Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
breuer

#451 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by breuer »

salik79 wrote: 30/01/2021 19:46
breuer wrote: 30/01/2021 19:44
salik79 wrote: 30/01/2021 19:43

Ma da, slijep sam pored ociju i gluh pored usiju. Ti mi trebas da me prosvijetlis.
šta ću ja pored ajatolaha tipa Busuladžić, Pačariz i sl. :D
Ni jedan ni drugi nisu bili ni blizu titule Ajetullaha. Imas li jos neku floskulu za izvaliti?!
nisu izvini, zeznuh se, bili su pravi hrvatski cvjetovi...
Bloo
Globalna šefica

#452 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bloo »

salik79 wrote: 30/01/2021 16:49
kakavdanakneiskustvu wrote: 30/01/2021 16:42
salik79 wrote: 30/01/2021 16:40

Prvo treba zamisliti Karadzica koji postavlj tog Bosnjaka na to mjesto. Nekako ne ide, je l' de?
bilo brigada u vojsci RS u ratu punih bošnjaka
Netacno, bila ona "Mesa Selimovic", i to je to, ostalo sve sporadicno. A i to "Bosnjaci" su bili, uglavnom, firauni s "bosnjackim" imenima. A ko je od Bosnjaka bio imenovan na neku poziciju?!
Firauni?
Bosnjacka imena?

Ti bas hoces trajni....
salik79

#453 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by salik79 »

Bloo wrote: 30/01/2021 21:23

Netacno, bila ona "Mesa Selimovic", i to je to, ostalo sve sporadicno. A i to "Bosnjaci" su bili, uglavnom, firauni s "bosnjackim" imenima. A ko je od Bosnjaka bio imenovan na neku poziciju?!
Firauni?
Bosnjacka imena?

Ti bas hoces trajni....
Zasto trajni?! Ako smatras da Rome u cetnickim redovima (koji su u Bijeljini sijali smrt i teror) ne smijem zvati firaunima, slobodno zvizni trajni i da zavrsimo s ovim cirkusom za sva vremena, jer ti likovi za mene nisu Romi, nego upravo to, cetnicki firauni. Bas kao sto su i Bosnjaci u cetnicima za mene cetnicke balijetine.

Ako ne znas sta su znakovi navoda, onda cu ti objasniti - te crtice ispred i iza pridjeva bosnjackim predstavljaju aluziju na imena koja se smatraju bosnjackim, a uglavnom su arapskog, turskog i perzijskog porijekla.
salik79

#454 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by salik79 »

Zanimljivo je to, da sam napisao Cigani, kao sto to cesto vidjam na forumu, bez obzira na kontekst, tada ne bih bio za trajnog, iako izvedenica Cigan je, kod nas, uvezeni germanizam, od rijeci Zigeuner, odnosno Ziegeuner, sto je izvedenica od rijeci ziehende(r) (oni koji se povlace, smucaju, vuku unaokolo) i Gauner/Gäuner (lopov/i). :oops:
Last edited by salik79 on 31/01/2021 00:56, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#455 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bloo »

Nije mene majka.karala sto sa kockao...

Pripazi na izrazavanje.
salik79

#456 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by salik79 »

Naprotiv, stojim iza svake upisane rijeci, sto sam i obrazlozio.

Nisam se ni pokusao pravdati, niti izvlaciti. A, do tebe je, ako ti to smeta - imas ovlasti da me se kutarises.

A znam da bi ti bilo godra :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#457 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bloo »

Cekam pravu priliku. :mrgreen: jer popusti ti paznja pinekad pa pokazes svoje pravo lice... :mrgreen: do tada, lijepo umotavaj svoju ksenofobiju, rasizam, nacionalizam, mitomanske.tripove, antisemitizam...ne zaboravi aluminijsku foliju. ;-)

Nego, nastavo sad, ja te vrebam iz sjene.

Laku noc. :kiss:
salik79

#458 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by salik79 »

Nemoj ti vrebati, nego samo ozezi, ako si sigurna u svoje tvrdnje.

