Teorije zavjera, bre.... pa opletite
-
BlackRiver
#6001 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Sorry sreco, na ignore listi si. Ne raspravljam sa mentalnim bolesnicima.
-
Mogy87
#6002 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Barem nisam osoba koja svoje hodanje po kafanama stavlja ispred necijeg zivotaBlackRiver wrote: ↑17/01/2021 15:21 Sorry sreco, na ignore listi si. Ne raspravljam sa mentalnim bolesnicima.
Steta sto kicmu moras poviti u uredjenom drustvu pa ovdje dodjes da se pravis faca. Jbg, kompleksi.
Buuu sad ce novi svjetski poredak
- cvrčak_na_hedonizmu
#6003 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Od cega je umrlo onih 800, sto nije umrlo od Korone ? Zena dobije blazi mozdani, ode u bolnicu na pregled i posalju je kuci poslije toga, nisu joj injekciju dali, nista, 0. Naredni dan joj pozlilo i dodje hitna, ljudi u cudu kako joj nista nisu dali u bolnici. Mozda od nemara i nestrucnosti umiru ljudi i sto je ona kurava rastjerala pola doktora, a ?Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 15:18Sta bi stanovnistvo Austrije reklo da im je u novembru umrlo 88% vise osoba nego prosle godine?BlackRiver wrote: ↑17/01/2021 15:14 Draga Bosna. Danas u trznom centru barem 50% ljudi ne nosi masku. U restoran uredno udjes bez maske, sjednes i jedes. Restoran pun. Poredim to sa mjerama u AT i ne vjerujem da mi u Bosni nemamo hiljade mrtvnih sedmicno, jer mediji su tako predstavili svu ovu situaciju.
Austrijanci zakljucani od prosle godine, ljudi polako pucaju po savovima, Kurz produzava lockdown. Bolje im je da predju na bosanski modelc![]()
Ispade da je zivot kod nas ipak malo jeftiniji nego gore![]()
A ti uzivaj u “rahatluku” dok si mlad i zdrav. Docemo svi u te godine kad cemo biti ugrozena kategorija.
- red evil
#6004 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Kad za 2-3 mjeseca bude: U BiH otkriven novi soj korona virusa, otporan na sve vakcine, krenu svi zatvarati granice za naše ljude. Kod nas nema nikakvih mjera, večina bez maski hoda i virus će da mutira. 
-
Mogy87
#6005 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Bez obzira sto nam se stavovi na ovu temu razilaze, boldirano je legitimno pitanje.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑17/01/2021 15:25Od cega je umrlo onih 800, sto nije umrlo od Korone ? Zena dobije blazi mozdani, ode u bolnicu na pregled i posalju je kuci poslije toga, nisu joj injekciju dali, nista, 0. Naredni dan joj pozlilo i dodje hitna, ljudi u cudu kako joj nista nisu dali u bolnici. Mozda od nemara i nestrucnosti umiru ljudi i sto je ona kurava rastjerala pola doktora, a ?Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 15:18Sta bi stanovnistvo Austrije reklo da im je u novembru umrlo 88% vise osoba nego prosle godine?BlackRiver wrote: ↑17/01/2021 15:14 Draga Bosna. Danas u trznom centru barem 50% ljudi ne nosi masku. U restoran uredno udjes bez maske, sjednes i jedes. Restoran pun. Poredim to sa mjerama u AT i ne vjerujem da mi u Bosni nemamo hiljade mrtvnih sedmicno, jer mediji su tako predstavili svu ovu situaciju.
Austrijanci zakljucani od prosle godine, ljudi polako pucaju po savovima, Kurz produzava lockdown. Bolje im je da predju na bosanski modelc![]()
Ispade da je zivot kod nas ipak malo jeftiniji nego gore![]()
A ti uzivaj u “rahatluku” dok si mlad i zdrav. Docemo svi u te godine kad cemo biti ugrozena kategorija.
Covid je na ionako ocajan zdravstveni sistem izvrsio dodatan pritisak. Ja uopste ne sumnjam da pod pritiskom priliva pacijenata koji su zivotno ugrozeni od COVIDA dolazi do losijeg tretmana ostalih pacijenata.
Ali to nije kriv COVID vec ocajan zdravstveni sistem. Koji je na grad od 400K ljudi imao 100 kreveta do oktobra.
-
Mogy87
#6006 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Moze da mutira i u blazi soj
- red evil
#6007 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
- Lao Ce
#6008 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Malo smo poletili sa nekim zaključcima
Federalni zavod za statistiku objavio je prije par dana u svom saopštenju da je u novembru 2020. u Federaciji BiH umrlo 3.221 osoba.
