Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#15926 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

madner wrote: 06/02/2021 09:06
piupiu wrote: 06/02/2021 08:42
madner wrote: 06/02/2021 08:37

Sasvim sigurno zna da je to ocekivan rezultat, no to se ne uklapa u knjigu.

Bombasticnije je reci ima nade, nije sve biologija i genetika, nego nema bas pomaka, osim sto je manje ljudi gladno pa ostvare potencijal.
Mislim da je čovjek vrlo dobro znao o čemu je pričao, s obzirom da se 35 godina bavio istraživanjem fenomena ljudske inteligencije. Malo ko danas osporava 'the Flynn effect'.
Pa naveo sam primjer sa mjerenjem visine. Nista nisam slagao ako uzmem prosjek sa 11 godina, samo to nije iskreno ako znam da ce se stvari promjeniti.

I to nije nikakva novost, clanak iz 2013

https://paulcooijmans.com/intelligence/ ... ences.html
klix mature earlier verbally, and after the onset of puberty boys catch up. The male advantage on spatial and numerical ability (discussed further on) is not yet present in young children, and develops slowly during childhood and puberty. Important to realize here is that at least some of the sex differences in mental abilities are likely caused by hormonal differences (oestrogen/testosterone balance), which work partly prenatally and partly after the onset of puberty, but are absent in childhood.

If there is a mean difference in I.Q. between the sexes, this will be fully expressed only in adults, and not yet in children. In any case, it seems that when testing children, e.g. for "giftedness", one should be aware of these developments and differences, the risk being that one selects too many klix and too few boys as "gifted"
Ne koristim slucajno visinu kao paralelu, argument je na tom nivou samo sto je za visinu lakse shvatiti zasto nije u redu porediti 11 godina za cijelu populaciju.
Stavio si, da, samo ne znam na šta se referiraš? Ako se dobro sjećam, Flynn je radio metadata studiju za 14 razvijenih zemalja svijeta, raspon godina do 70, čini mi se?
madner

#15927 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Ne, uzeo je 5 zemalja, najmladji 14 najstariji 18. Australia je bila najstarija grupa i tu su muskarci bili 0.5 ispred, dok su kod ostalih zene bile do 1 poen ispred. Sto je sasvim ocekivano za tu dob.

Kada neko tako manipulise podacima a vrlo dobro zna da nista ne pobija jer je u skladu sa prijasnim saznanjima, onda je tu ideologija prva a nauka druga. Ne ide tako, samo pravi veci otpor jer gubi sredinu koja razumije koliko je neposten.
AleksoMKD

#15928 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

piupiu wrote: 05/02/2021 15:43
Hmmm. Možda uspostave neku gender netural kategoriju, kao treću kategoriju takmičara. Sve se mijenja sem kamenja...
To bi bilo naj postenije no ne verujem da ce se dogoditi jer ce to ici protivno narativu da su trans-zene prave zene.
piupiu

#15929 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

madner wrote: 06/02/2021 16:05 Ne, uzeo je 5 zemalja, najmladji 14 najstariji 18. Australia je bila najstarija grupa i tu su muskarci bili 0.5 ispred, dok su kod ostalih zene bile do 1 poen ispred. Sto je sasvim ocekivano za tu dob.
Hm. A ja velim da je čovjek radio metadata analizu - u konkretnom poglavlju "Race and Gender" (stoji ispred mene) analizirao je 15 zemalja Zapadne Evrope + Ameriku, Argentinu, Izrael, Novi Zeland, Australiju, Estoniju... i došao do zaključka da je 'gender parity' dobar metod mjerenja stepena modernosti neke države, jer se niži IQ za žene gotovo kao pravilo pojavljuje tamo gdje se žene suočavaju sa kulturološkim barijerama i predrasudama koje im dodjeljuju odredjenu ulogu u društvu (pa nabraja, na primjer, ortodoksne Jevereje istočnoevropskog porijekla kao primjer, jer ima priliku da uporedi 'data sets' iz sekularne i ortodoksne populacije Izraela).