Mislim, vjerovatno bi i meni s tim izasla u susret, da ne gubim vrijeme na gluposti. :kiss:
kakavdanakneiskustvu

#459 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by kakavdanakneiskustvu »

Prvo treba zamisliti Karadzica koji postavlj tog Bosnjaka na to mjesto. Nekako ne ide, je l' de?
to su bili ljudi koji su bili bošnjaci,zovi ih firaunima,kako god,jbg bošnjaci su,nisu eskimi

zar sam napisao da je bio neko imenovan?
kakavdanakneiskustvu

#460 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

breuer wrote: 30/01/2021 19:22
kakavdanakneiskustvu wrote: 29/01/2021 15:17 zamisli bošnjaka koji je 1993. svojevoljno pristao i rado vršio dužnost direktora pozorišta u b. luci
Karadžić ne bi, al et', Pavelićevim ne bi frke :D

Ponavljam, nemam problem da Nametak ima ulicu u Sa jer je plodan pisac, pored svega, al čemu neki Pačarizi i ostala nacistička mraka?
:thumbup:
Bascarsija1

#461 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

salik79 wrote: 30/01/2021 23:04 Nemoj ti vrebati, nego samo ozezi, ako si sigurna u svoje tvrdnje.

Mislim, vjerovatno bi i meni s tim izasla u susret, da ne gubim vrijeme na gluposti. :kiss:
Jeste vala da vidimo kako je ta bloo bezgresna i perfektna. Jeli bloo ... jelde sve su strane krive? Hocemol opet bratstvo i jedinstvo .. mir .. mir niko nije kriv? De bloo otvori nam se da vidimo kako ti o svemu mislis. Pa da napokon znamo ko nam je po ovom forumu sudija.
exliberal-ex

#462 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by exliberal-ex »

Sad nazivanje nekog sa "bosnjackim" imenom firauninom sta implicira ?, da bosnjaci nisu bili u vrs iako je postojala ta jedinica ...
Tako su i mene nazivali raznim imenima jer sam ostao u gradu...al nema veze da neskrecemo sa teme.

Nego pitanje po cemu je Aziza Sacirbegovic zasluzila ulicu u gradu, ili po cemu su mladi muslimani zasluzili istu.
Ajde sto su skinuli srbe ( iako nekontam sta je vojvoda ratomir putnik uradio lose za bosnjake, jel to sto je nagrdio austriju ?) ali sto mnogi istaknuti bosnjaci partizani izgubise ulice.
Ima ta struja koja koketira sa fasistima i nacizmom, onako prikriveno nista javno ali je prisutna kao sto se moze vidjet. Ne kao kod srba i hrvata ali da postoji definitvno postoji .
Haris.ba

#463 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Haris.ba »

exliberal-ex wrote: 31/01/2021 18:00 Nego pitanje po cemu je Aziza Sacirbegovic zasluzila ulicu u gradu, ili po cemu su mladi muslimani zasluzili istu.
Aziza je zvanično dobila ulicu jer ima neku priču iza sebe gdje mislim da može biti materijal za ime ulice. Drugo je to što je sigurno to bilo vezano sa njenom rodbinom i uticajem u ratu i poslije rata.

Ali, eto uradiše sami sebi problem. Jer sada se povlači više nezvanični, nego zvanični dio. Mislim da je DF imao onu inicijativu pa da promjeni naziv te ulice sa Stjepanom Šiberom. A zvala se ta ulica prije Ivana Krndelja. Kakve je veze imao Krndelj sa Sarajevom ne znam. Plus imao je i naziv jedne škole. Recimo, u Zagrebu sam na jednoj zgradi vidio da su zadržali te stare nazive, valjda jer je zaštićen objekat pa nisu skidali (na čirilici :D ). Istina, ne bih sada vraćao Obalu Adolfa Hitlera i Musolinjevo šetalište u Sarajevo, ali to vidim kao neko solomonsko rješenje za neke ulice.

Mladi muslimani su dobili ulicu jer su pobjedili. Od ilegalne, haman terorističke grupe, njihovi članovi postali su vrhovna vlast u BiH. I, eto. Željeli ljudi to obilježiti. Ja lično, ne bih to ukidao.
Ima ta ulica i u Visokom. Što tamo, ne znam. :D

Meni je veći problem što su skroz izbrisane iz memorije mnoge ličnosti koje nisu trebale biti, a koje su bile iz komunističkog perioda. TIpa Mesuda Džemidžića. A najveći problem jesu oni što su bili povezani sa NDH. Za takve fakat ne vidim opravdanja.

Recimo, primjer Vojvode Radomira Putnika je zanimljiv. Šta će takva ulica u Sarajevu? Možda i ima neko opravdanje. Ja ga ne vidim.

P.S.
Ja bih vratio u Sarajevo i ulicu Mlade Bosne.
N.N.

