Snajperisti u Sarajevu..
-
TheGodfather001
#6076 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije to nečija dobra stvar, niti njega treba veličati, gori je od agresora, klanje i mučenje vlastitih boraca je čin veleizdaje i zaslužuje najgoru i najtežu kaznu i promptno brisanje iz historije svih podataka koje se vežu za lice i njegove kolaboratore. Treba pročitati iskaze upravo pripadnika njegove jedinice šta su radili po Kazanima i kakva zvjerstva su činili građanima nemuslimanske nacionlanosti, dok su šehidi i borci pored kojih on leži skakli po Treskavici, Igmanu i drugim ratištima gdje su položili živote od agresorske ruke, a ne od ruke plaćenika iz halke usred grada. I ni blizu nije dobio šta je zaslužio, imao je laku i brzu smrt, što mu niko ne bi poželio.
Falsifikovanjem historije uz svesrdnu propagandu domaćih izdajnika, 1-2 generacije će proći i on biti zlatni ljiljan kojeg su likvidirali domaći agresori ili još bolje "teroristička grupa Ševe".
Falsifikovanjem historije uz svesrdnu propagandu domaćih izdajnika, 1-2 generacije će proći i on biti zlatni ljiljan kojeg su likvidirali domaći agresori ili još bolje "teroristička grupa Ševe".
- Nekako s proljeća
#6077 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kako majka mu stara, da pored @Doza živa budem ostrašćeni fan jedinice Bosna-e ili kako ih neprijatelj nazva a oni prihvatiše naziv Zelene beretke. Istina je da sam u svim startnim strukturama branilaca grada poznavao ili znao r0je, tj imao saboraca. Svi učesnici bilo koje borbene akcije protiv neprijatelja koji nas napada i počinje intenzivnije ubijati ili ranjavati, svi su oni moji i na mojoj strani. I oni mrtvi beskompromisno. I rahmetli Enver Šakić i pokojni Vinko Šamarlić su bili učesnici diverzantske akcije od 17 na 18 april 1992. Nju su preživjeli tada, a onda sredinom maja i početkom juna iste godine, ubijaju nam ih. Ostajemo bez njih, i na stotine drugih lavova u prvoj godini barbarske opsade. Ima registar boraca Federacije Bosne i Hercegovine javno objavljen, onlajn se može provjeriti ko je do kada vremenski dobacio. Ja nema upisan ni PL ni ZB period, jer mislim da mi to ne pripada, jer sam imao saboraca koji su fakat zaslužili to pravo, bar oni što su preživjeli. Čak nisam ni član bilo kojeg udruženja. Eto care. Mojne da , osim boldiranog, na ovoj temi trolamo a naročito da naprđujem sa maloljetnicima iz '92 o trivijalnim stvarima, zbog Ene i Zmaja care, zbog njihovog potomstva i sl. Krvariti za domovinu i uživati u slobodi u odbranjenom je meni najveća nagrada, nikakve napoleonove značkice mi ne trebaju, za drugi sistem vrijednosti smo mi ginuli. Danas samo možemo o tome svjedočiti, ukoliko budemo mogli od bezobrazluka male r0je.TheGodfather001 wrote: ↑08/02/2021 11:24 Pa kada je koljač Caco šehid, zašto se historija malo ne bi mogla falsifikovati pa prisalembetiti još koju borbenu grupu, po Dedinom izboru, u redu za zasluge za akciju Pretis?!?!? Istina je jedina ako je Švrakić(i) pričaju,a NSP kao ostrašćeni ZB-ovac je isključivi kredibilni izvor znanja i zbivanja, marketing menaĐer i sljedbenik švrakićevizma.
