Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#2951 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Challenger_ wrote: 09/02/2021 23:00 Da li ovi klocevi iz federalne vlade rade išta po pitanju nabavke vakcina, s bilo koje strane?
Nista.

Forto danas rece da dobavljaci pregovaraju iskljucivo sa drzavama, a znamo kakvo je tu stanje.
kio01

#2952 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Naslovnica wrote: 09/02/2021 22:53
kio01 wrote: 09/02/2021 22:46
Naslovnica wrote: 09/02/2021 22:41
Mogy reče da je ovo cifra na 7 miliona ljudi, ali si se ti nadovezao na moj prethodni post.
Znači, ti bi bio spreman prihvatiti 143 mrtvih na 100.000 sugrađana - da bi se riješio problema?
Broj je nevazan za moj argument, tvoja glavna( netacna) premisa je da je smrtnost vakcinacijom i zarazom ista. Ja objasnjavam zasto je to netacno i zasto je, cak i da jeste tacno, vakcinacija i dalje bolja opcija.
Brojevi su itekako važni, sve se vrti oko brojeva.
Lično smatram da nema potrebe za masovnom vakcinacijom (od reda), nego samo za vakcinacijom ugroženih i onih kojima je to skoro pa u opisu posla (zdravstvo, vojska).
I to samo ako nemaju antitijela.
Vazni su, ali moj argument stoji bez obzira na broj, zato je u ovom slucaju broj nebitan.
S tvojim smatranjem ima bezbroj problema. Vakcinacija u manjim brojevima ne mijenja opce stanje planete, i dalje cemo biti u pandemiji sve dok ne ostvarimo zajednicki imunitet.

Kad vec spominjemo brojeve i vaznost svakog zivota, sta je sa onima koji bi u tvom svijetu morali do daljnjeg ostati izolirani jer imaju alergije ili su na terapiji koja ne dozvoljava da se vakcinisu? Za njih nas boli briga? Svaka osoba koja moze, trebala bi se vakcinisati, ako ne radi svoje sigurnosti, onda radi sigurnosti onih koji nemaju izbor.

A sta sa novim sojem? Maloprije se spominjalo istrazivanje po kojem je vakcina neophodna za zastitu onih sa COVID antitjelima od novih slojeva. I ti si i dalje protiv vakcinacije ljudi koji imaju antitjela?
Milenkov buraz

#2953 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

spinel_ wrote: 09/02/2021 22:56
Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 22:43
spinel_ wrote: 09/02/2021 22:17

Ne mora znaci ali i da je 1 puno je. Jer ljudi dodju misleci da je u vakcini spas sto bi trebalo da bude. A logika s lijekovima i paracetamolom ti je nidje veze. To sto govoris za pojedine lijekove su nuspojave istih a koje ima svaki farmaceutski lijek. Ovdje ne pricamo o vrtoglavici kao nuspojavi vec fatalnom ishodu. A ne znam bas da tableta za glavu ima fatalan ishod.
Pa ja sam ti tamo na prošloj stranici postavio nuspojave gdje ti stoji da od Aspirina može biti fatal ishod. Jesi li ti pročitao ikada nuspojave na nekom ozbiljnijem antibioitku? Pročitaj, pročitaj i na paracetamolu ono zadnje, gdje kaže RIJETKO ali moguće 1 na nekoliko stotina hiljada. Desi se, jebi ga. I šta očekuješ 100% garanciju da ti neće ništa biti? Toga nema ni kada odeš zubaru, kamoli sa vakcinom. Jednostavno to je tako, ako se bojiš nemoj primati i zdravo, sve ostalo je bespotrebno naglabanje. Još bolje nemoj nikako ići doktoru jer može biti fatalno, rijeto se desi ali ono 0,0001% možda zakači baš tebe. Šta reče ovaj kolega od nečega se mora umirjeti, eto.
Ako cemo tom logikom i vecina hrane koji konzumiras ima nuspojeve. Mozes primjera raditi da se udavis. Zapravo sve ima nuspojave. I mijesas kruske i jabuke. Imamo virus kojeg smo uveliko u ovih godinu dana upoznali - neko i na svojoj kozi. Vecina prodje s klasicnim simptomima kao i bilo koje gripe. Nazalost, uvijek ima i da se stvari iskomplikuju ali toga je i prije bilo. Ljudi su umirali od upale pluca, tbc-a, tromboze i sl. Vakcina te osobe nece spasiti i virus ce i dalje cirkulirati medju nama. I upravo zbog toga mnogi se vise plase vakcine nego virusa.
U pravu si ovo sa hranom. Banana recimo prirodno sadrži radioaktivni isotop potasium (Potassium-40) pa ne umremo od zračenja, ima ljudi koji su alergični na kikiriki i sl. Naravno, može te udariti auto, letiš avionom i avion se sruši, dešava se, pogodi ga raketa kao onaj iznad Ukrajine. To su sve okolnosti koje uzimamo u rizik, tako isto sa lijekovima, injekcijama kod zubara. Zašto zubar pita imaš li kakvih alergija? Zašto prije operacije ispuniš upitnik? Niti jedna vakcina nije 100% sigurna, nema je niti je ikada bila niti će ikada biti. Šta je tu čudno toliko? Naravno da će ljudi i dalje umirati od komplikacija i pored vakcine ali vakcina će uveliko smanjiti prostr za cirkulaciju viorusa i dalju mutaciju te time omogućiti da se u dogledno vrijeme polako vratimo normali.
Naslovnica

