Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16401 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Dabogda mi odbijali 40 godina a nikad ne morao doktoru ja
- drndalo
#16402 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A sada na UKCu nema muljaza...?Black swan wrote: ↑08/02/2021 12:34To bi takva muljaza bilaHorke wrote: ↑08/02/2021 09:11I kazete citaju forum? Zasto niko me pokrene ovu inicijativu? ZZO KS je svejedno na koji racun ce uplatiti pregled, JZU ili PZU. Ovo ne izaziva nikakav dodatni trosak. Koliko se pregled plati JZU, toliko i PZU. Pa ko voli nek izvoli.drug_profi wrote: ↑07/02/2021 23:23 Kompletno rjesenje bi bilo da svi koji pune fond ZZO imaju pravo sa svojom knjizicom otici u kliniku, bilo JZU ili PZU, koja ima ugovor sa ZZO.
Ili je stvar u tome da nije svejedno? Da ce mozda ljudi malo vise trositi (svoje) pare na lijecenje i preventivne preglede, cime ostaje manje para u kasi? Hajte socijaldemokrate, ovo je vase pitanje, pokazite tu humanost i za obicnog radnog covjeka. Onog koji vas placa da sjedite u toj skupstinskoj klupi.
I fiktivni pregledi
-
Iker C
#16403 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Praksa je da se prvo izgradi nelegalni sprat pa se onda obavijesti inspekcija... Inspekcija utvrdi da je nelegalo sagradjen a srusiti se ne moze bez da se ugrozi konstrukcija objekta .I naravno Dzej wrote: ↑08/02/2021 11:29Koliko znam pregledavaju se sve građevinske, i slažem se da ovo treba poništiti, ili je makar trebalo poslati inspekciju i zaustaviti radove, ali mi je smiješno da je Muzur dao nekom građevinsku , ali lik preuzeo dužnost krajem decembra.
-
Horke
#16404 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A sad se ubise od detaljnih pregleda.Black swan wrote: ↑08/02/2021 12:34To bi takva muljaza bilaHorke wrote: ↑08/02/2021 09:11I kazete citaju forum? Zasto niko me pokrene ovu inicijativu? ZZO KS je svejedno na koji racun ce uplatiti pregled, JZU ili PZU. Ovo ne izaziva nikakav dodatni trosak. Koliko se pregled plati JZU, toliko i PZU. Pa ko voli nek izvoli.drug_profi wrote: ↑07/02/2021 23:23 Kompletno rjesenje bi bilo da svi koji pune fond ZZO imaju pravo sa svojom knjizicom otici u kliniku, bilo JZU ili PZU, koja ima ugovor sa ZZO.
Ili je stvar u tome da nije svejedno? Da ce mozda ljudi malo vise trositi (svoje) pare na lijecenje i preventivne preglede, cime ostaje manje para u kasi? Hajte socijaldemokrate, ovo je vase pitanje, pokazite tu humanost i za obicnog radnog covjeka. Onog koji vas placa da sjedite u toj skupstinskoj klupi.
I fiktivni pregledi
Odobrili su tako odredjen broj uputnica za UZV srca kod Al-Tawila. Doktor opste prakse je morao imati debeli razlog da ti napise tu uputnicu.
Najlakse je se kriti iza floskula ali onda ce ovi muljati, uzimati ispod stola. Kao da zivimo u zemlji gdje je korupcija rijec koju cujemo samo u stranim medijima.
- _Reds_
#16405 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
95% doktora, opce prakse je korumpirano, ako ne i svi, samo što oni to smtaraju normalno.
Naime propisuju lijekove određene farmaceutske kuće, i za to dobijaju nagradu.
Predstavnici farmaceustkih kuća otvoreno dolaze u DZ-a i nude sve i svašta doktorima opće parkase, od putovanja, seminara, kongresa, laptopa, kupona..
Samo da se pročešljaju određeni seminari, jasno bi bilo ko ih plaća.
Predstavnici farmaceustkih kuća otvoreno dolaze u DZ-a i nude sve i svašta doktorima opće parkase, od putovanja, seminara, kongresa, laptopa, kupona..
- drug_profi
#16406 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kakve muljaze pominjete?
Ja uplacujem godisnje 3600 maraka u ZZO.
Ttebam npr. imati pravo da 1800 potrosim za svoju zdravstvenu zastitu. Tamo gdje ja hocu i kada meni odgovara.
Moja zdravstvena legitimacija ima bar kod koji se skenira da se potvrdi moje prisustvo pregledu.
