Možda ovo sad zvuči grubo s moje strane, ali ja stvarno nisam fan utjerivanja takvog straha. To ne znači da se ne brinem za osobu. Na strahu i poimanju svega onoga što tu strah stvara se može raditi i fizički i psihološki - nebitno je li riječ o ženi ili muškarcu.piupiu wrote: ↑28/01/2021 14:27Ovo je samo i isključivo pitanje iz koje perspektive gledaš na temu. Ako sve vrijeme u tebe utjeruju strah, kako da te ne bude strah?MarlboroGold wrote: ↑28/01/2021 13:49Kakve veze to ima sa njom ili nekom drugom ženom koja po defaultu očekuje da se svi muškarci trebaju sklanjati s puta i prelaziti na drugu stranu ulice, jer bi ti muškarci mogli biti potencijalni silovatelji i slično? Ne sporim da takvih ima i da se to dešava na takvim mjestima, ali ići s tim u toj mjeri je van svake pameti. Kao što sam naveo primjer sa afroamerikancem, jer je i to van svake pameti.piupiu wrote: ↑28/01/2021 13:36
Kako ovaj naputak uskladiti sa 'pazi kuda, gdje, s kim i u koje vrijeme ideš; pazi kako si obučena; ne izazivaj; ne hodaj po mraku; ne traži belaja; nosi telefon, nosi ključ u ruci, kupi pepper spray'.... znači, sve vrijeme ti govore da se bojiš i da si sama odgovorna za 'izazivanje djavla' i odbranu od istog... i onda ti dodješ i veliš - 'otkloni vlastiti strah'? Može li društvo nekako da se dogovori il' je snijeg, il' su labudovi? I, ako je ikako moguće, da prodje bez šatora Age Hasanage.
Danasnji "feminizam"
- MarlboroGold
#15601 Re: Danasnji "feminizam"
-
caros
#15602 Re: Danasnji "feminizam"
To nije nužno patrijarhat nego čisti kapitalizam. Kada shvatite da se u modernom, zapadnom, društvu sve vrti oko profita bit će vam lakše prihvatiti neke stvari.
- piupiu
- S4mpion
#15604 Re: Danasnji "feminizam"
Riječ žena koje su sposobne kreirati život po vlastitoj mjeri, a ne kopirati život muškarca:

-
caros
#15605 Re: Danasnji "feminizam"
Kada je u pitanju profit itekako jesmo.
Postoji razlog zašto se ovdje ne ulaže u obrazovanje.
- hadzinicasa
#15606 Re: Danasnji "feminizam"
u medjuvremenu:
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ene-625134
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić uvrijedio je poslanicu SNSD-a Sanju Vulić. Mektić je na svom Twitter nalogu napisao da "Vulićka ima više od 40 godina, a nije se porodično ostvarila pa je boli ona stvar za narodom. Nema ni kučeta ni mačeta".
U polemiku se uključila Svetlana Cenić, koja je Mektića upozorila da "ako nema pametnijih argumenata u debati, ne treba koristiti ni ove degutantne".
"Žene koje nisu udate i nemaju djecu iz nekog razloga, i dalje su ŽENE, nisu drugog reda. Imaš ih i u svojoj partiji. Što tim argumentima ne gađaš neženje bez djece?!", napisala je Cenićeva na svom Twitter nalogu.
- S4mpion
#15607 Re: Danasnji "feminizam"
Današnji feminizam:

-
caros
#15608 Re: Danasnji "feminizam"
Poprilično si naporan sa krš mimovima.
- S4mpion
#15609 Re: Danasnji "feminizam"
Stubovi feminizma - mizandrija:

- MarlboroGold
#15610 Re: Danasnji "feminizam"
Komercijalni interesi vladajućih, pa tako i feminizam koji je samog sebe prevazišao. Što je kapitalizam suroviji to je sve izraženije.
Last edited by MarlboroGold on 28/01/2021 14:44, edited 1 time in total.
- wewa
#15611 Re: Danasnji "feminizam"
dobro mu je rekla.hadzinicasa wrote: ↑28/01/2021 14:36 u medjuvremenu:
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić uvrijedio je poslanicu SNSD-a Sanju Vulić. Mektić je na svom Twitter nalogu napisao da "Vulićka ima više od 40 godina, a nije se porodično ostvarila pa je boli ona stvar za narodom. Nema ni kučeta ni mačeta".
U polemiku se uključila Svetlana Cenić, koja je Mektića upozorila da "ako nema pametnijih argumenata u debati, ne treba koristiti ni ove degutantne".
