Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DEMONIKA

#15226 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

piupiu wrote: 25/01/2021 14:14
Hakiz wrote: 25/01/2021 14:11 Samo da ne prođe tek tako
DEMONIKA wrote: 24/01/2021 08:11
"...da ju je profesor glume silovao u više navrata kada je imala 17.." u više navrata, a 17 godina? vraćaš se po još, sve za biti glumica? :shock:

pa kažu da su se sretale pred vratima znajući šta ih iza vrata čeka :?: ...ali eto bez riječi su išle...starosna dob 17 godina! ne 7, ne 12...!

"The Hunt" bi mogao da vam bar na sekund oči otvori...mada, čisto sumnjam
Predlažem vam oboma da makar nakratko volontirate u nekoj organizaciji koje rade
  • sa žrtvama silovanja
, bar zbog svoje djece, ako ih imate. I da puno, puno čitate o tome. Mislim, ukoliko vas istinski zanima. Ovo gore ne bih komentarisala.
Imam kćer
ni prismrdit nije mogla nigdje ako joj otac ili ja nismo bili na prisutni
stoga
neka vas, glasnogovornika a bez ikakvog pojma o tome šta znači imati ŽENSKO dijete, a onda se bacate na šuplju, napadate sve osim glavnih čimbenika! roditelja
Nisu te djevojke bile silovane u putu u nekoj neosvjetljenoj ulici, napastvovane i zaskočene u mraku! Izbezumljene, bez mogućnosti krika!
Išle su mu na noge, i opet, i opet, i opet!
Time su napravile put ostalim djevojkama da ih se zlostavlja!
Savjest 0 bodova, Gluma 10

DEBA!!

evala vam!
wewa

#15227 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

DEMONIKA wrote: 26/01/2021 10:17
Hakiz wrote: 25/01/2021 14:11 Samo da ne prođe tek tako

Predlažem vam oboma da makar nakratko volontirate u nekoj organizaciji koje rade
  • sa žrtvama silovanja
, bar zbog svoje djece, ako ih imate. I da puno, puno čitate o tome. Mislim, ukoliko vas istinski zanima. Ovo gore ne bih komentarisala.
Imam kćer
stoga
neka vas, glasnogovornika a bez ikakvog pojma o tome šta znači imati ŽENSKO dijete, a onda se bacate na šuplju, napadate sve osim glavnih čimbenika! roditelja
Nisu te djevojke bile silovane u putu u nekoj neosvjetljenoj ulici, napastvovane i zaskočene u mraku! Izbezumljene, bez mogućnosti krika!

DEBA!!

evala vam!
ja nemam zensko dijete, ja imam dvoje zenske djece. i jedno musko.
reci hvala Bogu, sreci, usudu pa se niste suocili s ovakvim iskusenjem.
DEMONIKA

#15228 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

wewa wrote: 26/01/2021 10:19
DEMONIKA wrote: 26/01/2021 10:17

• sa žrtvama silovanja
Imam kćer
stoga

DEBA!!

evala vam!
ja nemam zensko dijete, ja imam dvoje zenske djece. i jedno musko.
reci hvala Bogu, sreci, usudu pa se niste suocili s ovakvim iskusenjem.
ne vjerujem u sreću usud boga oca i iskušenja
piupiu

#15229 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 25/01/2021 15:24
piupiu wrote: 25/01/2021 14:42
Bespotrebno je lijepiti etikete i pričati o feminizmu u ekstremnim kategorijama. Feminizam nije = mizandrija, on nije uperen protiv tebe, ne bavi se učenjem žena da mrze muškarce, nego postoji zbog žena i njihovog položaja u svijetu. Što bi rekli Ameri: "This is not about you."

Freud je bio supernapredan, onda kad je bio. Sad je mLLLLogo nazadan. Ali nije 'zagovarao mizoginiju', nego je stvarno vjerovao u svoje teorije (o inferiornoj ženi)... koje su tada bile mainstream (nisu ni danas daleko od istoga :mrgreen: ).
Nisam ni tvrdio da je feminizam - mizandrija, već da postoje feministkinje za koje je mizandrija legitimno sredstvo borbe.

