Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

meridiyan

#5151 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by meridiyan »

I naravno Dzej wrote: 03/02/2021 22:09
swanfilter wrote: 03/02/2021 21:52
suspect_zero wrote: 03/02/2021 21:46 Ko su Sudije u ovom predmetu?....Jesu neki podobni ili baš mrvu pošteni?
Valjda je ista na slucaju Maline i Respiratori ...
Nije isti sudija ja mislim ,u aferi "Respirator" Sudija je Enida Hadžiomerović,a u ovom je neka Tanja cini mi se.
-----------------------------------------------------
"Glavni razlozi zbog čega odbrana Zijada Mutapa smatra da sutkinja Tatjana Kosović treba odbiti prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora je to što je, kako kažu, neosnovana."
Sudinica Suda BiH Tatjana Kosović odbila je prijedlog Tužilaštva BiH za odrđivanjem jednomjesečnog pritvora, a umjesto toga osumnjičenima su izrečene mjere zabrane.
Novalić, Solak i Hodžić se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine.......
JThomas

#5152 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

ali za ove nije reis rekao da bi dobro bilo da se brane sa slobode.
jefff

#5153 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by jefff »

Ja mislim da su ta tri svjedoka koja tuzilastvo najavljuje upravo Mutap, Dupovac i Alisa kojoj moze pasti na pamet da vadi baba Zija iz cuze. Uzgred, dje se mala nalazi?
DonieBrasco

#5154 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by DonieBrasco »

jefff wrote: 03/02/2021 22:25 Ja mislim da su ta tri svjedoka koja tuzilastvo najavljuje upravo Mutap, Dupovac i Alisa kojoj moze pasti na pamet da vadi baba Zija iz cuze. Uzgred, dje se mala nalazi?
Dupovac, Zijad Mutap su u provoru, a tuzilastvo najavljuje nove pozive - ko su ti ljudi vidjet cemo, javnost ceka da pozovu Alisu to ce biti show.
meridiyan

#5155 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by meridiyan »

Ima li neko da otprilike moze naslutiti ko se krije iza zasticenih svjedoka "D.E." i "E.A."?
DonieBrasco

#5156 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by DonieBrasco »

Ja tipujem da su to policajci sa uviđaja, mozda forenzicari, doktor, neko jace ime cisto sumnjam jer ko bi se usudio.
suspect_zero

#5157 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by suspect_zero »

JThomas wrote: 03/02/2021 22:24 ali za ove nije reis rekao da bi dobro bilo da se brane sa slobode.
Poslije te izvale dotični mi baš pao u očima, mislila sam da poslije Cerića i svih njegovih provala nećemo svjedočiti uplitanju vjerskih poglavara tamo gdje im nije mjesto.
Dimu1927

#5158 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Dimu1927 »

meridiyan wrote: 02/02/2021 13:05
Budnjin sin ima vrlo jak alibi. Tako da njega sa sigurnoscu treba izostaviti kao moguceg ubicu. Sad da li je on bas tempirao ovo putovanje u vrijeme ubistva je druga stvar. Sumnjam da ce se ovo ikada rijesiti.
Međutim, u okviru svoje istrage Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) utvrdilo je da Budnjo nije bio u BiH u noći stradanja (08.02.2016.) Dženana Memića, već u Njemačkoj. Tužilaštvo KS se svojedobno obratilo javno navodeći kako je iz prikupljanjih dokaza utvrdilo:

– Muamer Budnjo je od 07.02.2016. do 10.02.2016. godine boravio van BiH. To potvrđuje dokument Granične policije BiH i pasoš Muamera Budnje o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske, te Hrvatske i Slovenije, kako u odlasku tako i u povratku.

– Dakle, 07. februara 2016. godine napustio je BiH, a u BiH ušao 10. februara 2016. godine.

– Državnu granicu između BiH i Hrvatske prešao je 07.02.2016. godine, u 12:34 sati preko graničnog prelaza Brod, a 10.02.2016. godine u 02:18 sati vratio se u BiH preko istog graničnog prelaza.

