Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
aldinjo

#5851 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

A "klošarima" iz b-faze ni policija sa akreditacijama nije smjela doći?
Tromblon

#5852 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

@Nekako s proljeća

Nakon konsultacija tačan datum Dinine pogibije bi trebao biti 6. 6. Drugo, to jutro su viđeni pokreti ljudi kako se kupe iz Mlađana. Priča mi drug koji je bio u grupi sa Dinom da su krenuli iz Toplana gdje su bili sa tobom to rano jutro. I jedna grupa je išla iz pravca kuća lijevo od trolejbuske okretaljke, a druga iz olimpijskog. I ta druga frupa je došla ispod ceste uz naselje i prva grupa je počela da ulazi u naselje. I Dino je istrčao i pretrčao cestu prvi i prilikom ulaska u dvorište je zapucano iz neke treće, četvrte kuće iznad. Dino je krenuo prema kućama sa lijeve strane, tu je sad neko dječije selo. I samo je pao. I viđen je čovjek oko 100 metara iznad kako bježi uzbrdo. I kaže mi da se tog dana nije čuo pucanj i kasnije su skontali da je taj vjerovatno zadnji ostao u naselju. Njih su povukli to popodne i nema pojma šta je dalje bilo. Samo kaže da se taj dan osim tih nekoliko rafala metak nije čuo i da borbe nije bilo.
Tromblon

#5853 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

I da, kao što sam i naponenuo ranije slika u monpgrafiji Zb nije Dinina.
Nekako s proljeća

#5854 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Hvala stari, za sada samo nađoh ovaj izvor.
Image
Image
jefff

#5855 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

Ko je bio komandant rahmetli Elmedinove ZB formacije?
Tromblon

#5856 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

jefff wrote: 18/01/2021 13:27 Ko je bio komandant rahmetli Elmedinove ZB formacije?
Abadžić koliko se sjećam.
aldinjo

#5857 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Koje dječije selo? "Gazaz"?
MorningStar

#5858 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by MorningStar »

Valter Gustav wrote: 17/01/2021 14:22 Ne branim ove koje su ubijali,govorim o ovima sto su imali naoruzanje po kucama.Mogli su ga baciti,prodati ili da su patriotski orijentisani predati TO.Kada im nadjete naoruzanje u kuci nece reci"Ja sam cetnik,zato imam naoruzanje".Ne budimo naivni.Na pocetku rata je receno da svi gradjani koji imaju oruzije da ga daju TO.Sjecam se da je jedan visoki komunisticki lider predao karabin koji je koristio na safariu u Africi Vikicevcima.Zaboravio sam mu ime.Taj : karabin je imao uredjaj za nocno gadjane i metak mu je bio brzi od zvuka.Pricao sam to jednom Vikicevom specijalcu i on mi je rekao"Ta je puska na Dobrinji".Kada je bio na Stupu nekakav cetnik je koliko se sjecam promasio put i krenuo prema njemu,imao je mitraljez "garu"i kada je nanisanio KLIK zakova mu se.Kaze "Taj dan sjedila su mu dva dzinovska andjela na ramenima"
Mos mislit, metak brzi od zvuka :D :lol:
Valter Gustav

#5859 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Valter Gustav »

MorningStar wrote: 18/01/2021 16:38
Valter Gustav wrote: 17/01/2021 14:22 Ne branim ove koje su ubijali,govorim o ovima sto su imali naoruzanje po kucama.Mogli su ga baciti,prodati ili da su patriotski orijentisani predati TO.Kada im nadjete naoruzanje u kuci nece reci"Ja sam cetnik,zato imam naoruzanje".Ne budimo naivni.Na pocetku rata je receno da svi gradjani koji imaju oruzije da ga daju TO.Sjecam se da je jedan visoki komunisticki lider predao karabin koji je koristio na safariu u Africi Vikicevcima.Zaboravio sam mu ime.Taj : karabin je imao uredjaj za nocno gadjane i metak mu je bio brzi od zvuka.Pricao sam to jednom Vikicevom specijalcu i on mi je rekao"Ta je puska na Dobrinji".Kada je bio na Stupu nekakav cetnik je koliko se sjecam promasio put i krenuo prema njemu,imao je mitraljez "garu"i kada je nanisanio KLIK zakova mu se.Kaze "Taj dan sjedila su mu dva dzinovska andjela na ramenima"
Tebi je balo specijalnost google,YT,copy,paste.Metak brzi od brzine zvuka.
Nekako s proljeća

