pesoto.ba
Moderator: anex
-
shheff
#1126 Re: pesoto.ba
Ali piše "PAKETA" a to je i jednina i množina, nije naznačeno "jednog paketa", tako da je jedini uslov manje od 300KM. Pravno neodrživo, ali haj sa kretenima ispravi krivu Drinu.
-
Kalimero2020
#1128 Re: pesoto.ba
Ako tako gledaš, ta rečenica ispade skroz suvišna. Ali ionako je to samo sažetak, a ne riječ zakona. Nije isključeno da zaista postoji uslov od jednog paketa sedmično u tekstu zakona. Zato ako se kome da da pronađe...
- xPaco1337
#1129 Re: pesoto.ba
Koliko inace treba da dode posiljka do bosne ? (ne racunajuci carinu i ovo sto vidim da svi sad imaju problem) Također jel im placam karticom (pesotu) sto se tice posiljke i njihove strane ili kad mi posalju euroexpressom npr posto sam iz drugog grada.
-
VChen09
#1130 Re: pesoto.ba
U pravu ste. Dakle, upravo se u toj tački mimoilaze "tumacenja" carinika s jedne i nas s druge strane - da li se radi o jednom paketu, ili vise njih. Ne samo iz konteksta, vec na osnovu "same sustine zakona" bi trebalo da se zakljuci kako se zapravo radi o "vise paketa", buduci da niti jedna druga logicka ili pravna konstrukcija, dispozicija ili sta vec, nije vezana za vrijednosni prag od 300,00 KM, u smislu posebnog definisanja uslova ukoliko se radi o vise njih, tj. ne predvidja okolnosti " vise paketa ", niti to jasno definise. Npr; "osim u slucaju kad lice narucuje/prima 2 ili vise paketa sedmicno bez obzira na vrijednost, pa se u tom slucaju primjenjuju te i te odredbe".
Iskreno, mislim kako se ovde radi o "izivljavanju", da ne idem dalje. Ne postoji sansa da im ovakvo nesto prodje. To bi znacilo kako nisu postupali po zakonu svo ovo vrijeme, od dana kada je donesen. Proizvoljno tumacenje s njihove strane, ukoliko smo u pravu, a dosadasnja praksa to i pokazuje ja mislim.
Last edited by VChen09 on 09/02/2021 15:54, edited 1 time in total.
- _Reds_
#1131 Re: pesoto.ba
Primis dva paketica iz kine po 5 dolara i oni carine

-
shheff
#1132 Re: pesoto.ba
A kako drugačije da uhljeb ostane uhljeb, bara se smanjuje, a krokodila uljeba sve više. 
-
VChen09
#1133 Re: pesoto.ba
Istina, nazalost.. al' da ne idemo u te 'vode', ugusicemo se u mulju. Prakticno i sa stanovista zakona mozemo primiti 299 paketa sedmicno, ukupne vrijednosti 299,00 KM (radi lakse matematike) sto ne bi trebalo/smjelo podlijegati carinskoj ili bilo kakvoj drugoj naplati, dokle god se ustanovi "nekomercijalna svrha i namjena". Samo u slucaju da ukupna vrijednost paketa - koliko god ih bilo - prelazi vrijednost od 300,00 KM, pa makar i bila nekomercionalne prirode, je situacija u kojoj se naplacuju dadzbine.
Zadrzavam pravo da budem u krivu, ali zaista dosadasnja praksa, ako ne vec pomalo dvosmislen zakon, pokazuje kako nisu u pravu. Sto nas vraca na Vas zakljicak o barama i krokodilima..
-
dorkcic
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1135 Re: pesoto.ba
Mogu, zakon je jasan, to što ne čittate, to je do vas.
Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
Zasto su kreteni? Ako zakon tako kaze, naruci na nekoga drugog, ili plati sto te zakon obavezuje. Nisu kreteni kad su s 50KM digli na 300KM? Gdje jos ima 300KM u EU ili regiji da se ne placaju dazbine?
To sto ne rade svoj posao je druga stvar
Imas li to napismeno? Ako ti carine, kome ces se zaliti? Teti koja ti je to navela telefonski?
