Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stubrijez

#226 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

stubrijez wrote: 18/01/2021 16:05
155_mm wrote: 18/01/2021 15:42 ma sta ka'e. ici ce te vi meni za 10 tak godina u srbiju raditi kao sto danas idete u sloveniju.
vucic izgleda poceo da djeli dva sendvica ponedjeljkom.
:lol:
Danas ti je smijesno a za koju godinu ces rado zamijeniti svoj pasos za srbijanski da ne govorim slovenski ili hrvatski...
155_mm

#227 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

ovo na naslovnici
"Stampa della S. Cong. de Propag. Fide"

vjerovatno znaci
"Stamperia della Sacra Congregatione di Propaganda Fide"

to je izgleda bila neka ozbiljna stamparija iz tog vremena.
:D
155_mm

#228 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

bosanski pravoslavci ne cekaju tih tvojih 10tak godina. oni vec sad idu u srbiju "trbuhom za kruhom". pogotovo oni iz istocne hercegovine i istocne bosne. zato ih moraju autobusima iz srbije dovlaciti kad su kakvi izbori u BiH.
united bosnae

#229 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by united bosnae »

155_mm wrote: 18/01/2021 15:42 ma sta ka'e. ici ce te vi meni za 10 tak godina u srbiju raditi kao sto danas idete u sloveniju.
Danas ti je smijesno a za koju godinu ces rado zamijeniti svoj pasos za srbijanski da ne govorim slovenski ili hrvatski...
Neka te Nostradamuse
stubrijez

#230 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

united bosnae wrote: 18/01/2021 23:26
Neka te Nostradamuse
Gledas li dnevnik ovih dana Jarane..? Pogledaj malo pa vidi gdje smo...
Loki2k9

#231 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Loki2k9 »

Znate kako stvari stoje...

Vi Muslimani ste naša braća, Bosanci su naša braća. Mi vas volimo jer ste duhoviti, imate dobre ćevape i pite.
- Mi smo Bošnjaci, ako se referiraš na etnos...
- Mater vam jebem nacionalističku, vi ste balije, teroristi...

Eto, tako teče razgovor kada nekom nabrijanom pripadniku susjednih etnosa kažeš da si Bošnjak.
User987

#232 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by User987 »

Mi smo vratili staro ime - Bošnjak. Mi smo Bošnjaci. Ranije, iz raznih razloga nismo mogli. Nisu nam dali. Dok je Turska bila vladar BiH, jedan dio bosanskih muslimana se poistovjećivao sa Turcima. To su bili oni koji su mislili da Turska imperija nikad neće propasti. Nije ni čudo jer se radilo o 400 godina okupacije. Generacije i generacije su se razvijale u tom periodu. Poslije odlaska Turaka, nastojali smo preživjeti pa smo se etnički izjašnjavali kao Srbi, Hrvati, neopredjeljeni, Muslimani sa velikim “M”.
Danas smo Bošnjaci i tu više nema povratka. To je nepovratan proces, a isto važi za Srbe i Hrvate unutar BiH. Mi se ne trebamo obazirati na mišljenja Srba i Hrvata o našem etničkom izjašnjavanju. Mi se trebamo brinuti zbog činjenice da se jedan dio Bošnjaka danas više ponose što su muslimani nego što su Bošnjaci. Vole Arape, Turke, oni kao vole sve muslimane na svijetu. To su ovi novi, prevaspitani i indoktrinirani. Posebno brine njihova mržnja prema Srbima i Hrvatima jer je takva mržnja opasna za BiH. Mi ne smijemo mrziti Srbe i Hrvate čak i kada oni nas mrze. Upravo, velikosrpska i velikohrvatska aspiracija želi što više mržnje. Da bi kod Bošnjaka izazvali reakciju mržnje, srpska i hrvatska politika u zadnje vrijeme vode ljubav. Sve će učiniti da od Bošnjaka naprave one koji mrze, one koji su radikalni islamisti Itd. Sve im to ide u prilog pa mi nije jasno da medju Bošnjacima ima botova koji rade u njihovu korist. Ko stoji iza tih botova.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#233 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Truba »

