Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
John Cleese

#15876 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 04/02/2021 22:50
John Cleese wrote: 04/02/2021 22:41 Do vakcinacije i od foruma zazirem :D :lol:

OT: ZiviJo feminizam! :lol: :run:
Bolja ti je korona od Gejcove vakcine, od nje se 'transira' u ženu, moraćeš povazdan na feminizmu visiti! :D :lol:
Ma vala cu se vakcinisat da mogu medju narod, pa makar i u tom oblicju :D :lol:
John Cleese

#15877 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

omar little wrote: 01/02/2021 15:37 zasto bi jedan covjek crne boje koze trebao prelaziti ulicu kada ide meni u susret?
Zato sto se boji.
I ja ga potpuno razumijem :cry:

:D :lol: :run:
Niemand

#15878 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

piupiu wrote: 04/02/2021 22:26

Bome, ove gore trans tete još imaju previše testosterona. :D

A gdje spadaju trans men? Jesu samo trans women priheftane feminizmu? Gdje spadaju ovi 'third gender', što neće da budu ni jedno ni drugo, ni treće, ni četvrto, nego nešto peto? Više mi ništa nije jasno.
Pa, dekonstrukcija. Ovo je ono sto ostaje poslije-haos u kojem nikom vise nista nije jasno, u kojem svi i jesu i nisu upravu te jesu i nisu diskriminisani i to sve istovremeno.
MarlboroGold

#15879 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

John Cleese wrote: 04/02/2021 22:32
ExNihilo wrote: 04/02/2021 22:16 Komp razvalio Kasparova, a kamoli Marlbora. :lol:

I to Pentium 2. :lol:
Pardon, Drug Kanarinac je mislio doslovno :D
Razvalice ga Marlboro da je Core i9 desete generacije - ma golim rukama :D :lol:
Dobar :lol: :lol:
Nowicki

#15880 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

Da se nadovežem na temu o trans muškarciam. Dal postoji i "muška" maternica? Moram obnoviti svoje znaje iz biologije.

https://edition.cnn.com/2017/06/08/heal ... index.html
¤ jelena ¤

#15881 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

MarlboroGold wrote: 03/02/2021 19:45
¤ jelena ¤ wrote: 03/02/2021 17:03 Čuuuj, među muškarcima 400-ti, a među ženama prva.... :shock:

Molim te nemoj preuveličavati fizičku inferiornost žena, u odnosu na muškarce, na ovoj temi. :D

Vala, ni ja ne vidim taj neki problem i to nešto nefer. Žena ženu pobijedila na ženskom takmičenju, osvojila titulu, zaslužila stipendiju i svaka joj čast.

Nije ni njoj palo s neba, ako ćemo pošteno.

I ona se odricala, trenirala cijeli život i čeličila dok se borila tamo gdje je bila 400-ta. :D

A ovoj drugoj više sreće drugi put i to je to. 🍀

👋
A vidi sad ovo... U15 ekipa muškaraca fudbalskog kluba iz Dallasa dobila američku žensku reprezentaciju sa najvećim zvijezdama 5:2 u prijateljskoj utakmici. Zamisli sad žensko klupsko takmičenje gdje jedna ekipa dovede 3-4 biološka muškaraca koji se osjećaju kao žene. Mislim da bi dominirali bez problema dok se isti ne penzionišu. Doduše ovdje se može povući argument da bi to trebale i ostale ekipe raditi, ali se postavlja pitanje gdje je granica? Šta ako za 10-20 godina u tim ekipama uglavnom budu transrodne osobe zbog sve većih zahtijeva za fizičkom spremom da bi klubovi bili konkurentni drugim klubovima? Još veći je problem kad je individualni sport u pitanju - kao što je kolega već objasnio.

Ovdje će backlash biti samo takav kad takvih situacija bude sve više i više. Ovdje se više neće postavljati pitanje je li fer ili nefer kao sad, već će sam sport doživjeti transformaciju do neprepoznatljivosti, ali ne po dobrom za biološke žene. Obrnuto veoma su male šanse da će biološka žena, a koja se osjeća kao muškarac, biti konkurentna biološkim muškarcima u istom sportu.

