Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#14501 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

drug_profi wrote: 16/01/2021 12:03 Kazem ja da je kompleks meki i u pitanju.
Kompleksi su u glavama koji degradiraju sve što ih okružuje glorifikujući davno prošlo vrijeme.

Nikada nisam imao problem sa dostignućima tog vremena, ali isto tako nemam problem ni sa današnjim.
dječak sa šibicama

#14502 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Najvece dostignuce da nam se kenjaju u usta ali prvo prociste govna pa je ok.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14503 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Energoinvest je dosta proizvodnje radio po licenci

Ali da su radili svakakve stvari jesu, ulagali su u znanje i omladinu uz stipendije i istrazivanje, i da se nastavilo tim tempom uz ispravno navođenje bio bi danas na nivou od 30k radnika najmanje... ali, pohlepni guzovi... i game over

Ima li danas i u najavi firma koja bi stipendirala 100 (eto deset da ne pretjerujemo :mrgreen: ) studenata i odmah ih zaposlila poslije fakulteta?
Nema ni u najavi...
dječak sa šibicama

#14504 Re: Sarajevo Construction

EI je kao i ostale firme, imao pogodnost saradnje SFRJ sa nesvrstanim zemljama i opcenito dobru saradnju sa tada dobrim platisama Gadafijem, Sadamom, Mobutuom.
Naravno, nista od toga ne bi bilo da nije bilo pameti, tehnologije i znanja, iskustva, kvalitetnog rada.

To si bile gigantske firme, namjenski unistene da bi EA i slicni dobijali nastimane tendere i punili djepove i sebi i onima koji im namjestaju poslove. Nasim parama.

Ali idemo se praviti da smo moderni, napredni i uspjesni.
So What!

#14505 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

dječak sa šibicama wrote: 16/01/2021 12:57 EI je kao i ostale firme, imao pogodnost saradnje SFRJ sa nesvrstanim zemljama i opcenito dobru saradnju sa tada dobrim platisama Gadafijem, Sadamom, Mobutuom.
Naravno, nista od toga ne bi bilo da nije bilo pameti, tehnologije i znanja, iskustva, kvalitetnog rada.

To si bile gigantske firme, namjenski unistene da bi EA i slicni dobijali nastimane tendere i punili djepove i sebi i onima koji im namjestaju poslove. Nasim parama.

EA ne ide na tržište koje je pokrivao EI, niti ima isti kapacitet.

Kao što sam već rekao, EI još uvijek dobiva poslove po Africi.
So What!

#14506 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

mk ultra wrote: 16/01/2021 12:45 Energoinvest je dosta proizvodnje radio po licenci

Ali da su radili svakakve stvari jesu, ulagali su u znanje i omladinu uz stipendije i istrazivanje, i da se nastavilo tim tempom uz ispravno navođenje bio bi danas na nivou od 30k radnika najmanje... ali, pohlepni guzovi... i game over

Ima li danas i u najavi firma koja bi stipendirala 100 (eto deset da ne pretjerujemo :mrgreen: ) studenata i odmah ih zaposlila poslije fakulteta?
Nema ni u najavi...
https://www.atlantbh.com/scholarships-rewarded/
mk ultra

#14507 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Svaka cast onda :thumbup:
So What!

#14508 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

mk ultra wrote: 16/01/2021 13:23 Svaka cast onda :thumbup:
Artisan iz Tešnja recimo stipendira studente i zapošljava, Man Hummel isto, čak i ove vani što studiraju uz obavezu da imaju pravo da zadrže stipendistu nakon studija, ako imaju interes.
mk ultra

#14509 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

So What! wrote: 16/01/2021 13:24
mk ultra wrote: 16/01/2021 13:23 Svaka cast onda :thumbup:
Artisan iz Tešnja recimo stipendira studente i zapošljava, Man Hummel isto, čak i ove vani što studiraju uz obavezu da imaju pravo da te zadrže, ako imaju interes.
Dosta to radi svicarska ona fondacija, prevent i slicni, ali vjeruj mi posto sam bio nekad davno dio toga, ubleharenje tesko, samo određeni uzmu pare, zaposle jednog ili dvoje na neke dobre pozicije a i to preko veze

A o atlantu sam cuo dobrih stvari
So What!

