a svako sto kazu ima pravo na misljenje.
Danasnji "feminizam"
- hadzinicasa
#15276 Re: Danasnji "feminizam"
pa ne znam ko ga je ovdje nazvao fasistom, mozda nisam bas detaljno pratila razgovor, pa sam nesto propustila, za mene je on jedna potpuno nebitna karikatura i ublehas.
- MarlboroGold
#15277 Re: Danasnji "feminizam"
Očigledno da taj revizor baš nije kompetentan da razgovara o toj tematici čim si ga ti uspjela rasturiti sa svojim ublehama 
- piupiu
#15278 Re: Danasnji "feminizam"
@madner
@ExNihilo
Peterson za mene nije intelektualac, već društveni komentator i očigledno nadaren klinički psiholog, s obzirom da je postao guru You Tube masama. Da ima bradu i zamota se u kakvu bijelu ponjavu, proglasili bi ga Mesijom. Zapravo on kao takav nije čak ni problematičan, koliko je problematično to što ga posmatraju kao Bogom danog upravo oni koji traže Mesije, a ne odgovore. Kao što rekoh, postoje stvari u kojima se slažem s njim, cancel culture je jedna od njih; kao nekome ko vjeruje u naučni proces nije mi strana ni njegova argumentacija oko pay gapa - čisto s metodološkog stanovišta. Ali ga nikad ne bih svrstala u red nekog Christophera Hitchensa ili Pascala Brucknera (s kim bi ga neko čak mogao i tematski pokušati uporediti). Potpuno je, zapravo, neintersantan u intelektualnom smislu, osim kao pandan Trumpu, kao propvjednik resentimana. Ja sve čekam ne bi li neko počeo o tome, ali ne ide. Neise.
PS Nije mu loša lista knjiga koje preporučuje raji za čitanje.
@ExNihilo
Peterson za mene nije intelektualac, već društveni komentator i očigledno nadaren klinički psiholog, s obzirom da je postao guru You Tube masama. Da ima bradu i zamota se u kakvu bijelu ponjavu, proglasili bi ga Mesijom. Zapravo on kao takav nije čak ni problematičan, koliko je problematično to što ga posmatraju kao Bogom danog upravo oni koji traže Mesije, a ne odgovore. Kao što rekoh, postoje stvari u kojima se slažem s njim, cancel culture je jedna od njih; kao nekome ko vjeruje u naučni proces nije mi strana ni njegova argumentacija oko pay gapa - čisto s metodološkog stanovišta. Ali ga nikad ne bih svrstala u red nekog Christophera Hitchensa ili Pascala Brucknera (s kim bi ga neko čak mogao i tematski pokušati uporediti). Potpuno je, zapravo, neintersantan u intelektualnom smislu, osim kao pandan Trumpu, kao propvjednik resentimana. Ja sve čekam ne bi li neko počeo o tome, ali ne ide. Neise.
Last edited by piupiu on 26/01/2021 14:32, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#15279 Re: Danasnji "feminizam"
a bice da si u pravu, treba (mi) neko s malo visim intelektualnim kompetencijama. al' nemaMarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 14:08 Očigledno da taj revizor baš nije kompetentan da razgovara o toj tematici čim si ga ti uspjela rasturiti sa svojim ublehama![]()
- MarlboroGold
#15280 Re: Danasnji "feminizam"
Trebala si zvati dale-a da ga strpa među Red Pill rajuhadzinicasa wrote: ↑26/01/2021 14:16a bice da si u pravu, treba (mi) neko s malo visim intelektualnim kompetencijama. al' nemaMarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 14:08 Očigledno da taj revizor baš nije kompetentan da razgovara o toj tematici čim si ga ti uspjela rasturiti sa svojim ublehama![]()
![]()
- ExNihilo
#15281 Re: Danasnji "feminizam"
Online kult koji se okupio oko Petersona može se mjeriti jedino kultom mržnje prema njemu. Tako da o kultu njegovih sljedbenika najmanje mogu govoriti oni koji pripadaju baš ovom drugom kultu, a takvi uglavnom i govore. Koliko je prorok istine prvima, toliko je drugima problematičan jer dira u apsolutne istine koje se ne smiju dirati. Drugim riječima, na snazi su mesijanski i antikrist kompleks podjednako.piupiu wrote: ↑26/01/2021 14:14 @madner
@ExNihilo
Na svakog sljedbenika koji ga naziva ocem i bljuje mržnju prema ženama, dođe jedan "borac za ljudska prava" koji se kleberi jer je ovaj završio na rehabilitaciji. Uostalom, o tome koliko je sve ovo zaista ideološki rat, kako Peterson i tvrdi, najbolje govori dehumanizacija i naslađivanje kroz koje je čovjek prošao kada je u javnost izbila informacija da se navukao na opijate nakon što mu se supruga smrtno razboljela.
