Nesto cijena, dimenzija, naziva i kolicine mateirjala sam vec naveo.
Sad je vrijeme malo o cijenama gradje i "ruku".
Specifikacija potrebne gradje je uradjena prema projektu, izmjena u odnosu na projekat je u tome sto je projektovana dimenzija poluoblice 110 x 200 mm (zasto je tako, nemam pojma, ne pitajte me, vjerovanto sma negdje vidio neki objekat tih dimenzija i prenio projektantu), a dogovorena dimenzija je sada 100 x 160 mm. I stvarno, u toj manjoj dimenzija, objekat mi izgleda privlacniji. Naime, bio sam u prilici da se kao uzorak slozi zid od kvadrat -dva u obe dimenzije, uporedi i odlucio sam se za manju dimenziju. Dimenzije ostatka gradje iz projekta su bile OK.
Dakle, sva gradja prebrojana. Tu spadaju: poluoblice, rogovi, vjencanice, pajante, grede za medjuspratnu konstrukciju, stubovi -vertikale kao oslonci za stolariju, daska colarica, tanke letvice- dihtunzi izmejdu poluoblica, stafla, letva za krov i podnu potkonstrukciju, brodski pod za prizemlje i mansardu odozgo, (nosivi) brodski pod od 30 mm koji se vidi odozdo, masivniji stubovi i grede za verandu, sveukupno 23 kubna metra, sve osuseno. Danas je pao finalni dogovor oko cijene, jer prvobitna specifikacija nije ukljcila dio potrebe gradje. Svo to drvo sam dobio za 6.300 KM- kvalitet gradje vec opisan u prvom dugackom postu. Cijena je po mojoj procjeni- "nize od dzabe"(preracunajte sami

), ali mi je data jer sam davno prije ove ratne nesrece, ucinio jednu veoma vaznu strucnu uslugu bliskom rodjaku vlasnika pilane. Ne bih govorio o detaljima toga, jer je privatna stvar u pitanju, zelim samo naglasiti da ta moja "usluga" je bila u svemu zakonita i potpuno saglasna mojoj djelantosti koju sam tada obavljao. Jednostavno, blizak prijatelj me je zamolio da toj osobi pomognem besplatno, jer on nema novca, a bio bi sevap. Prihvatio sam, besplatno pomogao strucno, covjeka spasio muka i zaboravio na to.. ali vlasnik pilane nije i eto. Ova cijena nije reper, jer mi se cini da kubik takve gradje se na "dobar dan, treba mi gradja" placa barem 400 KM/kubik.
Vlasnik pilane mi je preporucio i ekipu majstora koji od "cetvrtaste grede prave polublicu", tj koji se upravo bave izradom brvnara, a i klasicni su gradjeivnci, sto mi je jako vazno- o tom dijelu, nesto kasnije. kontaktirao sam te mjastore, glavni čif je uzeo "drveni dio" projekta i rekao javim se za 3 dana sa cijenom ruku. On je i zapazio gresku u pocetnoj specifikaciji! U njegovu cijenu ruku ulazi: izrada poluoblica, čertovanje (prekop na ćoškovima) i spratne konstrukcije, priprema svega, ama bas svega sto treba za sklapanje na placu, sklapanje zidova, medjuspratne konstrukcije, prvog -debelog sloja poda sprata, krovne konstrukcije i verande, daskanje krova, postavljanje PP/VN folije, letve, kontraletve, postavljanje potkonstrukcije za podove, ispuna min. vune u podove, postavljanje brodskog poda gore i dole, zidanje dimnjaka i zidanje kupatila, te premazivanje sveg drveta impregnacijom i po sklapanju- (lak) lazurom vidljivog dijela objekta u 2 ruke.
Cijena tog obima ruku je 6.000 KM. Meni vrlo prihvatljiva i dogovor je pao.
U ovo ne ulazi potreban
materijal (moj je) i to redom odozgo sa krova: krovni pokrivac- lim koji imitira crijep, PP/VN folija, termo/zvucna izolacija podova, Shiedel šentovi za dimnjak, cigleni blok 40 x 20 x 12 za kupatilo, cement-krec- pijesak za malterisanje (zato je vazno sto su i gradjevinci), impregnacija, V4 ljepenka, bitulit i raodvi na postavljanju ljepenke na plocu. Moje je i da obezbijedim 4 metalne polukutije koje se postvaljaju na bocne stubove- vertikale za stubove verande, ujedno i nosaci druge "vode" krova.
