Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Felix77

#12926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Decembar oko 500kw mozda malo manje,samo klime, ukupno sa domacinstvom 162KM. Kod mene jednotarifno brojilo i hz struja nije bh el.i izadje kw = 0.20KM sa pdv i ostalo šta već ide
Image
kenan77

#12927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

Kad pišete (pojedinci) mjesecnu potrošnju i cifre racuna napišite koliko kvadrata grijete i da li je to racun samo za grijanje ili sve ukupno struje za domacinstvo ..Evo kod mene,grijanje na termoblok,210KM sve ukupno za domaćinstvo,bez grijanja dolazili racuni 80-90KM..stan 70m2,visoko prizemlje ispod podrumi al ima izolacija,moram napomenuti da smo oko 20 dana stalno bili u stanu i temperatura bila podešena 24-26,ostalih 10 dana po 6-8 sati grijali..termoblok uparen sa sobnim wifi termostatom..generalno zadovoljan
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Kod mene se grije 61m2. Kada smo supruga i ja kuci temperatura je 23-25, kada smo na poslu ostavimo je na 21 znaci nikad se ne gasi osim kada je cistim(jednom u 15 dana). Drugi sprat kuce, dobra pvc stolarija i dobra termo izolacija. Tih 205 KM je za citavo domacinstvo kao sto sam vec pisao 2x masina za sudje, 2x masina za ves, 2x masina za susenje vesa, 2x el. sporet, 2x bojler i ostali el. potrosaci tipa tv frizideri i sl...
romim

#12929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@bordo gandalf
Po racunu bi se reklo da si slabo kuci :D
Ovo ti i zena imate sve zasebno :lol:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

romim wrote: 16/01/2021 23:50 @bordo gandalf
Po racunu bi se reklo da si slabo kuci :D
Ovo ti i zena imate sve zasebno :lol:
Rano je da se tako dijelimo :lol:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#12931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

BT25 potrosila za 20 sati (13:00 - 09:00) 4.1kwh. Setovana na 23c, vanjska isla i do -9 bar dok sam ja gledao. Soba 20-ak m2.

Koliko sam ja bio budan 2x otisla u defrost

Ovo sam zavrnuo radijatore od gradskog grijanja da probam i kako radi na nekim konkretnijim minusima i koliko ce potrositi.

Image

Image
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Zavrni radijatore, pa nakon 24h uključi klimu.
Pa nam javi kako se ponaša.
gentoo

#12933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Kakve to ima veze ? Ako bas hoces u detalje, nakon sto sam zavrnuo radijatore prozori su bili 10 min. sirom otvoreni i jos ~20 na kipu. Ako ides teorijom "da se dobro ishladi". Prizemlje, ispod podrum..

Soba ima PVC stolariju i stiropol na vanjskim zidovima.. vertikala uopste nema jer je u principu ovo prva/zadnja soba u zgradi.. ima 20cm horizontale koja veze susjednu sobu.
piplica

#12934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kakve veze ima?

Nikakve, grijao si to danima, tone materijala su se zagrijale, za 10min si samo proluftao, sve ostalo je ostalo kako jeste.

Ako hoćeš da vidiš kako radi, ostavi je ovih dana na minusima.
gentoo

#12935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Hoces reci da kad bi postojao nacin da zagrijes zidove, kauce i tepihe na 26C da bi to bilo dovoljno da se od njih grijes 2-3 dana ? :D
rovac13

#12936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Zidovi akumuliraju puno toplote.
Kad je kuca stalno ugrijana i ugasis grijanje ona hladi skroz polako.

Klima to onda odrzava sa malo energije.

Ako npr odes na odmor 10 dana,ugasio si grijanje,vratio se kuci unutra 5C i podovi i zidovi i namjestaj sve ledeno.
Probaj tad zagrijat tako jeftinijim modelom klime,iznenadio bi se koliko bi vremena trebalo,i koliko bi morao ulozit energije da te zidove ponovo napunis toplotom :)
gentoo

#12937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Koliko onda dana mozemo bez grijanja ako 15.9. (nakon 3-4 mjeseca intezivnog grijanja na +30) upekne -10 ?
rovac13

#12938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Za preciznije podatke ces morat testirat.
Osim vanjske temp zavisi jos od puno faktora,koliko izolacije spolja,koliko zidova unutra,koliko namjestaja,vrste prozora,roletni,osuncanosti prostora i ko zna cega sve ne.

