Republika Turska

Lopez1981

#28101 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

HarTar wrote: 17/01/2021 20:27 Turska ima sigurno jači balistički (raketni) program od Irana, ali se to drži u tajnosti. Dokaz? Turski svemirski program. Uz to, Turska je potpisnik kontrole dometa balističkih raketa, zato je Bora Kan ograničen na oko 300 kilometara. Sistemi do 280 kilometara se mogu izvoziti. Još jedan dokaz su i turske krstareće rakete Som i Atmaca dometa oko 300 kilometara, a krstareće su važnije od balističkih zbog preciznosti. Za dvije godine u upotrebu ulazi Gezgin, krstareća raketa dometa 1000-1500 kilometara. Pa, ti vidi...
Kakav je dokaz za to Turski svemirski program? Pa ne salju satelite u svemir na svojim raketama nego raketama drugih drzava.
Supljak je da se nesto krije, imaju ovo sto i prikazu, cim dostignu nesto na nekom polju to sa ponosom objave i pohvale se.
@mba

#28102 Re: Republika Turska

Post by @mba »

List Star u vijesti pod naslovom „Takmiče se ko će se prije približiti Turskoj“ prenosi da je u arapskim medijima navedeno da se „arapska četvorka“ tj Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrejn i Egipat takmiče ko će uspostaviti prisnije odnose sa Turskom. U vijesti dalje stoji i to da će uskoro Egipat i UAE odustati od koraka koji su suprotni turskoj politici u Libiji i da će po tom pitanju napraviti korak unazad.

List Sabah u vijesti pod naslovom “Domaća bespilotna letjelica će moći da pronađe i nevidljive prijetnje” prenosi da će se o novim sistemima turskih nacionalnih bespilotnih letjelica nadaleko čuti. Naime, novi sistemi će moći prepoznati i hemijske, biološke kao i radiološke i nuklearne prijetnje.
@mba

#28103 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Bossona wrote: 17/01/2021 17:30
@mba wrote: 17/01/2021 10:25
Bossona wrote: 17/01/2021 10:20 Ima li ovih Bakirovih Turkofila da nam odgovore u vezi ove izdaje, ako ne znaju da pitaju Bakira kakva je ovo izdaja braće po vjeri ?.

sta je pisac htjeo reci?
o kakvoj izdaji se radi i sta bakir ima sa namjenskoj imdustriji turske?
Čuj šta je pisac htio reći. Pa zar Bakirov haver Sultan Erdo da proda Bayraktare Srbiji koja nas 200 godina pokušava istrijebiti i Bosnu okupirati. Jeli to taj amanet onog veleizdajnika i antiustavnog rušitelja RBIH što leži na Kovačima što nam ga je njegova SANU bratija pripremila pa ga prijevremno i pravovremeno pusti iz zatvora pred rat kao mučenika da odigra za njih. Zar nas nisu izdali devedesetih godina kao i 1878 kada su Srbiji i CG prvi put dali državnost a Bosnu i Bošnjake prodali Austrougarima za malo više od desetak miliona dolara. Bakir je njihov i za njih radi kao i otac mu i njihova SDA sekta, zato se ovo i događa u tišini dok Bošnjacima prodaju ublehe pristaje da Autoputem spajaju Sarajevo sa Beogradom po diktatu Vučića umjesto sa Bihaćem ili Podrinjem i Sandžakom.

Image

i kakvo rijesenje imas ti?
ja uvjek ponavljam bosnjaci se ne trebaju uzdati ni u koga osim sami u sebe i svoje znanje/mogucnosti, to sto smo mi nesposobni, sto patimo od kompleksa manje vrijednosti, sto smo najveci jugo nostalgicari na balkanu, za to nam niko nije kriv osim samih nas, a najmanje turska!
A_A_AKCIJA

#28104 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Nemojte biti slijepi turski botovi.

Ne vidim razloga zašto se ne bi kritikovali loši potezi Turske ili bilo koje države ako su loši po BiH. A po BiH prodaja oružja Srbiji je svakako loša, jer znamo da je to oružje namijenjeno nama. Još nam samo fale Bayraktari kao prijetnja.

Ako je Turska strateški saveznik, a tvrde da jesu više od toga, onda to ne bi trebali činiti.