-
TheGodfather001
#6078 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Uzeo sam NSP za primjer, ima ovdje još sličnih klo(v)nova koji su poslanici švrakićevizma u širenju njihove istine. Njihova želja za hijerarijskim napretkom na ljestvici poslanika iz reda ZB je sabotirana od vas boraca, jer ste zauzeli pravac oduzimanja ambivalentnosti događajima za koje su oni čuli u polukopanim restoranima društvene ishrane, trezorima, na mevludima i teferičima (objektivni razlozi su u pitanju - morali su brinuti o sigurnosti učesnika teferiča i primjenjivati zakonsku silu). Teško breme neispriĆane istine nose na plećima, pa su zato pokupovali zemlju i sagradili zdanja oko Pretisa, kako bi sve one koji žele da ih slušaju, i teološki i geografski približili istini, sa nadom da će pričanjem te istine s' koljena na koljeno, i drugi nadoć' (usput). Malo sarkazma da dodam temi "Snajperisti u Sarajevu".tempuser wrote: ↑08/02/2021 12:03So well described, prosto sam ljubomoran što se ja nisam toga sjetio!TheGodfather001 wrote: ↑08/02/2021 11:24 Istina je jedina ako je Švrakić(i) pričaju,a NSP kao ostrašćeni ZB-ovac je isključivi kredibilni izvor znanja i zbivanja, marketing menaĐer i sljedbenik švrakićevizma.
Samo što se vremenom sofisticirao pa kad krene priča na tu stranu onda ide ona po receptu PTPC-a ili TVHZHB-a "neka svako odgovara za svoje zločine", a onda to odmah "izbalansiira" hvalospjevima i bajkama o toj istoj jedinici uli pojednicu pa sve to začini sa xy linkova sa friziranom i lažiranom istorijom!![]()
Kao što je @Dozer napisao, sve treba posmatrati i tumačiti u onoj mjeri i obimu u kojem se dešavalo, ni manje - ni više...
- Dozer
#6079 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja mislim da nema potrebe za bilo kakvim animozitetima medju nama koji jesmo ratovali, pa u ma kojoj jedinici. Tu smo da se istina zna, a ne da se medjusobno etiketiramo kojekakvim glupostima.
Zato sam ranije i napisao - svi treba da pricaju samo o onome u cemu su licno ucestvovali, a ono sto su culi od nekoga, to neka prica taj neko, ako je bio ucesnik. Lijepo je imati misljenje o necemu, ali imati misljenje o necemu, u cemu se nije licno ucestvovalo, nasuprot znanja nekoga ko jeste u tome ucestvovao, i pri tome smatrati da je njegovo misljenje tacnije i ispravnije od onoga sto je neko drugi dozivio i prezivio, malo je...khm...
Najveci problem je upravo u tome sto o svemu pricaju oni koji su o tome samo slusali, a jos gore je sto su slusali od nekoga ko takodjer (cesto) nije uopste bio sudionik toga o cemu se prica.
Druga stvar su ocito ciljane lazi u svrhu prisvajanja tudjih zasluga, a toga ne manjka u narativu koji navedoh. Sve kako bi se opravdale nekakve prenapuhane, i jos cesce fabrikovane vlastite uloge i zasluge u svemu i svacemu. Nisam jednom imao priliku sjediti s ljudima koje uopste ne poznajem, a koje sam slusao kako pricaju o stvarima za koje 100% znam da nisu ucestvovali u njima. Takve provalim da lazu nakon 2 minute, ali problem je sto oni nikad nece priznati da lazu i da su zapravo prisvojili tudju pricu.
Zato sam ranije i napisao - svi treba da pricaju samo o onome u cemu su licno ucestvovali, a ono sto su culi od nekoga, to neka prica taj neko, ako je bio ucesnik. Lijepo je imati misljenje o necemu, ali imati misljenje o necemu, u cemu se nije licno ucestvovalo, nasuprot znanja nekoga ko jeste u tome ucestvovao, i pri tome smatrati da je njegovo misljenje tacnije i ispravnije od onoga sto je neko drugi dozivio i prezivio, malo je...khm...
Najveci problem je upravo u tome sto o svemu pricaju oni koji su o tome samo slusali, a jos gore je sto su slusali od nekoga ko takodjer (cesto) nije uopste bio sudionik toga o cemu se prica.
