Selidba - Istanbul

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jass_1414

#1 Selidba - Istanbul

Post by jass_1414 »

Pozdrav, imam 20 godina i zivim u Sa i studiram Ekonomiju prvu godinu. Željela sam mozda za par godina dok savladam jezik preseliti se u Istanbul ili bar oprobati ako ne bude išlo. Mozda i neki stan kupiti jer cijene nisu toliko visoke. Nemam nikakve predstave o tome da li se moze naci posao tamo i kakav, da li je pretesko za Bosanku da se snađe tamo sama? Ako ima neko iskustvo da podijeli ili da zna nesto, značilo bi mi! :)
Lao Ce

#2 Re: Selidba - Istanbul

Post by Lao Ce »

jass_1414 wrote: 31/01/2021 14:38 Pozdrav, imam 20 godina i zivim u Sa i studiram Ekonomiju prvu godinu. Željela sam mozda za par godina dok savladam jezik preseliti se u Istanbul ili bar oprobati ako ne bude išlo. Mozda i neki stan kupiti jer cijene nisu toliko visoke. Nemam nikakve predstave o tome da li se moze naci posao tamo i kakav, da li je pretesko za Bosanku da se snađe tamo sama? Ako ima neko iskustvo da podijeli ili da zna nesto, značilo bi mi! :)
Prvo završi fakultet. Dotle možda zaboraviš na sve to. Daleko je to da sada razmišljaš o tome, ako si tek prva godina. Da si četvrta, imalo bi smisla. Polako.
tvojkomsija

#3 Re: Selidba - Istanbul

Post by tvojkomsija »

Turska u tv serijama i Turska u stvarnosti su dosta različite. Ne govorim nikome šta treba raditi već samo kažem da promisliš još malo. Ako želiš dobru poslovnu priliku, a i još da si blizu kući, ja bih ti preporučio Austriju. Ali svakako si tek na prvoj godini studija, pa je rano o tome govoriti. Dok dođeš do treće godine, predomislit ćeš se još 5 puta, vidjet ćeš.
uglavnomja

#4 Re: Selidba - Istanbul

Post by uglavnomja »

:-)

komedija iz turskih serija

tek upisala faks, malo bi da ode da uci jezik, a usput ce i stan da kupi :lol: k'o kilu krompira

jedino ako joj se dedo zove bakir, a nana sebija
BiBi911

#5 Re: Selidba - Istanbul

Post by BiBi911 »

uglavnomja wrote: 31/01/2021 19:42 :-)

komedija iz turskih serija

tek upisala faks, malo bi da ode da uci jezik, a usput ce i stan da kupi :lol: k'o kilu krompira

jedino ako joj se dedo zove bakir, a nana sebija
Ti ko da nisi nikada studirao, malo sise izbacis, minic, istambul off ono eto te na on iza 23h. Pada lisce sa tebe
sandzokan

#6 Re: Selidba - Istanbul

Post by sandzokan »

BiBi911 wrote: 31/01/2021 19:56
Ti ko da nisi nikada studirao, malo sise izbacis, minic, istambul off ono eto te na on iza 23h. Pada lisce sa tebe
Komentar ti je niđe veze. Neukusan je i kao zajebancija.
Rothmans

#7 Re: Selidba - Istanbul

Post by Rothmans »

jass_1414 wrote: 31/01/2021 14:38 Pozdrav, imam 20 godina i zivim u Sa i studiram Ekonomiju prvu godinu. Željela sam mozda za par godina dok savladam jezik preseliti se u Istanbul ili bar oprobati ako ne bude išlo. Mozda i neki stan kupiti jer cijene nisu toliko visoke. Nemam nikakve predstave o tome da li se moze naci posao tamo i kakav, da li je pretesko za Bosanku da se snađe tamo sama? Ako ima neko iskustvo da podijeli ili da zna nesto, značilo bi mi! :)
Jesil pokrivena ?
mayab

#8 Re: Selidba - Istanbul

Post by mayab »

Mislim da je Istanbul veoma skupo mjesto za život, ali tamo su naravno i najveće mogućnosti za rad i napredovanje!
Cijene stanova su visoke, kroz medije se provlače priče o povoljnim stanovima po Alanji, ali daleko je to od Istanbula....
Doduše, ko zna šta je za koga skupo, a šta povoljno :mrgreen:
stubrijez

