BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
zippoo87

#75901 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

kakaljin wrote: 27/01/2021 16:58
zippoo87 wrote: 27/01/2021 16:51
dend wrote: 27/01/2021 16:46

Koji ces paket ?
ovaj moja tv net 4 (50/8) ...iako je cudno da njemu na nalogu pise da je taj paket 30+/8...mozda zbog ovih na bakru sto su

i mozes li mi reci,da li cu ja ovih 50 Mbps imati slobodno i sa ukljcenim STBom (jednim ili dva) ili je to brzina pa se od nje oduzimaju rezervisane brzine za STB

i mogu li traziti router sa 5GHznim wifijem ?
Bice ti 50/8 sa upaljena cak tri stb-a, jer optika nema tih problema

Kod mene je na tri stb-a uredna brzina 300/40

Za router ne znam ali imas u telecomu fritzbox router za 5 KM mjesecno, ali na tu brzinu ti ne treba 5GHz router jer ces imati tu brzinu svakako a manji je domet sa 5 GHz
Znaci dobijem placenu brzinu...odlicno
Sto se tice routera i brzine,upravu si da mi za ovu brzinu i ne treba 5Ghz,jer i na 2.4 GHz imam oko 40 Mbps ali opet nekako imam osjecaj da brze otvara na telefonu preko 5 GHz,nego na 2.4 GHz...i ovo bi najvise htio zbog buducnosti i povecanja paketa i brzine,da ne moram moljakati kasnije.
Placati fritz box mi ne pada na pamet,radije bi kupio sebi solidan 5GHz router ali obzirom da su sada ti routeri pojeftinili,mozda telekom ima da isporucuje korisnicima i ovako
dend

#75902 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

zippoo87 wrote: 27/01/2021 17:05
zippoo87 wrote: 27/01/2021 16:51

ovaj moja tv net 4 (50/8) ...iako je cudno da njemu na nalogu pise da je taj paket 30+/8...mozda zbog ovih na bakru sto su

i mozes li mi reci,da li cu ja ovih 50 Mbps imati slobodno i sa ukljcenim STBom (jednim ili dva) ili je to brzina pa se od nje oduzimaju rezervisane brzine za STB

i mogu li traziti router sa 5GHznim wifijem ?

Za router ne znam ali imas u telecomu fritzbox router za 5 KM mjesecno, ali na tu brzinu ti ne treba 5GHz router jer ces imati tu brzinu svakako a manji je domet sa 5 GHz
Sto se tice routera i brzine,upravu si da mi za ovu brzinu i ne treba 5Ghz,jer i na 2.4 GHz imam oko 40 Mbps ali opet nekako imam osjecaj da brze otvara na telefonu preko 5 GHz,nego na 2.4 GHz...i ovo bi najvise htio zbog buducnosti i povecanja paketa i brzine,da ne moram moljakati kasnije.
Placati fritz box mi ne pada na pamet,radije bi kupio sebi solidan 5GHz router ali obzirom da su sada ti routeri pojeftinili,mozda telekom ima da isporucuje korisnicima i ovako
Uz optiku ide opticki modem innbox koji ima obje frekvencije za wifi.
zippoo87

#75903 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

dend wrote: 27/01/2021 17:11

Uz optiku ide opticki modem innbox koji ima obje frekvencije za wifi.
To je to...super.
Mehemed
Vozim: automobil

#75904 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

kakaljin wrote: 27/01/2021 16:52
Mehemed wrote: 27/01/2021 16:37 Prije nekog vremena sam se prijavio da mi pošalje obavijest na email kada mi željeni mobitel bude na stanju i sada mi dođe email da je na stanju.
Uđem na webshop i naravno nema ga na stanju ni na webshopu, a ni u poslovnicama. E baš su dobro napravili ove obavijesti...
I meni je sada dosao mail. vjerovatno da nije update stanja na webshopu, a vamo update bio za mailove da se posalju da ima na stanju telefon

