Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Moderator: _BataZiv_0809
-
nekome
#53051 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
The Dig (2021) spor ali 
-
90minut
#53052 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
E'o izletio Saint Maud A24 produkcije.
-
DonieBrasco
#53053 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Taman kao uvod u Spiral, da pogledam sve ove opet.johnnykola wrote: ↑01/02/2021 04:47
AMC 23.40 sati (nastavci će u večernjem terminu na AMC-u biti prikazivani cijelu ovu sedmicu).
Saw je prvijenac mladog australskog redatelja malajskog porijekla James Wana. Film je doživio veliki uspjeh zahvaljujući svojoj vrlo intrigantnoj ideji o psihopatskom ubici koji kažnjava svoje žrtve na najbrutalnije moguće načine. S obzirom na to da je budžet filma iznosio skromnih milion i dvjesto hiljada dolara, a u svjetskim kinima zaradio više od sto miliona, Slagalica strave je jedan od komercijalno najuspješnijih filmova svih vremena.SpoilerShowDvoje međusobno nepoznatih tridesetogodišnjaka probude se nakon duge nesvjestice u prljavoj, zapuštenoj kupaonici zavezanih nogu za cijevi, u čijoj je sredini leš tek ubijenog čovjeka. Nakon početne panike, oni se priberu i pokušaju odgonetnuti kako su dospjeli na ovo užasno mjesto. Ubrzo su našli diktafon i shvatili da su u rukama psihopata koji im je namijenio igru preživljavanja u kojoj će morati ili jedan drugoga ubiti ili si odsjeći jedan dio tijela. Naime, radi se o nevjerojatno okrutnom ubici kojemu su ovakve igre zaštitni znak, a za kojim već duže vrijeme traga policija. Što je moguće brže, junaci moraju smisliti kako pobjeći.
Film se na mapiSpoilerShow
- johnnykola
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#53055 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Daaa kumara ozbiljan fan sam postao
Ubijanje je spojilo estetiku istocnog bloka u svom najgorem izdanju, a ja obozavam istocnu Evropu i pitanje koje je svaki mladi pravnik na pocetku karijere sebi postavio u trenucima kada je izgubio ionako beznadezan slucaj-da je umjesto mene bio neki jebacki advokat, bi li ishod bio drukciji
- dale cooper
#53056 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Baš to. Došao je do tačke u karijeri gdje ga boli kurac šta ko misli o njemu i radi što hoće. Uvijek sam volio takve likove.Tito_i_Partija wrote: ↑01/02/2021 17:13dale cooper wrote: ↑01/02/2021 17:05I meni + što mu se još omakne sjajna uloga. Kad smo već kod Cagea, ovo bi trebalo biti epsko:Tito_i_Partija wrote: ↑01/02/2021 17:02
Ulazi se u godine, sta ces. Eno i Samuel L. Jackson i Morgan Freeman isto rade.
Samo sto je meni licno Cage od svih tih "stancarosa" najzabavniji za gledat'.![]()
I am Nicolas Cage. Let's get fucked.![]()
![]()
Volim sto se ne bori protiv tog svog "crazy-weird" imidza, nego ga je od samog pocetka objerucke prihvatio. Koji kralj.
Mog'o bi i Denzel nesto od njega naucit'.![]()
-
last mohicans
#53057 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nemojte brate, ne more Denzel u kategoriju Cage,pa i Samuela, tu mi ide i Bruce Wils. Odron, na sta se doveo. Liku uopce nije bitno u čemu glumi, samo neka kapa. Zajebat ce Segala i ChuckaTito_i_Partija wrote: ↑01/02/2021 17:02Ulazi se u godine, sta ces. Eno i Samuel L. Jackson i Morgan Freeman isto rade.
