Kasindolska,dobro je rekao. Bio nekad i u Radnickoj, ali zatcorio
Gdje u Sa......
-
tempuser
- simbabimba
-
tempuser
#24279 Re: Gdje u Sa......
Gdje ih ima? Cijena?simbabimba wrote: ↑16/01/2021 11:08ako si voljan platiti malo vise, cambridge maske su top sa n95 filtracijom i antimikrobnim slojem
-
hali gali halid
#24280 Re: Gdje u Sa......
U Revoltu, 79KM.
- avetinja
#24281 Re: Gdje u Sa......
Da li negdje ima kupiti rešetke za frižider?
- okanomalo
- avetinja
#24283 Re: Gdje u Sa......
Problem je što su mi u frižideru staklene rešetke, a ja želim bar jednu plastičnu ili željeznu da mogu staviti nešto teže. Na ove staklene ne možeš ni teži komad lubenice staviti, odmah puknu. Zato mislim da servis nije rješenje, jer mi mogu dati samo te staklene.
- simbabimba
#24284 Re: Gdje u Sa......
74 KM, apoteka Monis u Alti, Buybook, Oculto optika, Conrad, Baby centar u BBI...(pogledaj info na City group.ba)tempuser wrote: ↑16/01/2021 11:34Gdje ih ima? Cijena?simbabimba wrote: ↑16/01/2021 11:08ako si voljan platiti malo vise, cambridge maske su top sa n95 filtracijom i antimikrobnim slojem
- mayab
#24285 Re: Gdje u Sa......
Koja je to marka?
Ja još nisam cuo da puknu osim ako dobro, ali baš dobro, ne drmneš nekim čvrstim predmetom o staklenu policu?
- okanomalo
#24287 Re: Gdje u Sa......
koliko komada dodje u te 74 marke?simbabimba wrote: ↑16/01/2021 16:2574 KM, apoteka Monis u Alti, Buybook, Oculto optika, Conrad, Baby centar u BBI...(pogledaj info na City group.ba)tempuser wrote: ↑16/01/2021 11:34Gdje ih ima? Cijena?simbabimba wrote: ↑16/01/2021 11:08
ako si voljan platiti malo vise, cambridge maske su top sa n95 filtracijom i antimikrobnim slojem
- simbabimba
#24288 Re: Gdje u Sa......
Da, to je cijena za jedan komad, visekratna je maska, periva, cijena je takva zbog samih svojstava i efikasne filtracije. Nije isto obicno platno (krpa) ili koneske "hirurske" maske i ovo. Ova maska je bila na trzistu i prije covida i koristena je za smog.
-
Hakiz
#24289 Re: Gdje u Sa......
Moje pitanje nije gdje kupiti, ali ako neko zna:
Vozi li za ovo vrijeme korone onaj autobus za OBI što je vozio u "stara dobra vremena" subotom?
Hvala.
Vozi li za ovo vrijeme korone onaj autobus za OBI što je vozio u "stara dobra vremena" subotom?
Hvala.
-
Hakiz
#24290 Re: Gdje u Sa......
Da, ali opet je preskupa.simbabimba wrote: ↑17/01/2021 12:58Da, to je cijena za jedan komad, visekratna je maska, periva, cijena je takva zbog samih svojstava i efikasne filtracije. Nije isto obicno platno (krpa) ili koneske "hirurske" maske i ovo. Ova maska je bila na trzistu i prije covida i koristena je za smog.okanomalo wrote: ↑17/01/2021 12:54koliko komada dodje u te 74 marke?simbabimba wrote: ↑16/01/2021 16:25
74 KM, apoteka Monis u Alti, Buybook, Oculto optika, Conrad, Baby centar u BBI...(pogledaj info na City group.ba)nije valjda jedna?
Jeftinije je u tom slučaju kupiti FP3 maske u prodavnicama alata, maske koje koriste lakireri, stolari, mašinci kada lakiraju, šmirglaju drvo ili metal itd.
Tu cijenu, 75 KM, sam ja platio za halfmask, to jeste ovo:

I to sa uključenim filterima za gasove i kapljična zagađenja.
Za 75 KM se u prodavnicama alata može kupiti najmanje desetak, ako ne i više ovih:

A ako neko kupuje nvo zaštite FP1 ili FP2, one su još jeftinije. Samo što svi kažu da bi protiv korone FP3 trebao biti izbor (ili N95 koji je američki ekvivalent otprilike tog nivoa zaštite).
