Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
zposao
#2152 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
[youtube]https://youtube.com/watch?v=4usVIX5B6Rs[/youtube]
Ovo je primjer šmokljana koji se nabaciva na twiterima "naučnim" frazama. Komentari su najjaci
Ovo je primjer šmokljana koji se nabaciva na twiterima "naučnim" frazama. Komentari su najjaci
- Lao Ce
#2153 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa kakav je ovo cirkus ljudi moji
Ovo nema ni u S. Koreji
Ovo nema ni u S. Koreji
Pfizer će skuplje naplaćivati vakcine Hrvatskoj jer je priznala da iz bočice izvlači do sedam doza
https://www.klix.ba/vijesti/regija/pfiz ... /210115095
- Lao Ce
#2154 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jadni stari ljudi su na prvoj borbenoj liniji protiv vakcina. Njih su uzeli ko zamorčiće, pa i kad koji umre, lako se mogu pokriti godinama i slično. Žao mi je običnih zdravstvenih radnika, koji šute i rade svoj posao, a ovih velikih riba i svih doktorčića koji ližu guzicu svojim pretpostavljenim i samo podržavaju ovaj projekat, njih mi nije ni najmanje žao.
-
meridiyan
#2155 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Otaj,otaj!
- Grean
#2156 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

https://www.nytimes.com/interactive/202 ... acker.html
Zna li neko sta znaci ova sifra pored Oxford-AstraZeneca, na kojem principu ove rade? Ako moze objasnjenje i za ove proteinske.
Iskreno ovih mRNA mene onako laicki hastra iako nisam sklon teorijama zavjere, ali ubacivanje nekakvog koda koji informise tvoj odbrambni sistem da napravi antitijela mi je ....
Nego da je doci do ove kineske, birvaktile tehnike "inactivated", nisu Srbi budale.
-
splinter
#2157 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Onako laički znači slično što i ovo Ad 26 i Ad 5 dakle vektor , samo certificiran od Oxforda.Grean wrote: ↑15/01/2021 19:10
Zna li neko sta znaci ova sifra pored Oxford-AstraZeneca, na kojem principu ove rade? Ako moze objasnjenje i za ove proteinske.
Iskreno ovih mRNA mene onako laicki hastra iako nisam sklon teorijama zavjere, ali ubacivanje nekakvog koda koji informise tvoj odbrambni sistem da napravi antitijela mi je ....![]()
Nego da je doci do ove kineske, birvaktile tehnike "inactivated", nisu Srbi budale.
"ChAdOx1 je adenovirusni vektor cjepiva koji je razvio Jenner Institute, Sveučilište u Oxfordu. Vektor je adenovirus čimpanze modificiran kako bi se izbjegla njegova replikacija".
Samo što je u pitanju Adenovirus čimpanze dok su Ad 5 i Ad 26 humani Adenovirusi.
Komplikovano je to sad malo objasniti ali tržište Viriusa i njihovih antigena ima svoje standarde i praktički svaki "dio" virusa ovlašteni distributeri mogu nabaviti na tržištu.
-
Mogy87
#2158 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Razumijem ja zasto ljudi preferiraju tradicionalne tehnike kao kod jedne od kineskihGrean wrote: ↑15/01/2021 19:10
Iskreno ovih mRNA mene onako laicki hastra iako nisam sklon teorijama zavjere, ali ubacivanje nekakvog koda koji informise tvoj odbrambni sistem da napravi antitijela mi je ....![]()
Ovdje je dosta dobro objasnjeno. Ovo je poredjenje sa Sputnikom
Gen za „spike“ protein virusa SARS-CoV-2 (protein šiljka) ugrađen je u adenovirus. Adenovirusi su velika grupa virusa koja mogu izazvati niz bolesti, no u cjepivima se koriste neopasni adenovirusi. Kako bi se osigurala dodatna sigurnost, ti su virusi tzv. nereplikativni virusi. Drugim riječima, oni se ne mogu replicirati (umnožiti u stanici).
Na koji način smo ih onemogućili da se umnožavaju? Tako da je gen za protein šiljka ubačen u gen E1 adenovirusa. Ubacivanjem u gen E1, on gubi svoju funkciju. Bez gena E1, adenovirus se ne može umnožiti. Jednom kad dođe u stanicu, adenovirus će „narediti“ stanici stvaranje proteina šiljka (spike proteina). To i inače virusi rade, „naređuju“ stanici stvaranje svojih proteina.