#464 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by N.N. »

Koliko je ono djece i gradjana ubijeno u Sarajevu prije cc 25 godina !?
A Bosnjo i dalje razglaba o kojekakvim cetnickim vojvodama i njihovim imenima na tablama u tom gradu !?
Prave drzave to skinu, zamjene svojim istinskim herojima a dusebriznike zatjeraju u picku materinu.
Ali zato to i jesu prave drzave, a ne ova tromedja Sa-Tz-Ze gdje se glumi drzava.
Haris.ba

#465 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Haris.ba »

N.N. wrote: 31/01/2021 19:20 Koliko je ono djece i gradjana ubijeno u Sarajevu prije cc 25 godina !?
A Bosnjo i dalje razglaba o kojekakvim cetnickim vojvodama i njihovim imenima na tablama u tom gradu !?
Prave drzave to skinu, zamjene svojim istinskim herojima a dusebriznike zatjeraju u picku materinu.
Ali zato to i jesu prave drzave, a ne ova tromedja Sa-Tz-Ze gdje se glumi drzava.
Je li misliš na Radomira Putnika? Nije ti ta vrsta vojvode. :D
Bascarsija1

#466 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

Haris.ba wrote: 31/01/2021 18:32
exliberal-ex wrote: 31/01/2021 18:00 Nego pitanje po cemu je Aziza Sacirbegovic zasluzila ulicu u gradu, ili po cemu su mladi muslimani zasluzili istu.
Aziza je zvanično dobila ulicu jer ima neku priču iza sebe gdje mislim da može biti materijal za ime ulice. Drugo je to što je sigurno to bilo vezano sa njenom rodbinom i uticajem u ratu i poslije rata.

Ali, eto uradiše sami sebi problem. Jer sada se povlači više nezvanični, nego zvanični dio. Mislim da je DF imao onu inicijativu pa da promjeni naziv te ulice sa Stjepanom Šiberom. A zvala se ta ulica prije Ivana Krndelja. Kakve je veze imao Krndelj sa Sarajevom ne znam. Plus imao je i naziv jedne škole. Recimo, u Zagrebu sam na jednoj zgradi vidio da su zadržali te stare nazive, valjda jer je zaštićen objekat pa nisu skidali (na čirilici :D ). Istina, ne bih sada vraćao Obalu Adolfa Hitlera i Musolinjevo šetalište u Sarajevo, ali to vidim kao neko solomonsko rješenje za neke ulice.

Mladi muslimani su dobili ulicu jer su pobjedili. Od ilegalne, haman terorističke grupe, njihovi članovi postali su vrhovna vlast u BiH. I, eto. Željeli ljudi to obilježiti. Ja lično, ne bih to ukidao.
Ima ta ulica i u Visokom. Što tamo, ne znam. :D

Meni je veći problem što su skroz izbrisane iz memorije mnoge ličnosti koje nisu trebale biti, a koje su bile iz komunističkog perioda. TIpa Mesuda Džemidžića. A najveći problem jesu oni što su bili povezani sa NDH. Za takve fakat ne vidim opravdanja.

Recimo, primjer Vojvode Radomira Putnika je zanimljiv. Šta će takva ulica u Sarajevu? Možda i ima neko opravdanje. Ja ga ne vidim.

P.S.
Ja bih vratio u Sarajevo i ulicu Mlade Bosne.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Mlada_Bosna

Pa ljudi sa ovim imenima se danas nebi nazivali Bosancima (pogledaj u link). Eto uzmi primjer Ive Andrica. Jeli on sad Bosanski ili Srbski pisac?
Na kraju krajeva Mlada Bosna je pocinila teroristicki akt koji je prouzrokovao Prvi Svijetski Rat. Nije bas nesto cime bi se Sarajevo trebalo ponositi.
N.N.

#467 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by N.N. »

Misim na sve spomenute likove sa prethodnih stranica.
Visili ste 50 godina na tablama, ajmo sada dosta, mijenjaj novim.
Ima valjda ovaj grad i ova drzava jos istinskih heroja koji su svoj zivot dali da bi sada kojekakve profesionalne politicke ublehe mogle da vaze za govornicama.
:run:
Haris.ba

#468 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Haris.ba »

Bascarsija1 wrote: 31/01/2021 19:46 https://sh.wikipedia.org/wiki/Mlada_Bosna

Pa ljudi sa ovim imenima se danas nebi nazivali Bosancima (pogledaj u link). Eto uzmi primjer Ive Andrica. Jeli on sad Bosanski ili Srbski pisac?
Na kraju krajeva Mlada Bosna je pocinila teroristicki akt koji je prouzrokovao Prvi Svijetski Rat. Nije bas nesto cime bi se Sarajevo trebalo ponositi.
Ne nazivaju se ulice samo po Bosancima. :D
Ivo Andrić ima ulicu u Sarajevu. Ne zato što je bosanski ili srpski pisac, već što je pisao o čemu je pisao, pisako kako je pisao, postao nezaobilazna lektira, plus imao veze sa Sarajevom i Bosnom, i pride dobio Nobelovu nagradu.

