Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Nivelacija

#49701 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Ma sve sto kaze samo ocekuj kontra. Uskoro kaze autobuska stanica iduce sedmice prodje mjesec..iduce sedmice put za Smetove...6 mjeseci, iduce sedmice eko kuca smetovi.mjeseci..sve sto kaze nista se ne desi. Eto i za Čelik prije 3 mjeseca i sada. Kao 2 covjeka. Pa za gradske ulice i trgove. Kaze sjetio razmislio malo bolje ne moze kredit zaduzeni smo.

6 mjeseci ovako stoje saobracajni znakovi, prijavljuj i sta sve ne, gradska uprava ne postoji..

Narod suti zadovoljan režimom, grad tone i tone.

Image
Oi

#49702 Re: Zeničani

Post by Oi »

belfy

#49703 Re: Zeničani

Post by belfy »

izgradio je grad i Bazene, pa se ulaz naplacuje. izgradio je i zatvoreni bazen, pa se ulaz naplacivao. izgradio je i Stadion, pa se ulaz naplacuje. izgradio je i sve skolske fiskulturne sale, pa se naplacuje njihovo koristenje... sto je i sasvim u redu. ne placa niko po drugi put pravljanje objekta, nego njegovu amortizaciju i odrzavanje, sto je sasvim normalno. zasto bi bilo koji klub bio oslobodjen toga?

problem je pogresna raspodjela sredstava. ako je neko preduzece javno (dakle JP) to ne znaci da ono mora biti izdrzavano od strane Grada dok se boje ne rastope, a da su svi slobodni da ih besplatno koriste. naravno, postoje i ona koja trebaju, a neka i moraju, biti subvencionirana, ali to treba svesti na sto manju mjeru. Grad tu treba da ima sto manje troskova, a po mogucnosti da JP bude sto je vise moguce samoodrzivo, ako ne cak i profitabilno na nekom manjem ili vecem nivou.

pare koje trenutacno Grad daje za te i takve objekte da bi tamo klubovi mogli besplatno trenirati su pogresno usmjerene. svaki klub ima pravo da trazi pare za svoje djelovanje od stane Grada, a Grad da odluci koliko ce kome dati. da, mozda tada nece svi moci trenirati u Areni, nego ce morati trenirati u skolskim fiskulturnim salama jer su jeftinije, ali to ce zavisiti samo od uspjeha i promocije samog kluba koji moze voditi samo prema tome da klubovi pokusavaju i sami biti sto uspjesniji, pa privuci i sponzore, kao i veci fokus na kvalitet cime bi mogli traziti vece pare od Grada. nije isto i nece isto para dobiti Celik kao karate klub.

ovim bi i sportski klubovi i udruzenja postali finansijski svjesniji i odgovorniji, a pokusali i vise raditi na kvalitetu.

naravno, kao sto vec rekoh prije, ima izuzetaka i oni treba da budu posebno razmatrani i tretirani...
channel10

#49704 Re: Zeničani

Post by channel10 »

belfy wrote: 07/02/2021 19:27 izgradio je grad i Bazene, pa se ulaz naplacuje. izgradio je i zatvoreni bazen, pa se ulaz naplacivao. izgradio je i Stadion, pa se ulaz naplacuje. izgradio je i sve skolske fiskulturne sale, pa se naplacuje njihovo koristenje... sto je i sasvim u redu. ne placa niko po drugi put pravljanje objekta, nego njegovu amortizaciju i odrzavanje, sto je sasvim normalno. zasto bi bilo koji klub bio oslobodjen toga?

problem je pogresna raspodjela sredstava. ako je neko preduzece javno (dakle JP) to ne znaci da ono mora biti izdrzavano od strane Grada dok se boje ne rastope, a da su svi slobodni da ih besplatno koriste. naravno, postoje i ona koja trebaju, a neka i moraju, biti subvencionirana, ali to treba svesti na sto manju mjeru. Grad tu treba da ima sto manje troskova, a po mogucnosti da JP bude sto je vise moguce samoodrzivo, ako ne cak i profitabilno na nekom manjem ili vecem nivou.

