nestajala ciklično, neko izgubio čula, drugi nisu, jedni sa lakšim simptomima razvili upale pluća, drugi sa težim nisu, neko imao bolove, neko ništa... Sa gripom nije baš tako.
User987

#39394 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by User987 »

Apolutni lockdown skoro apsolutno zaustavlja širenje virusa. Šta je to apsolutni lockdown? Da li je ga je moguće provesti? Ja sam htio reći da ovi ograničeni lockdowni samo daju virusu vrijeme potrebno za mutaciju. Da se Covid-19 pojavio prije trideset godina, on bi brzo "prošarao" kroz populaciji, uzeo nekima život i nestao bez traga. Danas imamo pomalo tragikomične situacije i nesnalaženje stručnjaka. Primjer: Zatvore se srednje škole, a onda gledamo skupove srednjoškolaca na ulicama, u parkovima i na planinama, u kafićima itd. Neko će reći da zatvorena učionica i ulica nisu isto. Slažem se i tu leži kvaka o kojoj govorim. Virusu se daje dragocjeno vrijeme.
laik1981

#39395 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 30/01/2021 11:10
laik1981 wrote: 30/01/2021 10:16 I opet ne mozes znati kako ces reagovati i na gripu jer je raspon klinickih slika poprilicno sirok.. I gripa je svake godine drugacija, pa tako nekad imamo zestoke epidemije i pune bolnice, a nekad bude blaze.. U poredjenjima gripa se potcjenjuje, a covid precjenjuje.. Na kraju slika i kod jednog i kod drugog ovisi o individualnom odgovoru imuniteta..

Nisam gripu podcijenio samo sam rekao da u pravilu naš organizam zna šta i kako sa gripom. Od 100 ljudi, 90 će ih imati iste ili slične simptome. Izuzeci uvijek postoje.

Sars-Cov-2 je našim organizmima nepoznanica. Možda će ove bebe rođene u pandemiji imati bolje pripremljen imunitet i za ovaj virus. Totalno anegdotalno, iz moje bliže okoline što znam ljudi da je prebolovalo koronu skoro niko nije imao iste simptome. Neko temperaturu na početku, neko na kraju, nekome se vraćala i nestajala ciklično, neko izgubio čula, drugi nisu, jedni sa lakšim simptomima razvili upale pluća, drugi sa težim nisu, neko imao bolove, neko ništa... Sa gripom nije baš tako.
Ne bih se bas slozio sa ovim boldiranim.. Evo na ovom linku se nabrajaju simptomi.. 10% oboljelih fasuje upalu pluca, sto virusnu, sto sekundarnu bakterijsku.. Interesantno je i ovo:
No u zimskim mjesecima, tijekom epidemije gripe, registrira se i znatno veći broj bolesnika s moždanim i srčanim udarima u odnosu na preostali dio godine.
Sve sto moze covid moze i gripa. Razlika je sto je covid zarazniji, nije sezonski i sto jos nisu vakcinisane ugrozene kategorije.. A i kod vecine slucajeva organizam se kvalitetno izbori i sa covidom sto dokazuje broj asimptomatskih i onih sa blagim simptomima..

@splinter Da li to sto je neko asimptomatski znaci da posjeduje neku vrstu imuniteta u tom momentu? Nisam vidio da je neko pricao o ovome?
escobar__

#39396 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

BadBoy wrote: 30/01/2021 11:10 Sars-Cov-2 je našim organizmima nepoznanica. Možda će ove bebe rođene u pandemiji imati bolje pripremljen imunitet i za ovaj virus. Totalno anegdotalno, iz moje bliže okoline što znam ljudi da je prebolovalo koronu skoro niko nije imao iste simptome. Neko temperaturu na početku, neko na kraju, nekome se vraćala i nestajala ciklično, neko izgubio čula, drugi nisu, jedni sa lakšim simptomima razvili upale pluća, drugi sa težim nisu, neko imao bolove, neko ništa... Sa gripom nije baš tako.
Meni je ovo npr. najluđa stvar u svemu ovome i nešto što mi nikako nije jasno. Jedna bolest hiljadu simptoma, ne znam...
meridiyan

#39397 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by meridiyan »

:zzzz: :zzzz:

On January 27, 2021, the Council of Europe passed a resolution banning states from introducing vaccines against the virus as mandatory or from using them to discriminate against workers or anyone who is not vaccinated

7.3.1 osigurati da građani budu obaviješteni da cijepljenje NIJE obvezno i ​​da nitko ne vrši politički, socijalni ili bilo koji drugi pritisak da se cijepi, ako to sami ne žele;
7.3.2 osigurati da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen;

https://pace.coe.int/en/files/29004/htm ... RGLbqMM6N8
laik1981

#39398 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

meridiyan wrote: 30/01/2021 11:28 :zzzz: :zzzz:

On January 27, 2021, the Council of Europe passed a resolution banning states from introducing vaccines against the virus as mandatory or from using them to discriminate against workers or anyone who is not vaccinated

7.3.1 osigurati da građani budu obaviješteni da cijepljenje NIJE obvezno i ​​da nitko ne vrši politički, socijalni ili bilo koji drugi pritisak da se cijepi, ako to sami ne žele;
7.3.2 osigurati da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije cijepljen zbog mogućih zdravstvenih rizika ili ne želi biti cijepljen;

https://pace.coe.int/en/files/29004/htm ... RGLbqMM6N8
Mozda zdrav razum preovlada :thumbup:
splinter

#39399 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@laik1981
Vjeruj mi drug ne možeš porediti gripu i ovo govno. Ovo je nešto hinjavo i podlo da te Bog sačuva. Ne govorim o jačini kliničke slike samo koja nekad može biti gora kod gripe, nego o posljedicama po organizam koje ostavi i težinu oporavka.
Moje mišljenje vezano za asimptomatske slučajeve da je dobrim dijelom to zasluga samog virusa, ne mogu sad objašnjavati komplikovano je, al između ostalog to je njegov način da se brže širi. Nije to toliko vezano za sam imuni sistem koliko za sam virus. Asimptomatski slučajevi su njegov najsigurniji način širenja.
escobar__

#39400 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Da je smeće hinjavo, jest. Roditelji od polovice decembra kubure s ovim (moja pretpostavka, nisu testirani "zlatnim standardom" ali imaju simptome ove bolesti), do dana današnjeg nisu se oporavili - i dalje se povremeno kod oboje javi temperatura, kod mame upaljeno grlo (snimci pluća uredni) i tu su opća slabost i umor, dakle evo mjesec i pol dana.
Locked