Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#14501 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote: 18/01/2021 14:18
Da, šta se sve uzme kao olakšavajuća okolnost je svojevrstan zločin.
i onda kazes postoji nagon da se takvi zlocini strozije kaznjavaju. mozda u javnosti, ili dijelu javnosti, ako su zadovoljeni kriteriji za empatiju.
kod suda, kako zorno prikazuje citirana studija, postoji trend da se kazneno djelo silovanja nedovoljno strogo kaznjava, cak i ako se radi o optuzeniku koji je povratnik u izvrsenje istovrsnog krivicnog djela.

strucnjaci koji rade sa zrtvama ukazuju na to da se ovakva krivicna djela nedovoljno prijavljuju, a sudska praksa i odnos velikog dijela javnosti prema zrtvama i njihovim navodima jasno ilustruju zasto je tako.
Bloo
Globalna šefica

#14502 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

wewa wrote: 18/01/2021 14:24
i onda kazes postoji nagon da se takvi zlocini strozije kaznjavaju. mozda u javnosti, ili dijelu javnosti, ako su zadovoljeni kriteriji za empatiju.
kod suda, kako zorno prikazuje citirana studija, postoji trend da se kazneno djelo silovanja nedovoljno strogo kaznjava, cak i ako se radi o optuzeniku koji je povratnik u izvrsenje istovrsnog krivicnog djela.

strucnjaci koji rade sa zrtvama ukazuju na to da se ovakva krivicna djela nedovoljno prijavljuju, a sudska praksa i odnos velikog dijela javnosti prema zrtvama i njihovim navodima jasno ilustruju zasto je tako.
Naravno da se nedovoljno prijavljuju:
- osuda sredine i često nevjerovanje žrtvi
- stigma
- nedovoljne kazne
- nedostatak psihološke podrške. terapija itd...

Ne znam da li bih ja cijeli život u mahali da budem "ona silovana"...a pogotovo ako silovatelj živi u istom dijelu grada i izađe nakon 3 godine...ili pak ako je neko ko je poznat/blizak...
Hakiz

#14503 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Ja to ne sporim.

Ono šta govorim je da mora postojati neki princip. Pogotovo u pravu. To znači da se svako krivično djelo mora dokazivati na isti način. Ne može se reći za ubistva moraju biti forenzički dokazi inače nema slučaja, za silovanja ne moraju.

Ako relativizujemo bilo šta, onda možemo sve. A ako relativizujemo pravni sistem pa kažemo, nema jasnih, unaprijed određenih pravila, nego kako nam se u kojem slučaju učini da treba, onda nema ni pravne sigurnosti.

Da li to znači da će nekada krivci izbjeći kaznu? Da, znači.

Da li je to gore ili bolje od situacje u kojoj će nekada nedužna osoba biti osuđena? E, na to trebamo kao društva ili i kao civilizacija odgovoriti.

I živjeti sa posljedicama odgovora.

A da je pravni sistem, ljudi koji u njemu rade, da je sve to neozbiljno, neobučeno, nepripremljeno za slučajeve kao što su silovanja, da ne znaju kako komunicirati i kako se ponašati sa žrtvom, da je žrtva često viktimizirana u pravnom postupku, itd, pa i odnos društva prema žrtvi, svi ti prigovori su realni, tačni i sa vama se slažem u svim tim konstatacijama.
Last edited by Hakiz on 18/01/2021 14:34, edited 1 time in total.
wewa

#14504 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Bloo wrote: 18/01/2021 14:28

Naravno da se nedovoljno prijavljuju:
- osuda sredine i često nevjerovanje žrtvi
- stigma
- nedovoljne kazne
- nedostatak psihološke podrške. terapija itd...

Ne znam da li bih ja cijeli život u mahali da budem "ona silovana"...a pogotovo ako silovatelj živi u istom dijelu grada i izađe nakon 3 godine...ili pak ako je neko ko je poznat/blizak...
zamisljam sta sve zrtva mora proci prije te osudjujuce presude optuzeniku.
internaliziranu krivicu, suocavanje s roditeljima i bliskim osobama, sazaljenje, gadjenje, susrete s policijom (a znamo kako su suptilni), ponavljano svjedocenje i davanje izjava, iscekivanje rocista... sve to da bi za 1 ili najkasnije 4 godine silovatelj jednog dana opet prosao mimo nje na ulici. on spreman da nastavi zivot, ona ostecena za sva vremena.
wewa

#14505 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote: 18/01/2021 14:32 Ja to ne sporim.

Ono šta govorim je da mora postojati neki princip. Pogotovo u pravu. To znači da se svako krivično djelo mora dokazivati na isti način. Ne može se reći za ubistva moraju biti forenzički dokazi inače nema slučaja, za silovanja ne moraju.

Ako relativizujemo bilo šta, onda možemo sve. A ako relativizujemo pravni sistem pa kažemo, nema jasnih, unaprijed određenih pravila, nego kako nam se u kojem slučaju učini da treba, onda nema ni pravne sigurnosti.

