Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Nierika

#53151 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

Pogledala sam What we do in the shadows (Taika Waititi, Jemaine Clement). Character-driven mocumentary o zgodama i nezgodama 4 mlađahna vampira negdje na Novom Zelandu danas, iz unutrašnje perspektive. U prvom planu je vamp suživot al' ima tu dosta suptilno provučenih tema, i nije humor (samo) humora radi, nego se njim istovremeno i propituje društvena stvarnost. Vampiri, vještice, vukodlaci, zombiji, ljudi, itd. svi žive tj. trude se živjeti u relativnom civilizacijskom skladu uprkos prirodnim nagonima al' nerijetko i posrnu. Film se ne odmiče od stereotipa (šišmiši, srebro, daylight, kolac, pun mjesec, kostimi, hipnoza, itd), više se poigrava njima i pretjeruje ili svjesno banalizira. Dirljiv momenat mi je ono sa Stuom (hjumn), kad mu pletu džemper a on ih uči o čarima tehnologije. Ili Viagov monolog o tome kako je teško biti vampir u današnjem svijetu. I Vladislav i Beast sa svojom višestoljetnom love-hate romansom. :D Policija pod hipnozom, the usual. Stu na kraju ipak postane vukodlak, a Jackie vampir, ne znam kako shvatiti to. Ali ljudi su def. u manjini i oko malo čega se bune. :| :mrgreen: Uglavnom, otkačena boys-will-be-boys priča o suživotu i (ne-)toleranciji prema drugom i drugačijem i prijateljstvu i ljubavi i pokušajima da se tradicija interpretira u modernom svijetu i možda i kritika letargije. Zabavno skroz i multi-layered uglavnom. :D

Denzel je kuler, Cage ekscentrik, Hanks mi isto nije mrzak. O MMT ne znam ništa. :gugla: :D
Edit: gledam dalje sve što sam pominjala i stavila na listu pa pišem :D
edit 2: ispravka, izvinjavam se, gore sam umjesto tradicije trebala napisati shadow side (svake) tradicije ili tradicija odvedena u ekstrem
Last edited by Nierika on 04/02/2021 14:41, edited 2 times in total.
ExNihilo

#53152 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

To ti Tito voli. :D
Nierika

#53153 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

Koje? :D MMT ili film?
ExNihilo

#53154 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Te vampire iz sjene. :D
omar little

#53155 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

jel izasla bila i neka serija s tim vampirima iz sjene? znam za film, gledah davno, ali nesto mi serija neka kao da postoji.
Nierika wrote: 02/02/2021 19:59
Denzel je kuler, Cage ekscentrik, Hanks mi isto nije mrzak. O MMT ne znam ništa. :gugla: :D
Edit: gledam dalje sve što sam pominjala i stavila na listu pa pišem :D
dzesi, nisam te dugo vidjela. :D
Nierika

#53156 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

ExNihilo wrote: 02/02/2021 20:11 Te vampire iz sjene. :D
Mislim i Zomri. :D
Pominjao je i seriju par str. ranije, možda nekad pogledam. Ne znam puno o čitavom tom svijetu ali je zabavan.
dzesi, nisam te dugo vidjela. :D
Letargija me bila uhvatila. :D Drago mi je što pišeš uprkos bizinesu. :D
Tito_i_Partija

#53157 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

ExNihilo wrote: 02/02/2021 20:11 Te vampire iz sjene. :D
Znas me pravo. :D

What We Do in The Shadows je fantasticna komedija, sigurno jedna od najboljih u zadnjih 10 godina. Cujem da je i serija isto dobra, al' nisam im'o vremena da gledam. Znam da je kolega @zomri preporuciv'o, i to skoro.

Baj de vej, i mimo tog filma su Waititi i Clement pravili jake komedije: Waititijevi filmovi Boy i The Hunt for the Wilderpeople, i Clementova serija The Flight of the Conchords. Preporuka k'o kuca od mene za sve tri. :)
Nierika

#53158 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

Tito_i_Partija wrote: 02/02/2021 20:53

Baj de vej, i mimo tog filma su Waititi i Clement pravili jake komedije: Waititijevi filmovi Boy i The Hunt for the Wilderpeople, i Clementova serija The Flight of the Conchords. Preporuka k'o kuca od mene za sve tri. :)
Čekiraću tj. vratiću se na ovo nakon neke drame, ide na listu, Waititi/Clement week. :D
dale cooper

#53159 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Čini mi se da sam i ja pogledao What We Do In The Shadows na nagovor Tite. :D Dobar film.
TAFKAP

#53160 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by TAFKAP »

Da uletim klizećim:

Cage duguje državi veliku bruku poreza, zato snima sve što stigne, da nebi završio u prdekani, FYI.

