Ne može kondom, to je isto kao da čačkaš nos noseći rukavice. Nije merak.The 51st State wrote: ↑14/01/2021 13:58nisam ni sumnjo da ces ubistvo nazvati tako. bolesno, a sve sto treba je da koristi kondom prilikom seksa, to nije neotudjivo pravo nego ozbiljno eticko pitanje koje zahtjeva posebno razmatranje u pojedinacnim slucajeva.Hakiz wrote: ↑14/01/2021 12:21I baš zato žena ima pravo de se riješi nečega šta nije dio njenog tijela.The 51st State wrote: ↑13/01/2021 13:00 , djete u utrobi zene nije dio njenog tijela nego vec formiran zivot.
![]()
Dolaziš polako tobe.
https://ses.edu/five-reasons-abortion-i ... man-being/
Danasnji "feminizam"
-
Hakiz
#14326 Re: Danasnji "feminizam"
- konoplja
#14327 Re: Danasnji "feminizam"
Skacemo sa teme na temu. Moze li da se fokusiramo na jednu pa da je temeljito obradimo?wewa wrote: ↑14/01/2021 12:49studija koju sam prilozila je samo jedna od mnogih, a zakljucci im variraju.konoplja wrote: ↑14/01/2021 09:40Stani malo. Prvo da razjasnimo terminologiju i preciziramo jezik ako cemo vec voditi ovaj razgovor. Dakle, disproporcija u rezultatima - Sta tacno zelis reci? Jer u ovom papiru koji si okacila zakljucuju da nema disproporciju u rezultatima na standardnom nivou. Kad se ode u krajnost vidi se razlika koja se moze smatrati znacajnom i ta razlika se smanjuje. Pa se moram zapitati sta tacno mislis kada kazes "da se slozimo da postoji dispropocija u rezultatima koje ucenici i ucenice postizu u oblasti matematike"?wewa wrote: ↑13/01/2021 08:32
dakle, prvo da se slozimo da postoji dispropocija u rezultatima koje ucenici i ucenice postizu u oblasti matematike. Nowicki i s tim ima problem, ne znam je li isti slucaj i s tobom?
kad smo to ustanovili, tek onda mozemo diskutovati o faktorima koji doprinose neujednacenosti postignuca - jedna od onih studija koje sam prilozila analizira mnostvo faktora, od stepena rodne ravnopravnosti u datom okruzenju, porodicne situacije, do spola nastavnika matematike. analiziran je afinitet, u nekim drugim studijama, pa je ustanovljeno da on nije od presudnog znacaja, odnosno nije pouzdan kao osnova za predvidjanje mogucih ishoda.
prica se, u matematici kao i u drugim oblastima ljudskoj djelovanja svodi na sljedece:
cinjenica je da je u smislu rodne ravnopravnosti puno postignuto u nekim dijelovima svijeta u proteklih 60 godina. to, medjutim, nikako ne znaci da su uslovi za zene i muskarce u potpunosti izjednaceni. naprotiv, aktuelni trend jeste ogranicavanje tesko izborenih prava.
ona istinska borba je za ravnopravnost u umovima ljudi, za zatiranje predrasuda, tradicionalnih rodnih uloga. dok god se djecaci i djevojcice razlicito odgajaju jer ih od prvog dana pripremamo na nekakve uloge, iako nemamo nikakve mogucnosti da spoznamo njihove stvarne afinitete u tako ranoj dobi, suocavacemo se s diskriminacijom zasnovanom na rodu.
Sta ja mislim da hoces reci je da omjer m:z u STEM nije pola-pola ili blizu toga, a ne da rezultati nisu ujednaceni. Jesam li u pravu?
konkretno, PISA istrazivanje provedeno u BiH zabiljezilo je losiji rezultat u matematici kod djevojcica nego kod djecaka, dok su djevojcice nesto uspjesnije od djecaka u oblasti nauke (podjela nije moja, takvo je istrazivanje).
drugo, brojne studije pokazuju da, ukoliko su ispunjeni ostali zahtjevi, u smislu postignute zakonske ravnopravnosti rodova u datoj zemlji, jednakog pristupa obrazovanju, i tada je manji broj djevojaka koje postizu natprosjecne rezultate iz matematike u poredjenju s udjelom natprosjecno uspjesnih matematicara muskog roda.