#2954 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

spinel_ wrote: 09/02/2021 22:17

Ne mora znaci ali i da je 1 puno je. Jer ljudi dodju misleci da je u vakcini spas sto bi trebalo da bude. A logika s lijekovima i paracetamolom ti je nidje veze. To sto govoris za pojedine lijekove su nuspojave istih a koje ima svaki farmaceutski lijek. Ovdje ne pricamo o vrtoglavici kao nuspojavi vec fatalnom ishodu. A ne znam bas da tableta za glavu ima fatalan ishod.
Pa ja sam ti tamo na prošloj stranici postavio nuspojave gdje ti stoji da od Aspirina može biti fatal ishod. Jesi li ti pročitao ikada nuspojave na nekom ozbiljnijem antibioitku? Pročitaj, pročitaj i na paracetamolu ono zadnje, gdje kaže RIJETKO ali moguće 1 na nekoliko stotina hiljada. Desi se, jebi ga. I šta očekuješ 100% garanciju da ti neće ništa biti? Toga nema ni kada odeš zubaru, kamoli sa vakcinom. Jednostavno to je tako, ako se bojiš nemoj primati i zdravo, sve ostalo je bespotrebno naglabanje. Još bolje nemoj nikako ići doktoru jer može biti fatalno, rijeto se desi ali ono 0,0001% možda zakači baš tebe. Šta reče ovaj kolega od nečega se mora umirjeti, eto.
Ako cemo tom logikom i vecina hrane koji konzumiras ima nuspojeve. Mozes primjera raditi da se udavis. Zapravo sve ima nuspojave. I mijesas kruske i jabuke. Imamo virus kojeg smo uveliko u ovih godinu dana upoznali - neko i na svojoj kozi. Vecina prodje s klasicnim simptomima kao i bilo koje gripe. Nazalost, uvijek ima i da se stvari iskomplikuju ali toga je i prije bilo. Ljudi su umirali od upale pluca, tbc-a, tromboze i sl. Vakcina te osobe nece spasiti i virus ce i dalje cirkulirati medju nama. I upravo zbog toga mnogi se vise plase vakcine nego virusa.
Ja se ne plašim vakcine, jbo vakcinu.
Meni samo smeta narativ u logika (pojedinaca) da se moramo svi vakcinisati da bi se vratili u normalu.
Nedavno je bila priča na forumu o potrebi za 7 milijardi vakcina da bi se vratili u normalu. :lol:
Neki dan izbaciše da u RS-u 30 ili 35% ljudi (da ne lažem brojke) - ima antitijela.
Ne sviđa mi se što je mali uzorak, ali je fin pokazatelj.
Zašto se ne uradi serološko ispitivanje u FBiH?
Pa da vidimo gdje smo i da li se zaista svi od 10 do 110 trebamo vakcinisati da bi se vratili u normalno.
Ja mislim da ne trebamo, ali očito da vas ima koji mislite da bi trebalo.
:thumbup:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#2955 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