#9 Re: Selidba - Istanbul

Post by stubrijez »

:lol: :lol: :lol:
malo se skontaj prvo sama sa sobom...
swanfilter

#10 Re: Selidba - Istanbul

Post by swanfilter »

Da si pohađala onaj njihov Koledz, pa haj. Al, ovako sa Ekonomijom i bez znanja jezika ...
moonca

#11 Re: Selidba - Istanbul

Post by moonca »

jass_1414 wrote: 31/01/2021 14:38 Pozdrav, imam 20 godina i zivim u Sa i studiram Ekonomiju prvu godinu. Željela sam mozda za par godina dok savladam jezik preseliti se u Istanbul ili bar oprobati ako ne bude išlo. Mozda i neki stan kupiti jer cijene nisu toliko visoke. Nemam nikakve predstave o tome da li se moze naci posao tamo i kakav, da li je pretesko za Bosanku da se snađe tamo sama? Ako ima neko iskustvo da podijeli ili da zna nesto, značilo bi mi!
...potrebno je, da se javi neko ko boravi u Istanbulu, cita forum i sam je.... :oops:
DonieBrasco

#12 Re: Selidba - Istanbul

Post by DonieBrasco »

Dok naucis jezik i uporedo zavrsis fakutet ko zna sta ce ti se sve u zivotu izdesavati, nikad se ne zna sta vrijeme nosi.

Ali eto ako bas imas tu zelju da tamo ides radi na tome, vec sada pored fakulteta i turskog jezika, upoznaju se sa prilikama i nacinom zivota tamo. Gledaj stvari realno, ne zivi neku fantaziju o kupovini stana, ne ceka te tamo posao, kazes imas 20. godina koliko imas radnog iskustva i znanja i iz kojih oblasti.

Sagledaj stvari kakav sad zivot zivis, cime se bavis, sa kime se druzis, sta ti se sve desava. Finansije, roditelji, ambicije su jedno a relanost drugo, ne nemoguce naravno.

Sto neko napisa turske serije i prava slika Turske su posebna prica.
Last edited by DonieBrasco on 01/02/2021 18:14, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#13 Re: Selidba - Istanbul

Post by detroit-mercy »

mayab wrote: 01/02/2021 06:56 Mislim da je Istanbul veoma skupo mjesto za život, ali tamo su naravno i najveće mogućnosti za rad i napredovanje!
Cijene stanova su visoke, kroz medije se provlače priče o povoljnim stanovima po Alanji, ali daleko je to od Istanbula....
Doduše, ko zna šta je za koga skupo, a šta povoljno :mrgreen:
Pa cuj sad, i po Istanbulu ima pripizdina gdje mozes pojeftino kupiti stan a ako misli da kupi stan ko iz turskih safunica :mrgreen: more al ako je joj Bake kakva familija :mrgreen:
belfy

#14 Re: Selidba - Istanbul

Post by belfy »

moonca wrote: 01/02/2021 16:58
jass_1414 wrote: 31/01/2021 14:38 Pozdrav, imam 20 godina i zivim u Sa i studiram Ekonomiju prvu godinu. Željela sam mozda za par godina dok savladam jezik preseliti se u Istanbul ili bar oprobati ako ne bude išlo. Mozda i neki stan kupiti jer cijene nisu toliko visoke. Nemam nikakve predstave o tome da li se moze naci posao tamo i kakav, da li je pretesko za Bosanku da se snađe tamo sama? Ako ima neko iskustvo da podijeli ili da zna nesto, značilo bi mi!
...potrebno je, da se javi neko ko boravi u Istanbulu, cita forum i sam je.... :oops:
ovo zvuci jako realno. kao da govoris iz iskustva...
moonca

#15 Re: Selidba - Istanbul

Post by moonca »

belfy wrote: 01/02/2021 19:39 ovo zvuci jako realno. kao da govoris iz iskustva...
.. :zoka: .. ne govorim.. :)
belfy

#16 Re: Selidba - Istanbul

Post by belfy »

moonca wrote: 01/02/2021 20:23
belfy wrote: 01/02/2021 19:39 ovo zvuci jako realno. kao da govoris iz iskustva...
nego?
moonca

#17 Re: Selidba - Istanbul

Post by moonca »

belfy wrote: 01/02/2021 22:47
moonca wrote: 01/02/2021 20:23
nego?
..izgleda mi, da smo dosli do identicnog zakljucka--- moje nije na licnom iskustvu....je li tvoje ?
Hakiz

#18 Re: Selidba - Istanbul

Post by Hakiz »

Ne razumijem vas?