Za pet razvijenih nacija tvrdi da pokazuju paritet i nakon 14 godine (to je značajno jer predjašnja istraživanja tvrde da se dječaci počinju brže razvijati u 15.-oj godini), a za Argentinu (+0.79), Estoniju (+0.70) i Novi Zeland (+1.39) pokazuje da su djevojčice razvijaju brže i nakon 18. godine.
Kada neko tako manipulise podacima a vrlo dobro zna da nista ne pobija jer je u skladu sa prijasnim saznanjima, onda je tu ideologija prva a nauka druga. Ne ide tako, samo pravi veci otpor jer gubi sredinu koja razumije koliko je neposten.
Buhuuuu, šmrc, šmrc, šmrc, kako je samo zločeeeest čika Flynnnnn! :place1:
hadzinicasa

#15931 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Odlican tekst!

https://nomad.ba/begagic-zasto-je-ne-najteza-rijec
Mada mali i na pragu važnih životnih iskustava, naši su dječaci i djevojčice već prilično formirane osobe. Mnogo su puta do svoje šeste morali zatomiti suze ili drugu manifestaciju emocije. Mnogo su puta morali šutiti, jer nije uredu da tako mali imaju mišljenje. Mnogo su puta već trebali poljubiti i zagrliti nanu jer je to pristojno, mada im nije do grljenja i do dodira. Mnogo puta se prelazilo preko digniteta njihovih tijela, pod izgovorom manjka njihovih kognitivnih sposobnosti koje stiču razvojem. Mnogo su im puta uskraćeni zagrljaji, dodiri i riječi, kada su ih trebali.

Nisu najednom krenuli u školu iz koje dolaze nijemi, a mi se najednom snebivamo kako to zaboga u školi nikad nema ništa.

Nepregledno je njihovo „ništa“. Samo smo ih prerano naučili da nam njihova mala iskustva nisu važna ili da ih sačuvaju za kasnije kad budemo manje umorni, kad obavimo kupovinu, kad skuhamo za sutra, kad operemo suđe… A dotad će, naravno, biti već kasno da naučimo svoje djevojčice i dječake da je NE važno kao i DA i da je i jedan i drugi odgovor tačan, a jedini je mjerni instrument onaj naš grč u stomaku koji nepogrešivo radi i sa 6 i sa 46.

A ono najstrašnije što ih o svijetu moramo naučiti je da svome NE valja ostati dosljedan i kada niko ne čuje i ne sumnjati samo zato što su ga drugi odlučili čitati kao DA.
MarlboroGold

#15932 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

konoplja wrote: 05/02/2021 21:33
MarlboroGold wrote: 05/02/2021 21:01 Priznajem da sam te malo bocnuo. Nadam se da nećeš zamjeriti :kiss:

Ako nastavi ići tim tokom i sam sport će izgubiti na atratikvnosti, a sve je uglavnom u gledaocima pogotovo onim koji daju novac da takmičenja gledaju uživo. Ljudima jednostavno neće biti interesantna takva dominacija, jer će svi znati zbog čega je prisutna i sasvim normalno je smatrati da to nije fer prema ženama. Usain Bolt je dominirao među muškarcima i atletika se i dalje gledala + sponzori, ali nije svaki put on bio prvi što je sasvim dovoljno. Kod žena bi bio uvijek prvi od početka karijere do kraja jer je mašina i spram najboljih žena, a vjerujem da bi i sa 50 godina bio u samom vrhu :mrgreen:

U tome je poenta svega ovoga.

Hajd ok... da ne bismo dalje o ovome. Let's agree to disagree.
Na posljednjim Olimpijskim igrama u polufinalnim trkama na 100 metara u kategoriji muskaraca su se odrzale tri trke. Najsporije vrijeme je bilo 10.23.

https://en.wikipedia.org/wiki/Athletics ... 100_metres

Zenski svjetski rekord na 100 metara iznosi 10.49. Taj rezultat je iz 1988 i odskace jer je drugo najbolje vrijeme od druge osobe 10.64 iz 2009 godine.

https://www.worldathletics.org/records/ ... 2021-02-05

Da bi u muskoj kategoriji dosli do vremena 10.49 moramo otici na 61. stranicu. To stavi zenski svjeski rekord na rank 6063.

