Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#14526 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 18/01/2021 17:10
Kasnije smo saznali da je ona upravo bila jedna od žrtvih silovanja tokom rata i da je to jednostavno ostavilo traga na njoj... bilo nam je žao, ali ipak se nikad nije smjelo desiti da nam žena koja je psihički bolesna predaje čas iz bosanskog.
jer silovanje ostavlja psihičke i fizičke traume...i zato ne treba biti olaksavajucih okolnosti...glede i unatoc onog sto je wewa postavila.
Bloo
Globalna šefica

#14527 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

The 51st State wrote: 18/01/2021 17:20 Problem sa ovom glumicom je vremenski okvir, sudeci po svemu sudeci je i istina sto tvrdi, ali ono sto ce ostati problem je povjerenje i kredibilitet onih koje optuzuju jer na osnovu toga se i sud daje u odnosu na kredibilitet optuzenog, meni to koliko je dobro zbog kakve takve pravde i lose je jer prostor za manipulacije je ogroman.
Dosta pojedinaca oba spola se javimo sa mucnim pricama o ovom covjeku, ne ticu se silovanja. Interesantni su natpisi koji su se pojavili poslije izlaska glumice u javnost, da je doticni takoder snimao i Arkanovu svadbu - do tada je pretpostavljam mu to bilo plus...sada se posmatra kao karakterna mana... Ali, postoji sud koji ce da presudi u ovom slucaju.
piupiu

#14528 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

S4mpion wrote: 18/01/2021 17:16
piupiu wrote: 18/01/2021 17:12
S4mpion wrote: 18/01/2021 17:00

Ali ja se ne nazivam borcem?

Ja ne ubjeđujem ljude da je moje forumsko tipkanje od nezimjerne važnosti za žrtve?

Mislim, niko nikoga nije tjerao da se svrstava među borce, same su to učinile. Nekako je lijepo pitati gdje je ta njihova borba? :mrgreen:
Pa iz koje pozicije ti kritikuješ? Pozicije ja kritikujem eto 'nako? :D :oops: :lol:
Pa to sigurno nije pozicija borca, kako si pretpostavila. Čak i da je pozicija "kritikujem onako", razlikuje li me to od ovih koje se nazvaše borcima?

Zar proglasiti se borcem ne povlači neku odgovornost sa sobom?

Zar nije besmisleno pozivati me na odovornost koju nisam prihvatio?

Ja se ne nazvah borcem, ali one su to učinile.

Da ih pitamo gdje im je borba?
Nebitno. Prozivaš nekoga za nešto što ni sam nisi uradio, što bi trebala biti ljudska, a ne feministička dužnost.
piupiu

#14529 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 18/01/2021 17:20 jer silovanje ostavlja psihičke i fizičke traume...
Odnos našeg društva prema ženama silovanim u ratu je takodje tema za sebe...
MarlboroGold

#14530 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 18/01/2021 17:17
MarlboroGold wrote: 18/01/2021 17:10
Bloo wrote: 18/01/2021 16:59 RD

Djeca i omladina su tako laki za impresionirti, manipulirati, zastrasiti...barem vecinu.
Meni (moj kratki stint kao profesorice sa 26 godina) je jednom ucenik (2. srednje) ostavio papiric - profa vi ste meni super dobri, hocemo li na pivu....
:|
Da sam bila seksualni predator, ova situacija je mogla veoma lako eskalirati u nesto neprimjereno (mada komentari muskog dijela populacije na vijesti da je nastavnica iskoristila maloljetnog ucenika - sjooo da je meni, i ja bih se dao iskoristiti itd...).

U moje doba, kada je nastavnik bio malo veci autoritet nego danas, bili smo izlozeni raznim vrstama nasilja (ne nuzno seksualne prirode) - izivljavanje tokom ispitivanja, vrijedanje, deranje...jer nasilje je i psihicko, kada te je strah od casa tog nastavnika, kada places, kada mrzis i sebe i taj predmet i tog covjeka...