– Dana 07.02. i 09.02.2016. godine, u odlasku i povratku, koristio je granične prelaze Bregana – Obrežje prilikom ulaska iz Hrvatske u Sloveniju i obratno.

– Iz izvoda po tekućem računu Muamera Budnje utvrđeno je da je 07. 09. i 10. februara koristio svoju VISA kreditnu karticu za plaćanje autocesta u EU.

– Iz izvoda po business master kartici utvrđeno je da je 07.02.2016. godine, platio hotelske usluge Hotela “Ramada” u Minhenu.

– Iz sadržaja elektronske kopije računa hotela vidljiv je datum dolaska Muamera Budnje u hotel, kao i trajanje rezervacije.

– Nadalje, utvrđeno je da je Muamer Budnjo bio na sastanku s njemačkom advokaticom Stephanie Brunner iz Minhena 8. i 9. februara 2016. godine u njenom uredu u Minhenu zbog sudskog spora na tamošnjem sudu. To potvrđuje i izjava njemačke advokatice i dva svjedoka koja su prisustvovala sastanku. Potom, orginalni ugovor, koji je potpisan između Muamera Budnje i navedene njemačke advokatice u njenom uredu u Minhenu 09.02.2016. godine.

– Prema sadržini originalnog računa za akontaciju od 1.190 eura, advokatica Stephanie Brunner je 9. februara 2016. godine zaprimila navedeni iznos koji joj je platio Muamer Budnjo.

– Telefonski listing BH Telecoma od 01.02.2016. do 29.02.2016. godine, potvrđuje da je Muamer Budnjo koristio usluge roaminga.

– Muamer Budnjo posjeduje račun za kupljene lijekove od 8.2.2016. godine u 10,33 sati, Centrum apotheke Minhen; račun za kupljenu jaknu od 8.2.2016. godine u 19,08 sati u robnoj kući “Oberpollinger”; račun za kupljene parfeme od 9.2.2016. godine u 15:58 sati parfimerija “Muller”.

– Sve ove navode je potvrdio i njegov prijatelj sa kojim je Muamer Budnjo zajedno napustio i vratio se u BiH, te boravio u Njemačkoj, u Minhenu; sadržina njegovog pasoša, dokument Granične policije BiH i računi u elektronskoj formi
sve ove prelaske granice i racune razne je mogao neko drugi uraditi i donjeti. imali su 7-8 dana do smrti da to sve pripreme

jedino ovo za ovaj sastanak sa tom nekom zenom itd... ma i to se moglo organizovati, ko je uopste ta zena boga pitaj.

bez snimka video nadzora kako prelazi granicu nista...
I naravno Dzej

#5159 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by I naravno Dzej »

meridiyan wrote: 03/02/2021 22:21 Sudinica Suda BiH Tatjana Kosović odbila je prijedlog Tužilaštva BiH za odrđivanjem jednomjesečnog pritvora, a umjesto toga osumnjičenima su izrečene mjere zabrane.
Novalić, Solak i Hodžić se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine.......
U Sudu BiH danas će biti održano ročište o izjašnjenju o krivici optuženih u aferi "Respiratori". Sudija u ovom predmetu je Enida Hadžiomerović.
Mislim da je ova Tatjana bila sudija prije potvrđivana optužnice.
meridiyan

#5160 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by meridiyan »

I naravo Dzej wrote: 03/02/2021 23:13
meridiyan wrote: 03/02/2021 22:21 Sudinica Suda BiH Tatjana Kosović odbila je prijedlog Tužilaštva BiH za odrđivanjem jednomjesečnog pritvora, a umjesto toga osumnjičenima su izrečene mjere zabrane.
U Sudu BiH danas će biti održano ročište o izjašnjenju o krivici optuženih u aferi "Respiratori". Sudija u ovom predmetu je Enida Hadžiomerović.
Mislim da je ova Tatjana bila sudija prije potvrđivana optužnice.
Da, valjda tako i ide. I u slucaju Dzenana, Tatjana Kosovic je sutkinja za prethodni postupak Suda BiH.
Valjda kad se optuznica potvrdi odredjuje se i sudija koji ce voditi sudjenje.