Eh sad bi ovo neko po defaultu strpao u transfobiju, ali su ovo realni problemi koji će sportove vremenom stići. Mislim da će biti neke regulacije i pravila... recimo ograničiti žensku fudbalsku ekipu da može imati max 1-2 transrodne osobe. Kad je u pitanju sport gdje nastupaju individualno ne vidim rješenje tog problema osim uvođenja kategorije po kojoj se samo oni mogu takmičiti. S druge strane i tu će biološki muškarci uglavnom dominirati.
Evo gledam, zamišljam, razmišljam, ali problem ne vidim. Naprotiv. :D

Ako je sport ono što će transrodnim osobama, koje se neminovno suočavaju sa stigmatizacijom pa samim tim i diskriminacijom od strane većine, omogućiti samoaktualizaciju i kakvu-takvu prihvaćenost od strane okoline i javnosti - a hoće jer u sportu su važni rezultati i uspjeh - to je onda po mom mišljenju dobro, korisno i sretno im bilo što se mene tiče. Pogotovo u timskim sportovima. Uvijek su u timovima bili oni koji dominiraju uspjehom u postizanju golova i koševa (njih dvoje-troje) i oni postaju najpoznatiji, zvijezde i tako to...dok ostali asistiraju i "ubodu poneki" ili igraju odbrambene pozicije, a svi zajedno su jednako važni za konačan uspjeh i svi na kraju dobijaju medalje. Ne razumijem zašto bi prisustvo transrodnih osoba, kao izuzetno uspješnih pojedinaca u nekom timu, bilo izuzetak i problem. Tu su pravila igre, propozicije koje važe jednako za sve i to omogućava ravnopravnost.

Problem može biti samo u pretpostavci da će prisustvo nekolicine transrodnih osoba postati bezgranično masovno i da će oni u budućnosti preplaviti svijet sporta, a riječ je o društveno obilježenoj manjini.
Egzistiraju, bore se, snalaze i u nečemu su bolji u odnosu na većinu...sve isto kao i ostali, ali njihov broj ne prelazi ni približno procente koji mogu znatno ugroziti većinu. I, da, u toj pretpostavci ima elemenata fobije, ali ne vidim sad u tome i razlog za nekakvu osudu u forumskim raspravama. :D

Transformacija sporta do neprepoznatljivosti problem? Zašto bi to u budućnosti postalo problem kad je transformacija sporta do neprepoznatljivosti nešto što se dešava oduvijek? Sport prije trideset, pedeset godina i sport danas - dva svijeta, a kako će ta transformacija koja se neprestano dešava izgledati za dvadeset ili više godina, mi možemo nagađati, ali nagađanja su samo drugo ime za logičke greške tipa slippery slope koje su uvijek više površne i nerealne, nego istinite i moguće.
I...koliko god mi u naše vizije i predviđenja bili ubijeđeni, oni ostaju neostvarivi u onom najcrnjem obliku.

DakleM, ko misli da će se autsajderi s ćunom u gaćama masovno početi osjećati ženama i tek tako, lako odlučivati da postanu transrodne osobe tj. žene - ne misli dovoljno. :D
konoplja

#15882 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

¤ jelena ¤ wrote: 03/02/2021 17:03
Čuuuj, među muškarcima 400-ti, a među ženama prva.... :shock:

Molim te nemoj preuveličavati fizičku inferiornost žena, u odnosu na muškarce, na ovoj temi. :D

Vala, ni ja ne vidim taj neki problem i to nešto nefer. Žena ženu pobijedila na ženskom takmičenju, osvojila titulu, zaslužila stipendiju i svaka joj čast.

I ona se odricala, trenirala cijeli život i čeličila dok se borila tamo gdje je bila 400-ta. :D

👋
Trans zena je pobijedila zenu, ne zena zenu. :)
wewa

#15883 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

cccc, a dje ti je ispricnica?
AleksoMKD

#15884 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

piupiu wrote: 04/02/2021 22:26 Bome, ove gore trans tete još imaju previše testosterona. :D

A gdje spadaju trans men? Jesu samo trans women priheftane feminizmu? Gdje spadaju ovi 'third gender', što neće da budu ni jedno ni drugo, ni treće, ni četvrto, nego nešto peto? Više mi ništa nije jasno.
Trans muskarci po ovoj istoj logici su muskarci, valjda idu pod kapu patrijarhata :D

A ovi sto nisu ni jedno ni drugo ne zna niko, pa ni oni sami.
¤ jelena ¤

#15885 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ¤ jelena ¤ »

konoplja wrote: 05/02/2021 08:58

👋
Ta žena je pobijedila ženu, ne žena ženu. :-)
konoplja

#15886 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

¤ jelena ¤ wrote: 05/02/2021 09:43
konoplja wrote: 05/02/2021 08:58

👋
Ta žena je pobijedila ženu, ne žena ženu. :-)
Ta nije zena. Ona je trans zena. :)
AleksoMKD