Nije Peterson ni prvi ni jedini koji govori to što govori, niti to čini najbolje. Ali on to artikulira najbolje, karizmatičan je i zna komunicirati s masama, a baš takvi ljudi su potrebni da bi ideje došle u fokus. Nekako, kao što smo postali skeptični prema svemu u drugoj polovici 20. stoljeća, tako smo postali skeptični prema karizmatičnim govornicima, valjda zato što nas asociraju na fašizam i komunizam, pa nužno povezujemo govorništvo sa obmanom. No, veliki govornici su bili i Martin Luter King, ili Churchill, pa i Sagan koji je svojim nadahnutim monolozima popularizirao nauku širokim masama.
Što će reći, nije Peterson kriv za ono što govore o njemu, niti mu se da suditi jer je karizmatičan. O Petersonu se jedini može govoriti u kontekstu ideja koje zastupa, a jedino to ovdje niko ne čini.
Last edited by ExNihilo on 26/01/2021 14:51, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#15282 Re: Danasnji "feminizam"
ne kontam ovo podbadanje ni Dejla ni mene!? Sta dobivas s tim? I kako ti se vise da dobacivat' iz zapecka? Lurkas i nasladjujes se uz poneke grupi ovacije. E jest' ti rabota, svaka cast.MarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 14:44Trebala si zvati dale-a da ga strpa među Red Pill rajuhadzinicasa wrote: ↑26/01/2021 14:16a bice da si u pravu, treba (mi) neko s malo visim intelektualnim kompetencijama. al' nemaMarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 14:08 Očigledno da taj revizor baš nije kompetentan da razgovara o toj tematici čim si ga ti uspjela rasturiti sa svojim ublehama![]()
![]()
![]()
Al' sto kaze moj tata
samo naprijed.svaka budala ima svoje veselje
- MarlboroGold
#15283 Re: Danasnji "feminizam"
Moram povremenohadzinicasa wrote: ↑26/01/2021 14:50ne kontam ovo podbadanje ni Dejla ni mene!? Sta dobivas s tim? I kako ti se vise da dobacivat' iz zapecka? Lurkas i nasladjujes se uz poneke grupi ovacije. E jest' ti rabota, svaka cast.MarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 14:44Trebala si zvati dale-a da ga strpa među Red Pill rajuhadzinicasa wrote: ↑26/01/2021 14:16
a bice da si u pravu, treba (mi) neko s malo visim intelektualnim kompetencijama. al' nema![]()
![]()
Al' sto kaze moj tatasamo naprijed.svaka budala ima svoje veselje
- dale cooper
#15284 Re: Danasnji "feminizam"
Govori MLK-a, Sagana pa i Churchilla su zračili optimizmom, inkluzivitetom i vizijama vedrije budućnosti koje su donosile utjehu i nadu
za većinu onih koji su ih slušali. Peterson je, kada se stvari svedu na suštinu, ogorčeni i cinični stari konzervativac što njegova priča
i reflektuje.
za većinu onih koji su ih slušali. Peterson je, kada se stvari svedu na suštinu, ogorčeni i cinični stari konzervativac što njegova priča
i reflektuje.
- dale cooper
#15285 Re: Danasnji "feminizam"
Moraš kada te se ujede za srce?MarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 15:01Moram povremenohadzinicasa wrote: ↑26/01/2021 14:50ne kontam ovo podbadanje ni Dejla ni mene!? Sta dobivas s tim? I kako ti se vise da dobacivat' iz zapecka? Lurkas i nasladjujes se uz poneke grupi ovacije. E jest' ti rabota, svaka cast.