ocito je da nemamo potpun uvid u sve determinante uspjeha u matematici. faktora je mnostvo, a ona studija koju sam upotrijebila kao ilustraciju navodi koliko je tesko pronaci adekvatne kriterije za pouzdanu statisticku analizu, izmedju ostalog i zato sto je rodna ravnopravnost tesko mjerljiva. izmedju ostalog i zato jer je stanje na papiru, u zakonodavstvu, jedno, a stvarno stanje, kulturoloski, drustveno uslovljeno, nesto sasvim drugacije.
i kod nas ljudi vjeruju da i zenska i muska djeca treba da se skoluju. zakon i propisuje jednaku obavezu za roditelje sve djece da ih skoluju do navrsenih 16 godina, odnosno tokom osnovnog i najmanje 2 godine srednjeg obrazovanja. u stvarnosti ce cesto prevagnuti ocekivanje da ce se zensko dijete udati i 'postati tudja briga', dok ce musko dijete ostati da zivi s roditeljima, pa je onda logicnije da se ulaze u njegovo obrazovanje, polaganje vozackog ispita i sta sve ne. da, stvari se mijenjaju nabolje i kod nas, no daleko smo od zadovoljavajuceg stanja.
Upoznat sam sa mnogim studijama i raznim zakljuccima ali i dalje ne razumijem sta zelis reci. Vibe koji dobijam od nacina izlaganja je da smatras da je sve ustrojeno protiv zena.
Izvor: PISA izvjesce za BiH 2019, stranica 48 -Jaz između spolova u čitanju u BiH sličan je onome
u OECD zemljama, odnosno u prosjeku iznosi oko 30 bodova. S druge strane, u matematici u OECD
zemljama rezultati dječaka u prosjeku za pet bodova nadmašuju rezultate djevojčica. U BiH također po‑
stoji razlika, ali ne statistički značajna jer iznosi nešto više od dva boda u korist dječaka. Razlika među
spolovima u rezultatima iz prirodnih znanosti u BiH ne postoji, a u OECD zemljama ona iznosi dva boda
u korist djevojčica
https://aposo.gov.ba/sadrzaj/uploads/PI ... za-BiH.pdf
Iskreno, ako je cilj da su rezultati ujednaceni po spolovima i ako je to pravda, onda me vise brine ogroman jaz od 30 bodova u citanju a ne statisticki neznacajne razlike u matematici i prirodnim znanostima.
-
The 51st State
#14328 Re: Danasnji "feminizam"
Tako je, to je ta borba za humanizamHakiz wrote: ↑14/01/2021 14:46Ne može kondom, to je isto kao da čačkaš nos noseći rukavice. Nije merak.The 51st State wrote: ↑14/01/2021 13:58nisam ni sumnjo da ces ubistvo nazvati tako. bolesno, a sve sto treba je da koristi kondom prilikom seksa, to nije neotudjivo pravo nego ozbiljno eticko pitanje koje zahtjeva posebno razmatranje u pojedinacnim slucajeva.
https://ses.edu/five-reasons-abortion-i ... man-being/
- konoplja
#14329 Re: Danasnji "feminizam"
Zavisi kako definiras izvrsnost.
Prema PISI:
Rezultati su nam ocajni.Europski i OECD prosjek učenika koji su dostigli visoki uspjeh, razinu 5 ili razinu 6, u matematici je isti
i iznosi oko 11%. U BiH samo 0,8% učenika postiže uspjeh na razini 5 ili 6 i ostvaruje prosječni rezultat
631 bod.
Prema spolu ne vidim podjelu izvrsnik, mislim da i nije potrebna na 0,8% ucenika. hehe.
- wewa
#14330 Re: Danasnji "feminizam"
pa svijet i jeste krojen po mjeri muskarca, od zacetaka patrijarhata naovamo. to sto svjedocimo sve vecoj ravnopravnosti zena ne znaci da je potpuna ravnopravnost postignuta.konoplja wrote: ↑14/01/2021 15:02
Skacemo sa teme na temu. Moze li da se fokusiramo na jednu pa da je temeljito obradimo?
