Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
uglavnomja

#86451 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by uglavnomja »

LBVIEW wrote: 28/01/2021 10:58
hilmija frlj wrote: 28/01/2021 00:43
Stefan Nemanja rođen je 1113. godine u Ribnici (Podgorica), današnja Crna Gora. Kao župan upravljao je oblastima oko Toplice, donje doline Ibra, Rasine, Reke i Dubočice. U doba njegova rođenja kraljevina Duklja je bila katolička i kršten je po katoličkom obredu
Vratite se veri pradedovskoj :zzzz:
Dje onaj Capljina iz Klepaca da ovo vidi? :pisnuo: :pisnuo:
'Naci, Nemanja je bio Hrvat, dakle Srbi su, u stvari, odrodjeni Hrvati koji su izdali veru pradedovsku? :D
S toga, nije ni cudo sto to pokusavaju projicirati na druge. :D
vjera i nacija nisu isto!!!

srbi i hrvati su slavenska plemena koja su dosla u 6.-7. vijeku na balkan. srbi do drine, hrvati otisli malo zapadnije
vjere su se mijenjala tokom istorije. bar balkanu toga ne fali
promjena vjere ne znaci promjenu nacije.

ili, da pojednostavim po tvom modusu razmisljinja, ako je srbin katolik to ne znaci da automatski postaje hrvat :-)
vatrogasac

#86452 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vatrogasac »

Pametna ova ministrica Trivićka. I u Sarajevu, Mostaru i Travniku da se uči o Svetom Savi i da se uvedu školske slave i onda neće smetati Salkiću.
- Sveti Sava je obavljao značajne aktivnosti i o pitanju međunarodne obrazovne i kulturne saradnje i kao takav bio poštovan kao uzorna ličnost ne samo među pravoslavcima, već i među muslimanima i rimokatolicima - navela je Trivićeva.
- Učenici i nastavnici u liku Svetog Save mogu vidjeti primjer ljubavi prema mudrosti, dobroti, znanju, vještinama, ali i prema svim ljudima, te zbog toga smatram da bi bilo veoma korisno da se prosvjetiteljski rad Svetog Save izučava i cijeloj BiH - naglasila je Trivićeva.
Bossona

#86453 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bossona »

Stefan Nemanja rođen je 1113. godine u Ribnici (Podgorica), današnja Crna Gora. Kao župan upravljao je oblastima oko Toplice, donje doline Ibra, Rasine, Reke i Dubočice. U doba njegova rođenja kraljevina Duklja je bila katolička i kršten je po katoličkom obredu
Banovina Bosnia 768 -900 godine.

Oxford Clarendon Press, Edinburgh.

Tada oko nje bi i Dalmacija, i Sclavonija, i Liburnija (uža primorska ) bijahu Duklja. Bijahu Ilyri, Avari, Huni, ali Slavani istočno,.... :mrgreen:

Image
LBVIEW

#86454 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 10:56
BHCluster wrote: 28/01/2021 10:51
ljiljanm wrote: 28/01/2021 10:39

Nema naroda koji je počinio genocid. Postoje vlasti koje su organizovale genocide, koje su počinili određeni pojedinci iz tog naroda. Ja nisam počinio nikakakav genocid. I još jedna stvar, nema naroda kod kojega se nekada nije desila takva stvar. Padoše mi neke handzar divizije na pamet. Pa opet ne bih tebe niti bošnjake ikada nazvao genocidnim...
Kakvi su ono bili Turci u Srebrenici kojima se vojska i policija tzv "rs-a" svetila?
Jadan narod koji je glave izgubio. A koliko znam nije bilo Turaka. Isto i misebe ne volimo zvati četnicima, Vlasima itd..
A ko vas tako zove, i sveti vam se pozivajuci se na to?
Sto se genocida tice, isti su pocinili legalni organi vlasti RS-a - vojska i policija, ko spominje genocidnost naroda? :-)
ugly duckling

#86455 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ugly duckling »