Klima sto se tice sve one trose slicno,10-20% razlike max zavisno jel skuplji bolji model ili je jeftini na kom se stedilo kao tvoj npr.

Ostalo je do prostora.
saiks

#12939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saiks »

rovac13 wrote: 17/01/2021 18:05 Zidovi akumuliraju puno toplote.
Kad je kuca stalno ugrijana i ugasis grijanje ona hladi skroz polako.

Klima to onda odrzava sa malo energije.

Ako npr odes na odmor 10 dana,ugasio si grijanje,vratio se kuci unutra 5C i podovi i zidovi i namjestaj sve ledeno.
Probaj tad zagrijat tako jeftinijim modelom klime,iznenadio bi se koliko bi vremena trebalo,i koliko bi morao ulozit energije da te zidove ponovo napunis toplotom :)
Ja sad trebam ugrijati stan. Mislim da konvektori ni za 7 dana neće ugrijati stan jer me nije bilo duže vrijeme
Felix77

#12940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

piplica wrote: 17/01/2021 10:57 Zavrni radijatore, pa nakon 24h uključi klimu.
Pa nam javi kako se ponaša.
Moze malo i duze dok ohlade zidovi
_Reds_

#12941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ima li ko preporuku za inverter koji bi grijao/hladio kontejner 6x2.4, dakle malo manje od 15 kvadrata, te treba da radi i na većim minusima.
hrka

#12942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hrka »

Pozz ekipa,

kupio sam stan (70kvadrata) u novoj zgradi napravljena prije 3g.
Grijao sam se do sada na klimu mislim da je 6kwh ali u stanu su i radijatori spojeni na termoblok ovaj novi od vallianta 9kwh.

Iskreno klima me pocela malo zivcirat jer odem u drugu sobu ili wc nije to ta toplina,a klima se nalazi na idelanom mjestu u boravku tako da puse prema hodniku i svim vratima od soba i wc-ova,ali cim se ugasi ili smanji puhanje to nije to odma hladno mada na termostatu pise 24-25c,bar mi nije osjecaj taj kao sto je to bilo u kuci prije di su radijatori bili.

Raspitao sam se u susjeda i kaze da mu racun struje dodje nesto malo veci kad je poceo koristit termoblok umjesto klime,sto je i logicno,ali me iznenadilo koliko veci,skoro zanemarivo.

Racun mu je oko 160km za najjaci mjesec kad je upaljeno stalno bilo 12 i 1mj tada je imao malu bebu u stanu,kad to usporedim meni bude 90km kad se grijem na klimu to mi i nije neka razlika,termoblok je novi model kao i klime koje su nove extra modeli stavljeni nije nista bezveze.

Sinoc sam upalio po prvi put i to je razlika nebo i zemlja,u cijelom stanu toplina ista,a osjecaj je skroz drukciji.Stavio sam na 23 stsupnja i kad se zagrijalo toplije mi je puno nego kad klima puse i na termostatu pise 25-26.

Termoblok je 9kwh ali sam stavio da povuce 6kwh,a kad se zagrijalo dok god je tem 23 na termobloku pise 0kwh i kad sam posao spavat samo sam spustio temp na 20 tako da se termoblok nije ni palio jer je cijelu vecer bila temp u stanu 20.
Temp vode sam stavio da zagrijava do 65 stupnjeva,nemam istkustva s ovim ako netko ima savjet dobro je dosao.

U ova 3 dana razlika je nebo i zemlja u odnosu na klimu,a druga stvar evo drugi dan grijanja kad sam isao spavat nisam ga ugasio nego samo spustio temp sa 23 na 18,jutros se probudio temp u stanu 21 znaci nije se ni palio,drzi toplinu stan skoro cili dan,upali se samo 2 puta koliko sam primjetio.
Ujutro i tamo popodne.

Nego me zanima ako mi netko moze reci onaj termostat sto je u dnevnom na kojem palim/gasim i podesavam temp dali mogu staviti neki bolji s vise opcija?

Npr. da mogu programirat kad se utomatski palit gasit ili jos bolje preko mobitela da mogu upravljat s njim?
Trenutno se ovaj nalazi Salus termostat žičani RT310 mislim da je tocno taj model.

Hvala na odg!
Felix77

#12943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

hrka wrote: 19/01/2021 08:09 Pozz ekipa,

Grijao sam se do sada na klimu mislim da je 6kwh ali u stanu su i radijatori spojeni na termoblok ovaj novi od vallianta 9kwh.