pare koje trenutacno Grad daje za te i takve objekte da bi tamo klubovi mogli besplatno trenirati su pogresno usmjerene. svaki klub ima pravo da trazi pare za svoje djelovanje od stane Grada, a Grad da odluci koliko ce kome dati. da, mozda tada nece svi moci trenirati u Areni, nego ce morati trenirati u skolskim fiskulturnim salama jer su jeftinije, ali to ce zavisiti samo od uspjeha i promocije samog kluba koji moze voditi samo prema tome da klubovi pokusavaju i sami biti sto uspjesniji, pa privuci i sponzore, kao i veci fokus na kvalitet cime bi mogli traziti vece pare od Grada. nije isto i nece isto para dobiti Celik kao karate klub.

ovim bi i sportski klubovi i udruzenja postali finansijski svjesniji i odgovorniji, a pokusali i vise raditi na kvalitetu.

naravno, kao sto vec rekoh prije, ima izuzetaka i oni treba da budu posebno razmatrani i tretirani...
Obrati paznju na "sportske klubove", a ne na fizicka lica. Govori se o sportskim klubovima.

Trebaju li KK Celik ili RK Celik placati koristenje Arene? Plivacki klub (koji mislim vise i ne postoji) kad si vec spomenuo bazene?

Treba postaviti neka pravila i uslove koje klub mora zdovoljavati da bi koristio nesto besplatno, a ne recimo ovim Neimarima dati da koriste besplatno, a tamo rekreacijski igraju ili igraju nekakvu dzematsku :-) ligu. Ukoliko igraju premijer ligu ili prvu malonogometnu ligu, onda ok.
phillie

#49705 Re: Zeničani

Post by phillie »

Stvara se situacija u kojoj ce rekreativci imati prednost nad npr RK Celik ili ZKK Celik, jer ovi placaju svoje termine :-) :-) :-)
belfy

#49706 Re: Zeničani

Post by belfy »

channel10 wrote: 07/02/2021 19:47
belfy wrote: 07/02/2021 19:27 izgradio je grad i Bazene, pa se ulaz naplacuje. izgradio je i zatvoreni bazen, pa se ulaz naplacivao. izgradio je i Stadion, pa se ulaz naplacuje. izgradio je i sve skolske fiskulturne sale, pa se naplacuje njihovo koristenje... sto je i sasvim u redu. ne placa niko po drugi put pravljanje objekta, nego njegovu amortizaciju i odrzavanje, sto je sasvim normalno. zasto bi bilo koji klub bio oslobodjen toga?

Obrati paznju na "sportske klubove", a ne na fizicka lica. Govori se o sportskim klubovima.

Trebaju li KK Celik ili RK Celik placati koristenje Arene? Plivacki klub (koji mislim vise i ne postoji) kad si vec spomenuo bazene?

Treba postaviti neka pravila i uslove koje klub mora zdovoljavati da bi koristio nesto besplatno, a ne recimo ovim Neimarima dati da koriste besplatno, a tamo rekreacijski igraju ili igraju nekakvu dzematsku :-) ligu. Ukoliko igraju premijer ligu ili prvu malonogometnu ligu, onda ok.
upravo to i rekoh. samo sa malom izmjenom, a to je da grad ne placa cijelu Arenu da bi samo neki klubovi dobili pravo na besplatno treniranje, jer je to neposteno. reci ce i Neimari da je to pravljeno od njihovih para ili njihovih roditelja... nego da to tretiraju prema tome koliko ce kojem klubu dati koliko novca, a za koje svaki klub moze aplicirati svake godine. tako ce neki ozbiljniji klub trebati 5 termina sedmicno po 2h, a Neimari jednom sedmicno od sat, pa ce shodno tome traziti pare od Grada, a Grad ce tu moci da odluci koliko koji klub doprinosi samoj promociji sporta, a i samog Grada.
Nivelacija