Ako si čitala knjigu, vjerujem da su stavovi autorice poznatiji nego meni. Ja sam pročitao po koji intervju i prikaz knjige.

Da knjiga ne posjeduje negativan uticaj, ne bi se u cijelu priču uključilo i francusko ministarstvo za ravnopravnost spolova.
Nisam shvatila da pričaš o nekoj specifičnoj knjizi/ženi - o čemu/kome je riječ?

Što se tiče Freuda, i sama znaš da se neke njegove teorija znastveno odbačene i da se konstantno propituju.

No, mene u tom segmentu interesuje zašto je Freud bitan u ovome momentu? Psihologija je napredovala poslije njega na svim poljima, a ti ga i dalje forsiraš kao da je riječ o kvantnoj fizici? Pored Freuda, postoji tu niz filozofa, psihologa i pisaca koje možemo optužiti za mizoginiju, uglavnom onih iz 19. stoljeća, ali su njihovi stavovi irelevantni za ovo o čemu govorimo.

Freud je passe sa svom tom inferornošću, ali je cool čitati "Muškarci, zašto vas mrzim" na plaži?
Znam, naravno da su mu neke teorije zastarjele, ali su u trenutku kad su nastajale bile i zvučale revolucionarne/o u odnosu na 'naučne' istine kojima se hranio svijet do tada. Spominjem ga jer je on bio zgodan primjer za intelektualnog 'mrzitelja žena' u datom trenutku. Dosta feminističke teorije kreće od kritike Freuda; ali nije on sav za baciti, on je udario temelje modernoj socijalnoj psihologiji - mislim, sam koncept kolektivne (pod)svijesti i teorija psihosocijalnog razvoja su u temeljima nekih od najvažnijih teorija o društvu.
DEMONIKA

#15230 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

piupiu wrote: 25/01/2021 14:05
ExNihilo wrote: 23/01/2021 08:17 Ali bato, zato se ti trebaš izviniti za genocid u Ruandi, progon američkog domorodačkog stanovništva, i Miku.
Prejeftina je ova vrsta cinizma za tako pametnog čovjeka.
Taman je takva kakva treba biti, za pojedine čitače, njima upućena
na tom nivou
sumnjam da dopire...
Škobo Habu

#15231 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 26/01/2021 10:10
Ma, Škobo, ne dogadja se sve na nivou individualne svijesti; pola toga je utkano u podsvijest, u odgoj, u kulturološki kalup... Ne sjedne frajer da razmišlja - 'Da vidimo zašto meni smetaju ženska prava?', nego ima izgradjen sistem vrijednosti i psihološke mehanizme koji operiraju na kolektivnom i podsvjesnom nivou, kao i svaki sistem predrasuda - rasni, etnički, itd.
Ja imam osjećaj da je ovdje, otprilike, riječ o "mind games" između određenih forumaša. Više klasično oponiranje, čisto iz adeta, a ne neka mizoginija.

Meni, lično, nikakava ženska prava ne smetaju, osim što mi ide ta podjela na živce, jer su to ljudska prava i tako ih treba gledati.
Jednostavno, nekada to insistiranje na ženskim pravima zapara uši, pa se stekne dojam kako su, zapravo, žene te koje su najugroženije na planeti.

Meni smeta, govorim konkretno o ovim našim prostorima, taj malograđanski realizam i svjetonazor u kojem glumice protestuju zbog činjenice da su na ASU polagali "držanje tijela" u donjem vešu, dok studenti sa DIF-a, među kojima je bilo i žena, uopšte ne problematiziraju jedan takav metodoški pristup, jer im je to bilo obavezujuće.

Mene interesuje jedna druga stvar, a to je dokle će ovo svakodnevno moralisanje odvesti cijelu stvar. Možda u sasvim neočekivanu krajnost. Ako neko ima problem sa skidanjem u branši tipa glumačke, onda je izabrao pogrešan poziv. Ako je iko iznio teret "seksualnog oslobađanja" u prošlom stoljeću to su bile glumice. Pogledaj, recimo, Romy Schneider. Znaš li i jednu ulogu u kojoj nije naga?