U odnosu na isti mjesec 2019. godine to predstavlja povećanje broja umrlih u FBiH za 88 posto. Razlika u broju umrlih iznosi 1.511 osoba, odnosno toliko je osoba više umrlo u novembru 2020. u odnosu na novembar 2019. godine.
https://docs.google.com/gview?url=http: ... 3/14.1.pdf
Mnogi su, gotovo zlurado, objavili ovu informaciju koja je trebala, bar prema njihovom mišljenju, biti dokaz velike opasnosti koronavirusa i bolesti Covid-19 . Međutim, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u novembru je zabilježeno 730 „smrtnih slučajeva povezano sa Covid-19“ (podaci 02. 11. do 30. 11. i obratite pažnju kako Zavod koristi ispravan termin smrtni slučajevi POVEZANI sa...).
https://www.zzjzfbih.ba/pregled-epidemioloske-situacije.../
Dakle, 1.511 smrtnih slučajeva minus 730 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 daju 781 smrtni slučaj u novembru više u novembru 2020. u odnosu na novembar 2019. Međutim, obzirom da se kod nas uzrok smrtni ne utvrđuje obdukcijom, kako to inače nalaže član 208 stav 2 Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH, možemo pretpostaviti da je taj broj još i veći, jer, naprosto, Covid smrti kod nas nisu utvrđene onako kako to nauka, medicina i Zakon o zdravstvenoj zaštiti u FBiH nalaže (član 208 stav 2).
https://www.paragraf.ba/.../zakon-o-zdr ... oj-zastiti...
Nauka i medicina kažu da je pouzdanost utvrđivanja uzroka smrti bez obavljanja obdukcije pouzdano u otprilike samo tri posto slučajeva. No, ovog puta nećemo razmatrati to nego ćemo prihvatiti krajnje upitnu informaciju o 730 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 u novembru 2020. godine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14634467/
Dakle, postavlja se pitanje zašto u novembru 2020. godine imamo povećanu smrtnost u odnosu na isti mjesec prethodne godine? OVO JE PITANJE KOJE SE TREBA POSTAVITI MINISTARSTVIMA ZDRAVSTVA, KRIZNIM ŠTABOVIMA I LJEKARIMA U FBIH, A NE MENI ILI GRAĐANIMA FEDERACIJE BIH POŠTO MI NE LIJEČIMO LJUDE NITI SE BAVIMO PROBLEMIMA NJIHOVE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE. Ja odavno upozoravam (pogledajte moj post iz oktobra 2020. godine) da BiH ima među najvećim brojem umrlih od Covid-19 na milion stanovnika u Evropi iako nema najveći broj zaraženih, što jasno ukazuje na krupne sistemske probleme u našem zdravstvenom sistemu.
Predstavnici ministarstva zdravstva, kriznih štabova i generalno ljekari u FBiH trebaju dati odgovor na pitanje zašto imamo povećanu smrtnost u novembru 2020. godine, pri čemu je veći broj viška smrtnosti od „nepoznatih uroka“ nego od Covid-19. Uostalom, prvo trebaju dati odgovor na pitanje kojom terapijom se liječe oboljeli od Covida i zašto pacijenti kasno dobijaju medicinsku uslugu, posebno u primarnoj zaštiti? A šta je još moglo prouzrokovati veću smrtnosti u FBiH u novembru 2020. godine? Naravno, ja ne znam odgovor ni na to pitanje, ali se pitam da li to kakve veze sa naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 25. 10. 2020. godine da obustave redoviti specijalističko - konsultativni pregledi u zdravstvenim ustanovama, sa izuzetkom specijalističko - konsultativnih pregleda za koje se po procjeni specijaliste utvrdi da su neodloživi i hitni (Odjel II, član 5.)?
Opet, ja ne znam odgovor na ovo pitanje, ali znam da ovo pitanje treba postaviti nadležnim odnosno predstavnicima ministarstva zdravstva, kriznih štabova i ljekarima u FBiH. Meni je to pitaje logično, jer ne možete hroničnim bolesnicima obustaviti specijalističko - konsultativne preglede (izuzev u hitnim slučajevima) i očekivati manju smrtnost. To naprosto nije logično. Dakle, ovo je pravo pitanje za ljekare u FBiH.
https://covid19.fmoh.gov.ba/.../naredba%2025102020...
Ova čudna naredba o obustavljanju specijalističko - konsultativnih pregleda u Federaciji BiH je još uvijek na snazi (Odjel II, član 5.) i važi i od 17. 01. 2021. godine. Dakle, treba pitati ljekare kakva je svrha ove mjere i da li se njom mogu prouzrokovati kontraefekti.
Interesantno, sada su zapravo Vlada FBiH i njen premijer Fadil Novalić odgovorni za ovu mjeru, jer su je oni usvojili 15. 01. 2021. godine, te se pitanje o mjeri obustavljanja specijalističko - konsultativnih pregleda može postaviti i njima iako oni nisu ljekari, ali su donijeli tu odluku.
https://covid19.fmoh.gov.ba/.../vlada-fbih-usvojila...