Al' sto kaze moj tatasamo naprijed.svaka budala ima svoje veselje![]()

-
Škobo Habu
#15286 Re: Danasnji "feminizam"
Nabrojani se mogu svesti pod političke lidere, intelektualce ili vizonare. U koju grupu spada Peterson?ExNihilo wrote: ↑26/01/2021 14:48 No, veliki govornici su bili i Martin Luter King, ili Churchill, pa i Sagan koji je svojim nadahnutim monolozima popularizirao nauku širokim masama.
Što će reći, nije Peterson kriv za ono što govore o njemu, niti mu se da suditi jer je karizmatičan. O Petersonu se jedini može govoriti u kontekstu ideja koje zastupa, a jedino to ovdje niko ne čini.
- MarlboroGold
#15287 Re: Danasnji "feminizam"
Nije baš umjesno šprdati se sa njegovim zdravstvenim problemima, ali et
-
Škobo Habu
#15288 Re: Danasnji "feminizam"
Churchill je imao dosta diskutabilnih izjava, u tipičnom duhu britanskog kolonijalizma.dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:04 Govori MLK-a, Sagana pa i Churchilla su zračili optimizmom, inkluzivitetom i vizijama vedrije budućnosti koje su donosile utjehu i nadu
i reflektuje.
To mu se može uzeti kao, recimo, Bolkoviću i Kuljišu feljtonska vivasekcija Mire Furlan.
- dale cooper
#15289 Re: Danasnji "feminizam"
Slažem se.Škobo Habu wrote: ↑26/01/2021 15:15Churchill je imao dosta diskutabilnih izjava, u tipičnom duhu britanskog kolonijalizma.dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:04 Govori MLK-a, Sagana pa i Churchilla su zračili optimizmom, inkluzivitetom i vizijama vedrije budućnosti koje su donosile utjehu i nadu
i reflektuje.
To mu se može uzeti kao, recimo, Bolkoviću i Kuljišu feljtonska vivasekcija Mire Furlan.
- ExNihilo
#15290 Re: Danasnji "feminizam"
Taj isti Churchill čiji su govori "zračili inkluzivitetom" izjavio je:dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:04 Govori MLK-a, Sagana pa i Churchilla su zračili optimizmom, inkluzivitetom i vizijama vedrije budućnosti koje su donosile utjehu i nadu
i reflektuje.
I do not admit for instance, that a great wrong has been done to the Red Indians of America or the black people of Australia. I do not admit that a wrong has been done to these people by the fact that a stronger race, a higher-grade race, a more worldly wise race to put it that way, has come in and taken their place.
Pretpostavljam da je inkluzivitet zračio i kada je lično odobrio korištenje bojnih otrova nad Kurdima, rekavši kako s neciviliziranim plemenima ne može drugačije pričati nego bojnim otrovima. Da ne citiram sve njegove zločine i kontroverze, poenta je kako govorimo o čovjeku koji je istovremeno predvodio i inspirirao borbu protiv nacizma.
Ono što hoću reći, odrastao si čovjek, prestani svijet posmatrati kao bojno polje dobra i zla.
- dale cooper
#15291 Re: Danasnji "feminizam"
Nije, bipolarni poremećaj treba liječiti i treba biti posvećen liječenju, što bi on valjda trebao znati najbolje.MarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 15:14Nije baš umjesno šprdati se sa njegovim zdravstvenim problemima, ali et
- ExNihilo
#15292 Re: Danasnji "feminizam"
S obzirom da je općeprihvaćena definicija intelektualca ona o osobi koja kritički promišlja o društvu, Peterson je svakako intelektualac.Škobo Habu wrote: ↑26/01/2021 15:08Nabrojani se mogu svesti pod političke lidere, intelektualce ili vizonare. U koju grupu spada Peterson?ExNihilo wrote: ↑26/01/2021 14:48 No, veliki govornici su bili i Martin Luter King, ili Churchill, pa i Sagan koji je svojim nadahnutim monolozima popularizirao nauku širokim masama.