"Žene koje nisu udate i nemaju djecu iz nekog razloga, i dalje su ŽENE, nisu drugog reda. Imaš ih i u svojoj partiji. Što tim argumentima ne gađaš neženje bez djece?!", napisala je Cenićeva na svom Twitter nalogu.
isto vrijedi i za Dusanku Majkic, ne mogu da vjerujem da nemaju drugih osnova za kritiku, mimo licnog izgleda.
- wewa
#15612 Re: Danasnji "feminizam"
kako je abortus neprofitabilan?
nekidan @piupiu fino rece, jeftinije je uvoziti radnu snagu nego stimulisati radjanje.
posebno sto siromasne kategorije koje pribjegavaju abortusu zbog finansijskih razloga ionako ne mogu finansirati obrazovanje svog potomstva za potrebe trzista radne snage.
- piupiu
#15613 Re: Danasnji "feminizam"
Znači, kad svaka druga žena u Bosni iskusi nasilje, radi se komercijalnim interesima vladajućih elita? (Namjerno karikiram). U smislu - porobi muškinje i pusti ga da se ispuše na ženskinju?MarlboroGold wrote: ↑28/01/2021 14:43![]()
Komercijalni interesi vladajućih, pa tako i feminizam koji je samog sebe prevazišao. Tamo gdje je kapitalizam suroviji to je još izraženije.
- S4mpion
#15614 Re: Danasnji "feminizam"
Ukratko, za sebe nije uspjela naći nikoga ko bi je trpio, ali narod mora.hadzinicasa wrote: ↑28/01/2021 14:36 u medjuvremenu:
- madner
#15615 Re: Danasnji "feminizam"
Imate totalno nerealan pogled na drustvo. Ova zelja da se hoda mrakom kako ko hoce je idealizam u rangu da gazela savanom seta pored lava.
Nije do sistema sto je lav kakav jest.
Nije do sistema sto je lav kakav jest.
- S4mpion
#15616 Re: Danasnji "feminizam"
Svaka druga žena trpi nasilje, nasilje trpe naše komšinice, naše majke, sestre, ali mi ne radimo ništa, mi tipkamo na forumu i zovemo se borkinjama?piupiu wrote: ↑28/01/2021 14:46Znači, kad svaka druga žena u Bosni iskusi nasilje, radi se komercijalnim interesima vladajućih elita? (Namjerno karikiram). U smislu - porobi muškinje i pusti ga da se ispuše na ženskinju?MarlboroGold wrote: ↑28/01/2021 14:43![]()
Komercijalni interesi vladajućih, pa tako i feminizam koji je samog sebe prevazišao. Tamo gdje je kapitalizam suroviji to je još izraženije.
- wewa
#15617 Re: Danasnji "feminizam"
tebi kao muskarcu nije ponizavajuce da tako razmisljas o muskarcima? biva, u krvi vam je da budete predatori, da svoje seksualne nagone zadovoljavate bez pristanka zene?
meni je tuzno vidjeti kako se svodite na biologiju, ako vam je biologija takva kako pricas.
- S4mpion
#15618 Re: Danasnji "feminizam"
Zašto takve komentare nikad niste dali svojoj djeci (ako ih imate)?
Zašto sebe ili svoju djecu ne ohrabrujete da gradom šetaju sami u gluho doba noći?
To vam poprilično ide od ruke kad treba posavjetovat' nekog za koga vas nije briga.
Žena ženi vuk.
Zašto sebe ili svoju djecu ne ohrabrujete da gradom šetaju sami u gluho doba noći?
To vam poprilično ide od ruke kad treba posavjetovat' nekog za koga vas nije briga.
Žena ženi vuk.
- madner
#15619 Re: Danasnji "feminizam"
Ne gledam to kao na rod nego pojedince koji su kakvi jesu. Sta god ja mislio o njima, ili ne mislio, tu su.
Rekoh vec za migranta, objektivno se covjek ne bi trebao trzati i bojati za svoje licno i materijalno dobro. Subjektivno, bolje diskriminirati u toj situaciji nego biti u Avazu.
Dakle ti problemi nisu rjesivi na nivou sistema, jer sistem ne moze biti sveprisutan. Nije do obrazovanja, nije do policije, nije do sudija. Prilika + osjecaj da nece biti kazne = vracanje na prirodne postavke gdje je covjek covjeku vuk.
Tako da, rizik je i kao muskarac i kao zena ici na mracna mjesta sam nocu. Nije neki veliki rizik, no desava se svasta.