edit
da, to je to
SUDIJA ZA PRETHODNI POSTUPAK

je sudija koji u toku istrage postupa u slučajevima kada je to propisano ovim zakonom. Ovlaštenja sudije za prethodni postupak odnose se na:
1) pitanja lišenja slobode i određivanja pritvora, nadzor nad izvršenjem pritvora i nad komunikacijom pritvorenika sa spoljnim svijetom,
2) izdavanje naredbe za pretres stana, prostorija, pokretnih stvari i osoba i naredbe za privremeno oduzimanje predmeta,
3) naredba o poduzimanju posebnih istražnih radnji,
4) izdavanje naredbe za dovođenje,
5) donošenje rješenja o određivanju jamstva,
6) postavljanje branioca u slučaju obavezne odbrane i u slučaju slabog imovnog stanja osumnjičenog, kao i razrješenje postavljenog branioca.
7) dostavljaju mu se dokazi radi obavještavanja branioca.
8) izdaje ili odobrava naredbu za prinudno dovođenje svjedoka koju je izdao tužilac, te donosi rješenje o izricanju novčane kazne svjedoku do 5.000,00 KM.
suspect_zero

#5161 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by suspect_zero »

Ma nema meni nekako logike da motiv ubistva bude ljubomora, nije Alisa toliko fatalna riba da bi se zbog nje i njenog međunožja ubilo.

Motiv je vjerovatno nešto žešći....sad lupam, recimo Alisa se fura na opasne likove i tako upada u šemu sa Budnjama, doznaje neke "stvari" i hvali se okolo među rajom/jaranicama....počinje novo "šmekanje" i izlaprda se Dženanu....Dženan onda bude trajno ušutkan.
E sada, kakvim poslovima se ustvari bave Budnje, dal' su hoteli samo paravani?...u kakvoj je "poslovnoj" vezi otac Mutap sa Budnjama, odrađuje li kakve poslove za njih, ko je sve na platnom spisku dotičnih????
Ako je hotel samo paravan, koji su to onda pravi poslovi?
Ovaj kao u Njemačkoj u vrijeme ubistva, isto radi nekog spora?....kakva saznanja ima njemačka policija?
Ja možda gledam previše krimi serija pa ovako lupam, al' ne mogu se oteti dojmu da ovo ima malo veze sa potopom SDA :D i insistiranju ambasadora Nelsona u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.
I naravno Dzej

#5162 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by I naravno Dzej »

suspect_zero wrote: 03/02/2021 23:53 Ovaj kao u Njemačkoj u vrijeme ubistva, isto radi nekog spora?.
Imao je spor ,žena se razvela od njega i odvela dijete u Njemačku,pa je pokusavao da ga vrati, ali nebitno.Zauvjek se bacili sumnju na sebe onim snimkom sa hotela Kristal.
Nisrin

#5163 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Nisrin »

Ko su Edvin Abdic i Senid Demirovic?
Toliko mal grad i sad niko nista ne zna, nije vidio ni cuo...
Droog

#5164 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Droog »

MensurM

#5165 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MensurM »

Dead Man Walking wrote: 03/02/2021 21:27
MensurM wrote: 03/02/2021 12:14
I od sredine teme tvrdim da Muriz, nažalost, ne zna ime ubice, ali da pegla svakodnevno javnost tom pričom kako slučaj ne bi pao u zaborav. Razumijem tu taktiku, ali ne podržavam.
Ok Arma, ne vjerujes Murizu da zna ime ubice. Vjerujes li u Alisinu amneziju?
Pojma nemam za to. Lakše mi je procijeniti prema 400 izjava jel neko laže ili ne, nego te medicinske fenomene.
MensurM

#5166 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by MensurM »

Jedan jedini novinar u cijeloj državi (svi ostali objavljuju ono što porodica Memić želi čuti i što im dostavi) prvi put napiše tekst u kojem dovodi u pitanje namjere i postupke tužilaštva (ne namjere porodice Memić, a čak ni ne sumnja u ubistvo) i odmah doživi ovako brutalan napad Memića i Ferageta.