I sta smo uradili? Nista, sutili i trpili.

Na faksu takode...druge vrste izivljavanja. Danasnje generacije su malo buntovnije...
Jesu današnje generacije dosta buntovnije i neka su. I ja donekle spadam u generaciju koja je šutila i trpila. Bilo je svakakvih profesora i profesorica. Čak nam je iz bosanskog predavala žena koja je imala šizofreniju i to već izražen stadij. Nije jednom razgovarala sa imaginarnim ljudima ili je bilo strah jer je neko progoni. Dobila je otkaz kad je jedno odjeljenje optužila za podmetanje požara kojeg nije ni bilo.

Kasnije smo saznali da je ona upravo bila jedna od žrtvih silovanja tokom rata i da je to jednostavno ostavilo traga na njoj... bilo nam je žao, ali ipak se nikad nije smjelo desiti da nam žena koja je psihički bolesna predaje čas iz bosanskog.
Zeznuto je to, ali pravo. Po ovim 'civilizovanim' zemljama imaju nekakve provjere ljudi koji rade s djecom, jesu li osudjivani, jesu li zdravi, pravi... pa opet, pedofilije i zlostavljanja kao u priči. Žena sa šizofrenijom, pod adekvatnom medicinskom kontrolom, bi mogla biti sasvim regularan predavač. Ali, ali... a tog seksualnog uznemiravanja djevojčica ima koliko hoćeš, samo što se u malogradjanskom društvu o takvim stvarima ne priča.
Da trebaju uvesti te provjere i slično... ne znam kakva je sad situacija. Ima i mi smo to vidjeli svojim očima kad sam spomenuo onog čovjeka.
The 51st State

#14531 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Bloo wrote: 18/01/2021 17:26
The 51st State wrote: 18/01/2021 17:20 Problem sa ovom glumicom je vremenski okvir, sudeci po svemu sudeci je i istina sto tvrdi, ali ono sto ce ostati problem je povjerenje i kredibilitet onih koje optuzuju jer na osnovu toga se i sud daje u odnosu na kredibilitet optuzenog, meni to koliko je dobro zbog kakve takve pravde i lose je jer prostor za manipulacije je ogroman.
Dosta pojedinaca oba spola se javimo sa mucnim pricama o ovom covjeku, ne ticu se silovanja. Interesantni su natpisi koji su se pojavili poslije izlaska glumice u javnost, da je doticni takoder snimao i Arkanovu svadbu - do tada je pretpostavljam mu to bilo plus...sada se posmatra kao karakterna mana... Ali, postoji sud koji ce da presudi u ovom slucaju.
ne znam kako ce ga osuditi prema sadasnjim krivicnim zakonima, meni se cini da su se vec na to osvrnuli. obrni okreni opet od najuzeg kruga porodice zavisis kako te usmjere i ostvare povjerenje sa djetetom da nista ne krije od iste, sto je vezano za integritet a i to opet nije garancija, prekompleksno za moj mozak.
MarlboroGold

#14532 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 18/01/2021 17:29
Bloo wrote: 18/01/2021 17:20 jer silovanje ostavlja psihičke i fizičke traume...
Teško je o tome govoriti... to je baš bilo sistemsko silovanje. Ne možemo govoriti ni o nagonima niti mentalnim devijacijama kod pojedinaca. To je jednostavno bilo ponižavanje, dominacija, seksualno ropstvo i posjedovanje žena kroz prizmu genetskog otpada... jednostavno rečeno zlo.
Ježim se kad čujem od nekog da su silovatelji ludi... ne treba biti lud i nesvjestan da bi učinio takvo zlo drugoj osobi.
S4mpion

#14533 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

piupiu wrote: 18/01/2021 17:27
piupiu wrote: 18/01/2021 17:12

Pa iz koje pozicije ti kritikuješ? Pozicije ja kritikujem eto 'nako? :D :oops: :lol:
Pa to sigurno nije pozicija borca, kako si pretpostavila. Čak i da je pozicija "kritikujem onako", razlikuje li me to od ovih koje se nazvaše borcima?