SAcu ih zvati na 1444 i vidjeti sve pa da zavrsim telefon
Vjerovatno hoćemo isti telefon hahaha
dend

#75905 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

123bih123 wrote: 27/01/2021 16:58
zippoo87 wrote: 27/01/2021 16:38 Evo sada mi je dolazio covjek iz BHTa,vezano za moj zahtjev i naslo se rjesenje kako da se optika dovede do kuce...ici ce zrakom,sa kuce na kucu,sto mi je i najbolje rjesenje.
Dogovorili smo se da posalje montere sutra ili prekosutra najkasnije i da se to zavrsi.
Dakle nista bakar i te prevazidjene tehnologije i ako mi optiku dovedu na kucu,ja sam dugorocno obezbjedjen sto se brzine interneta tice

Zanimljivo tebi pristaju da vode do kuce optiku. Meni u zgradi 3 metra od kutije gdje optika ne mogu kao nista uraditi i predlazu neku brzinu zalosnu. Tacno mi dođe da ih dobro izmaltretiram jer kroz moju parcelu na vikendici prolazi glavni neki ogromni kabal za dio opstine Hadzici. Ili da mi naprave u stanu uslugu do stana jer ocigledno mogu ili da micu te kablove kako znaju.
Nemoj se igrati da presjeces te glavne opticke vodove jer su oni 100% uplanjeni i ucrtani. Da ne bude kao u Tuzli kad je "ljuti korisnik" presjekao opticko kablo txtv pa pokusao izolir trakom sakriti :lol:
kakaljin

#75906 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Mehemed wrote: 27/01/2021 17:15
Mehemed wrote: 27/01/2021 16:37 Prije nekog vremena sam se prijavio da mi pošalje obavijest na email kada mi željeni mobitel bude na stanju i sada mi dođe email da je na stanju.
Uđem na webshop i naravno nema ga na stanju ni na webshopu, a ni u poslovnicama. E baš su dobro napravili ove obavijesti...
I meni je sada dosao mail. vjerovatno da nije update stanja na webshopu, a vamo update bio za mailove da se posalju da ima na stanju telefon

Koji je u pitanju?
Mehemed

#75907 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

kakaljin wrote: 27/01/2021 17:17 Koji je u pitanju?
Xiaomi, čekam ga više od mjesec dana.
dend

#75908 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Mehemed wrote: 27/01/2021 17:15

Tesko protiv botova :D
kakaljin

#75909 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

Mehemed wrote: 27/01/2021 17:18
kakaljin wrote: 27/01/2021 17:17 Koji je u pitanju?
Xiaomi, čekam ga više od mjesec dana.
Koji model

Ja hocu redmi note 9 pro 6/128
Mehemed

#75910 Re: BHTelecom All About

Post by Mehemed »

kakaljin wrote: 27/01/2021 17:21 Koji model

Ja hocu redmi note 9 pro 6/128
Taj jedini i nema na stanju, ostalih ima koliko hoćeš. Valjda će biti makar 3-4 komada, nisu valjda takvi da nabavljaju samo po jedan primjerak.
123bih123

#75911 Re: BHTelecom All About

Post by 123bih123 »

dend wrote: 27/01/2021 17:15
zippoo87 wrote: 27/01/2021 16:38 Evo sada mi je dolazio covjek iz BHTa,vezano za moj zahtjev i naslo se rjesenje kako da se optika dovede do kuce...ici ce zrakom,sa kuce na kucu,sto mi je i najbolje rjesenje.
Dogovorili smo se da posalje montere sutra ili prekosutra najkasnije i da se to zavrsi.
Dakle nista bakar i te prevazidjene tehnologije i ako mi optiku dovedu na kucu,ja sam dugorocno obezbjedjen sto se brzine interneta tice