Meni, lično, zaista nije jasna naredba o obustavljanju specijalističko - konsultativnih pregleda u FBiH u trenutku kada recimo naučnik Gordan Lauc iz Hrvatske govori o tome da epidemija u BiH ide ka svom prirodnom kraju i kada imamo smanjeni broj hospitaliziranih pacijenata. Dakle, ovo pitanje treba uputiti ljekarima u BiH i od njih očekivati odgovore, a ne od mene ili od nas, građana Federacije BiH.
Na sve pomenuto treba dodati i maske. Kod nas se smatra da maske štite od virusa, ali nauka kaže da je to netačno. Postoji velika danska naučna studija, zapravo kliničko istraživanje sprovedeno na više od 6.000 korisnika, koja kaže da maske ne štite od koronavirusa. Međutim, istraživanje njemačkog profesora za virologiju, epidemiologiju i higijenu iz avgusta 2020. pokazalo je također da ne postoje dokazi o efikasnosti platnenih maski u sprečavanju širenja virusa, ali i da nepravilna svakodnevna upotreba maski u javnosti može dovesti do povećanja broja infekcija. To je potvrđeno u praksi kod nas. Nakon što je u Kantonu Sarajevo 15. 10. 2020. godine uvedena obaveza nošenja maski i na otvorenom broj zaraženih je doslovno eksplodirao - sa 81 novozaraženog 14. 10. na čak 850 novozaraženih 05. 11. 2020. godine (uvećanje 10 puta). Time su zapravo praktično potvrđeni navodi iz njemačke naučne studije da svakodnevna upotreba maski u javnosti može dovesti do povećanog broja infekcija raznim patogenima.
https://www.thieme-connect.com/.../html ... -1174-6591
I da odmah spriječim ljekare, predstavnike ministarstva i kriznih štabova da izokrenu teze i da kažu to se dešava jer nemamo strožije mjere. Mi imamo veoma stroge mjere (maske, policijski sat, socijalna distanca i tako dalje), a Švedska nema nikakve mjere, pa i pored toga imamo veći broj umrlih na milion stanovnika od Švedske.
Što prije svi mi u (F)BiH shvatimo da su za živote i zdravlje ljudi odgovorni ljekari, krizni štabovi i ministarstva zdravstva lakše ćemo shvatiti kome se zapravo trebamo obraćati sa pitanjima i od koga trebamo očekivati odgovore na njih.
Dakle, gospodo zdravstveni radnici, evo pitanja za vas: zašto u novembru 2020. godine imamo povećanu smrtnost u odnosu na isti period 2019. godine, a pri tome se veći dio viška smrtnosti ne odnosi na Covid-19? Očekujemo konkretne odgovore.
-
Mogy87
#6009 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Znaci postoji mogucnost da zbog vrlo uske definicije preminulog od COVIDA koji zahtijeva karakteristicne promjene na plucima, a ne ukljucuje druge simptome koji mogu biti uzrok smrti (npr. smrtonosnu trombozu) broj preminulih od COVIDA i veci.Lao Ce wrote: ↑17/01/2021 15:42 Malo smo poletili sa nekim zaključcima![]()
Federalni zavod za statistiku objavio je prije par dana u svom saopštenju da je u novembru 2020. u Federaciji BiH umrlo 3.221 osoba.
U odnosu na isti mjesec 2019. godine to predstavlja povećanje broja umrlih u FBiH za 88 posto. Razlika u broju umrlih iznosi 1.511 osoba, odnosno toliko je osoba više umrlo u novembru 2020. u odnosu na novembar 2019. godine.
https://docs.google.com/gview?url=http: ... 3/14.1.pdf
Mnogi su, gotovo zlurado, objavili ovu informaciju koja je trebala, bar prema njihovom mišljenju, biti dokaz velike opasnosti koronavirusa i bolesti Covid-19 . Međutim, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u novembru je zabilježeno 730 „smrtnih slučajeva povezano sa Covid-19“ (podaci 02. 11. do 30. 11. i obratite pažnju kako Zavod koristi ispravan termin smrtni slučajevi POVEZANI sa...).
https://www.zzjzfbih.ba/pregled-epidemioloske-situacije.../
Dakle, 1.511 smrtnih slučajeva minus 730 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 daju 781 smrtni slučaj u novembru više u novembru 2020. u odnosu na novembar 2019. Međutim, obzirom da se kod nas uzrok smrtni ne utvrđuje obdukcijom, kako to inače nalaže član 208 stav 2 Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH, možemo pretpostaviti da je taj broj još i veći, jer, naprosto, Covid smrti kod nas nisu utvrđene onako kako to nauka, medicina i Zakon o zdravstvenoj zaštiti u FBiH nalaže (član 208 stav 2).
https://www.paragraf.ba/.../zakon-o-zdr ... oj-zastiti...