LBVIEW wrote: 28/01/2021 11:13
Kakvi su ono bili Turci u Srebrenici kojima se vojska i policija tzv "rs-a" svetila?
Jadan narod koji je glave izgubio. A koliko znam nije bilo Turaka. Isto i misebe ne volimo zvati četnicima, Vlasima itd..
Sto se genocida tice, isti su pocinili legalni organi vlasti RS-a - vojska i policija, ko spominje genocidnost naroda? :-)
inbox ti je pun
ljiljanm

#86456 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

LBVIEW wrote: 28/01/2021 11:13
Mene su neki pojedinci iz tvog naroda puno puta tako zvali. A priča o genocidnosti srpskognaroda je, ispravite me ako griješim, gotovo mainstream medju bosnjacima, bar ovim glasnim po portalima i forumima.
BHCluster

#86457 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by BHCluster »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 10:39

Nema naroda koji je počinio genocid. Postoje vlasti koje su organizovale genocide, koje su počinili određeni pojedinci iz tog naroda. Ja nisam počinio nikakakav genocid. I još jedna stvar, nema naroda kod kojega se nekada nije desila takva stvar. Padoše mi neke handzar divizije na pamet. Pa opet ne bih tebe niti bošnjake ikada nazvao genocidnim...
Pa ako nije bilo Turaka u Srebrenici kako se toliki narod pobi i radi cega?
ljiljanm

#86458 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

Ne znam. Zločin. Mržnja podsticana u ratu.
Point.

#86459 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Point. »

Rekao bih mržnja podsticana decenijama. Ne može se on u ratu sjetiti da se sveti dahijama, Turcima.
Bossona

#86460 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bossona »

Srebrenica je 1992 bila više od 70% nasljena Bošnjacima, nakon svega bi da osamostale genocidni brlog,....
GRUJIČIĆ: “BIH NE LIČI NA DRŽAVU I REPUBLIKA SRPSKA MORA DA SE OSAMOSTALI”
28 SIJEČNJA, 2021 ADMIN KOMENTIRAJ

Image

”Žalili smo se i unaprijed znali da će politički korumpirani, antisrpski Sud BiH donijeti ovakvu odluku.

Ipak, imali smo minimum nade da će proraditi savjest i profesionalizam sudija da donesu

pravičnu odluku i odbace neargumentovanu odluku o poništavanju izbora u Srebrenici, ali

očito u ovom sastavu sudskog Vijeća nema ni savjesti, ni profesionalnosti, ni odgovornosti.

BiH ne liči na državu i Republika Srpska mora da se osamostali”, rekao je Mladen Grujičić.

https://secretsof.world/grujicic-bih-ne ... zoeVByw79o
banjaluka078
Moderator

#86461 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by banjaluka078 »

Banovići, malo odmara. Zakuhao na pf o koroni.
ljiljanm

#86462 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

Point. wrote: 28/01/2021 11:26 Rekao bih mržnja podsticana decenijama. Ne može se on u ratu sjetiti da se sveti dahijama, Turcima.
Pa ne znam. Ja niti bilo ko od mojih nismo ni znali da smo Srbi do 91. Nije to ni bilo bitno. Od nekog druga iz razreda, muslimana, sam saznao da sam vlah, u 12.g 91ve. Pa sam onda pitao roditelje šta je to. Doduše mi smo zivjeli u gradu i otac je bio ateista. Kako je bilo medju seoskim stanovništvom ne znam. Znam samo da sam se plašio 92e za sebe. Kao dijete u većinski bošnjačkoj sredini. Uvukao se taj strah u mene. A ne mrzim nikoga, i moje komšije bošnjake I hrvate smatram sebi bližim po svemu bližim od nekog nishlije. A sad sto je narod zaglupljen i izmanipulisan sa sve tri strane, to je drugi par čarapa.
ugly duckling

