Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Trappist

#2401 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 14:22
Trappist wrote: 25/01/2021 14:19
Mogy87 wrote: 25/01/2021 14:06 @apsidejzi je skolski u pravu. Evo on zivi u drzavi gdje se takve stvari ljudima komuniciraju na dnevnoj osnovi. I da, na osnovu R0 faktora imamo dobru predstavu koji je to procenat. E sad da li je 70, 80 ili vise % to je pitanje.

Slazem se i s djelom da kad se osobama u zapadnim zemljama omoguci da se vakcinise ko zeli da ce se stvari privesti kraju. Jer koga briga sto tamo u nekoj Bosni (slobodno umetni zemlju mimo Zapadnog svijeta) umire od COVIDA.

Ono cega je i forumas sigurno svjestan (sto na kraju krajeva i navodi u postu) je da je ta njegova pretpostavka o "idealnom scenariju" vrlo nerealna. Prije da ce biti ova varijanta "mi smo sebe zastitili, a vi ostali kako znate i umijete.
Znaci i ti hobi strucnjak tvrdis da ce drzave vakcinisati 100% svoje stanovnistvo? Beba cim se rodi odmah boca u guzu protiv covid-a ? :run:
Procitaj boldirano. A mozes se vratiti stranicu nazad gdje sam bas pisala o vakcinaciji djece.

I vakcina se daje u ruku intramuskularno.
Ne zelim da se vracam, nadovezala si se sama na temu koju sam vodio s tim likom. Zasto je vakcinacija 100% stanovnistva idealan scenarij? Je li se prije u pandemijama moralo vakcinisati 100% stanovnistva ? Nebuloze izjavljujete svakodnevno, ali ovo je jedna od najvecih. U BIH brze padaju brojevi nego u UK ili Izraelu a imamo 0 vakcinisanih :-)
Mogy87

#2402 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Trappist wrote: 25/01/2021 14:32
Mogy87 wrote: 25/01/2021 14:22
Trappist wrote: 25/01/2021 14:19
Znaci i ti hobi strucnjak tvrdis da ce drzave vakcinisati 100% svoje stanovnistvo? Beba cim se rodi odmah boca u guzu protiv covid-a ? :run:
Procitaj boldirano. A mozes se vratiti stranicu nazad gdje sam bas pisala o vakcinaciji djece.

I vakcina se daje u ruku intramuskularno.
Ne zelim da se vracam, nadovezala si se sama na temu koju sam vodio s tim likom. Zasto je vakcinacija 100% stanovnistva idealan scenarij? Je li se prije u pandemijama moralo vakcinisati 100% stanovnistva ? Nebuloze izjavljujete svakodnevno, ali ovo je jedna od najvecih. U BIH brze padaju brojevi nego u UK ili Izraelu a imamo 0 vakcinisanih :-)
"Idealan scenarij" je eradikacija virusa. Kad se kontinuirano vakcinise odgovarajuci procenat stanovnistva virus nema novih domacina i nestane. Epidemija se pod kontrolom drzi ako odredjeni procenat stanovnistva ima imunitet (bilo vakcinom bilo preboljevanjem). Koje to procenat zavisi od toga koliko se virus brzo prenosi (mjeri se RO faktorom). Sto se lakse prenosi (veci RO faktor) to veci procenat stanovnistva mora imati antitijela. Kad se to postigne imamo kolektivni imunitet. To je teorija.

Ovaj virus nije dobar kandidat za eradikaciju iz x razloga.
I nikad se nece vakcinisati 100% populacije bilo kojom vakcinom. Posebno ovom koja niti je testirana na djeci niti (ja licno mislim) da ce roditelji biti pretjerano motivisani da vakcinisu djecu i kad se zavrse testiranja.
apsidejzi

#2403 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by apsidejzi »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 14:06 @apsidejzi je skolski u pravu. Evo on zivi u drzavi gdje se takve stvari ljudima komuniciraju na dnevnoj osnovi. I da, na osnovu R0 faktora imamo dobru predstavu koji je to procenat. E sad da li je 70, 80 ili vise % to je pitanje.

Slazem se i s djelom da kad se osobama u zapadnim zemljama omoguci da se vakcinise ko zeli da ce se stvari privesti kraju. Jer koga briga sto tamo u nekoj Bosni (slobodno umetni zemlju mimo Zapadnog svijeta) umire od COVIDA.