Iskreno klima me pocela malo zivcirat jer odem u drugu sobu ili wc nije to ta toplina,a klima se nalazi na idelanom mjestu u boravku tako da puse prema hodniku i svim vratima od soba i wc-ova,ali cim se ugasi ili smanji puhanje to nije to odma hladno mada na termostatu pise 24-25c,bar mi nije osjecaj taj kao sto je to bilo u kuci prije di su radijatori bili.

Raspitao sam se u susjeda i kaze da mu racun struje dodje nesto malo veci kad je poceo koristit termoblok umjesto klime,sto je i logicno,ali me iznenadilo koliko veci,skoro zanemarivo.

Racun mu je oko 160km za najjaci mjesec kad je upaljeno stalno bilo 12 i 1mj tada je imao malu bebu u stanu,kad to usporedim meni bude 90km kad se grijem na klimu to mi i nije neka razlika,termoblok je novi model kao i klime koje su nove extra modeli stavljeni nije nista bezveze.

Sinoc sam upalio po prvi put i to je razlika nebo i zemlja,u cijelom stanu toplina ista,a osjecaj je skroz drukciji.Stavio sam na 23 stsupnja i kad se zagrijalo toplije mi je puno nego kad klima puse i na termostatu pise 25-26.

Termoblok je 9kwh ali sam stavio da povuce 6kwh,a kad se zagrijalo dok god je tem 23 na termobloku pise 0kwh i kad sam posao spavat samo sam spustio temp na 20 tako da se termoblok nije ni palio jer je cijelu vecer bila temp u stanu 20.
Temp vode sam stavio da zagrijava do 65 stupnjeva,nemam istkustva s ovim ako netko ima savjet dobro je dosao.

U ova 3 dana razlika je nebo i zemlja u odnosu na klimu,a druga stvar evo drugi dan grijanja kad sam isao spavat nisam ga ugasio nego samo spustio temp sa 23 na 18,jutros se probudio temp u stanu 21 znaci nije se ni palio,drzi toplinu stan skoro cili dan,upali se samo 2 puta koliko sam primjetio.
Ujutro i tamo popodne.

Nego me zanima ako mi netko moze reci onaj termostat sto je u dnevnom na kojem palim/gasim i podesavam temp dali mogu staviti neki bolji s vise opcija?

Npr. da mogu programirat kad se utomatski palit gasit ili jos bolje preko mobitela da mogu upravljat s njim?
Trenutno se ovaj nalazi Salus termostat žičani RT310 mislim da je tocno taj model.

Hvala na odg!
Gledaj imam m2 priblizno kao i ti, imam tri daikina 12 ke i u kupatilu grijalicu da dogrijem kad je potrebno, ne moze se s jednom klimom napravit komfor da su idealni uslovi na tu m2, ukupan racun za decembar 162 KM, od toga na klime 93KM, za januar očekujem samo klime 120KM, jer jee bilo dosta i hladnije
romim

#12944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@hrka
Klima ti puse topao vazduh i zavisi gdje ti stoji termostat moze ga klima lazno zagrijavati.
Radijatori ne pusu vazduh pa isti sporije stigne do termostata i tu moze postojati razlika u realnoj temperaturi prostora.
Klima duva vazduh prema podu a radijatori salju toplotu prema plafonu.
Termostat ti ne ocita toliko brzo promjenu temperature pa imas osjecaj da je vec svjeze iako pokazuje 24c.