Nauka i medicina kažu da je pouzdanost utvrđivanja uzroka smrti bez obavljanja obdukcije pouzdano u otprilike samo tri posto slučajeva. No, ovog puta nećemo razmatrati to nego ćemo prihvatiti krajnje upitnu informaciju o 730 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19 u novembru 2020. godine.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14634467/
Dakle, postavlja se pitanje zašto u novembru 2020. godine imamo povećanu smrtnost u odnosu na isti mjesec prethodne godine? OVO JE PITANJE KOJE SE TREBA POSTAVITI MINISTARSTVIMA ZDRAVSTVA, KRIZNIM ŠTABOVIMA I LJEKARIMA U FBIH, A NE MENI ILI GRAĐANIMA FEDERACIJE BIH POŠTO MI NE LIJEČIMO LJUDE NITI SE BAVIMO PROBLEMIMA NJIHOVE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE. Ja odavno upozoravam (pogledajte moj post iz oktobra 2020. godine) da BiH ima među najvećim brojem umrlih od Covid-19 na milion stanovnika u Evropi iako nema najveći broj zaraženih, što jasno ukazuje na krupne sistemske probleme u našem zdravstvenom sistemu.
Predstavnici ministarstva zdravstva, kriznih štabova i generalno ljekari u FBiH trebaju dati odgovor na pitanje zašto imamo povećanu smrtnost u novembru 2020. godine, pri čemu je veći broj viška smrtnosti od „nepoznatih uroka“ nego od Covid-19. Uostalom, prvo trebaju dati odgovor na pitanje kojom terapijom se liječe oboljeli od Covida i zašto pacijenti kasno dobijaju medicinsku uslugu, posebno u primarnoj zaštiti? A šta je još moglo prouzrokovati veću smrtnosti u FBiH u novembru 2020. godine? Naravno, ja ne znam odgovor ni na to pitanje, ali se pitam da li to kakve veze sa naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 25. 10. 2020. godine da obustave redoviti specijalističko - konsultativni pregledi u zdravstvenim ustanovama, sa izuzetkom specijalističko - konsultativnih pregleda za koje se po procjeni specijaliste utvrdi da su neodloživi i hitni (Odjel II, član 5.)?
Opet, ja ne znam odgovor na ovo pitanje, ali znam da ovo pitanje treba postaviti nadležnim odnosno predstavnicima ministarstva zdravstva, kriznih štabova i ljekarima u FBiH. Meni je to pitaje logično, jer ne možete hroničnim bolesnicima obustaviti specijalističko - konsultativne preglede (izuzev u hitnim slučajevima) i očekivati manju smrtnost. To naprosto nije logično. Dakle, ovo je pravo pitanje za ljekare u FBiH.
https://covid19.fmoh.gov.ba/.../naredba%2025102020...
Ova čudna naredba o obustavljanju specijalističko - konsultativnih pregleda u Federaciji BiH je još uvijek na snazi (Odjel II, član 5.) i važi i od 17. 01. 2021. godine. Dakle, treba pitati ljekare kakva je svrha ove mjere i da li se njom mogu prouzrokovati kontraefekti.
Interesantno, sada su zapravo Vlada FBiH i njen premijer Fadil Novalić odgovorni za ovu mjeru, jer su je oni usvojili 15. 01. 2021. godine, te se pitanje o mjeri obustavljanja specijalističko - konsultativnih pregleda može postaviti i njima iako oni nisu ljekari, ali su donijeli tu odluku.
https://covid19.fmoh.gov.ba/.../vlada-fbih-usvojila...
Meni, lično, zaista nije jasna naredba o obustavljanju specijalističko - konsultativnih pregleda u FBiH u trenutku kada recimo naučnik Gordan Lauc iz Hrvatske govori o tome da epidemija u BiH ide ka svom prirodnom kraju i kada imamo smanjeni broj hospitaliziranih pacijenata. Dakle, ovo pitanje treba uputiti ljekarima u BiH i od njih očekivati odgovore, a ne od mene ili od nas, građana Federacije BiH.
Na sve pomenuto treba dodati i maske. Kod nas se smatra da maske štite od virusa, ali nauka kaže da je to netačno. Postoji velika danska naučna studija, zapravo kliničko istraživanje sprovedeno na više od 6.000 korisnika, koja kaže da maske ne štite od koronavirusa. Međutim, istraživanje njemačkog profesora za virologiju, epidemiologiju i higijenu iz avgusta 2020. pokazalo je također da ne postoje dokazi o efikasnosti platnenih maski u sprečavanju širenja virusa, ali i da nepravilna svakodnevna upotreba maski u javnosti može dovesti do povećanja broja infekcija. To je potvrđeno u praksi kod nas. Nakon što je u Kantonu Sarajevo 15. 10. 2020. godine uvedena obaveza nošenja maski i na otvorenom broj zaraženih je doslovno eksplodirao - sa 81 novozaraženog 14. 10. na čak 850 novozaraženih 05. 11. 2020. godine (uvećanje 10 puta). Time su zapravo praktično potvrđeni navodi iz njemačke naučne studije da svakodnevna upotreba maski u javnosti može dovesti do povećanog broja infekcija raznim patogenima.
https://www.thieme-connect.com/.../html ... -1174-6591
I da odmah spriječim ljekare, predstavnike ministarstva i kriznih štabova da izokrenu teze i da kažu to se dešava jer nemamo strožije mjere. Mi imamo veoma stroge mjere (maske, policijski sat, socijalna distanca i tako dalje), a Švedska nema nikakve mjere, pa i pored toga imamo veći broj umrlih na milion stanovnika od Švedske.