Da li to znači da će nekada krivci izbjeći kaznu? Da, znači.

Da li je to gore ili bolje od situacje u kojoj će nekada nedužna osoba biti osuđena? E, na to trebamo kao društva ili i kao civilizacija odgovoriti.

I živjeti sa posljedicama odgovora.
pravni eksperti su tu da definisu sudsku praksu, a zakonodavna vlast da donese zakone uskladjene s najboljim praksama, medjunarodnim standardima i ugovorima kojima je data drzava pristupila.
nase zakonodavstvo, recimo, jos uvijek nije uspjesno inkorporiralo principe Istambulske deklaracije iako smo je, unatoc protivljenjima, usvojili.

rad koji sam citirala upravo je pokusaj da se standardizuje sudska praksa, da se apelira na sudije da uskladjuju svoje odluke sa najboljom praksom u nasem sudstvu. ne osjecam se pozvanom da komentarisem uopce primjenu forenzicke nauke kod nas, zelim vjerovati da unatoc skromnim sredstvima zrtve dobijaju adekvatan tretman, da tuzitelji na najbolji nacin zastupaju njihove interese. vjerujem da mnogi slucajevi ni ne dospiju na sud zbog manjka dokaza.

ono sto mene kao zenu smeta jeste taj automatizam po kojem se tvrdnja zrtve da je zlostavljana dozivljava kao maliciozna laz. kad znamo kakvo je ovo drustvo, kad evo steknemo uvid u golgotu koju zrtve prolaze da bi dobile kakvu-takvu pravdu, zaista ne razumijem cemu toliko podozrenje, sumnja, defanzivnost, ako hocete?!
ono sto hocu da pitam, ljudi, gdje vam je empatija?!
Bloo
Globalna šefica

#14506 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 18/01/2021 14:32 To znači da se svako krivično djelo mora dokazivati na isti način. Ne može se reći za ubistva moraju biti forenzički dokazi inače nema slučaja, za silovanja ne moraju.
Iskazi žena koje su silovane su korištene prilikom suđenja ratnim zločincima. Nad njima se nije vršila forenzička analiza u cilju dokazivanja silovanja?
Iskazi.

Takode, ne moras ucestvovati u ubistvu da bi bio osuđen, čak ne moraš ni učestvovati u ratnim zločinima da bi bio osuđen za genocid...dosta je da budeš inicijator toga na drugi način.

Naravno, postoje i žene koje će lažno optužiti za silovanje nekoga da bi dobile novac. To se obično riješi vansudskom...ali to ne znači da ona predstavlja sve žrtve silovanja ili sve žene...isto kao što tebe ne predstavlja neki silovatelj. Ako ona može (a ocito moze) da zivi obiljezena kao zrtva silovanja, pa makar i laznog, da je takvu tretiraju oni koji ne znaju istinu...onda ona i nije čovjek vež jednostavno abominacija.
Hakiz

#14507 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote: 18/01/2021 14:44
ono sto mene kao zenu smeta jeste taj automatizam po kojem se tvrdnja zrtve da je zlostavljana dozivljava kao maliciozna laz. kad znamo kakvo je ovo drustvo, kad evo steknemo uvid u golgotu koju zrtve prolaze da bi dobile kakvu-takvu pravdu, zaista ne razumijem cemu toliko podozrenje, sumnja, defanzivnost, ako hocete?!
Nije automatizam, automatizam je samo kod zlonamjernih.

Iskreno, da li ima žena koje su lažno optužile za nasilje, silovanje itd? Ima.

Zato se mora dokazati:

Ne smije se ženi reći da laže kada kaže da je silovana, naravno da ne smije. Ali ne smije se ni dozvoliti da neko snosi posljedice za lažnu prijavu (osim prijavitelja, naravno).

Valjda profesionalci, psiholozi itd znaju prepoznati ko govori istinu a ko ne.

I zato se takve stvari moraju raditi hladne glave koliko god to brutalno izgledalo prema žrtvi, koliko god izgledalo da tu nema empatije. Nije tačno da nema empatije. Kao što ni hirurg ne smije razmišljati o tome da sakati tijelo kada ga otvara ili kada amputira, mora isključiti emociju da bi najbolje uradio svoj posao, spasio zdravlje i život pacijentu, tako i u siolvanju oni koji vode istrage, tužioci, sudije moraju isključiti emocije. Da ne bi pogrešno odlučili i nanijeli štetu ni žrtvi, ali ni optuženiku ako je pogrešno optužen.

Teške su to stvari. Lakše je pravno obrađivati ubistvo nego silovanje kako se čini.
wewa

#14508 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote: 18/01/2021 14:54

Zato se mora dokazati:

Ne smije se ženi reći da laže kada kaže da je silovana, naravno da ne smije. Ali ne smije se ni dozvoliti da neko snosi posljedice za lažnu prijavu (osim prijavitelja, naravno).