Ono cega je i forumas sigurno svjestan (sto na kraju krajeva i navodi u postu) je da je ta njegova pretpostavka o "idealnom scenariju" vrlo nerealna. Prije da ce biti ova varijanta "mi smo sebe zastitili, a vi ostali kako znate i umijete.
To je to. Nazalost. Na kraju ce pobijediti ekonomski razlozi kao i uvijek. To sto cemo imati virus za vijeke vijekova nikoga nije briga. Bitno je da prestane lokalna epidemija a ona ce prestati kada svedemo R0<1 tj kad vise od cca 70% bude vakcinisano. Ono sto je meni tuzno u svemu ovome jeste da ako ja danas dobijem koronu, najvjerovatnije necu imati vecih problema. Vjerovatno je ne bih ni osjetio. Kao ni vecina onih sto preferiraju ekonomiju nad humanizmom. Medjutim, za 30-40 godina ja cu biti star i bicu rizicna kategorija a virus ce i dalje biti tu jer ga ove godine nismo zaustavili na globalnom nivou. Ostavicemo mu rezervoare koji ce se siriti tamo vamo po cijeloj planeti. Zapadne zemlje ce imati godisnju statistiku umrlih od gripe, korone, srcanih urada i sl. I to je to. Neko ce od nas nekada otici negdje gdje je trenutni rezervoar, donijece virus svojim roditeljima i tako... s vrmeena na vijrme ce oni umirati od korone i zivot tece dalje. Vjerovatno ce biti sezonska vakcina kao protiv gripe i ako je zaboravis uzeti a djeca ti otputuju negdje i donesu virus... valja ti umrijeti gusenjem... Nadat se da ce u medjuvremenu smisliti neki lijek.

Zalosno je to sto ce covjek morati biti na oprezu za 30 godina jer smo danas bili sebicni i nismo se htjeli zastiti. No sta da se radi...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2404 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Kazu Spunik i Sinopharm dobijaju odobrenje od EMA (nezvanicno) @Mogy87
Mogy87

#2405 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

_BataZiv_0809 wrote: 25/01/2021 15:23 Kazu Spunik i Sinopharm dobijaju odobrenje od EMA (nezvanicno) @Mogy87
Rusi su prije par dana objavili da su "sjeli za sto" s predstavnicima EMA. Vrlo brzo iz EMA je doslo saopstenje da nisu zapoceli rolling review vec da su samo razgovarali o tome. Jako bi me radovala vijest da podnesu aplikaciju jer bi to znacilo kontrolu i vecu transparetnost.

Za Sinovac zaista ne znam nista, osim da nisu sluzbeno aplicirali.

Sto vise odobrenih vakcina koje su sigurne i efikasne to bolje.
Mogy87

#2406 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

apsidejzi wrote: 25/01/2021 15:20

To je to. Nazalost. Na kraju ce pobijediti ekonomski razlozi kao i uvijek. To sto cemo imati virus za vijeke vijekova nikoga nije briga. Bitno je da prestane lokalna epidemija a ona ce prestati kada svedemo R0<1 tj kad vise od cca 70% bude vakcinisano. Ono sto je meni tuzno u svemu ovome jeste da ako ja danas dobijem koronu, najvjerovatnije necu imati vecih problema. Vjerovatno je ne bih ni osjetio. Kao ni vecina onih sto preferiraju ekonomiju nad humanizmom. Medjutim, za 30-40 godina ja cu biti star i bicu rizicna kategorija a virus ce i dalje biti tu jer ga ove godine nismo zaustavili na globalnom nivou. Ostavicemo mu rezervoare koji ce se siriti tamo vamo po cijeloj planeti. Zapadne zemlje ce imati godisnju statistiku umrlih od gripe, korone, srcanih urada i sl. I to je to. Neko ce od nas nekada otici negdje gdje je trenutni rezervoar, donijece virus svojim roditeljima i tako... s vrmeena na vijrme ce oni umirati od korone i zivot tece dalje. Vjerovatno ce biti sezonska vakcina kao protiv gripe i ako je zaboravis uzeti a djeca ti otputuju negdje i donesu virus... valja ti umrijeti gusenjem... Nadat se da ce u medjuvremenu smisliti neki lijek.

Zalosno je to sto ce covjek morati biti na oprezu za 30 godina jer smo danas bili sebicni i nismo se htjeli zastiti. No sta da se radi...
A nisu to samo ekonomski razlozi vec brutalno receno cinjenica da virus ubija (velikom vecinom) slabe i nemocne. Ocigledno kao drustvo nismo dosegli taj civilizacijski iskorak da zrtvujemo neke stvari da ih zastitimo (sad ce paljba).

Sto napisa jedan drugi forumas: upravo cinjenica da ima "nisku" smrtnost je dovela do toga da se ovako siri.

A upravo je u tome kvaka: zivot toliko brzo leti da cemo za treptaj oka mi biti ugrozena kategorija za neku bolest.