https://www.worldathletics.org/records/ ... 2021-02-05

A onda bi da se trans zene (koja imaginarna kategorija :lol: ) natjecu protiv zena i to smatra fer. Jer je, pazi, inkluzivno. :mrgreen:
:D

Na kraju ce se pokreti izmedju sebe pojesti.
ExNihilo

#15933 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Ono kad su J.K. Rowling, koja likovima iz ideoloških razloga retroaktivno mijenja rasu i seksualnu orijentaciju, zgazili iz njenog tabora i proglasili neprijateljem zbog stava o trans osobama.

Image
neon-x

#15934 Re: Danasnji "feminizam"

Post by neon-x »

Nek se kolju izmedju sebe u dokazivanju svoga stepena svjesnosti, ali nek mi ostave stare perverznjake poput Woody Allena na miru koji se ne petljaju u njihove gluposti.
hadzinicasa

#15935 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 06/02/2021 08:15
Biti bistar je jedno; biti bistar i odrasti u okruženju iz kojeg učiš/koje te formira i usmjerava je drugo, na to mislim, ne na sticanje kvalifikacija kroz obrazovni sistem. Obrazovanje je okvir za sticanje opšteg i specifičnog znanja, metoda, iskustava; dakle, to je proces oblikovanja ličnosti i sticanja (sa)znanja, i razvijanje sposobnosti da se prilagodiš novim situacijama (jedna od meni dražih definicija inteligencije).

Možeš biti bistar, i roditi se u Smiljanu, i svoju bistrinu koristiti da osmisliš novo ralo, ili možeš imati temelj u porodičnom okruženju, gdje postoji već razvijena mikrokultura pronalazaštva; pa onda otići na škole i sticati iskustva koja će te usmjeriti da tražiš i stičeš sve novija i novija saznanja; pa još i odustati od svega ostalog što prosječan čovjek radi kroz život i posvetiti se do koštane srži i zadnjeg atoma spoznaji i pronalazaštvu... i postati Tesla... to je treće.

Upravo je to ono što je James Flynn dokazao svojim istraživanjima - da je inteligencija fluidna i da se razvija u skladu sa okolnostima. Čak ga proglasiše rasistom kad je iznio svoju kontroverznu tezu da postoje velike razlike u odgoju i načinu pristupa djeci kod, kojima treba pripisati tzv. 'rasne razlike' u razvoju inteligencije. I ovo što se dogadja sad - gdje nam inteligencija počinje kolektivno opadati, je potpuno u skladu s njegovim istraživanjima - mislim da to mora imati neke veze s neuroplastičnošću mozga i sa drastičnim promjenama u načinu sticanja znanja u zadnjih 50 godina.
mislim da se tu nema sta puno polemisati - dovoljno je uzeti definiciju inteligencije odnosno ono najblize definiciji inteligencije - sposobnost snalazenja u novim situacijama. buduci da svi znamo da se ne radjamo sa svim potrebnim alatima i vjestinama, jasno je da se one uce, usvajaju, primjenjuju i da se na taj nacin covjek osposobljava.

ima ljudi koji uce i znaju, a ne znaju primjeniti niti se snalaziti, ergo neinteligentni su, iako su mozda nacitani i puni informacija (namjerno ne kazem znanja) :D
ExNihilo

#15936 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

neon-x wrote: 08/02/2021 13:00 Nek se kolju izmedju sebe u dokazivanju svoga stepena svjesnosti, ali nek mi ostave stare perverznjake poput Woody Allena na miru koji se ne petljaju u njihove gluposti.
Sjebaše se da ga canceliraju, ali nikako da uhvati traction. Vidjet ćemo hoće li novi Netflix dokumentarac pomoći. :D
madner