Upoznat sam sa mnogim studijama i raznim zakljuccima ali i dalje ne razumijem sta zelis reci. Vibe koji dobijam od nacina izlaganja je da smatras da je sve ustrojeno protiv zena.![]()
Izvor: PISA izvjesce za BiH 2019, stranica 48 -Jaz između spolova u čitanju u BiH sličan je onome
u OECD zemljama, odnosno u prosjeku iznosi oko 30 bodova. S druge strane, u matematici u OECD
zemljama rezultati dječaka u prosjeku za pet bodova nadmašuju rezultate djevojčica. U BiH također po‑
stoji razlika, ali ne statistički značajna jer iznosi nešto više od dva boda u korist dječaka. Razlika među
spolovima u rezultatima iz prirodnih znanosti u BiH ne postoji, a u OECD zemljama ona iznosi dva boda
u korist djevojčica
Iskreno, ako je cilj da su rezultati ujednaceni po spolovima i ako je to pravda, onda me vise brine ogroman jaz od 30 bodova u citanju a ne statisticki neznacajne razlike u matematici i prirodnim znanostima.
pri tome ne mislim da postoji nekakva sve-muska zavjera protiv zena, uopce ne. radi se o tome da vecina populacije zapravo nije ni svjesna tradicionalnih obrazaca i rodnih uloga koje propagiramo, dajemo u naslijedje novim generacijama i potrebno je da se neko, nezadovoljna strana, u ovom slucaju najcesce zene, pobuni da bi se desila promjena nabolje.
hvala ti sto si istakao neujednacenost rezultata u citanju. da, zastrasujuca je ta razlika, ujedno i izvrsna ilustracija koliko tradicija i uticaj okoline, pa i negativna ocekivanja, stereotipizacija ima na djecake i rezultate koje postizu u citanju. zasto je drustveno prihvaljivo i ocekivano da zena cita u javnom prijevozu, ali ce muskarac s knjigom u ruci naici na podozrenje, ismijavanje? koliko je 'kul' tinejdzer koji vrijedno uci? kako ga percipiraju vrsnjaci?
patrijarhat i tradicionalni obrasci ponasanja podjednako su stetni za oba roda. oba. da bismo se suocili s problemima koje oni izazivaju prvo ih moramo osvijestiti. ja to dozivljavam svakodnevno, kao odrasla zena, kao majka djece skolskog uzrasta. diskriminisu se sva djeca, po razlicitim osnovama ali iz iste baze. one koja je nekad davno propisala sta je 'normalno'. i za muskarce i za zene. naprijed mozemo samo zajedno, odgajajuci djecu da zive zivote koje izaberu nesputani ogranicenjima svog roda, ocekivanjima svoje okoline.
- bandit_mo
#14331 Re: Danasnji "feminizam"
@wewa Odlično je što si spomenula da je patrijarhat uteg oko vrata i muškarcima. 
- wewa
#14332 Re: Danasnji "feminizam"
evo studije PISA rezultata u Italiji, recimo
http://ftp.iza.org/dp10053.pdf
Zatim radi koji se bavi disparitetom medju ucenicima i ucenicama s izuzetnim postignucima u matematici:Gender differences in the STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) disciplines are widespread in most OECD countries and mathematics is the only subject where typically klix tend to underperform with respect to boys. This paper describes the gender gap in math test scores in Italy, which is one of the countries displaying the largest differential between boys and klix according to the Programme for International Student Assessment (PISA), we use data from an Italian national level learning assessment, involving children in selected grades from second to tenth. We first analyse the magnitude of the gender gap using OLS regression and school fixed-effect models for each grade separately. Our results show that klix systematically underperform boys, even after controlling for an array of individual and family background characteristics, and that the average gap increases with children’s age. We then study the gender gap throughout the test scores distribution, using quantile regression and metric-free methods, and find that the differential is small at the lowest percentiles of the grade distribution, but large among top performing children. Finally,
we estimate dynamic models relating math performance at two consecutive assessments.