Što prije svi mi u (F)BiH shvatimo da su za živote i zdravlje ljudi odgovorni ljekari, krizni štabovi i ministarstva zdravstva lakše ćemo shvatiti kome se zapravo trebamo obraćati sa pitanjima i od koga trebamo očekivati odgovore na njih.
Dakle, gospodo zdravstveni radnici, evo pitanja za vas: zašto u novembru 2020. godine imamo povećanu smrtnost u odnosu na isti period 2019. godine, a pri tome se veći dio viška smrtnosti ne odnosi na Covid-19? Očekujemo konkretne odgovore.
Sokirana sam da si ti postavio ovako nesto, ali vjerovatno tekst nisi ni procitao, a kamoli razumio.
- cvrčak_na_hedonizmu
#6010 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Na nas, nepostojeci, zdravstveni sistem pun uhljeba i neradnika ( ne kazem da su svi takvi ) bi pritisak izvrsio visak C vitamina. Ovi debili ne lijece nista i nikoga sa parolom umri, ko te jebe, evo ti antibiotik, telefonski sto napisa covjek.Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 15:30Bez obzira sto nam se stavovi na ovu temu razilaze, boldirano je legitimno pitanje.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑17/01/2021 15:25Od cega je umrlo onih 800, sto nije umrlo od Korone ? Zena dobije blazi mozdani, ode u bolnicu na pregled i posalju je kuci poslije toga, nisu joj injekciju dali, nista, 0. Naredni dan joj pozlilo i dodje hitna, ljudi u cudu kako joj nista nisu dali u bolnici. Mozda od nemara i nestrucnosti umiru ljudi i sto je ona kurava rastjerala pola doktora, a ?
Covid je na ionako ocajan zdravstveni sistem izvrsio dodatan pritisak. Ja uopste ne sumnjam da pod pritiskom priliva pacijenata koji su zivotno ugrozeni od COVIDA dolazi do losijeg tretmana ostalih pacijenata.
Ali to nije kriv COVID vec ocajan zdravstveni sistem. Koji je na grad od 400K ljudi imao 100 kreveta do oktobra.
-
Mogy87
#6011 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ne. Jer ljekar COVID smrt utvrdjuje na osnovu klinicke slike (karakteristicne promjene na plucima), a ne iskljucivo PCR testa. Nisu ljekari citaci nalaza.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 15:57Samo si pozurila, pa zaboravila da otvaranjem te teorije ostavljas mogucnost da je broj preminulih od COVID-a i manji jer... PCR.
Jos cekam tvoje objasnjenje porasta broja preminulih u FBiH u novembru od 88% u odnosu na proslu godinu.
-
Mogy87
#6012 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Smimak pluca je ljekaru sasvim dovoljan. Ne umiru nam ljudi po kucama vec u bolnicama.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 16:19O cemu ti pricas, obdukcije se ne rade, a ako se ne rade - kako cemo utvrditi “karakteristicne promjene na plucima”?Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 15:59Ne. Jer ljekar COVID smrt utvrdjuje na osnovu klinicke slike (karakteristicne promjene na plucima), a ne iskljucivo PCR testa.Nisu ljekari citaci nalaza.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 15:57 Samo si pozurila, pa zaboravila da otvaranjem te teorije ostavljas mogucnost da je broj preminulih od COVID-a i manji jer... PCR.
Ne mislis valjda da su svi ovi preminuli lezali u bolnici pod nadzorom ili da su svi bili vec ranije testirani i pozitivni s razvijenim simptomima, svasta.
Ovo da ljekari nisu citaci nalaza ne razumijem, sta je pjesnik htio reci?
Evo kome se treba obratiti za “objasnjenje i dokaze”:Dakle, postavlja se pitanje zašto u novembru 2020. godine imamo povećanu smrtnost u odnosu na isti mjesec prethodne godine? OVO JE PITANJE KOJE SE TREBA POSTAVITI MINISTARSTVIMA ZDRAVSTVA, KRIZNIM ŠTABOVIMA I LJEKARIMA U FBIH, A NE MENI ILI GRAĐANIMA FEDERACIJE BIH POŠTO MI NE LIJEČIMO LJUDE NITI SE BAVIMO PROBLEMIMA NJIHOVE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE. Ja odavno upozoravam (pogledajte moj post iz oktobra 2020. godine) da BiH ima među najvećim brojem umrlih od Covid-19 na milion stanovnika u Evropi iako nema najveći broj zaraženih, što jasno ukazuje na krupne sistemske probleme u našem zdravstvenom sistemu.