U ovom slučaju znanost je nadmudrila viruse – ubacivanjem gena za protein šiljka virus, virus će narediti stanici da stvara protein šiljka. Dio tog proteina izaći će iz stanice i preuzet će ih imunološke stanice i započeti kaskadu imunološkog odgovora.
Takvi adenovirusi neće „naređivati“ stanici dugo vrijeme – kako se ne replicira (umnaža), taj proces traje oko tjedan dana. Prisustvo adenovirusa služi da dodatno potakne imunološki odgovor protiv proteina šiljka virusa sARS-CoV-2. O strategijama stvaranja cjepiva već ste u ožujku mogli čitati.
Premda imaju zajedničku platformu, AstraZeneca/Oxford i Sputnik V imaju različite adenoviruse. Glavna slabost jednog dijela adenovirusnih cjepiva je što su adenovirusi vrlo česti u ljudskoj populaciji. Može se lako dogoditi da osoba već ima protutijela protiv adenovirusa. Ako ta protutijela reagiraju s adenovirusom iz cjepiva, to može smanjiti učinkovitost cjepiva.
AstraZeneca/Oxford su taj problem riješili korištenjem adenovirusa izoliranog iz čimpanzi (ChAdOx1). ChAdOx1 tip cjepiva nastao je još 2012. godine, a znanstvenici s Oxforda su napravili cjepivo slično sadašnjem, kada je svijetu zaprijetila epidemija virusa MERS-a, srodnika virusa SARS-CoV-2. Protein šiljka virusa MERS-a tada su ugradili u virus ChAdOx1. Pojavom virusa SARS-CoV-2 koristili su isti pristup što je i omogućilo brz nastanak cjepiva. Kako je virus ChAdOx1 iz druge vrste, ne postoji problem postojećih protutijela protiv adenovirusa u ljudima. Cjepivo sadrži 5×10 na 10 virusnih čestica u jednoj dozi. Virusi se proizvode u HEK-293 humanoj staničnoj liniji.
https://imunizacija.hr/sastav-astrazene ... v-cjepiva/
- nosara
#2159 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
DOČEKUJE IH VUČIĆ
U Srbiju sutra stiže milion doza vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinopharm
Evo prilike da iskukumavcite par hiljada, ludi Vucic ce dati siguran sam.
U Srbiju sutra stiže milion doza vakcina protiv koronavirusa kompanije Sinopharm
Evo prilike da iskukumavcite par hiljada, ludi Vucic ce dati siguran sam.
-
neko_sa_strane
#2160 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ako ova naša tzv. država ima namjeru kupiti vakcine za 20% stanovništva (prema zadnjem popisu) odnosno oko 40% (ako nas ima oko 3 miliona) šta je s ostalim stanovništvom? Misli li iko o tome? Ja sam siguran bar 6 mjeseci. Samo znam da ne bih primio Pfizer-BioNTech vakcinu obzirom da ju alergičari ne bi trebali primiti.
- Lao Ce
#2161 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Samo se cjepite
Reakcije WHO-a nakon smrti 23 osobe do kojih je došlo u Norveškoj, nakon što su cijepljene Pfizerovim cjepivom
https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/ ... OPwLQ1fS9U
- Matzan
#2162 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Samo napisati da su preminuli od Covid-a i problem riješen.
- sagosen
#2163 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Al jebo majku, vakinisalo se 40 miliona ljudi u svijetu, i umrlo 23 babe..i svi se njih uhvatili
ko da je umrlo 50% vakcinisanih 
-
Mogy87
#2164 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Evo i finalni nastavak clanka dr. Bereckog. Ovdje uporedjuje razlicite vakcine i kako djeluju. Neko je spominjao proteinske pa evo nesto vise.
MEHANIZMI DJELOVANJA, KEMIJSKI SASTAV I INŽENJERING COVID-CJEPIVA - 3. DIO: KOMPARATIVNA CJEPOLOGIJA
NOVAVAX (NOVAVAX)
Nakon što su pokazali obećavajuće rezultate u fazama 1-2 i pokusima na životinjama, cjepivo koje je razvila američka tvrtka Novavax sa sjedištem u Marylandu trenutno je u fazi 3 kliničkog ispitivanja. Za poticanje imuniteta protiv SARS-CoV-2 virusa koristi modificirane verzije (proteinskih podjedinica) njegovog spike-proteina, tehnologijom koja je različita od ranije opisanih (mRNA u lipidnim nanočesticama, inaktivirana cjepiva i cjepiva s virusnim vektorom).