Nemam termoblok pa ne znam sta ti upravlja sa njim ali po tvom pisanju mogu zakljuciti da je neki senzor temperature na samom termobloku?
Napisao si zadato na termobloku 23c a termostat mjeri 25-26c
Ako hoces da poredis grijanje klimom i termoblokom odnosno osjecaj, onda zadaj na termostatu 24c i nek on upravlja termo blokom.
Dok tvoj termostat ocita tih 26c od radijatora kod plafona ce biti jos toplije i pregrijanije.
Klima duva topao vazduh i brzo prenosi temperaturu do termostata ali kad stane brzo se i hladi.
Klima ima preciznije mjerenje i rad nego radijatori.
Po meni i ta temperatura vode od 65c koja ide prema radijatorima je prevelika.
Trebala bi biti izmedju 40c i 50c.
Poredjenje tvog racuna i komsijinog je nerealno jer ko zna koliko struje bez grijanja trosis ti a koliko on.
Kazes da je razlika zanemariva.
Zanemariva je kako za koga, nekom je 70km nista, a nekom je puno.
Svakako gledajuci u procentima da je ta razlika skoro 80% mislim da bi i ti rekao da je to puno.
Ako poredis jedan mjesec to i ne izgleda tako ali ako uporedis cijelu sezonu, onda recimo pomnozimo sa 6 mjeseci pa komsiji izadje 960km a tebi 540km.
Jeli sad puno?
Niko nije osporio komfor grijanja radijatorima u odnosu na klime, niti se ljudi na klime griju zbog komfora, vec zbog ustede.
Koliko znam preko tog termostata mozes programirati vise dnevnih i sedmicnih rezima paljenja i gasenja termobloka.
Za neki wifi termostat moraces izdvojiti oko dva puta vise od vrijednosti tog.
Imas recimo domacu proizvodnju flink wifi i on ti je oko 250km dok je samo bezicni bez wifi oko 120km
Napisao si da je taj kod tebe zicani, a kazes da ga drzis u dnevnom.
Zicani bi trebao biti lociran uz termoblok.
Taj sto ti imas je bezicni ali nije wifi.
Ovde imas uputstvo za isti pa pogledaj za programiranje.
http://etazgrejanje.com/cms_upload/cata ... putsvo.pdf

Nabavi mjerac potrosnje pa podesi termostat na 24c i da upravlja termoblokom.
Koristi 5 dana termoblok i izmjeri potrosnju.
Nakon toga prebaci mjerac na klimu i koristi 5 dana klimu tako da termostat mjeri 24c
Sam ces znati na cemu si.
A to sta je kome puno a sta nije je relativno.
baho

#12945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

@hrka moze bilo koji bezicni termostat koji se koristi i za pelet kotlove. Neki imaju vise opcija, neki manje. Istrazi malo sta se nudi po radnjama i kakve opcije imaju. Obicno im se cijena krece oko 100 - 150KM. Sa Wi - Fi mogucnoscu su skuplji, kao recimo Salus rt310i ili iT500.
Prilikom pozicioniranja termostata pazi da nije negdje blizu nekog izvora toplote ili propuha, kao i na koju visinu ces ga postaviti.

Malo experimentisi sa koliko niskom temperaturom vode u sistemu mozes ugodno grijati stan, sto ce zavisit od toplotnih gubitaka prostora i velicine radijatora.

Ako budes grijao u toku jeftine tarife mozes znacajno umanjiti racun, onda previse niska temperatura vode nije pozeljna.
kenan77

#12946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

hrka wrote: 19/01/2021 08:09 Pozz ekipa,

Ujutro i tamo popodne.

Hvala na odg!
Pisao sam nekoliko postova prije tebe..imam slicnu kombinaaciju kao kod tebe,samo u mene je vaillant 12kW..preporuka,uzmi flink termostat wifi,oko 200KM,najjeftiniji,nemas ga jeftinijeg,na piku lik iz cini mi se iz gorazda.Naš proizvod kako kaze,trazen van granica BiH..aplikaciju skineš na mob i imaš mogučnost upravljanja iz tunguzije ako imaš int.mrezu.Moze se aplikacija na nekoliko mob staviti,tako da moze još ukučana upravljati..Ima tzv "otvoren prozor" tako da ne reaguje na naglu promjenu temperature.Ako nestane interneta u kuci,ide sa ručnim podešavanjem putem frenkvencije plus ima programe paljenja i gašenja..
piplica

#12947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Da se griješ na ledene kocke, režim grijanja se ne mijenja.

Znači kada se poštima i zada optimalna temperatura nema više smanjivanja i sl. malverzacija.

Zbog toga i postoji termostat koji se postavlja u najtoplijoj prostoriji, da se ne bi pregrijao objekat.
hrka

#12948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hrka »

romim wrote: 19/01/2021 12:27 @hrka
Klima ti puse topao vazduh i zavisi gdje ti stoji termostat moze ga klima lazno zagrijavati.
Radijatori ne pusu vazduh pa isti sporije stigne do termostata i tu moze postojati razlika u realnoj temperaturi prostora.
Klima duva vazduh prema podu a radijatori salju toplotu prema plafonu.
Termostat ti ne ocita toliko brzo promjenu temperature pa imas osjecaj da je vec svjeze iako pokazuje 24c.