LoL
Nikakvo izivljavanje nije u pitanju, niti je proizvoljno. Ovo pravilo postoji barem 15 godina, koliko ja narucujem. Uvijek je bilo JEDAN PAKET SEDMICNO i nema carine, nekada do 50KM, sada do 300KM.VChen09 wrote: ↑09/02/2021 15:40 Iskreno, mislim kako se ovde radi o "izivljavanju", da ne idem dalje. Ne postoji sansa da im ovakvo nesto prodje. To bi znacilo kako nisu postupali po zakonu svo ovo vrijeme, od dana kada je donesen. Proizvoljno tumacenje s njihove strane, ukoliko smo u pravu, a dosadasnja praksa to i pokazuje ja mislim.
Btw, ovo pišem kao osoba koja ne moze smisliti carinu, imao sam s njima razne situacije, ali sam se informisao i znam svoja prava. Nije mi jasno kako idete iz krajnosti u krajnost, odgovara 300KM, ne odgovara jednom sedmicno.
Ne mozete iz zakona uzimati ono sto vam odgovara, a zaliti se na ono sto vam ne ide u prilog.
- xPaco1337
#1136 Re: pesoto.ba
Da li vi vjerujete pesotu 100% ? Samo pitanje jer evo narucio sam sa Amazona prvi put stvar i probat cu preko njih pa me zanima samo sta imate reci.I da li placam ovaj dio sto njima dugujem na kraju (kad ja dobijem posiljku) ili moram odma ?
- stachu
#1137 Re: pesoto.ba
Nema aviona da sam fulio.
A dostavu placas kada posiljka dodje u Sa
-
VChen09
#1138 Re: pesoto.ba
@un1ted
" Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. "
Dakle, misli se kako u najboljem slucaju nije moguce primiti vise paketa u istoj isporuci, na isti dan, pa makar i deklarisana vrijednost bila daleko ispod 300,00KM? Prakticno, ukoliko primimo dva paketa minimalne vrijednosti, drugi po vremenu podlijeze carinskim dadzbinama?
S jedne strane razumijem interes drzave u cilju "zastite" svog trzista i namjere da sprijeci nesto sto bi u krajnjem slucaju bilo " neosnovano sticanje dobiti" nekakvim preprodajama, ili u najgorem slucaju kojekakve malverzacvije, ali s druge strane pobijen je smisao nabavljanja dvije ili eventualno vise, kako bi ih nazvao, "džidžabidža", doslovno, koje i sam zakon deklarise kao "stvari zanemarljive vrijednosti", a koje mogu cak i same po sebi ciniti ili stvarati jednu stvar, odnosno omogucavati njeno funkcionisanje. U krajnjoj liniji, dvije stvari "zanemarljive vrijednosti" vise nisu stvari zanemarljive vrijednosti. Bezveze.
Bilo kako bilo, Vi ste definitivno u pravu, sto bi rek'o čeh, švabo, englez, tusche.
" Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje. "
Dakle, misli se kako u najboljem slucaju nije moguce primiti vise paketa u istoj isporuci, na isti dan, pa makar i deklarisana vrijednost bila daleko ispod 300,00KM? Prakticno, ukoliko primimo dva paketa minimalne vrijednosti, drugi po vremenu podlijeze carinskim dadzbinama?
S jedne strane razumijem interes drzave u cilju "zastite" svog trzista i namjere da sprijeci nesto sto bi u krajnjem slucaju bilo " neosnovano sticanje dobiti" nekakvim preprodajama, ili u najgorem slucaju kojekakve malverzacvije, ali s druge strane pobijen je smisao nabavljanja dvije ili eventualno vise, kako bi ih nazvao, "džidžabidža", doslovno, koje i sam zakon deklarise kao "stvari zanemarljive vrijednosti", a koje mogu cak i same po sebi ciniti ili stvarati jednu stvar, odnosno omogucavati njeno funkcionisanje. U krajnjoj liniji, dvije stvari "zanemarljive vrijednosti" vise nisu stvari zanemarljive vrijednosti. Bezveze.
Bilo kako bilo, Vi ste definitivno u pravu, sto bi rek'o čeh, švabo, englez, tusche.
-
Kalimero2020
#1139 Re: pesoto.ba
Možeš li pronaći igdje ovo citirano u zakonu? Ne u sažetku ili šta već predstavlja onaj tekst sa ovog linka (http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta).un1ted wrote: ↑09/02/2021 17:09Mogu, zakon je jasan, to što ne čittate, to je do vas.
...Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
Pogledao sam član 207 Zakona o carinskoj politici BiH koji govori o robi zanemarljive vrijednosti koja se NE carini i pogledao sam član 24 Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina koja specificira da je pošiljka zanemarljive vrijednosti ona čiji iznos ne prelazi 300KM.
Također pročitao sam i Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina - obavjest (19.04.2018.) koja je relevantna za ovo što govorimo, konkretno član 5 ove obavijesti koji opet između ostalog ponavlja da svaka pojedinačna pošiljka koja ne prelazi 300KM ne podliježe carini.
Nigdje nisam uspio naći podatak koji govori o nekom vremenskom roku vezano za prijem pošiljke, što naravno ne znači da ga nema ali ne želim da im vjerujem na riječ na osnovu one njihove interpetacije sa onog linka na početku posta.
-
ahasoho
#1140 Re: pesoto.ba
Upadam u raspravu o carinjenu pa se nadam da ce se vidjeti poruka.
Mislio sam da mi je posiljka otisla za BiH s ovim zadnjim avionom jer je u skladiste dosla dosta prije ovog zadnjeg leta. Ali na pesoto vidim pise jos "skladiste SAD". Je li trebalo pisati "poslano" ako je posiljka otisla avionom za BiH?
Mislio sam da mi je posiljka otisla za BiH s ovim zadnjim avionom jer je u skladiste dosla dosta prije ovog zadnjeg leta. Ali na pesoto vidim pise jos "skladiste SAD". Je li trebalo pisati "poslano" ako je posiljka otisla avionom za BiH?
-
k4mi
#1141 Re: pesoto.ba
http://www.new.uino.gov.ba/get/7333
tako pise u odluci ja sam samo pitao da li ima neka nova odluka.
pise fino 300 km po posiljci. Jedna sedmica se ne spominje u zakonu niti u odluci objavljenoj u sluzbenom listu. To sto se spominje sedmica na stranici nije relevantno. Ne moze uputa biti iznad odluke i zakona.
posiljka je od jedne firme za jednog kupca sa jednim dokumentom. Ne dozvoljavaju da jednu posiljku raspakujes da bi predstavio kao vise individualnih sto samim tim povlaci da ako stvarno imas vise posiljki svaka ide do 300KM.
Samo je problem ako tvoje posiljke se mogu smatrati za komercijalnu upotrebu.
Ako pise skladiste SAD onda nije poslana.ahasoho wrote: ↑09/02/2021 20:29 Upadam u raspravu o carinjenu pa se nadam da ce se vidjeti poruka.![]()
-
VChen09
#1142 Re: pesoto.ba
Bas smo uzurpirali temu
Elem, bice sta bude. Zaista je nebulozno da ukoliko narucimo, primjera radi dvije posiljke, lupam po 20,00 KM vrijednosti, a stignu unutar iste sedmice, jednu ce cariniti, drugu nece, samo zato sto smo " ispunili sedmicnu kvotu ", sto cini " robu zanemarljive vrijednosti " kao zakonsku terminologiju potpuno suvisnom. Da ne govorim, kako to nigdje nije jasno navedeno, niti razradjeno u smislu konkretne odredbe - osim u navedenom sažetku Uprave za indirektno oporezivanje i to pomalo dvosmisleno.
U vezi sa temom i desavanjima, konkretan primjer: trenutno cekam 2 paketa koja su poslana zajedno i sad su na carini. Jednom je ukupna vrijednost sa transportom 50ak dolara, a drugom 20ak. Kad dodamo i 15 dolara Pesotu za transport, zaokruzicemo sveukupnu vrijednost na 90 radi najgoreg scenarija - eto im jos za svaki slucaj
, sto je u rangu onoga sto se (valjda) smatra robom zanemarive vrijednosti. Kako se sad pristupa carinjenju? Sta se carini? Ako carine sve zajedno, zasto bi, cijena je ispod 300,00KM? Ako ce se cariniti jedan od paketa, s obzirom na mogucnost scenarija jedan paket, jedna sedmica, koji ce tacno cariniti? Onaj sto je poslat minut ili dan kasnije? 