Mogy87 wrote: 09/02/2021 23:04Forto danas rece da dobavljaci pregovaraju iskljucivo sa drzavama, a znamo kakvo je tu stanje.
Znam: glup, gluplji, najgluplji.

Pa nije Forto nadležan, niti je njegova krivica iako bi, ako bi htjeli, mogli zaobići državni nivo kao što je to uradio Zapadno-hercegovački kanton.

:arrow: LINK
Milenkov buraz

#2956 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Naslovnica wrote: 09/02/2021 23:02
Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 22:58
Naslovnica wrote: 09/02/2021 22:53
Brojevi su itekako važni, sve se vrti oko brojeva.
Lično smatram da nema potrebe za masovnom vakcinacijom (od reda), nego samo za vakcinacijom ugroženih i onih kojima je to skoro pa u opisu posla (zdravstvo, vojska).
I to samo ako nemaju antitijela.
Posmatrajući neka daleko bolje organizovana društva, pominjao sam Izrael, čisto sumnjam da bi oni krenuli tek tako u masovnu vakcinaciju od 10 do 110 godina da nemaju tačne informacije. Za efikasnost vakcine potrebna je masovna vakcinacija gotovo pa svih dobnih grupa a ne samo pojedinih ili pojedinih profesija.
Zašto bi vakcinisao dobne grupe na koje virus tako slabo djeluje (školsku djecu), ako si već zaštitio prdonje?!
Zašto bi vakcinisao nekoga ko već, dokazano, ima antitijela?
BTW, nisam znao da cijepe i desetogodišnjake? :shock:
Dobro lupio sam i ja sada od 10 godina, ali vakcinišu gotovo sve dobne grupe, djecu mislim da ne do 12 ili 14 godne tako nešto. Kažu da ti testovi na antitijela nisu pouzdani.
Last edited by Milenkov buraz on 09/02/2021 23:10, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#2957 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Challenger_ wrote: 09/02/2021 23:08
Mogy87 wrote: 09/02/2021 23:04Forto danas rece da dobavljaci pregovaraju iskljucivo sa drzavama, a znamo kakvo je tu stanje.
Znam: glup, gluplji, najgluplji.

Pa nije Forto nadležan, niti je njegova krivica iako bi, ako bi htjeli, mogli zaobići državni nivo kao što je to uradio Zapadno-hercegovački kanton.

:arrow: LINK
Nisu ni oni dobili još, to je najava da će dobiti i mislim da je to ova Dodik veza pa su obečali da će im dostaviti određenu količinu. OK je to ako se ostavimo politike. Koliko sam shvatio Fortu KS je u nekim pregovorima ali ništa konkretno.
Naslovnica

#2958 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/02/2021 23:04
Challenger_ wrote: 09/02/2021 23:00 Da li ovi klocevi iz federalne vlade rade išta po pitanju nabavke vakcina, s bilo koje strane?
Nista.

Forto danas rece da dobavljaci pregovaraju iskljucivo sa drzavama, a znamo kakvo je tu stanje.
Ma debili, retardi, nemam riječi kako da ih opišem.
Sram ih bilo, fuj!
Najgora vlast na planeti.
Trebalo je da se ovi privatnici grupno dogovore i izađu ispred države, začas bi došle vakcine.
Milenkov buraz

#2959 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

@Naslovnica

Evo šta kažu za Izrael konkretno...
But Maccabi Healthcare Services reported Thursday that out of 416,900 people it had vaccinated, only 254 had gotten Covid-19 a week after their second dose. What’s more, all of the cases were mild. Comparing these rates to unvaccinated people, the researchers estimated that the vaccine has an effectiveness of 91 percent.
adsubzero