#86463 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ugly duckling »

razumljivo
radi lavova iz Pionirske
LBVIEW

#86464 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote: 28/01/2021 11:05
'Naci, Nemanja je bio Hrvat, dakle Srbi su, u stvari, odrodjeni Hrvati koji su izdali veru pradedovsku? :D
vjera i nacija nisu isto!!!

srbi i hrvati su slavenska plemena koja su dosla u 6.-7. vijeku na balkan. srbi do drine, hrvati otisli malo zapadnije
vjere su se mijenjala tokom istorije. bar balkanu toga ne fali
promjena vjere ne znaci promjenu nacije.

ili, da pojednostavim po tvom modusu razmisljinja, ako je srbin katolik to ne znaci da automatski postaje hrvat :-)
"Ironija" detector ON. ;-)
Ne radi se o mom, vec o modusu razmisljanja istocnih komsija, a u nesto manjoj mjeri i zapadnih susjeda, po kojima
promjena vjere, iliti u zargonu "prodaja vere za veceru" :D , automatski podrazumijeva i promjenu etnicke pripadnosti.
Nisam ja to tek tako spomenuo - ova ekipica u kojoj prednjaci forumas Capljina, svako malo spomene te prelaske(on konkretno u dolini Neretve, gdje, navodno, katolici i danas imaju slave), aludirajuci na to kako se radi o bivsim, ne samo pravoslavcima, vec i Srbima.
S toga i je ovo podsjecanje na Nemanju - katolika tako smjehotresno, da sam umalo pao sa stolice - koji bumerang i ironija historije u glavu. :pisnuo:
uglavnomja

#86465 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by uglavnomja »

Point. wrote: 28/01/2021 11:26 Rekao bih mržnja podsticana decenijama. Ne može se on u ratu sjetiti da se sveti dahijama, Turcima.

svi ratovi se vode zbog iteresa malog broja mocnika.

a razlozi su razni, ono na sta najvise pada narod - moze biti vjera, istorija, osveta, lijepe helene ... u biti se svodi na otimacinu, kradju, pljacku, ubistva

konkretno na balkanu vjerske institucije su najkrivlje za rat i mrznju. nakon decenija zivotarenja u zapecku, gdje im i jeste mjesto, vidjele su mogunost da zavladaju i da se oboogate.
jedinia razlika na kojoj se mogla stvoriti mrznja je vjera. jer smo manje vise isti, isti jezik, kultura, dobar dio istorije, povezani, isprepleteni ... nacionalnost unutar juge je bila apsolutno nebitan podatak
e, tu su hodze i popovi dosli na svoje, prislepali se ovim izabranim i ispirali mozak ovcama
stvorili iluziju da je vjera=nacija
zna se sta ispliva u pogana vremena
i to su jako uspjeno uradili, evo ih i dalje na vrhu svega, na budzetima, sa vjerom u javnim skolama, pitaju se za sve, i naravno jos sire mrznju i koce svaki pomak prema 21. vijeku.
banjaluka078
Moderator

#86466 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by banjaluka078 »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 11:17
Mene su neki pojedinci iz tvog naroda puno puta tako zvali. A priča o genocidnosti srpskognaroda je, ispravite me ako griješim, gotovo mainstream medju bosnjacima, bar ovim glasnim po portalima i forumima.
A ovo stoji, moram priznati, nažalost. Moja familija po SA tako govori i rezonuje. 'naaaaaki Vlah i 'naaaaka Vlahinja, ponekad četnici. I svi su im koljači. Počesto se zakačimo oko toga.