I zato se takve stvari moraju raditi hladne glave koliko god to brutalno izgledalo prema žrtvi, koliko god izgledalo da tu nema empatije. Nije tačno da nema empatije. Kao što ni hirurg ne smije razmišljati o tome da sakati tijelo kada ga otvara ili kada amputira, mora isključiti emociju da bi najbolje uradio svoj posao, spasio zdravlje i život pacijentu, tako i u siolvanju oni koji vode istrage, tužioci, sudije moraju isključiti emocije. Da ne bi pogrešno odlučili i nanijeli štetu ni žrtvi, ali ni optuženiku ako je pogrešno optužen.

Teške su to stvari. Lakše je pravno obrađivati ubistvo nego silovanje kako se čini.
ono sto ne znam, a voljela bih znati jeste kako zapravo izgleda put zrtve od prijave do sudjenja.

da li i u kojem trenu zrtva dobije psiholosku podrsku, u kom obimu joj je podrska dostupna, ko sve ima pravo da prisustvuje uzimanju izjava...

znam da se pricalo o tome da je neophodno organizovati obuku za policajce koji su obicno prve sluzbene osobe s kojima zrtva stupa u kontakt, kad zeli da prijavi krivicno djelo. ne znam je li takva obuka ikada organizovana, ponavljana i da li je polucila efekte.

da, pravda jeste slijepa, ali ljudi koji treba da je donesu nisu.
Hakiz

#14509 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote: 18/01/2021 15:00
Hakiz wrote: 18/01/2021 14:54

Zato se mora dokazati:

ono sto ne znam, a voljela bih znati jeste kako zapravo izgleda put zrtve od prijave do sudjenja.

da li i u kojem trenu zrtva dobije psiholosku podrsku, u kom obimu joj je podrska dostupna, ko sve ima pravo da prisustvuje uzimanju izjava...

znam da se pricalo o tome da je neophodno organizovati obuku za policajce koji su obicno prve sluzbene osobe s kojima zrtva stupa u kontakt, kad zeli da prijavi krivicno djelo. ne znam je li takva obuka ikada organizovana, ponavljana i da li je polucila efekte.

da, pravda jeste slijepa, ali ljudi koji treba da je donesu nisu.
Čini mi se da sam čuo na nekim vijestima da ima posebna jedinica koja je obučena za slučajeve silovanja, rad sa maloljetnicima itd, da ne šalju bilo koga ilinea upućuju žrtve provom policajcu nego posebnoj "jedinici".

Ali davno je to bilo, možda i griješim.

Koliko znam u našem krivičnom postupku žrtve su odvojene, nisu ni za vrijeme istrage ni u sudnici za vrijeme suđenja zajedno sa optuženim, svjedoče videolinkom ili same, optuženik se izvede dok žrtva daje iskaz itd. Barem na papiru, žrtva od početka istrage do sudskog epiloga nije ni u jednom trenutku u dodiru, ni u vidnom polju optuženika, optuženik ne može ni neposredno ni posredno doći u kontakt sa žrtvom. A nadam se da je tako i u praksi. Dakle, imaju neke posebne procedure, ali kakve su tačno ne znam jer nisam u njima učestvovao. Možda ovo sve nabrojano važi sa zve žrtve, a možda samo za maloljetne, dok punoljetne imaju drugačiji odnos, ali ne smijem tvrditi. Ima zakon o krivičnom postupku na interentu, trebalo bi pročitati.

Sad, kakvi su pojedinačni ljudi u postupku, od policije do advokata i sudija, kako se oni odnose prema "strankama u postupku", to...
S4mpion

#14510 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Evo ih, sastale se internet ratnice, jake isključivo na tastaturi. Da se podsjetimo, prije samo nekoliko dana, njihova komšinica je zatučena čekićem, a one, naravno, nisu uradile ništa, jer ne poznaju borbu van tastature:
hadzinicasa wrote: 18/01/2021 10:39
wewa wrote: 18/01/2021 09:53 Devojčice

ADRIANA ZAHARIJEVIĆ

18/01/2021

#metoo
Moja ćerka čita vest o hapšenju čuvenog pedagoga koju prati ispovest mlade glumice, i poluglasno pita: mama, kako je mogla da živi pošto ju je silovao njen učitelj? Isto se pitaju i mnogi dušebrižnici na javnim forumima, ali s drugačijim motivom. Oni bi da ospore njene reči, da dovedu u pitanje njen kredibilitet, da skrenu pažnju da u tim iskazima ima nečeg baš sumnjivog, da u njima njuše nekakvu zloupotrebu, razotkrivajući njene neiskrene namere. Kad se moćan muškarac proglasi za silovatelja, udruži se čitava bulumenta znalačkih dušebrižnika da prepozna klevetu, da prokaže laž, da ocrni žrtvu. Uvek. To je pravilo.

