Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
°u°

#2276 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by °u° »

ragib wrote: 20/01/2021 00:46
Medobrundo25 wrote: 19/01/2021 12:00
Mogy87 wrote: 19/01/2021 11:46

Datum clanka 01.05.2020.

Do sad vakcinisano 40 miliona ljudi bez ozbiljnih nuspojava.
Buducnost ce reci :thumbup: . mRna u mene ne ide def, adenovirusnu primam kada dodje vrijeme :thumbup:
Jel ti oxfordova i ruska, sta je sa kineskom jel i ona mrna
Kineska je čini mi se najstarija tehnologija vakcine. Kažu manje efikasna, ali...

Malo o Pfizreu
Iz priloženog PDFa
Pdf dokument dr. sc. Sunčane Roksandić Vidlička i Vinka Galiot. Izvorni znanstveni rad 2015.

EKSPERIMENTI NA LJUDIMA KAO ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI: OD NÜRNBERŠKOG MEDICINSKOG SUĐENJA DO PREDMETA PFIZER

Da globalizacijom i eksperimenti na ljudima dobivaju globalnu dimenziju pokazuje i predmet Pfizer, u kojem se postavilo pitanje odgovornosti jedne od najvećih multinacionalnih farmaceutskih kompanija zbog provođenja nedopuštenih medicinskih eksperimenata u Nigeriji bez pristanka subjekata, ali uz odobravanje tamošnjih javnih dužnosnika i službenika. Kako i svjedoči navedeni citat iz predmeta Pfizer, kriminalni eksperimenti izvršeni od strane Pfizer evociraju nacističke zločine i aktualiziraju pitanje eksperimentiranja na ljudima kao zločina protiv čovječnosti. Upravo takvi slučajevi iznova stavljaju pod povećalo sumnje pojavu novih cjepiva i potrebu za njihovim testiranjem na ljudskim subjektima. Pfizer nije izoliran slučaj ­ istraživanja u zemljama u razvoju postala su trend nakon što su razvijene države u kojima su sjedišta farmaceutskih korporacija koje provode istraživanja postrožile regulaciju....
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... LfKrUivQY0
Proizvođač vakcine Pfizer od 2000. godine do sad je platio 4,7 milijardi dolara raznih kazni. Među njima i za lažne tvrdnje, kršenje sigurnosti lijekova i medicinske opreme itd itd ....

https://violationtracker.goodjobsfirst. ... UuhHO3N24w

Suđenje u Nigeriji https://en.m.wikipedia.org/wiki/Abdulla ... fizer,_Inc.
Naslovnica

#2277 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 19/01/2021 16:25
zubi wrote: 19/01/2021 16:15 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/proc ... /210119102

Mjesec dana nakon početka masovne kampanje vakcinacije protiv koronavirusa u Izraelu, prvi rezultati pokazuju kako je program vakcinacije značajno smanjio broj novih infekcija.
Napokon da i ovo vidimo, realno stanje nakon vakcinacije, napokon budi nadu da ce se ovo mozda uskoro rijesiti.
Ali opet, pojede me to kad sam cuo da je Izrael placao duplo po dozi samo da dobije sto vise vakcina...
Opet senzacionalistički naslovi, a nakon što pročitaš tekst dobiješ inforamciju na koga se to smanjenje zapravo odnosi.
Po prilici sam oprezni optimista.
Guardian je jučer objavio zanimljiv članak. Naravno da je potrebna druga doza, kako je i rečeno, ali prva doza u praksi ne pokazuje rezultate koji su bili očekivani. Da, vakcinišu se asimptomatični slučajevi, između ostalog i iz tog razloga brojevi nisu u očekavanim okvirima.
Slažem se da je će kraj pandemije početi sa vakcinacijom, ali ni sa vakcinom nije sve tako ružičasto kako se čini.
Sinoć sam napisao - ako do 2022 uspijemo da okrenemo voz u pravom smjeru, to će biti veliki uspjeh.
Početak vakcinacije je samo početak kraja COVID-19, a kada će se moći proglasiti kraj pandemije, mislim da to ne može izračunati ni Fugaku superkompjuter.
Ogromni su brojevi stanovništva u pitanju. Do kraja ove godine će se slabo šta promijeniti u odnosu na 2020.