- wewa
#15620 Re: Danasnji "feminizam"
kako nije do sistema kad ti je u formuli jedan od elemenata 'osjecaj da nece biti kazne'? ko je zaduzen da isporuci kaznu, ako ne sistem?madner wrote: ↑28/01/2021 14:58Ne gledam to kao na rod nego pojedince koji su kakvi jesu. Sta god ja mislio o njima, ili ne mislio, tu su.
Rekoh vec za migranta, objektivno se covjek ne bi trebao trzati i bojati za svoje licno i materijalno dobro. Subjektivno, bolje diskriminirati u toj situaciji nego biti u Avazu.
Dakle ti problemi nisu rjesivi na nivou sistema, jer sistem ne moze biti sveprisutan. Nije do obrazovanja, nije do policije, nije do sudija. Prilika + osjecaj da nece biti kazne = vracanje na prirodne postavke gdje je covjek covjeku vuk.
Tako da, rizik je i kao muskarac i kao zena ici na mracna mjesta sam nocu. Nije neki veliki rizik, no desava se svasta.
a ovo da je prirodna postavka opste predatorstvo, ne bih se slozila. covjecanstvo se siri eksponencijalno, da nam je u prirodi da se medjusobno unistavamo, davno bi taj posao bio gotov.
-
Hakiz
#15621 Re: Danasnji "feminizam"
"Gadi mi se to šta si napisao, imaš li kćer, da imaš..."wewa wrote: ↑28/01/2021 14:44dobro mu je rekla.hadzinicasa wrote: ↑28/01/2021 14:36 u medjuvremenu:
isto vrijedi i za Dusanku Majkic, ne mogu da vjerujem da nemaju drugih osnova za kritiku, mimo licnog izgleda.
To standardni argument na temi, i na meni je korišten nekoliko puta od strane žena, a sad Mektić kriv.
Ah, da, muškarac ne smije prema ženi, ali žena smije prema muškarcu.
A Dušanka Majkić, od svega u životu šta neko može uraditi, sama se svela na nacional-šovinističku spodobu.
- MarlboroGold
#15622 Re: Danasnji "feminizam"
Očigledno je da nisi upratila moje pisanje vezano za BiH kad sam tvrdio da ovdje ni prvi val feminizma nije skroz završio posao.piupiu wrote: ↑28/01/2021 14:46Znači, kad svaka druga žena u Bosni iskusi nasilje, radi se komercijalnim interesima vladajućih elita? (Namjerno karikiram). U smislu - porobi muškinje i pusti ga da se ispuše na ženskinju?MarlboroGold wrote: ↑28/01/2021 14:43![]()
- wewa
#15623 Re: Danasnji "feminizam"
'da li imas kcer' je apelovanje na empatiju, 'nije se ostvarila kao majka' je pokusaj ponizavanja osobe koja se usudila da ne ispuni drustvena ocekivanja.Hakiz wrote: ↑28/01/2021 15:02"Gadi mi se to šta si napisao, imaš li kćer, da imaš..."wewa wrote: ↑28/01/2021 14:44dobro mu je rekla.hadzinicasa wrote: ↑28/01/2021 14:36 u medjuvremenu:
To standardni argument na temi, i na meni je korišten nekoliko puta od strane žena, a sad Mektić kriv.
Ah, da, muškarac ne smije prema ženi, ali žena smije prema muškarcu.
A Dušanka Majkić, od svega u životu šta neko može uraditi, sama se svela na nacional-šovinističku spodobu.
nema tu duplih standarda, samo loseg tumacenja.
- S4mpion
#15624 Re: Danasnji "feminizam"
Dva svjetska rata, stotine miliona mrtvih, ogromne policijske snage, ogromna vojska, gomila restrikcija, a sve s ciljem da obuzdaju našu rušilačku prirodu.
Ne, ne, fini smo mi kad nas mirnim čuva gomila pendreka, oružja, zatvora i drugih kazni, na ranu nas privit'.
Ne, ne, fini smo mi kad nas mirnim čuva gomila pendreka, oružja, zatvora i drugih kazni, na ranu nas privit'.
-
Hakiz
#15625 Re: Danasnji "feminizam"
Kod životinja podređeni zna gdje mu je mjesto i šta mu je činiti. Jednom napadne alfu, ovaj ga porazi i stvari legnu na svoje mjesto.
Kod ljudi podređeni misli da ipak može, pomoći će mu nešto ili neko, tehnika, okupljanje u grupu, NGO itd. Pa ne može da se pomiri sa svojim položajem i uvijek pokušava.
Otud i feminizam.