#5860 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Naletih na ovu mapu snajperskih položaja i pravaca koje svaki zasebno pokriva , ka metama preko druge obale Miljacke, dakle nas. Davno nekada je neko ''skockao'' i objavio, upućeniji o snajperskom i antisnajperskom djelovanju bolje mogu ocijeniti njenu markiranost. Uglavnom područje od Trebevića do Hrasnog brda, uz karakterističan klin dole uz jednu obalu Miljacke do stadiona Željeznilara. Krajnje desni dio je malo obuhvaćena snajperska pozicija VRS na tzv ''Špicastoj stijeni'', znaju oni sa Sedrenika koja.
Image
aldinjo

#5861 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

Tromblon wrote: 18/01/2021 09:28 @Nekako s proljeća

Nakon konsultacija tačan datum Dinine pogibije bi trebao biti 6. 6. Drugo, to jutro su viđeni pokreti ljudi kako se kupe iz Mlađana. Priča mi drug koji je bio u grupi sa Dinom da su krenuli iz Toplana gdje su bili sa tobom to rano jutro. I jedna grupa je išla iz pravca kuća lijevo od trolejbuske okretaljke, a druga iz olimpijskog. I ta druga frupa je došla ispod ceste uz naselje i prva grupa je počela da ulazi u naselje. I Dino je istrčao i pretrčao cestu prvi i prilikom ulaska u dvorište je zapucano iz neke treće, četvrte kuće iznad. Dino je krenuo prema kućama sa lijeve strane, tu je sad neko dječije selo. I samo je pao. I viđen je čovjek oko 100 metara iznad kako bježi uzbrdo. I kaže mi da se tog dana nije čuo pucanj i kasnije su skontali da je taj vjerovatno zadnji ostao u naselju. Njih su povukli to popodne i nema pojma šta je dalje bilo. Samo kaže da se taj dan osim tih nekoliko rafala metak nije čuo i da borbe nije bilo.
Na koje dječije selo misliš?
MorningStar

#5862 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by MorningStar »

Valter Gustav wrote: 18/01/2021 17:39
Mos mislit metak brzi od brzine zvuka :lol:

Koliko ti je godina ? :D
Tromblon

#5863 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

@aldinjo

Prvo od okretaljke.
Valter Gustav

#5864 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Valter Gustav »

MorningStar wrote: 19/01/2021 05:01
Valter Gustav wrote: 18/01/2021 17:39

Mos mislit metak brzi od brzine zvuka :lol:

Koliko ti je godina ? :D
Rekao je koliko je puta metak leti brze od brzine zvuka tako nesto,ne sjecam se svega,ali sa obzirom da si ti strucnjak za google,YT,copy,paste mozes provjeriti.
Dozer

#5865 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Svaki puscani metak je brzi od brzine zvuka, osim .22 LR. Da se ne natezete dalje :D
Kasper100

#5866 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kasper100 »

@MorningStar Imaju divne teme na ovom forumu za bale tvoga uzrasta pa idi tamo pa copy,paste. :D
Nekako s proljeća

