Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#39026 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 26/01/2021 14:53
Mogy87 wrote: 26/01/2021 13:56
Naslovnica wrote: 26/01/2021 13:33

U većini država je najveća dodatna smrtnost od španske gripe, ne samo u Švedskoj. Nemojmo računati WWII.
Da vidimo grafove za ostale države Evrope, šta pokazuju, da vidimo koliko je to Švedske loša i katastrofalna.
Daj pitaj tog tviteraša Marva koji je kreirao grafove da kreira iste i za ostatak EU. :lol:
BTW, 40% ima antitijela, bez vakcine. :-)
Image
Ovaj podatak od 40% (kao i svi ostali na grafikonu) nije rezultat randomiziranog istrazivanja. Znaci nije u pitanju seroloska studija (gdje se testiraju ljudi nasumicno) vec procenat ljudi koji svojevoljno dodje da se testira na antitijela, a bude pozitivan. Naravno da ovo nije objektivno vec ce na testiranje doci ljudi koji misle da su bili u kontaktu s virusom.

Kao i cinjenica da citira Johna Ioannidisa. To je onaj o kom smo razgovarali sto ga placaju aviokompanije. Plus je Splinter rasformirao njegovo istrazivanje.

Edit: dodala sam boldirano da bude jasnije.
Da, da.
U Švedskoj katastrofa, ništa ne valja.
Evo donijelo novi zakon prije 20 dana.
Zatvaraju sve, maske svi, nema izlaska, policijski sat!
BTW, šta bi sa novim zakonom, počeše li ga primjenjivati?
Ako nisu šta se čeka?
🤔
BTW, šta je sa tabelom za ostala EU države i dodatne smrti kada poredimo Španski gripu i COVID-19?
Postavljala si tabelu za Švedsku kao pokazetelj, šta je sa ostalima?
Vjerujem da za drzave s kojima je relevantno poredjenje u epidemioloskom smislu pravljenje takvog grafika nema smisla jer nemaju znacajan excess deaths

Image

Dok, Svedska, s druge strane....
Image
geralt

#39027 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

kox wrote: 26/01/2021 14:44 Ni ja ne mislim da je stres uzrok povećanja smrtnosti u velikoj mjeri ali i ti vala banaliziraš sve ovo. Ono, svi žive normalno samo eto u kafanu ne možemo pa patimo. Odvadi ba malo.
Ne znam kako drukcije da nastupim prema nekome ko tvrdi da ljudi leze na Podhrastovima na respiratoru jer su procitali naslovnicu Klixa i nasekirali se.
Naslovnica

#39028 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 26/01/2021 15:09
Naslovnica wrote: 26/01/2021 14:53
Mogy87 wrote: 26/01/2021 13:56

Ovaj podatak od 40% (kao i svi ostali na grafikonu) nije rezultat randomiziranog istrazivanja. Znaci nije u pitanju seroloska studija (gdje se testiraju ljudi nasumicno) vec procenat ljudi koji svojevoljno dodje da se testira na antitijela, a bude pozitivan. Naravno da ovo nije objektivno vec ce na testiranje doci ljudi koji misle da su bili u kontaktu s virusom.

Kao i cinjenica da citira Johna Ioannidisa. To je onaj o kom smo razgovarali sto ga placaju aviokompanije. Plus je Splinter rasformirao njegovo istrazivanje.

Edit: dodala sam boldirano da bude jasnije.
Da, da.
U Švedskoj katastrofa, ništa ne valja.
Evo donijelo novi zakon prije 20 dana.
Zatvaraju sve, maske svi, nema izlaska, policijski sat!
BTW, šta bi sa novim zakonom, počeše li ga primjenjivati?
Ako nisu šta se čeka?
🤔
BTW, šta je sa tabelom za ostala EU države i dodatne smrti kada poredimo Španski gripu i COVID-19?
Postavljala si tabelu za Švedsku kao pokazetelj, šta je sa ostalima?
Vjerujem da za drzave s kojima je relevantno poredjenje u epidemioloskom smislu pravljenje takvog grafika nema smisla jer nemaju znacajan excess deaths

Image

Dok, Svedska, s druge strane....
Image
Apsolutni brojevi su mnogo konkretniji od grafova.
elcaliente

#39029 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

aldinjo wrote: 26/01/2021 14:50
Ci-Nick wrote: 26/01/2021 11:45 Zanilmjivo da nas je Robert Koch Institut svrstao u red zemalja sa +200 novoinficiranih na 100.000 u zadnjih sedam dana a da je Hrvatska u +50.
Istina je da manje testiramo i da su naši podaci o broju pozitivnih nepouzdani ali vidi se po broju umrlih da je u Hrvatskoj broj novih infekcija veći.
A koliko trebaju testirati dnevno ljudi? 10 hiljada?
Ja isto nisam skontao odgovor.
Znaci sta trebamo uraditi da bi npr za uskrs presli sa crvene na zelenu listu.