Mlada Bosna je decenijama bila slobodarska skupina. Eto, sad su teroristi. Mislim da se u Muzeju vode kao revolucionarna skupina. Hoćeš reći da u Sarajevu ima muzej posvećen teroristima? :D
Stvar Mlade Bosne je da je to dio historije koji ne treba zaboraviti. Ako ništa, nisu bili saradnici i simpatizeri fašista i nacista.
kakavdanakneiskustvu

#469 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

exliberal-ex wrote: 31/01/2021 18:00 Sad nazivanje nekog sa "bosnjackim" imenom firauninom sta implicira ?, da bosnjaci nisu bili u vrs iako je postojala ta jedinica ...
Tako su i mene nazivali raznim imenima jer sam ostao u gradu...al nema veze da neskrecemo sa teme.

Nego pitanje po cemu je Aziza Sacirbegovic zasluzila ulicu u gradu, ili po cemu su mladi muslimani zasluzili istu.
Ajde sto su skinuli srbe ( iako nekontam sta je vojvoda ratomir putnik uradio lose za bosnjake, jel to sto je nagrdio austriju ?) ali sto mnogi istaknuti bosnjaci partizani izgubise ulice.
Ima ta struja koja koketira sa fasistima i nacizmom, onako prikriveno nista javno ali je prisutna kao sto se moze vidjet. Ne kao kod srba i hrvata ali da postoji definitvno postoji .
:thumbup:
Bascarsija1

#470 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

Haris.ba wrote: 31/01/2021 20:04
Bascarsija1 wrote: 31/01/2021 19:46 https://sh.wikipedia.org/wiki/Mlada_Bosna

Ne nazivaju se ulice samo po Bosancima. :D
Ivo Andrić ima ulicu u Sarajevu. Ne zato što je bosanski ili srpski pisac, već što je pisao o čemu je pisao, pisako kako je pisao, postao nezaobilazna lektira, plus imao veze sa Sarajevom i Bosnom, i pride dobio Nobelovu nagradu.

Mlada Bosna je decenijama bila slobodarska skupina. Eto, sad su teroristi. Mislim da se u Muzeju vode kao revolucionarna skupina. Hoćeš reći da u Sarajevu ima muzej posvećen teroristima? :D
Stvar Mlade Bosne je da je to dio historije koji ne treba zaboraviti. Ako ništa, nisu bili saradnici i simpatizeri fašista i nacista.
Ubistvo vladara drzave i njegove trudne zene moze biti slobodarski cin samo u genocidnoj tvorevini (eto ima ulica Mlada Bosna u Beogradu... oni se ponose time). U normalnom svijetu to je teroristicki akt.
Muzej nije posvecen mladoj bosni nego tragicnom dogadzaju koji su pocinili naivni (teroristi) pod direktivom srbske tajne sluzbe.
Haris.ba

#471 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Haris.ba »

Bascarsija1 wrote: 31/01/2021 20:50 Ubistvo vladara drzave i njegove trudne zene moze biti slobodarski cin samo u genocidnoj tvorevini (eto ima ulica Mlada Bosna u Beogradu... oni se ponose time). U normalnom svijetu to je teroristicki akt.
E ako je Asim to tako rekao, onda je to tako. Mislim da je vakat za jednu ulicu po Asimu.

https://www.theguardian.com/world/2014/ ... assination
In a chic Italian restaurant on a Sarajevo boulevard still named after Communist dictator Tito, Asim Sarajlic, a senior MP of the Muslim-nationalist SDA party, says that for Muslims and Croats, Princip brought to an end a golden era of history under Austrian rule.