#2960 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by adsubzero »

Naslovnica wrote: 09/02/2021 23:08

Meni samo smeta narativ u logika (pojedinaca) da se moramo svi vakcinisati da bi se vratili u normalu.
Nedavno je bila priča na forumu o potrebi za 7 milijardi vakcina da bi se vratili u normalu. :lol:
Neki dan izbaciše da u RS-u 30 ili 35% ljudi (da ne lažem brojke) - ima antitijela.
Pa da vidimo gdje smo i da li se zaista svi od 10 do 110 trebamo vakcinisati da bi se vratili u normalno.
Treba da se vakcinisemo sto je vise moguce. U kombinaciji sa onima koji vec imaju prirodni imunitet, jedino tako mozemo postici nesto. A sad da lupamo o nekim procentima nema smisla, jer ne mozemo precizno znati koliko ljudi ima antitijela. Ali znamo koliko je potrebno da se postigne kolektivni imunitet.
Challenger_

#2961 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 23:10Nisu ni oni dobili još, to je najava da će dobiti i mislim da je to ova Dodik veza pa su obečali da će im dostaviti određenu količinu. OK je to ako se ostavimo politike. Koliko sam shvatio Fortu KS je u nekim pregovorima ali ništa konkretno.
ZH Kanton je hrvatska, zagrebačka priča. Dok EU ne odbobri Sputnjik V. Nema veze s Dodikom.

Ama, Kanton treba to na svoju ruku, jer budu li čekali na ona tri duduka, nema od nas ništa.
Milenkov buraz

#2962 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Challenger_ wrote: 09/02/2021 23:13
Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 23:10Nisu ni oni dobili još, to je najava da će dobiti i mislim da je to ova Dodik veza pa su obečali da će im dostaviti određenu količinu. OK je to ako se ostavimo politike. Koliko sam shvatio Fortu KS je u nekim pregovorima ali ništa konkretno.
ZH Kanton je hrvatska, zagrebačka priča. Dok EU ne odbobri Sputnjik V. Nema veze s Dodikom.

Ama, Kanton treba to na svoju ruku, jer budu li čekali na ona tri duduka, nema od nas ništa.
Moguće za ZH Kanton, mislio sam da je Dodo ali ok

Slažem se ovo da treba Kanton sam odraditi ovo i zdravo.
Naslovnica

#2963 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 23:08
Naslovnica wrote: 09/02/2021 23:02
Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 22:58

Posmatrajući neka daleko bolje organizovana društva, pominjao sam Izrael, čisto sumnjam da bi oni krenuli tek tako u masovnu vakcinaciju od 10 do 110 godina da nemaju tačne informacije. Za efikasnost vakcine potrebna je masovna vakcinacija gotovo pa svih dobnih grupa a ne samo pojedinih ili pojedinih profesija.
Zašto bi vakcinisao dobne grupe na koje virus tako slabo djeluje (školsku djecu), ako si već zaštitio prdonje?!
Zašto bi vakcinisao nekoga ko već, dokazano, ima antitijela?
BTW, nisam znao da cijepe i desetogodišnjake? :shock:
Dobro lupio sam i ja sada od 10 godina, ali vakcinišu gotovo sve dobne grupe, djecu mislim da ne do 12 ili 14 godne tako nešto. Kažu da ti testovi na antitijela nisu pouzdani.
Ja mislim da vakcinišu od 16.
Ove od 16 do 18 samo zbog nekih važnih školskih ispita, uz odobrenje roditelja.
Testovi na antitijela ne znam koliko su pouzdani ili ne, ali su, statistički, itekako dobar pokazatelj.
Društvo koronaša koje ja znam, svi radili, svi imaju antitijela.
Mi porodično radili, svima potvrđeno da imamo antitijela.
Kanim se da opet odem da vidim kako sada stojim, nisam ih imao nešto puno udnosu na druge. Ali se broj zna i povećati ako si ponovo bio u kontaktu sa zaraženim.
Challenger_

