Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
EV će kupovati vozači koji bar 50% vremena provode u gradskim vožnjama i vožnjama od kuće do posla i kasnije kina, supermarketa i sl, dakle pređu do 300 km dnevno.
Ostali će kupovati hibride.
E sad je poenta održavanja hibrida kod nas. Kako će reagovati majstor Hamo kad vidi check engine lampicu na hibridu, pa CVT mjenjač
Bullet Tooth Tony wrote: ↑26/01/2021 13:57
Sta da ti kazem.. Jeftin.. 15k km godisnje.. Ali kao drugo auto za grada dobra opcija.. A festivalska cijena je ovo.. Dodaj jos 100 eura vise ince
ElRe wrote: ↑26/01/2021 12:43
EV će kupovati vozači koji bar 50% vremena provode u gradskim vožnjama i vožnjama od kuće do posla i kasnije kina, supermarketa i sl, dakle pređu do 300 km dnevno.
Ostali će kupovati hibride.
E sad je poenta održavanja hibrida kod nas. Kako će reagovati majstor Hamo kad vidi check engine lampicu na hibridu, pa CVT mjenjač
Zato ce majstor Hamo da ispadne iz posla, ako ne savlada rad i sa takvim masinama kojih ce biti sve vise i vise. Ne sumnjam da ce mladji mehanicari i elektricari iskoristiti prostor na trzistu koji ce se pojaviti kroz omasovljenje hibridnih i EV vozila na nasim cestama.
Vani skoro svi Uber i Taxi vozaci imaju hibride... i sa jednim sam pricao o potrosnji pokazuje mi trenutnu oko 4l/100 u gradu! Toyota Corola hibrid... i ono najbolje oko hibrida je da je manja potrosnja u gradu gdje se vise koci i energija vraca u bateriju vise nego na otvorenoj cesti. Kad se samo sjetim patnji par jarana oko instaliranja plina i zajebancije s tim, ma uvijek neka zajebancija... hibrid je definitivno buducnost, samo kada ce kod nas ljudi doci pameti to je drugo.
CVT mjenjac recimo Nissan Altimi sa 2.5l motorom i 180 konja omogucava potrosnju od 6l vozeci se brzinom 140 km/h... znam tacno jer sam je vozio godinu dana i nisam mogao vjerovati da sa 68 litara rezervoarom mi pokazuje 1100 km domet. U gradu je trosila 10-12 l maksimalno ali opet za tu kubikazu i snagu... nevjerovatna potrosnja.
A majstor Hamo jbg... vrijeme je da izadje iz 1985 godine i pocne uciti nove tehnologije, ali opet i mi smo cudan narod sa nekim urodjenim pretpostavkama i dan danas lafo neka auta nemaju dobru limariju a decenijama vec svi iste metode imaju za zastitu karoserije... itd... Zemlja gdje ljudi voze skupocjena auta koja odrzavaju kod Hame jer imaju para taman da kupe to auto i onda idemo na Sava gume, jeftino ulje... zamjenske dijelove itd...
Ajd da na stranu stavimp sve ono za i protiv hibrida i el. vozila, ali nemamo mi majstore standard za njih. Novi su skupi, a kod nas se bilo kakva nova auta slabo prodaju. Mi smo na konju kada vozimo polovnjaka od 10 000 KM. Takav polovnjak je često uvala, e sada zamisli polovnog hibrida od 10 000 KM.
Za neke stvari jeste kriv mentalitet, ali možeš imati 30% doktora nauka, džaba kada je standard loš.
citroen xm wrote: ↑26/01/2021 22:32
Ajd da na stranu stavimp sve ono za i protiv hibrida i el. vozila, ali nemamo mi majstore standard za njih. Novi su skupi, a kod nas se bilo kakva nova auta slabo prodaju. Mi smo na konju kada vozimo polovnjaka od 10 000 KM. Takav polovnjak je često uvala, e sada zamisli polovnog hibrida od 10 000 KM.
Za neke stvari jeste kriv mentalitet, ali možeš imati 30% doktora nauka, džaba kada je standard loš.
A normalno, dosta stanovnistva moze priustiti Golf II i to je nazalost nasa realnost ali ja govorim o ljudima koji imaju i kupuju nove dizele i gluposti iako im je pred nosom nova tehnologija koja od dizela pravi sprdnju. A svi su opsjednuti potrosnjom... apsolutna tema broj 1 kod auta je potrosnja, i kod ovih sa Golfom II i kod ovih sa Audijem 6.
Kupiti malo dizel auto za voznju po gradu je danas totalna glupost pored svih hibridnih opcija.
Ako su se ljudi edukovali za naprednije sisteme u autima, edukovat ce se i za hibride i za elektricne, kad dodje tome vrijeme. Il ce ih popravljat ovi sto vikluju elektromotore
Cijeli život je ucenje, usavrsavanje, razvijanje. Koga vrijeme pregazi Bice mu teze. Uvijek je dolazilo do smjene generacija, novi klinci dolaze, koji prate tehnologiju, uce i razvijaju se. Uvijek ce biti posla, ali kajmak ce kupiti oni koji idu sa vremenom.
sime_cipol wrote: ↑26/01/2021 23:21
Cijeli život je ucenje, usavrsavanje, razvijanje. Koga vrijeme pregazi Bice mu teze. Uvijek je dolazilo do smjene generacija, novi klinci dolaze, koji prate tehnologiju, uce i razvijaju se. Uvijek ce biti posla, ali kajmak ce kupiti oni koji idu sa vremenom.
Bice posla i za Hamu.
Največi kajmak kupe oni koji su barem malo ispred vremena
Možemo to čak i relativno, dakle regionalno posmatrati
citroen xm wrote: ↑26/01/2021 22:32
Pa, i za loš standard nam je kriv mentalitet, da se ne lažemo.
Pored hibrida koji su trenutno dostpuni na trzistu, mislim da jos vecu prednost i iskoristivost imaju plug in hibridi za nase uslove.
Vecina njih imaju kapacitet baterije sa realnim dometom 40-50km samo na struju, a poslije nastavljaju voznju na konvencionalan nacin. To u praksi znaci da se npr citavu sedmicu vozi samo na struju (s posla na posao, kupovina, gradske relacije) a vikendom je tu SUS motor za duze ture.
Uslov za posjedovanje ovakvog vozila je posjedovanje garaze ili parking mjesta na kojem ima struja, kako bi se isti mogao puniti za vrijeme mirovanja.
Juka Jebach wrote: ↑26/01/2021 13:42
Sta je to tako jeftin lizing, gledao sam ja vamo na vise lokacija i morao bih 80% plate da odvojim hahahhaha
Nije golf skup nego je tebi mala plata
Da lizing ne bi zavrsio kao pushing, jako je vazno citati i SVA MALA slova, a ne samo velika iz REKLAME.
Obicno se rata pravi atraktivno niskom ili vecim ucescem u startu ili vecom preostalom otkupnom vrijednosti, ako je ima. A ona zavisi da li si isao na operativni ili finansijski lizing. Elem, kako nas zivotno iskustvo uci, obicno ako nesto predobro zvuci, nema nidje...