A cini se da ti imas odgovore na sva pitanja (znas ko se sve i kako ubraja u COVID smrt) pa bi lijepo bilo sa das racionalna objasnjenja za dodatnu smrtnost. Uz dokaze, naravno. Sve ostalo je, ma znas vec: piva, granap...
- Lao Ce
#6013 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ja odavno trubim da su medicinski radnici krivi za značajan ili jedan dio smrti od korone svojim neadekvatnim odgovorom na bolest, neznanjem i slijepim slijeđenjem protokola postavljenim od SZO ili koga već.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 16:19O cemu ti pricas, obdukcije se ne rade, a ako se ne rade - kako cemo utvrditi “karakteristicne promjene na plucima”?Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 15:59Ne. Jer ljekar COVID smrt utvrdjuje na osnovu klinicke slike (karakteristicne promjene na plucima), a ne iskljucivo PCR testa.Nisu ljekari citaci nalaza.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 15:57 Samo si pozurila, pa zaboravila da otvaranjem te teorije ostavljas mogucnost da je broj preminulih od COVID-a i manji jer... PCR.
Ne mislis valjda da su svi ovi preminuli lezali u bolnici pod nadzorom ili da su svi bili vec ranije testirani i pozitivni s razvijenim simptomima, svasta.
Ovo da ljekari nisu citaci nalaza ne razumijem, sta je pjesnik htio reci?
Evo kome se treba obratiti za “objasnjenje i dokaze”:Dakle, postavlja se pitanje zašto u novembru 2020. godine imamo povećanu smrtnost u odnosu na isti mjesec prethodne godine? OVO JE PITANJE KOJE SE TREBA POSTAVITI MINISTARSTVIMA ZDRAVSTVA, KRIZNIM ŠTABOVIMA I LJEKARIMA U FBIH, A NE MENI ILI GRAĐANIMA FEDERACIJE BIH POŠTO MI NE LIJEČIMO LJUDE NITI SE BAVIMO PROBLEMIMA NJIHOVE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE. Ja odavno upozoravam (pogledajte moj post iz oktobra 2020. godine) da BiH ima među najvećim brojem umrlih od Covid-19 na milion stanovnika u Evropi iako nema najveći broj zaraženih, što jasno ukazuje na krupne sistemske probleme u našem zdravstvenom sistemu.
-
Mogy87
#6014 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ljudi koji imaju tezu klinicku sliku prouzrokovanu COVIDOM se lijece u bolnici. Nazalost, odredjen broj njih tu i umire gdje im se i konstatuje COVID kao uzrok smrti.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 16:47Da, ljudi inace samo u bolnicama umiru.Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 16:25 Smimak pluca je ljekaru sasvim dovoljan. Ne umiru nam ljudi po kucama vec u bolnicama.
A cini se da ti imas odgovore na sva pitanja (znas ko se sve i kako ubraja u COVID smrt) pa bi lijepo bilo sa das racionalna objasnjenja za dodatnu smrtnost. Uz dokaze, naravno. Sve ostalo je, ma znas vec: piva, granap...
A ova fora s pivom i granapom mi je toliko neukusna, odise provincijalnoscu.
Lijepo bi bilo da das svoje objasnjenje za dodatnu smrtnost. Sta se to tacno desilo pa je doslo do onakvog skoka?
- red evil
#6015 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Kod nas se ljudi dovežu nečeg i ne popuštaju. To je u ovom slučaju obdukciju, nema upgrade ili da kažu da ne znaju oko toga ništa pa neće da tvrde ništa oko tog. Ne, već se o tome govori sa takvom sigurnošću da bi i najveći umovi im zavidili. Ono što ja znam, danas je tehnologija napredovala i imamo mogućnost da otkrijemo uzrok smrti bez odbukcije, ne živimo u 19. vijeku. Uradi se RTG ili CT pluća i vidi se da su pluća totalno uništena i da je to uzrok smrti i sad treba obdukcija da se to potvrdi? Pokaže ti u autu da nemaš goriva i treba da otvoriš cijelo auto, da vidiš rezervoar da je zaista prazan?
-
elcaliente
#6016 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Nevazno ko u sta vjeruje, zavjera, konspiracija, pandemija ali ocigledno je da bez vakcinacije ce biti tesko putovati po Evropi.
Eh sada me interesuje sta planiraju npr ljudi u BiH koji sve ovo smatraju zavjerom i ne zele vakcinu?
Pomiriti se sa tim da sljedecih godina ne idu nigdje iz BiH?
Eh sada me interesuje sta planiraju npr ljudi u BiH koji sve ovo smatraju zavjerom i ne zele vakcinu?
Last edited by elcaliente on 17/01/2021 17:10, edited 1 time in total.