#2964 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 23:15Slažem se ovo da treba Kanton sam odraditi ovo i zdravo.
Nisam pratio stvar, zato sam pitao. Evo piše Batica da je VM izvršilo narudžbu na državnom nivou, 4 vrste vakcina.
Naslovnica

#2965 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 23:12 @Naslovnica

Evo šta kažu za Izrael konkretno...
But Maccabi Healthcare Services reported Thursday that out of 416,900 people it had vaccinated, only 254 had gotten Covid-19 a week after their second dose. What’s more, all of the cases were mild. Comparing these rates to unvaccinated people, the researchers estimated that the vaccine has an effectiveness of 91 percent.
Ma ne sporim, sve jasno.
Vakcine djeluju.
Ali to ne znači da se SVI trebamo vakcinisati da bi se život nastavio.
adsubzero

#2966 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by adsubzero »

Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 22:09
Lao Ce wrote: 09/02/2021 22:07
Milenkov buraz wrote: 09/02/2021 22:06

Svako uzimanje Paracetamola, Aspirina ti potpisuješ da budeš jedan od tih. Svaki odlazak i na najbanalniji operativni estetski zahvat ti pristaješ, tj. potpisuješ da si svjestan da s emogu desiti komplikacije. Svako ko je u životu pročitao dvije knjiige razumije ovo, ti opčito prijatelju ne spadaš u ovu skupinu. Da, primanjem vakcine svjestan sam da se mogu desiti neželjene posljedice, znao sam to i prije kod uzimanja najobičnijeg antibiotika, ti nisi i zato ti je to čudno jer nemaš pojma a praviš se pametan a i svi ovi ostali što naprđuju na temi o vakcinama.
Ne seri
Nema ti pomoći, to ti i preostaje samo vrijeđanje jer nemaš pojma ni o najbanalnijim stvarima u životu. Tako to biva kda ti ponestane argumenata a pogodit te istina.
Pazljivo biraj naredne rijeci, inace ce i tebe staviti na "foe" kao sto je i bilo koga sa suprotnim misljenjem, s kim je nemocan da diskutuje. :lol:

Pusti luzera, propalica u skoli - propalica u zivotu. Sad besposlicari i po cijeli dan supljira, tj. "otvara oci" nama jadnim zalutalim ovcama. Ne samo da je bestidan u pricanju lazi i bljutavoj mantri "zar ima neko da jos vjeruje u..." nego redovno vrijedja. Ima covjek temu samo za sebe - teorije zavjere. Doduse trebalo je vec preimenovati u "biseri Lao Ce-a". :lol:
Naslovnica

#2967 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

adsubzero wrote: 09/02/2021 23:13
Naslovnica wrote: 09/02/2021 23:08

Treba da se vakcinisemo sto je vise moguce. U kombinaciji sa onima koji vec imaju prirodni imunitet, jedino tako mozemo postici nesto. A sad da lupamo o nekim procentima nema smisla, jer ne mozemo precizno znati koliko ljudi ima antitijela. Ali znamo koliko je potrebno da se postigne kolektivni imunitet.
Slažem se, osim tamo gdje kažeš da procenti nemaju smisla.
Moraće se do kraja ljeta, ili saznati procenti onih koji imaju antitijela (ovi što su preležali + vakcinisani ako kod nas vakcinacija ikada počne) ili će se to morati zaključiti na osnovu krivulja. Jer moramo biti spremni na to da postoji vjerovatnoća da virus opet počne da divlja na jesen, pogotovu ako budemo imali nedovoljno onih koji imaju antitijela. Shodno tome, moraćemo biti spremni da reagujemo na vrijeme.
Ima nas puno koji sigurno imamo antitijela, a puno raje bi se vakcinisalo, što zbog toga što spadaju u rizične grupe, što zbog posla, a i što zbog "straha" u slučaju da ih zakači virus.
I to je to.
Opet ponavljam - smanjiti doživljaj sa "svi se moraju vakcinisati", jer se to neće desiti. Shodno tome, i ovi covid-19 pasoši su besmisleni. Zar će neko zaista vakcinisati dijete da bi mogao na more u Hrvatsku (u slučaju da to uvedu)?!
Ja prvi ne bih. Ne zbog nekakvog straha od vakcine, nego, na kraju krajeva, iz principa. Pa neka se vakciniše i ide na more ko želi. :thumbup: 8-)
Milenkov buraz

