Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
On nije feminist i ne bori se za ženska prava, pa izašto bi je on štitio. Ali, zašto je ne zaštitiše one koje govore da se za žene bore?
Nećemo se tako izvlačiti.
Zato što je stati u odbranu nekoga (posebno slabijeg od sebe), ko je izložen nasilju i njegova ljudska i građanska dužnost. Šta je s vama dvojicom? Vi nemate obavezu da djelujete kao članovi društva??? Kakvo je to društvo u kojem napadaš drugoga što nije ustao protiv nasilja, dok sebe amnestiraš od odgovornosti? Kakva je to, uopšte, moralna pozicija? 'Buuuhuhuhu, mamaaa, strašne feministice mi idu na živce, nisu zaštitile tetu od čekićaaaaanja!' Zovite mame da vam obrišu noseve (da ne kažem guze), uprljali su se od lošeg i balavog 'moraliziranja'.
Sinoć na N1 gost Haris Pašović. Uhvatio me krinđ koliko se čovjek pravda i izvinjava što je profesor na Akademiji i muškarac, a novinarka juriša s imbecilnim pitanjima tipa koliko ste i vi krivi jer u vašim predstavama/filmovima ima ženske golotinje.
Podsjetilo me na birvaktile kad se prosječan musliman morao izvinjavati što je musliman.
ExNihilo wrote: ↑21/01/2021 11:37
Sinoć na N1 gost Haris Pašović. Uhvatio me krinđ koliko se čovjek pravda i izvinjava što je profesor na Akademiji i muškarac, a novinarka juriša s imbecilnim pitanjima tipa koliko ste i vi krivi jer u vašim predstavama/filmovima ima ženske golotinje.
Podsjetilo me na birvaktile kad se prosječan musliman morao izvinjavati što je musliman.
Saće svi takvi profesori biti na udaru, pod sumnjom i monitoringom. Nek je problem golotinja u predstavi ili filmu, a ovo nije.
ExNihilo wrote: ↑21/01/2021 11:37
Nije slučajno on taj koji se izvinjava, on vjerovatno nema oraha u džepu u ovoj priči...
MarlboroGold wrote: ↑21/01/2021 13:52
Stvar je u tome što nema potrebe da se on izvinjava pogotovo što on najvjerovatnije nema oraha u džepu.
Ali to je institucija koju i on predstavlja - i ona njega. To je mali krug ljudi koji se bori oko male količine novaca... i pedagoška institucija, posljedice mogu biti dalekosežne.
Stvar je u tome što nema potrebe da se on izvinjava pogotovo što on najvjerovatnije nema oraha u džepu.
Ali to je institucija koju i on predstavlja - i ona njega. To je mali krug ljudi koji se bori oko male količine novaca... i pedagoška institucija, posljedice mogu biti dalekosežne.
Po toj logici musliman se treba izvinjavati za ISIS jer je to religija koju i on predstavlja.
Po toj logici musliman se treba izvinjavait za ISIS jer je to religija koju i on predstavlja.
Ne bih rekla. Ovo su konkretne stvari, posao, egzistencija, godine uloženog rada, aktivno učešće u javnom životu (prošle je godine na festivalu koji je Pašović organizovao i sam vodio tribinu o zlostavljanju žena u javnom prostoru, sad ima situaciju kao član kolektiva u instituciji u kojoj radi), svakodnevni intelektualni angažman... usput, on ima i medjunarodni angažman.
ma ne samo to. to se zove susramlje, empatija i solidarisanje sa zrtvom. ako imalo drzi do svoje profesije i sebe kao covjeka morao bi to osjecati.
razgovarali smo o tome ovdje.