#15937 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

piupiu wrote: 07/02/2021 07:59
madner wrote: 06/02/2021 16:05 Ne, uzeo je 5 zemalja, najmladji 14 najstariji 18. Australia je bila najstarija grupa i tu su muskarci bili 0.5 ispred, dok su kod ostalih zene bile do 1 poen ispred. Sto je sasvim ocekivano za tu dob.
Hm. A ja velim da je čovjek radio metadata analizu - u konkretnom poglavlju "Race and Gender" (stoji ispred mene) analizirao je 15 zemalja Zapadne Evrope + Ameriku, Argentinu, Izrael, Novi Zeland, Australiju, Estoniju... i došao do zaključka da je 'gender parity' dobar metod mjerenja stepena modernosti neke države, jer se niži IQ za žene gotovo kao pravilo pojavljuje tamo gdje se žene suočavaju sa kulturološkim barijerama i predrasudama koje im dodjeljuju odredjenu ulogu u društvu (pa nabraja, na primjer, ortodoksne Jevereje istočnoevropskog porijekla kao primjer, jer ima priliku da uporedi 'data sets' iz sekularne i ortodoksne populacije Izraela).

Za pet razvijenih nacija tvrdi da pokazuju paritet i nakon 14 godine (to je značajno jer predjašnja istraživanja tvrde da se dječaci počinju brže razvijati u 15.-oj godini), a za Argentinu (+0.79), Estoniju (+0.70) i Novi Zeland (+1.39) pokazuje da su djevojčice razvijaju brže i nakon 18. godine.
Buhuuuu, šmrc, šmrc, šmrc, kako je samo zločeeeest čika Flynnnnn! :place1:

Nizi IQ zena nema veze sa kulturom, nego je stvar genetike i biologije. Kako neko dodje do tog zakljucka ako nema razlike sa 4 godine, curice vode sa 11 i onda se stvori razlika do 25 godine? Kultura se promjeni?

Kakav paritet nakon 14 godine kada nije koristen ni jedan test poslje 18 godine a za tih 5 su testovi izmedju 14 i 18 godine?

Dokazano je da razlika i ocekivana, zene selektuju muskarce po visini i inteligenciji, muskarci zene po ljepoti a veca je sansa za inteligente ljude da imaju vise sinova.

Dokaz ove teze je da ako kontrolisemo po visini, zene ce biti pametnije. Populacija muskaraca od 165 vs zena od 165 je u korist zena. :D

Image

Jednostavno nema logike tvrdnja da je do kulture i edukacije ako je paritet tu sa 8 godina, pa vode curice do 11. :D

Image
sinuhe

#15938 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sinuhe »

Blago tebi.
neon-x

#15939 Re: Danasnji "feminizam"

Post by neon-x »

ExNihilo wrote: 08/02/2021 13:21
neon-x wrote: 08/02/2021 13:00 Nek se kolju izmedju sebe u dokazivanju svoga stepena svjesnosti, ali nek mi ostave stare perverznjake poput Woody Allena na miru koji se ne petljaju u njihove gluposti.
Sjebaše se da ga canceliraju, ali nikako da uhvati traction. Vidjet ćemo hoće li novi Netflix dokumentarac pomoći. :D
Fakticki je on canceliran u Americi nakon MeToo sto me kao fana i natjeralo da obratim paznju na ovu svu ludost. Onda shvatis da je sve stvar trendova i iskoristavanja istih za ostvarivanje licnih vendeta i raznih licnih interesa. Vudijeva je sreca da u Americi svakako nije ni imao veliku publiku pa ga u zivotu odrzavaju ludi Francuzi i ostatak Evrope koju nije potpuno zahvatila PC mediokritetstina. Ovaj novi dokumentarac ce mu ipak vjerovatno biti zadnji cavao na lijesu cijeneci po cijoj je narudzbi i da ga radi ista ekipa koja je sahranila i Majkla Dzeksona. Ali dobro je sve dok ne pocnu spaljivati i zabranjivati mu i stare filmove.
ExNihilo

#15940 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Spaljivanje je tako passe. Današnja inkvizicija poprima oblik hipermoralisanja. Nema potrebe za lomačom sve dok ljudi pristaju na površnost.
Škobo Habu

#15941 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Naravno, poanta je odmicanje od bilo kakvog vrsta kolektiva. Svatko normalan bi htio da ga se pred ljudima i zakonom važe individualno.