ZZO moze uvesti duplu provjeru transakcije kao sto je nude banke pri elektronskom placanju. Sms kod kojim potvrdjujes transakciju.
Sve postoji. Sve jednostavno. Sve posteno.
A sad kad bi htjeli biti bas posteni, onda bi se i nepotrosena sredstva trebala akumulirati u fond za operacije. Pa ako zatreba nekad implantat, stent da mozes odluciti da to uradis u Tuzli, Zagrebu, VMA...
Ttebam npr. imati pravo da 1800 potrosim za svoju zdravstvenu zastitu. Tamo gdje ja hocu i kada meni odgovara.
Moja zdravstvena legitimacija ima bar kod koji se skenira da se potvrdi moje prisustvo pregledu.
ZZO moze uvesti duplu provjeru transakcije kao sto je nude banke pri elektronskom placanju. Sms kod kojim potvrdjujes transakciju.
A sad kad bi htjeli biti bas posteni, onda bi se i nepotrosena sredstva trebala akumulirati u fond za operacije. Pa ako zatreba nekad implantat, stent da mozes odluciti da to uradis u Tuzli, Zagrebu, VMA...
- _Reds_
#16407 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Da, a ko placa zdravstveno onima na birou, djecuipenzionerima i svim drugim koji si osigurani, a ne uplacuju ?drug_profi wrote: ↑08/02/2021 14:36 Kakve muljaze pominjete?
Mulja se tako sto ti izda fakturu za nešto što nisi radio, i tebli 50%, 50% njima, da bi ti iskoristio to svoje, dakle prevara sistema osiguranja.
Nešto slično kao fingirane saobraćajne nesreće sa ciljem naplate osiguranja.
Koliko osiguranja platiš za auto ? Ja nikada od toga marke povukao nisam, a godinama plaćam.
Mi smo mjastori u tome. Jedno vrijeme je naša dijaspora masovno varala, tako što su im naši zubari ovdje izdavali lažne fakture, a oni ih gore naplaćivali.
- drug_profi
#16408 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma ti si nadrobio svega a nidje veze sa ovim sto ja pisem.
-
Horke
#16409 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To nije korumpuranost, to je praksa u vecini zemalja. Ti uvijek imas pravo trazitilijek proizvodjaca koji ti zelis. Htjeli su meni uvaliti jednom u apoteci neki drugi, jasno dala do znanja da zelim samo tog proizvodjaca isva se prica zavrsila._Reds_ wrote: ↑08/02/2021 14:25 95% doktora, opce prakse je korumpirano, ako ne i svi, samo što oni to smtaraju normalno.
Ako govorimo o takvoj vrsti muljaze to su legitimni putevi. Da mi izda uputnicu za preferiranu PZU. Ja kazem ne zelim kod tog doktora, dajte mi uputnicu za ovog i vozdra.
Druga muljaza je da stele posao PZU i pisu uputnice i kad treba i ne treba. Realno to mogu i sad i radili su. Pa su ih stisnuli i znam za slucaj kad trudnici nisu htjeli dati uputnicu za najobicniji krv i urin jer nije imala dokaz da je trudna od ginekologa iz drzavne sluzbe. Kontrolise ih inspekcija,blabla, ne smiju.
Muljaza uvijek moze biti, ali sta je rijesenje, da ukinemo sve institucije gdje je moguca pojava korupcije i muljaza ili da se uspostavi sistem kontrole?
Razmisljanje na nivou: zatvori sve prodavnice, ima lopova pa ce opljackati.
_Reds_ wrote: ↑08/02/2021 14:46Da, a ko placa zdravstveno onima na birou, djecuipenzionerima i svim drugim koji si osigurani, a ne uplacuju ?drug_profi wrote: ↑08/02/2021 14:36 Kakve muljaze pominjete?
Mulja se tako sto ti izda fakturu za nešto što nisi radio, i tebli 50%, 50% njima, da bi ti iskoristio to svoje, dakle prevara sistema osiguranja.
Koliko osiguranja platiš za auto ? Ja nikada od toga marke povukao nisam, a godinama plaćam.
Mi smo mjastori u tome. Jedno vrijeme je naša dijaspora masovno varala, tako što su im naši zubari ovdje izdavali lažne fakture, a oni ih gore naplaćivali.
Rece lik da 50% ide u zajednicki fond, 50% u njegov licni.