Tatina mama je uvijek govorila da pazim "da se ne zagledam u kakvog Vlaha", godine prije rata. Kod maminih u maloj sredini isto, ako ne i gore. Sad imaju i odvojene kafane, da se ne miješaju.
LBVIEW

#86467 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

ovo_malo_duse wrote: 28/01/2021 11:04
Malo ne kontam pa cu moliti da mi se pojasni. Ne pise da je Nemanja bio Hrvat, nego katolik...Posto ima katolika i Albanaca a bogumi i Bosanaca odnosno Bosnjana, zasto ne bi Nemanja mogao bit jedan od navedenih...Po kom osnovu Hrvat?
Po onom srpske mitomanije i kvazihistorije. :D
Zar ova bajka o bivsim ovim ili onim, ikad prestaje izlaziti iz usta srpkim politicarima/crkvenim vjerodostojnicima? :-)
Prosle godine je bivsi patrijarh Irinijej, na turneji :D SPC-a po "srpskim zemljama", Srbima u Bosanskom Petrovcu porucivao "kako
njihovi sugradjani druge vere nisu krivi sto su presli na islam, jer su vremena bila teska, valjalo je prezivjeti..." :oops:
Samo je zaboravio reci kako su to mogli uciniti kad u tom kraju nije bilo pravoslavaca do dolaska Osmanlija, koji siu ih tu i naselili. :izet:
Last edited by LBVIEW on 28/01/2021 13:24, edited 1 time in total.
Point.

#86468 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Point. »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 11:38
Pa ne znam. Ja niti bilo ko od mojih nismo ni znali da smo Srbi do 91. Nije to ni bilo bitno. Od nekog druga iz razreda, muslimana, sam saznao da sam vlah, u 12.g 91ve. Pa sam onda pitao roditelje šta je to. Doduše mi smo zivjeli u gradu i otac je bio ateista. Kako je bilo medju seoskim stanovništvom ne znam. Znam samo da sam se plašio 92e za sebe. Kao dijete u većinski bošnjačkoj sredini. Uvukao se taj strah u mene. A ne mrzim nikoga, i moje komšije bošnjake I hrvate smatram sebi bližim po svemu bližim od nekog nishlije. A sad sto je narod zaglupljen i izmanipulisan sa sve tri strane, to je drugi par čarapa.
I meni je bilo tako. 91 mi dođe Srbin iz razreda i kaže ti si Turčin. Gledam na kartu kako mogu biti Turčin, Turska daleko, kaže tata moj kaže tako. Odem kući rekoh starom tako i tako, kaže pusti sine. Sa tim istim Srbinom godinu ranije plakao kad su Jugoslaviju izbacili gauchosi sa Mundijala.

Čudni su putevi ovozemaljski.
ljiljanm

#86469 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

uglavnomja wrote: 28/01/2021 11:43

svi ratovi se vode zbog iteresa malog broja mocnika.

a razlozi su razni, ono na sta najvise pada narod - moze biti vjera, istorija, osveta, lijepe helene ... u biti se svodi na otimacinu, kradju, pljacku, ubistva

konkretno na balkanu vjerske institucije su najkrivlje za rat i mrznju. nakon decenija zivotarenja u zapecku, gdje im i jeste mjesto, vidjele su mogunost da zavladaju i da se oboogate.
jedinia razlika na kojoj se mogla stvoriti mrznja je vjera. jer smo manje vise isti, isti jezik, kultura, dobar dio istorije, povezani, isprepleteni ... nacionalnost unutar juge je bila apsolutno nebitan podatak
e, tu su hodze i popovi dosli na svoje, prislepali se ovim izabranim i ispirali mozak ovcama
stvorili iluziju da je vjera=nacija
zna se sta ispliva u pogana vremena
i to su jako uspjeno uradili, evo ih i dalje na vrhu svega, na budzetima, sa vjerom u javnim skolama, pitaju se za sve, i naravno jos sire mrznju i koce svaki pomak prema 21. vijeku.
OVo sve potpisujem. Vjerske zajednice su nešto najnazadnije, a sad su izuzetno bitan faktor. Sijači mržnje. A da je nacionalnost bitna valjda bi ja saznao malo ranije od svoje 12te god koje sam nacije. Sjećam se tog otkrovenja vrlo dobro, da izmedju mene i mog druga Faruka ima neka razlika, meni do tad nepoznata. Gradsko stanovništvo opet kažem, a selo je uvijek bilo nazadno. E sad htjelo se da Srba ima nešto više na selu od ostala tri naroda...
BHCluster