#14510 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

mk ultra wrote: 16/01/2021 13:26Dosta to radi svicarska ona fondacija, prevent i slicni, ali vjeruj mi posto sam bio nekad davno dio toga, ubleharenje tesko, samo određeni uzmu pare, zaposle jednog ili dvoje na neke dobre pozicije a i to preko veze

A o atlantu sam cuo dobrih stvari
Može se čuti i loših, ima i tu kontroverzi, o tome pišu na temi IT Poslodavci.

S druge strane internship programi koje IT kompanije drže su po meni i bolje od stipendije, jer o svom trošku uguraju ljude u industriju.
Forumerrer

#14511 Re: Sarajevo Construction

Post by Forumerrer »

So What! wrote: 16/01/2021 13:10
dječak sa šibicama wrote: 16/01/2021 12:57 EI je kao i ostale firme, imao pogodnost saradnje SFRJ sa nesvrstanim zemljama i opcenito dobru saradnju sa tada dobrim platisama Gadafijem, Sadamom, Mobutuom.

EA ne ide na tržište koje je pokrivao EI, niti ima isti kapacitet.

Kao što sam već rekao, EI još uvijek dobiva poslove po Africi.
EA je stvoren da bi se unistile Hidrogradnja, ZGP i ostale slicne firme.

A sto se tice Energoinvesta, treba se ustat kada se prica o toj gigantskoj firmi. Uz Siemens i ABB je spadao u 3 najjace firme na svijetu (iz tih oblasti koje je pokrivao).
Melisa84

#14512 Re: Sarajevo Construction

Post by Melisa84 »

Emerik Blum, jedan i jedini!
Čovjek koji je napravio Energoinvest i doveo olimpijadu u Sarajevo.
Treba ustati kada god se njegovo ime spomene. :izet:

Stidim se kada pomislim kakvi miševi su vodili Sarajevo zadnjih 30 godina i danas :sad:
drug_profi

#14513 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

So What! wrote: 16/01/2021 12:42
drug_profi wrote: 16/01/2021 12:03 Kazem ja da je kompleks meki i u pitanju.
Kompleksi su u glavama koji degradiraju sve što ih okružuje glorifikujući davno prošlo vrijeme.

Nikada nisam imao problem sa dostignućima tog vremena, ali isto tako nemam problem ni sa današnjim.
Kompleksi?
Da ja budem iskompleksiran sto je danasnje drustvo naprednije od proslog ili sta? Ne razumijem kako ja mogu biti iskompleksiran time?
Dok ti neprekidno imas kompleks male sredine i zamjeras staroj drzavi sto tvoje selo nije dobilo asfalt i struju.
Nisi dosao na red jbg. Valjda je prvo trebalo krenuti od vecih i naseljenijih podrucja. Da je ovakva vlast bila 1945. umjesto onakve, mi se ni sa Albanijom ne bi odavno mogli vise porediti, a i ovako nas je prestigla skoro po svemu,tj. davno bi ovo postao fildzanistan sa mulama umjesto doktora.
Dakle ja sam iskompleksiran jer je danasnje drustveno uređenje "superiornije" od onog koje je iznjedrilo sve sto je ikad valjalo na ovom podneblju.
Bravo majstore.
mk ultra

#14514 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Forumerrer wrote: 16/01/2021 15:20
A sto se tice Energoinvesta, treba se ustat kada se prica o toj gigantskoj firmi. Uz Siemens i ABB je spadao u 3 najjace firme na svijetu (iz tih oblasti koje je pokrivao).
Pa realno i nije baš... ali eto :mrgreen:
Da su bili gigant za nase poimanje, jesu, ali ne treba pretjerivati

Da nisu mozda E I generatori bilo gdje u državi ugrađeni? Škoda je i dan danas u Bloku 7 TE Kakanj (pušteno 1988), AEG u čapljini (1979)+ kompletno turbinsko postrojenje iz Italije, da ne nabrajam dalje...

Gore sam isto napisao, skoro sva proizvodnja je bila po licencama... nije to nista lose, ali trebalo se nastaviti i imati danas 30-40k uposlenih i biti na nivou recimo danasnjeg Alstoma, imati 100% svoj proizvod i sl.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14515 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

mk ultra wrote: 16/01/2021 22:10

Pa realno i nije baš... ali eto :mrgreen:
Da su bili gigant za nase poimanje, jesu, ali ne treba pretjerivati

a trafoi,rastavljaĆi ,autopneumatski rastavljaĆi ,malouljne sklopke ?? niskonaponske DU sklopke??poluzne sklopke F izvedbe??to se ne moze zaboraviti :-D
mada je i to licencna proizvodnja kao i sve u ex-yu :-D
Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#14516 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