#15887 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

https://www.yahoo.com/entertainment/for ... 49884.html

Image

The former WWE superstar, 42, came out as transgender in a lengthy statement shared on her social media accounts on Thursday, writing alongside a photo of herself, "This is me. Unashamed, unabashedly me."
bandit_mo

#15888 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bandit_mo »

AleksoMKD wrote: 05/02/2021 10:04 https://www.yahoo.com/entertainment/for ... 49884.html

The former WWE superstar, 42, came out as transgender in a lengthy statement shared on her social media accounts on Thursday, writing alongside a photo of herself, "This is me. Unashamed, unabashedly me."
Evo nije mi jasno.
Da od najmuškijeg muškarca, znači bilder, brada, borac, postaneš žena :roll:

Jasno da je da neće odjednom biti 50000 trans žena u sportu, pa nas van sporta ne dotiče previše tih 50ak što ih ima. No, za jednu sportašicu koja se cijeli život žrtvuje za taj sport, i dopadne je natjecanje s tom jednom trans ženom.. to je njen cijeli svijet, i sva žrtva bačena u vodu.
AleksoMKD

#15889 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

bandit_mo wrote: 05/02/2021 11:09 Jasno da je da neće odjednom biti 50000 trans žena u sportu, pa nas van sporta ne dotiče previše tih 50ak što ih ima. No, za jednu sportašicu koja se cijeli život žrtvuje za taj sport, i dopadne je natjecanje s tom jednom trans ženom.. to je njen cijeli svijet, i sva žrtva bačena u vodu.
Problem je sto ce tik 50ak uzimati medalje, mesta u timovima, nagrade i stipendije.

Predvidjam da ce eventualno vecina timskih sportova imati 2 - 3 trans zene koje ce biti nosioci igre te postizati vecinu pogodaka.
Jadnice koje se pobune ce biti proglasene TERF-ovima i biti rastrgnute na drustvenim mrezama i u medijima i zavrsice svoju karijeru.

Inace ona MMA trans fajterka je u jednoj borbi naprsla lobanju bioloskoj zeni.
hadzinicasa

#15890 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

jos Arzo da se ukaze i.... aferim! :D
madner

#15891 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Cijela poenta zenskih sportova jeste da zene imaju mogucnost biti najbolje ako se trude. Ovo je jednako posteno kao da igraju u mjesovitim sportovima i kazu vise se trudite drugi put.
AleksoMKD

#15892 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

madner wrote: 05/02/2021 11:43 Cijela poenta zenskih sportova jeste da zene imaju mogucnost biti najbolje ako se trude. Ovo je jednako posteno kao da igraju u mjesovitim sportovima i kazu vise se trudite drugi put.
Po logici novih progresivaca trans zene su zene. Tako da za sada ostaje to da se potrude vise sledeci put.
bandit_mo

#15893 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bandit_mo »

AleksoMKD wrote: 05/02/2021 11:25
bandit_mo wrote: 05/02/2021 11:09 Jasno da je da neće odjednom biti 50000 trans žena u sportu, pa nas van sporta ne dotiče previše tih 50ak što ih ima. No, za jednu sportašicu koja se cijeli život žrtvuje za taj sport, i dopadne je natjecanje s tom jednom trans ženom.. to je njen cijeli svijet, i sva žrtva bačena u vodu.
Problem je sto ce tik 50ak uzimati medalje, mesta u timovima, nagrade i stipendije.

Predvidjam da ce eventualno vecina timskih sportova imati 2 - 3 trans zene koje ce biti nosioci igre te postizati vecinu pogodaka.
Jadnice koje se pobune ce biti proglasene TERF-ovima i biti rastrgnute na drustvenim mrezama i u medijima i zavrsice svoju karijeru.

Jednako razmišljam.
Ne znam koji će motiv cis ženama biti ući, posebno u pojedinačno, natjecanje sa trans.

Na vijest o rasprskoj lubanji nema riječi da formuliram komentar :shock:
AleksoMKD

#15894 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

bandit_mo wrote: 05/02/2021 12:14 Jednako razmišljam.
Ne znam koji će motiv cis ženama biti ući, posebno u pojedinačno, natjecanje sa trans.

Ma ludilo, idu interesantne godine sto se zenskog sporta tice.

A, da ne zaboravimo, lezbejke koje ne zele vezu ili seks sa trans zenama su transfobne. Cak i ako je problem sto trans zena ima penis :-)
konoplja

#15895 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

bandit_mo wrote: 05/02/2021 12:14
AleksoMKD wrote: 05/02/2021 11:25

Jednako razmišljam.