Moja ćerka, neku godinu mlađa od devojčice koja je sa 17 godina bila silovana, to pita jer iz neposrednog iskustva zna šta je škola, šta je nastavnik, pa i u ovom razorenom školskom sistemu, išibanom koronom, zna da se nastavniku veruje. Odrasli su to izgleda zaboravili. Mi s moralnim obzirima se vajkamo: imala je 17 godina, pa i nije baš bila dete, što je to dopustila, što ga nije prijavila? Mali ljudi sebi ta pitanja uglavnom ne postavljaju. Nastavnici su za njih uglavnom autoriteti. To znači da se njima veruje, da se od njih pomalo zazire, njihovi zahtevi nisu nešto što se nekoliko puta prelomi preko kolena pre nego što se posluša – čak i kada su ti zahtevi zastrašujući, takvi da se od njih zanemi. Taj odnos ponešto nalikuje onom s roditeljima. Mi u načelu ne pretpostavljamo da su roditelji seksualni zlostavljači, ali i to se dešava i ima svoje ime. Školska sredina je, naravno, drugačija, posebno kada je reč o privatnim školama u kojima važe posebna, „privatna“ (Mikina) pravila. Kada si dete, možeš svakako da se buniš protiv autoriteta, da pobegneš sa časa, da napišeš skaredni grafit, da zalepiš OHO lepak na stolicu na koju će nastavnik sesti. Najčešće, međutim, progutaš knedlu i poslušaš. Posebno kada si u elitnoj, najboljoj školi u koju te upišu tvoji roditelji, takođe puni poverenja, posebno kada su privatna pravila takva da se sa roditeljima posle prvog puta više ne komunicira. I to tako traje šest godina. Škola je druga porodica, tvoja prva zajednica, a nju vodi neko ko će te u jednom trenutku silovati. Šest godina je to bio tvoj nastavnik Mika i onda te je silovao. Zaista, posle takvog nečeg se teško može živeti.

Mnogo ih je među dušebrižnicima koji se čude jer bi oni to odmah prijavili, ma oni bi se bunili i fizički obračunavali. Mnogi se zgražavaju nad roditeljima i krivicu prebacuju na njih, jer kakvi to roditelji žive u našem gradu i kakve to devojčice odgajaju. Ako nije bila u stanju da se zaštiti sama i da traži zaštitu od onih koji su joj je morali pružiti, onda je to devojčica možda i zaslužila. Budući da su žene uvek suspektne, može biti i da je koketirala – sedamnaestogodišnjakinje nisu baš više ni deca, jel’ te – može biti da je izazivala nastavnika odećom ili nekim svojim postupcima. Dlanom o dlan, i presuda je donesena: „sama je kriva“. Pa čak i da nije, čak i da je eto stvarno bila silovana, što je toliko čekala?

Čekala je jer je silovanje neizgovorivo. Jer u najvećem broju slučajeva ne budi gordost i junačenje, posebno ne kod devojčica koje u patrijarhalnim kulturama ne učimo da budu junakinje. Budi strah, gnušanje, samookrivljavanje i neobjašnjiv, neizreciv stid. Stid od sebe, od sveta koji joj je ogledalo, a često posebno od svojih roditelja – jer ih je „izneverila“, jer je na sramotu a ne na čast. To je deo odrastanja devojčica u patrijarhalnoj kulturi. Najzad, pošto u takvoj kulturi nikada nije kriv silovatelj nego žrtva, čekala je jer dugo nije verovala da će joj neko poverovati. Ženama se u patrijarhatu ne veruje. Dušebrižnički komentari to izravno pokazuju.

Međutim, ima u ovoj priči nečeg dobrog, a duboko verujem da je upravo to razgrmelo naše vajne branioce i braniteljke patrijarhata. Patrijarhat trpi po koju slobodnu ženu, ali strepi od grupe žena koje se zajedno oslobode. Ova devojčica je čekala – i dočekala – da joj se obrati neka druga devojčica, a njima se pridružilo njih još nekoliko. Sada kada ona ima glas progovorila je u ime svih njih. I kako ona može da živi? Može, hrabro i dignutog čela, kao žena na čast drugim ženama.

Peščanik.net, 18.01.2021.
dzaba ti to postavljas darling. zabrinulo se vise ovo (musko) drustvo za pocinioca nego za zrtvu. da mu se jadnom ugled ne narusi, pa da ga se posteno gleda, pa prava ljudska i to. moramo biti fer prema njemu.

zelim im svima kceri <3
S4mpion

#14511 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Kuc kuc kuc kuc kuc....