Lacking longitudinal data, we use a pseudo panel technique and find that klix’ average test scores are consistently lower than those of boys at all school years, even conditional on previous scores
https://knowledge.wharton.upenn.edu/art ... hievement/
The gender gap at average levels of math performance has declined a lot over time, which is great. But if you look at these higher levels — like the 95th percentile or the 99th percentile — the gender gap is high and growing as you go to higher and higher levels of performance, which is not so good.
evo, ovo iz posljednjeg pasusa je ono sto mene, kao roditelja, zaista zanima.You also asked whether this is something about innate differences in the genders. That’s a really complicated question because these things build over time. We know that klix and boys are treated differently, even at early ages, by their parents, by their teachers, in terms of the expectations that are directed at them. So, we can’t rule anything out about innate differences in the genders just looking at this competition data. However, we think it would be a good idea to start with some of these factors regarding differential treatment before assuming that it’s innate differences in the genders.
Knowledge@Wharton: But you also mention a study in the paper about the differences between how females versus males react to this type of competition, which has a game-show style structure.
Swanson: Yes, there’s a lot of really cool research indicating that klix and boys have different preferences over competition, and that might contribute to how they react to disappointment in competitive settings. However, there’s a chicken-and-egg problem here. Are klix and boys born reacting differently to competition, or is this something that evolves over time, given how they’re treated and socialized? I think that’s an open question, and we need more research on this topic.
- dale cooper
- wewa
#14334 Re: Danasnji "feminizam"
a spominjalo se to na ovoj temi milion puta. pricali smo i o diskriminaciji oceva, o drugim oblicima diskriminacije s kojima se uglavnom samo muskarci suocavaju, pa dijelili su se ted talkovi bivse feministkinje koja se, na osnovu informacija dobijenih istrazujuci prava zena, posvetila zastiti prava muskaraca, jer apsurdno, za njih slabo ko da se bori. patrijarhat nekako podrazumijeva da su svi muskarci jednaki, ne brine o 'svojima'.
ja ne zelim da mom sinu govore kako je neprikladno da pokazuje osjecaje, da bude pazljiv prema svojoj partnerici, kako mu, kao muskarcu, ne dolikuje ovo ili ono, jednako kao sto to ne zelim svojim kcerima.
- Nowicki
- Nowicki
#14336 Re: Danasnji "feminizam"
Bravosherbett wrote: ↑14/01/2021 18:36Slazem se
Ja kad bi morala razmisljat jel temperatura na klima uredjaju i zasto seksisticka, pucala bi si u glavu od stresa i utvara svuda oko mene
Kakav je to samo stres jbte!
Ili da mislim kako su barbike krive sto sam losa u matematici, a isto rasla sa svime kao i moj brat koji je isao na natjecanje iz iste
Skupa igrali karte, šah, biljar, roulette, nintendo igrice, on autice ja barbike
On isao na natjecanja, al ja zavrsila fakultet
Daj ba opustute se
Nije do spola nego do genetskih predispozicija i interesa
- MarlboroGold
#14337 Re: Danasnji "feminizam"
...
baš me interesuje kako mame feministkinje postupaju u situaciji kad kćerkama kupuju autiće, puške i ostalo što je tipično za mušku djecu, a onda odu kod drugarica i njenih i vide kako se igraju sa barbikama i onda i one počnu insistirati da im mama kupuje samo barbike i slično...
baš me interesuje kako mame feministkinje postupaju u situaciji kad kćerkama kupuju autiće, puške i ostalo što je tipično za mušku djecu, a onda odu kod drugarica i njenih i vide kako se igraju sa barbikama i onda i one počnu insistirati da im mama kupuje samo barbike i slično...