#2968 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

@Naslovnica

Neće djecu, starije maloljetnike da, ono od 15-16 godina pa naviše mislim. Izgleda da nam taj COVID pasoš ne gine jbg. Ne raduje ni mene ali mi tu nemamo uticaja. Eno kaže jučer izolovali u Sarajevu taj britanski soj COVID-a od nekog stranca koji je bio u decembru i kao sada će tek poslati prijedlog da se za strance uvede COVID test na granici bez kojeg ne možeš ući. :roll: :( Mnogo smo blesava država, ako se u opšte ovaj sistem može zvati organizovanim društvom i državom ali to je drugi par cipela i politika.
Naslovnica

#2969 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 10/02/2021 07:45 @Naslovnica

Neće djecu, starije maloljetnike da, ono od 15-16 godina pa naviše mislim. Izgleda da nam taj COVID pasoš ne gine jbg. Ne raduje ni mene ali mi tu nemamo uticaja. Eno kaže jučer izolovali u Sarajevu taj britanski soj COVID-a od nekog stranca koji je bio u decembru i kao sada će tek poslati prijedlog da se za strance uvede COVID test na granici bez kojeg ne možeš ući. :roll: :( Mnogo smo blesava država, ako se u opšte ovaj sistem može zvati organizovanim društvom i državom ali to je drugi par cipela i politika.
Koga će vakcinisati, i čime, to ne znamo. Možemo samo nagađati.
Za sada, niti jedna vakcina nije odobrena za populaciju ispod 16 godina. Vrše se ispitivanja. Sve to uprkos onim činjenicama da je sastav vakcine, ustvari, sličan bakinom kolaču i da unutra nema ništa štetno. Bukvalno, da je štetnija jedna pašteta od jedne vakcine. 8-)
Jasno je da ima onih koji jedva čekaju da vakcina bude dostupna i za 0-15, da bi cijepili djecu (iako sve statistike govore da za to nema potrebe, osim u posebnim slučajevima).
Što se tiče izolacije britanskog soja virusa COVID-19 u BiH, zar je neko mislio da ga neće izolovati?
Izolovaće se i JAR varijanta, i brazilska, a pojaviće se i neke druge varijante, u to nema sumnje.
Uvodili bi restrikcije za strance, godinu dana nakon početka pandemije? A ilegalni imigranti ulaze u državu u stotinama, bez ikakvih provjera?
Brže se prenosi, smrtonosniji, ne prenosi se brže, nije toliko smrtonosan, ova vakcina djeluje, ona ne djeluje.
Ja vidim da su, uprkos novim sojevima, krivulje u padu u većini država.
Iz nekog razloga se izbjegava priča o ukupnoj prokuženosti stanovništva koja je itekako bitan faktor u suzbijanju epidemije.
Opet ponavljam, zašto je potrebno vakcinisati nekoga ko potvrđeno ima antitijela, ili nekoga ko ima minornu šansu od komplikacija zbog COVID-19 (mlađa populacija), pogotovu ako se ne zna da li osoba koja je vakcinisana može ili ne može biti prenosnik, ili ako se zna da su vakcinisane kategorije zaštićene?
Ja samo želim da razumno razmišljam i da ne podliježem medijskoj i svakoj drugoj panici i euforiji.
red evil

#2970 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

:?

Naslovnica

#2971 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 10/02/2021 08:53 :?