Nebitno. Prozivaš nekoga za nešto što ni sam nisi uradio, što bi trebala biti ljudska, a ne feministička dužnost.
Ovo je vrlo čest izraz za izbjegavanje odgovornosti, a zapravo je vrlo bitno.

Ponavljam, ja se te odgovornosti nisam prihvatio, nema me se za šta prozivat'.

Zašto je toliko loše nekoga pozvati na odgovornost koje se prihvatio?

Da ih pitamo gdje im je borba, da ih pozovemo na odgovornost?
belfy

#14534 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

wewa wrote: 18/01/2021 10:48
hadzinicasa wrote: 18/01/2021 10:44
wewa wrote: 18/01/2021 10:41 ne zelim im ja kceri, ma nikakvu djecu dok ne sazriju i ne razviju empatiju. dosta je ostecene djece na ovoj planeti, ne moraju se svi razmnozavati.
slazem se, ali ce se to razmnozavati jerbo loza i to. nece tebe ni mene pitati bas zato jer je ubijedjeno u superiornost svog stava + ne moze se to njima desiti + znaju oni bolje + nije to tako + nastavi niz.
e a kad se budu razmnozavali, ja im zelim zensku djecu.
meni ovih dana jednako na pameti djevojcica koja je s mojom najstarijom isla u razred u osnovnoj

dijete se slikalo za nekog djecaka, ovaj to proslijedio svima
osvanula na FB ta slika
mala se pocela rezati
niko od odraslih nije znao
a garantujem ti da bi prve rijeci bile osuda
ta djevojcica je rasla bez roditeljske paznje, brigu preuzela nana, dijete napusteno od svih

dzaba sto neko postane roditelj, ako nema u sebi kapacitet da dozvoli da ga to iskustvo obogati.
moze se biti roditelj na najrazlicitije nacine...
kakve veze ovaj upis ima sa feminizmom?
belfy

#14535 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

S4mpion wrote: 18/01/2021 16:02 Evo ih, sastale se internet ratnice, jake isključivo na tastaturi. Da se podsjetimo, prije samo nekoliko dana, njihova komšinica je zatučena čekićem, a one, naravno, nisu uradile ništa, jer ne poznaju borbu van tastature:
hadzinicasa wrote: 18/01/2021 10:39
wewa wrote: 18/01/2021 09:53 Devojčice

ADRIANA ZAHARIJEVIĆ

18/01/2021

#metoo

dzaba ti to postavljas darling. zabrinulo se vise ovo (musko) drustvo za pocinioca nego za zrtvu. da mu se jadnom ugled ne narusi, pa da ga se posteno gleda, pa prava ljudska i to. moramo biti fer prema njemu.

zelim im svima kceri <3
ti bi, nekako, stalno da prozivas zene sto ne cine nista o zlocinima o kojima ti sve znas. jesi ti zastitio neku komsinicu ili nepoznatu zenu od nasilja? znas za svako, a uradio sta? junacki na forumu prozvao feministice? mislim, i to je za resprekta, jer si im se nagovorio, jel tako?
Bloo
Globalna šefica

#14536 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

https://pescanik.net/devojcice/

...
Čekala je jer je silovanje neizgovorivo. Jer u najvećem broju slučajeva ne budi gordost i junačenje, posebno ne kod devojčica koje u patrijarhalnim kulturama ne učimo da budu junakinje. Budi strah, gnušanje, samookrivljavanje i neobjašnjiv, neizreciv stid. Stid od sebe, od sveta koji joj je ogledalo, a često posebno od svojih roditelja – jer ih je „izneverila“, jer je na sramotu a ne na čast. To je deo odrastanja devojčica u patrijarhalnoj kulturi. Najzad, pošto u takvoj kulturi nikada nije kriv silovatelj nego žrtva, čekala je jer dugo nije verovala da će joj neko poverovati. Ženama se u patrijarhatu ne veruje. Dušebrižnički komentari to izravno pokazuju.