#86470 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by BHCluster »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 11:24 Ne znam. Zločin. Mržnja podsticana u ratu.
Mrznja radi cega?
ljiljanm

#86471 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

Point. wrote: 28/01/2021 11:56
ljiljanm wrote: 28/01/2021 11:38
I meni je bilo tako. 91 mi dođe Srbin iz razreda i kaže ti si Turčin. Gledam na kartu kako mogu biti Turčin, Turska daleko, kaže tata moj kaže tako. Odem kući rekoh starom tako i tako, kaže pusti sine. Sa tim istim Srbinom godinu ranije plakao kad su Jugoslaviju izbacili gauchosi sa Mundijala.

Čudni su putevi ovozemaljski.
Tito je očigledno propustio da poslije 45te odradi posao kako treba. Gledam kao su se već poslije 1950 ratni kvislinzi sa svih strana sasvim lijepo zaposljavali po državim ustanovama i djecu školovali u onom sistemu, bili poslije primani u partiji itd. To je trebalo srediti odmah 45te. Očigledno su tu svoju ideologiju duboko krili u sebi. Od 1980tih je govor mržnje koji bi te nekada odveo u zatvor bio normalan. Isplivala ološ najgore vrste.
ljiljanm

#86472 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ljiljanm »

BHCluster wrote: 28/01/2021 12:09
Mrznja radi cega?
Radi mitova, radi krvave prošlosti, radi 100qraca koje je glupi narod posisao. Mržnja jer su "oni nas htjeli ponovo da unište, da razbiju Jugoslaviju, da nas poturce". Svjesno stvarana psihoza. Strah. Kontrola svih medija, koliko hoćeš da ti nabrajam?
BHCluster

#86473 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by BHCluster »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 12:14
BHCluster wrote: 28/01/2021 12:09
Mrznja radi cega?
Radi mitova, radi krvave prošlosti, radi 100qraca koje je glupi narod posisao. Mržnja jer su "oni nas htjeli ponovo da unište, da razbiju Jugoslaviju, da nas poturce". Svjesno stvarana psihoza. Strah. Kontrola svih medija, koliko hoćeš da ti nabrajam?
Kako narod spominjes sad ako nema genocidnih naroda, ti si svijesno napisao ovdje da je postojala namjera da se jedan narod unisti zapocet propagandom protiv istog?
uglavnomja

#86474 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by uglavnomja »

ljiljanm wrote: 28/01/2021 12:01
OVo sve potpisujem. Vjerske zajednice su nešto najnazadnije, a sad su izuzetno bitan faktor. Sijači mržnje. A da je nacionalnost bitna valjda bi ja saznao malo ranije od svoje 12te god koje sam nacije. Sjećam se tog otkrovenja vrlo dobro, da izmedju mene i mog druga Faruka ima neka razlika, meni do tad nepoznata. Gradsko stanovništvo opet kažem, a selo je uvijek bilo nazadno. E sad htjelo se da Srba ima nešto više na selu od ostala tri naroda...

e vidis, meni se nesto slicno desilo u osnovnoj, samo obrnuto, i jos gore ...

kaze uciteljica meni - ti pisi musliman, a miso, drug iz klupe je srbin

meni upitnik velicine trebevica
niti idem u dzamiju, niti se molim - kako cu biti musiman?

a miso nikad nije bio u beogradu (za razliku od mene, tetka i tetak partizani zivjeli u bg) - kako ce on biti srbin?
vatrogasac

#86475 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vatrogasac »

Jel' neko čuo za Memorandum SANU objavljen preko novina "Večernje novosti" u dva nastavka 24. i 25. septembra 1986.?

Nisu tražili razliku između Mehmeda koji ide u džamiju svaki dan i Mehmeda koji psuje Boga i mezio je nekada s njima čvarke. Imali su pogrešno ime i bili su osunećeni kako su provjeravani svi oni Mehmedi koji su tvrdili da su Zorani. Dovoljno da završe u tercijalnoj grobnici.
Locked