Nemam termoblok pa ne znam sta ti upravlja sa njim ali po tvom pisanju mogu zakljuciti da je neki senzor temperature na samom termobloku?
Napisao si zadato na termobloku 23c a termostat mjeri 25-26c---AKO SAM OVO NAPISAO ONDA SAM POGRIJESIO.
Ako hoces da poredis grijanje klimom i termoblokom odnosno osjecaj, onda zadaj na termostatu 24c i nek on upravlja termo blokom.-AKO ZADAM NA TERMOSTATU 24c KREPAT CU OD VRUCINE,JUCER SAM STAVIO 23 I SKINIO SAM SE U BOKSERICE I POTKOSULJU DOK SAM LEZAO U DNEVNOM.
....

Nabavi mjerac potrosnje pa podesi termostat na 24c i da upravlja termoblokom.
Koristi 5 dana termoblok i izmjeri potrosnju.
Nakon toga prebaci mjerac na klimu i koristi 5 dana klimu tako da termostat mjeri 24c
Sam ces znati na cemu si.
A to sta je kome puno a sta nije je relativno.-SLAZEM SE,NIJE NI MENI MALO,ALI KAD POGLEDAM KOLIKO POTROSE MOJI KOD KUCE,KOLIKO OSTALI TROSE TO JE NISTA.MENI CE OVO POSLUZIT SADA ZA 1MJ CIM PRODJE VRACAM SE NA KLIMU JER MALO MI TREBA DA ZAGRIJEM.BEZ GRIJANJA DA GA NE PALIM 5 DANA U STANU BUDE 18-19c .
Klima je na idelanom mjestu u stanu...u dnevnom i okrenuta je prema hodniku da puse prema prema vratima od ostalih prostorija...moze se ono lako zagrijat stan na klimu bez ikakvih problema,grijao sam se vec 2g tako ali kako imam i ovu opciju u stanu zelio sam je oprobati da vidim kako funkcionira to.Sada je bilo par dana ladnijih inace se ne sicam kad je bilo -10 vani zadnji put.
Ali cim se ugasi hladno je u stanu,ja ako odem radit u sobu nesto,a zena je s nekim u dnevnom,ja ne mogu vrata zatvorit jer nece mi se grijat soba i jos par stvari sto me pocelo zivcirat.
A ugodjaj u stanu i osjecaj topline je ne mjerljiv.

Termoblok ima opciju na sebi da namjestis temperaturu vode i koliko kwh,a termostat je u dnevnom boravku na zidui na njemu namjestam temperaturu.
Npr. kad odem ujutro iz stana ja na termostatu stavim 22-23 i ne diram cili dan nista,a koliko sam primjetio on se ugasi i ne vuce stalno 6kwh.Kad se digne trenutna temp u stanu na 23 termostat se gasi i sto mi je smisno nakon satak nije trenutna temp 23 nego 24 vjerovatno sto kazes dok toplina dodje do termostata.
Termoblok se kasnije ne pali nikako mozda jos jednom tokom dana,a stan kao da ne gubi toplinu.Odem spavat u stanu bude 22 ustanem ujutro ili oko 9-10 u stanu temp 21 bez grijanja.Zgrada je nova i izolacija je radjena vrhunski to znam jer znam kako je radjeno.
Upravu si ovo za termostat,pogledao sam kad sam kuci dosao.
Iskreno nemam iskustva s ovim nikako zato vas i pitam.

ps.hvala na odgovoru.
baho wrote: 19/01/2021 21:46 @hrka moze bilo koji bezicni termostat koji se koristi i za pelet kotlove. Neki imaju vise opcija, neki manje. Istrazi malo sta se nudi po radnjama i kakve opcije imaju. Obicno im se cijena krece oko 100 - 150KM. Sa Wi - Fi mogucnoscu su skuplji, kao recimo Salus rt310i ili iT500.
Prilikom pozicioniranja termostata pazi da nije negdje blizu nekog izvora toplote ili propuha, kao i na koju visinu ces ga postaviti.

Malo experimentisi sa koliko niskom temperaturom vode u sistemu mozes ugodno grijati stan, sto ce zavisit od toplotnih gubitaka prostora i velicine radijatora.

Ako budes grijao u toku jeftine tarife mozes znacajno umanjiti racun, onda previse niska temperatura vode nije pozeljna.
Mozes mi objasnit ovo "ako budem grijao u toku jeftine struje" ?Dok mi je klima bila drzao sam je upaljenu stalno tako da nisam obracao nikad paznju na to,a racuni su svakako mali bili.