https://www.theguardian.com/world/2021/ ... n-we-hoped
Mogy87

#2278 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 20/01/2021 09:36
zubi wrote: 19/01/2021 16:15 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/proc ... /210119102

Mjesec dana nakon početka masovne kampanje vakcinacije protiv koronavirusa u Izraelu, prvi rezultati pokazuju kako je program vakcinacije značajno smanjio broj novih infekcija.
Napokon da i ovo vidimo, realno stanje nakon vakcinacije, napokon budi nadu da ce se ovo mozda uskoro rijesiti.
Ali opet, pojede me to kad sam cuo da je Izrael placao duplo po dozi samo da dobije sto vise vakcina...
Opet senzacionalistički naslovi, a nakon što pročitaš tekst dobiješ inforamciju na koga se to smanjenje zapravo odnosi.
Guardian je jučer objavio zanimljiv članak. Naravno da je potrebna druga doza, kako je i rečeno, ali prva doza u praksi ne pokazuje rezultate koji su bili očekivani. Da, vakcinišu se asimptomatični slučajevi, između ostalog i iz tog razloga brojevi nisu u očekavanim okvirima.
Slažem se da je će kraj pandemije početi sa vakcinacijom, ali ni sa vakcinom nije sve tako ružičasto kako se čini.
Sinoć sam napisao - ako do 2022 uspijemo da okrenemo voz u pravom smjeru, to će biti veliki uspjeh.
Početak vakcinacije je samo početak kraja COVID-19, a kada će se moći proglasiti kraj pandemije, mislim da to ne može izračunati ni Fugaku superkompjuter.
Ogromni su brojevi stanovništva u pitanju. Do kraja ove godine će se slabo šta promijeniti u odnosu na 2020.

A u istom tekstu ovo. Proizvodjac preporucuje iskljucivo 2 doze.

By contrast, those who had received their second dose of the Pfizer vaccine had a six- to 12-fold increase in antibodies, according to data released by Sheba Medical Center in Tel Hashomer on Monday.

Za to vrijeme Holandija i Njemacka razmisljaju takodjer o jednoj dozi. Mislim da je poenta da se insistira na dvodoznom protokolu, a ne da drzave implementiraju kako zele.

To je ok. To ti je kao da su ti propisane 2 kutije lijeka, ti popijes jednu i zalis se sto ne djeluje.

COVID vaccine: Germany and the Netherlands consider delaying second dose after UK move

https://www.euronews.com/2021/01/05/cov ... econd-dose
Naslovnica

#2279 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 20/01/2021 10:15

By contrast, those who had received their second dose of the Pfizer vaccine had a six- to 12-fold increase in antibodies, according to data released by Sheba Medical Center in Tel Hashomer on Monday.

Za to vrijeme Holandija i Njemacka razmisljaju takodjer o jednoj dozi. Mislim da je poenta da se insistira na dvodoznom protokolu, a ne da drzave implementiraju kako zele.

To je ok. To ti je kao da su ti propisane 2 kutije lijeka, ti popijes jednu i zalis se sto ne djeluje.

COVID vaccine: Germany and the Netherlands consider delaying second dose after UK move

Pa da, isto sam i ja napisao, naravno da su potrebne dvije doze.
Stvarno čovjek nije pametan, lome se koplja oko toga, eto i taj članak na Euronews-u.
Da li je u ovom trenutku bolje dati većem broju ljudi manju zaštititu ili manjem broju veću zaštitu.
Mogy87

#2280 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 20/01/2021 10:35

Stvarno čovjek nije pametan, lome se koplja oko toga, eto i taj članak na Euronews-u.
Da li je u ovom trenutku bolje dati većem broju ljudi manju zaštititu ili manjem broju veću zaštitu.
Struka zaista nema jednoglasan odgovor na to pitanje. Amerika je cvrsto za 2 doze jer je ta opcija jedina prosla klinicka ispitivanja i garantuje efikasnost. Evropa koketira s jednodoznim protokolom gdje je UK otisla najdalje i implementirala tu strategiju.
Trappist