Ma nece bolan... Ne moze tako daleko otici, zar ne? Bit ce sportovi po spolu podjeljeni i gotovo.

Trans ako zele mogu posebno kategoriju i to je to.

Individualni sportovi poput maratona mogu svi participirati pa na kraju 12 medalja podjele za 1.,2.,3. mjesto u 4 kategorije m/z/tm/tz.
AleksoMKD

#15896 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

konoplja wrote: 05/02/2021 12:25 Ma nece bolan... Ne moze tako daleko otici, zar ne? Bit ce sportovi po spolu podjeljeni i gotovo.

Individualni sportovi poput maratona mogu svi participirati pa na kraju 12 medalja podjele za 1.,2.,3. mjesto u 4 kategorije m/z/tm/tz.
Realnije je da ce zavisiti od drzave do drzave sa tim da ce biti vrsen pritisak da se dozvoli ucestvovanje trans sportista na svetskom nivou.
konoplja

#15897 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

AleksoMKD wrote: 05/02/2021 12:31
konoplja wrote: 05/02/2021 12:25 Ma nece bolan... Ne moze tako daleko otici, zar ne? Bit ce sportovi po spolu podjeljeni i gotovo.

Realnije je da ce zavisiti od drzave do drzave sa tim da ce biti vrsen pritisak da se dozvoli ucestvovanje trans sportista na svetskom nivou.
Tiranija manjine ha. :D

Ne vjerujem da ce tako biti. Pobunile su se zene vec. U srednjim skolama u Americi ne zele da trce i takmice se djevojcice protiv ovih trans. Po sudovima se vec vodi borba. Jasno je svima da sport treba po spolu da se podjeli.
AleksoMKD

#15898 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

konoplja wrote: 05/02/2021 12:51 Tiranija manjine ha. :D

Ne vjerujem da ce tako biti. Pobunile su se zene vec. U srednjim skolama u Americi ne zele da trce i takmice se djevojcice protiv ovih trans. Po sudovima se vec vodi borba. Jasno je svima da sport treba po spolu da se podjeli.
Videcemo, mada mislim da nece ici lako. Ta manjina je momentalno vrlo glasna i eksponirana, narocito poremeceni deo iste.
konoplja

#15899 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

AleksoMKD wrote: 05/02/2021 13:00
konoplja wrote: 05/02/2021 12:51 Tiranija manjine ha. :D

Videcemo, mada mislim da nece ici lako. Ta manjina je momentalno vrlo glasna i eksponirana, narocito poremeceni deo iste.
Ma nebitno. Iduci 50ak godina dominacija CRISPR genetski modificirane djece, a za stotinjak neki kiborzi ako vec ne budemo u virtualnoj realnosti zivili. Ha Ha.
MarlboroGold

#15900 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

¤ jelena ¤ wrote: 05/02/2021 08:31
MarlboroGold wrote: 03/02/2021 19:45
¤ jelena ¤ wrote: 03/02/2021 17:03 Čuuuj, među muškarcima 400-ti, a među ženama prva.... :shock:

👋
A vidi sad ovo... U15 ekipa muškaraca fudbalskog kluba iz Dallasa dobila američku žensku reprezentaciju sa najvećim zvijezdama 5:2 u prijateljskoj utakmici. Zamisli sad žensko klupsko takmičenje gdje jedna ekipa dovede 3-4 biološka muškaraca koji se osjećaju kao žene. Mislim da bi dominirali bez problema dok se isti ne penzionišu. Doduše ovdje se može povući argument da bi to trebale i ostale ekipe raditi, ali se postavlja pitanje gdje je granica? Šta ako za 10-20 godina u tim ekipama uglavnom budu transrodne osobe zbog sve većih zahtijeva za fizičkom spremom da bi klubovi bili konkurentni drugim klubovima? Još veći je problem kad je individualni sport u pitanju - kao što je kolega već objasnio.

Ovdje će backlash biti samo takav kad takvih situacija bude sve više i više. Ovdje se više neće postavljati pitanje je li fer ili nefer kao sad, već će sam sport doživjeti transformaciju do neprepoznatljivosti, ali ne po dobrom za biološke žene. Obrnuto veoma su male šanse da će biološka žena, a koja se osjeća kao muškarac, biti konkurentna biološkim muškarcima u istom sportu.