USA ne prodaje oružje neprijateljima Izraela, ne bi ni Turska trebala našim. Pogotovo ne tako dominantno i razorno oružje koje nosi prevagu. Nije municija u pitanju.

E jedino ako Turska savezništva vidi poput Rusije, koja svima prodaje oružje i jedini cilj je uzeti pare. Samo treba reći otvoreno da to nije nikakvo savezništvo, nego čisti interes.

A potpuno treća priča je da li je neko od naših političara protestirao kod Turaka na ovu temu (a garant nije).

Ponavljam, volim svakog saveznika BiH, ali ovo je razočaranje.
zlajaBHF

#28105 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

Naravno da ce biti veliko razocarenje, ako Turska proda ovakvo oruzje Srbiji, tu nema dileme.

Ja licno ne vjerujem da se tako nesto moze desiti.
@mba

#28106 Re: Republika Turska

Post by @mba »

A_A_AKCIJA wrote: 18/01/2021 15:49 Nemojte biti slijepi turski botovi.

Ne vidim razloga zašto se ne bi kritikovali loši potezi Turske ili bilo koje države ako su loši po BiH. A po BiH prodaja oružja Srbiji je svakako loša, jer znamo da je to oružje namijenjeno nama. Još nam samo fale Bayraktari kao prijetnja.

Ako je Turska strateški saveznik, a tvrde da jesu više od toga, onda to ne bi trebali činiti.

USA ne prodaje oružje neprijateljima Izraela, ne bi ni Turska trebala našim. Pogotovo ne tako dominantno i razorno oružje koje nosi prevagu. Nije municija u pitanju.

E jedino ako Turska savezništva vidi poput Rusije, koja svima prodaje oružje i jedini cilj je uzeti pare. Samo treba reći otvoreno da to nije nikakvo savezništvo, nego čisti interes.

A potpuno treća priča je da li je neko od naših političara protestirao kod Turaka na ovu temu (a garant nije).

ja licno vjerujem da TR to i te kako ima na umu sto se tice prodaje, a jos se tacno ne zna nista!
The 51st State

#28107 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

A_A_AKCIJA wrote: 18/01/2021 15:49 Nemojte biti slijepi turski botovi.

Stoji, ali osim iz vucicevih medija nema potvrde ovog aranzmana, za nas je srbija i trenutno otisla daleko u opermanju svoje vojske, kupili su i kineske dronove sa naoruzanjem. Pravo pitanje je sta mi radimo da Turcima postanemo prijemciviji saveznik od Srbije zvanicno drzavnicki, a ne samo sentimentalno? Evo ne meremo na drzavnom nivou neke vizije i proekte gurati zbog hrvata i srba, moje pitanje je sta radi 5 kamtoma pod apsolutnom deklarativom patriotskom kotrolom da produbi veze sa jednim takvim saveznikom, a prostora ne da nema nego je prakticno neogranicen. Dakle i mi smo sami pomalo licemjerni u tim vezama.
A_A_AKCIJA

#28108 Re: Republika Turska

Post by A_A_AKCIJA »

Apsolutno se slažem da je većina stvari do nas.

Moglo se uraditi gomila stvari do sada. Jeste da smo ograničeni time da OS mogu biti i jesu blokirane od strane RS i HDZ, ali ima dosta stvari koje su se mogle urediti:

Komercijalni trening centar za dronove i drugu tehniku,
Remont turske vojne tehnike u BiH, koji bi značio da je u svakom momentu u BiH smješteno npr 50 tenkova na farbanju, dronova...
Komercijalni model sklapanja i testiranja dronova i bilo čega drugog...
Saradnja naših fakulteta na ovu temu sa turskom vojnom industrijom...

Umjesto vojske, trening bi prolazili profesionalci tj uposlenici firme koja bi to obavljala, a tehnika bi bila prisutna u BiH i na njoj bi se treniralo. Sve na komercijalnoj osnovi, bez uplitanja OS i samim time potrebe da se poštuju nacionalni ključevi.

Sami smo krivi što nemamo privatne fondacije koje svake godine stipendiraju 100 oficira na svjetskim vojnim akademijama, uključujući i turske.
The 51st State

#28109 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

A_A_AKCIJA wrote: 18/01/2021 17:21 Apsolutno se slažem da je većina stvari do nas.