#2281 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

Iako je Kurz pritisnuo EU da ubrza odobrenje AstraZenece, ne daju se mamlazi, i izgleda tek 29.01. bi mogli odluciti. Nije mi jasno kako ne suradjuju te vlade, sto samo ne pitaju VB da im posalju sve podatke na osnovu kojih su oni odobrili AstraZenecu, i ako je sve ok da i oni odobre. Nego svako svoje kolo vodi, zato i jesu u EU najsporiji u vakcinaciji. A AstraZeneca je najveca nada svima, a posebno nama.
Mogy87

#2282 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Trappist wrote: 20/01/2021 10:40 Iako je Kurz pritisnuo EU da ubrza odobrenje AstraZenece, ne daju se mamlazi, i izgleda tek 29.01. bi mogli odluciti. Nije mi jasno kako ne suradjuju te vlade, sto samo ne pitaju VB da im posalju sve podatke na osnovu kojih su oni odobrili AstraZenecu, i ako je sve ok da i oni odobre. Nego svako svoje kolo vodi, zato i jesu u EU najsporiji u vakcinaciji. A AstraZeneca je najveca nada svima, a posebno nama.
Imaju oni sve te podatke vec odavno.
A stalno se kuka kako je sve "na vrat na nos" evo sad kad regulator detaljno pregleda, ne odgovara ni to.

A slazem se da je to svim drzavama najveca nada jer i imaju doze spremne i ugovore s velikim brojem fabrika po svijetu.
Naslovnica

#2283 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 20/01/2021 10:39

Struka zaista nema jednoglasan odgovor na to pitanje. Amerika je cvrsto za 2 doze jer je ta opcija jedina prosla klinicka ispitivanja i garantuje efikasnost. Evropa koketira s jednodoznim protokolom gdje je UK otisla najdalje i implementirala tu strategiju.
Ova Johnson & Johnson's single shot bi bila pravi pogodak i rješenje!
Mogy87

#2284 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 20/01/2021 10:44
Mogy87 wrote: 20/01/2021 10:39
Ova Johnson & Johnson's single shot bi bila pravi pogodak i rješenje!
Sto ih se vise odobri, a da su dokazano sigurne i efikasne, to bolje.
akcija007

#2285 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

BANJALUKA - Prvi kontigent ruske vakcine Sputnjik V protiv virusa korona u Republiku Srpsku stiže sljedeće sedmice.

Potvrdio je ovo za "Nezavisne" Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, te dodao da će u prvom kontigentu stići oko 10.000 doza ruske vakcine.

"Krajem ove nedelje treba da rešimo sve u vezi sa transportom, jer su to specijalni kamioni sa hladnjačama, čim se to reši već sledeće nedelje bi prve vakcine trebale da stignu", rekao je Perović.

Dodao je da očekuju da će drugi kontigent od 100.000 doza ove vakcine biti isporučen u RS sredinom februara.

"Početkom marta još 100.000 doza će biti isporučeno", kazao je Perović.
banjaluka078
Moderator

#2286 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

WTF?!
Ako Agenciji niko nije tražio izdavanje dozvole za vakcinu, kako i zašto ih uopšte nabavljaju?
Zaključno sa današnjim danom, Agenciji se nije obratio niti jedan proizvođač, odnosno pravni zastupnik proizvođača zahtjevom za davanje dozvole za stavljanje vakcine protiv COVID-19 u promet u BiH, rečeno je iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine za N1.

Ranije je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH za N1 potvrdila da u redovnoj proceduri odobrenje za stavljanje lijeka traje 210 dana potrebnih da se ocijeni kvalitet, efikasnost i sigurnost, kao i odnos koristi i rizika.

Iz Agencije nam je potvrđeno da je Zakon, ukoliko je neki lijek hitno potreban stanovništvu, ustanovio postupak odobravanja uvoza neregistriranih lijekova za koji su nadležna entitetska ministarstva za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta.

Kada je riječ o nabavci vakcine protiv virusa korona, nedavno je predsjedavajući Vijeća minisatra BiH Zoran Tegeltija kazao da je BiH dio projekta nabavke vakcina, takozvanog sistema COVAX, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, te da će BiH u skladu sa svojom veličinom dobijati vakcine, kao i druge zemlje u tom sistemu.