Druga stvar su ocito ciljane lazi u svrhu prisvajanja tudjih zasluga, a toga ne manjka u narativu koji navedoh. Sve kako bi se opravdale nekakve prenapuhane, i jos cesce fabrikovane vlastite uloge i zasluge u svemu i svacemu. Nisam jednom imao priliku sjediti s ljudima koje uopste ne poznajem, a koje sam slusao kako pricaju o stvarima za koje 100% znam da nisu ucestvovali u njima. Takve provalim da lazu nakon 2 minute, ali problem je sto oni nikad nece priznati da lazu i da su zapravo prisvojili tudju pricu.
-
PM72
#6080 Re: Snajperisti u Sarajevu..
NSP,PM72 wrote: ↑01/02/2021 10:21Prije nego što napraviš "predah",odgovori jel to možda mene sumnjičiš da "prikrivam i plasiram namjenske dezinformacije" tako što napišem da nešto nije istina?Nekako s proljeća wrote: ↑01/02/2021 10:16 Obavještajna zajednica ne osporava likvidaciju rahmetli Šakića. Ali nije njima nikada vjerovati, jer se služe u prikrivanju i plasiranjem namjenskih dezinformacija da skrenu sa pravog traga. Za volje ti, hvala na dosadašnjimmapama 2002. Ja ću morati da napravim predah od prošlosti.
Pošto si napravio "predah",još jednom ću te zamoliti da mi odgovoriš na gore postavljeno pitanje jer si prošli put izbjegao da odgovoriš.Nije lijepo da neke stvari ostanu nedorečene...
-
jefff
#6081 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nema tu neke velike filozofije. Jednostravno, strana se mora odabrati.
- Nekako s proljeća
#6082 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pouzdano znam da se tebi nisam obratio ni na koji način za citiranu materiju, već forumašu koji je pratio razmjenu mišljenja o pojmovima naselje Mlađeni, oklopna tvrđava JnA, ubistvo naših saboraca ili poznanika, tj ratnih žrtava, zahvalio se na priloženim mapama i ukazao na jednu autentičnu fotografiju iz 1994.
A da je, osim ubistava i ranjavanja od strane neprijatelja, bilo nenamjernih ubistava i onih koje možemo smatrati likvidacijom tu nema dileme. Za rahmetli Šakića je i dalje nepoznanica odakle je i u koliko sati ubijen u svom stanu, na sedmom katu i okrenutom ka naselju C faza i naselje Mlađeni. Dotle smo dobacili u vezi tog slučaja ubistva 15. maja 1992.
A da je, osim ubistava i ranjavanja od strane neprijatelja, bilo nenamjernih ubistava i onih koje možemo smatrati likvidacijom tu nema dileme. Za rahmetli Šakića je i dalje nepoznanica odakle je i u koliko sati ubijen u svom stanu, na sedmom katu i okrenutom ka naselju C faza i naselje Mlađeni. Dotle smo dobacili u vezi tog slučaja ubistva 15. maja 1992.
-
hillbill
#6084 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kada to kazes danas dobijes epitet sveznalice.......samo zato sto to ne odgovara novoj, rekla-kazala ,istiniDozer wrote: ↑07/02/2021 23:25Nisu oni bili zavaljeni, nego su radi svojih ko zna kakvih kontova zavalili sami sebe, iako im je receno da ne idu jer je akcija vec bila zavrsena.
I onda, stvarni ucesnici te akcije, a koja je bila bukvalno tas na vagi koji je preokrenuo desavanja 2. i 3.5., ali i kasnije, nisu dobili bukvalno nista za tu akciju. Ne treba mi nista, jebe mi se, i ne pisem ovo radi toga.
Problem je sto su oni koji su dosli naknadno, i zijanili, a prije toga rekli da je ta akcija samoubistvo, pokupili se i otisli prije pocetka akcije, na kraju posthumno dobili te generalski cin, te ulicu, te Ljiljana, te porodica generalsku penziju....
Pobrali sve lovorike i nagrade za nesto u cemu uopste nisu ucestvovali. Zna se o kome pricam.
- Dozer
#6085 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Eno, postoji i zvanicno svjedocenje Zenge, takodjer ucesnika. Nisam ni znao da ono ima online do jutros.