- konoplja
#14338 Re: Danasnji "feminizam"
Evo gledaj ovako. Ako prihvatimo sva spomenuta nagadanja faktora koji utjecu na rezultate djece. Od okoline, tradicije, kulture, sterotipa pa sve do drustvenog ustrojena i opresije muskarca nad zenom. Nadalje uzmemo da je to ucinak patrijarhata i gore navedeni su sve elementi koji rade u sluzbi patrijarhalnog drustva. Prilozimo hipotezu da patrijarhat vise odgovara djecacima i da ce ostvariti bolje rezultate kroz testove i skolovanje. Znaci, da to provjerimo uzmemo PISA rezultate pa uradimo presliku njih na okviru patrijarhalne ideologije. Pogled na rezultate PISA testova kaze je paritet izmedu djevojcica i djecaka u prirodnim naukama i matematici. Sa druge strane, u citanju djevojcice ostvaruju znatno bolji rezultat. Iz toga onda sljedi tumacenje i zakljucak da patrijarhat puno bolje odgovara djevojcicama. Sto se odgleda iz prilozenih rezultata koji to podupiru. Onda se moram zapitati kako se manifesticira opresija muskog roda nad zenskim? Stvarno ne znam i ne znam koju poruku pokusavate poslati sa ovim rezultatima i kako oni pokazuju opresiju muskarca nad zenom kroz patrijarhat. Pogotovo ne znam koja logika zakljucuje navedeno sa ovim prilozenim PISA rezultatima, jer eto ispada da djevojcice u patrijarhatu ostvaruju jednake ili bolje rezultate od djecaka pa hipoteza da patrijarhat vise odgovara djecacima ne pije vode. Posteno receno, kroz PISA rezultate i u okviru edukacije nema nikakvih dokaza za patrijarhat. Sto ne iskljucuje mogucnost da u drugim sferama drustva je prisutan.wewa wrote: ↑14/01/2021 15:16pa svijet i jeste krojen po mjeri muskarca, od zacetaka patrijarhata naovamo. to sto svjedocimo sve vecoj ravnopravnosti zena ne znaci da je potpuna ravnopravnost postignuta.konoplja wrote: ↑14/01/2021 15:02
Skacemo sa teme na temu. Moze li da se fokusiramo na jednu pa da je temeljito obradimo?
Upoznat sam sa mnogim studijama i raznim zakljuccima ali i dalje ne razumijem sta zelis reci. Vibe koji dobijam od nacina izlaganja je da smatras da je sve ustrojeno protiv zena.![]()
u korist djevojčica
pri tome ne mislim da postoji nekakva sve-muska zavjera protiv zena, uopce ne. radi se o tome da vecina populacije zapravo nije ni svjesna tradicionalnih obrazaca i rodnih uloga koje propagiramo, dajemo u naslijedje novim generacijama i potrebno je da se neko, nezadovoljna strana, u ovom slucaju najcesce zene, pobuni da bi se desila promjena nabolje.
hvala ti sto si istakao neujednacenost rezultata u citanju. da, zastrasujuca je ta razlika, ujedno i izvrsna ilustracija koliko tradicija i uticaj okoline, pa i negativna ocekivanja, stereotipizacija ima na djecake i rezultate koje postizu u citanju. zasto je drustveno prihvaljivo i ocekivano da zena cita u javnom prijevozu, ali ce muskarac s knjigom u ruci naici na podozrenje, ismijavanje? koliko je 'kul' tinejdzer koji vrijedno uci? kako ga percipiraju vrsnjaci?
patrijarhat i tradicionalni obrasci ponasanja podjednako su stetni za oba roda. oba. da bismo se suocili s problemima koje oni izazivaju prvo ih moramo osvijestiti. ja to dozivljavam svakodnevno, kao odrasla zena, kao majka djece skolskog uzrasta. diskriminisu se sva djeca, po razlicitim osnovama ali iz iste baze. one koja je nekad davno propisala sta je 'normalno'. i za muskarce i za zene. naprijed mozemo samo zajedno, odgajajuci djecu da zive zivote koje izaberu nesputani ogranicenjima svog roda, ocekivanjima svoje okoline.
Naravno, ovo sve pocinje od pretpostavke da je patrijarhalni oblik drustva toliko dominantan da ima sposobnost oblikovati drustvo u jakoj mjeri a to neka svako odluci za sebe.
Last edited by konoplja on 14/01/2021 20:33, edited 1 time in total.
- dale cooper
#14339 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da niko nije ni imao ovakav argument. Jeste bilo govora o kupovini tipično ženskih ili tipično muških igračaka djeci koja još i neMarlboroGold wrote: ↑14/01/2021 19:24 ...
govore i nisu u stanju ni napraviti razliku, ali roditelji im ipak kupuju forsirajući na taj način tradicionalne rodne uloge. Ja bih kupovao
različite stvari pa kad dovovljno odrastu neka sami izaberu ono što im se sviđa.