Eh sad bi ovo neko po defaultu strpao u transfobiju, ali su ovo realni problemi koji će sportove vremenom stići. Mislim da će biti neke regulacije i pravila... recimo ograničiti žensku fudbalsku ekipu da može imati max 1-2 transrodne osobe. Kad je u pitanju sport gdje nastupaju individualno ne vidim rješenje tog problema osim uvođenja kategorije po kojoj se samo oni mogu takmičiti. S druge strane i tu će biološki muškarci uglavnom dominirati.
Evo gledam, zamišljam, razmišljam, ali problem ne vidim. Naprotiv. :D

Ako je sport ono što će transrodnim osobama, koje se neminovno suočavaju sa stigmatizacijom pa samim tim i diskriminacijom od strane većine, omogućiti samoaktualizaciju i kakvu-takvu prihvaćenost od strane okoline i javnosti - a hoće jer u sportu su važni rezultati i uspjeh - to je onda po mom mišljenju dobro, korisno i sretno im bilo što se mene tiče. Pogotovo u timskim sportovima. Uvijek su u timovima bili oni koji dominiraju uspjehom u postizanju golova i koševa (njih dvoje-troje) i oni postaju najpoznatiji, zvijezde i tako to...dok ostali asistiraju i "ubodu poneki" ili igraju odbrambene pozicije, a svi zajedno su jednako važni za konačan uspjeh i svi na kraju dobijaju medalje. Ne razumijem zašto bi prisustvo transrodnih osoba, kao izuzetno uspješnih pojedinaca u nekom timu, bilo izuzetak i problem. Tu su pravila igre, propozicije koje važe jednako za sve i to omogućava ravnopravnost.

Problem može biti samo u pretpostavci da će prisustvo nekolicine transrodnih osoba postati bezgranično masovno i da će oni u budućnosti preplaviti svijet sporta, a riječ je o društveno obilježenoj manjini.
Egzistiraju, bore se, snalaze i u nečemu su bolji u odnosu na većinu...sve isto kao i ostali, ali njihov broj ne prelazi ni približno procente koji mogu znatno ugroziti većinu. I, da, u toj pretpostavci ima elemenata fobije, ali ne vidim sad u tome i razlog za nekakvu osudu u forumskim raspravama. :D

Transformacija sporta do neprepoznatljivosti problem? Zašto bi to u budućnosti postalo problem kad je transformacija sporta do neprepoznatljivosti nešto što se dešava oduvijek? Sport prije trideset, pedeset godina i sport danas - dva svijeta, a kako će ta transformacija koja se neprestano dešava izgledati za dvadeset ili više godina, mi možemo nagađati, ali nagađanja su samo drugo ime za logičke greške tipa slippery slope koje su uvijek više površne i nerealne, nego istinite i moguće.
I...koliko god mi u naše vizije i predviđenja bili ubijeđeni, oni ostaju neostvarivi u onom najcrnjem obliku.

DakleM, ko misli da će se autsajderi s ćunom u gaćama masovno početi osjećati ženama i tek tako, lako odlučivati da postanu transrodne osobe tj. žene - ne misli dovoljno. :D
Biće da tebe sport ne interesuje :mrgreen:

Pa problem su tjelesne predispozicije i biološke različitosti na osnovu kojih ostvaruju ili bi ostvarivali znatno bolje rezultate. Ako ti u ovome ne vidiš problem u sportu onda nemam šta da kažem. Lijepo to sve zvuči što govoriš, ali u praksi kad ti biološki muškarac uzima sve pred nosom jer mu ne možeš parirati i da si najbolja i najspremnija žena u tom sportu (a kamo li ostale) onda je to problem - kad već postoje odvojena takmičenja. Je li tebi jasno koliko žene proliju suza i znoja da bi uspjele u sportu i to od djetinjstva pa do penzije isto kao i muškarci? Koliko toga moraju žrtvovati? Investiraš život u taj sport i onda te neko dobije u nečemu ni sa pola snage jer je protivnik muškarac atletičar šta već. Hajd kod timskih takmičenja te razlike nisu toliko izražene, jer ne pobjeđuje sve jedan igrač. Džaba što daje 20 golova po sezoni ako po utakmici primaju po 2-3 gola minimum. Ali već 4-5 sličnih pojačanja i ekipa će dominirati u svakoj utakmici :mrgreen:

To nije sad neki problem, ali će biti u budućnosti. Ne možeš transformaciju sporta u ovom dijelu porediti ni sa jednom drugom od prije. Moraće doći do nekih izmjena propisa i regulacije. Ne može me ništa ubijediti u to da većini sportašica, a koje su se susretale sa protivnicima biološkim muškarcima, to nije baš nikako smetalo. I to nije transfobija, već opravdana kritika kuda to sve vodi.
Post Reply