-
hillbill
- Nekako s proljeća
#6087 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Naravno da ima, postavljao sam ga ja na zaključanoj temi o deblokadi, kao jedan od priloga koji nudi saznanja od aktera ali i komandanta akcije u kojoj su učestvovala oba dijela budućih Oružanih snaga RBIH- u nastajanju. Valjda je jasno da 17/18 aprila pravno ne postoje druge formacije od 15 aprila 1992. pa na dalje.
-
tempuser
#6088 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svako ima svoju nafaku i svako će svoje cehove plaćati, pa tako i patriote na baterije, ali zabrinjava činjenica da su na te niske i sramotne grane spali i borci koji takvim prepravljanjem istorije i lažima devalviraju i pljuju na sve za šta su se borili. Nekako bi mi bilo lakše da to rade za pare, a ne iz ubjeđenja, odnosno da su im isprali mozak takvim pričama.TheGodfather001 wrote: ↑08/02/2021 12:28 Uzeo sam NSP za primjer, ima ovdje još sličnih klo(v)nova koji su poslanici švrakićevizma u širenju njihove istine. Njihova želja za hijerarijskim napretkom na ljestvici poslanika iz reda ZB je sabotirana od vas boraca, jer ste zauzeli pravac oduzimanja ambivalentnosti događajima za koje su oni čuli u polukopanim restoranima društvene ishrane, trezorima, na mevludima i teferičima (objektivni razlozi su u pitanju - morali su brinuti o sigurnosti učesnika teferiča i primjenjivati zakonsku silu). Teško breme neispriĆane istine nose na plećima, pa su zato pokupovali zemlju i sagradili zdanja oko Pretisa, kako bi sve one koji žele da ih slušaju, i teološki i geografski približili istini, sa nadom da će pričanjem te istine s' koljena na koljeno, i drugi nadoć' (usput). Malo sarkazma da dodam temi "Snajperisti u Sarajevu".
- Nekako s proljeća
#6089 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sam jedan od onih koji u svoje ime ima običaj staviti do znanja dokle u traganju za istinom treba imati mjeru, a drugim za volje ako smatraju da treba ići još dalje. Navesti ću ti primjer sa ove teme, kada ne insistiram na tačnoj lokaciji stana na sedmom katu u današnjoj ulici Semira Frašte mislim broj pet. Sa jedne strane ne znam taj podatak a naravno da je bitan, jer sužava prostor djelovanja od strijelca do Šakića kao mete, ali zbog današnjih okolnosti i porodice ubijenog, ne bih ni na koji način da ih nepotrebno uznemiravam-o. Dakle iz nekih etičkih razloga ili principa ne idem dalje po pitanju te nepoznanice. A drugima za volje.shalla wrote: ↑07/02/2021 11:24 ...
Jebiga, ako se ne može tj ne smije pisati potpuna istina, treba to poštovati ali ne ismijavati onda ljude koji imaju drugačije mišljenje nametnuto čitanjima nekih drugih portala, foruma ili svjedočenja kojekakvih "internet" ratnika... Meni lično pravo smeta što se omalovažavaju neki učesnici foruma koji su sigurno mogli najebati milion puta, koji su imali glavu u torbi svaki dan da bih i ja sad mogao piskarati ovdje igrajući se sa svojim sinom i od mene SVAKI učesnik rata, nebitno na koliko teškoj liniji i nebitno sa kojim doprinosom ima jedan veliki RESPECT![]()
Eto malo usrah temu, probudio sam se na lijevu nogu, halalite
Bez obzira na tvoje tadašnje godine, dovoljno si ostalih stvari zapamtio tokom višegodišnje barbarske opsade grada Sarajeva, Dobrinje naročito, da možeš sasvim komotno razumjeti ondašnje okolnosti, a za dešavanja na prvim linijama istražuj koliko ti je volja, odrastao si čovjek danas i vjerujem da si u stanju izvući adekvatan zaključak za sebe. Mi ti samo možemo u tome pomoći nekim svojim svjedočanstvima, arhivskim materijalom ili dokumentima. Drži se činjenica i no sikiriki, one su najispravniji put do istine.