Međutim, ima u ovoj priči nečeg dobrog, a duboko verujem da je upravo to razgrmelo naše vajne branioce i braniteljke patrijarhata. Patrijarhat trpi po koju slobodnu ženu, ali strepi od grupe žena koje se zajedno oslobode. Ova devojčica je čekala – i dočekala – da joj se obrati neka druga devojčica, a njima se pridružilo njih još nekoliko. Sada kada ona ima glas progovorila je u ime svih njih. I kako ona može da živi? Može, hrabro i dignutog čela, kao žena na čast drugim ženama.
The 51st State

#14537 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Jadan tekst za ideolosku propagandu, bljuje mi se od iznesenih stereotipa u sfrhu lesinarenja.
piupiu

#14538 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

S4mpion wrote: 18/01/2021 17:43

Nevermind.
piupiu

#14539 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

I, veli, što se nije ranije oglasila... dijete!

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-eko ... vanje.html
Hakiz

#14540 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

belfy wrote: 18/01/2021 21:25
S4mpion wrote: 18/01/2021 16:02 Evo ih, sastale se internet ratnice, jake isključivo na tastaturi. Da se podsjetimo, prije samo nekoliko dana, njihova komšinica je zatučena čekićem, a one, naravno, nisu uradile ništa, jer ne poznaju borbu van tastature:
hadzinicasa wrote: 18/01/2021 10:39

dzaba ti to postavljas darling. zabrinulo se vise ovo (musko) drustvo za pocinioca nego za zrtvu. da mu se jadnom ugled ne narusi, pa da ga se posteno gleda, pa prava ljudska i to. moramo biti fer prema njemu.

zelim im svima kceri <3
ti bi, nekako, stalno da prozivas zene sto ne cine nista o zlocinima o kojima ti sve znas. jesi ti zastitio neku komsinicu ili nepoznatu zenu od nasilja? znas za svako, a uradio sta? junacki na forumu prozvao feministice? mislim, i to je za resprekta, jer si im se nagovorio, jel tako?
On nije feminist i ne bori se za ženska prava, pa izašto bi je on štitio. Ali, zašto je ne zaštitiše one koje govore da se za žene bore?

Nećemo se tako izvlačiti.
belfy

#14541 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

Hakiz wrote: 18/01/2021 23:20

On nije feminist i ne bori se za ženska prava, pa izašto bi je on štitio. Ali, zašto je ne zaštitiše one koje govore da se za žene bore?

cek, onda tom logikom ja mogu zakljuciti da se on bori protiv zenskih prava i nema razloga da zastiti zenu ako je zlocin u pitanju. onda je to poenta, da se ne izvlacimo, jel tako?
Hakiz

#14542 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 18/01/2021 17:33
Teško je o tome govoriti... to je baš bilo sistemsko silovanje. Ne možemo govoriti ni o nagonima niti mentalnim devijacijama kod pojedinaca. To je jednostavno bilo ponižavanje, dominacija, seksualno ropstvo i posjedovanje žena kroz prizmu genetskog otpada... jednostavno rečeno zlo.
Ježim se kad čujem od nekog da su silovatelji ludi... ne treba biti lud i nesvjestan da bi učinio takvo zlo drugoj osobi.
SIlovanje u ratu je metodologija racionalna tehnika.

Prvo vojnici koji siluju time sebi olakšavaju podnošenje rata.

Drugo uništavaš mentalno (a i fizičko ali ono je iza mentalnog) zdravlje preživjelih žena, dakle uništavaš strukturu tog druptv. Traumatizirana žena je traumatizirana porodica, a porodica kao osnovna ćelija društva...