#49707 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Nema dresova ?
Oi

#49708 Re: Zeničani

Post by Oi »

Nivelacija wrote: 07/02/2021 19:59
Nema dresova ?
Kad se postigne dogovor sa zvanicnim dobavljacem ide i to :wink:
Nivelacija

#49709 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Super, lijepo je vidjeti kako se kockice slažu na svoje mjesto oko Čelika nakon toliko i toliko godina. Ne moze to vise niko zaustaviti.
apsidejzi

#49710 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

Nivelacija wrote: 07/02/2021 12:07 Image

ovo znaci bukvalno gasenje svih klubova osim tog kk koji ce dobiti sve besplatno + milion jer je uzunovic fudin glavni u klubu..nista protiv toga ali i ostali klubovi moraju imati barem minimalne uslove.

ne znam nisam pametan ali zenickim klubovima naplacivati koristenje terena za trening i pripreme je van svake pameti

pa ovim bukvalno tjeras na ulicu da se niko ne bavi sportom..
A ovi sto se tjeraju na ulicu su kulturni i iza njih se ne mora cistiti, struju koju potrose niko ne mora platiti, ventilacija koja je na struju takodjer ne kosta nista. Jbg, neke stvari u zivotu kostaju i ako nisi spreman da ih platis onda se moras naviknuti na nizi zivotni standard. Hoces u salu, snadji se za pare. Mrsko ti se snalaziti, idi treniraj na lokalnoj livadi.

Kako se znaci za pare? Kao i svi ljudi sto rade. Prodaji kolacice, pravi manifestacije, pravi turnire, prodaji merge i tako dalje.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#49711 Re: Zeničani

Post by anex »

Svi bi nešto besplatno.
Svaki klub, udruženje i sl. ima članarine...od toga neka plate.
Nivelacija

#49712 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#49713 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Gdje je ova novogradnja?
ExNihilo

#49714 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

channel10

#49715 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Nivelacija wrote: 08/02/2021 15:35 Image
Je li ovo Radakovo?

Ova Alba nista ne radi. Ne znam zasto se sa njima ne raskine ugovor i zasto grad ne osnuje novo preduzece koje ce grad odrzavati cistim, jer ovi to zasigurno ne rade. Ulice su nam blatnjave, prljave. Zelene povrsine nisu odavno zelene. Samo blato, prljavstina i izrovana zemlja od vozanja i parkiranja automobila po zelenim povrsinama. Nijedna zelena povrsina nije adekvatno ogradjena, sto nekom lijepom ogradom to lijepim i citavim ivicnjacima. Niko ne odrzava te zelene povrsine, grmove i cvijece pa da to na nesto lici. ALBAnci samo uzimaju pare u suradnji sa nekim iz uprave. Izvlace pare putem nekih svojih firmi kroz nabavku onog ebenog cvijeca na mostovima, a ovamo auta jasu po zelenim povrsinama...

Ovakvo stanje je i u centru grada oko kontejnera, da ne bude zabune da je ovako samom u Radakovu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#49716 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ovo gancijasi razbacaju
muhafuca

#49717 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

Nivelacija wrote: 07/02/2021 12:07 Image

ovo znaci bukvalno gasenje svih klubova osim tog kk koji ce dobiti sve besplatno + milion jer je uzunovic fudin glavni u klubu..nista protiv toga ali i ostali klubovi moraju imati barem minimalne uslove.

ne znam nisam pametan ali zenickim klubovima naplacivati koristenje terena za trening i pripreme je van svake pameti

pa ovim bukvalno tjeras na ulicu da se niko ne bavi sportom..
ma svi bi se na drzavnu ili federalnu ili kantonalnu ili opstinsku sisu nakacili.

dobro je vise, jes napravio privatni klub, jel dobijes od svakog nivoa ono sto te sljeduje kao pomoc sportu.