Ima puno jakih dijelova, ali neću ništa izdvajati da ne bude da se naslađujem...
I naravno Dzej

#5167 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by I naravno Dzej »

MensurM wrote: 04/02/2021 09:54 Jedan jedini novinar u cijeloj državi
Avdo Avdić novinar :lol: On je novinar koliko si i ti "objektivan" forumaš na ovoj temi.
JThomas

#5168 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

:( strašno je šta se radi neustrašivim istraživačkim novinarima.
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#5169 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Impressum »

gdje se sada nalazi Alisa Mutap?
DonieBrasco

#5170 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by DonieBrasco »

Impressum wrote: 04/02/2021 11:00 gdje se sada nalazi Alisa Mutap?
Valjda je negdje u Sarajevu, udata, vjerovatno radi negdje.
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#5171 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Impressum »

DonieBrasco wrote: 04/02/2021 11:09
Impressum wrote: 04/02/2021 11:00 gdje se sada nalazi Alisa Mutap?
U Sarajevu je, udata, vjerovatno radi negdje.
pa kako radi ako je izgubila pamcenje :D
zajebavam se naravno

ovdje je svima jasno da je ona kljuc istrage
ja ne kontam zasto se ona ne saslusa ponovo ili da se angazuje inostrani vjestack/strucnjak itd
ja ovo pisem kao laik koji veze nema sa policijskim istragama
DonieBrasco

#5172 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by DonieBrasco »

Impressum wrote: 04/02/2021 11:13 ovdje je svima jasno da je ona kljuc istrage
ja ne kontam zasto se ona ne saslusa ponovo ili da se angazuje inostrani vjestack/strucnjak itd
ja ovo pisem kao laik koji veze nema sa policijskim istragama
Doci ce ona na red kad tad, nece ta masinerija sto pet godina ovo okrece u drugim pravicma moci izdrzati. Ovo je strasno sta samo jedan slucaj pokazuje, pisao sam vec ranije od saobracajaca, policajaca, forenzicara, doktora, ovih iz kriminalistike, preko tuzitelja, sudija, pa naravno politicara tolika korupcija i kriminal samp na jednom slucaju pa to je horor.

Pored Alise i Zijada Mutap, samog ubice ili vise njih, koliko ce samo drugih ljudi morati da odgovara je strasno, pa ta ce suđenja godinama trajati.
kakotakonikako

#5173 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

Dva tima vještaka psihijatrijske struke tvrdila da Mutap nema amneziju, ali je menadžment KCUS-a formirao treći, koji je kazao ono što im odgovara, kaže Feraget.

On je pojasnio zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo insistiralo na promjenama vještaka psihijatrijske struke sve dok se nije pronašao tim koji će kazati da Alisa Mutap ima amneziju i to potvrditi pred sudijom. Prva dva tima ljekara su bez sumnje kazala da Mutap nema amneziju, da bi tek treći „utvrdio“ ono što se od njih tražilo.

- Prvo vještačenje navodne amnezije Alise Mutap radio je prof. dr. Abdulah Kučukalić. On je rekao da tu ne postoji mogućnost amnezije, osim kratkotrajnog gubitka sjećanja. To je, kako je naveo u nalazu, uobičajeno kod saobraćajki, da se izgubi fragment sjećanja. Kasnije se to, prema riječima Kučukalića, vrati, to bude kratkotrajno stanje - pojasnio je Feraget.

Advokat tvrdi da je Mutap glumila amneziju, ali pri prvom vještačenju dr. Kučukalić je isključio mogućnost da je njena memorija izgubljena.

- Nakon toga je Tužilaštvo KS insistiralo na drugom vještačenju. Mi smo tada postavili veliko pitanje - zašto? Ako vještak kaže „ovdje nema amnezije“, osim kratkotrajnog gubitka pamćenja zbog saobraćajne nesreće, a kasnije se ispostavilo da je nije ni bilo, shvatili smo da je to gluma. Tužilac je tražio još jedno vještačenje, trebamo znati zašto. Šta se to novo desilo i zašto mu to treba? Oni su i dalje insistirali, ali to je čista zloupotreba. Onda ide drugi tim vještaka u kojem su bili doktor Kemal Dizdarević i doktorica Sandra Vegar-Zubović.