Novavax je tvrtka koja se specijalizirala za cjepiva izrađena od proteinskih podjedinica. Kao temelj koriste nanočestice slične virusima i pokrivaju ih genetski modificiranim komadićima proteina koronavirusa, što je provjerena i već godinama primjenjivana tehnologija izrade cjepiva: tako se proizvodi cjepivo protiv hepatitisa B koje se već više desetljeća daje širokoj populaciji (i novorođenčadi), te cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV-cjepivo), kao i FluBlok, Sanofijevo cjepivo protiv gripe.
Nakon početnih neuspjeha u proizvodnji doza potrebnih za treću fazu u SAD-u, krajem prosinca 2020. je konačno pokrenuta faza 3, a dovršenje ispitivanja i odobrenje uporabe cjepiva očekuje se do ožujka 2021. Navodno će se moći čuvati na 2 do 8°C, kao i Sputnik V.
https://www.bug.hr/znanost/mehanizmi-dj ... -dio-18282
MEHANIZMI DJELOVANJA, KEMIJSKI SASTAV I INŽENJERING COVID-CJEPIVA - 3. DIO: KOMPARATIVNA CJEPOLOGIJA
NOVAVAX (NOVAVAX)
Nakon što su pokazali obećavajuće rezultate u fazama 1-2 i pokusima na životinjama, cjepivo koje je razvila američka tvrtka Novavax sa sjedištem u Marylandu trenutno je u fazi 3 kliničkog ispitivanja. Za poticanje imuniteta protiv SARS-CoV-2 virusa koristi modificirane verzije (proteinskih podjedinica) njegovog spike-proteina, tehnologijom koja je različita od ranije opisanih (mRNA u lipidnim nanočesticama, inaktivirana cjepiva i cjepiva s virusnim vektorom).
Novavax je tvrtka koja se specijalizirala za cjepiva izrađena od proteinskih podjedinica. Kao temelj koriste nanočestice slične virusima i pokrivaju ih genetski modificiranim komadićima proteina koronavirusa, što je provjerena i već godinama primjenjivana tehnologija izrade cjepiva: tako se proizvodi cjepivo protiv hepatitisa B koje se već više desetljeća daje širokoj populaciji (i novorođenčadi), te cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV-cjepivo), kao i FluBlok, Sanofijevo cjepivo protiv gripe.
Nakon početnih neuspjeha u proizvodnji doza potrebnih za treću fazu u SAD-u, krajem prosinca 2020. je konačno pokrenuta faza 3, a dovršenje ispitivanja i odobrenje uporabe cjepiva očekuje se do ožujka 2021. Navodno će se moći čuvati na 2 do 8°C, kao i Sputnik V.
https://www.bug.hr/znanost/mehanizmi-dj ... -dio-18282
- insaneinthebrain
- Ajatolah_
#2166 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Novalić za Klix, na pitanje o vakcini se opet drži primarno COVAX-a, i spominje nekih 12 miliona koji kao mogu biti korištene za nabavku dodatnih doza, mada ne najavljuje konkretne poteze u smjeru direktne nabavke.
S obzirom da sve odobrene vakcine zahtijevaju dvije doze, s tim novcem možemo jedino s AstraZenecom vakcinisati neki ozbiljniji procenat stanovništva, inače ili ostajemo nevakcinisani u 2021. ili ovisimo o kantonalnim nivoima, ili čak državi.
S obzirom da sve odobrene vakcine zahtijevaju dvije doze, s tim novcem možemo jedino s AstraZenecom vakcinisati neki ozbiljniji procenat stanovništva, inače ili ostajemo nevakcinisani u 2021. ili ovisimo o kantonalnim nivoima, ili čak državi.
-
Trappist
#2168 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... d=2247184
"Norvežani dosad cijepili 42.000 ljudi. Umrlo je 29 starijih i teško bolesnih"
Sta kazu mogy, zubi i dezurni moralisti na ovaj naslov?
Na kraju ce vakcine moci primiti samo oni koji imaju manje od 0.1% sanse da umru od covida...