Zanimljivo tebi pristaju da vode do kuce optiku. Meni u zgradi 3 metra od kutije gdje optika ne mogu kao nista uraditi i predlazu neku brzinu zalosnu. Tacno mi dođe da ih dobro izmaltretiram jer kroz moju parcelu na vikendici prolazi glavni neki ogromni kabal za dio opstine Hadzici. Ili da mi naprave u stanu uslugu do stana jer ocigledno mogu ili da micu te kablove kako znaju.
Nemoj se igrati da presjeces te glavne opticke vodove jer su oni 100% uplanjeni i ucrtani. Da ne bude kao u Tuzli kad je "ljuti korisnik" presjekao opticko kablo txtv pa pokusao izolir trakom sakriti :lol:
Hahaha ma nije ucrtan. Bager kad je radio temelje zakaci i “podere” kabal. Frka citava njih 20 iz Bh telekoma danima dolazilo ali nisu mogli spojiti konsija trazi pare a ja izvodim radove i smeta. Molili da privremeno spsute i ja im odobrim naravno nista nismo potpisali saglasnost nikakvu. Evo to jos stoji niti oni to ne diraju a ja zaboravio. Sad me huja hvata kako meni u centru grada ne mogu obaviti jednostavan posao jer sam odma kod ormarica blizu a mogu po kucama voziti zrakom. Moracu email neki poslati za pocetak da se dogovorimo ili da rade sta znaju i umiju.
dend

#75912 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

irac300 wrote: 26/01/2021 20:17
zippoo87 wrote: 26/01/2021 19:09 Kod nas u ovoj vukoebini stvarno ne postoje nikakvi standardi ni rezim po kojem se radi.
Naime prijavio sam paket (novi korisnik) evo haman prije sedmicu i zvali su me odmah da provjere je li stvarna narudzba i rekli da su spustili zahtjev na nizi nivo.Od tada vise niko ne dolazi i ne javlja se.Rok da otkazem Telemach je jos dva dana a ovi ne dolaze,tako da ovi isto ne zele novog kotisnika.
Meni ovo stvarno nije jasno...koliko se ovdje ne cijene klijenti .

Meni kada se neko javi za nesto kada prodajem ili da uradim nesto,ja odmah skacem i idem za klijentom,da dogovorim ili zavrsimo posao a ovi uhljebi nista.

Tako da cu ja izgleda ni kriv ni duzan ostati na Telemachu zbog uhljeba koje boli K za korisnicima.
Telemach isto goFno...stvarno ovdje nema nista normalno...covjek se svaki dan nanovo samo nervira i razocara.

A ja naivan pomislio da se u BHTu nesto promijenilo za ove 3 godine,kako nisam koristio moju tv...budala
Jarane, mi na TK smo osuđeni na javašluk. I ja sam se takodje prijavio za ovu akciju. Ali nakon ove odiseje sa otklanjanjem jako jednostavnog kvara, kojeg su oni zasrali, ne bi me iznenadilo ni da na ovome izvisim. Jednostavno, ljudi su firma u firmi i tako evo dvije decenije od kako koristim njihov net. Znaci bukvalno nikakav napredak u interakciji sa korisnicima.
Direkcija Tuzla ima najvise korisnika bhT, cak 20.000 vise nego direkcija Sarajevo ( direkcija Sarajevo je cak 3. po broju korisnika, odmah iza Zenice ) ,a direkcija Tuzla ima 30 terenskih radnika MANJE od direkcije Sarajevo.

Niti branim niti sta, direkciju ili sta god vec ,samo dijelim info zbog cega je u TK malo sporije nego u Sarajevu.

