nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#20201 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa skrecete li desno kad nema strelice?
-
Dimu1927
#20202 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Zeleno ti je samo "znak" da je ovim iz pravca grbavice crveno i da mozes sigurno skrenuti. A inace kad nema auta, ili ako su daleko, po procjeni je slobodno skretanje.
Nije za pohvalu, ja ovim sto stoje i cekaju zeleno ne sviram, nema fajde, nego ih obidjem dok oni stoje
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#20203 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ja sam prije tu čekao zelenu strelicu. Sad je ne čekam, jer je glupa i ničemu ne doprinosi. Uopšte ne kontam njen smisao postojanja, jer kad je upaljena dopušten ti je prolaz. Kad je ugašena opet ti je dopušten prolaz ako nema auta iz suprotnog smjera. Po meni onda ona nema nikakvu funkciju.
Nisam debil pa da ne znam procijeniti kad se mogu uključiti.
- drug_profi
#20204 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#20205 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bilo je pa dušmani ukinuli na skoro svakom semaforu 
- Optimist
#20206 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Desno skretanje je rijetko kad konfliktna tacka. Zato je u dosta zemalja desno skretanje odvojeno od semafora i moze se uvijek skrenuti.
U nekim drzavama u SAD-u npr se moze skrenuti desno iako je crveno na semaforu.
U nekim drzavama u SAD-u npr se moze skrenuti desno iako je crveno na semaforu.
- vjeshalica
#20207 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Na Socijalnom imas slucaj kad se ukkjucujes na Zmaja od Bosne...drzi se jedno vrijeme upaljena i onda kada se ugasi prolaz za Stadion pravo, imas jos brojcanik msm 30 sekundi dodatnih da skrenes...drug_profi wrote: ↑16/01/2021 03:00 Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#20208 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nije zelena strelica zbog automobila koji dolaze u susret i imaju zeleno.Romeo 80 wrote: ↑15/01/2021 21:31 Ja sam prije tu čekao zelenu strelicu. Sad je ne čekam, jer je glupa i ničemu ne doprinosi. Uopšte ne kontam njen smisao postojanja, jer kad je upaljena dopušten ti je prolaz. Kad je ugašena opet ti je dopušten prolaz ako nema auta iz suprotnog smjera. Po meni onda ona nema nikakvu funkciju.
Zelena se upali kad je na pjesackom crveno.
Skrenem kad imam priliku, vise paznje obratim na pjesake nego na automobile koji mi idu u susret.
- drug_profi
#20209 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kazem, na svakom skretanju desno treba da bude.vjeshalica wrote: ↑16/01/2021 10:17Na Socijalnom imas slucaj kad se ukkjucujes na Zmaja od Bosne...drzi se jedno vrijeme upaljena i onda kada se ugasi prolaz za Stadion pravo, imas jos brojcanik msm 30 sekundi dodatnih da skrenes...drug_profi wrote: ↑16/01/2021 03:00 Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
Npr Bosmal most ides u Grada čačka ulicu. Imas interval kad bi desno bilo slobodno potpuno.
- topcam
#20210 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Na svaki gdje je to moguce.drug_profi wrote: ↑16/01/2021 03:00 Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
Nije zelena desno, smotaj i skreni.
Stani, pogledaj ima li pjesaka, biciklista i onda kad nikoga ne ugrozavas, skreni desno.
-
k4mi
#20211 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Meni je zanimljivo kako su u Madridu rijesili. Imaju treptuce zeleno za skretanje ukoliko mozes proci ali moras propustiti vozila ili pjesake a kada je normalno zeleno onda ti je slobodan prolaz.topcam wrote: ↑16/01/2021 12:22Na svaki gdje je to moguce.drug_profi wrote: ↑16/01/2021 03:00 Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
Stani, pogledaj ima li pjesaka, biciklista i onda kad nikoga ne ugrozavas, skreni desno.