Realan upis
Scopio

#234 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Scopio »

Kao što je Bošnjacima teško prihvatit neka nova imena gradova u BiH tako je i Srbima i Hrvatima teško prihvatit novo ime Bošnjacima
Ludzak

#235 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Ludzak »

Zovite se kako hocete Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, ali zapamtite da ste vi jedna obična plemena.
Ludzak

#236 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Ludzak »

User987 wrote: 26/02/2021 18:14 Mi smo vratili staro ime - Bošnjak. Mi smo Bošnjaci. Ranije, iz raznih razloga nismo mogli. Nisu nam dali. Dok je Turska bila vladar BiH, jedan dio bosanskih muslimana se poistovjećivao sa Turcima. To su bili oni koji su mislili da Turska imperija nikad neće propasti. Nije ni čudo jer se radilo o 400 godina okupacije. Generacije i generacije su se razvijale u tom periodu. Poslije odlaska Turaka, nastojali smo preživjeti pa smo se etnički izjašnjavali kao Srbi, Hrvati, neopredjeljeni, Muslimani sa velikim “M”.
Danas smo Bošnjaci i tu više nema povratka. To je nepovratan proces, a isto važi za Srbe i Hrvate unutar BiH. Mi se ne trebamo obazirati na mišljenja Srba i Hrvata o našem etničkom izjašnjavanju. Mi se trebamo brinuti zbog činjenice da se jedan dio Bošnjaka danas više ponose što su muslimani nego što su Bošnjaci. Vole Arape, Turke, oni kao vole sve muslimane na svijetu. To su ovi novi, prevaspitani i indoktrinirani. Posebno brine njihova mržnja prema Srbima i Hrvatima jer je takva mržnja opasna za BiH. Mi ne smijemo mrziti Srbe i Hrvate čak i kada oni nas mrze. Upravo, velikosrpska i velikohrvatska aspiracija želi što više mržnje. Da bi kod Bošnjaka izazvali reakciju mržnje, srpska i hrvatska politika u zadnje vrijeme vode ljubav. Sve će učiniti da od Bošnjaka naprave one koji mrze, one koji su radikalni islamisti Itd. Sve im to ide u prilog pa mi nije jasno da medju Bošnjacima ima botova koji rade u njihovu korist. Ko stoji iza tih botova.
Hvala Aliji i Izetbegovićima. Sad smo stari Bošnjaci. Oni silni i jaku iz vremena Tvrtka. Živjeli Izetbegovići!!!
neko_sa_strane

#237 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by neko_sa_strane »

U ovoj zemlji postoji popriličan procenat ljudi koji sebe i druge još uvijek identifikuju na osnovu vjere. Ja se sjećam jedne situacije kada me je lik pitao (valjda skontao prema imenu i prezimenu) da li sam ja pravoslavac. Ja sam rekao da nisam. Na pitanje kako se izjašnjavam, rekao sam da se izjašnjavam kao Srbin ali nisam pravoslavac. I opet onda on pa ti si pravoslavac jer ne možeš biti ništa drugo. Kod nas se etnija i vjera poistovjećuju što je potpuno pogrešno ali obzirom gdje živimo teško da će se u potpunosti iskorijeniti ta vrsta razmišljanja. Na kraju sam ovom rekao da sam ateista. I ne možeš ga ubijediti. Jednostavno sam odustao od dalje diskusije.
salik79

#238 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Scopio wrote: 27/02/2021 10:41 Kao što je Bošnjacima teško prihvatit neka nova imena gradova u BiH tako je i Srbima i Hrvatima teško prihvatit novo ime Bošnjacima
Bosnjaci su uvijek bili Bosnjaci, samo im je bilo zabranjeno takvo izjasnjavanje, uz istovremeno zatiranje tog identiteta i ispiranje mozga drugim nazivima. Moj dio familije, koji vec generacijama zivi u Turskoj, se uvijek izjasnjavao Bosnjacima i za drugi naziv za narod nisu ni znali.