Takođe, danas mi je prvi komsija odjavio tmach,a instalirana mu je MojaTV Net 1 sa 2 STB od strane neke privatne firme iz Tuzle ( znaci ne od radnika bhT ) ,tako da su angazovali malo vise ljudstva valjda za ispomoc u instalaciji. Jedina zamjerka je sto mu nisu nista pokazali oko daljinskog i sto mu nisu pridruzili daljinski sa TV uređajem pa sam mu ja danas otisao i sredio to. :thumbup:
dend

#75913 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

123bih123 wrote: 27/01/2021 17:32

Hahaha ma nije ucrtan. Bager kad je radio temelje zakaci i “podere” kabal. Frka citava njih 20 iz Bh telekoma danima dolazilo ali nisu mogli spojiti konsija trazi pare a ja izvodim radove i smeta. Molili da privremeno spsute i ja im odobrim naravno nista nismo potpisali saglasnost nikakvu. Evo to jos stoji niti oni to ne diraju a ja zaboravio. Sad me huja hvata kako meni u centru grada ne mogu obaviti jednostavan posao jer sam odma kod ormarica blizu a mogu po kucama voziti zrakom. Moracu email neki poslati za pocetak da se dogovorimo ili da rade sta znaju i umiju.
Onda nije opticki vod :D

U Tz kad je kruzni tok skoro rađen, presjekli opticki vod. Policija, inspekcija, zaustavljanje radova i preko noci su spajali te kablove i ujutro sve zavrseno.
made_in_sarajevo

#75914 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

Telemach se sam naguzio i reko izvolite. Kahriman najavljuje promjene, bolje usluge ali eto najavio. Pa jebem mu mater ljudi jos 3 dana fore imaju za raskid. Jebem ti marketing strucnjake kad ne znaju pustiti pricu, reklamirati da ce za 3 mjeseca biti to i to. Ovako hejbet raje ne zna nista i ostat ce na telemachu. Na kraju kad se desi promjena bit ce kasno, a bagerom mogu uzeti korisnika.

Prica nek predju odma pa ce vidjeti macku o rep. Danas se ima izbora za svoje pare svasta nesto uzeti i koristiti. Nije ko nekad predji, suti i cekaj.

Hajde imaju marketing sluzbu ljudi, znaju valjda kako se korisnici bagerom uzimaju na potezu konkurenta koji ga je sam sebi zabio.
dend

#75915 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

made_in_sarajevo wrote: 27/01/2021 17:36 Telemach se sam naguzio i reko izvolite. Kahriman najavljuje promjene, bolje usluge ali eto najavio. Pa jebem mu mater ljudi jos 3 dana fore imaju za raskid. Jebem ti marketing strucnjake kad ne znaju pustiti pricu, reklamirati da ce za 3 mjeseca biti to i to. Ovako hejbet raje ne zna nista i ostat ce na telemachu. Na kraju kad se desi promjena bit ce kasno, a bagerom mogu uzeti korisnika.

Prica nek predju odma pa ce vidjeti macku o rep. Danas se ima izbora za svoje pare svasta nesto uzeti i koristiti. Nije ko nekad predji, suti i cekaj.

Hajde imaju marketing sluzbu ljudi, znaju valjda kako se korisnici bagerom uzimaju na potezu konkurenta koji ga je sam sebi zabio.
Nije tema tmach.

Ali nije ni 31 januar zadnji dan. Takve akcije ostavljaju posljedice na duze staze. Nekome istice ugovor u Feb, nekome u Martu, Aprilu ... Bolje mirne glave skontat kako ces i sta ces ( jer nisu sitne pare ) nego pod losim emocijama praviti lose odluke. :thumbup:
123bih123

#75916 Re: BHTelecom All About

Post by 123bih123 »

dend wrote: 27/01/2021 17:36

Onda nije opticki vod :D

U Tz kad je kruzni tok skoro rađen, presjekli opticki vod. Policija, inspekcija, zaustavljanje radova i preko noci su spajali te kablove i ujutro sve zavrseno.
Opticki je 100% sami radnici su rekli. Dosli ljudi sa posbenom nekim koferima i instrumentima da to spajaju. Drugo je kruzni tok to je javna povrsina drzavno zemljiste. Ovo je ipak privatno nema te policije i inspekcije koja moze narediti da se nesto radi na privatnom zemljistu bez suda.
lelooo