- Definitivno. Poanta je i u tome da svi ti moderni društveni pokreti za sebe tvrde da su iznad bilo kakvog stereotipiziranja, a istovremeno 'beatboxaju' u istom ritmu. Užasno je smiješno da današnji feminizam frekventno govori o tome kako su žene okovane i vezane svojim tijelom, kako patrijarhat nalaže da depiliramo noge, da se šminkamo, da zadovoljimo stanovita tjelesna očekivanja - a onda je, s druge strane, njihova 'emancipirajuća' literatura puna menstruacije, kilaže i drugih gluposti. Umjesto da se upitaju: što znači biti žena politički, što znači biti žena društveno, itd.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... e-15048830
¤ jelena ¤

#15942 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

Sahranili Majkla Džeksona?

Diraju Vudi Alena?

Može proći kod onih koji ne razlikuju umjetnika i njegovo djelo, ali.....

tu temu ne vrijedi više žvakati, samo je uzgred spomenuh, onako...reda radi.

:run:
neon-x

#15943 Re: Danasnji "feminizam"

Post by neon-x »

Ne znam sta se ovdje raspravljalo o temi ali ja uopce ne govorim o razlici izmedju umjetnika i djela nego izmedju utvrdjene istine, price rekla-kazala i klevete.

Ko je sta od nas u privatnom zivotu ucinio znamo samo mi i neposredni svjedoci sto vazi i za dvojicu pomenutih. Tu su sudovi da pokusaju detaljnim procesom utvrditi istinu sto je moguce tacnije.

Da bih mogao bilo sta o Vudiju reci na tu temu morao bih posvetiti nekoliko mjeseci iscitavajuci sve sto se moze iscitati o cijelom slucaju. S obzirom da nemam toliko vremena procitao sam na Wikipediji ono sto kazu zvanicne istitucije koje su se bavile slucajem a to je sljedece:

"The Connecticut State's Attorney investigated the allegation but did not press charges.[5] The Connecticut State Police referred Dylan to the Child Sexual Abuse Clinic of Yale–New Haven Hospital, which concluded that Allen had not sexually abused Dylan and the allegation was likely coached or influenced by Mia Farrow.[6][7] The New York Department of Social Services found "no credible evidence" to support the allegation.[8]"

Ne usudjujem se tvrditi o bilo cijoj nevinosti ali licno meni laicki nema smisla da neko u jeku parnice o starateljstvu bas biva prvi i zadnji put u zivotu optuzen da je dirao dijete za pisu. Ali eto mozda sam ja u krivu pa trebam nakon 30 godina od slucaja, bez ijedne nove cinjenice, iskaza, optuzbe i slicno, ali sa novom klimom i trendovima lova na vjestice, poceti vjerovati jednostranim senzacionalistickim dokumentarcima sa naglasenom dramaticnom muzikom u pozadini.
ExNihilo

#15944 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Pokušavaš razumno pojasniti koncept presumpcije nevinosti na temi gdje niko od učesnika nije mogao preko usta prevaliti da optuženik za silovanje zaslužuje pravično suđenje.
MarlboroGold

#15945 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Da se slika upotpuni da danas nemamo ovakvo pravo i sudstvo takvi bi već bili spaljeni na lomači ili bi im ćune bile odsječene bez ikakvog prava da se brane od mnogih tih ljudi. S obzirom da znaju da to ne mogu raditi, a da ne snose posljedice za svoje postupke onda se koriste drugim najboljim oružjem koje im je dozvoljeno, a to je provlačenje kroz blato, medijska hampa, zagorčavanje života i uništavanje reputacije tog čovjeka čak i kod sumnje, a kamo li optužbe.
MarlboroGold

#15946 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

https://slate.com/human-interest/2020/0 ... eding.html

hljebe... help my child wants to be a girl :lol:
piupiu

#15947 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 08/02/2021 21:45 Pokušavaš razumno pojasniti koncept presumpcije nevinosti na temi gdje niko od učesnika nije mogao preko usta prevaliti da optuženik za silovanje zaslužuje pravično suđenje.
I žrtva zaslužuje pravičan pristup, pa se, skoro kao pravilo, prvo dovodi u pitanje njen karakter, njene namjere, njeni postupci, u svijetu van ove teme, a i na samoj temi, i to bez ikakavog pardona čak i kada se radi o djeci.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#15948 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