Neko čekićem, a neko tastaturom:
wewa wrote: 18/01/2021 13:39 AKo cemo pricati o tretmanu seksualnog nasilja, odnosno silovanja pred sudovima u Bih, evo zgodne publikacije
https://atlantskainicijativa.org/wp-con ... acija2.pdf

Izvojila bih sljedece, zasad bez komentara:
Prilikom odmjeravanje kazne za krivična djela silovanja, krivično djelo bludne radnje, te u dva predmeta spolni odnos s djetetom, sudovi su
uzimali u obzir sljedeće olakšavajuće okolnosti:
  • okolnosti koje se odnose na stepen krivnje
    okolnosti koje se odnose na pobude iz kojih je djelo učinjeno
    okolnosti koje se odnose na jačinu ugrožavanja ili povrede
    okolnosti pod kojima je djelo počinjeno
    okolnosti koje se odnose na raniji život učinioca
    okolnosti koje se odnose na lične prilike učinioca i njegovo ponašanje nakon
    počinjenog krivičnog djela te
    druge okolnosti koje se odnose na osobu učinioca
- okolnosti koje se odnose na stepen krivnje – u dvije presude sud kao olakšavajuće okolnosti nalazi smanjenu i bitno smanjenu uračunljivost učinioca;
- okolnosti koje se odnose na pobude iz kojih je djelo učinjeno – ni u jednoj presudi sud nije našao, a time ni cijenio olakšavajuće okolnosti iz ove skupine;
- okolnosti koje se odnose na jačinu ugrožavanja ili povrede – u dvije presude sud cijeni kao olakšavajuću okolnost da je djelo ostalo u pokušaju;
- okolnosti pod kojima je djelo počinjeno – u jednoj presudi sud cijeni kao olakšavajuću okolnost da se radi o blažem obliku prisile, dalje u jednoj presudi sud cijeni kao olakšavajuću okolnost da je predmetno djelo evidentno počinjeno pod snažnim utjecajem starijih osoba, u tri presude također sud cijeni protek vremena od počinjenja djela kao olakšavajuću okolnost, dok isto tako u jednoj presudi kao olakšavajuću okolnost na strani optuženog sud cijeni i doprinos oštećene djelu (formulacija: „uzeta je u obzir i
činjenica što je u svom tom događaju određeni doprinos dala i sama oštećena svojim ponašanjem, naročito zbog činjenice što znajući da je s njim ranije ipak bila u emotivnoj, odnosno ljubavnoj vezi, te prepoznavši ga ... konkretne prilike pristala da se sa istim vozi, te je taj njen postupak optuženi pogrešno protumačio i kao njen pristanak na seksualni odnos sa istim“).

Dakle, okolnosti pod kojima je djelo počinjeno sud uzima kao olakšavajuće u ukupno šest presuda;
- okolnosti koje se odnose na raniji život učinioca – u jednoj presudi je u vidu opće formulacije kao olakšavajuća okolnost uzet u obzir raniji život učinioca, dok je u ukupno devet presuda kao olakšavajuća okolnost uzeta u obzir ranija neosuđivanost;
- okolnosti koje se odnose na lične prilike učinioca i njegovo ponašanje nakon počinjenog krivičnog djela – predstavljaju najbrojniju skupinu olakšavajućih okolnosti koje su sudovi uzimali u obzir prilikom odmjeravanja vrste i mjere kazne koristeći se pritom vrlo širokim rasponom formulacija. Navodimo ih kako slijedi:

- lične i porodične prilike optuženog u vidu generalne formulacije, bez posebnog obrazlaganja, uzete u obzir u ukupno tri presude;
porodične prilike (različito formulirane: „odrastanje u vrlo nepovoljnom porodičnom okruženju“, „nema suprugu i djecu, živi s bratom u zajedničkom domaćinstvu“, da je „porodičan“, da je „obiteljski čovjek“, da je „i sam žrtva teško disfunkcionalne porodice“, „jedini hranitelj u porodici“), u ukupno devet presuda;
- roditeljstvo (formulacije: „otac jednog djeteta“, „otac malodobnog djeteta“, „radi se o ocu dvoje djece koje on izdržava i podiže“, „otac troje
djece“), olakšavajuća okolnost u ukupno osam presuda;
- dob optuženog (u vidu formulacija: „mlađa osoba“, „osoba mlađe životne dobi“, „sud je uzeo u obzir njegovu dob kako u vremenu počinjenja djela tako i u vremenu suđenja jer je u međuvremenu zasnovao obitelj“, „mlađa punoljetna osoba u dobi od nepunih 19 godina“), uzeta u obzir u ukupno devet presuda;

U jednom predmetu kao olakšavajuću okolnost sud nalazi kako „izvršenje krivičnog djela kod oštećene nije dovelo do teškog narušavanja kako psihičkog tako ni fizičkog zdravlja“. U još jednom predmetu kao olakšavajuću okolnost sud nalazi da „oštećenom nisu nanesene tjelesne ozljede“. Nije posve jasno u koju grupu olakšavajućih okolnosti ove svrstati i da li ih je uopće i moguće tretirati kao olakšavajuće.
piupiu