- topcam
#20212 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
I to je dobro, ja mislim da @drug_profi misli na zelenu strelicu na metalnom znaku.k4mi wrote: ↑16/01/2021 12:32Meni je zanimljivo kako su u Madridu rijesili. Imaju treptuce zeleno za skretanje ukoliko mozes proci ali moras propustiti vozila ili pjesake a kada je normalno zeleno onda ti je slobodan prolaz.topcam wrote: ↑16/01/2021 12:22Na svaki gdje je to moguce.drug_profi wrote: ↑16/01/2021 03:00 Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
Bar sam ja tako shvatio.
- exliberal-ex
#20213 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jedina dobra stvar iz amerike (sto je u top gear receno ) je sto se u americi moze na desno skrenut kad je crveno. Moras stat da provjeris ima li pjesaka na prelazu i ako je ok onda skrenes. Mada i to stajanje u vecini klizno...
, ali fakat ubrza saobracaj. Druga stvar je sto se ovdje postuju pjesaci i niko ti nece leci na svirenu ako cekas da prodju.
-
noviclan
#20214 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
To je beton, viva la americaexliberal-ex wrote: ↑16/01/2021 19:35 Jedina dobra stvar iz amerike (sto je u top gear receno ) je sto se u americi moze na desno skrenut kad je crveno. Moras stat da provjeris ima li pjesaka na prelazu i ako je ok onda skrenes. Mada i to stajanje u vecini klizno..., ali fakat ubrza saobracaj. Druga stvar je sto se ovdje postuju pjesaci i niko ti nece leci na svirenu ako cekas da prodju.
- vjeshalica
- vjeshalica
#20216 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Zavisi od organizacije ostatka raskrsnice zar ne?exliberal-ex wrote: ↑16/01/2021 19:35 Jedina dobra stvar iz amerike (sto je u top gear receno ) je sto se u americi moze na desno skrenut kad je crveno. Moras stat da provjeris ima li pjesaka na prelazu i ako je ok onda skrenes. Mada i to stajanje u vecini klizno..., ali fakat ubrza saobracaj. Druga stvar je sto se ovdje postuju pjesaci i niko ti nece leci na svirenu ako cekas da prodju.
Kod nas je to nemoguce izvesti na nekim mjestima jer imas vozila ciji je prolaz otvoren i doslo bi do sudara...
- drug_profi
#20217 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa stani malo sad. Ti nigdje ne mozes skrenuti desno niti lijevo da ne pazis na ostala saobracajna pravila. Ako postoji pjesacki, moras propustiti pjesake.topcam wrote: ↑16/01/2021 12:22Na svaki gdje je to moguce.drug_profi wrote: ↑16/01/2021 03:00 Dok bi recimo desnu strelicu trebalo na svaki semafor postaviti.
Ima nekoliko semafora gdje bi desno skretanje moglo biti duze otvoreno nego voznja pravo.
Evo konkretno raskrsce iz Gradacacke na most Bosmal. Iz Gradacacke kad je otvoreno zeleno, na transferzali je crveno u oba smjera. Pa i pjesacima na ul Grada čačka. Svi koji bi sa mosta htjeli desno mogli bi bez ikakvog uticaja na ostali saobracaj skretati.
Slicna stvar na Pohvalićima. Hoćeš od Energoinvesta na glavnu. Otvoreno skretanje sa glavne (kod Ekonomske) prema Pohvalićima, ali nema semafora da se iz Hamdije Ć. skrene desno u ZoB. A tu uvijek prilican broj vozila bude.
- topcam
#20218 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Normalni semafor sa dopunskim znakom za skretanje desno, ako ima traka za iskljucenje desno, skrenes normalno.drug_profi wrote: ↑16/01/2021 20:10
Pa stani malo sad. Ti nigdje ne mozes skrenuti desno niti lijevo da ne pazis na ostala saobracajna pravila. Ako postoji pjesacki, moras propustiti pjesake.
Ima nekoliko semafora gdje bi desno skretanje moglo biti duze otvoreno nego voznja pravo.
Ako je jedna traka, cekas dok onaj ispred tebe ne krene na zeleno. U spici nema puno ´fajde. Mimo spice prakticno.