U vezi sa temom i desavanjima, konkretan primjer: trenutno cekam 2 paketa koja su poslana zajedno i sad su na carini. Jednom je ukupna vrijednost sa transportom 50ak dolara, a drugom 20ak. Kad dodamo i 15 dolara Pesotu za transport, zaokruzicemo sveukupnu vrijednost na 90 radi najgoreg scenarija - eto im jos za svaki slucaj
- zemomak
#1143 Re: pesoto.ba
ma imam neki osjećaj da ih bh pošta želi sjebat pošto su državna kompanija a nisu navikli na konkurenciju, a raja se sve više šalta na pesoto, što neko napisa mala bara a sve više krokodila...VChen09 wrote: ↑09/02/2021 21:24 Bas smo uzurpirali temuElem, bice sta bude. Zaista je nebulozno da ukoliko narucimo, primjera radi dvije posiljke, lupam po 20,00 KM vrijednosti, a stignu unutar iste sedmice, jednu ce cariniti, drugu nece, samo zato sto smo " ispunili sedmicnu kvotu ", sto cini " robu zanemarljive vrijednosti " kao zakonsku terminologiju potpuno suvisnom. Da ne govorim, kako to nigdje nije jasno navedeno, niti razradjeno u smislu konkretne odredbe - osim u navedenom sažetku Uprave za indirektno oporezivanje i to pomalo dvosmisleno.
U vezi sa temom i desavanjima, konkretan primjer: trenutno cekam 2 paketa koja su poslana zajedno i sad su na carini. Jednom je ukupna vrijednost sa transportom 50ak dolara, a drugom 20ak. Kad dodamo i 15 dolara Pesotu za transport, zaokruzicemo sveukupnu vrijednost na 90 radi najgoreg scenarija - eto im jos za svaki slucaj, sto je u rangu onoga sto se (valjda) smatra robom zanemarive vrijednosti. Kako se sad pristupa carinjenju? Sta se carini? Ako carine sve zajedno, zasto bi, cijena je ispod 300,00KM? Ako ce se cariniti jedan od paketa, s obzirom na mogucnost scenarija jedan paket, jedna sedmica, koji ce tacno cariniti? Onaj sto je poslat minut ili dan kasnije?
![]()
-
emirolini
#1144 Re: pesoto.ba
Zakon se primjenjuje kako kome odgovara, apsolutno nema standarda, pravila ili definicije. Mozes ga gledati sa stanovista drzave, entiteta, kantona, opcine, sela, mjesne zajednice. A jos i zavisno od nacionalnog ubjedjenja, i vjerskog uvjerenja. Vrijednost carine se odnosi na fakturu/fakture na datum za lice, pravno ili fizicko. Dakle carini se roba pri prispjecu, a ne naknadno da se sabira zbir. Zvat cu sutra carinu na aerodromu sarajevo da ih jos jednom podsjetim koliko su glupi, ponavljam, humano je reci ljudima da su glupi, mozda im mama i tata - pripadnici stranke, dzamije ili crkvenog zbora nisu govorili na vrijeme da su glupi te citavo vrijeme ne znaju.un1ted wrote: ↑09/02/2021 17:09Mogu, zakon je jasan, to što ne čittate, to je do vas.
Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine. Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.Zasto su kreteni? Ako zakon tako kaze, naruci na nekoga drugog, ili plati sto te zakon obavezuje. Nisu kreteni kad su s 50KM digli na 300KM? Gdje jos ima 300KM u EU ili regiji da se ne placaju dazbine?
To sto ne rade svoj posao je druga stvarTrebali su sabirati i cariniti, valjda hocemo pravnu drzavu?
Imas li to napismeno? Ako ti carine, kome ces se zaliti? Teti koja ti je to navela telefonski?
LoLPa eto da je i mnozina, kaze JEDNOM SEDMICNO.
Nikakvo izivljavanje nije u pitanju, niti je proizvoljno. Ovo pravilo postoji barem 15 godina, koliko ja narucujem. Uvijek je bilo JEDAN PAKET SEDMICNO i nema carine, nekada do 50KM, sada do 300KM.VChen09 wrote: ↑09/02/2021 15:40 Iskreno, mislim kako se ovde radi o "izivljavanju", da ne idem dalje. Ne postoji sansa da im ovakvo nesto prodje. To bi znacilo kako nisu postupali po zakonu svo ovo vrijeme, od dana kada je donesen. Proizvoljno tumacenje s njihove strane, ukoliko smo u pravu, a dosadasnja praksa to i pokazuje ja mislim.