MarlboroGold wrote: 08/02/2021 22:52 https://slate.com/human-interest/2020/0 ... eding.html

hljebe... help my child wants to be a girl :lol:
ovo je bolesno.
ExNihilo

#15949 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 09/02/2021 02:29
ExNihilo wrote: 08/02/2021 21:45 Pokušavaš razumno pojasniti koncept presumpcije nevinosti na temi gdje niko od učesnika nije mogao preko usta prevaliti da optuženik za silovanje zaslužuje pravično suđenje.
I žrtva zaslužuje pravičan pristup, pa se, skoro kao pravilo, prvo dovodi u pitanje njen karakter, njene namjere, njeni postupci, u svijetu van ove teme, a i na samoj temi, i to bez ikakavog pardona čak i kada se radi o djeci.
Hvala što si potvrdila moj navod.
saint_mirad

#15950 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Evo jedan beton tekst, i to na ćirilici :mrgreen:
АНТИЖЕНСКИ ФЕМИНИЗАМ

"Нисам феминисткиња, али...“
Али, ако жене имају потребе да се ограде од феминизма, онда постоји нешто дубоко погрешно у вези са овим покретом данас. Не ради се ту само о жељи да се декларишу као „жене које НЕ мрзе мушкарце“ или као „one of the boys“ – ради се о томе да је феминизам издао жене на најтежи начин, и оне то осећају и знају.
Феминизам је зачет у тежњи да се жене изједначе са мушкарцима у сфери права, па се најпре испољавао кроз борбу за опште право гласа, имовинска, радна и друга права у којима су жене ускраћене столећима. Данас, у већини западноевропских правних система, нема запреке да жене могу, ако желе, да постигну све оно што су до скора биле искључиве привилегије мушкараца. Жене су заточници високих домета у свим делатностима - од финасија, преко образовања, културе, уметности, до највиших позиција у политичким структурама. Шта се, у том смислу, најчешће помиње као ограничавајући фактор? Управо оно што је, биолошки (и традицијски), differentia specifica женског представника Homo sapiensa – способност да у свом телу пригрли, и на свет донесе – ново људско биће.
Модерни феминизам готово је потпуно оставио по страни бригу о огромном сегменту човечанства који може, и жели, да на свет донесе потомство и о њему брине. Идеја о „родном“, насупрот полном идентитету, управо је искористила ову чињеницу, па се данас чују непрестане агресивне жалбе како „жене нису материце“. Разуме се да нису; у оном истом смислу као што бубрег или здрава десна нога, не дефинишу човека – то не чини ни материца, али занемаривање репродуктивне моћи у физиолошком и психолошком смислу деградација је жена колико је било и право наслеђивања, некада у прошлости.
Уводећи појам „родног идентитета“ модерни феминизам тенденциозно оставља по страни биолошке чињенице. Полни идентитет жене, наиме, тесно је везан управо за способност да се потомство донесе на свет, и с тим у вези, жене су и психолошки опскрбљене трпељивошћу, нежношћу, способношћу емпатије, бриге, истрајношћу, марaтонском издржљивошћу, умећем да себе стављју у други план. То су изванредно важне особине, и без њих ни савремени свет уопште не би могао да опстане. Заправо, читава „велика историја“ – ратова, крвопролића, смена династија, револуција, великих пробоја у науци, техници, технологији и свеукупним људским достигнућима – уопште не би била могућа без „мале историје“ – мајки, хранитељки, тешитељки, муза, трпељивих супруга, пожртвованих и самопрегорних чувара, носилаца традиције и темeљних вредности. У економском смислу, неплаћени рад жена – мајки, заснован искључиво на љубави и бризи, носилац је репродукције радне снаге. Без његa, читава цивилизација, а тиме и савремени либерални капитализам, не би могао да постоји. Да је мајчинство занимање са редовном платом, радним стажом и свим принадлежостима, тешко да би се ико на њега одлучио, имајући у обзир све врсте одговорности и знања којa пред запосленика ставља. Но ипак, упркос кључној улози коју игра кроз историју, све до савременог доба, овај „посао“ никад није добио похвалу, награду и олакшице које у потпуности заслужује.