-
tempuser
#6090 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja nisam za takav radikalan stav da o događajima mogu raspravljati samo neposredni akteri ako ni zbog čeg drugog onda iz prostog razloga što za koju godinu onda neće imati ko pričati.Dozer wrote: ↑08/02/2021 12:48 Ja mislim da nema potrebe za bilo kakvim animozitetima medju nama koji jesmo ratovali, pa u ma kojoj jedinici. Tu smo da se istina zna, a ne da se medjusobno etiketiramo kojekakvim glupostima.
Zato sam ranije i napisao - svi treba da pricaju samo o onome u cemu su licno ucestvovali, a ono sto su culi od nekoga, to neka prica taj neko, ako je bio ucesnik. Lijepo je imati misljenje o necemu, ali imati misljenje o necemu, u cemu se nije licno ucestvovalo, nasuprot znanja nekoga ko jeste u tome ucestvovao, i pri tome smatrati da je njegovo misljenje tacnije i ispravnije od onoga sto je neko drugi dozivio i prezivio, malo je...khm...![]()
Postoje neki ljudi i događaji o kojima se dosta toga zna i za koje se razvilo nešto što bi Englezi rekli common knowledge ili što bi mi rekli opštepoznate činjenice tipa zaustavljanje ofanzive na Igmanu (što su "istoričari" promjenili u "pobjeda"), pad Otesa, pokušaj deblokade u junu 1992., Žuč juni-juli 1993., zločini na Kazanima, u Velikom parku i naravno akcija Pretis, o kojima dotični, bez obzira na sve što se zna i dalje pričaju bajke, lažu i prepravljaju i uljepšavaju istorju, a dno dna je kad to rade sami borci.
BTW maloprije sa D. B. Grkom skrnuo kaficu...
-
tempuser
#6091 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kako odredi sebi mjeru u traganju kad si stao na tom da su Zenga i Hadžić bili dio akcije Pretis????Nekako s proljeća wrote: ↑08/02/2021 15:51 Ja sam jedan od onih koji u svoje ime ima običaj staviti do znanja dokle u traganju za istinom treba imati mjeru, a drugim za volje ako smatraju da treba ići još dalje.
Koliko o tvom traganju i saznanjim...
-
Valter Gustav
- Dozer
#6093 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Valjda je to to. I ja sam ga vidio danas, NSP postavi link...
Bez obzira da li je svjedocenje, to je zapravo ono sta i kako se desavalo, a sto sam i ja ranije opisivao. Sve jasno.
Bez obzira da li je svjedocenje, to je zapravo ono sta i kako se desavalo, a sto sam i ja ranije opisivao. Sve jasno.
-
Valter Gustav
#6094 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovo se nalazi dugo vremena ovde.
#4 Re: Odred policije BOSNA
Post by BISTRIK100 » 15/04/2018 23:11
Akcija “Pretis”
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=34872
-
Valter Gustav
#6095 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio je u toj akciji i blizak clan moje familije bio je u ZB.Nadimak mu je bio Šenda.Desno na ovoj slici od Dede.
https://veterani.ba/naslovna/2018/12/ge ... ili-heroj/
-
jefff
#6096 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Poginuo a ja ne znam je li sa te slike iko prezivio i rat a nekamoli mir.Valter Gustav wrote: ↑08/02/2021 18:03 Bio je u toj akciji i blizak clan moje familije bio je u ZB.Nadimak mu je bio Šenda.Desno na ovoj slici od Dede.
-
SA80
#6097 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pozdrav svima.
Godinama pratim ovaj i slične forume i evo odlučio sam da se malo uključim. Prije svega stvarno čestitam svima koji od starta pišu o raznim situacijama iz ratnog Sarajeva, te nude odgovore i mišljenja na različita pitanja. Zaista ima :suhog zlata" ovdje, koje bi trebalo na neki način sistematizirati i objaviti, ali o tome neki drugi put.
Želio bih postaviti upit vezano za temu, mislim da se nije govorilo o tome do sada. Da li je nekome poznato je li u maju 92. godine uhvaćen/tražen snajperista u neboderu Velana, prvom iz pravca Vjetrenjače prema Otoci?