- dale cooper
#15293 Re: Danasnji "feminizam"
Inkluzivitet se odnosio na MLK-a i Sagana koje sam i spomenuo prve. Na Churchilla sam mislio uglavnom zbog njegovih govora tokom drugogExNihilo wrote: ↑26/01/2021 15:22Taj isti Churchill čiji su govori "zračili inkluzivitetom" izjavio je:dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:04 Govori MLK-a, Sagana pa i Churchilla su zračili optimizmom, inkluzivitetom i vizijama vedrije budućnosti koje su donosile utjehu i nadu
i reflektuje.
I do not admit for instance, that a great wrong has been done to the Red Indians of America or the black people of Australia. I do not admit that a wrong has been done to these people by the fact that a stronger race, a higher-grade race, a more worldly wise race to put it that way, has come in and taken their place.
Pretpostavljam da je inkluzivitet zračio i kada je lično odobrio korištenje bojnih otrova nad Kurdima, rekavši kako s neciviliziranim plemenima ne može drugačije pričati nego bojnim otrovima. Da ne citiram sve njegove zločine i kontroverze, poenta je kako govorimo o čovjeku koji je istovremeno predvodio i inspirirao borbu protiv nacizma.
Ono što hoću reći, odrastao si čovjek, prestani svijet posmatrati kao bojno polje dobra i zla.
svjetskog rata i mobilizaciji i dizanju britanskog duha na borbu protiv nacističke Njemačke. Poznati su mi njegovi rasistički i kolonijalni
stavovi. Ali mislim da si to i sam mogao skontati. Nego treba upisati koju recku u vječitom nadjebavanju.
- ExNihilo
#15294 Re: Danasnji "feminizam"
Ne znam šta si mislio, ali znam šta si napisao.dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:29Inkluzivitet se odnosio na MLK-a i Sagana koje sam i spomenuo prve. Na Churchilla sam mislio uglavnom zbog njegovih govora tokom drugogExNihilo wrote: ↑26/01/2021 15:22Taj isti Churchill čiji su govori "zračili inkluzivitetom" izjavio je:dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:04 Govori MLK-a, Sagana pa i Churchilla su zračili optimizmom, inkluzivitetom i vizijama vedrije budućnosti koje su donosile utjehu i nadu
i reflektuje.
svjetskog rata i mobilizaciji i dizanju britanskog duha na borbu protiv nacističke Njemačke. Poznati su mi njegovi rasistički i kolonijalni
stavovi. Ali mislim da si to i sam mogao skontati. Nego treba upisati koju recku u vječitom nadjebavanju.
- dale cooper
#15295 Re: Danasnji "feminizam"
Sad znaš, dobio si pojašnjenje. A i složio sam se gore sa Boškom što se tiče Churchillove istorije diskutabilnih stavova i izjava.ExNihilo wrote: ↑26/01/2021 15:30Ne znam šta si mislio, ali znam šta si napisao.dale cooper wrote: ↑26/01/2021 15:29Inkluzivitet se odnosio na MLK-a i Sagana koje sam i spomenuo prve. Na Churchilla sam mislio uglavnom zbog njegovih govora tokom drugogExNihilo wrote: ↑26/01/2021 15:22
Taj isti Churchill čiji su govori "zračili inkluzivitetom" izjavio je:
Last edited by dale cooper on 26/01/2021 15:35, edited 1 time in total.
- madner
#15296 Re: Danasnji "feminizam"
Peterson je intelektualac, nikako nije minus sto ima siri pristup narodnim masama. Koliko puta se meni desilo da neko ogranicen ne shvati sta mu je napisano, jer nisam prilagodio argument publici. Bude to smjesno, covjek se nasmije plebusu, ali tako se ne mjenja drustvena paradigma.
Nekad treba komplikovane misli svesti na jednostavne koncepte, poput tog da u postenom trzistu ocekujemo razlike u plati. Postoji argument iza toga, no nije toliko bitan kao poruka ljudima da zive u postenom drustvu gdje je do njih.
Nekad treba komplikovane misli svesti na jednostavne koncepte, poput tog da u postenom trzistu ocekujemo razlike u plati. Postoji argument iza toga, no nije toliko bitan kao poruka ljudima da zive u postenom drustvu gdje je do njih.