Živjeli smo u dobu u kojem je biti sex simbol, kako muški, tako i ženski, bilo privilegija, status moći. Glumci su rušili tabue. Sad se ovdašnji glumci, odnosno glumice, bune zbog "prenaglašene seksualnosti"!?

O.k onda. Ali ako ti na prijemnom ne želiš izaći u donjem vešu, onda sutra svaki onaj konzervativac ima pravo da napadne neku oskudno obučenu curu kojoj viri grudnjak ili tange u tramvaju, jer se to kosi sa njegovim poimanjem "prenaglašene seksualnosti" u društvu.
piupiu

#15232 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 26/01/2021 10:33
piupiu wrote: 26/01/2021 10:10
Ma, Škobo, ne dogadja se sve na nivou individualne svijesti; pola toga je utkano u podsvijest, u odgoj, u kulturološki kalup... Ne sjedne frajer da razmišlja - 'Da vidimo zašto meni smetaju ženska prava?', nego ima izgradjen sistem vrijednosti i psihološke mehanizme koji operiraju na kolektivnom i podsvjesnom nivou, kao i svaki sistem predrasuda - rasni, etnički, itd.
Ja imam osjećaj da je ovdje, otprilike, riječ o "mind games" između određenih forumaša. Više klasično oponiranje, čisto iz adeta, a ne neka mizoginija.

Meni, lično, nikakava ženska prava ne smetaju, osim što mi ide ta podjela na živce, jer su to ljudska prava i tako ih treba gledati.
Jednostavno, nekada to insistiranje na ženskim pravima zapara uši, pa se stekne dojam kako su, zapravo, žene te koje su najugroženije na planeti.

Meni smeta, govorim konkretno o ovim našim prostorima, taj malograđanski realizam i svjetonazor u kojem glumice protestuju zbog činjenice da su na ASU polagali "držanje tijela" u donjem vešu, dok studenti sa DIF-a, među kojima je bilo i žena, uopšte ne problematiziraju jedan takav metodoški pristup, jer im je to bilo obavezujuće.

Mene interesuje jedna druga stvar, a to je dokle će ovo svakodnevno moralisanje odvesti cijelu stvar. Možda u sasvim neočekivanu krajnost. Ako neko ima problem sa skidanjem u branši tipa glumačke, onda je izabrao pogrešan poziv. Ako je iko iznio teret "seksualnog oslobađanja" u prošlom stoljeću to su bile glumice. Pogledaj, recimo, Romy Schneider. Znaš li i jednu ulogu u kojoj nije naga?

Živjeli smo u dobu u kojem je biti sex simbol, kako muški, tako i ženski, bilo privilegija, status moći. Glumci su rušili tabue. Sad se ovdašnji glumci, odnosno glumice, bune zbog "prenaglašene seksualnosti"!?

O.k onda. Ali ako ti na prijemnom ne želiš izaći u donjem vešu, onda sutra svaki onaj konzervativac ima pravo da napadne neku oskudno obučenu curu kojoj viri grudnjak ili tange u tramvaju, jer se to kosi sa njegovim poimanjem "prenaglašene seksualnosti" u društvu.
Mogu li ja tebi postaviti kontra-pitanje? Zašto milioni frajera svršavaju na Jordana Petersona i njegovu teoriju da žene žele da muškarac brutalno dominira njima - pazi tu konstrukciju, ne samo da dominira, nego da brutalno dominira? Ja bih kod te rečenice ugasila video i otišla na drugu temu; ali, eto, čovjek je svjetski megastar medju muškinjem. Zašto?
DEMONIKA

#15233 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

Mogu li ja tebi postaviti kontra-pitanje? Zašto milioni frajera svršavaju na Jordana Petersona i njegovu teoriju da žene žele da muškarac brutalno dominira njima - pazi tu konstrukciju, ne samo da dominira, nego da brutalno dominira?