Tako da ti to poredjenje sa gradovima i naseljima veze s vezom nema.
salik79

#239 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

neko_sa_strane wrote: 27/02/2021 10:58 U ovoj zemlji postoji popriličan procenat ljudi koji sebe i druge još uvijek identifikuju na osnovu vjere. Ja se sjećam jedne situacije kada me je lik pitao (valjda skontao prema imenu i prezimenu) da li sam ja pravoslavac. Ja sam rekao da nisam. Na pitanje kako se izjašnjavam, rekao sam da se izjašnjavam kao Srbin ali nisam pravoslavac. I opet onda on pa ti si pravoslavac jer ne možeš biti ništa drugo. Kod nas se etnija i vjera poistovjećuju što je potpuno pogrešno ali obzirom gdje živimo teško da će se u potpunosti iskorijeniti ta vrsta razmišljanja. Na kraju sam ovom rekao da sam ateista. I ne možeš ga ubijediti. Jednostavno sam odustao od dalje diskusije.
Zato i jeste nenormalno da se ljude koji su se izjasnjavali, ili se izjasnjavaju, ateistima naziva Muslimanima. Ono, bas ni'dje veze.
neko_sa_strane

#240 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by neko_sa_strane »

salik79 wrote: 27/02/2021 11:26
neko_sa_strane wrote: 27/02/2021 10:58 U ovoj zemlji postoji popriličan procenat ljudi koji sebe i druge još uvijek identifikuju na osnovu vjere. Ja se sjećam jedne situacije kada me je lik pitao (valjda skontao prema imenu i prezimenu) da li sam ja pravoslavac. Ja sam rekao da nisam. Na pitanje kako se izjašnjavam, rekao sam da se izjašnjavam kao Srbin ali nisam pravoslavac. I opet onda on pa ti si pravoslavac jer ne možeš biti ništa drugo. Kod nas se etnija i vjera poistovjećuju što je potpuno pogrešno ali obzirom gdje živimo teško da će se u potpunosti iskorijeniti ta vrsta razmišljanja. Na kraju sam ovom rekao da sam ateista. I ne možeš ga ubijediti. Jednostavno sam odustao od dalje diskusije.
Zato i jeste nenormalno da se ljude koji su se izjasnjavali, ili se izjasnjavaju, ateistima naziva Muslimanima. Ono, bas ni'dje veze.
Pa to je potpuni oksimoron. Izuzetak su Jevreji jer su oni i narod i vjerska grupa.
Scopio

#241 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Scopio »

salik79 wrote: 27/02/2021 11:24
Scopio wrote: 27/02/2021 10:41 Kao što je Bošnjacima teško prihvatit neka nova imena gradova u BiH tako je i Srbima i Hrvatima teško prihvatit novo ime Bošnjacima
Bosnjaci su uvijek bili Bosnjaci, samo im je bilo zabranjeno takvo izjasnjavanje, uz istovremeno zatiranje tog identiteta i ispiranje mozga drugim nazivima. Moj dio familije, koji vec generacijama zivi u Turskoj, se uvijek izjasnjavao Bosnjacima i za drugi naziv za narod nisu ni znali.

Kako to da na popisu stanovništva 91' ima određen broj Bošnjaka, kako se njima nije bilo zabranjeno izjasniti?

Kako to da Bošnjaci u dijaspori nisu osnivali bošnjačke zavičajne centre po Australiji, Kanadi, Austriji poput Hrvata?
salik79

#242 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Scopio wrote: 27/02/2021 11:41
salik79 wrote: 27/02/2021 11:24

Kako to da na popisu stanovništva 91' ima određen broj Bošnjaka, kako se njima nije bilo zabranjeno izjasniti?