A nauka i medicina svakim danom napreduju sve vise. Cinjenica da je covjecanstvo doseglo taj stepen razvoja da smo u stanju ponuditi vise vakcina koje su sigurne i efikasne u ovako kratkom roku je fascinantna. Ne sumnjam da cemo imati jos koji as u rukavu. Jer ipak najopasniji "virus" na planeti smo upravo mi :mrgreen:
Trappist

#2407 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 15:44
apsidejzi wrote: 25/01/2021 15:20

A nisu to samo ekonomski razlozi vec brutalno receno cinjenica da virus ubija (velikom vecinom) slabe i nemocne. Ocigledno kao drustvo nismo dosegli taj civilizacijski iskorak da zrtvujemo neke stvari da ih zastitimo (sad ce paljba).

Sto napisa jedan drugi forumas: upravo cinjenica da ima "nisku" smrtnost je dovela do toga da se ovako siri.

A upravo je u tome kvaka: zivot toliko brzo leti da cemo za treptaj oka mi biti ugrozena kategorija za neku bolest.

A nauka i medicina svakim danom napreduju sve vise. Cinjenica da je covjecanstvo doseglo taj stepen razvoja da smo u stanju ponuditi vise vakcina koje su sigurne i efikasne u ovako kratkom roku je fascinantna. Ne sumnjam da cemo imati jos koji as u rukavu. Jer ipak najopasniji "virus" na planeti smo upravo mi :mrgreen:
99.6% zarazenih ima blage ili nikakve simptome, 0.4% teske simptome.
apsidejzi

#2408 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by apsidejzi »

Trappist wrote: 25/01/2021 15:59 99.6% zarazenih ima blage ili nikakve simptome, 0.4% teske simptome.
Sve su to lijepe brojke dok u njima nije neko tvoj ili ti... Onda je 100%

PS: Brojke su netacne. 5% mora u bolnicu a 1% ima tesku sliku...
Naslovnica

#2409 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Manite se patetike.
Ne može se zaštiti svaki stanovnik planete zemlje.
1 od 9 stanovnika planete je permanentno gladan.
Godišnje u svijetu umre 3.1 miliona djece ispod 5 godina - zbog gladi.
Pandemija će proći ali će djeca ispod 5 godina i dalje umirati, u milionima.
Toliko o zabrinutosti i licemjerju.
Trappist

#2410 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

apsidejzi wrote: 25/01/2021 16:02
Trappist wrote: 25/01/2021 15:59 99.6% zarazenih ima blage ili nikakve simptome, 0.4% teske simptome.
Sve su to lijepe brojke dok u njima nije neko tvoj ili ti... Onda je 100%

PS: Brojke su netacne. 5% mora u bolnicu a 1% ima tesku sliku...
To vrijedi i za sve ostale sfere zivota, saobracajne nesrece, rakovi pluca, hiv, gripa, itd...
Mogy87

#2411 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:10 Manite se patetike.
Ti poduzimas neke konkretne aktivnosti da to promijenis ili te sirote ljude i djecu koristis da dokazes drugima da su licemjeri?
Naslovnica

#2412 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 16:14
Ti poduzimas neke konkretne aktivnosti da to promijenis ili te sirote ljude i djecu koristis da dokazes drugima da su licemjeri?
Ne, a ti?
Mogy87

#2413 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:16
Ne, a ti?
E pa onda si jednako licemjeran.
Naslovnica

#2414 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 16:16

Ne, a ti?
Nisam.
Ja ne pričam da je jedan ljudski život vrijedan da svijet treba da stane, dapače.
Zbog toga ste me i napadali.
Ja nisam licemjeran, upravo obrnuto od toga.
Ja sam surovo realan.
Mogy87

#2415 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:18
Ne, a ti?
Nisam.
Ja ne pričam da je jedan ljudski život vrijedan da svijet treba da stane, dapače.
Ja sam surovo realan.
Ako ne pomazes tim ljudima onda njihovu nesrecu koristis kao argument u raspravi. To je licemjerno. Jer koristis unesrecene ljude za "poene" na forumu.
red evil

#2416 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

Ne, a ti?
Nikad nisi nekom siromahu na ulici dao marku?
Naslovnica

#2417 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 16:20
Nisam.
Ja sam surovo realan.
Ako ne pomazes tim ljudima onda njihovu nesrecu koristis kao argument u raspravi. To je licemjerno. Jer koristis unesrecene ljude za "poene" na forumu.
To je tvoje stanovište i pogled.
Ja se ne slažem s tim.
Naslovnica

#2418 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 25/01/2021 16:21

Ne, a ti?
Nikad nisi nekom siromahu na ulici dao marku?
Znao sam ponekad dati nani ili dedi, vidi se ko je u potrebi ako ko prosi zbog biznisa, i to je to.
Zašto pitaš?
Mogy87