Molim link gdje dotični to kaže!
hvala

ovdje se zbilja u svrhu feminizma prelaze sve normalne granice
fuj
piupiu

#15234 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

DEMONIKA wrote: 26/01/2021 10:38 Mogu li ja tebi postaviti kontra-pitanje? Zašto milioni frajera svršavaju na Jordana Petersona i njegovu teoriju da žene žele da muškarac brutalno dominira njima - pazi tu konstrukciju, ne samo da dominira, nego da brutalno dominira?

hvala

fuj
Last edited by piupiu on 26/01/2021 10:44, edited 1 time in total.
DEMONIKA

#15235 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

piupiu wrote: 26/01/2021 10:40
DEMONIKA wrote: 26/01/2021 10:38 Mogu li ja tebi postaviti kontra-pitanje? Zašto milioni frajera svršavaju na Jordana Petersona i njegovu teoriju da žene žele da muškarac brutalno dominira njima - pazi tu konstrukciju, ne samo da dominira, nego da brutalno dominira?

hvala

fuj
dobra si
kao teoretičari zavjere kad sve izvade iz konteksta za svoju dobit i odrade 10sekundni klip
ajde piu možeš ti to bolje! :nasolji:
wewa

#15236 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

evo, da nije s twittera:

Jordan Peterson also became famous as a right-wing internet celebrity who claimed that feminists have “an unconscious wish for brutal male domination” , referred to developing nations as “pits of catastrophe” in a speech to a Dutch far-right group, and he also told a Times reporter that he supported “enforced monogamy.”
piupiu

#15237 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

DEMONIKA wrote: 26/01/2021 10:43
piupiu wrote: 26/01/2021 10:40

hvala

fuj
dobra si
kao teoretičari zavjere kad sve izvade iz konteksta za svoju dobit i odrade 10sekundni klip
ajde piu možeš ti to bolje! :nasolji:
Zna on jako dobro šta priča kao klinički psiholog, ništa tu nije izvadjeno iz konteksta.
ExNihilo

#15238 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Neozbiljno je Petersona svesti na ovu izjavu.
piupiu

#15239 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 26/01/2021 10:47 Neozbiljno je Petersona svesti na ovu izjavu.
Koliko je i neozbiljno feminizam svoditi na 'unconscious wish for brutal male domination'. :|
DEMONIKA

#15240 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

wewa wrote: 26/01/2021 10:45 evo, da nije s twittera:

Jordan Peterson also became famous as a right-wing internet celebrity who claimed that feminists have “an unconscious wish for brutal male domination” , referred to developing nations as “pits of catastrophe” in a speech to a Dutch far-right group, and he also told a Times reporter that he supported “enforced monogamy.”
lol ovakve kvote nalazim na teoriji zavjera o vakcinama
de se ba uozbiljite
ali zbilja, stavljate linkove stranica koje su priznate kao na stranice od Davida Ickea :run:
wewa

#15241 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

izes mentalno nestabilnog gurua.
DEMONIKA

#15242 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

wewa wrote: 26/01/2021 10:52 izes mentalno nestabilnog gurua.
Neozbiljan im je pokret svakako

ne samo neozbiljan, nego i opasan
ExNihilo

#15243 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 26/01/2021 10:49
Koliko je i neozbiljno feminizam svoditi na 'unconscious wish for brutal male domination'. :|
Nije sveo feminizam kao pokret na tu dimenziju, nego je bio odgovor na pitanje zašto društva za zaštitu žena na Zapadu ne progovaraju češće o kršenju tih prava u islamskom svijetu. Što je još uvijek ofrlje izjava, ali svesti Petersona na istu je gebelovska diskreditacija.