"When the Austrians first occupied in 1878, Bosnians refused to accept the empire, but in nearly 40 years, they did more for Bosnia than all the other rulers did in centuries – building railways, cities and institutions. The Austrians gave us a lot – modern systems of government, education and healthcare. For normal citizens of Sarajevo, it was a crime for Princip to kill an innocent pregnant lady and her husband who came to celebrate the accomplishments of Austria. We are strongly against the mythology of Princip as a fighter for freedom."
Možda je dovoljno da ima muzej sa postavkom o Mladoj Bosni, i da ima kapalica sa posmrtnim ostacima. Ali, mislim da vidljivija priča o Mladoj Bosni - a to može i preko naziva ulice je potrebna i u ovim vremenima, a i za budućnost. To što neko nešta slavi, ne treba u Sarajevu da bude bitno.
Bascarsija1

#472 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

Haris.ba wrote: 31/01/2021 21:18
Bascarsija1 wrote: 31/01/2021 20:50 Ubistvo vladara drzave i njegove trudne zene moze biti slobodarski cin samo u genocidnoj tvorevini (eto ima ulica Mlada Bosna u Beogradu... oni se ponose time). U normalnom svijetu to je teroristicki akt.
E ako je Asim to tako rekao, onda je to tako. Mislim da je vakat za jednu ulicu po Asimu.

https://www.theguardian.com/world/2014/ ... assination
In a chic Italian restaurant on a Sarajevo boulevard still named after Communist dictator Tito, Asim Sarajlic, a senior MP of the Muslim-nationalist SDA party, says that for Muslims and Croats, Princip brought to an end a golden era of history under Austrian rule.

"When the Austrians first occupied in 1878, Bosnians refused to accept the empire, but in nearly 40 years, they did more for Bosnia than all the other rulers did in centuries – building railways, cities and institutions. The Austrians gave us a lot – modern systems of government, education and healthcare. For normal citizens of Sarajevo, it was a crime for Princip to kill an innocent pregnant lady and her husband who came to celebrate the accomplishments of Austria. We are strongly against the mythology of Princip as a fighter for freedom."
Možda je dovoljno da ima muzej sa postavkom o Mladoj Bosni, i da ima kapalica sa posmrtnim ostacima. Ali, mislim da vidljivija priča o Mladoj Bosni - a to može i preko naziva ulice je potrebna i u ovim vremenima, a i za budućnost. To što neko nešta slavi, ne treba u Sarajevu da bude bitno.
Pa radije dajmo ulicu Princu Ferdinandu i Negovoj zeni oni su bar bili zrtve. Radije se sjetimo njih nego terorista.
exliberal-ex

#473 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by exliberal-ex »

Bascarsija1 wrote: 31/01/2021 21:22
Pa radije dajmo ulicu Princu Ferdinandu i Negovoj zeni oni su bar bili zrtve. Radije se sjetimo njih nego terorista.
Cek kako je Austrija dobila Bosnu pod svoje carstvo...napravila referendum...stanovnistvo htjelo da se prikljuci ili izvrsila aneksiju?
Druga stvar nije Austrija pravila po Bosni sto je volila narod ili Bosnu nego sto joj je to trebalo da izvlaci sirovine ..

Kakve gluposti valjate tito dragi....
Haris.ba

#474 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Haris.ba »

Latinska cuprija se zvala Principov most, pa Ferdinandov, pa evo sada opet Latinska cuprija. Mislim da su ukinuli naziv Ferdinanda nekad poslije rata.

Helem, terorista Princip ubio predstavnika okupatora u zelji za neovisnom drzavom. On je barem kaznjen za svoj zlocin. Mlada Bosna ko Mlada Bosna jeste danas definisana atentatom. Ali, vaznije je da se nauci da su prije 100 godina na ovim prostorima zivjeli mladi ljudi koji su zeljeli po cijenu svog zivota da istjeraju okupatora.
Bascarsija1

#475 Re: Preimenovanje ustaških i nacističkih ulica po Sarajevu

Post by Bascarsija1 »

Haris.ba wrote: 01/02/2021 00:00
Latinska cuprija se zvala Principov most, pa Ferdinandov, pa evo sada opet Latinska cuprija. Mislim da su ukinuli naziv Ferdinanda nekad poslije rata.

Helem, terorista Princip ubio predstavnika okupatora u zelji za neovisnom drzavom. On je barem kaznjen za svoj zlocin. Mlada Bosna ko Mlada Bosna jeste danas definisana atentatom. Ali, vaznije je da se nauci da su prije 100 godina na ovim prostorima zivjeli mladi ljudi koji su zeljeli po cijenu svog zivota da istjeraju okupatora.
Samo genocidas moze toliko glorifikovat ubicu trudne zene i teroristu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Assassina ... _Ferdinand

In May 1911, the Black Hand, a secret society dedicated to creating a Greater Serbia through "terrorist action", was established by key members of the Narodna Odbrana including Dimitrijević and Tankosić.[22][23] Within Bosnia-Herzegovina, the networks of both the Black Hand and Narodna Odbrana penetrated local revolutionary movements such as Young Bosnia.[18]
Post Reply