Btw, ovo pišem kao osoba koja ne moze smisliti carinu, imao sam s njima razne situacije, ali sam se informisao i znam svoja prava. Nije mi jasno kako idete iz krajnosti u krajnost, odgovara 300KM, ne odgovara jednom sedmicno.
Ne mozete iz zakona uzimati ono sto vam odgovara, a zaliti se na ono sto vam ne ide u prilog.
-
VChen09
#1145 Re: pesoto.ba
@zemomak @emirolini Apsolutno se slazem, podrzavam, isto mislim i razmisljam. Neki kazu, da su te i slicne stvari, posljednje, odnosno prvo utociste svih hulja, s tim da bih dodao da hulje jednako koriste i sve ono izmedju. 
-
SA 071
#1146 Re: pesoto.ba
Vjerovatno u zakonu i podzakonskim aktima ne piše nigdje jedan paket sedmično kako su oni naveli, ali je vjerovatno i to da su neki šverceri to zloupotrebljavali, pa naručivali više paketa iste robe do tog iznosa da bi zajebali carinu, pa su im ovi doskočili ovakvim svojim stavom koji nažalost onda primjenjuju i na obične smrtnike. Skloni smo mi zloupotrebljavanju svega što možemo, pa se onda kola uvijek slomiju na slabijima...
- xPaco1337
#1147 Re: pesoto.ba
A koliko oni naplate carinu ako pređe cijenu od 300KM ili se naruce vise od 1 paketa ? I jedina "zaobilaznica" za to je npr da se naruci npr drugi paket za osobu sa drugim imenom ?
- zemomak
#1148 Re: pesoto.ba
koliko sam shvatio, oni nece carinit nista, nego će svake sedmice po jedan paket (ukoliko je neko vise narucio) pustati sa carine....
-
VChen09
#1149 Re: pesoto.ba
A, znaci to je problem.. Sve ovo vrijeme k'o budala lomim glavu i pokusavam stvari da slozim kroz carinjenjenje i faktor neke naplate pojedinacnih paketa. Dakle, problem je sam broj paketa, i to kada je vise od jedan. U tom smislu, zakon je onda vise nego jasan. Iskreno, ogromna vecina nas ovde je uveliko "kriva" kada je u pitanju situacija transporta paketa preko BHP.. I sam sam primio vise od jednog paketa tokom sedmice, nebrojeno puta.. hocu reci, BH Posti se gleda "kroz prste".
Malo mi je kasno da trazim po Pesotu da li je moguce objedinjavanje paketa, o cemu je sigurno pisano, ali to bi bilo neka vrsta rjesenja. Da li bi i koliko odgovarala za sve strane, pogotovo za Pesoto po trenutnim cijenama, ne znam. Uglavnom, nacekacemo se.
- _Reds_
#1150 Re: pesoto.ba
Ma takve formulacije za male pakete od Kineza su neodrzive.VChen09 wrote: ↑10/02/2021 00:07A, znaci to je problem.. Sve ovo vrijeme k'o budala lomim glavu i pokusavam stvari da slozim kroz carinjenjenje i faktor neke naplate pojedinacnih paketa. Dakle, problem je sam broj paketa, i to kada je vise od jedan. U tom smislu, zakon je onda vise nego jasan. Iskreno, ogromna vecina nas ovde je uveliko "kriva" kada je u pitanju situacija transporta paketa preko BHP.. I sam sam primio vise od jednog paketa tokom sedmice, nebrojeno puta.. hocu reci, BH Posti se gleda "kroz prste".![]()
Malo mi je kasno da trazim po Pesotu da li je moguce objedinjavanje paketa, o cemu je sigurno pisano, ali to bi bilo neka vrsta rjesenja. Da li bi i koliko odgovarala za sve strane, pogotovo za Pesoto po trenutnim cijenama, ne znam. Uglavnom, nacekacemo se.![]()
Vecinom se paketi negdje gomilaju i onda dodju skupa, pa cesto nesto sto je naruceno i mjesec dana razmaka dodje zajedno.