#5867 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Dozer wrote: 19/01/2021 10:06 Svaki puscani metak je brzi od brzine zvuka, osim .22 LR. Da se ne natezete dalje :D
Je li snajperski pravac VRS od drugog nebodera (Mehmedbašić) preko međuprostora između Skupštine/I vijeća pa pored hotela Zagreb do raskrsnice kod Alipašine dzamije , najduži pravac opasnosti koji smo trpili jedno vrijeme 1995, ili bar jedan od najdužih a opasnih po broju žrtava na njemu.
Vjerujem da je bilo i nekih primjera iz ukupnog perioda gdje je korišten veći kalibar pa samim tim i veći domet do potencijalne mete, a zanima me tvoje mišljenje koji je njihov snajperski položaj odnio najviše naših žratava, nevezano civilnih ili naoružanih. Ima i ona mapa pa rečenica dvije neće valjda biti gubljenje vremena.

Ostalo mi u sjećanju da se ''metak metak stiže'' opisivalo raji pražnjenje redenika M84 ili onog doboša slovenačkog automata sa malokalibarskom municijom. Preko pet mk metaka u sekundi koliko pamtim.
Dozer

#5868 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Iskreno, ne znam s kojih su polozaja nanijeli najvise zrtava snajperima... To je variralo u avisnosti od vremena desavanja.
Po nekom mom sudu to su, ukupno, navjerovatnije Nedzarici i Dobrinja 1, jer su odatle tokom cijelog rata imali najmanje udaljenosti.
Grbavica, svi pravci, bila je najaktuelnija na samom pocetku, nekad do juna mozda, a nakon toga je odatle bilo vrlo tesko naci zrtvu na daljini manjoj od 800m, sto je uveliko smanjilo i broj zrtava od snajpera iz tih pravaca na nasoj strani, posto je to daljina na kojoj vec ne moze svako senluciti kako hoce i s cim hoce, pa samim tim je i efikasnost padala ispod 40% za osrednje, i na oko 60% za iskusne snajperiste/strijelce.

Sto se tice "Bijelog nebodera", kako smo ih zvali, s kojeg su pucali prema Alipasinoj dzamiji na pravcu izmedju I.V. i hotela Zagreb, pucali su oni odatle cijeli rat, od pocetka, ali, koliko znam, nisu imali pretjeranog uspjeha. To je vjerovatno dijelom radi loseg oruzja, a dijelom i radi samih strijelaca. Mislim da smo ovo vec ranije obradili... Koliko znam, tu nikad nisu koristili 12.7 ili jace kalibre, nego je sve bilo u nekim 7 do 7,62 i 7,9 verzijama.
A s obzirom da se radilo o vrlo malom vidljivom prostoru velicine od svega cca. 15x30m, te daljini od 980 do 1.050m, za koje zrnu treba duze od 1s da tu stigne, skoro 2s, sasvim je razumljivo zasto je efikasnost tu bila vrlo mala.

Image
Last edited by Dozer on 19/01/2021 13:58, edited 1 time in total.
Grean

#5869 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Grean »

Dozer wrote: 19/01/2021 11:33 Iskreno, ne znam s kojih su polozaja nanijeli najvise zrtava snajperima... To je variralo u avisnosti od vremena deesavanja.
Po nekom mom sudu to su, ukupno, navjerovatnije Nedzarici i Dobrinja 1, jer su odatle tokom cijelog rata imali najmanje udaljenosti.
Grbavica, svi pravci, bila je najaktuelnija na samom pocetku, nekad do juna mozda, a nakon toga je odatle bilo vrlo tesko naci zrtvu na daljini manjoj od 800m, sto je uveliko smanjilo i broj zrtava od snajpera na nasoj strani, posto je to daljina na kojoj vec ne moze svako senluciti kako hoce i s cim hoce, pa samim tim je i efikasnost padala ispod 40% za osrednje, i na oko 60% za iskusne snajperiste/strijelce.
Svi zaboravljaju Spicastu, tj. Sedrenik kojeg su ovi iz Mrkovica terorisali sa Spicaste a to vjerovatno jer su izdvojeni iz grada.