Pa vala neke pare moras i sam napravit ako si vec osnovao klub i vodis ga.

Zenicki klub je samo onaj nad kojim opstina zenica ima vlasnistvo i direktnu kontrolu.

A prodavat se kao "zenicki klub" samo da bi konstantno sisao pare od drzave i opstine .... ne ide.

Tj dokle tako.

Sportski klub je kao i svako preduzece, ako ne pravi profit gazda ga zatvori i to je to.

Hajdemo pogurat onda i ostala "zenicka preduzeca" pa nek se i njihovi gazde razrahate.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#49718 Re: Zeničani

Post by anex »

Bravo!
Ja_Ja

#49719 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Sve to stoji ali nije kod nas sport dobro uredjen. O tome se puno pisalo na ovom forumu. Ne mozes praviti pitu od g*****. Pa im tako ne mozes sve fakturisati. Na drugu starnu imamo problem Fude koji bukvalno unistava svaku pozitivni pricu u ovom gradu. Cetvrti grad po velicini (sto cesto pominje), sa duplo vecim budjetom npr. od Kaknja odvaja za sport u 2021 godini mizernih 60,000 maraka (po nacrtima budjeta) vise od tog istog Kaknja. A da ne pricamo o jednoj Tuzli koja ce iznos naseg citavog budjeta za sport dati samo Slobodi.

Nas problem je sto smo zamoreni konstantnim udaranjem po zdravoj pameti pa smo spremni sve da progutamo samo da to prestane, ali zaludjivanje nece nikada prestati jer je to jedini nacin da polu pismena svjetina vlada nad masom.

Grad velicine Zenice bi sa u pola manjom administracijom i malim ulogom u e-poslovanje bio 10 puta sredjeniji, ali kod nas to nije logicno. Nama je logicno da tip koji dobije izbore na mantri o "sposobnom a ne podobnom" zaposljavanju i "smanjenju administracije" poveca tekuce rashode za place i naknade troskova zaposlenih sa 9.1 milion na 10.4 miliona maraka u godini dana (povecanje od 1.3 MILIONA MARAKA) i da pri tome napravi pometnju i razdor medju gradjanima zbog 250,000 vec obecanih (napismeno) jednom klubu, ili naplacivanju mizernih 50 maraka klubovima koji predstavljaju ovaj grad. Razvlaci narodu pamet, a narod se hvata na to i ebe mater Neimarima jer se nisu potrudili da nadju pisanih 50 maraka po terminu dok ovaj razlaci narodne milione kako mu je krcu ceif.
Kikibombona

#49720 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

channel10 wrote: 07/02/2021 16:19 Odrzavanje Arene i drugih sportskih terena u gradu mora placati Grad. A mora se dati dozvola svim klubovima da ih koriste u slobodnim terminima i po dogovoru. Gradska Arena nije privatna prcija pa da se naplacuje koristenje sportskim klubovima. Zbog njih je i napravljena i ovom debilu to neko treba objasniti jer ima pogresne savjetnike koji veze o zivotu nemaju.

Ja shvatam da su opali prihodi tokom korone, ali neke stvari treba postovati i ispostovati do kraja.
Ne mogu da vjerujem da covjek mijenja misljenje kako vjetar puse. Potpisati ugovor prije izbora, pa nakon izbora ga htjeti ponistiti i to na ni manje ni vise nego na Celiku, simbolu grada :-) . To mu sigurno u zivotu ne treba i ne znam zasto to radi. Opet ga neko pogresno savjetuje...
A to je Kasumovic na kakvog smo navikli. Mene bi iznenadilo da je drugacije. Veoma los karakter.

Koliko smo ocajni dovoljno govori da je on realno bio najbolja opcija koju smo imali. Hvala mu sto je urinirao po SDA, te ih, nadam se, zauvijek poslao u proslost.