Na kraju ce vakcine moci primiti samo oni koji imaju manje od 0.1% sanse da umru od covida...
-
neko_sa_strane
#2169 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Čitao sam da je vrlo moguće da je u Beograd sletio prazan avion iz Pekinga i da nisu stigle nikakve vakcine iz Kine a još manje milion doza. Vučić je poznati megaloman.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2170 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Licemjerstvo na kvadrat...boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 12:54A kad ta ista populacija umire od COVID-a, sta o tome mislis?insaneinthebrain wrote: ↑17/01/2021 10:32nemoj tako. 90 godine su najbolje godine. tad se pocinje zivjeti![]()
-
Mogy87
#2171 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Za naslov ne kazem nista, ali za slucaj imam nesto reci.Trappist wrote: ↑17/01/2021 12:17 https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... d=2247184
Norveska je vakcinisala starije kao prioritetnu grupu bez ikakve trijaze. Znaci sve osobe preko odredjene dobne granice su vakcinisane bez analize njihovog prethodnog zdravstvenog stanja.
Za 13 osoba (to je potvrdjeno, za ostale je istraga u toku) je misljenje ljekara da je zaista cinjenica da su primili vakcinu negativno uticala na njihovo iovako krhko zdravstveno stanje. Bitno je napomenuti da su sve osobe bile u grupi 8 ili 9. Jako nesmotreno od strane norveskih ljekara jer je posao ljekara prije vakcinacije da ocijeni da li je korist veca od stete. Za ove iznimno krhke osobe, nazalost, nije bila. Norveska je ispravila gresku i u smijernice uvela da se za grupu 8 i 9 vrsi trijaza sto apsolutno podrzavam.

Jos vrlo bitna napomena: za ovakve osobe smrtnost od COVIDA je 15%. 23 osobe od 42.000 nije ni blizu taj procenat
The estimated age-specific IFR is very low for children and younger adults (e.g., 0.002% at age 10 and 0.01% at age 25) but increases progressively to 0.4% at age 55, 1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85.
https://bmcpublichealth.biomedcentral.c ... 20-09826-8
-
Mogy87
#2172 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Sto se tice klasifikacije osoba koje su, nazalost, preminule trebas se obratiti ljekarima iz Norveske.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 14:54Ma vidis da su bili u terminalnom stadiju, a i nije se vrsila trijaza, posto se inace vrsi sistematski pregled i ljude se testira na sve bolesti i stanja prije vakcinacije.
Da zakljucimo: kad se umire od “kovida”, onda je svaki zivot vazan (nebitno je li procenat 50% ili 0,02%), a kad se umire od vakcine - zivot postaje tek nevazan statisticki podatak.
Za ljude koji su very severely frail ili terminally ill sistematski pregled ili bilo kakva testiranja nisu potrebna da se procijeni da su krhkog zdravstvenog stanja.
Uvijek je svaki zivot vazan i apsolutno podrzavam nove smjernice u Norveskoj da se vrsi procjena da li je za osobe ovog zdravstvenog stanja veca steta nego korist.
Da nisi pokvarena osoba, tebe bi zamolila da ne podmeces rijeci koje nisam rekla i iz njih izvodis svoje zakljucke. Ali posto jesi od tebe se samo to moze ocekivati. Ne argumentovana diskusija.
-
Mogy87
#2173 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kad prestanes indirektno da mi se obracas hinjski provlaceci moje rijeci dok “odgovaras” drugom forumasu.boy_zelenski wrote: ↑17/01/2021 15:36Ljubazno cu te zamoliti da mi se ne obracas kada moja replika nije upucena tebi.
Ne komunicira mi se s ljudima koji ismijavaju oboljele od “galopirajucih karcinoma, mozdanih i srcanih udara”, kao i ljude koji ginu u saobracajnim nesrecama i one koji su “vraceni kuci”.
A apsolutno niciju smrt nisam ismijavala, samo sam navela “objasnjenja” dodatne smrtnosti koja se vrte.
- banjaluka078
- Gusar-from-Riga
#2175 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naletim ponekad na teme dosta informacija se moze pokupiti nema potrebe guglati.. Al ova Mogy jede malu djecu za dorucak
Covjece, ako nije neka vrsta placenika il nesto slicno, treba joj kapu skinuti