#2419 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:24

Nisam.
Ja sam surovo realan.
Ja se ne slažem s tim.
Da li si naveo njihovu nesrecu kao argument u raspravi da potkrijepis tvrdnju da smo mi licemjeri: da

Da li radis nesto da promijenis status tih nesretnih ljudi: ne

Pa sta su ti drugo nego argument u raspravi?
Znas to sto ti njih spominjes da "dokazes" da sam ja licemjerna ne pomaze tim ljudima?
laik1981

#2420 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by laik1981 »

Mjesec dana od pocetka vakcinacije u EU i do sada je vakcinisano blizu 8,5 miliona ljudi sto cini ispod 2% ukupne populacije. Ovim tempom se za pola godine nece stici vakcinisati ni ugrozene kategorije, a na red ce doci revakcinacija onih koji su prvi vakcinisani..
Mogy87

#2421 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Moderna objavila podatke o efikasnosti protiv novih sojeva. Efikasan protiv britanskog soja, djelimicno protiv juznoafrickog (ali jos uvijek dovoljno). Vec rade na boosteru za "ne daj Boze". Jako je mali uzorak, ali nisu lose vijesti.

Moderna’s vaccine is effective against new variants of the coronavirus that have emerged in Britain and South Africa, the company announced on Monday. But it appears to be less protective against the variant discovered in South Africa, and so the company is developing a new form of the vaccine that could be used as a booster shot against that virus.

“We’re doing it today to be ahead of the curve should we need to,” Dr. Tal Zaks, Moderna’s chief medical officer, said in an interview. “I think of it as an insurance policy.”

He added, “I don’t know if we need it, and I hope we don’t.”

The British variant had no impact on the levels of neutralizing antibodies — the type that can disable the virus — produced after vaccination. But with the South African form, there was a sixfold reduction in those levels.

Even so, the company said, those antibodies “remain above levels that are expected to be protective.”

https://www.nytimes.com/2021/01/25/heal ... C-UqGRHooo
Naslovnica

#2422 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 25/01/2021 16:28
Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:24
Ja se ne slažem s tim.
Da li si naveo njihovu nesrecu kao argument u raspravi da potkrijepis tvrdnju da smo mi licemjeri: da

Da li radis nesto da promijenis status tih nesretnih ljudi: ne

Pa sta su ti drugo nego argument u raspravi?
Znas to sto ti njih spominjes da "dokazes" da sam ja licemjerna ne pomaze tim ljudima?
Naravno da im ne pomaže. Niti im pomažemo ni ti ni ja.
Oni će svakako umrijeti.
Ja nisam licemjeran i ne govorim da cijeli svijet mora stati da ne bi umrlo 2.3 miliona tih koji su umrli od početka epidemije, dok svake godine umre 3.1 milion djece do 5 godina, od gladi, i niko se ne počeše od vas na forumu, niti izrazi zabrinutost.
Ako vam je toliko stalo do ljudskih života, onda bi borba protiv gladi i ovih dječijih tragedija trebala da bude važnija od borbe za živote ovih prvih.
Naslovnica

#2423 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 25/01/2021 16:34 Mjesec dana od pocetka vakcinacije u EU i do sada je vakcinisano blizu 8,5 miliona ljudi sto cini ispod 2% ukupne populacije. Ovim tempom se za pola godine nece stici vakcinisati ni ugrozene kategorije, a na red ce doci revakcinacija onih koji su prvi vakcinisani..
Manje od 0.9% svjetske populacije je vakcinisano.
Taman da se vakcinošemo 10 puta većim intenzitetom, to je 10% za nepuna 2 mjeseca.
A potrebno je 14 milijardi, kako onaj reče.
red evil

#2424 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:26 Znao sam ponekad dati nani ili dedi, vidi se ko je u potrebi ako ko prosi zbog biznisa, i to je to.
Zašto pitaš?
Pa eto vidiš da brineš o siromašnima i da pokušavaš da riješiš taj problem. Da imaš više para i mogućnosti više bi pomagao. :mrgreen:
Naslovnica

#2425 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 25/01/2021 16:40
Naslovnica wrote: 25/01/2021 16:26 Znao sam ponekad dati nani ili dedi, vidi se ko je u potrebi ako ko prosi zbog biznisa, i to je to.
Zašto pitaš?
Pa eto vidiš da brineš o siromašnima i da pokušavaš da riješiš taj problem. Da imaš više para i mogućnosti više bi pomagao. :mrgreen:
Ne brinem vala, vjeruj mi.
Imam dovoljno svojih briga i dubioza.
Ali se bar ne pretvaram da mi je stalo i da sam nešto zabrinut.
Locked