Pročitao sam o stradaloj ženi na prozoru u Kvadrantu ( govorilo se da je pucano sa Hrasnog ). Ovo pitam jer je u moj stan pucano i pogođena je žena ali na slici u predio srca, metak se odbio od zid i probio vrata od ormara. Na prozoru je bila zavjesa, prilično gusta, a ispred prozora drvo breze sa gustom krošnjom. Uvijek smo teoretisali da je mislio kako gleda u neku ženu, ali da zbog zavjese i lišća nije mogao tačno razaznati da je u stvari slika ( koja je stajala onako prilično nisko za sliku jer je bila iznad kreveta u spavaćoj sobi ).
Mi smo tada bili u drugoj sobi, koja je zaklonjena zidom balkona od nebodera. Dolazili su lokalni iz TO, mjerili koncem i slično i govorili da je sigurno taj neboder, ali ne znam je li ikad tamo neko uhvaćen. U tom periodu kao dijete nisam baš puno izlazio, a i rokalo se prilično u tom periodu po Čengić Vili pa je malo to sve palo u zaborav. Ali eto mene "kopka" i danas, pogotovo jer imam "sumnjivca" koji je živio u tom neboderu, ali ne želim baš lupati bez nečeg konkretnijeg.
Godinama pratim ovaj i slične forume i evo odlučio sam da se malo uključim. Prije svega stvarno čestitam svima koji od starta pišu o raznim situacijama iz ratnog Sarajeva, te nude odgovore i mišljenja na različita pitanja. Zaista ima :suhog zlata" ovdje, koje bi trebalo na neki način sistematizirati i objaviti, ali o tome neki drugi put.
Želio bih postaviti upit vezano za temu, mislim da se nije govorilo o tome do sada. Da li je nekome poznato je li u maju 92. godine uhvaćen/tražen snajperista u neboderu Velana, prvom iz pravca Vjetrenjače prema Otoci?
Pročitao sam o stradaloj ženi na prozoru u Kvadrantu ( govorilo se da je pucano sa Hrasnog ). Ovo pitam jer je u moj stan pucano i pogođena je žena ali na slici u predio srca, metak se odbio od zid i probio vrata od ormara. Na prozoru je bila zavjesa, prilično gusta, a ispred prozora drvo breze sa gustom krošnjom. Uvijek smo teoretisali da je mislio kako gleda u neku ženu, ali da zbog zavjese i lišća nije mogao tačno razaznati da je u stvari slika ( koja je stajala onako prilično nisko za sliku jer je bila iznad kreveta u spavaćoj sobi ).
Mi smo tada bili u drugoj sobi, koja je zaklonjena zidom balkona od nebodera. Dolazili su lokalni iz TO, mjerili koncem i slično i govorili da je sigurno taj neboder, ali ne znam je li ikad tamo neko uhvaćen. U tom periodu kao dijete nisam baš puno izlazio, a i rokalo se prilično u tom periodu po Čengić Vili pa je malo to sve palo u zaborav. Ali eto mene "kopka" i danas, pogotovo jer imam "sumnjivca" koji je živio u tom neboderu, ali ne želim baš lupati bez nečeg konkretnijeg.
-
Valter Gustav
#6098 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije poginuo u ratu,nego poslije u pucnjavi.jefff wrote: ↑08/02/2021 18:56Poginuo a ja ne znam je li sa te slike iko prezivio i rat a nekamoli mir.Valter Gustav wrote: ↑08/02/2021 18:03 Bio je u toj akciji i blizak clan moje familije bio je u ZB.Nadimak mu je bio Šenda.Desno na ovoj slici od Dede.
-
aldinjo
#6099 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Smeće od teksta. Krenuo čitati i ubrzo prestao.Valter Gustav wrote: ↑08/02/2021 18:03 Bio je u toj akciji i blizak clan moje familije bio je u ZB.Nadimak mu je bio Šenda.Desno na ovoj slici od Dede.
-
aldinjo
#6100 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kratko i jasno, dosadan si.
Last edited by aldinjo on 10/02/2021 01:44, edited 1 time in total.