Treće, pogotovo u patrijahalnim i konzervativnim sredinama, uništavaš međuljudske odnose, prvo odnos muškaraca prema ženama, drugo porodice koje su imale sreću da im niko nije silovan će one porodice koje imaju silovane članica (a i članove, i muškarce siluju) gledati kao prljave, nedostojne tog društva, a i kao nesposobne, nisu se uspjeli zaštititi. "Kakav si ti muškarac kada su ti se na ženi iživljavali neprijatelji? Ubij se mlakonjo, a i nju ubij jer je prljava." Djeca koju te silovane žene eventualno rode će biti uvijek meta i "crne ovce" tog društva a i porodica. Kao u posljednjoj rečenici gornjeg pasusa, "ubij i to dijete". Time ćeš oprati sramotu i sačuvati čast i sebe i porodice i društva. A to govori da što je neko društvo "moralnije" to je silovanje kao način borbe protiv tog društva efikasnije, nanosi veću psihološku i moralnu štetu.

To je, u stvari, metodologija ratovanja, time društvo koje hoćeš da osvojiš uništavaš ako ga i nisi uspio osvojiti vojno. I čekaš drugu priliku.

Tako da sistamatsko silovanje u ratu nije nesvjesno barbarstvo nego veoma planirana, racionalna i osmišljena metodologija.
Hakiz

#14543 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

belfy wrote: 18/01/2021 23:24

cek, onda tom logikom ja mogu zakljuciti da se on bori protiv zenskih prava i nema razloga da zastiti zenu ako je zlocin u pitanju. onda je to poenta, da se ne izvlacimo, jel tako?
Ne, to znači da ako ne uradiš ono šta pričaš da treba uraditi ne možeš se izvlačiti na način da onome koji te zbog toga kritikuje kažeš "a što ti nisi". Ti pričapš šta treba, pa zašto to i ne radiš? Bolje onda šuti.

Nismo djeca. "Sine što nisi uradio zadaću?" "Mama, nije ni brat". Neka nije, pitam sada tebe, kada budem pitala brata, onda ćemo o njemu.
hadzinicasa

#14544 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 18/01/2021 23:10
S4mpion wrote: 18/01/2021 17:43

Nevermind.
Nadosla :D :kiss:
piupiu

#14545 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 18/01/2021 23:46
Nevermind.
Slabo se palim :D :lol:
piupiu

#14546 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Zato što je stati u odbranu nekoga (posebno slabijeg od sebe), ko je izložen nasilju i njegova ljudska i građanska dužnost. Šta je s vama dvojicom? Vi nemate obavezu da djelujete kao članovi društva??? Kakvo je to društvo u kojem napadaš drugoga što nije ustao protiv nasilja, dok sebe amnestiraš od odgovornosti? Kakva je to, uopšte, moralna pozicija? 'Buuuhuhuhu, mamaaa, strašne feministice mi idu na živce, nisu zaštitile tetu od čekićaaaaanja!' Zovite mame da vam obrišu noseve (da ne kažem guze), uprljali su se od lošeg i balavog 'moraliziranja'.
MarlboroGold

#14547 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 18/01/2021 23:31
MarlboroGold wrote: 18/01/2021 17:33

SIlovanje u ratu je metodologija racionalna tehnika.

Prvo vojnici koji siluju time sebi olakšavaju podnošenje rata.

Drugo uništavaš mentalno (a i fizičko ali ono je iza mentalnog) zdravlje preživjelih žena, dakle uništavaš strukturu tog druptv. Traumatizirana žena je traumatizirana porodica, a porodica kao osnovna ćelija društva...