-
The 51st State
#14340 Re: Danasnji "feminizam"
Postmodernisticka preseravanja.sherbett wrote: ↑14/01/2021 20:07Ali koliko ka znam, a znam dobro, djeca koja jos ne govore imaju identicne igracke i to one za prvotmi razvoj motorike i upoznavanja svijeta okolodale cooper wrote: ↑14/01/2021 20:01Mislim da niko nije ni imao ovakav argument. Jeste bilo govora o kupovini tipično ženskih ili tipično muških igračaka djeci koja još i neMarlboroGold wrote: ↑14/01/2021 19:24 ...
govore i nisu u stanju ni napraviti razliku, ali roditelji im ipak kupuju forsirajući na taj način tradicionalne rodne uloge. Ja bih kupovao
različite stvari pa kad dovovljno odrastu neka sami izaberu ono što im se sviđa.
Djeca koja jos ne govore ne dobivaju barbike ili autice, nego igracke sa zvukovima, zvecke, gumene igracke i ostalo
- dale cooper
#14341 Re: Danasnji "feminizam"
Postoje i druge igračke za djecu tog uzrasta osim tih čiji je cilj razvijanje motoričkih i drugih sposobnosti.
- dale cooper
#14342 Re: Danasnji "feminizam"
Ne mora igračka biti barbika ili autić da sugeriše kojem je tradicionalno rodu namijenjena.
- konoplja
#14343 Re: Danasnji "feminizam"
U nekoj dozi da. Kroz skeptican pogled, ali mislim da je primarno negiranje materijalnog i umanjivanje bioloske stvarnosti. U tom slucaju daje se privilegija drustvenoj konstrukciji. Ne vidim srecu u takvom pogledu na svijet jer tezi kontroli. Oni fazoni "jao meni sta ako su prvo vidili nekoga kako se igra auticem a ne lutkom... kuku! Zato priviligiraju auto a ne lutku!" Tako do beskonacnosti. Nema live and let live. Sve mora biti izmjereno i kalkulisano, podmazano i podeseno da je u potpunom balansu. Jako opresivan sistem razmisljanja.The 51st State wrote: ↑14/01/2021 20:11Postmodernisticka preseravanja.sherbett wrote: ↑14/01/2021 20:07Ali koliko ka znam, a znam dobro, djeca koja jos ne govore imaju identicne igracke i to one za prvotmi razvoj motorike i upoznavanja svijeta okolodale cooper wrote: ↑14/01/2021 20:01
Mislim da niko nije ni imao ovakav argument. Jeste bilo govora o kupovini tipično ženskih ili tipično muških igračaka djeci koja još i ne
Djeca koja jos ne govore ne dobivaju barbike ili autice, nego igracke sa zvukovima, zvecke, gumene igracke i ostalo
-
The 51st State
#14344 Re: Danasnji "feminizam"
Na to se svede, visak vremena usljed materijalne neovisnosti i odsustva nuznosti borbe za krov, egaistenciju i slicno.. jebes ti takvo drustvo koje se bavi sa tim, a recimo desetine miliona homelesa im baulja ulicama i jos to prodaju pod univerzalnu vrijednost..konoplja wrote: ↑14/01/2021 20:24U nekoj dozi da. Kroz skeptican pogled, ali mislim da je primarno negiranje materijalnog i umanjivanje bioloske stvarnosti. U tom slucaju daje se privilegija drustvenoj konstrukciji. Ne vidim srecu u takvom pogledu na svijet jer tezi kontroli. Oni fazoni "jao meni sta ako su prvo vidili nekoga kako se igra auticem a ne lutkom... kuku! Zato priviligiraju auto a ne lutku!" Tako do beskonacnosti. Nema live and let live. Sve mora biti izmjereno i kalkulisano, podmazano i podeseno da je u potpunom balansu. Jako opresivan sistem razmisljanja.
Dakle, obicna eho komora narcistickih umova koji su oblikovali tu feministicku ideologiju bez objektivnog paterna. Pazljivo tkano socijalno tkivo se dere ko svinja mastam dzak i samo se multipliciraju "vizije i norme" kako je koja popularna.