“Nama će biti dostupne sve vakcine koje budu odobrene od SZO. Sigurno je da će prve vakcine doći do kraja januara i to će, kao i u drugim zemljama, biti male količine koje su prvenstveno namijenjene zdravstvenim radnicima”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da ne postoji nikakva prepreka da bilo ko nabavi rusku, kinesku ili neku drugu vakcinu, koja će se pojaviti u međuvremenu na tržištu, ali da su u ovom trenutku dostupne samo dvije vrste vakcina i da će se one prve pojaviti na tržištu BiH.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da ovaj bh. entitet može biti zadovoljan trenutnom situacijom u vezi sa virusom korona, ali da treba sačekati kraj januara da bi se vidjelo kako su se građani ponašali tokom praznika. Šeranić je naveo da se, kad je riječ o nabavci vakcine, radi na dva fronta, putem COVAX mehanizma i nabavkom ruske vakcine Sputnik.

“Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbjedna je, ali se ne zna koliko traje imunitet. Imamo namjeru da napravimo pravilnik o imunizaciji”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković najavio je da će u toku ove sedmice biti obavljene sve procedure vezane za nabavku vakcine, dok će krajem januara početi edukacija timova zdravstvenih radnika koja se odnosi na čuvanje i aplikaciju vakcine.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj.

“Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbijedila vakcine protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

“Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići”, rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspjele da vakcinišu značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da uspjeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbjeđivanjem različitih vakcina i opštu vakcinaciju u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može da bude zemlja lider.

Dodik je istakao da je sistem COVAX očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

https://ba.n1info.com/vijesti/agenciji- ... iv-korone/
Mogy87

#2287 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Vjerovatno ce ici na interventni uvoz. Jedan od forumasa je odavno postavio pitanje zasto se nije radilo proaktivno. Vakcine imaju odobrenje EMA (BioNtech/Pfizer i Moderna) i temeljito su analizirane kroz rolling review proces.

Poredjenja radi, Srbija je BioNtech/Pfizer odobrila par dana nakon EMA i nabavljene su po “regularnoj” proceduri
banjaluka078
Moderator

#2288 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Mogy87 wrote: 20/01/2021 19:22 Vjerovatno ce ici na interventni uvoz. Jedan od forumasa je odavno postavio pitanje zasto se nije radilo proaktivno. Vakcine imaju odobrenje EMA (BioNtech/Pfizer i Moderna) i temeljito su analizirane kroz rolling review proces.

Poredjenja radi, Srbija je BioNtech/Pfizer odobrila par dana nakon EMA i nabavljene su po “regularnoj” proceduri
RS će od Srbije dobiti neke količine ruske i kineske vakcine. Može li to tako bez odobrenja?
Mogy87

#2289 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

@banjaluka078 Sa stranice Agencije za lijekove i medicinska sredstva:

Članom 66. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik BIH“ broj 58/08) i Pravilnikom o uslovima za uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“ broj 23/11) definisani su uslovi pod kojima se izdaje odobrenje za uvoz lijeka u Bosnu i Hercegovinu. Iz gore navedenih propisa nesumnjivo proizilazi da saglasnost za uvoz gotovog lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini daje nadležno entitetsko ministarstvo zdravlja odnosno Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta.

Edit: clan 66 glasi:

(3) Nadležna entitetska ministarstva i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta mogu odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje lijeka u promet u sljedećim slučajevima:

a) hitnog uvoza za potrebe pojedinačnog liječenja, na predlog zdravstvene ustanove;

b) hitno potrebnog uvoza ograničenih količina lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet, a neophodni su za zaštitu zdravlja stanovništva, na predlog zdravstvene ustanove;

c) hitnog uvoza lijekova humanitarnog porijekla;

d) uvoz lijekova potrebnih za naučnoistraživački rad.
banjaluka078
Moderator

#2290 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Blago nama. :-?
Naslovnica

#2291 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Ja mislim da bi najbolje bilo da sačekamo da se odobre ove DNA vakcine (plasmid) (INO-4800, ZyCoV-D, AG0301-COVID19...), pa da se njima roknemo?
Znam ko ne bi imao ništa protiv. 8-) :kiss:
Naslovnica

