Chmoljo wrote: ↑08/02/2021 01:39
poprilično je maliciozno žbaničku optuživati da svakog srbina predstavlja kao zločinca
A nije maliciozno optuživati reditelja Dare iz Jasenovca da predstavlja sve Hrvate kao zločince i to na neviđeno, uprkos činjenici da je više likova Hrvata pozitivno u tom filmu i da je napravljena razlika Ustaša i Hrvata? Dakle, moj argument nije da je Aida nužno sa takvim namerama, već da je takvo tumačenje pre moguće dati za Aidu, nego za Daru iz Jasenovca.
Ja mogu da razumem kritike da možda Dara ima previše nasilja itd. ali optužbe da je pozadina ovog filma zlonamerna, dok Aide nije, su mi krajnje licemerne. Pogotovu ako se zna da je producent - inače Jevrejin sa iskustvom u filmovima o Holokaustu - imao nameru da se prikaže autentično Jasenovac, i striktno je vođeno računa da je svaka scena zasnovana na svedočanstvima, uključujući i scene incesta, sadističkog iživljavanja, igra muzičkih stolica recimo u realnosti je bila sa decom, ali su oni smatrali da to nije za film i u tom smislu su neke stvari ublažene. E sad, kad se natrpa sve to nasilje u jedan film to možda može biti problematično sa stanovišta gledljivosti filma. Ali dovoditi u pitanje MOTIVE je krajnje zlonamerno.
Još su problematičnije kritike, naročito ona iz LA Times. Konkretno, deo
"Fascist Croatia under the terror-driven Ustase government was indeed a nightmarish puppet regime of the Axis powers, and its massive Jasenovac complex of camps was one more hell on Earth for Jews. But what director Peter Antonijević’s epic of barbarism and sentimentality wants to drive home is that the annihilation of ethnic Serbs was the real focus, and that children got their own camp. "
Tu se bukvalno kaže kako je eto Jasenovac bio pakao ZA JEVREJE. Ali režiser eto hoće da poentira da je fokus bio na Srbima.
Ako to nije zlonamerno, onda ne znam šta jeste. Maltene, može se protumačiti da su Srbi uzurpirali neki logor gde su Jevreji bili glavne žrtve.