Da, Cambridge maska se može prati, ali stvar je u tome što svaki filter, svaki materijal, ima maksimalnu količinu zagađenja koju može apsorbovati. Poslije toga ta maska nema funkciju, bez obzira na to što se može prati. Ona bude čista, ali više ne štiti.
I tu Cambridge bi trebalo imati novu najmanje svaki mjesec, ako ne i češće.
Napomena. Imaju maske, recimo u Penny, sa ovim "filterom", koštaju oko 2 KM. Stvar je u tome što kada kupite pravu FP3 ili N95 masku, uz masku vam dođe papir na kojem je certifikat da je ta maska u skladu sa propisima za taj nivo zaštite. Uz ove maske kao što je u Pennyju nema tih papira, tako da one nisu certifikovane da štite. Da se neko ne zaleti samo zato što maska na sebi ima komad plastike sa kojim "izgleda ozbiljnije".
Neću reći da ne štite, samo ću reći da nemaju certifikat kojim je neko potvrdio da štite. Pa mogu ispasti samo kao malo deblje "hirurške", i ništa više.
Razlog za kupovanje takve maske umjesto "hirurških" bi mogli imati oni koji nose naočale da pokušaju sprečiti magljenje naočala dok dišu kroz masku, taj komad plastike u stvari nije filter, nego on otvoren služi da vazduh lakše izlazi pri izdisaju, a kada se udiše on je zatvoren pa se udiše kroz samu masku, sama maska je filter. Mogu ih nositi 2-3 dana, pa ako im nije skupo davati 2 KM svaki treći dan, mogu probati umjesto "hirurških" ili običnih platnenih koje u stvari služe samo za zadovoljavanje forme, naredbi, da se može ući tamo gdje je maska obavezna, a u suštini ne štite skoro ništa.
- moon_walker_90
#24291 Re: Gdje u Sa......
...
Last edited by moon_walker_90 on 20/01/2021 21:27, edited 1 time in total.
- nepass1
#24292 Re: Gdje u Sa......
Neko je stavljao link tih njihovih maski, cijena 13€, ne znam je li ebay ili amazonHakiz wrote: ↑17/01/2021 15:50Da, ali opet je preskupa.simbabimba wrote: ↑17/01/2021 12:58Da, to je cijena za jedan komad, visekratna je maska, periva, cijena je takva zbog samih svojstava i efikasne filtracije. Nije isto obicno platno (krpa) ili koneske "hirurske" maske i ovo. Ova maska je bila na trzistu i prije covida i koristena je za smog.
Jeftinije je u tom slučaju kupiti FP3 maske u prodavnicama alata, maske koje koriste lakireri, stolari, mašinci kada lakiraju, šmirglaju drvo ili metal itd.
Tu cijenu, 75 KM, sam ja platio za halfmask, to jeste ovo:
I to sa uključenim filterima za gasove i kapljična zagađenja.
Za 75 KM se u prodavnicama alata može kupiti najmanje desetak, ako ne i više ovih:
A ako neko kupuje nvo zaštite FP1 ili FP2, one su još jeftinije. Samo što svi kažu da bi protiv korone FP3 trebao biti izbor (ili N95 koji je američki ekvivalent otprilike tog nivoa zaštite).
Da, Cambridge maska se može prati, ali stvar je u tome što svaki filter, svaki materijal, ima maksimalnu količinu zagađenja koju može apsorbovati. Poslije toga ta maska nema funkciju, bez obzira na to što se može prati. Ona bude čista, ali više ne štiti.
I tu Cambridge bi trebalo imati novu najmanje svaki mjesec, ako ne i češće.
Napomena. Imaju maske, recimo u Penny, sa ovim "filterom", koštaju oko 2 KM. Stvar je u tome što kada kupite pravu FP3 ili N95 masku, uz masku vam dođe papir na kojem je certifikat da je ta maska u skladu sa propisima za taj nivo zaštite. Uz ove maske kao što je u Pennyju nema tih papira, tako da one nisu certifikovane da štite. Da se neko ne zaleti samo zato što maska na sebi ima komad plastike sa kojim "izgleda ozbiljnije".