Istanbul je pun stranaca koji tamo žive. Turska privlači ljude, eno u Fethiye u restoranima cijene izražene i u TL i u GBP, toliko je Britanaca. I Britanci domaći od Fethiye pa skoro sve do Antalyje. U Demre, pogotovo oko crkve sv. Nikole, imena prodavnica na Ruskom jeziku, haman Rusa koliko Turaka.

Puno je stranaca u Turskoj, pa ako djevojka ima želju i ima novca da sebi kupi neki stan ili slično, neka proba. Ne bi bila ni prva ni posljednja.

Sa druge strane, imam drugaricu koja već nekoliko godina ide na neke studije u Ankari i jedva čeka da završi. Ne odgovaraju joj ljudi, nikako da se navikne na taj mentalitet. kaže da ne zna ko joj je gori, žene ili muškarci. Ne može naći frajera, pa kontala probati sa ženama, ali ni one nisu nešto. Mislim po karakteru. Tako kaže.

Nisam stručnjak, naravno, ali mislim da je Istanbul kao i sve druge metropole. Brutalan. Valja izdržati konkurenciju oko 20 miliona ljudi u jednom gradu.

Za početak, jas_1414, pročitaj "Yeşil Peri Gecesi" od Ayfer Tunç, https://www.knjiga.ba/noc-zelene-vile-k9477.html

Ko ne rizikuje neće ni uspjeti. Neki ljudi, neke žene, odu same i mlade i prožive sjajan život, naprave sjajne karijere, a neke budu na drugi način veoma korisne, naime, jetra im završi u jednom čovjeku, srce u drugom, oči u trećem, pluća u četvrtom, bubrezi u petom i šestom itd. A slike im godinama vise po banderama i tablama u policijskim stanicama u rubrici "Nestali, neriješeni slučajevi". Neke, opet, ne posluže ni za to, unište ih horde muškaraca po raznim ilegalnim bordelima, pa nisu više ni za šta.

U svakom slučaju, ni jedna ne propadne tek tako, svaka ispuni neku ulogu.
bandit_mo

#19 Re: Selidba - Istanbul

Post by bandit_mo »

Hakiz wrote: 02/02/2021 00:06 Ne razumijem vas?

Istanbul je pun stranaca koji tamo žive. Turska privlači ljude, eno u Fethiye u restoranima cijene izražene i u TL i u GBP, toliko je Britanaca. I Britanci domaći od Fethiye pa skoro sve do Antalyje. U Demre, pogotovo oko crkve sv. Nikole, imena prodavnica na Ruskom jeziku, haman Rusa koliko Turaka.

Puno je stranaca u Turskoj, pa ako djevojka ima želju i ima novca da sebi kupi neki stan ili slično, neka proba. Ne bi bila ni prva ni posljednja.

Sa druge strane, imam drugaricu koja već nekoliko godina ide na neke studije u Ankari i jedva čeka da završi. Ne odgovaraju joj ljudi, nikako da se navikne na taj mentalitet. kaže da ne zna ko joj je gori, žene ili muškarci. Ne može naći frajera, pa kontala probati sa ženama, ali ni one nisu nešto. Mislim po karakteru. Tako kaže.

Nisam stručnjak, naravno, ali mislim da je Istanbul kao i sve druge metropole. Brutalan. Valja izdržati konkurenciju oko 20 miliona ljudi u jednom gradu.

Za početak, jas_1414, pročitaj "Yeşil Peri Gecesi" od Ayfer Tunç, https://www.knjiga.ba/noc-zelene-vile-k9477.html

Ko ne rizikuje neće ni uspjeti. Neki ljudi, neke žene, odu same i mlade i prožive sjajan život, naprave sjajne karijere, a neke budu na drugi način veoma korisne, naime, jetra im završi u jednom čovjeku, srce u drugom, oči u trećem, pluća u četvrtom, bubrezi u petom i šestom itd. A slike im godinama vise po banderama i tablama u policijskim stanicama u rubrici "Nestali, neriješeni slučajevi". Neke, opet, ne posluže ni za to, unište ih horde muškaraca po raznim ilegalnim bordelima, pa nisu više ni za šta.

da fak :shock: :shock:
stubrijez

#20 Re: Selidba - Istanbul

Post by stubrijez »

Hakiz wrote: 02/02/2021 00:06 Ne razumijem vas?