Kako to da Bošnjaci u dijaspori nisu osnivali bošnjačke zavičajne centre po Australiji, Kanadi, Austriji poput Hrvata?
Tako sto je taj naziv decenijama zatiran, bas kao i bosanski jezik.

Bosnjaci u dijaspori su osnivali bosanske, a ne Bosnjacke, zavicajne centre.

Edit:
Zaboravih ovo odgovoriti - '91 si se mogao izjasniti kako si htio, ali malo ko je to i znao, ali ranije se niko nije mogao tako izjasnjavati.

Pa, moja dva djeda su do' 74 bili "Hrvati", jedna nana "Hrvatica", a druga "Srpkinja", jer Bosnjaci ni Bosanci nisu mogli biti, a neopredjeljeni u svojoj drzavi nisu htjeli biti.
Scopio

#243 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Scopio »

Ok, možeš li mi navesti obzirom da je bosanski jezik bio sustavno zatiran da su bosanski jezikoslovci izdavali u dijaspori pravopis kako bi njihova djeca mogla ga učit.
Nešto poput što su Hrvati imali Londonac od 1971.
salik79

#244 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Scopio wrote: 27/02/2021 11:58 Ok, možeš li mi navesti obzirom da je bosanski jezik bio sustavno zatiran da su bosanski jezikoslovci izdavali u dijaspori pravopis kako bi njihova djeca mogla ga učit.
Nešto poput što su Hrvati imali Londonac od 1971.
Kada je i gdje hrvatski jezik zatiran?
Scopio

#245 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Scopio »

Valjda si čuo za hrvatsko proljeće, i borbu da hrvatski bude ravnopravan sa srpskim.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Londonac
Recimo po ovome pravopisu je moj ujak predavao djeci hrvatski u Kanadi u zavičajnom centru.

Jesu li Bošnjaci imali nešto slično?

Iste stvari su imali Slovaci u dijaspori jer su smatrali da im je jezik u neravnopravnom položaju od češkog
salik79

#246 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Scopio wrote: 27/02/2021 12:14 Valjda si čuo za hrvatsko proljeće, i borbu da hrvatski bude ravnopravan sa srpskim.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Londonac
Recimo po ovome pravopisu je moj ujak predavao djeci hrvatski u Kanadi u zavičajnom centru.

Jesu li Bošnjaci imali nešto slično?

Iste stvari su imali Slovaci u dijaspori jer su smatrali da im je jezik u neravnopravnom položaju od češkog
Hrvatski jezik je sasvim normalno bio u upotrebi, tako da nije bilo nikakve potrebe za "afirmacijom". Cuj "ravnopravan", a na univerzitetima tj. sveucilistima bile katedre za hrvatski jezik!?
Scopio

#247 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Scopio »

Pa zašto je onda taj pravopis bio povučen?

Ima li ijedan primjer Bošnjaka kako su u ilegali izdavali bosanski pravopis obzirom da im je u Jugoslaviji bilo zabranjeno?
salik79

#248 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Scopio wrote: 27/02/2021 12:21 Pa zašto je onda taj pravopis bio povučen?

Ima li ijedan primjer Bošnjaka kako su u ilegali izdavali bosanski pravopis obzirom da im je u Jugoslaviji bilo zabranjeno?
Koji pravopis?! Pravopis hrvatskog jezika je postojao cijelo vrijeme postojanja SFRJ!

Ne znam, nisam se puno bavio radom bosanske dijaspore (koja je bila neuporedivo manja od srpske i hrvatske), ali znam da je rahmetli Adil beg Zulfikarpasic dosta radio na polju afirmacije Bosne, Bosnjaka i bosanskog jezika.
Scopio

#249 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Scopio »

procitaj poveznicu za londonac
foxlife

#250 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by foxlife »

neko_sa_strane wrote: 27/02/2021 11:33
salik79 wrote: 27/02/2021 11:26
Pa to je potpuni oksimoron. Izuzetak su Jevreji jer su oni i narod i vjerska grupa.
nisu izuzetak jer ima i drugu naziv za njih zidov
Post Reply