Treće, pogotovo u patrijahalnim i konzervativnim sredinama, uništavaš međuljudske odnose, prvo odnos muškaraca prema ženama, drugo porodice koje su imale sreću da im niko nije silovan će one porodice koje imaju silovane članica (a i članove, i muškarce siluju) gledati kao prljave, nedostojne tog društva, a i kao nesposobne, nisu se uspjeli zaštititi. "Kakav si ti muškarac kada su ti se na ženi iživljavali neprijatelji? Ubij se mlakonjo, a i nju ubij jer je prljava." Djeca koju te silovane žene eventualno rode će biti uvijek meta i "crne ovce" tog društva a i porodica. Kao u posljednjoj rečenici gornjeg pasusa, "ubij i to dijete". Time ćeš oprati sramotu i sačuvati čast i sebe i porodice i društva. A to govori da što je neko društvo "moralnije" to je silovanje kao način borbe protiv tog društva efikasnije, nanosi veću psihološku i moralnu štetu.

To je, u stvari, metodologija ratovanja, time društvo koje hoćeš da osvojiš uništavaš ako ga i nisi uspio osvojiti vojno. I čekaš drugu priliku.

Tako da sistamatsko silovanje u ratu nije nesvjesno barbarstvo nego veoma planirana, racionalna i osmišljena metodologija.
Ne znam da sam boldirano ikad čuo ili vidio tj. da su na silovane žene ostali nakon rata gledali kao da su prljave ili nedostojne tog društva ili da su muškarcu prebacivali kako je mogao dozvoliti da se neprijatelji iživljavaju na njegovoj ženi... ne sporim da toga ima, ali lično ne znam ni za jedan jedini slučaj.

Ni kod pojedinačnih slučajeva se ne radi o nesvjesnom barbarstvu... bar u većini slučajeva.
The 51st State

#14548 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

piupiu wrote: 19/01/2021 00:35

Zato što je stati u odbranu nekoga (posebno slabijeg od sebe), ko je izložen nasilju i njegova ljudska i građanska dužnost. Šta je s vama dvojicom? Vi nemate obavezu da djelujete kao članovi društva??? Kakvo je to društvo u kojem napadaš drugoga što nije ustao protiv nasilja, dok sebe amnestiraš od odgovornosti? Kakva je to, uopšte, moralna pozicija? 'Buuuhuhuhu, mamaaa, strašne feministice mi idu na živce, nisu zaštitile tetu od čekićaaaaanja!' Zovite mame da vam obrišu noseve (da ne kažem guze), uprljali su se od lošeg i balavog 'moraliziranja'.
Od onda kada su se pocele valjati gluposti o temperaturi u kancelarijama, covjek sasim lijepo izlaze svu hipokriziju tkz feminisitica.
wewa

#14549 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

belfy wrote: 18/01/2021 21:19
wewa wrote: 18/01/2021 10:48
hadzinicasa wrote: 18/01/2021 10:44

slazem se, ali ce se to razmnozavati jerbo loza i to. nece tebe ni mene pitati bas zato jer je ubijedjeno u superiornost svog stava + ne moze se to njima desiti + znaju oni bolje + nije to tako + nastavi niz.
e a kad se budu razmnozavali, ja im zelim zensku djecu.
meni ovih dana jednako na pameti djevojcica koja je s mojom najstarijom isla u razred u osnovnoj

dijete se slikalo za nekog djecaka, ovaj to proslijedio svima
osvanula na FB ta slika
mala se pocela rezati
niko od odraslih nije znao
a garantujem ti da bi prve rijeci bile osuda
ta djevojcica je rasla bez roditeljske paznje, brigu preuzela nana, dijete napusteno od svih

dzaba sto neko postane roditelj, ako nema u sebi kapacitet da dozvoli da ga to iskustvo obogati.
moze se biti roditelj na najrazlicitije nacine...
kakve veze ovaj upis ima sa feminizmom?
nema nuzno, bila je to tangenta na temu silovanja, odnosa s roditeljima i drustvom.

pisalo se o svacemu na ovoj temi, pa i BLM pokretu, desi se i meni katkad offtopic.
wewa

#14550 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

piupiu wrote: 19/01/2021 00:17
hadzinicasa wrote: 18/01/2021 23:46
Nevermind.
Slabo se palim :D :lol:
djezba, piu! :kiss:
Post Reply