#2292 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

E jbga vala...
:roll:

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/indija- ... na/2118059

Indija: Požar na zgradi najvećeg svjetskog proizvođača vakcina
Požar na zgradi indijskog Instituta za serum nije odmah uticao na zalihe vakcina
Zvanični su saopštili da je izbio požar na zgradi u izgradnji Instituta za serum u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču vakcina, ali da nije uticao na zalihe vakcina protiv COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).
Ogromni kolutovi dima u četvrtak kuljali su iz zgrade dok su vatrogasci pokušavali ugasiti požar u gradu Pune u južnoj indijskoj državi Maharashtra.
AstraZeneca je sklopila ugovor s Institutom za serum u Indiji za pravljenje milijardu doza anti COVID-19 vakcine za zemlje u razvoju, uključujući Indiju.

https://apnews.com/article/pune-india-c ... dd257fad6b
PUNE, India (AP) — A fire broke out Thursday at a building under construction at Serum Institute of India, the world’s largest vaccine manufacturer, possibly affecting its future expansion of COVID-19 vaccine production.
Firefighters were extinguishing the flames, the fire office in Pune city in southern Maharashtra state said. The cause of the fire and extent of damage were not immediately clear.
“We have rescued three people and there are no casualties,” said fire official Prashant Ranpise, who was supervising rescue operations.
The company said the fire was restricted to a new facility it is constructing to increase production of COVID-19 vaccines and ensure it is better prepared for future pandemics.
It said the fire did not affect existing facilities making COVID-19 vaccines or a stockpile of around 50 million doses.
“So far the most important thing is that there have been no lives lost or major injuries due to the fire, despite a few floors being destroyed,” company CEO Adar Poonawalla said.
Images showed huge plumes of smoke billowing from the building as firefighters worked to extinguish the blaze. Dozens of company workers in lab suits left the compound.
Serum Institute of India is the world’s largest maker of vaccines and has been contracted to manufacture a billion doses of the AstraZeneca/Oxford University vaccine.
Poonawalla said in an interview with The Associated Press last month that it hopes to increase production capacity from 1.5 billion doses to 2.5 billion doses per year by the end of 2021. The new facility is key to the expansion.
Of the more than 12 billion coronavirus vaccine doses expected to be produced this year, rich countries have already bought about 9 billion, and many have options to buy even more. As a result, Serum Institute is likely to make most of the vaccines that will be used by developing nations.
Trappist

#2293 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

"Mađarska odobrila AstraZenecino i rusko cjepivo protiv korone"
"Bosna i Hercegovina ipak kreće u direktnu nabavku Pfizerove, ruske i kineske vakcine"

A bilo je ismijavanja ruskog cjepiva u augustu i na forumu i u siroj javnosti. Sad odjednom moze i za clanice EU :run:
neko_sa_strane

#2294 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by neko_sa_strane »

Može ruska vakcina i za EU pogotovo ako se bude proizvodila i u Njemačkoj. Jučer su o tome razgovarali Angela Merkel i Vladimir Putin. Mene samo zanima zbog čega nikad naše stranke na vlasti ne donose svoje odluke već uporno prepisuju od drugih. Uvoze doze Pfizer-Biontech, Sputnik V i Sinopharm vakcine kao i Srbija. Đe zapelo sa Oxford- AstraZeneca vakcinom?
Mogy87

#2295 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

neko_sa_strane wrote: 21/01/2021 13:38 Može ruska vakcina i za EU pogotovo ako se bude proizvodila i u Njemačkoj. Jučer su o tome razgovarali Angela Merkel i Vladimir Putin. Mene samo zanima zbog čega nikad naše stranke na vlasti ne donose svoje odluke već uporno prepisuju od drugih. Uvoze doze Pfizer-Biontech, Sputnik V i Sinopharm vakcine kao i Srbija. Đe zapelo sa Oxford- AstraZeneca vakcinom?
Nema EMA odobrenje. A Ruska i Kineska su radi “mira u kuci” i RS-a.