Samo sto je meni licno Cage od svih tih "stancarosa" najzabavniji za gledat'.![]()
-
90minut
#53058 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ova nebuloza me natjerala da provjerim u zadnjih 7 godina koliko su pojedinacno snimili i pazi sad iako sam znao da ce tako biti.last mohicans wrote: ↑01/02/2021 19:41Nemojte brate, ne more Denzel u kategoriju Cage,pa i Samuela, tu mi ide i Bruce Wils. Odron, na sta se doveo. Liku uopce nije bitno u čemu glumi, samo neka kapa. Zajebat ce Segala i ChuckaTito_i_Partija wrote: ↑01/02/2021 17:02Ulazi se u godine, sta ces. Eno i Samuel L. Jackson i Morgan Freeman isto rade.
![]()
Denzel ih je snimio 7.
Willis ravno 27
Samuel 28
Freeman 16
Kejđa necu ni provjeravati sigurno preko 30.
Problem s Denzelom je što nije snimio ništa upečatljivo dobro Equalizer prvi dio je dobra akcija, 2 guns isto akcija komedija dobra..
Magnificent 7 isto dobar film, Fences isto samo što je tu baš razbio s glumom nema šta.
Roman j Israel mi je isto bio dobar.
Sve u svemu sve što je snimio je samo dobro dok gledaš znaš da ima kvalitet jer je on iza projekta samo što ti nece ostati u memoriji i cini se da ovaj novi spada u istu kategoriju što je šteta jer sam se nadao da bi mogao biti vrhunski jer volim žanr.
- ExNihilo
#53059 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Kao što rekoh ranije, posljednjih 6 filmova, 3 nominacije za best actor in a leading role. To je stopa od 50%. Ko još ima takav rate of success?
Dakle, nit štanca, nit se pojavljuje u smeću (više je hit and miss), nit glumi kurca radi, nego je makar solidan i kad je film loš.
Neozbiljno ga je porediti sa fallen Hollywood sweethearts.
Dakle, nit štanca, nit se pojavljuje u smeću (više je hit and miss), nit glumi kurca radi, nego je makar solidan i kad je film loš.
Neozbiljno ga je porediti sa fallen Hollywood sweethearts.
- Tito_i_Partija
#53060 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Faking fajnali i od omarke da cujem, samo sto se nisam porodio jbt.
Dobar tekst, sve u svemu slicno onome sto je Djoni pis'o, a uveliko i kriticari kad je izas'o film. Mozda ga kompletno zaobidjem, we will see.
I samo jos da se dotaknem ovoga:
Dok Cage-ovi filmovi mozda jesu trash, al' taj covjek ima toliko fantasticnu i nepredvidivu energiju da ja stvarno nemam pojma sta me ceka kad sjednem da gledam njegov film. Ustvari, znam da ce film vjerovatno bit' gola karina, al' znam i to da ce njegov performans, ma kakav god on bio, opravdat' svo vrijeme sto provedem uz taj film. K'o Denzel i Bruce, i on isto radi za cek, al' za razliku od njih, frajer maksimalno radi za svoju isplatu.
Zavrsicu ovaj post citatom Ethan-a Hawke-a, glumca i autora kojeg licno izuzetno cijenim, koji je o Cage-u im'o ovo da kaze:
Dobar tekst, sve u svemu slicno onome sto je Djoni pis'o, a uveliko i kriticari kad je izas'o film. Mozda ga kompletno zaobidjem, we will see.
I samo jos da se dotaknem ovoga:
Denzel je ok glumac, al' mi je vec fakat pun kurac njega i njegovih filmskih izbora u zadnjih dva'es godina. Oh let me guess, glumis zajebanog tipa koji ubija zestoke momke na putu za osvetu. Wow, kako originalno. The equalizer, man on fire, book of eli, safe house, magnificent seven, sve isti bullshit u drugom pakovanju. A cak i ako ne glumi u nekom akcionom filmu, uvijek glumi na isti faking kalup, minimalno emocija k'o da je od drveta, i uvijek ga gledam k'o glumca, nikad u ulozi koju glumi. Nimalo imerzije nemam jer Denzel uvijek glumi sebe. Pogledaj par zadnjih filmova od Bruce-a Willis-a i primjetices isti pattern: oni su tu da dobiju cek za najminimalniji nivo utrosene energije, nista vise. Sterilni k'o jebena doktorska oprema pred operaciju.omar little wrote: ↑01/02/2021 17:53
kao prvo, ne rise, flight nije nikakva opskurna tvorevina nego dobar film, jedan od boljih i ozbiljnijih denzelovih u zadnje vrijeme. bolje ti je to pogledaj nego kejdzove debilnosti.