#14512 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Auuu, jest' se zakuhalo...
Njima je držana ruka na klitorisu za vrijeme individualne nastave i tumačeno“: iz p… se glumi, za to vas diram“. Šta smo mi, maloljetne, tad znale o glumi? Vjerovale smo svom profesoru. Polako smo se počele buniti, jedna drugoj povjeravati, ali smo uglavnom šutile. Vi ste to znali, naši profesori. Jednom je jedna od naših najstarijih kolegica, M. počela vrištati, izletjela na hodnik i urlala, u stanju strave i očaja, možda pomiješanom sa histerijom, ko zna. Svi vi, naši profesori ste izletjeli na hodnik, svi ste bili tu, a izletjeli su i svi učenici. Stvar je brzo zataškana, nastava je nastavljena. Šta je bilo sa našom talentiranom kolegicom, ne znam. Da li ste je nemilosrdno srušili ili je sama odustala, to ne znam. Uglavnom, nakon toga se nikad nije bavila glumom.

https://www.tacno.net/kultura/pu-profes ... oric-lesic
piupiu

#14513 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 18/01/2021 01:06
piupiu wrote: 18/01/2021 00:54
ExNihilo wrote: 16/01/2021 22:50 Intelektualni revolt protiv postmoderne jača svakim danom i vjerujem kako ga više ništa ne može zaustaviti.

Problem je u tome što društvo nije izrodilo nove ideje koje bi zamijenile postmodernu. Ali to i jeste catch 22: ako smo skeptični prema idejama uopće (što je duh postmoderne), kako onda da povjerujemo u ideje koje će zamijeniti postmodernu? Postmoderna je kulturološki perpetuum mobile - hrani samu sebe. Stoga, moramo najprije pokazati skepticizam prema skepticizmu. Moramo naći način da budemo naivni.

Ne mislim da je rješenje nostalgija prema moderni. Na neki način, Novi ateizam je bio refleks na postmodernu, pa je u tom smislu bio moderni projekt, ali su rigidnim scijentizmom samo reafirmisali postmodernu kritiku nauke.

Što bi rekao Žižek, okrećući na glavu Marksovu tezu o Feuerbachu, filozofi su dosad mijenjali svijet, ali vrijeme je da ga tumače.

Drugim riječima, 20. stoljeće bilo je stoljeće ideologija, pokušali smo mijenjati svijet, vrijeme je da ponovo razmišljamo.
Ima već 6-7 godina da se vrti priča o metamoderni(zmu), taj koncept poprilično precizno opisuje sadašnje stanje - kombinacija vjere u progres i njegove postmodernističke kritike, opšta *ebačina resentimanima različitih tipova kojima treba naći lijeka.

Što bi rek'o jedan čuveni metamodernist: "A paradigm is needed that without apology takes both an uncompromisingly cynical view of society and a deeply idealistic one.”

—Hanzi Freinacht

Ateizam i socijalizam su vrhunac modernog projekta, njegova kulminacija, po mom mišljenju.
To što se koriste termini poput metamoderne ili post-postmoderne da se opiše lepeza ideja koja bi trebala naslijediti postmodernu, dakle baš to što je upotrijebljen tipični jezik postmoderne, čini mi se najbolje pokazuje da živimo još uvijek postmodernu. :D

Quote je fantastičan, ali nešto sam postmoderno skeptičan da je to moguće. :oops:

Da, ateizam i socijalizam su moderni projekti. Ali posebno je zanimljiv feminizam, koji je također počeo kao moderni projekat emancipacije, ali nije doživio sudbinu kakvu su imali, recimo, scijentizam ili socijalizam, nego se slatko ušuškao i u postmodernu kroz politiku identiteta. I baš u tome možda treba tražiti sve veći otpor prema istom, te česte reminiscencije na onaj feminizam, što će reći emancipatorski, i ovaj, što će reći identitetski.
Dobro si ovo raščlanio, baš mi se svidja ova distinkcija izmedju emancipatorskog i identitetskog feminizma. Sve je otišlo u k. krasni, čim se i Fukuyama dočepao identiteta da ga raščereči do ispraznosti. Ništa više nema suštinu, sve se svelo na pakovanje.
piupiu

#14514 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

S4mpion wrote: 18/01/2021 16:02 Evo ih, sastale se internet ratnice, jake isključivo na tastaturi. Da se podsjetimo, prije samo nekoliko dana, njihova komšinica je zatučena čekićem, a one, naravno, nisu uradile ništa, jer ne poznaju borbu van tastature:

Za razliku od tebe, koji si izvršio gradjansko hapšenje zlostavljača sa čekićem, ne sumnjam.

:-)
MarlboroGold

#14515 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Mi smo imali jednog profesora u srednjoj... predavao demokratiju i društvo. Imao je tad oko 40 godina. Kad god smo imali nastavu kod njega on se samo vrtio oko cura. Namjerno prozivao njih da izađu da obrišu tablu spužvom, a onda se okretao i buljio u njih dok je brisao i odmjeravao ih od glave do pete. Prilazio do njihovih klupa i naginjao se da nešto ko fol objasni, a pogledi sijevali među grudi. Svima nama bio cirkus, smijeh ovo ono i muškarci i cure... šta ti znaš u tim godinama.