Razvukli su ovi iz EMA, a stalno se kuka kako je sve nabrzaka.
akcija007

#2296 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Ja se ne mislim vakcinisati kineskom i ruskom. Samo Pfizerovom . Ako ne budem mogao bitati necu se ni vakcinisati. Kad budem trebao putovati uradit cu PCR test ako me puste puste ako ne ostajem kuci.

A Cerkez je govorio kako ce Fedarcija nabavljati samo provjerene vakcine od Pfizer Moderne i Astre Zeneca.
I ko ce dati saglasnost / odobrenje za kineske i ruske vakcine. Nisam dr ali mozda su stvarno dobre i ovalitetne kao zapadne ali se bojim da ih primim
neko_sa_strane

#2297 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by neko_sa_strane »

Ja neću Pfizerovom zbog gomile nuspojave posebno kod alergičara. Čekao bih AstraZeneca vakcinu. Ne znam kakva je Modernina. Ruska vakcina nije sigurna ni za starije od 60 godina tako da ni moja stara vjerovatno neće. Prebolio sam COVID-19 prošlog mjeseca tako da imam bar 6 mjeseci fore bez vakcinisanja.
Mogy87

#2298 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

neko_sa_strane wrote: 21/01/2021 14:05 Ja neću Pfizerovom zbog gomile nuspojave posebno kod alergičara. Čekao bih AstraZeneca vakcinu. Ne znam kakva je Modernina.
Koje gomile nuspojava?

A incidenca alergijske reakcije je 11 na milion doza.
neko_sa_strane

#2299 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by neko_sa_strane »

Mogy87 wrote: 21/01/2021 14:07
neko_sa_strane wrote: 21/01/2021 14:05 Ja neću Pfizerovom zbog gomile nuspojave posebno kod alergičara. Čekao bih AstraZeneca vakcinu. Ne znam kakva je Modernina.
Koje gomile nuspojava?

Čitao sam na britanskom sajtu o Pfizer-Biontech vakcini. Piše da osobe alergične na hranu i lijekove kod kojih se alergija manifestuje anafilaksom ne bi trebali primiti vakcinu proizvođača Pfizer-Biontech.
Mogy87

#2300 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

neko_sa_strane wrote: 21/01/2021 14:09
Mogy87 wrote: 21/01/2021 14:07
Koje gomile nuspojava?

Čitao sam na britanskom sajtu o Pfizer-Biontech vakcini. Piše da osobe alergične na hranu i lijekove kod kojih se alergija manifestuje anafilaksom ne bi trebali primiti vakcinu proizvođača Pfizer-Biontech.
Promijenili su smjernice. Sad se odnosi samo na osobe koje su alergicne na neki od sastojaka vakcine

Contraindications
Hypersensitivity to the active substance or to any of the excipients listed in section 6.1.

https://www.gov.uk/government/publicati ... 19-vaccine

Da se razumijemo i ja jedva cekam Oxford/AZ jer mislim da nam je to jedina sansa da nam budu dostupne vece kolicine. Naravno ako je EMA odobri.

Evo malo podataka o nuspojavama u Izraelu:

Brojke ne lažu: dana 19. siječnja, 31.15% izraelskog stanovništva bilo je cijepljeno protiv COVID-19, što je najviši postotak na svijetu. Druga država na ljestvici, Ujedinjeni Arapski Emirati, cijepila je 20.88% građana, a treća, Bahrein, 8,39%.

Objavljeni su i prvi podaci o stanju cijepljenih. Od 1,7 milijuna cijepljenih Izraelaca, 1127 je izvijestilo o blagim simptomima: općim (umor, zimica, glavobolja, vrućica) i lokalnim (bol i oteklina na mjestu injekcije). Drugim riječima, simptome je prijavilo 0,07% cijepljenih protiv COVID-19.

Prijavljeno je i 15 hospitaliziranih osoba, najčešće zbog pogoršanja već postojećih kroničnih bolesti prije cijepljenja, što znači da je zbog neželjenih simptoma nakon cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u bolnicu moralo biti smješteno 0,0009% cijepljenih.

Nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

Izvor: https://www.facebook.com/bfialek/
Prevela: Marija Blagović, prof.
Locked