A kad god provjerim temp vode uvik bude izmedju 40-55.

ps.hvala na odgovoru.
kenan77 wrote: 19/01/2021 22:49

Pisao sam nekoliko postova prije tebe..imam slicnu kombinaaciju kao kod tebe,samo u mene je vaillant 12kW..preporuka,uzmi flink termostat wifi,oko 200KM,najjeftiniji,nemas ga jeftinijeg,na piku lik iz cini mi se iz gorazda.Naš proizvod kako kaze,trazen van granica BiH..aplikaciju skineš na mob i imaš mogučnost upravljanja iz tunguzije ako imaš int.mrezu.Moze se aplikacija na nekoliko mob staviti,tako da moze još ukučana upravljati..Ima tzv "otvoren prozor" tako da ne reaguje na naglu promjenu temperature.Ako nestane interneta u kuci,ide sa ručnim podešavanjem putem frenkvencije plus ima programe paljenja i gašenja..
Kako si ti zadovoljan sa tim grijanjem?
Prije dok sam zivio s roditeljima u kuci je bilo narodno grijanje,radijatori ali se loze drva u pec i posle kako sam presao u stan i klimom se grijao nikako mi nije to to bilo,ok je klima i stvarno su racuni manji ali jbga.
Ovo mi je ekstra stvar,e sad kakvi ce racuni bit i to vidit cemo.

Gledao sam vec neke termostate ali su im dobro velike cijene od 200-400km.
Kolega na poslu je narucivao s aliexpresa i kaze da mu radi ok 25 dolara ga platio ima i wifi u sebi.
Zar ovo nebi moglo posluzit?

Ovaj uredjaj https://www.aliexpress.com/item/400000 ... web201603_
kenan77

#12949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kenan77 »

hrka wrote: 20/01/2021 08:31 Kako si ti zadovoljan sa tim grijanjem?
Prije dok sam zivio s roditeljima u kuci je bilo narodno grijanje,radijatori ali se loze drva u pec i posle kako sam presao u stan i klimom se grijao nikako mi nije to to bilo,ok je klima i stvarno su racuni manji ali jbga.
Ovo mi je ekstra stvar,e sad kakvi ce racuni bit i to vidit cemo.

Gledao sam vec neke termostate ali su im dobro velike cijene od 200-400km.
Kolega na poslu je narucivao s aliexpresa i kaze da mu radi ok 25 dolara ga platio ima i wifi u sebi.
Zar ovo nebi moglo posluzit?

Ovaj uredjajhttps://www.aliexpress.com/item/400000 ... web201603_
Pa što se tiće naćina grijanja na termoblok,ja sam zadovoljan,kod mene je u podrumu ispod dnevnog boravka.Ove godine sam dodao ovaj naćin grijanja paralelno sa kaminom na pelet koji je takoder u podrumu.Tako da mogu kombinovati ali generalno forsiram više termoblok.Ovaj termoblok najbolje da postaviš na automatski rezim rada i temperaturu vode u njemu na 64-65.Pali se jedan po jedan grijać i ne uvjek isti tako da se ravnomjerno "troše" što produzuje vijek trajanja termobloka.Ne zelim nista reci protiv klime invertera ako imaš dobru izolaciju i malo gubitaka i ona će ugijati ali kad imaš već radijatore postavljene bolje je to "iskorisitit".Moje lično mišljenje je da ne moze nista zamjeniti radijatore (bilo to termoblok,pelet,narodno grijanje i dr) ako nemaš invertere postavljene kako treba da sve prostorije grije. E sada za taj termostat,pogledaj za taj sto si postavi je dostava 140$ što nakraju izade isto..da si lani narucivo kad su bile dostave free valjalo bi..evo ako hoceš ovaj je 33$ plus dostava 30$ https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 1603_,nije skupo samo kakav je termostat to je lutrija..ovaj flink-ov na piku je sada 180KM,ja ga prije tri mjeseca platio 190KM..https://www.olx.ba/artikal/39686824/akc ... termostat/
romim

#12950 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@hrka
Imas dobru izolaciju, zato je i potrosnja manja i duze ti se zadrzava temperatura.
Smanji temperaturu vode na 50c.
Previse vruca voda u radijatorima dovodi do toga da toplota ide prema plafonu i slabo se rasporedjuje po prostoru, odnosno rasporedit ce se kad se kod plafona vec pregrije.
Pogotovo je dobro da smanjis temperaturu vode ako nemas termo glave na radijatorima.
Ako ti je vec tako dobra izolacija i nece ti biti hladno probaj kao sto ti je predlozio @baho da kad je jeftina struja drzis na 23c a kad je skupa na 22c.
Dupla je razlika u cijeni kilovata.
Post Reply