Напротив, у савременом феминизму мајчинство и репродкутивна улога жене потпуно је скрајнута, споредна функција, сведена на питање личног избора, са унапред датим одговором; ако се одлучите за „каријеру“ мајке и домаћице, ви управо испадате из сфере интересовања феминизма, будући да перпетуирате патријархат. Једино што можете учинити – уколико имате одговарајућу логистику и психолошку опскрбљеност – јесте да постанете исто што и мушкарци. Но, мушкарац не може да роди дете, зар не? Стога, уколико се ипак одлучите и за стварање породице, бићете принуђене на баланс између каријере и бриге о детету, који ће вас остављати непрекидно и трајно исцрпљеном, са осећајем да се не можете адекватно посветити ни једном ни другом задатку. Сетимо се само фотографија посланице Европског парламента, који је неко време на феминистичким страницама објављиван као пример успешне и остварене жене: наиме, наречена је посланица на седнице водила и своју кћер, најпре у слинг марами, па, како је дете расло, држећи је у крилу. Тешко је отети се утиску да ту ништа није како треба: нити је просторија испуњена мониторима, микрофонима и клупама право место за бебу, нити је њена мајка у стању да се са подједнаком пажњом посвети и кћери, и послу који обавља. Зашто би, забога, то требало да буде идеал женске освешћености и остваренсти? Није ли то превише за жену која ваља да се посвети бризи о беби? Није ли мајчинство најодговорији и најзахтевнији посао којем ће икад бити изложена? Због чега није довољно да се даје искључиво овом позвању?
Одговор лежи у економској и идејној сфери. Либералном капитализму, који на трон ставља профит и тржиште као саморегулишући механизам, сметња је свака људска творевина која се темељи на љубави, дубокој и трајној повезаности, назависној од материјалних интереса. Зато он има за циљ разбијање породице и, уопште, свих односа заснованих на узајамности и непрофитабилној везаности. Човек треба да постане неукорењена, атомизована монада коју је лако пребацити са једне делатности на другу, из једног места на друго; стога је он најпродуктивнији и најисплативији ако је невезан и необавезан. Не чуди, стога, што се савремени феминизам бави периферним феноменима попут права трансродних особа или „mansplaininga“. Уколико би се бавио побољшањем положаја мајки, плаћеним родитељским одсуством, образовним, здравственим, логистичким и другим врстама помоћи женама, био би клип у точковима либерализације и глобализације. Тиме вођен, савремени феминизам жене деградира, сакати и своди их на јединке које продају своју радну снагу или секс. Хиперсексуализацијом свега, модерно друштво принуђује жене да се користе јединим средством које им стоји на располагању у односу према мушкарцима – физичким изгледом. Жене се подстичу на промискуитет, безосећајност, агресију, несталност – најбаналније, најбестијалније мушке особине без трунке узвишености и достојанства. Тиме се и мушкарци и жене своде на најниже пориве, на одрицање сваке врлине, на најприземније и најнељудскије страсти, и истовремено се доводе у компетитиван - уместо у однос комплементарности који је неопходан за лични и општи раст.
Заправо, људи се покушавају свести на најанималније и најпритворније особине и окрећу се једни против других - а то и јесте циљ модерних, либералних, глобализацијских идеолога – који у човеку виде средство за стицање профита, а не умно и одуховљено биће способно да се издигне изнад благоутробија, способно за грађење трајних (неопорезованих) односа.
Уколико желимо да станемо на реп глобализацијској, либерашкој аждаји, вишe негo икада морамо се посветити сарадњи и разумевању, насупрот сукобима. Kако би рекао Џо Џексон: „If there’s war between the sexes there will be no people left“. У светлости идеје депопулације, ови стихови делују готово као агенда, не тек констатација.
Post Reply