Kasnije nakon toga kad god smo se okupili i spomenuli tog čovjeka nakon završene gimnazije svi smo bili složni kako je on bio klasični seksualni predator i pedofil, a mi smo samo bili jedno od 12 odjeljenja po generaciji kojem je predavao. Nedavno sam čuo da je bio prijavljen za to od neke učenice i umjesto da ga kazne i odstrane dobio je unaprijeđenje i počeo predavati na nekom fakultetu.
piupiu

#14516 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 18/01/2021 16:46 Mi smo imali jednog profesora u srednjoj... predavao demokratiju i društvo. Imao je tad oko 40 godina. Kad god smo imali nastavu kod njega on se samo vrtio oko cura. Namjerno prozivao njih da izađu da obrišu tablu spužvom, a onda se okretao i buljio u njih dok je brisao i odmjeravao ih od glave do pete. Prilazio do njihovih klupa i naginjao se da nešto ko fol objasni, a pogledi sijevali među grudi. Svima nama bio cirkus, smijeh ovo ono i muškarci i cure... šta ti znaš u tim godinama.

Kasnije nakon toga kad god smo se okupili i spomenuli tog čovjeka nakon završene gimnazije svi smo bili složni kako je on bio klasični seksualni predator i pedofil, a mi smo samo bili jedno od 12 odjeljenja po generaciji kojem je predavao. Nedavno sam čuo da je bio prijavljen za to od neke učenice i umjesto da ga kazne i odstrane dobio je unaprijeđenje i počeo predavati na nekom fakultetu.
Ne znam više šta bih rekla. Stvarno ne znam.
Bloo
Globalna šefica

#14517 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

RD
MarlboroGold wrote: 18/01/2021 16:46 Mi smo imali jednog profesora u srednjoj... predavao demokratiju i društvo. Imao je tad oko 40 godina. Kad god smo imali nastavu kod njega on se samo vrtio oko cura. Namjerno prozivao njih da izađu da obrišu tablu spužvom, a onda se okretao i buljio u njih dok je brisao i odmjeravao ih od glave do pete. Prilazio do njihovih klupa i naginjao se da nešto ko fol objasni, a pogledi sijevali među grudi. Svima nama bio cirkus, smijeh ovo ono i muškarci i cure... šta ti znaš u tim godinama.

Djeca i omladina su tako laki za impresionirti, manipulirati, zastrasiti...barem vecinu.
Meni (moj kratki stint kao profesorice sa 26 godina) je jednom ucenik (2. srednje) ostavio papiric - profa vi ste meni super dobri, hocemo li na pivu....
:|
Da sam bila seksualni predator, ova situacija je mogla veoma lako eskalirati u nesto neprimjereno (mada komentari muskog dijela populacije na vijesti da je nastavnica iskoristila maloljetnog ucenika - sjooo da je meni, i ja bih se dao iskoristiti itd...).

U moje doba, kada je nastavnik bio malo veci autoritet nego danas, bili smo izlozeni raznim vrstama nasilja (ne nuzno seksualne prirode) - izivljavanje tokom ispitivanja, vrijedanje, deranje...jer nasilje je i psihicko, kada te je strah od casa tog nastavnika, kada places, kada mrzis i sebe i taj predmet i tog covjeka...

I sta smo uradili? Nista, sutili i trpili.

Na faksu takode...druge vrste izivljavanja. Danasnje generacije su malo buntovnije...
S4mpion

#14518 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

piupiu wrote: 18/01/2021 16:38
S4mpion wrote: 18/01/2021 16:02 Evo ih, sastale se internet ratnice, jake isključivo na tastaturi. Da se podsjetimo, prije samo nekoliko dana, njihova komšinica je zatučena čekićem, a one, naravno, nisu uradile ništa, jer ne poznaju borbu van tastature:

Za razliku od tebe, koji si izvršio gradjansko hapšenje zlostavljača sa čekićem, ne sumnjam.

Ali ja se ne nazivam borcem?

Ja ne ubjeđujem ljude da je moje forumsko tipkanje od nezimjerne važnosti za žrtve?

Mislim, niko nikoga nije tjerao da se svrstava među borce, same su to učinile. Nekako je lijepo pitati gdje je ta njihova borba? :mrgreen:
piupiu

#14519 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Andrej Nikolaidis:

Jeste li muškarac? Jeste li nekad sebe zamišljali u zatvoru? Je li vam prošlo kroz glavu da bi najgore što bi vam se tamo moglo dogoditi bilo – da vas siluju? Nije li muško seksualno nasilje nad vama ono čega biste se u zatvoru najviše plašili? Zašto onda mislite da biti silovana nije najgore što se može desiti djevojčici u školi glume?

https://zurnal.info/novost/23710/sta-na ... udovistima
MarlboroGold

#14520 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 18/01/2021 16:59 RD

Djeca i omladina su tako laki za impresionirti, manipulirati, zastrasiti...barem vecinu.
Meni (moj kratki stint kao profesorice sa 26 godina) je jednom ucenik (2. srednje) ostavio papiric - profa vi ste meni super dobri, hocemo li na pivu....
Da sam bila seksualni predator, ova situacija je mogla veoma lako eskalirati u nesto neprimjereno (mada komentari muskog dijela populacije na vijesti da je nastavnica iskoristila maloljetnog ucenika - sjooo da je meni, i ja bih se dao iskoristiti itd...).