#75917 Re: BHTelecom All About

Post by lelooo »

Fritz je 5KM mjesecno, ili 2,5KM na MojIzbor i isplati se jer je vrhunski router i wireless uredjaj, košta 260 eura u DE. Ono što se kod nas prodaje pod 5Ghz ( Asus i Tplink) je bezveze.
Profi varijante tipa Mikrotik i Unifi su već druga i skuplja priča.
zippoo87

#75918 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

Moj ti je savjet da ides direktno do montera/sefa i da trazis da ti se to odradi a ne da saljes mailove,jer od toga nema nista
Ja u svom gradu znam 1-2 radnika koji su susretljivi i hoce pomoci i nesluzbeno ,barem sa savjetom ili da nesto malo ubrzaju i tako...i onda ja na te neformalne nacine zavrsim ako imam neki problem.
Nadji u svom mjestu ko je zaduzen za to i reci da vide da ti to naprave.

Sto se mene tice,meni nista ne rade preko stele,usla je optika u dvoriste,sada ce prvo dovesti kablo u kucu do koje je optika dosla a onda ce sa te kuce na moju kucu...kuce su 10 metara jedna od druge i to je to.Tako se radi i sa strujom,Telemachom,BHTom i sa svim ovim cudima gdje idu kablovi...dakle sa kuce na kucu,ako je gusto naseljeno.

Ja se iskreno nadam da se necu pokajati sa ovim vracanjem na BHT...barem sto se brzine i stabilnosti tice (znam da je optika na papiru odlicna,ali vidjeti cemo i u praksi).
studiorum_tuzlaensis

#75919 Re: BHTelecom All About

Post by studiorum_tuzlaensis »

@123bih123 Ti pokušaj na svoju ruku isjeć to, pa ćeš vidjet šta će se desit. Ko što oni nemaju pravo da bez tvog odobrenja tu nešto rade, nemaš ni ti pravo uništavati tuđu imovinu na svom zemljištu. Ograničen si isključivo na to da tražiš da se kablovi izmjeste sa tvoje parcele i/ili tražiš naknadu, i opet o svemu tome sud odlučuje.

Svoj problem priključka ćeš jednostavno riješiti pismenim zahtjevom u kojem ćeš objasniti to što si ovdje nama.
zippoo87

#75920 Re: BHTelecom All About

Post by zippoo87 »

lelooo wrote: 27/01/2021 17:41
Fritz je 5KM mjesecno, ili 2,5KM na MojIzbor i isplati se jer je vrhunski router i wireless uredjaj, košta 260 eura u DE. Ono što se kod nas prodaje pod 5Ghz ( Asus i Tplink) je bezveze.
Nije stvar cijene...stvar je potrebe.
Ne treba mi takav router ni specifikacijama ni cijenom...koristi se u kuci i 5 metara okolo kuce wifi ljeti i to je to.
Ako hocu i vani da vise pokrije,imam i neki obicni jeftini tp link,kojeg mogu ustekati na balkon i dovesti kablo do balkona iz sobe i pokriti ce cijelo dvoriste,ali mi ni to ne treba.

Sto se tice cijene tog fritz boxa,ima boljih od mikrotika a jeftinijih za kucnu upotrebu.
Maharadza

#75921 Re: BHTelecom All About

Post by Maharadza »

Not true: https://geizhals.de/avm-fritz-box-7490- ... 92918.html - 200 EUR

A pošto se radi o elektronici "bez pokretnih dijelova" takoreći, može se i polovan nabaviti komotno;
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 2-225-1334 - 65 EUR
irac300

#75922 Re: BHTelecom All About

Post by irac300 »

dend wrote: 27/01/2021 17:33
irac300 wrote: 26/01/2021 20:17
zippoo87 wrote: 26/01/2021 19:09 Kod nas u ovoj vukoebini stvarno ne postoje nikakvi standardi ni rezim po kojem se radi.
Naime prijavio sam paket (novi korisnik) evo haman prije sedmicu i zvali su me odmah da provjere je li stvarna narudzba i rekli da su spustili zahtjev na nizi nivo.Od tada vise niko ne dolazi i ne javlja se.Rok da otkazem Telemach je jos dva dana a ovi ne dolaze,tako da ovi isto ne zele novog kotisnika.
Meni ovo stvarno nije jasno...koliko se ovdje ne cijene klijenti .