Mi u Zenici nemamo gradsku opciju. Grad bez urbanih gradjana. :D SDP i NS su jad i bijeda. Ne vjerujem da cemo u narednih 10 godina imati neku progresivnu opciju koja ce doci u priliku da preuzme grad. Da nam je za pocetak imati gradsku opoziciju, sa makar 4-5 vijecnika, da se borimo za interese grada. Sada u vijecu dominiraju ljudi sa sela. Nemam nista protiv, treba da su tu, ali bi bilo lijepo da i graCka raja ima barem nekoliko predstavnika u vijecu.

Ja sam nekada imao mogucnost nazvati Sanju i rahmetli Melihu kada bi imao neki problem u mahali. Svaki put bi došle i maksimalno ispostovale dogovor. Koga sada mogu nazvati? Mozda jedino Almira.
apsidejzi

#49721 Re: Zeničani

Post by apsidejzi »

Ja_Ja wrote: 08/02/2021 18:54 Na drugu starnu imamo problem Fude koji bukvalno unistava svaku pozitivni pricu u ovom gradu. Cetvrti grad po velicini (sto cesto pominje), sa duplo vecim budjetom npr. od Kaknja odvaja za sport u 2021 godini mizernih 60,000 maraka (po nacrtima budjeta) vise od tog istog Kaknja.
Kikibombona wrote: 09/02/2021 02:52 A to je Kasumovic na kakvog smo navikli. Mene bi iznenadilo da je drugacije. Veoma los karakter.
Mene kad citas na ovoj temi ispada da ja branim Fudu a to mi nije cilj :D Hvala mu sto je pokazao pravo lice SDA /ASDA i sto smo se svi mogli uvjeriti koji nam kreteni rade o glavama. No na stranu to, nas glavni i osnovni problem smo mi sami. Fudo je marketinski tip covjeka. On osjeti gdje su pare, popularnost, koja prica pali i prirodno ima u sebi IMT. No taj njegov prirodni kapacitet da otkrije s koje strane dolazi popularnost pokazuje zapravo kakvi smo mi kao zajednica.

Mi nemamo interes za sport. Mi nemamo interes za kulturu. Mi nemamo interes za muziku. Fudo bi sutra finansirao neko sportsko udruzenje da se ispostavi kako ce mu to donijeti popularnost. Jer on je takav tip covjeka. Da iduce sezone punimo bilino sa 15.000 ljudi svaku utakmicu, svi bi dugovi bili otplaceni u roku godinu dana. On bi nasao pare jer bi to znacilo POPULARNOST. Taj IMT. No sto bi on to radio za ideale? On nije idealista. On je interesdzija i ide samo tamo gdje ima interes.

Mi smo ti koji mu ne dajemo interes za sport, kulturu, zabavu, muziku. Gdje je diskoteka u zenici? Gdje je grupa momaka koja dnveno provodi tri cetiri sata u garazi i vjezbaju razne instrumente? Gdje su ljudi koji pisu knjige? Gdje su kreativne radionice. Ja sam ubjedjen da ce Fudo sutra finansirati neki aktivitet samo da se malo izdigne iz zabokrecine. Pa evo, procitah da ce otkupiti od Sericana sav visak ljetine i dati penzionerima. Ljudi proizveli ekstra zbog korone i sad kao nemaju trzista, i grad uleti. To je potez za pohvalu. Pohvalu ljudi koji su nesto proizveli. U nas su samo konzumenti i to je problem. Nemamo bendova, nemamo slikara, ljudi koji nesto prave. Neke hobije. Nesto. A imamo kapacitet. Pa Dubioza je potekla sa nasih ulica. No kad je Dubioza nastajala imali smo najmanje 10 raznih bandova, repera i sl. Imali smo energiju da stvaramo nesto novo. Sad imamo samo konzumente.