![]()
Dok Cage-ovi filmovi mozda jesu trash, al' taj covjek ima toliko fantasticnu i nepredvidivu energiju da ja stvarno nemam pojma sta me ceka kad sjednem da gledam njegov film. Ustvari, znam da ce film vjerovatno bit' gola karina, al' znam i to da ce njegov performans, ma kakav god on bio, opravdat' svo vrijeme sto provedem uz taj film. K'o Denzel i Bruce, i on isto radi za cek, al' za razliku od njih, frajer maksimalno radi za svoju isplatu.
Zavrsicu ovaj post citatom Ethan-a Hawke-a, glumca i autora kojeg licno izuzetno cijenim, koji je o Cage-u im'o ovo da kaze:
"I think Nicolas Cage is one of the few people in the history of acting that has really changed [the form],” Hawke told the magazine this week.
"I mean, he’s a true original—one of the greatest actors ever. His confidence and madness and dedication—you take his top 10 performances and I’d put ‘em up against anybody. And they’re revelatory! You know, [Konstantin] Stanislavski came up with this idea of naturalism and pursuing life as it is, moving away from a more performance-oriented Shakespearean style of singing roles. Brando and Lee Strasberg and the Group Theatre and all these people push it forward. Gene Hackman and De Niro and Meryl Streep—we’ve all been dutifully falling in line. Except for Nic Cage. He’s doing something else!"
- ExNihilo
#53061 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Istina je da Denzel često glumi na kalup i da ga dobrim dijelom nosi karizma, ali vidljivo je kako si mašio Flight, Fences, ili Roman J. Israel, Esq., jer u tim filmovima čovjek je sve osim zajebanog tipa koji ubija žestoke momke na putu za osvetu. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#53062 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Da, narocito u Israelu se zapitas je li to isto ljudsko bice kao Hurricane bokser ili korumpirani zandar Alonso.
Mislim, budimo realni i De Niro i Al Pacino koji su ipak holivudski senatori su se nasnimali smetlja i smetlja, rijetko je to koji glumac zaobisao.
Mozda jedini Day Lewis. Ali on je ipak prevashodno pozorisni glumac. I mrtvi gospodin.
Mislim, budimo realni i De Niro i Al Pacino koji su ipak holivudski senatori su se nasnimali smetlja i smetlja, rijetko je to koji glumac zaobisao.
Mozda jedini Day Lewis. Ali on je ipak prevashodno pozorisni glumac. I mrtvi gospodin.
- ExNihilo
#53063 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Yep, i najveći na kraju počnu snimati da zarade platu. Što nije nužno problem sve dok iteriraju takve projekte sa onima gdje ipak pokažu šta znaju.
Jedan za pare, pa jedan za umjetnost.
De Niro i Al Pacino su izgubili taj balans odavno, ali Denzel se još drži.
Jedan za pare, pa jedan za umjetnost.
- Tito_i_Partija
#53064 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Od ova tri sto si nabroj'o, Roman je jedini film gdje bi rek'o da je Denzel van svoje komfort zone.
-
kakavdanakneiskustvu
#53065 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
jesi gledao film my left foot?_BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2021 20:57 Da, narocito u Israelu se zapitas je li to isto ljudsko bice kao Hurricane bokser ili korumpirani zandar Alonso.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#53066 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Uh kakva filmcina. Depp RAZORIO
Nabijem na hašimagu komisiju koja ga nije uvrstila u nominacije za Oskara (primjer zasto cinjenica da je Denzel 3 puta nominovan za istu od 6 zadnjih filmova, ne mora, kazem ne mora, ne kazem da to nista ne znaci, just for the record, dakle ne mora nuzno znaciti da nije bilo jednako kvalitetnih i boljih uloga koje nisu zaradile nominaciju). Depp je ovdje pokazao kako je policentrican glumac, itekako. Just for the record-Gosling je te godine zasluzio nominaciju za ulogu u La La Landu, a Depp nije za Black Mass
@kakavdanakneiskustvu to je kao da me pitas jesam li gledao Kuma. Naravno da je svako ko sebe zeli zvati fanom Day Lewisa to MORAO gledati.