Primjer trans osoba je prvi koji je puko povratnu spregu tim ideologijama, umjesto psiholoske pomoci bacise te osobe pod noz jer je to kao njihovo pravo, a to sto ih je hrpa posle pala u hronicnu depresiju i samoubijale se ko sisa, a to je samo jedan primjer, ko zna kako ce to jos u buducnosti izgledati.
- Nowicki
#14345 Re: Danasnji "feminizam"
S tim što treba imati na umu da postmoderna se smješta okvirno u drugu polovinu dvadesetog, a priča o razlikovanju rod/spol ide još od Beauvoir a ona opet ide u tradiciju egzistencijalizma. Mada Drugi spol postaje popularan u 60-tim. Što se opet uklapa u matricu mišljenja postmoderne. Ja bi prije okrivio egzistencijalizam za negiranje esencijalističkog pogleda (egzistencija predhodi esenciji).Kao neki početak sve ove priče. Šta misliš o tome?konoplja wrote: ↑14/01/2021 20:24U nekoj dozi da. Kroz skeptican pogled, ali mislim da je primarno negiranje materijalnog i umanjivanje bioloske stvarnosti. U tom slucaju daje se privilegija drustvenoj konstrukciji. Ne vidim srecu u takvom pogledu na svijet jer tezi kontroli. Oni fazoni "jao meni sta ako su prvo vidili nekoga kako se igra auticem a ne lutkom... kuku! Zato priviligiraju auto a ne lutku!" Tako do beskonacnosti. Nema live and let live. Sve mora biti izmjereno i kalkulisano, podmazano i podeseno da je u potpunom balansu. Jako opresivan sistem razmisljanja.
- MarlboroGold
#14346 Re: Danasnji "feminizam"
Nije niko imao takav argument. Ja se samo pitam i pokušavam to zamisliti. Drugo su bebe. Govorim o djeci od recimo 2-3 godine starosti pa naviše. Recimo od buraza curica koja ima skoro 3 godine do nedavno je volila da se igra sa lego kockicama i životinjskim lutkama. Otišli u goste i vidjela mobilnu kuhinju kod druge djevojčice i molila i plakala da i njoj istu kupe... ono standardno šerpe, suđe, kuhinja, šporet i lavabo i par mjeseci se samo sa time igra, dok ostalo neće ni da pipne... čak ni nove igračke koje je dobila za Božić i NG. Misliš li da neke ekstremne feminstice ne bi djetetu ukazivale da se ne igra sa time jer to po defaultu asocira na tradicionalnu ulogu žene u kuhinji?dale cooper wrote: ↑14/01/2021 20:01Mislim da niko nije ni imao ovakav argument. Jeste bilo govora o kupovini tipično ženskih ili tipično muških igračaka djeci koja još i neMarlboroGold wrote: ↑14/01/2021 19:24 ...
- MarlboroGold
- dale cooper
#14348 Re: Danasnji "feminizam"
Ne znam, možda bi, a možda i ne bi, to ti samo mogu odgovoriti žene na temi koje su i feministice. Što se mene tiče, ja sam za sloboduMarlboroGold wrote: ↑14/01/2021 21:25Nije niko imao takav argument. Ja se samo pitam i pokušavam to zamisliti. Drugo su bebe. Govorim o djeci od recimo 2-3 godine starosti pa naviše. Recimo od buraza curica koja ima skoro 3 godine do nedavno je volila da se igra sa lego kockicama i životinjskim lutkama. Otišli u goste i vidjela mobilnu kuhinju kod druge djevojčice i molila i plakala da i njoj istu kupe... ono standardno šerpe, suđe, kuhinja, šporet i lavabo i par mjeseci se samo sa time igra, dok ostalo neće ni da pipne... čak ni nove igračke koje je dobila za Božić i NG. Misliš li da neke ekstremne feminstice ne bi djetetu ukazivale da se ne igra sa time jer to po defaultu asocira na tradicionalnu ulogu žene u kuhinji?dale cooper wrote: ↑14/01/2021 20:01Mislim da niko nije ni imao ovakav argument. Jeste bilo govora o kupovini tipično ženskih ili tipično muških igračaka djeci koja još i neMarlboroGold wrote: ↑14/01/2021 19:24 ...
izbora i pravilnu edukaciju djece od rane dobi u onoj mjeri koliko mogu shvatati i rezenovati o nekim stvarima uključujući i rodne uloge.