Ovdje nema: stolarije, unutrasnjeg stepenista, finalizacije kupatila /nesto kuhinjskih izvoda sa druge strane zida kupatila, elektroinstalacije, termike svih zidova i zavrsne oblioge zidova. Ovogodisnji cilj mi je, nadam se i finansijska mogucnost, je da objekat "zatvorim u suho" tj. sva drvena konstrukcija, sva stolarija (od unutrasnje ce biti samo jedna sobna vrata na mansardi i siber vrata kupatila (za
@Hakiz - mrak mi pada na oci sto cu morati da "vizitiram" SCHACHERMAYER- imaju odlicne okove, ali briju koprivom na suho!!!

), zavrseni podovi gore i dole i krovni pokrivac sa limarskim radovima. Mokri cvor, vodo i elektroinstalacija, stepeniste i termika krova sa finisom zidovima ce vjerovatno morati cekati iducu godinu. Nema veze, kad god, uzivacu da sam postavljam termiku (jednostavno) i drveni finis na zidovima, jer mi je drvo, pored kamena, najplemenitiji gradjeviski i umjetnicki materijal.
Krovni pokrivac: lim koji imitira crijep. Imam dobrog prijatelja- limara, carobnjak sa limom. Imam oko 100 m kv krova i on mi je dao cijenu svega, tj. potrebne kolicine lima (kvalitet koji mi on kaze, dakle, deblji, postojaniji- ne pitajte me sada o detaljima tog lima- ne znam ih, njemu vjerujem pa kad dodje na red ove sezone, javim sta sam uzeo i stavio), namjenskih vijaka za tu vrstu lima i sve ostale mrdjalice koje treba staviti, te vertiklanih i horizontalnih oluka, koljena, vjetar lajsni, kuka za oluke, itd itd +
"njegove ruke"= cca 2600,00 KM. I ovo je garant prijateljska cijena, ne mogu da razdvojim cijenu materijala od ruku. Kako je da je, odgovara mi, a sa njim i majstorima tesarima sam ugovorio da se lim odmah postavlja nakon letvanja krova. Kao sto je i red i zakon (law @ order), kad se dize krov, radove nadgleda i bekan (janje) na raznju, pa i cuga. Tesari su vrlo rado prihvatili da budu radna snaga za ispomoc kod postavljanja lima... Eto, nekakva racunica kaze: za krov i nadzornog organa (bekan)=cca 3.000 KM.
Stolarija: drvena naravno: PROZORI-dvokrilni 120 x 120 (3 kom) krilo na KIP, izo staklo 4+16+4, profil 68; jednokrilni (1 kom) 60 x 60- kupatilo. VRATA- ulazna -210 x 90,puno drvo (vj. hrast sa ukladama) d=42 mm, mozda neki centralni otvor za izo staklo pa preko neki detalj od kovanog gvozdja, dvokrilna francuska (balkonska, 1 kom) 210 x 160- podaci kao i za 2-.krilni prozor, jednokrilna balkonska 210x80- te kapci (ne grilje) za sve otvore, osim naranvo ulaznih vrata. Pisane ponude za vrata i prozore sa kapcima, osim ulaznih vrata su: 1. verzija Exclusiv (dupli dihtung, argon, okapnica i na krilu, nesto kvalitetniji okovi, obojeno u zeljeni ton, dvoslojno drvo krila- vanjski dio iz komada, unutrasnji- lemelirano- cinkovano) je 4520 (prozori) + 3880 KM (kapci),sve bez ugradnje -Fagus K. Varos 1. A- verzija STANDARD-
prozori -jedan dihtung, sve lamelirano, nema argona u staklu, nema okapnice na krilu)- prozori 2745 KM+kapci kao gore; 2. izvedba slicno kao 1, sa dalmatinskim škurama- 5.960 KM- Kontinental Kiseljak (ovdje nema naznake koja je oznaka izvedbe- Top, Rustic ili Standard) bez ugradnje. Sutra idem kod jednog stolara da mi da ponudu (vidio sam sta i kako radi, izgleda mi OK) i da vidim moze li napraviti mix izmedju standard i excl- tj. da ubaci jos jedan dihtung i metalnu okapnicu i na krilo, i naravno -cijena. Vec sam vidio nekoliko ulaznih vrata sto je on radio, odlicno izgledaju, a cijena tih vrata sa njegovim materijalom (hrast) je oko 800 KM. Imam oko mjesec, mjesec ipo vremena za odluku (uzeo sam u obizir nekih 60 kalendarskih dana za isporuku od dana narudzbe), a i dzep ce pokazati koliko mogu. Volio bih da vec sad mogu reci- verzija Exclusiv... no ako bude problem u novcu, a privatna ponuda ne zadovolji kvalitetom+cijenom- uzecu kredit. Mislim da je neophodno ugraditi dobru stolariju. Na koncu konca, mogu kapci sacekati....