-
kakavdanakneiskustvu
- ExNihilo
#53068 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ne mislim da je mjera glumca nužno radikalna daniel-day-lewiskovska transformacija iz filma u film. Odnosno, ne mislim da je glumac shapeshifter po prirodi stvari bolji od glumca koji naginje na typecast. Nekad je veće umijeće prilagoditi ulogu sebi, nego sebe ulozi, ako me razumiješ.Tito_i_Partija wrote: ↑01/02/2021 21:17Od ova tri sto si nabroj'o, Roman je jedini film gdje bi rek'o da je Denzel van svoje komfort zone.
Da, Daniel Day Lewis skoro pa promijeni vlastiti DNA iz filma u film, ali Denzel je isti onaj Denzel i kada glumi detektiva, pilota, advokata pedera, profesora, ili smećara, pa opet stvar radi.
S druge strane, eto ti Malek koji također ima istu facu u svakom filmu/seriji, ali dok u jednoj ulozi legne savršeno, druga je potpuni miscast.
- Tito_i_Partija
#53069 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ne znam kome je u danasnjem svijetu jos vazan Oscar. Nije pokazatelj nicega, a pogotovo kvaliteta._BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2021 21:30
Nabijem na hašimagu komisiju koja ga nije uvrstila u nominacije za Oskara (primjer zasto cinjenica da je Denzel 3 puta nominovan za istu od 6 zadnjih filmova, ne mora, kazem ne mora, ne kazem da to nista ne znaci, just for the record, dakle ne mora nuzno znaciti da nije bilo jednako kvalitetnih i boljih uloga koje nisu zaradile nominaciju).
Pa Bato, znas li ti da danas filmska studija otvoreno lobiraju da njihov film/glumac/glumica/reziser dobiju Oscara? Znaci bukvalno lobiraju, k'o da je predizborna kampanja za predsjednika Amerike. Takmicenje populariteta, nista vise, k'o jebeni American Idol.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#53070 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Pa dobro znam da zivimo u krizi autoriteta (izmedju ostalog), ali jebem ga taj Oscar je ipak neko mjerilo. Naravno ne i jedino.
Ali evo skonto sam da Gosling ima bolje lobiste od Deppa.
Ali evo skonto sam da Gosling ima bolje lobiste od Deppa.
Meni je jedino bitno da glumac ne glumi sam sebe, a to se pocesto desava. Dakle ne mora biti kamelon, moze glumiti odredjenu vrstu uloga i to je sasvim okej. Ali kad pocne glumiti samog sebe, to je siguran put u kolaps.ExNihilo wrote: ↑01/02/2021 21:34
Ne mislim da je mjera glumca nužno radikalna daniel-day-lewiskovska transformacija iz filma u film. Odnosno, ne mislim da je glumac shapeshifter po prirodi stvari bolji od glumca koji naginje na typecast. Nekad je veće umijeće prilagoditi ulogu sebi, nego sebe ulozi, ako me razumiješ.
Da, Daniel Day Lewis skoro pa promijeni vlastiti DNA iz filma u film, ali Denzel je isti onaj Denzel i kada glumi detektiva, pilota, advokata pedera, profesora, ili smećara, pa opet stvar radi.
S druge strane, eto ti Malek koji također ima istu facu u svakom filmu/seriji, ali dok u jednoj ulozi legne savršeno, druga je potpuni miscast.
