kakva prica...piupiu wrote: ↑02/02/2021 02:05Evo ti priča koja ilustruje moj post i ono na šta ciljam (i o čemu je govorio Tomislav Marković u svom tekstu), a i kako, zapravo, izgleda taj famozni patrijarhat sa svim svojim autoritarnim odnosima. Ilustruje zašto smo ponovili jedno 100 puta da su žene stubovi tog sistema — one se potčinjavaju arhaičnim pravilima mahale, porodice, zajednice i to isto čine sa svojom djecom... fizički, psihički, ograničavanjem slobode, potčinjavanjem članova porodice svojoj volji i volji starijih članova porodice, zabranom (i ucjenama) kad djeca sebi biraju put, partnera, karijeru... To lajanje na Mjesec ('ta će on', 'Džeko kloc', 'ja piš'o s Inckom u kafanskom WC-u'), je takodje verbalni čin omalovažavanja i potčinjavanja nekoga, ko je, hijerarhijski (na bilo koji način) u realnom poretku stvari iznad tebe.Niemand wrote: ↑30/01/2021 12:11 Ne mogu se bas sloziti sa ovim. Ono sto ja vidim oko sebe kao i na forumu je da mi zapravo odbijamo autoritete. Ikakve.
Nama nije nikakav autoritet "vodja nacije", jer realno, bilo koji clan predsjednistva?-jebi mu mater; visoki predstavnik?-i njemu jebi mater; vodece stranke?-njima pogotovo jebi mater; alija?-jebo i njega; bakir?-jebo i bakira; a jebo svakako i tita. Religijski autoriteti? IZ, od reisa do seoskog hodze- lopovi i jebemo i njima sve po spisku.
Cak kad ovako recimo citas onaj pdf historija i 90te, iako vojska ima hijerarhiju, ljudi se tu krenu prisjecati nekih situacija koje idu otprilike vako nekako- 'ta ce on, ja mu nogom otvaro vrata u komandi, nije meni mogo nista.
A da uopste ne spominjem sklonost ovdasnjeg svijeta kojekakvim teorijama zavjera uz obavezno- ne budite ovce i mislite svojom glavom, jer jel, nas svi ti toboznji autoriteti iz bilo koje struke, lijepo lazu.
Nas jedini trenutni autoritet koji mi pada napamet a da ga iole cijenimo je taj cuveni i magicni svabo, cije odluke prihvatamo jer svabo zna bolje, a i svabo je svabo, jel. Al cak i tog svabu cemo makar pokusati zajebati, ako nista drugo.
https://avaz.ba/vijesti/teme/627912/ime ... pod-zemlju
od svega mi se najvise urezalo to 'Feridina mala'. s jedne strane hrabrost kceri, s druge strane licemjerje bioloske porodice i okoline koja ucestvuje u saradi....