U moje doba, kada je nastavnik bio malo veci autoritet nego danas, bili smo izlozeni raznim vrstama nasilja (ne nuzno seksualne prirode) - izivljavanje tokom ispitivanja, vrijedanje, deranje...jer nasilje je i psihicko, kada te je strah od casa tog nastavnika, kada places, kada mrzis i sebe i taj predmet i tog covjeka...

Na faksu takode...druge vrste izivljavanja. Danasnje generacije su malo buntovnije...
Jesu današnje generacije dosta buntovnije i neka su. I ja donekle spadam u generaciju koja je šutila i trpila. Bilo je svakakvih profesora i profesorica. Čak nam je iz bosanskog predavala žena koja je imala šizofreniju i to već izražen stadij. Nije jednom razgovarala sa imaginarnim ljudima ili je bilo strah jer je neko progoni. Dobila je otkaz kad je jedno odjeljenje optužila za podmetanje požara kojeg nije ni bilo.

Kasnije smo saznali da je ona upravo bila jedna od žrtvih silovanja tokom rata i da je to jednostavno ostavilo traga na njoj... bilo nam je žao, ali ipak se nikad nije smjelo desiti da nam žena koja je psihički bolesna predaje čas iz bosanskog.
piupiu

#14521 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

S4mpion wrote: 18/01/2021 17:00

Ja ne ubjeđujem ljude da je moje forumsko tipkanje od nezimjerne važnosti za žrtve?

Mislim, niko nikoga nije tjerao da se svrstava među borce, same su to učinile. Nekako je lijepo pitati gdje je ta njihova borba? :mrgreen:
Pa iz koje pozicije ti kritikuješ? Pozicije ja kritikujem eto 'nako? :D :oops: :lol:
S4mpion

#14522 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

piupiu wrote: 18/01/2021 17:12
S4mpion wrote: 18/01/2021 17:00

Pa iz koje pozicije ti kritikuješ? Pozicije ja kritikujem eto 'nako? :D :oops: :lol:
Pa to sigurno nije pozicija borca, kako si pretpostavila. Čak i da je pozicija "kritikujem onako", razlikuje li me to od ovih koje se nazvaše borcima?

Zar proglasiti se borcem ne povlači neku odgovornost sa sobom?

Zar nije besmisleno pozivati me na odovornost koju nisam prihvatio?

Ja se ne nazvah borcem, ali one su to učinile.

Da ih pitamo gdje im je borba?
piupiu

#14523 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 18/01/2021 17:10
Bloo wrote: 18/01/2021 16:59 RD

Jesu današnje generacije dosta buntovnije i neka su. I ja donekle spadam u generaciju koja je šutila i trpila. Bilo je svakakvih profesora i profesorica. Čak nam je iz bosanskog predavala žena koja je imala šizofreniju i to već izražen stadij. Nije jednom razgovarala sa imaginarnim ljudima ili je bilo strah jer je neko progoni. Dobila je otkaz kad je jedno odjeljenje optužila za podmetanje požara kojeg nije ni bilo.

Kasnije smo saznali da je ona upravo bila jedna od žrtvih silovanja tokom rata i da je to jednostavno ostavilo traga na njoj... bilo nam je žao, ali ipak se nikad nije smjelo desiti da nam žena koja je psihički bolesna predaje čas iz bosanskog.
Zeznuto je to, ali pravo. Po ovim 'civilizovanim' zemljama imaju nekakve provjere ljudi koji rade s djecom, jesu li osudjivani, jesu li zdravi, pravi... pa opet, pedofilije i zlostavljanja kao u priči. Žena sa šizofrenijom, pod adekvatnom medicinskom kontrolom, bi mogla biti sasvim regularan predavač. Ali, ali... a tog seksualnog uznemiravanja djevojčica ima koliko hoćeš, samo što se u malogradjanskom društvu o takvim stvarima ne priča.
MarlboroGold

#14524 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

...
Last edited by MarlboroGold on 18/01/2021 17:29, edited 1 time in total.
The 51st State

#14525 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Problem sa ovom glumicom je vremenski okvir, sudeci po svemu sudeci je i istina sto tvrdi, ali ono sto ce ostati problem je povjerenje i kredibilitet onih koje optuzuju jer na osnovu toga se i sud daje u odnosu na kredibilitet optuzenog, meni to koliko je dobro zbog kakve takve pravde i lose je jer prostor za manipulacije je ogroman.
Post Reply