Eh upravo to nam treba biti strategija. Odvracanje buducih migranata da uopste krecu na put preko Bosne. Zamislite situaciju da su otvorili Biru, pa ja garantujem da bi svi migranti navalili na Bihac, a vjerujem da desavanja na Lipi su ih odvratili sad za sad da krecu za Bihac.high_volume wrote: ↑24/01/2021 12:47 Ako BiH ne može zločeste migrante protjerati iz države, neka ih smjesti u zatvore, osudi ih adekvatnom kaznom, pa kad se među migrantima pročuje da zbog svog ponašanja mogu biti zatvorenici, vjerujem da će mnogi promisliti prije...
Svi smo gledali TikTok snimke migranta, svi ti snimici ohrabljuju buduce migrante, oni su svi dobro uvezani. Da se samo medju migrantima u Srbiji procuje da ce biti uhapseni i zatvoreni i da nema landaranja po ulicama, cisto sumnjam da bi oni kretali preko Drine, ili bi mozda krenuli, ali definitvno ne bi landarali po ulicama, vec bi se krili kao sto to rade po Hrvatskoj kad predju granicu.
Juce citam neki tekst NVO placenika i ljudi se tamo zale kako Madjarska stavlja preostru zicu na granici, pa mnogi migranti prilikom prelaska budu povrijedjeni i oni upozoravaju Madjarsku da to ne radi, mozes misliti njihove logike.
Ja bih probleme sa migrantima rijesio na sljedeci nacin, napravio bi neki kamp zatvorenog tipa, udaljen od lokalnog stanovnistva(livanjsko ili duvanjsko polje) i zatvorio sve migrante tu koji su bez dokumenata i dao im sljedeci izbor:
1. Pisite zemaljama u koje ste se uputili, ukoliko vas oni zele primiti mi cemo im platiti karte do te zemlje(sa placanjem ovih karti, BiH bi pokazala humanost)
2. Ukoliko vas nijedna zemlja ne zeli primiti, imate mogucnost da se vratite u maticnu zemlju, drzava BiH ce platiti charter letove, sve o nasem trosku. Ovo bi bilo malo komplikovano za izvesti, zbog utvrdjivanja identiteta, da li bi maticne zemlje htjele primiti ove ljude, ali mislim da bi se moglo naci rjesnje.
3. Migranti bi bili zatvoreni u tom kampu do daljnjeg tj. sve dok se ne bi uspunila jedan od dva prethodna uvjeta, znaci nema izlaska iz tog kampa, nema landaranja po ulicama, nema prodaje maramica na semforima, nema pokusaja prelaska granice i ako treba neka bude to njihov cijeli zivot.
Takodjer ovo gore ne bi primjenjivo nad ljudima koji su trazili azil u BiH, sa njima bi postupao sve u skladu sa zakonom o azilu, ali migranata koji su trazili azil u BiH je mali broj, a najveci broj je onih koji niti su trazili azil, niti su usli legalno preko granice.