Puno je drzava i mjesta gdje mozes puno lakse uspjeti nego u Turskoj. Mlislim da nas je vecina htjela to da kaze. Jedino ako nekog vuce onako...
Seyfo

#21 Re: Selidba - Istanbul

Post by Seyfo »

Meni uvodni komentar zvuči toliko naivno da se nadam da je fake ova tema.
Eto tek tako bi ona put pod noge i pravac Istanbul. Malo bi kupila i stan, ha ya. Neko toliko naivan je idealan da ga toliki grad "proždere", koji god da je. Johanesburg, Toronto, Berlin, Hanoi ili Istanbul, svejedno je.
Ne znamo mi ni hodati cestom u gradu sa 20 mil.stanovnika.

S druge strane, znam 2 primjera koji su živjeli tamo: rođak prvo ovdje završio turski koledž, naučio turski, i studirao tamo preko neke šeme, razočarao se, jedva čekao da se vrati. Nije to kaže narod ni nalik na nas, nacionalisti, šovinisti,nas gledaju kao neko roblje iz provincije... Kad je završio, nije ni pokušao tamo tražiti posao iako je mogao. Bio ovdje godinu i otišao u Njemačku, kao i mnogo Turaka :-)

Kolega išao tamo poslom, bio par godina, i vratio se, pa i on produžio ka zapadu prvom prilikom. Kaže da oni nisu ni slučajno nama "bliži"na bilo koji način (što neki misle) nego npr Austrijanci, Njemci, Švedi. Zna se šta je zapad a šta istok.
moonca

#22 Re: Selidba - Istanbul

Post by moonca »

Seyfo wrote: 02/02/2021 14:14 Bio ovdje godinu i otišao u Njemačku, kao i mnogo Turaka :-)
.. da se zakljuciti, da mu ni Bosna nije 'nesto'--
Hakiz

#23 Re: Selidba - Istanbul

Post by Hakiz »

Seyfo wrote: 02/02/2021 14:14 Meni uvodni komentar zvuči toliko naivno da se nadam da je fake ova tema.
Eto tek tako bi ona put pod noge i pravac Istanbul. Malo bi kupila i stan, ha ya. Neko toliko naivan je idealan da ga toliki grad "proždere", koji god da je. Johanesburg, Toronto, Berlin, Hanoi ili Istanbul, svejedno je.
Ne znamo mi ni hodati cestom u gradu sa 20 mil.stanovnika.

S druge strane, znam 2 primjera koji su živjeli tamo: rođak prvo ovdje završio turski koledž, naučio turski, i studirao tamo preko neke šeme, razočarao se, jedva čekao da se vrati. Nije to kaže narod ni nalik na nas, nacionalisti, šovinisti,nas gledaju kao neko roblje iz provincije... Kad je završio, nije ni pokušao tamo tražiti posao iako je mogao. Bio ovdje godinu i otišao u Njemačku, kao i mnogo Turaka :-)

Kolega išao tamo poslom, bio par godina, i vratio se, pa i on produžio ka zapadu prvom prilikom. Kaže da oni nisu ni slučajno nama "bliži"na bilo koji način (što neki misle) nego npr Austrijanci, Njemci, Švedi. Zna se šta je zapad a šta istok.
Imam druga, oženio našu, iz Istanbula je i nije sirotinja. On ne voli Istanbul, nikako. Ovdje su.
dr_Evil

#24 Re: Selidba - Istanbul

Post by dr_Evil »

Otisao na odmor 7 dana, i pozelio nikada vise ne otici. Nit mi je godio grad niti hrana, a za hranu sam se posebno razocarao. Jedino sta mi se svidilo je bila plava dzamija, mogao bih je gledati danima.
swanfilter

#25 Re: Selidba - Istanbul

Post by swanfilter »

dr_Evil wrote: 02/02/2021 15:15 Otisao na odmor 7 dana, i pozelio nikada vise ne otici. Nit mi je godio grad niti hrana, a za hranu sam se posebno razocarao. Jedino sta mi se svidilo je bila plava dzamija, mogao bih je gledati danima.
Prva generacija sa Koledza se masovno trovala zbog njihove jake kuhinje ...
Post Reply