Neću reći da ne štite, samo ću reći da nemaju certifikat kojim je neko potvrdio da štite. Pa mogu ispasti samo kao malo deblje "hirurške", i ništa više.
Razlog za kupovanje takve maske umjesto "hirurških" bi mogli imati oni koji nose naočale da pokušaju sprečiti magljenje naočala dok dišu kroz masku, taj komad plastike u stvari nije filter, nego on otvoren služi da vazduh lakše izlazi pri izdisaju, a kada se udiše on je zatvoren pa se udiše kroz samu masku, sama maska je filter. Mogu ih nositi 2-3 dana, pa ako im nije skupo davati 2 KM svaki treći dan, mogu probati umjesto "hirurških" ili običnih platnenih koje u stvari služe samo za zadovoljavanje forme, naredbi, da se može ući tamo gdje je maska obavezna, a u suštini ne štite skoro ništa.
- vjeshalica
#24293 Re: Gdje u Sa......
Te u Pennyu imaju papiric doduse na kineskom bez prevoda na nas jezik...nisi dobro pogledaoHakiz wrote: ↑17/01/2021 15:50
-
Hakiz
#24294 Re: Gdje u Sa......
U pravu si. Imaju certifikat na kineskom da su FP2 nivoa zaštite.vjeshalica wrote: ↑19/01/2021 16:15Te u Pennyu imaju papiric doduse na kineskom bez prevoda na nas jezik...nisi dobro pogledaoHakiz wrote: ↑17/01/2021 15:50
https://en.wikipedia.org/wiki/FFP_mask
Juče sam jednu probao i iako ima i metalnu trakicu na na predjelu za nos i spužvicu sa unutrašnje strane, ipak dah izlazi iz maske (oko nosa ima prostor između maske i lica) i zamagljuje naočale. Ja nosim naočale i ni jedna jeftina i lako dostupna "opštenarodna" maska mi ne odgovara. Jedina maska koju sam ja probao a da stvarno zatvara sve "prolaze" osim tačaka usidanja i izdisanja, dakle ne zamagljuje naočale je ona half-mask, ali ona je nepraktična za svakodnevnu upotrebu, nju koristim samo kada radim (razni premazi i šmirglanje drveta).
Tako da ako je neko iz mog ranijeg posta pomislio da je ta maska dobra za one koji nose naočale, meni nije. Možda neko ima drugačiji oblik nosa pa će više odgovarati, to ne znam.
Samo jedna napomena. Jednom sam radio sa bojom u spreju, ona klasična u limenci sa sprejem. Imao sam HM Mullner FFP2 maski na licu. Puhnuo je vjerat i na samo da sam osjeti boju, kada sam skinuo masku lice mi je bilo obojeno tom bojom. To je bio trenutak kada sam definitivni odlučio da ću dati 80 KM za half-mask i s vremena na vrijeme po 30-50 KM za filtere (zavisi od tipa filtera).
Ovo govorim iz razloga ako neko ne kupuje te maske samo zat oda je ima zbog propisa, nego da se stvarno štiti, kapljice boje su toliko site da prolaze kroz masku. Koliko je virus korone manji ili veći od kapljica boje pa se informišite.
Možda bi FFP3 bila dovoljna, ako ne, onda https://www.moldex-europe.com/en/servic ... s-filters/
-
Sociolog
#24295 Re: Gdje u Sa......
Gdje u Sa naci kabal koji spaja SATa Hard disk, na Ata plocu, kompjutera dosta sam obisao, nigdje naci..
Ima li iko,mozda ovdje?
Ima li iko,mozda ovdje?
-
akcija007
#24296 Re: Gdje u Sa......
Zna li neko kako se zove privatna ortopedska ordinacija u Koste Hermana ?
Nalazi se u zgradi na Vilsonovom izmedju raskrsnica Vilsonovo/Rackog i Vilsonovo/Koste Hermana ( sljedece ulice prema Vrbanji )? Hvala
Nalazi se u zgradi na Vilsonovom izmedju raskrsnica Vilsonovo/Rackog i Vilsonovo/Koste Hermana ( sljedece ulice prema Vrbanji )? Hvala
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- aribes
-
black_noke
#24299 Re: Gdje u Sa......
Gdje u sa kupiti visnjevacu, po mogucnosti domacu?
-
vanjki
#24300 Re: Gdje u Sa......
Baba Visnja u Merkatoru!