-
Hakiz
#15297 Re: Danasnji "feminizam"
Rečeno je najbolji način da tog revizora pridobijemo za feminističku ideju.hadzinicasa wrote: ↑26/01/2021 14:16a bice da si u pravu, treba (mi) neko s malo visim intelektualnim kompetencijama. al' nemaMarlboroGold wrote: ↑26/01/2021 14:08 Očigledno da taj revizor baš nije kompetentan da razgovara o toj tematici čim si ga ti uspjela rasturiti sa svojim ublehama![]()
![]()
-
Hakiz
#15298 Re: Danasnji "feminizam"
Koliko vidim, ne samo na ovoj temi, imamo sljedeću poziciju:madner wrote: ↑26/01/2021 15:35 Peterson je intelektualac, nikako nije minus sto ima siri pristup narodnim masama. Koliko puta se meni desilo da neko ogranicen ne shvati sta mu je napisano, jer nisam prilagodio argument publici. Bude to smjesno, covjek se nasmije plebusu, ali tako se ne mjenja drustvena paradigma.
1. Grupa kojoj pripadam i ja smo čitali autore sa liste A i prihvatili njihove stavove i mi smo u pravu.
2. Grupa B je čitala autore suprotnih stavova i prihvatila te stavove i oni nisu u pravu, ali mogu komunicirati sa nama.
3. Grupa C nije čitala autoritete niti A niti B, razmišljala je svojom glavom i došla do svojih stavova. Oni su nebrazovani, intelektualno potkapacitirani i nisu na nivou da nas iz grupe A i B mogu pratiti. Mislim, ako iz rukava nisi sposoban izbaciti desetak citata autoriteta nema druge, glup si.
- piupiu
#15299 Re: Danasnji "feminizam"
@ExNihilo Karizmatičan je k'o pepeljara puna opušaka, sorry (ovo sam prvo pročitala, samo skenirah). Chris Hitchens je bio karizmatičan, slušati JP meni je k'o kad te natjeraju da jedeš šparoge. Možda je pitanje ukusa. Nemam sad vremena da sve pročitam i da ti odgovorim kako treba, kasnije ću.
@madner Znači, spretan je komunikator i dobar nastavnik. Intelektualac? Kako za koga. Ikonoklast, možda. Sam za sebe je hiljadu puta rekao da je klinički psiholog. Pošteno, s obzirom da se prema nekim pravcima i temama postavlja potpuno anti-intelektualno. Jahač zeitgeista, definitivno, kao što već rekoh.
@madner Znači, spretan je komunikator i dobar nastavnik. Intelektualac? Kako za koga. Ikonoklast, možda. Sam za sebe je hiljadu puta rekao da je klinički psiholog. Pošteno, s obzirom da se prema nekim pravcima i temama postavlja potpuno anti-intelektualno. Jahač zeitgeista, definitivno, kao što već rekoh.
- ExNihilo
#15300 Re: Danasnji "feminizam"
Dopuštaš da ti (ne)slaganje oboji percepciju. Ja iznimno volim Hitchensa, ali mi nije problem reći da je čovjek toliko mrmljao pri javnim nastupima da je i maternjim govornicima engleskom bio potreban subtitle kad taj progovori. Ili, ako pričamo o anti-intelektualizmu, da mu nije trebalo petljanje s Novim ateistima, gdje je pokazao veću ksenofobiju nego je to Peterson ikada učinio.piupiu wrote: ↑26/01/2021 16:37 @ExNihilo Karizmatičan je k'o pepeljara puna opušaka, sorry (ovo sam prvo pročitala, samo skenirah). Chris Hitchens je bio karizmatičan, slušati JP meni je k'o kad te natjeraju da jedeš šparoge. Možda je pitanje ukusa. Nemam sad vremena da sve pročitam i da ti odgovorim kako treba, kasnije ću.
I onda je Hitchens karizmatičan i intelektualac, a Peterson nije nijedno. Prije će biti da se s prvim samo slažeš.
I hajde da ne tumačimo pojmove po vlastitom nahođenju. Pojam intelektualca ima svoju definiciju, i ista ne glasi: osoba s čijim stavovima se slažem.