Po jednima ne testiramo dovoljno i statistke koje mi saljemo u EU su bullshit. Po drugima testiramo dovoljno i brojke nam padaju a po trecima smo vec pobijedili koronu i imamo najbolje rezultate u regiji.

Ako ne testiramo dovoljno, koliko mi to trebamo testirati dnevno a ako nemamo uopste zarazenih posto smo koronu sveli na minimum koga i zasto onda testirati?
biglebovski

#39030 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

laik1981 wrote: 26/01/2021 14:50 Covid teroristi direktni saucesnici u zlocinu..
Nema to kaže veze nikakve. :-)

Gubiš egzistenciju, ne smiješ u bolnicu, a tek kad ti jave da si pozitivan, nakon onog smeća od testa, evo šta se dešava:

Visoka razina kortizola-poznatog hormona stresa, snažno predviđa kardiovaskularnu smrt među osobama sa i bez prethodnih bolesti krvožilnog sustava, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

U stresnim situacijama, tijelo reagira proizvodnjom hormona kortizola. Učinci kortizola imaju za cilj pomoći u oporavku tijela od stresa i vratiti ga u stanje homeostaze. Međutim, kronično povišene razine kortizola su povezane s kardiovaskularnim faktorima rizika, kao što su metabolički sindrom i ubrzana ateroskleroza.

"Prethodne studije su pokazale da kortizol može povećati rizik od kardiovaskularne smrtnosti, ali do sada niti jedno istraživanje nije izravno testiralo ovu hipotezu. Rezultati naše studije jasno pokazuju da razine kortizola kod starije populacije mogu predvidjeti kardiovaskularnu smrt, ali ne i druge uzroke smrtnosti", izjavila je dr. Nicole Vogelzangs s nizozemskog Sveučilišnog medicinskog centra.

U ovoj studiji, istraživači su proučavali 861 osobu u dobi od 65 godina. Istraživači su otkrili da urinarni kortizol nije povećao rizik od ne-kardiovaskularnog mortaliteta, već je povećao kardiovaskularni rizik od smrtnosti. Trećina ispitanika s najvišim urinarnim kortizolom imala je pet puta veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti.

"Kortizol je važna komponenta stresnog sustava ljudskog organizma. Međutim, on u većoj koncentraciji može biti štetan. Naše istraživanje pokazuje da starije osobe s visokom razinom kortizola imaju povećan rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Taj rezultat ukazuje da kortizol može biti štetan za krvožilni sustav", zaključili su stručnjaci.

http://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ ... teti-srcu/
Naslovnica

#39031 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

elcaliente wrote: 26/01/2021 15:49
Ci-Nick wrote: 26/01/2021 11:45 Zanilmjivo da nas je Robert Koch Institut svrstao u red zemalja sa +200 novoinficiranih na 100.000 u zadnjih sedam dana a da je Hrvatska u +50.
Istina je da manje testiramo i da su naši podaci o broju pozitivnih nepouzdani ali vidi se po broju umrlih da je u Hrvatskoj broj novih infekcija veći.

Po jednima ne testiramo dovoljno i statistke koje mi saljemo u EU su bullshit. Po drugima testiramo dovoljno i brojke nam padaju a po trecima smo vec pobijedili koronu i imamo najbolje rezultate u regiji.

Ako ne testiramo dovoljno, koliko mi to trebamo testirati dnevno a ako nemamo uopste zarazenih posto smo koronu sveli na minimum koga i zasto onda testirati?
Izgleda da moraš dnevno testirati 301+ na 100.000 stanovnika da bi upao u društvo "red, green, orange".
Ako ne testiraš u tom obimu, u grupi si "gray", a to je isto kao i red.
elcaliente

#39032 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

Naslovnica wrote: 26/01/2021 15:53

Izgleda da moraš dnevno testirati 301+ na 100.000 stanovnika da bi upao u društvo "red, green, orange".
Pa dobro nije to sada ni neki veliki broj, oko 9500 hiljada bi to kod nas bilo.
Ali ako nemas zarazenih, koga ces testirati.
Kod nas je problem jer se ni oni koji su bolesni ne testiraju. Ili sami ne zele ici doktoru ili nema testova.
Fakticki sa nasim sistemom necemo ove godine u zelenu grupu.
Naslovnica