- Truba
#16410 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To nisu vase pare nego od poslodavca
Vase bi bile da dobivate na banku
Pa da uplacujete koje zelite osiguranje
Tad bi niko uplacivao
Tad bi niko uplacivao
- _Reds_
#16411 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Korupcija 100 posto. Samo sto je toliko cesto, da je postalo normalno. Ne daju ljudima lijekove za koje misle da su najbolji, nego one za koje su potkupljeni. Cak sta vise, nekad propisuju i kad ne treba, pogotovo kad je na teret zzo, jer zato imaju extra bonuse.Horke wrote: ↑08/02/2021 15:26To nije korumpuranost, to je praksa u vecini zemalja. Ti uvijek imas pravo trazitilijek proizvodjaca koji ti zelis. Htjeli su meni uvaliti jednom u apoteci neki drugi, jasno dala do znanja da zelim samo tog proizvodjaca isva se prica zavrsila._Reds_ wrote: ↑08/02/2021 14:25 95% doktora, opce prakse je korumpirano, ako ne i svi, samo što oni to smtaraju normalno.
Ako govorimo o takvoj vrsti muljaze to su legitimni putevi. Da mi izda uputnicu za preferiranu PZU. Ja kazem ne zelim kod tog doktora, dajte mi uputnicu za ovog i vozdra.
Druga muljaza je da stele posao PZU i pisu uputnice i kad treba i ne treba. Realno to mogu i sad i radili su. Pa su ih stisnuli i znam za slucaj kad trudnici nisu htjeli dati uputnicu za najobicniji krv i urin jer nije imala dokaz da je trudna od ginekologa iz drzavne sluzbe. Kontrolise ih inspekcija,blabla, ne smiju.
Muljaza uvijek moze biti, ali sta je rijesenje, da ukinemo sve institucije gdje je moguca pojava korupcije i muljaza ili da se uspostavi sistem kontrole?
Razmisljanje na nivou: zatvori sve prodavnice, ima lopova pa ce opljackati.
_Reds_ wrote: ↑08/02/2021 14:46Da, a ko placa zdravstveno onima na birou, djecuipenzionerima i svim drugim koji si osigurani, a ne uplacuju ?drug_profi wrote: ↑08/02/2021 14:36 Kakve muljaze pominjete?
Rece lik da 50% ide u zajednicki fond, 50% u njegov licni.
- drug_profi
#16412 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije tacno, to je iz moje bruto plate i direktno je vezano za istu. Te pare ne padaju s neba vec su zaradjene. U moje ime se uplacuju.Black swan wrote: ↑08/02/2021 15:58 To nisu vase pare nego od poslodavca
Tad bi niko uplacivao
Da se sutra smanji procenat doprinosa ta razlika u novcu bi mi bila prebacena na neto, kao sto mi se prebaci i razlika u porezu kad steknem olakšicu.
Istina je da niko ne bi uplaćivao da može jer za te pare na dobija ništa. I to je odličan pokazatelj o čemu se tu radi.
- Truba
#16413 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nisu to tvoje pare
To je obveza poslodavca
Isto ko dezinfekcija proatorija i aparat za gasenje
To je obveza poslodavca
- drug_profi
#16414 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne znas ti sta pricas.Black swan wrote: ↑08/02/2021 19:36 Nisu to tvoje pare
To je obveza poslodavca
- Truba
#16415 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tvoje je samo na tvom racunu
Ostalo nije tvoje
Ostalo nije tvoje
- drug_profi
#16416 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kao što rekoh u postu maloprije.
- Truba
#16417 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ako su tvoje pare zasto sebija s njima raspolaze kako zeli kao i sa njezinim parama
Da ne duljim ova vlada jos malo ima simpatije
Ne vidim nikakav napredak
- _Reds_
#16418 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Moje izivinjenje.drug_profi wrote: ↑08/02/2021 19:20Nije tacno, to je iz moje bruto plate i direktno je vezano za istu. Te pare ne padaju s neba vec su zaradjene. U moje ime se uplacuju.Black swan wrote: ↑08/02/2021 15:58 To nisu vase pare nego od poslodavca
Tad bi niko uplacivao
Da se sutra smanji procenat doprinosa ta razlika u novcu bi mi bila prebacena na neto, kao sto mi se prebaci i razlika u porezu kad steknem olakšicu.
Istina je da niko ne bi uplaćivao da može jer za te pare na dobija ništa. I to je odličan pokazatelj o čemu se tu radi.
Last edited by _Reds_ on 08/02/2021 23:07, edited 2 times in total.