Moglo se uraditi gomila stvari do sada. Jeste da smo ograničeni time da OS mogu biti i jesu blokirane od strane RS i HDZ, ali ima dosta stvari koje su se mogle urediti:

Komercijalni trening centar za dronove i drugu tehniku,
Remont turske vojne tehnike u BiH, koji bi značio da je u svakom momentu u BiH smješteno npr 50 tenkova na farbanju, dronova...
Komercijalni model sklapanja i testiranja dronova i bilo čega drugog...
Saradnja naših fakulteta na ovu temu sa turskom vojnom industrijom...

Umjesto vojske, trening bi prolazili profesionalci tj uposlenici firme koja bi to obavljala, a tehnika bi bila prisutna u BiH i na njoj bi se treniralo. Sve na komercijalnoj osnovi, bez uplitanja OS i samim time potrebe da se poštuju nacionalni ključevi.

Sami smo krivi što nemamo privatne fondacije koje svake godine stipendiraju 100 oficira na svjetskim vojnim akademijama, uključujući i turske.
13 000 oklopnih vozila m113, to jesu kante ali ih turci ne bacaju, prostor je ogroman ko ima neki plan i volju da se uposle i nadograde kapaciteti i kreiraju te sinergije koji si naveo. Poznavajuci nas to se nece haman nikad desiti ali necu ni hrakati po prijateljskoj zemlji zato sto mi nismo sposobni da se "ogrebemo" o njen potencijal, a usput i sebi pomogemo.
Login7777

#28110 Re: Republika Turska

Post by Login7777 »

Najviše kmeče na Tursku oni koji je ne gotive i kmeče što ne sporovodimo politiki sadakistana i što nam Turci nikakvu sadaku ne daju. Kad bi i dali, isti ti bi napisali kako smo sadakistan.
Hakiz

#28111 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

Login7777 wrote: 18/01/2021 19:05 Najviše kmeče na Tursku oni koji je ne gotive i kmeče što ne sporovodimo politiki sadakistana i što nam Turci nikakvu sadaku ne daju. Kad bi i dali, isti ti bi napisali kako smo sadakistan.
Najviše se uvlače Turskoj oni koji se nadaju Turskoj sadaki, kmeče za nekim idolom, koji vole tuđe više nego svoje.

Jebiga, teško je imati svoje ja kad si mali, slab, jadan i bijedan.
The 51st State

#28112 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Opet on o sebi prica, pa dokle viee., dok je nadanje da ce nam biden donijeti prosperitet jelde odraz samosvijesti, vizije i determinacije u stremljenju ka boljem sutra.ubise dupli stamdardi.
Last edited by The 51st State on 18/01/2021 19:29, edited 1 time in total.
Hakiz

#28113 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 18/01/2021 19:23 Opet on o sebi prica, pa dokle viee., dok je nadanje da ce nam biden donijeti propseritet jelde odraz samosvijesti, vizije i determinacije u stremljenju ka boljem sutra.ubise dupli stamdardi.
Gdje je tema o Bidenu?

Nisam javjernik, ti si. Zvao se bog Jahve, Allah ili Tajip, sudbina je klanjati se...

Osim nama, ateistima, mi se ne klanjamo nikome :lol:
Last edited by Hakiz on 18/01/2021 19:31, edited 1 time in total.
The 51st State

#28114 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 18/01/2021 19:28
The 51st State wrote: 18/01/2021 19:23 Opet on o sebi prica, pa dokle viee., dok je nadanje da ce nam biden donijeti propseritet jelde odraz samosvijesti, vizije i determinacije u stremljenju ka boljem sutra.ubise dupli stamdardi.
Gdje je tema o Bidenu?
Nisam te vidio da sa istim zarom, odnosno nikako kritikujes kolektivni trans na njegovoj temi i usa temam, pa malo opravdane digresije ne bi li sam skonto koliko si hipokritican.
Hakiz

#28115 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 18/01/2021 19:30
Gdje je tema o Bidenu?
Nisam te vidio da sa istim zarom, odnosno nikako kritikujes kolektivni trans na njegovoj temi i usa temam, pa malo opravdane digresije ne bi li sam skonto koliko si hipokritican.
Eto vidiš koliko mi je bitan i ne znam da postoji tema o njemu.
The 51st State

#28116 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 18/01/2021 19:32
The 51st State wrote: 18/01/2021 19:30

Gdje je tema o Bidenu?
Eto vidiš koliko mi je bitan i ne znam da postoji tema o njemu.
Pa osini malo i tamo za promjenu, ovo je lajt kakvo torabljenje se na tim temama iskazuje. Ili vise volis s rajom :P
zlajaBHF

#28117 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

turgut wrote: 18/01/2021 18:03 Ovima koji kritikuju Tursku zbog prodaje oružja Srbiji, je li vi znate da Bosna prodaje oružje Srbiji??
Usporedba ti uopste ne stoji. Oni sto mi prodajemo Srbiji, i prodaja naprednih dronova nisu iste stvari.