Ali uvijek mi je simpatično vidjeti s koliko histerije feministkinje pristupaju njegovom liku i djelu, što otprilike govori koliko češto pogodi metu.
DEMONIKA

#15244 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

wewa wrote: 26/01/2021 10:52 izes mentalno nestabilnog gurua.
Kad si ono dno dna, pa ti je ovo fraza godine
izes mentalno "stabilne" izrode svake vrste koji se pucaju svim i svačim godinama, hodaju sa perikama naokolo, handre se gdje stigmu i ne stignu, izrodi :mrgreen:

a eto tebe da spočitavaš nekome koliko je stabilan! :run:
broj dva

#15245 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

Je li ja mogu biti feminista ako vjerujem da postoje samo dva roda, muski i zenski ?
Jordan je popularan jer je na kulturan i inteligentan nacin (za razliku od vecine desnice) zauzeo stav protiv nekih stvari.
Recimo protiv bezuslovnog prihvatanja feministickog narativa o nejednakosti, protiv cancel culture, protiv zakonom mandatiranih zamjenica i slicnog postmodernog politcki korektnog sranja.
Licno i dalje smatram da je PC bullsih i dalje bolje od alternative (koja se svodi na desicarski nacin razmisljanja, zabrane, lincovanje" i slicno) ali bi stvarno volio i kada bi politicka korektnost i ljevica bili malo vise relevantni i blizi ljudima.
Koga boli kita hoce li nova BBC serija o engelskim kraljevima biti puna obojenih LGBT glumaca i glumica, nije stvar u tome.
Škobo Habu

#15246 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 26/01/2021 10:36
Mogu li ja tebi postaviti kontra-pitanje? Zašto milioni frajera svršavaju na Jordana Petersona i njegovu teoriju da žene žele da muškarac brutalno dominira njima - pazi tu konstrukciju, ne samo da dominira, nego da brutalno dominira? Ja bih kod te rečenice ugasila video i otišla na drugu temu; ali, eto, čovjek je svjetski megastar medju muškinjem. Zašto?
Ne svršavam na Jordana Petersona, tako da ne vidim nikakvu obavezu da ti odgovorim. Čak nemam pojima ko je dotični?
DEMONIKA

#15247 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

ExNihilo wrote: 26/01/2021 10:57
piupiu wrote: 26/01/2021 10:49
Nije sveo feminizam kao pokret na tu dimenziju, nego je bio odgovor na pitanje zašto društva za zaštitu žena na Zapadu ne progovaraju češće o kršenju tih prava u islamskom svijetu. Što je još uvijek ofrlje izjava, ali svesti Petersona na istu je gebelovska diskreditacija.

Ali uvijek mi je simpatično vidjeti s koliko histerije feministkinje pristupaju njegovom liku i djelu, što otprilike govori koliko češto pogodi metu.
:kiss:
wewa

#15248 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

broj dva wrote: 26/01/2021 10:58 Je li ja mogu biti feminista ako vjerujem da postoje samo dva roda, muski i zenski ?
Jordan je popularan jer je na kulturan i inteligentan nacin (za razliku od vecine desnice) zauzeo stav protiv nekih stvari.
Recimo protiv bezuslovnog prihvatanja feministickog narativa o nejednakosti, protiv cancel culture, protiv zakonom mandatiranih zamjenica i slicnog postmodernog politcki korektnog sranja.
Licno i dalje smatram da je PC bullsih i dalje bolje od alternative (koja se svodi na desicarski nacin razmisljanja, zabrane, lincovanje" i slicno) ali bi stvarno volio i kada bi politicka korektnost i ljevica bili malo vise relevantni i blizi ljudima.
Koga boli kita hoce li nova BBC serija o engelskim kraljevima biti puna obojenih LGBT glumaca i glumica, nije stvar u tome.
da odgovorim na ovo pitanje gore:
da, svakako.
piupiu

#15249 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 26/01/2021 10:58
piupiu wrote: 26/01/2021 10:36
Ne svršavam na Jordana Petersona, tako da ne vidim nikakvu obavezu da ti odgovorim. Čak nemam pojima ko je dotični?
Drago mi je da nemaš, mada bi mi bilo draže da imaš, pa da mi kažeš svoje mišljenje o tome. Samo mi nije jasno kako je ova uopštena rasprava postala rasprava o tebi, ne pitam tebe o tebi, nego o fenomenu gdje milioni ljudi podržavaju čovjeka sa vrlo diskutabilnim tezama, koje su slučajno relevantne za ovu temu.
Login7777

#15250 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Login7777 »

Lik je legendaran.
Post Reply