Da nisu dobili vakcinu, vjerovatno bi bili rahmetlije.
Vakcina je spriječila pojavu težih simptoma.
Milenkov buraz

#2972 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Naslovnica wrote: 10/02/2021 08:39

Za sada, niti jedna vakcina nije odobrena za populaciju ispod 16 godina. Vrše se ispitivanja. Sve to uprkos onim činjenicama da je sastav vakcine, ustvari, sličan bakinom kolaču i da unutra nema ništa štetno. Bukvalno, da je štetnija jedna pašteta od jedne vakcine. 8-)
Jasno je da ima onih koji jedva čekaju da vakcina bude dostupna i za 0-15, da bi cijepili djecu (iako sve statistike govore da za to nema potrebe, osim u posebnim slučajevima).
Što se tiče izolacije britanskog soja virusa COVID-19 u BiH, zar je neko mislio da ga neće izolovati?
Izolovaće se i JAR varijanta, i brazilska, a pojaviće se i neke druge varijante, u to nema sumnje.
Uvodili bi restrikcije za strance, godinu dana nakon početka pandemije? A ilegalni imigranti ulaze u državu u stotinama, bez ikakvih provjera?
Brže se prenosi, smrtonosniji, ne prenosi se brže, nije toliko smrtonosan, ova vakcina djeluje, ona ne djeluje.
Iz nekog razloga se izbjegava priča o ukupnoj prokuženosti stanovništva koja je itekako bitan faktor u suzbijanju epidemije.
Opet ponavljam, zašto je potrebno vakcinisati nekoga ko potvrđeno ima antitijela, ili nekoga ko ima minornu šansu od komplikacija zbog COVID-19 (mlađa populacija), pogotovu ako se ne zna da li osoba koja je vakcinisana može ili ne može biti prenosnik, ili ako se zna da su vakcinisane kategorije zaštićene?
Ja samo želim da razumno razmišljam i da ne podliježem medijskoj i svakoj drugoj panici i euforiji.
Desperate time require desperate measures
Naslovnica

#2973 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 10/02/2021 09:11
Naslovnica wrote: 10/02/2021 08:39

Desperate time require desperate measures
Ma jok ba, nije desperate time, u tome je fazon.
Milenkov buraz

#2974 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Naslovnica wrote: 10/02/2021 09:14 Ma jok ba, nije desperate time, u tome je fazon.
Sjećam se u ratu tako su neki ljudi vjerovali da je sve savršeno normalno, da se ništa specijalno ne dešava, to je odbrambeni mehanizam kažu. Kao kada neko ne želi pihvatiti realnost da mu je neko najbliži umro tako i sa ovim. Sve je OK, medijski napuhano, lažu nas radi profita i sl.
Naslovnica

#2975 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Milenkov buraz wrote: 10/02/2021 09:20
Naslovnica wrote: 10/02/2021 09:14 Ma jok ba, nije desperate time, u tome je fazon.
Sjećam se u ratu tako su neki ljudi vjerovali da je sve savršeno normalno, da se ništa specijalno ne dešava, to je odbrambeni mehanizam kažu. Kao kada neko ne želi pihvatiti realnost da mu je neko najbliži umro tako i sa ovim. Sve je OK, medijski napuhano, lažu nas radi profita i sl.
Niko ne govori da je sve savršeno normalno, ali nije ni "desperate", dapače, daleko je od toga.
Nema potrebe za napuhivanjem, a to se uveliko radi, preko medija, i stvara se ta psihoza.
Gledam komentare roditelja na FB - neće moje dijete u školu, dječje zdravlje je najvažnije, a dijete zdravo, pravo, mašala. Pitam, a gospođo draga, znate li koliko je djece završilo sa ozbiljnim posljedicama nakon zaraze virusom COVID-19 u KS.
Šuti. Naravno, upitnik iznad glave.
Pitam je znate li koliko djece godišnje završi u bolnici zbog gripe (a nastava se ne prekida). Šuti, opet upitnik.
Navalila da je zdravlje djece najpreče, a veze nema.
Stvorena je strašna psihoza kod ljudi, da li namjerno ili ne to ne znam.
Locked