- exliberal-ex
#20219 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vazi za sve raskrsnice koje imaju semafor. Jedino gdje oni procjene da postoji mogucmost od sudara ( ako se naprimjer nevidi zbog nekih objekata) ili ako se presjecaju sine/rezervisane linije za javni prevoz. Znaci ako nema striktnog znaka zabrane slobodno mozes skrenut na desno kad je crveno.vjeshalica wrote: ↑16/01/2021 19:43Zavisi od organizacije ostatka raskrsnice zar ne?exliberal-ex wrote: ↑16/01/2021 19:35 Jedina dobra stvar iz amerike (sto je u top gear receno ) je sto se u americi moze na desno skrenut kad je crveno. Moras stat da provjeris ima li pjesaka na prelazu i ako je ok onda skrenes. Mada i to stajanje u vecini klizno..., ali fakat ubrza saobracaj. Druga stvar je sto se ovdje postuju pjesaci i niko ti nece leci na svirenu ako cekas da prodju.
Kod nas je to nemoguce izvesti na nekim mjestima jer imas vozila ciji je prolaz otvoren i doslo bi do sudara...
- vjeshalica
#20220 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa evo ti primjer da ne mozes uvijek bar ne kod nas da taj prolaz desno bude slobodan. Dodjes na raskrsnicu na Socijalnom (iz pravca Lozionicke) da se ukljucis desno na Zmaja od Bosne, onda imas sa lineve strane glavnu magistralu tak da nema teorije da semafor bude slobodan odnosno da je prolijece bez signalizacije....
Dok ispustis vozila na Zmaja od Bosne koja ima prvenstvo, prodje taj vakat tako da je rjesenje semafor i dodatno vrijeme udesno na brojcaniku kao sadasnja solucina
Dok ispustis vozila na Zmaja od Bosne koja ima prvenstvo, prodje taj vakat tako da je rjesenje semafor i dodatno vrijeme udesno na brojcaniku kao sadasnja solucina
-
tempuser
#20221 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Van špice na datoj raskrsnici to je vrlo primjenjivo rješenje.
Ništa manja gužva nij u istoj ulici kod am. ambasade pa se ljudi bez problema i mimo semafora uključuju iz R. Frasurea.
Pogotovo u sitne sate skreneš umjesto da prdiš na crvenom dok po ZoB nema nikog,
Ništa manja gužva nij u istoj ulici kod am. ambasade pa se ljudi bez problema i mimo semafora uključuju iz R. Frasurea.
Pogotovo u sitne sate skreneš umjesto da prdiš na crvenom dok po ZoB nema nikog,
- exliberal-ex
#20222 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ma moze, stavis nema skretanja tokom spice kad je najveci saobracaj. Mimo toga mozes skrenut ako nikog neugrozavas. Ima i ovdje raskrsnica gdje je tako ili gdje npr ima puno pjesaka pa da nebi njima oduzimali prolaz oni stave zabrane u odredjeno vrijeme. Ako budem prolazio pored jedne takve raskrsnice uslikat cu da vidi o cemu pricam.vjeshalica wrote: ↑16/01/2021 21:14 Pa evo ti primjer da ne mozes uvijek bar ne kod nas da taj prolaz desno bude slobodan. Dodjes na raskrsnicu na Socijalnom (iz pravca Lozionicke) da se ukljucis desno na Zmaja od Bosne, onda imas sa lineve strane glavnu magistralu tak da nema teorije da semafor bude slobodan odnosno da je prolijece bez signalizacije....
-
DonieBrasco
#20223 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kakvih idiota ima na putu prema Bjelasnici kojom brzinom idu i preticu citave kolone vozila to je strasno. 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#20224 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
veci su idioti ti koji dozvole da ih neko pretice jer se guze u koloni 30 na sat po 10 komada s razmakom od 27 cm izmedju auta.
-
avijon
#20225 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vi guzeljasi dok dodjete ja vec parkiro i kreno na stazuDonieBrasco wrote: ↑17/01/2021 11:34 Kakvih idiota ima na putu prema Bjelasnici kojom brzinom idu i preticu citave kolone vozila to je strasno.![]()