- cvrčak_na_hedonizmu
#6017 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Znas li koliko je bilo slucajeva gdje su govorili ljudima da imaju upalu pluca, a onda nakon nekoliko dana drugi snimak kaze da nemaju upalu pluca. Znam takvih jedno cetvero. Prosla upala za dva - tri dana ili lose citanje snimaka ?red evil wrote: ↑17/01/2021 16:56 Kod nas se ljudi dovežu nečeg i ne popuštaju. To je u ovom slučaju obdukciju, nema upgrade ili da kažu da ne znaju oko toga ništa pa neće da tvrde ništa oko tog. Ne, već se o tome govori sa takvom sigurnošću da bi i najveći umovi im zavidili. Ono što ja znam, danas je tehnologija napredovala i imamo mogućnost da otkrijemo uzrok smrti bez odbukcije, ne živimo u 19. vijeku. Uradi se RTG ili CT pluća i vidi se da su pluća totalno uništena i da je to uzrok smrti i sad treba obdukcija da se to potvrdi? Pokaže ti u autu da nemaš goriva i treba da otvoriš cijelo auto, da vidiš rezervoar da je zaista prazan?
Ukupno sedam ( 7 ) pulmologa ima u KS, pola ih radi of kuce i pola veze nema sa zivotom. Zenu oborila korona, dupla doza antibiotika, lezala 20-ak dana, nisu joj prepisali kleksan koji se koristi da se ne pojave trombovi. Cudile se kolege debilu sta je uradio. Sada je negativna, ali sa bas srozanim imunitetom od duplih doza antibiotika i sa mogucim trombom u plucima. Cirkus.
Mozda ima tehnologije, al malo ko ima znanja da to protumaci, upotrijebi. Ti isto na Marsu da zivis.
-
Mogy87
#6018 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Da si vidio jedan snimak pluca osobe preminule od COVIDA bilo bi ti jasno. Tebi, laiku. A da ne govorim o osobama kojima je to posao.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑17/01/2021 17:08Znas li koliko je bilo slucajeva gdje su govorili ljudima da imaju upalu pluca, a onda nakon nekoliko dana drugi snimak kaze da nemaju upalu pluca. Znam takvih jedno cetvero. Prosla upala za dva - tri dana ili lose citanje snimaka ?red evil wrote: ↑17/01/2021 16:56 Kod nas se ljudi dovežu nečeg i ne popuštaju. To je u ovom slučaju obdukciju, nema upgrade ili da kažu da ne znaju oko toga ništa pa neće da tvrde ništa oko tog. Ne, već se o tome govori sa takvom sigurnošću da bi i najveći umovi im zavidili. Ono što ja znam, danas je tehnologija napredovala i imamo mogućnost da otkrijemo uzrok smrti bez odbukcije, ne živimo u 19. vijeku. Uradi se RTG ili CT pluća i vidi se da su pluća totalno uništena i da je to uzrok smrti i sad treba obdukcija da se to potvrdi? Pokaže ti u autu da nemaš goriva i treba da otvoriš cijelo auto, da vidiš rezervoar da je zaista prazan?
Ukupno sedam ( 7 ) pulmologa ima u KS, pola ih radi of kuce i pola veze nema sa zivotom. Zenu oborila korona, dupla doza antibiotika, lezala 20-ak dana, nisu joj prepisali kleksan koji se koristi da se ne pojave trombovi. Cudile se kolege debilu sta je uradio. Sada je negativna, ali sa bas srozanim imunitetom od duplih doza antibiotika i sa mogucim trombom u plucima. Cirkus.
Mozda ima tehnologije, al malo ko ima znanja da to protumaci, upotrijebi. Ti isto na Marsu da zivis.
-
Mogy87
#6019 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ne vode mrtvace vec ljudi umiru u bolnici. Prije toga prolaze kroz dijagnostiku kao pacijenti s tezim oblikom COVIDA.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 17:14 Ne mogu zivi ljudi da dodju na red za RTG/CT, a on misli u Bosni mrtvace vode na slikanje pluca, Boze me ‘prosti.![]()
Ovo poredjenje auto-gorivo-rezervoar i ljudski organizam, no comment.
- Lao Ce
#6020 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
To ne može opstati. Sve te prijetnje ovim i onim su u stvari pokušaji da ljude natjeraju da se cijepe. Pored toga svaki sud bi to oborio kao neustavno. Mislim da se neće realizovati te prijetnje. Do sada je svijet putovao uz mjere, sad odjednom te mjere ne važe ili nisu dovoljne. Ako su ustvrdili da maske i distance vrijede, zašto bi prestale da vrijede u slučaju da netko nije vakcinisan? Ako ne pomažu zašto su bile na snazi? Ako vakcine pomažu, zašto onda mjere ostaju? Gomila nelogičnosti i gluposti kojima nas zatrpavaju svakodnevno.elcaliente wrote: ↑17/01/2021 17:05 Nevazno ko u sta vjeruje, zavjera, konspiracija, pandemija ali ocigledno je da bez vakcinacije ce biti tesko putovati po Evropi.