Kao sto rekoh, ne vjerujem da ce Turska prodati ovakvo oruzje Srbiji.
@mba

#28118 Re: Republika Turska

Post by @mba »

turgut wrote: 18/01/2021 18:03 Ovima koji kritikuju Tursku zbog prodaje oružja Srbiji, je li vi znate da Bosna prodaje oružje Srbiji??
izgleda da ne znaju :-D
The 51st State

#28119 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

Gdje je tema o Bidenu?

Nisam javjernik, ti si. Zvao se bog Jahve, Allah ili Tajip, sudbina je klanjati se...

Osim nama, ateistima, mi se ne klanjamo nikome :lol:
:-) da si projektor baco bi sliku na vjecnicu, toliko kapaciteta imas.
salik79

#28120 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Visokosofisticiranog, koje bi moglo donijeti prevagu u sukobu?

Sta to mi prodajemo Srbiji?
HarTar

#28121 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Lopez1981 wrote: 17/01/2021 22:54
HarTar wrote: 17/01/2021 20:27 Turska ima sigurno jači balistički (raketni) program od Irana, ali se to drži u tajnosti. Dokaz? Turski svemirski program. Uz to, Turska je potpisnik kontrole dometa balističkih raketa, zato je Bora Kan ograničen na oko 300 kilometara. Sistemi do 280 kilometara se mogu izvoziti. Još jedan dokaz su i turske krstareće rakete Som i Atmaca dometa oko 300 kilometara, a krstareće su važnije od balističkih zbog preciznosti. Za dvije godine u upotrebu ulazi Gezgin, krstareća raketa dometa 1000-1500 kilometara. Pa, ti vidi...
Kakav je dokaz za to Turski svemirski program? Pa ne salju satelite u svemir na svojim raketama nego raketama drugih drzava.
Supljak je da se nesto krije, imaju ovo sto i prikazu, cim dostignu nesto na nekom polju to sa ponosom objave i pohvale se.
Redovno sami šalju mikro satelite u svemir. Prošli mjesec je raketa koju su lansirali otišla 300 kilometara u visinu. I da, mnoge stvari koje su zabranjene raznim konvencijama kriju.
HarTar

#28122 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

salik79 wrote: 18/01/2021 20:08

I Iranu ćemo prodavati kada se demokratizira :mrgreen:
HarTar

#28123 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

- Posljednjih mjesec dana mediji u Indiji bruje o tajnim sastancima pakistanskih i turskih vojnih delegacija, dok je glavna tema na dnevnom redu transfer nuklearne tehnologije (know-how) Turskoj.

- 2015. godine njemački BND je također optužio Tursku da u tajnosti razvija nuklearnu tehnologiju. Istovremeno Turska je u prošlosti uveliko pomogla Pakistanu da se domogne nuklearnog oružja. https://nova-zora.com/turska-nuklearno-oruzje-pakistan/
salik79

#28124 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

HarTar wrote: 18/01/2021 20:30

Znam ja da je vama Srbija draza i preca od Irana. Istog onog Irana koji nam je pomogao dok nas je ta ista Srbija napadala, a Turska se pravila mutava, osluskujuci sta ce Ameri i saveznici reci.
HarTar

#28125 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

salik79 wrote: 18/01/2021 20:40
HarTar wrote: 18/01/2021 20:30

Znam ja da je vama Srbija draza i preca od Irana. Istog onog Irana koji nam je pomogao dok nas je ta ista Srbija napadala, a Turska se pravila mutava, osluskujuci sta ce Ameri i saveznici reci.
Kome to "nama"? Ne poredi kemakističku Tursku sa današnjom. Iranu hvala na svemu, ali veliki iranski narod se mora osliboditi režima Hamneijevih mula...
Post Reply