#39033 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

elcaliente wrote: 26/01/2021 16:00

Kod nas je problem jer se ni oni koji su bolesni ne testiraju. Ili sami ne zele ici doktoru ili nema testova.
Ako računaš da se jedan test "prodaje" po cijeni od 150KM, postaje jasno koje si to pare ba dnevnoj osnovi.
I ovo što urade je super, a i to je vjerojatno najvećim dijelom što se raja privatno testira.
kox

#39034 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Ja sam se nedavno testirao u covid ambulanti. Nazvao svog doktora, čovjek kaže vjerovatno nije Covid ali ipak se testirajte odmah sutra ujutro.
Otišao, bio jedini u tom trenutku, rezultate dobio naveče. Znači prema mom iskustvu niti štede na testovima niti je neka procedura ili čekanje, sve gotovo za 2 minute i rezultati isti dan.
Naslovnica

#39035 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

kox wrote: 26/01/2021 16:23 Ja sam se nedavno testirao u covid ambulanti. Nazvao svog doktora, čovjek kaže vjerovatno nije Covid ali ipak se testirajte odmah sutra ujutro.
Otišao, bio jedini u tom trenutku, rezultate dobio naveče. Znači prema mom iskustvu niti štede na testovima niti je neka procedura ili čekanje, sve gotovo za 2 minute i rezultati isti dan.
Pa onda moramo na silu da testiramo hiljade ljudi da bi nas skinuli sa gray liste, nema druge. 8-)
Barem ja to tako razumijem. :-)
Mogy87

#39036 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

elcaliente wrote: 26/01/2021 16:00

Ocekuje se da aktivno radis na suzbijanju sirenja zaraze. Znaci dobijes pozitivan nalaz. Ne kazu tvojoj porodici sjedite kuci javite se ako razvijete simptome vec ih testiraju. Ti das listu kontakata, testiraju i njih.

Poenta pragova je da se pametnjakovici ne bi sjetili da prestanu testirati ili testiraju minimalno i onda imaju fiktivno mali broj slucajeva.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#39037 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Kazu da u šveckoj sa pozitivnim testom regularno hodaju po gradu, hebo izolaciju.. :mrgreen:
He1972

#39038 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

konektovan wrote: 26/01/2021 19:17 Kazu da u šveckoj sa pozitivnim testom regularno hodaju po gradu, hebo izolaciju.. :mrgreen:
to je zato što troše švajcarski sir :D
elcaliente

#39039 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

Naslovnica wrote: 26/01/2021 16:46
kox wrote: 26/01/2021 16:23 Ja sam se nedavno testirao u covid ambulanti. Nazvao svog doktora, čovjek kaže vjerovatno nije Covid ali ipak se testirajte odmah sutra ujutro.
Pa onda moramo na silu da testiramo hiljade ljudi da bi nas skinuli sa gray liste, nema druge. 8-)
Neum ce i ove godine da puca po savovima.
Naslovnica

#39040 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

elcaliente wrote: 26/01/2021 19:43
Naslovnica wrote: 26/01/2021 16:46
Neum ce i ove godine da puca po savovima.
Ja imam rezervisano za kraj juna, 8 dana.
:thumbup: 8-) :lol:
BadBoy

#39041 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Trappist wrote: 26/01/2021 12:52
ja71 wrote: 26/01/2021 12:36
pici wrote: 26/01/2021 11:51 sHa ova tema jos opstoji... zar nije zavera bre i ubleHa ova korona...
evo clanak od prije tacno godinu dana (plus 2 dana) :
Stravični snimci iz Kine: Tijela na ulicama, zatvoreni gradovi, prepune bolnice
https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... eze/365081
Eh nek si postavio ovaj clanak, badboy onaj je pitao odakle oni izrazi "mrtvi padaju na ulicama" i slicno. E evo odakle.
Sad mi je sve jasno. Čitaš kretenske portale koji tweet nekog haduma prenesu kao nepobitnu istinu. Nije ni čudo što si se sasro ko grlica.

Ja te članke nisam nikada ni vidio jer ne čitam treš medije.
laik1981

#39042 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 26/01/2021 23:26

Eh nek si postavio ovaj clanak, badboy onaj je pitao odakle oni izrazi "mrtvi padaju na ulicama" i slicno. E evo odakle.
Sad mi je sve jasno. Čitaš kretenske portale koji tweet nekog haduma prenesu kao nepobitnu istinu. Nije ni čudo što si se sasro ko grlica.

Cita 90% ljudi i 90% medija je tres koji sve rade za klik vise..

