Navodno, 1888 godina.

Gdje ovo dvoje ide pa jedno desetak metar lijevo uzbrdoChallenger_ wrote: ↑17/01/2021 13:09
Ček, ček, je li to gdje su danas one četvorospratnice u Derviša Numića, čini mi se Bane Šurbata prije rata? Fotografisano PRIJE izgradnje tih zgrada, ili je još desno prema pomoćnom Željinom?

Ove nove nazive ulica ne znam--metuzalemChallenger_ wrote: ↑17/01/2021 13:41![]()
Pa da, to je to. Kako si i napisao, u produžetku Bratstva-Jedinstva pa uzbrdo. Linija koja spaja BJ sa zaobilaznicom, odnosno tada uskotračnom prugom. Upravo se izbija/sječe Derviša Numića/Bane Šurbata, gdje su sada zgrade a tada ih, na fotografiji, nije bilo. Znam za te zgrade jer sam za prijateljicu tamo prije Korone gledao jedan stan.
To je to, dakle.
meni obala niže od principovog izgleda previše uređena za taj vakat, ali možda griješim

+1
Moja ulica se zvala Petra Kocica a kasnije samo Kociceva. Moja majka ( nana ) vazda ju je zvala Telali kako se i sad zove.
Svaka castbitanga_sa_otesa wrote: ↑14/01/2021 17:12 titova ulica 1936.
na slici moja baka, njen brat i tetka (7 god .)
![]()
Dodaj Kralja Tomislava i to je otprilike i od mog starog "arsenal", jedino mu Ferhadija/Miskinova šepaju, čas vako čas onako
Ja sam se jedino na Ferhadiju navikao od novih ulica. Ostale nove nazive ili ne znam ili moram zastati pa se prisjetiti._BataZiv_0809 wrote: ↑18/01/2021 13:29
Dodaj Kralja Tomislava i to je otprilike i od mog starog "arsenal", jedino mu Ferhadija/Miskinova šepaju, čas vako čas onako![]()
Da, radi se o cistoj navici i daleko je od svake price o opravdanosti naziva pojedinih ulica. Opravdanost je svakako druga tema i o njoj se moze diskutovati na drugom topicu, svakako.demagog wrote: ↑18/01/2021 14:10Ja sam se jedino na Ferhadiju navikao od novih ulica. Ostale nove nazive ili ne znam ili moram zastati pa se prisjetiti._BataZiv_0809 wrote: ↑18/01/2021 13:29
Dodaj Kralja Tomislava i to je otprilike i od mog starog "arsenal", jedino mu Ferhadija/Miskinova šepaju, čas vako čas onako![]()
![]()
Znam Dzemu i Branka, pitam za ovog crnokosog sto je pored Tita s druge strane.dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2021 17:28 Ja sam iskreno zaboravio dosta starih naziva, sto mi je zao ali logicno da sam zaboravio, do rata bio klinac.
Ovaj lijevo do Dzeme je Branko Mikulic.