I to je ta surova realnost sa Fudom. On takav vise govori o nama, a mi imamo srece sa njim sta smo zapravo zasluzili svojim neradom.
Nivelacija

#49722 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

super post, fudo je ogledalo prosjecnog zenicanina ukratko receno.

zato ovi malo bolji i sa vecim standardima i ocekivanjima ako ne bjeze na zapad bjeze do sarajeva.
Kikibombona

#49723 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

apsidejzi wrote: 09/02/2021 11:27
Ja_Ja wrote: 08/02/2021 18:54 Na drugu starnu imamo problem Fude koji bukvalno unistava svaku pozitivni pricu u ovom gradu. Cetvrti grad po velicini (sto cesto pominje), sa duplo vecim budjetom npr. od Kaknja odvaja za sport u 2021 godini mizernih 60,000 maraka (po nacrtima budjeta) vise od tog istog Kaknja.
Kikibombona wrote: 09/02/2021 02:52 A to je Kasumovic na kakvog smo navikli. Mene bi iznenadilo da je drugacije. Veoma los karakter.
Mene kad citas na ovoj temi ispada da ja branim Fudu a to mi nije cilj :D Hvala mu sto je pokazao pravo lice SDA /ASDA i sto smo se svi mogli uvjeriti koji nam kreteni rade o glavama. No na stranu to, nas glavni i osnovni problem smo mi sami. Fudo je marketinski tip covjeka. On osjeti gdje su pare, popularnost, koja prica pali i prirodno ima u sebi IMT. No taj njegov prirodni kapacitet da otkrije s koje strane dolazi popularnost pokazuje zapravo kakvi smo mi kao zajednica.

Mi nemamo interes za sport. Mi nemamo interes za kulturu. Mi nemamo interes za muziku. Fudo bi sutra finansirao neko sportsko udruzenje da se ispostavi kako ce mu to donijeti popularnost. Jer on je takav tip covjeka. Da iduce sezone punimo bilino sa 15.000 ljudi svaku utakmicu, svi bi dugovi bili otplaceni u roku godinu dana. On bi nasao pare jer bi to znacilo POPULARNOST. Taj IMT. No sto bi on to radio za ideale? On nije idealista. On je interesdzija i ide samo tamo gdje ima interes.

Mi smo ti koji mu ne dajemo interes za sport, kulturu, zabavu, muziku. Gdje je diskoteka u zenici? Gdje je grupa momaka koja dnveno provodi tri cetiri sata u garazi i vjezbaju razne instrumente? Gdje su ljudi koji pisu knjige? Gdje su kreativne radionice. Ja sam ubjedjen da ce Fudo sutra finansirati neki aktivitet samo da se malo izdigne iz zabokrecine. Pa evo, procitah da ce otkupiti od Sericana sav visak ljetine i dati penzionerima. Ljudi proizveli ekstra zbog korone i sad kao nemaju trzista, i grad uleti. To je potez za pohvalu. Pohvalu ljudi koji su nesto proizveli. U nas su samo konzumenti i to je problem. Nemamo bendova, nemamo slikara, ljudi koji nesto prave. Neke hobije. Nesto. A imamo kapacitet. Pa Dubioza je potekla sa nasih ulica. No kad je Dubioza nastajala imali smo najmanje 10 raznih bandova, repera i sl. Imali smo energiju da stvaramo nesto novo. Sad imamo samo konzumente.

I to je ta surova realnost sa Fudom. On takav vise govori o nama, a mi imamo srece sa njim sta smo zapravo zasluzili svojim neradom.
Dobro napisano. :thumbup:
Nivelacija

#49724 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Evropsko ponasanje i obicaji, aferim stvarno..

Tako se vodi neki klub i priblizava zajednici
veliki_ah

#49725 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

apsidejzi wrote: 09/02/2021 11:27

Ima u celiku i vise nego popularnu pricu. Pricu koja ce za 2 godine puniti stadion. Ali je problem sto nema njega tu i sto nema njegovog tala i sto momci hoce da sve bude transparentno i fer.

Covjek je govno i ljiga i to je to.
Post Reply