drug_profi wrote: 16/01/2021 20:27Kompleksi?
Da ja budem iskompleksiran sto je danasnje drustvo naprednije od proslog ili sta? Ne razumijem kako ja mogu biti iskompleksiran time?
Dok ti neprekidno imas kompleks male sredine i zamjeras staroj drzavi sto tvoje selo nije dobilo asfalt i struju.
Nisi dosao na red jbg. Valjda je prvo trebalo krenuti od vecih i naseljenijih podrucja. Da je ovakva vlast bila 1945. umjesto onakve, mi se ni sa Albanijom ne bi odavno mogli vise porediti, a i ovako nas je prestigla skoro po svemu,tj. davno bi ovo postao fildzanistan sa mulama umjesto doktora.
Dakle ja sam iskompleksiran jer je danasnje drustveno uređenje "superiornije" od onog koje je iznjedrilo sve sto je ikad valjalo na ovom podneblju.
Bravo majstore.
Da, jer omalovažaš uglavnom bilo šta što se dešava danas, žaleći za nekim prošlim i boljim vremenima, iznoseći teorije kako bi oni riješili svaki današnji problem, samo eto da narod nije bio glup pa glasao za druge i urušio taj sistem.

Nemam ja kompleks male sredine, male sredine u BiH nisu izuzetak, već pravilo, dok su veliki gradovi ustvari izuzeci. Ja ne govorim samo o svom mjestu, ja govorim o 60-70% države kojem taj sistem nije dao puno, i to je to. Ako je današnje društvo konstruisano da više od polovine stanovništva nema nikakve benefite, kako tvrdiš, ni prošlo nije bilo toga lišeno, sve zavisi šta te zahvati.

I usput rečeno, po čemu je to nas Albanija pretekla, jesi li ti posjetio ikada tu zemlju?
So What!

#14517 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Melisa84 wrote: 16/01/2021 20:23 Emerik Blum, jedan i jedini!

Stidim se kada pomislim kakvi miševi su vodili Sarajevo zadnjih 30 godina i danas :sad:
Emerik Blum je čovjek za kojeg treba ustati kada se spominje, ali to je bio jedinstven vizionar tog vremena, blagoslov ljudima u vremenu u kojem je živio i sigurno nekoliko svjetlosnih godina od svojih prethodnika na pozicija gradonačelnika Sarajeva, kao i drugim pozicijama na kojima je bio.
Melisa84

#14518 Re: Sarajevo Construction

Post by Melisa84 »

So What! wrote: 17/01/2021 08:31

Emerik Blum je čovjek za kojeg treba ustati kada se spominje, ali to je bio jedinstven vizionar tog vremena, blagoslov ljudima u vremenu u kojem je živio i sigurno nekoliko svjetlosnih godina od svojih prethodnika na pozicija gradonačelnika Sarajeva, kao i drugim pozicijama na kojima je bio.
:thumbup:
I veliki spomenik mu napraviti u centru Sarajeva. Najzasluzniji za sve dobro što se desilo u Sarajevu nakon WWII. :izet:
Eto testa za Mr Beana!
drug_profi

#14519 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mislim da su Blumovoj porodici na sve nacine podmetali i osporili povrat stana na Ciglanama. Toliko o zelenoj bagri.
shandrprcSA

#14520 Re: Sarajevo Construction

Post by shandrprcSA »

Pa šta sad? :izet:
dječak sa šibicama

#14521 Re: Sarajevo Construction

Ja, i?
Logovan

#14522 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Po zakonu, ja i, pa šta sad, a sve zeleni rekoše... :oops:
sarajevsko_pivo

#14523 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

Jeli se radi Montana restoran prekoputa BBI centra?
detroit-mercy

#14524 Re: Sarajevo Construction

Post by detroit-mercy »

So What! wrote: 17/01/2021 08:31

Iz plejade novih vizionara i pregalaca, jedini koji mu se je priblizo a u nekim segmentima ga i pretekao (npr. zdravstvo, showbusiness i poljoprivreda) je definitivno Fiko Malinar :mrgreen:.
Ono sto je Fiko uradio za zdravlje obicnog covjeka, to se ne da izmjeriti :mrgreen:.
detroit-mercy

#14525 Re: Sarajevo Construction

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote: 16/01/2021 12:45 Energoinvest je dosta proizvodnje radio po licenci

Nema ni u najavi...
Hayat i kod Senada na Face :mrgreen:.
Plata, sitnica :mrgreen:
Post Reply