Bravo! To je ono sto nekolicina nas na ovoj temi govori od pocetka. Na koncu, Memici kazu da znaju odavno ko je ubica (dakle, onaj koji je doista udario Dzenana) i da znaju ko je tu noc bio tu. To ce se saznati i taj ce morati odgovarati, kada se „sklone“ oni koji su zataskavali tj. kada se taj dio rijesi. I to ce Memicima biti vjerovatno koliko-toliko ono sto ce im dopustiti da mirno tuguju. Ali za sve nas ostale, vece i prece od toga je dimenzija ovog slucaja i zato i u cilju da se procesuiraju i kazne svi oni koji su u tom lancu zataskavanja igrali svoje uloge. To ce definitivno biti presedan.laik1981 wrote: ↑07/02/2021 22:05 Mozda ce ruzno zvucati ali meni je trenutno puno bitniji fokus i za drustvo znacajnija stvar procesuiranje svih u lancu zataskavanja nego presuda samom izvrsiocu ubistva.. Ovaj slucaj je ogolio sav jad i cemer naseg nazovi sistema.. Dzenana nece nista vratiti, niti ce Muriz ikad biti cojek bez muke i nadam se da ce ubica odgovarati, ali mislim da bi i Murizu puno veca satisfakcija bila rusenje zla koje se nakotilo u institucije koje odlucuju o nasim zivotima..
Na pocetku smo (mi, koji smo govorili da nije saobracajka vec ubistvo) na temi govorili kako postoje samo dvije mogucnosti: ili su svi ukljuceni toliko nesposobni, pa su upropastili istragu zbog toga, ili je korupcija do nekog najviseg vrha.
Pet godina nakon ubistva i gledajuci u svu dokumentaciju i saznanja o ovom slucaju, za mene ne postoji vise ni trunka sumnje, da je upitanju upravo ovo drugo.
Ko god da ga je ubio, ovako zataskano je moglo biti iskljucivo ako su na svim nivoima istrage i procesa uticaj imali oni na najvisim pozicijama. Jer, ne zaboravimo nikada da smo u slucaju „saobracajne nesrece“ imali u dokaznom materijalu tuzilastva cak 8 dokumenata sa oznakom povjerljivo ili strogo povjerljivo, a zna se ko iskljucivo ima uvid u iste.
Dakle, sve i da ga je ubio licno Zijo Mutap, u sto sumnjam, i sve i da je Zijo Mutap toliko jak i mocan - to sve ne mjenja cinjenice da su se neke stvari mogle „zavrsavati“ samo uz naredbe „odozgo“ (u raznim institucijama i izvan njih), da su silni policajci, tuzioci, vjestaci ucestvovali - a to je - organizovani kriminal i K O R U P C I J A.