- konoplja
#14349 Re: Danasnji "feminizam"
Jako dobro pitanje! Upoznat sam sa konceptima i terminologijom ali nisam citao Simone de Beauvior. Morat cu uzeti malo vremena da razmislim pa cu editovati post ili novi pa tag puknuti. Generalno, draga mi je egzistencijalisticka filozofija. Poprilicno sam siguran da sam u nekom eseju procitao da su Sartre i de Beauvior razvili neki koncept "zastitnickog mehanizma" koji je sprjecavao kreiranje vlastiti farsijalnih ideja esencije ad infinitum. Ovako na prvu, da, moze se krivnja svaliti na teorije koje su proizasle iz egzistencijalizma.Nowicki wrote: ↑14/01/2021 20:55S tim što treba imati na umu da postmoderna se smješta okvirno u drugu polovinu dvadesetog, a priča o razlikovanju rod/spol ide još od Beauvoir a ona opet ide u tradiciju egzistencijalizma. Mada Drugi spol postaje popularan u 60-tim. Što se opet uklapa u matricu mišljenja postmoderne. Ja bi prije okrivio egzistencijalizam za negiranje esencijalističkog pogleda (egzistencija predhodi esenciji).Kao neki početak sve ove priče. Šta misliš o tome?konoplja wrote: ↑14/01/2021 20:24U nekoj dozi da. Kroz skeptican pogled, ali mislim da je primarno negiranje materijalnog i umanjivanje bioloske stvarnosti. U tom slucaju daje se privilegija drustvenoj konstrukciji. Ne vidim srecu u takvom pogledu na svijet jer tezi kontroli. Oni fazoni "jao meni sta ako su prvo vidili nekoga kako se igra auticem a ne lutkom... kuku! Zato priviligiraju auto a ne lutku!" Tako do beskonacnosti. Nema live and let live. Sve mora biti izmjereno i kalkulisano, podmazano i podeseno da je u potpunom balansu. Jako opresivan sistem razmisljanja.
- Nowicki
#14350 Re: Danasnji "feminizam"
I meni je draga iskreno. Razmisli pa piši, baš me zanima. Drago mi je da se razumijemo.konoplja wrote: ↑14/01/2021 21:43Jako dobro pitanje! Upoznat sam sa konceptima i terminologijom ali nisam citao Simone de Beauvior. Morat cu uzeti malo vremena da razmislim pa cu editovati post ili novi pa tag puknuti. Generalno, draga mi je egzistencijalisticka filozofija. Poprilicno sam siguran da sam u nekom eseju procitao da su Sartre i de Beauvior razvili neki koncept "zastitnickog mehanizma" koji je sprjecavao kreiranje vlastiti farsijalnih ideja esencije ad infinitum. Ovako na prvu, da, moze se krivnja svaliti na teorije koje su proizasle iz egzistencijalizma.Nowicki wrote: ↑14/01/2021 20:55S tim što treba imati na umu da postmoderna se smješta okvirno u drugu polovinu dvadesetog, a priča o razlikovanju rod/spol ide još od Beauvoir a ona opet ide u tradiciju egzistencijalizma. Mada Drugi spol postaje popularan u 60-tim. Što se opet uklapa u matricu mišljenja postmoderne. Ja bi prije okrivio egzistencijalizam za negiranje esencijalističkog pogleda (egzistencija predhodi esenciji).Kao neki početak sve ove priče. Šta misliš o tome?konoplja wrote: ↑14/01/2021 20:24
U nekoj dozi da. Kroz skeptican pogled, ali mislim da je primarno negiranje materijalnog i umanjivanje bioloske stvarnosti. U tom slucaju daje se privilegija drustvenoj konstrukciji. Ne vidim srecu u takvom pogledu na svijet jer tezi kontroli. Oni fazoni "jao meni sta ako su prvo vidili nekoga kako se igra auticem a ne lutkom... kuku! Zato priviligiraju auto a ne lutku!" Tako do beskonacnosti. Nema live and let live. Sve mora biti izmjereno i kalkulisano, podmazano i podeseno da je u potpunom balansu. Jako opresivan sistem razmisljanja.