:run:
Nierika

#53161 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

dale cooper wrote: 02/02/2021 21:42 Čini mi se da sam i ja pogledao What We Do In The Shadows na nagovor Tite. :D Dobar film.
Jeste, nije mi žao što sam pogledala.
Da uletim klizećim:

Cage duguje državi veliku bruku poreza, zato snima sve što stigne, da nebi završio u prdekani, FYI.
Onda je dobro što ih snima. :D
johnnykola

#53162 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT3 20.50 sati.

Nekolicina kriminalaca udružuje se kako bi zajedno izveli naizgled nemoguću pljačku. Cilj je draguljarnica, a skupinu čine: stručnjak za provaljivanje sefova Cesar (Jules Dassin, potpisan kao Perlo Vita), ležerni Talijan Mario Ferrati i netom izašao iz zatvora Tony le Stéphanois sa štićenikom zvanim Jo. Film je, između ostalog, poznat po detaljnom prikazu pljačke u trajanju od dvadeset i osam minuta u potpunoj tišini, bez muzike i dijaloga.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H5:

Image
Last edited by johnnykola on 03/02/2021 02:46, edited 3 times in total.
Tito_i_Partija

#53163 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tito_i_Partija »

:thumbup:

Uh sto volim francuske krimice. Alain Delon mi je bio beton kad sam bio dijete. :-D
johnnykola

#53164 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Tito_i_Partija wrote: 03/02/2021 01:13 :thumbup:

Uh sto volim francuske krimice. Alain Delon mi je bio beton kad sam bio dijete. :-D
Etogac. :-D
sig_garret

#53165 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by sig_garret »

Le Samouraï (1967)
Image

bas prosli vikend ga (ponovo) odgledah 8-)
johnnykola

#53166 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT3 22.10 sati.

Odličan. Nažalost, nije curica sama kriva što je dijabolična. Krivi smo svi mi, da parafraziram Đoleta. I ovdje se Haneke, pored ostalog i skrajno, bavi novim formatima i načinima prikazivanja slike (pa i pokretne), u osamdesetim je to bio video, a sad videi s mobitela.

Image

Image

Image

Film je prikazan na dvadeset i trećem SFF-u 2017. godine u okviru Kinoscope programa. Iz biltena festivala:

Image

Katalog SFF-a možete preuzeti na sljedećem linku.

Image

HRT2 21.00 sati.

Odlične ratne akcione scene.
Nierika

#53167 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

chakany wrote: 31/01/2021 21:27 Lady Bird :thumbup:

Odavno mi je na listi filmova za gledanje, pa sam danas odlučio da ga konačno pogledam. Čekao sam da se pojavi negdje na TV-u.
Uglavnom, ova Saoirse Ronan bira baš odlične uloge. Dopala mi se i njena uloga u ovom filmu.
Odličan film, iako je davno izašao, prošle su tri godine od izlaska ovog filma, ali eto nije loše preporučiti onima koji ga još nisu gledali.
Pitam se jel ovo Gretin autobiografski. :D Super su mi i Gerwig i Baumbach, Swanberga nisam gledala..Ladybird jesam al' opet ću. Kakav ti je Little women?

Hanekeov Happy end nije loš. :D
omar little

#53168 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

Nierika wrote: 04/02/2021 11:05

Pitam se jel ovo Gretin autobiografski. :D Super su mi i Gerwig i Baumbach, Swanberga nisam gledala..Ladybird jesam al' opet ću. Kakav ti je Little women?

swanberg ima okej filmica win it all, drinking buddies i digging for fire. meni osobno in that order. hipsteraj koji se ne uzima pretjerano ozbiljno. nepretenciozno. baumbach je tu najozbiljniji redatelj, ali su mi swanbergovi filmici zabavni i interesantni. tematski nisu nesto originalni ,nisu ni narocito fokusirani, po prirodi filozofije puno improvizacije i lutanja, ali me nekako uspiju zadrzati. ne znam da li jake johnson pase ili pase sto je jake johnson, ali meni sljaka. sve sam to davno gledala pa se ne sjecam recenzija, ali vjerojatno nisam prva koja u digging for fire vidi varijaciju woody allena (realizacija ni blizu, normalno :D) u LA kontekstu. sve u svemu, nelosa zabava.
Nowicki