Dizdarević je to sve proučio i poslao e-mail direktorici KCUS-a, koja je formirala taj tim, gdje kaže: „Ovdje nema medicinskih dokaza da bih ja mogao govoriti o amneziji. Amnezija nije klinička slika, to je dijagnoza. Za amneziju je uvjet potres mozga”. Dakle, doktor pojašnjava da nema amnezije bez potresa mozga. Isto je potvrdila i dr. Sandra Vegar-Zubović - tvrdi Feraget.

Navodi da menadžment KCUS-a, nakon e-maila od dr. Dizdarevića, ponovo mijenja tim vještaka.

- Onda u tim idu Jasminka Dželilović, Azra Alajbegović i Žarko Savić. I onda oni, ipak, daju nalaz da kod Alise mora biti u pitanju amnezija. Oni to grade na nekim pretpostavkama, a da nemaju ništa od medicinske dokumentacije. Odmah sam počeo sumnje razvijati, u samom startu, kada sam vidio izjavu Zije Mutapa, koji kaže kako je „Hitna stala da Alisa povrati“, a to je zbog ovog segmenta o potresu mozga.

Međutim, mi kasnije nađemo izjavu svjedoka koji je vozio Hitnu. Čovjek kaže: „Ma nikada u životu nisam zaustavio Hitnu da neko povraća, tamo imaju vrećice, posude i tako dalje.“ To je pokretna bolnica. To je sada vrlo interesantno, imamo Hitnu pomoć i KCUS. Tu će biti vrlo prljavih stvari - rekao je Feraget.

Kako je rekao Feraget, amnezija Alise Mutap na Kantonalnom sudu je trebala poslužiti kao štit.

- Ona formalno nije saslušana u Tužilaštvu. S njom je samo obavljen razgovor, s ključnim svjedokom. Kako tužiteljica kaže, „nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje“. Otkud joj to? Ko je to vidio? Jedini živi svjedok je Alisa i to je prenijela Dalidi Burzić. Zbog toga Burzić mora biti saslušana.

Imaju dva nalaza koja isključuju amneziju, zbog čega je tražen treći tim vještaka? Pa, iz prostog razloga da bi se reklo ono što njima odgovara. Fino je rekao Dizdarević: „Direktorice, ovdje nema amnezije niti medicinskog nalaza o potresu mozga.“ Mi sve što smo ranije tvrdili i što sada tvrdimo, imamo pokriveno dokumentacijom. Sve ima crno na bijelo - kaže na kraju razgovora Feraget.

Također, istraga Tužilaštva BiH, prema čijem su naređenju uhapšeni Zijo Mutap i Hasan Dupovac, bit će provedena i da bi se utvrdilo na koji način je postupano s tada teško povrijeđenim Dženanom Memićem.

- Treba se vidjeti šta je bilo u Hitnoj. Ko je koga zvao i zbog čega. Kada je došla Hitna. Šta je evidentirano, a šta nije. Ko ga je primio u KCUS, a ko ga je operirao. Je li taj čovjek saslušan. Recimo, ja 1. aprila 2016. kažem tužiteljici Ivani Petković: „Morate saslušati doktora Aliju Čelju, dakle ljekara koji je operirao dijete.“ On će fino reći kakve su povrede. Ona je rekla da je saslušan, ali nas je slagala. Njega je, ipak, MUP KS saslušao 26. juna 2016. Čeljo je rekao da to nisu povrede od saobraćajne nesreće - kaže Feraget.

/source.ba/
JThomas

#5174 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by JThomas »

to se nije sad saznalo, bilo je u priči sve vrijeme. dizdarević je dao i intervju na tu temu i izričito rekao da nije bilo razloga za amneziju osim kratkotrajno.
Impressum

#5175 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Impressum »

draga SIPA ako citate forum, ovim putem bi da vas uputim na vas iduci korak
privedite Alisu i zavrsite slucaj
Locked