Btw covid je limunada za ovo :-)
Stručnjaci upozoravaju: Farmaceutske kompanije slabo pripremljene za novu pandemiju virusa Nipah
http://www.klix.ba/clanak/210127003
Ci-Nick

#39043 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Pitaju jednog od glavnih virologa u Njemačkoj da li pomažu mjere...
Kaže čovjek iskreno,.. "Ne znamo da li mjere pomažu jer za 80% novootkrivenih slučajeva ne znamo kako su se zarazili"..
Da mjere ne piju vode su najbolji primjeri Hrvatske i Slovenije.
Sve su pozatvarali i imaju goru situaciju od nas.
splinter

#39044 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

laik1981 wrote: 27/01/2021 09:16

Stručnjaci upozoravaju: Farmaceutske kompanije slabo pripremljene za novu pandemiju virusa Nipah
Gluposti kojima plaše narod.
Ne prenosi se Nipah virus baš tako lagano, (isti je slučaj sa Ebolom).
Iako spada u Paramyxoviridae kao i Ospice npr, ima mnogo slabije izražen interhumani prenos u odnosu na neke druge viruse.
Konkretno prijenos s čovjeka na čovjeka zahtijeva blizak kontakt s visokim nivoima tjelesnih sekreta (respiratorni sekreti, slina, mokraća itd.). Dakle rizik širenja je poprilično nizak , mislim da je za ovaj virus procijenjeni R0 ~ 0,4.
Teško da može izazvati pandemiju, možda jedino neki lokalni outbreak ili više njih na nekom ograničenom području.
adsubzero

#39045 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Ci-Nick wrote: 27/01/2021 09:24 Pitaju jednog od glavnih virologa u Njemačkoj da li pomažu mjere...
Kaže čovjek iskreno,.. "Ne znamo da li mjere pomažu jer za 80% novootkrivenih slučajeva ne znamo kako su se zarazili"..
Nisu se sigurno zarazili sjedeci sami kod kuce :)
elcaliente

#39046 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

Ci-Nick wrote: 27/01/2021 09:24 Pitaju jednog od glavnih virologa u Njemačkoj da li pomažu mjere...
Sve je to upitno. Nas najveci problem jer nemamo pouzdanih staistika iz nase zemlje.
Vec smo gore raspravljali da trebamo oko 9000 hiljada testiranih imati da bi imali pouzdane rezultate.
BadBoy

#39047 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

adsubzero wrote: 27/01/2021 09:39
Ma klasična šuplja priča "nemam pojma odakle sam se zarazio, stalno nosim masku". Nedavno sam baš prisustvovao jednom primjeru "renovnosnog nošenja maske".

Nedavno sam prisustvovao jednom sastanaku koji se organizovao uživo nakon dugo vremena. Zakupili veliku hotelsku salu, distanca između ljudi, maske obaveze u sali, dezifekciona sredstva na ulazu, sve full. Ljudi stvarno poštovali, sjedili sve vrijeme trajanja sastanka sa maskama. Završi se sastanak, svi izađoše iz sale u hodnik ispred, skidoše maske i grupisaše se da pričaju. Ja gledam i ne vjerujem. I da se neko od njih zarazi kasnije, bila bi priča "nemam pojma kako stalno nosim masku".
BadBoy

#39048 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 27/01/2021 09:16

Kako ti ono uživaš reći, svako je odgovoran za sebe, pa tako i za ono što čita i konzumira. Prestati čitati treš portale i nema straha.
adsubzero

#39049 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

BadBoy wrote: 27/01/2021 10:02
adsubzero wrote: 27/01/2021 09:39
Ma klasična šuplja priča "nemam pojma odakle sam se zarazio, stalno nosim masku". Nedavno sam baš prisustvovao jednom primjeru "renovnosnog nošenja maske".

Nedavno sam prisustvovao jednom sastanaku koji se organizovao uživo nakon dugo vremena. Zakupili veliku hotelsku salu, distanca između ljudi, maske obaveze u sali, dezifekciona sredstva na ulazu, sve full. Ljudi stvarno poštovali, sjedili sve vrijeme trajanja sastanka sa maskama. Završi se sastanak, svi izađoše iz sale u hodnik ispred, skidoše maske i grupisaše se da pričaju. Ja gledam i ne vjerujem. I da se neko od njih zarazi kasnije, bila bi priča "nemam pojma kako stalno nosim masku".
Eh da... Cuveno "nisam ja kriv, sve sam ja uradio kako treba". Mada ima i onih koji stvarno sve postuju, ali se opet zaraze. Naravno zaboravljaju da maska nije magicna barijera, nego sluzi da se smanji sansa prenosa i onda sole pamet da maske ne pomazu. :lol:
Trappist

#39050 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Sto smo nervozni laki :lol:
Pa isti ti portali su prenosili izjave nasih doktora koji su najavljivali pomor stanovnistva, i to vise puta. Sta za tebe nije treš medij? Sta vi viša intelektualna bica citate ?
Locked