- Nadzornik
#53071 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Upravo suprotno,treba da imas nesto svoje,da si po tome poznat._BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2021 21:41
Meni je jedino bitno da glumac ne glumi sam sebe, a to se pocesto desava. Dakle ne mora biti kamelon, moze glumiti odredjenu vrstu uloga i to je sasvim okej. Ali kad pocne glumiti samog sebe, to je siguran put u kolaps.
To preporucuju i profesori na akademiji scenskih umjetnosti..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#53072 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Nismo se razumjeli majstore.
- ExNihilo
#53073 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
@_BataZiv_0809
Nisam siguran šta misliš pod tim, ali znam da si pisao kako Emir Hadžihafizbegović glumi sam sebe, pa iz toga zaključujem kako misliš da glumac ne treba tu neku sliku koju javnost ima o njemu prenijeti na film i likove koje igra. I mene takvo šta počesto nervira.
S druge strane, "glumiti samog sebe" moglo bi značiti da glumac daje primat reakcijama, ekspresijama, poštapalicama, pokretima, i uopće radnjama koji su mu prirodni, jer ih koristi i u stvarnom životu, odnosno pokušava što više biti autentičan, što nije nužno loše. Recimo, to je nešto što naši glumci često ne mogu postići pa preglumljavaju, afektiraju, ili govore izvještačeno.
Nisam siguran šta misliš pod tim, ali znam da si pisao kako Emir Hadžihafizbegović glumi sam sebe, pa iz toga zaključujem kako misliš da glumac ne treba tu neku sliku koju javnost ima o njemu prenijeti na film i likove koje igra. I mene takvo šta počesto nervira.
S druge strane, "glumiti samog sebe" moglo bi značiti da glumac daje primat reakcijama, ekspresijama, poštapalicama, pokretima, i uopće radnjama koji su mu prirodni, jer ih koristi i u stvarnom životu, odnosno pokušava što više biti autentičan, što nije nužno loše. Recimo, to je nešto što naši glumci često ne mogu postići pa preglumljavaju, afektiraju, ili govore izvještačeno.
-
omar little
#53074 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
s kim se ti svadjas?
ja sam pricala o konkretnom filmu sa denzelom u glavnoj ulozi. sasvim jasno sam rekla sta i zasto mi se u filmu svidja. moja zajebancija da pogledas film koji nazivas,ne sjecam se kakvim, imenom umjesto kejdz krindzeraja je valjda ocito bila upravo to - zajebancija.
flight je uloga koju cage niti je postigao niti je mogao postici u zadnjih 20 godina. kapacitetom. u principu me boli kurac za kejdza i njegove filmove. lik mi je totalno nebitna pojava u filmskom svijetu. jos vise me boli kurac za privilegiranog debiloida koji traci pare na obijesnosti i rasipnistvo i onda zbog toga glumi u smecu. jer, kao, inace bi se bavio teatrom i high art, ali mora zaradjivati pare za otplatu kostiju dinosaurusa pa ne moze.
kad je gluma u pitanju subjektivnost je vazna, ako ne i presudna, tako da je tesko o tome raspravljati.
- Tito_i_Partija
#53075 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima
Ne, ne trazim ja transformaciju tijela, uma, i duseExNihilo wrote: ↑01/02/2021 21:34Ne mislim da je mjera glumca nužno radikalna daniel-day-lewiskovska transformacija iz filma u film. Odnosno, ne mislim da je glumac shapeshifter po prirodi stvari bolji od glumca koji naginje na typecast. Nekad je veće umijeće prilagoditi ulogu sebi, nego sebe ulozi, ako me razumiješ.Tito_i_Partija wrote: ↑01/02/2021 21:17Od ova tri sto si nabroj'o, Roman je jedini film gdje bi rek'o da je Denzel van svoje komfort zone.
Denzel ima dovoljno talenta da uzme projekte sa velikim rizikom i da napravi od toga nesto spektakularno. Ma hajde i ne mora bit' rizicno, nego neka bude makar neobicno. Mislim, kad cemo Denzela gledat' u nekoj komediji ili sci-fi filmu?