#53169 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nowicki »

Idi i smotri (1985)

https://www.imdb.com/title/tt0091251/
Strašan film o zločinima Nijemaca u Bjelorusiji za vrijeme WW2. Nije za svačiji ukus zbog brutalnosti, ali ga vrijedi pogledati.
kakavdanakneiskustvu

#53170 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nowicki wrote: 04/02/2021 18:41 Idi i smotri (1985)

https://www.imdb.com/title/tt0091251/
Strašan film o zločinima Nijemaca u Bjelorusiji za vrijeme WW2. Nije za svačiji ukus zbog brutalnosti, ali ga vrijedi pogledati.
:thumbup: :thumbup:
johnnykola

#53171 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Iduće sedmice na TV-u.

Image
ultima_palabra

#53172 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ultima_palabra »

American Woman - uloga karijere Sienne Miller
Uncle Frank - gay prava u North Carolini 70-tih, odlicni Paul Bettany
Dark Waters - svidja mi se ovo sto Mark Ruffalo radi u zadnje vrijeme
Tyke

#53173 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tyke »

The Little Things sinoc odgledao, glumacka ekipa odlicna, generalno sam vise ocekivao od samog filma i kompletne radnje, te misterije i nacina otkrivanja iste, ali mi se kraj svidio, neklasican i nepredvidiv.
Na kraju ne mogu a ne pohvaliti po ko zna koji put Ramija i njegovu izbezumljenu, blentavu facu i samu glumu. Lik je nanadjebivo uvrnut i originalan.
Nierika

#53174 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nierika »

omar little wrote: 04/02/2021 17:50
swanberg ima okej filmica win it all, drinking buddies i digging for fire. meni osobno in that order. hipsteraj koji se ne uzima pretjerano ozbiljno. nepretenciozno. baumbach je tu najozbiljniji redatelj, ali su mi swanbergovi filmici zabavni i interesantni. tematski nisu nesto originalni ,nisu ni narocito fokusirani, po prirodi filozofije puno improvizacije i lutanja, ali me nekako uspiju zadrzati. ne znam da li jake johnson pase ili pase sto je jake johnson, ali meni sljaka. sve sam to davno gledala pa se ne sjecam recenzija, ali vjerojatno nisam prva koja u digging for fire vidi varijaciju woody allena (realizacija ni blizu, normalno :D) u LA kontekstu. sve u svemu, nelosa zabava.
Nije nužno loša stvar al' me previše podsjeća na život. :D Imala sam i ja mumblecore fazu al' sam pozaboravljala šta sam gledala. Nedostaje mi malo bittersweetness kod Swanberga al' pogledaću jedan s te liste.
Baumbachovi najdraži su mi Frances i Marriage story, Frances mi je isto donekle defokusiran al' ne na 'film o svemu i ničemu' način, vjerovatno zbog snažnih likova. Volim hipsteraj from time to time. :D
chakany

#53175 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by chakany »

Nierika wrote: 04/02/2021 11:05
chakany wrote: 31/01/2021 21:27 Lady Bird :thumbup:

Odavno mi je na listi filmova za gledanje, pa sam danas odlučio da ga konačno pogledam. Čekao sam da se pojavi negdje na TV-u.
Uglavnom, ova Saoirse Ronan bira baš odlične uloge. Dopala mi se i njena uloga u ovom filmu.
Odličan film, iako je davno izašao, prošle su tri godine od izlaska ovog filma, ali eto nije loše preporučiti onima koji ga još nisu gledali.

Nisu mi bile loše Male žene, samo se sjećam da je film bio poprilično podugačak. Preko 130 minuta, ali pogledao se svakako do kraja.
Saoirse Ronan i u Malim ženama igra. Izgleda da je Greta baš voli uzimati za glavnu glumicu, a i ona kako igra u Gretinim filmovima, baš pokazuje svoj glumački talenat.
Happy End nisam gledao, vidio sam da je igrao sinoć na HRT 3. Sreća pa imam EON, pa ću fino ovih dana da vratim sadržaj i pogledam ga konačno.
Koliko je puta samo film igrao i na HRT 3, pa i na Alternativnoj TV i nikako da ga pogledam. Rekao sam ovaj put definitivno moram izdvojiti vrijeme i pogledati ga :D .
Ako voliš Saoirse Ronan, pogledaj njenu ulogu u filmu Brooklyn. Vrlo dobar film.
Od Hanekea mi je fantastičan bio Amour, vjerujem da će i ovaj Happy End biti dobar kao i Amour.
Post Reply