- _Reds_
#16419 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
[/quote]
Dok kumovi Forto i Mandic odskijaju pojavit ce se u javnosti.Black swan wrote: ↑08/02/2021 20:22 Ako su tvoje pare zasto sebija s njima raspolaze kako zeli kao i sa njezinim parama
-
kluz franjo
#16420 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Hebiga..._Reds_ wrote: ↑08/02/2021 20:33Nisi po ko zna koji put upravu, a mislis da jesi, i da si najpametniji, pa zivi u tom ubjeđenju.drug_profi wrote: ↑08/02/2021 19:20Nije tacno, to je iz moje bruto plate i direktno je vezano za istu. Te pare ne padaju s neba vec su zaradjene. U moje ime se uplacuju.Black swan wrote: ↑08/02/2021 15:58 To nisu vase pare nego od poslodavca
Tad bi niko uplacivao
Postoje obaveze na teret poslodavca i na teret radnika, porez na platu je na teret radnika, a zdravstvo na teret poslodavca.
Jb fakultet, ne treba to nikome.
U Republici Srpskoj, kao i Federaciji BiH, doprinosi se obračunavaju na temelju bruto plate. Bruto plata obuhvata neto platu zaposlenih, pomnoženu s utvrđenim koeficijentom, plus doprinosi iz plate.
a) Udio u doprinosima koji plaća zaposleni:
- FBiH: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12,5% za zdravstveno osiguranje i 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 31% na bruto platu).
-
Patton44
#16421 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ima jedan na birou,zena ga hrani i prica kako mu se odbija za zdravstveno

- JohnnyS
#16422 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
U principu se svatko dogovara za neto plaću kolika će mu biti. Tako da se smanje doprinosi, čisto sumnjam da bi zaposlenik te pare vidio.
- _Reds_
#16423 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To su obaveze poslodavca, i kad se govori i rasterecenju privrede, poslodavci traze upravo ta umanjenja, ne da bi uvecali platu radnicima, nego eto da bi mogli vise zaposljavatim ta formulacija nije tacna.kluz franjo wrote: ↑08/02/2021 20:46Hebiga..._Reds_ wrote: ↑08/02/2021 20:33Nisi po ko zna koji put upravu, a mislis da jesi, i da si najpametniji, pa zivi u tom ubjeđenju.drug_profi wrote: ↑08/02/2021 19:20
Nije tacno, to je iz moje bruto plate i direktno je vezano za istu. Te pare ne padaju s neba vec su zaradjene. U moje ime se uplacuju.
Postoje obaveze na teret poslodavca i na teret radnika, porez na platu je na teret radnika, a zdravstvo na teret poslodavca.
Jb fakultet, ne treba to nikome.
U Republici Srpskoj, kao i Federaciji BiH, doprinosi se obračunavaju na temelju bruto plate. Bruto plata obuhvata neto platu zaposlenih, pomnoženu s utvrđenim koeficijentom, plus doprinosi iz plate.
- FBiH: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12,5% za zdravstveno osiguranje i 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 31% na bruto platu).
PIO-MIO
Zdrvstvo, nezaposlenost , sve to ide na bruto platu.
Dok porez na platu ide na neto platu.
Last edited by _Reds_ on 08/02/2021 21:04, edited 1 time in total.
-
palermo
#16424 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sto bih ja to.volio drug moj da se desi....pa da vidmo sta bi bilo....koliko bi bilo sretnih a koliko nesretnih....addem wrote: ↑08/02/2021 08:25Ovo je u biti jedino normalno rjesenje. Dok se ne ozjednace jzu i pzu i to u smislu da korisnik sam bira gdje ce i kod koga ce, nas zdravstveni sistem ce biti bezvezedrug_profi wrote: ↑07/02/2021 23:23 Kompletno rjesenje bi bilo da svi koji pune fond ZZO imaju pravo sa svojom knjizicom otici u kliniku, bilo JZU ili PZU, koja ima ugovor sa ZZO.
Meni svejedno....
-
kluz franjo
#16425 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pobogu, pa zar je teško jednom priznati da se pogriješilo i izvinuti se. Ne treba fakultet za čitanje._Reds_ wrote: ↑08/02/2021 20:58To su obaveze poslodavca, i kad se govori i rasterecenju privrede, poslodavci traze upravo ta umanjenja, ne da bi uvecali platu radnicima, nego eto da bi mogli vise zaposljavatim ta formulacija nije tacna.kluz franjo wrote: ↑08/02/2021 20:46Hebiga...
http://www.fipa.gov.ba/informacije/posl ... gTag=hr-HRUdio u doprinosima koji plaća zaposleni:
- FBiH: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12,5% za zdravstveno osiguranje