Bila je plasirana informacija da je sto ljudi pogodjeno sa Spicaste jos u ono vrijeme kad je zadnja akcija na nu radjena, vjerovatno ukljucujuci ranjavanja. Komandir cete iz Mrkovica i komadant 3. sarajevske brigade, dakle prvi odgovorni su izuzeti na sudjenju u Hagu, valjda je bio neki dogovor sa sudom. Sedrenik su imali na dlanu a ljudi se nisu iselili u grad, u napustene stanove, svi su uglavnom zivjeli tu.
Dozer

#5870 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Da, Sedrenik je takodjer tu, ali i dalje mislim da su Nedzarici i Dobrinja bili najkriticniji tokom cijelog rata, s najvise zrtava.
splinter

#5871 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by splinter »

Grean wrote: 19/01/2021 11:43
Dozer wrote: 19/01/2021 11:33 Iskreno, ne znam s kojih su polozaja nanijeli najvise zrtava snajperima... To je variralo u avisnosti od vremena deesavanja.
Grbavica, svi pravci, bila je najaktuelnija na samom pocetku, nekad do juna mozda, a nakon toga je odatle bilo vrlo tesko naci zrtvu na daljini manjoj od 800m, sto je uveliko smanjilo i broj zrtava od snajpera na nasoj strani, posto je to daljina na kojoj vec ne moze svako senluciti kako hoce i s cim hoce, pa samim tim je i efikasnost padala ispod 40% za osrednje, i na oko 60% za iskusne snajperiste/strijelce.
Svi zaboravljaju Spicastu, tj. Sedrenik kojeg su ovi iz Mrkovica terorisali sa Spicaste a to vjerovatno jer su izdvojeni iz grada.

Bila je plasirana informacija da je sto ljudi pogodjeno sa Spicaste jos u ono vrijeme kad je zadnja akcija na nu radjena, vjerovatno ukljucujuci ranjavanja. Komandir cete iz Mrkovica i komadant 3. sarajevske brigade, dakle prvi odgovorni su izuzeti na sudjenju u Hagu, valjda je bio neki dogovor sa sudom. Sedrenik su imali na dlanu a ljudi se nisu iselili u grad, u napustene stanove, svi su uglavnom zivjeli tu.
Baš pošao da napišem. Poslom sam jedno virjeme bio vezan za taj lokalitet pa su me zanimala iskustva običnih ljudi, civila i tek tada vidim koliko je običan svijet bio naje.bao a masa naroda je ipak ostala da živi tu, posebno dio ulica Sedrenik, Prvi bataljon Sedrenik, Sedrenik čikma, Sedrenik mali. Gotovo da je svaka kuća nekoga izgubila.
Dozer

#5872 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Sve OK, ali mislim da to nije bas od snajpera. Frcalo je i padalo sve i svasta tuda.
MorningStar

#5873 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by MorningStar »

Kasper100 wrote: 19/01/2021 10:15 @MorningStar Imaju divne teme na ovom forumu za bale tvoga uzrasta pa idi tamo pa copy,paste. :D
Koliko si nenormalno dijete sebi klona napravis pa sam sebe podrzavas :lol: is :D u cemu je problem, nedostatak paznje ?
Kasper100

#5874 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kasper100 »

MorningStar wrote: 19/01/2021 15:01
Kasper100 wrote: 19/01/2021 10:15 @MorningStar Imaju divne teme na ovom forumu za bale tvoga uzrasta pa idi tamo pa copy,paste. :D
Koliko si nenormalno dijete sebi klona napravis pa sam sebe podrzavas :lol: is :D u cemu je problem, nedostatak paznje ?
E cuj klon :D
Kasper100

#5875 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kasper100 »

MorningStar wrote: 19/01/2021 15:01
Prvo si me optuzio da sam nekakv slovenac,pa Bistrik evo sada Gustav pa ponestaje ti nickova. :lol: :lol: :lol:
Post Reply