-
Mogy87
#6021 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Dokazi da nije tako.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 17:18Uporno pokusavas proturiti pricu da svi slucajevi umrlih koji se povezuju sa COVID-19 bili hospitalizirani.Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 17:16Ne vode mrtvace vec ljudi umiru u bolnici. Prije toga prolaze kroz dijagnostiku kao pacijenti s tezim oblikom COVIDA.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 17:14 Ne mogu zivi ljudi da dodju na red za RTG/CT, a on misli u Bosni mrtvace vode na slikanje pluca, Boze me ‘prosti.![]()
Ovo poredjenje auto-gorivo-rezervoar i ljudski organizam, no comment.
Ah da, ti tvrdis da svi koji su preminuli, a imaju pozitivan PCR test se vode kao COVID smrti.
Zato te ponovo pitam: od cega je preminulo gotovo dva puta vise osoba u FBiH u novembru 2020 u odnosu na novembar 2019?
-
Mogy87
#6022 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Od cega su ljudi umrli?boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 17:25Hajde ti prvo dokazi da je tako kako ti tvrdis, sa sve dokazima.![]()
- red evil
#6023 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ja samo govorim o obdukciji kao jedinoj mjerodavnoj radnji za utvrđivanje uzroka smrti. I kažem da danas nije neophodno to raditi već da se može utvrditi i sa uvidom u kliničku sliku pacijenta. Da naš zdravstveni sistem ne funkcioniše znam savršeno dobro, osjetio na vlastitoj koži, nije funkcionisao ni prije korone samo što su mnogi tek uvidjeli to jer su tek sad imali neku potrebu za tim zdravstvenim sistemom.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑17/01/2021 17:08Znas li koliko je bilo slucajeva gdje su govorili ljudima da imaju upalu pluca, a onda nakon nekoliko dana drugi snimak kaze da nemaju upalu pluca. Znam takvih jedno cetvero. Prosla upala za dva - tri dana ili lose citanje snimaka ?red evil wrote: ↑17/01/2021 16:56 Kod nas se ljudi dovežu nečeg i ne popuštaju. To je u ovom slučaju obdukciju, nema upgrade ili da kažu da ne znaju oko toga ništa pa neće da tvrde ništa oko tog. Ne, već se o tome govori sa takvom sigurnošću da bi i najveći umovi im zavidili. Ono što ja znam, danas je tehnologija napredovala i imamo mogućnost da otkrijemo uzrok smrti bez odbukcije, ne živimo u 19. vijeku. Uradi se RTG ili CT pluća i vidi se da su pluća totalno uništena i da je to uzrok smrti i sad treba obdukcija da se to potvrdi? Pokaže ti u autu da nemaš goriva i treba da otvoriš cijelo auto, da vidiš rezervoar da je zaista prazan?
- cvrčak_na_hedonizmu
#6024 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ne zelim da budem pokusni kunic za nesto sto je napravljeno za nekoliko mjeseci i za sta proizvodjac nema nikakvu odgovornost. Ko hoce, bujrum. Ne zelim da otkrivam eventualne nus pojave za pet - deset godina.elcaliente wrote: ↑17/01/2021 17:05 Nevazno ko u sta vjeruje, zavjera, konspiracija, pandemija ali ocigledno je da bez vakcinacije ce biti tesko putovati po Evropi.
Ima Neum, ima planina, ima rijeka, a mozda i Turska i CG oni su varijanteri napravice neku kombinaciju. Meni dosta
Sto se tice "zavjere", vidjecemo sta ce se desiti na kraju i sta ce biti ponudjeno kao rjesenje. Covid pasosi uveliko dolaze ( i to je bila zavjera i hihotanje, svjetski ekonomski forum ), isto tako se spominjao veliki reset ( svjetski ekonomski forum - reset ekonomskog i politickog sistema ), cetvrta industrijska revolucija ( opet svjetski ekonomski forum - automatizacija proizvodnje i veca upotreba vjestacke inteligencije i tehnologije generalno, 5G uveliko olaksava implementaciju navedenog ) i digitalna valuta ( opet svjetski ekonomski forum + mmf i svjetska banka ) kojima ie korona, gle cuda, dosla ko kec na jedanaest.
Mislim da je termin zavjera nije adekvatan, svi mozemo naci i provjeriti ono sto nas zanima, tumacenja se ocito razlikuju. Neko misli da su desavanja normalna i u skladu sa vremenom u kojem zivimo, neko misli da se sve radi u cilju uspostavljanja vece kontrole, a neko misli i tumaci nesto sasvim deseto.
-
Mogy87
#6025 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite
Ja sam prva pitala. Jos na drugoj temiboy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 17:32Klasicni spin kada nemas odgovora i dokaza.Mogy87 wrote: ↑17/01/2021 17:26Od cega su ljudi umrli?boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 17:25
Hajde ti prvo dokazi da je tako kako ti tvrdis, sa sve dokazima.![]()
![]()
Nikako da mi odgovoris