Meni kada se neko javi za nesto kada prodajem ili da uradim nesto,ja odmah skacem i idem za klijentom,da dogovorim ili zavrsimo posao a ovi uhljebi nista.

Tako da cu ja izgleda ni kriv ni duzan ostati na Telemachu zbog uhljeba koje boli K za korisnicima.
Telemach isto goFno...stvarno ovdje nema nista normalno...covjek se svaki dan nanovo samo nervira i razocara.

A ja naivan pomislio da se u BHTu nesto promijenilo za ove 3 godine,kako nisam koristio moju tv...budala
Jarane, mi na TK smo osuđeni na javašluk. I ja sam se takodje prijavio za ovu akciju. Ali nakon ove odiseje sa otklanjanjem jako jednostavnog kvara, kojeg su oni zasrali, ne bi me iznenadilo ni da na ovome izvisim. Jednostavno, ljudi su firma u firmi i tako evo dvije decenije od kako koristim njihov net. Znaci bukvalno nikakav napredak u interakciji sa korisnicima.
Direkcija Tuzla ima najvise korisnika bhT, cak 20.000 vise nego direkcija Sarajevo ( direkcija Sarajevo je cak 3. po broju korisnika, odmah iza Zenice ) ,a direkcija Tuzla ima 30 terenskih radnika MANJE od direkcije Sarajevo.

Niti branim niti sta, direkciju ili sta god vec ,samo dijelim info zbog cega je u TK malo sporije nego u Sarajevu.

Takođe, danas mi je prvi komsija odjavio tmach,a instalirana mu je MojaTV Net 1 sa 2 STB od strane neke privatne firme iz Tuzle ( znaci ne od radnika bhT ) ,tako da su angazovali malo vise ljudstva valjda za ispomoc u instalaciji. Jedina zamjerka je sto mu nisu nista pokazali oko daljinskog i sto mu nisu pridruzili daljinski sa TV uređajem pa sam mu ja danas otisao i sredio to. :thumbup:
A čekaj, ko je onda kriv za to? Znači imaš najviše korisnika, a montera daleko manje nego direkcije sa manje korisnika.
Umjesto nekih referenata, uposli montere. Pa juce mi ovaj momak prica da se rasturise na terenu, dok ovi ispijaju kafe po kancelarijama. Ko je kriv?
lelooo

#75923 Re: BHTelecom All About

Post by lelooo »

Maharadza wrote: 27/01/2021 18:04
Not true: https://geizhals.de/avm-fritz-box-7490- ... 92918.html - 200 EUR

A pošto se radi o elektronici "bez pokretnih dijelova" takoreći, može se i polovan nabaviti komotno;
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 2-225-1334 - 65 EUR
Svejedno, lakše dat 2,5 KM :)
sencobih

#75924 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

fusion_ba wrote: 27/01/2021 16:38
Jigsaw5063 wrote: 27/01/2021 16:35, iz tog razloga zaostajemo za susjednim zemljama.
Čekaj sad ćeš čuti da ne zaostajemo za susjednim zemljama, nego smo čak i ispred njih. :lol:
Pitao bi ja tebe kad se nakačiš na torente u njemačkoj, zaostaje li internet sa ponudom. Rekao bi,ma ne treba mi brži internet kad se sve mora platiti . Ovdje samo hamzigahop, a vječita patnja za evropom , i puna usta kako je tamo negdje.
REDDEVILS

#75925 Re: BHTelecom All About

Post by REDDEVILS »

Četvrtfinale za pamćenje 😎
Locked