Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bandit_mo

#14301 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bandit_mo »

wewa wrote: 13/01/2021 12:19
bandit_mo wrote: 13/01/2021 12:08
Zar nije neka ustaljena stara slika siromašne Hercegovine žena natovarena ko magare :roll:
e cuj stara slika :D
Pa da, B.F., before feminism :D
wewa

#14302 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 12:20
wewa wrote: 13/01/2021 12:17
The 51st State wrote: 13/01/2021 12:11 konzistenta u smislu koji je to ideoloski okvir odakle crpe inspiraciju za determiniranje svojih stavova, jeli to buckuris socijalistickih, religijiskih, kapitalistickih ili kojih vec ideologija, koja je pocetna tacka feminizima i ishodisna, zelim da znam sta je to tacno idealno drustvo i koje su to moralne norme koje feminizam propagira da bi uopste formirao misljenje o istom, bez tvog subjektivnog dozivljaja.

ne postoji nesto takvo kao feministicka prosvijetljenost osim na licnom nivou koje ne obavezuje nikog drugog.

mislim da je ipak mnogo prijemcivije se obracati publici sa iskrenom namjerom i jasnom porukom, a to feminizam nema osim partikularizama koji se non stop mijenjaju.
humanizam je valjda pocetna tacka.

pa eto, pitaj zene koje se vide kao predstavnice pokreta. ako nadjes takvu. ja ti odgovor ne mogu ponuditi jer se ne bavim teoretisanjem, vec opipljivim svijetom.

to sta feminizam ima ili nema, izreka da je istina u oku posmatraca ovdje vrijedi vise nego igdje.
nije humanizam pocetna tacka, sta se podrazumjeva pod humanizam, broj ljudi na planeti, njihove navike, socijalni odnosi, ekonomski modeli, etc.?

pitam tebe ali izbjegavas odgovor,

opet deflekcija na jasno postavljeno pitanje.
Humanism is rooted in the idea that people have an ethical responsibility to lead lives that are personally fulfilling while at the same time contributing to the greater good for all people.

Humanism stresses the importance of human values and dignity. It proposes that people can resolve problems through the use of science and reason.
ne izbjegavam ja odgovor, nego se moj odgovor ne uklapa u tvoja ocekivanja. tu ti vec ne mogu pomoci.
eurodancer

#14303 Re: Danasnji "feminizam"

Post by eurodancer »

Image
wewa

#14304 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

bandit_mo wrote: 13/01/2021 12:20
wewa wrote: 13/01/2021 12:19
bandit_mo wrote: 13/01/2021 12:08
Zar nije neka ustaljena stara slika siromašne Hercegovine žena natovarena ko magare :roll:
e cuj stara slika :D
Pa da, B.F., before feminism :D
svidja mi se to, podjela historije na BF i AF :lol:
The 51st State

#14305 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 12:24
wewa wrote: 13/01/2021 12:17
humanizam je valjda pocetna tacka.

pa eto, pitaj zene koje se vide kao predstavnice pokreta. ako nadjes takvu. ja ti odgovor ne mogu ponuditi jer se ne bavim teoretisanjem, vec opipljivim svijetom.

to sta feminizam ima ili nema, izreka da je istina u oku posmatraca ovdje vrijedi vise nego igdje.
nije humanizam pocetna tacka, sta se podrazumjeva pod humanizam, broj ljudi na planeti, njihove navike, socijalni odnosi, ekonomski modeli, etc.?

Humanism is rooted in the idea that people have an ethical responsibility to lead lives that are personally fulfilling while at the same time contributing to the greater good for all people.

Humanism stresses the importance of human values and dignity. It proposes that people can resolve problems through the use of science and reason.
ne izbjegavam ja odgovor, nego se moj odgovor ne uklapa u tvoja ocekivanja. tu ti vec ne mogu pomoci.
i ne vidim kako feminizam moze pomoci u dostizanju vizije iz ove postane definicije, naprotiv odmaze na vise levela i kontradiktoran je sa istom.
wewa

#14306 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 12:26

i ne vidim kako feminizam moze pomoci u dostizanju vizije iz ove postane definicije, naprotiv odmaze na vise levela i kontradiktoran je sa istom.
na koje nacine feminizam odmaze u postizanju humanistickih ideala?
The 51st State

#14307 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 12:33

prosto abortus, forsiranje vjestacke jednakosti, a ne ravnopravnosti, stavljanje indiviualnih prava naustrb dobrobiti drustva koliko god se ta prava kosila sa razumom, naukom i ustaljenim normama koje su se pokazale kao efikasne u dostizanju progresa kojem danas prisustvujemo.
wewa

#14308 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 12:41

prosto abortus, forsiranje vjestacke jednakosti, a ne ravnopravnosti, stavljanje indiviualnih prava naustrb dobrobiti drustva koliko god se ta prava kosila sa razumom, naukom i ustaljenim normama koje su se pokazale kao efikasne u dostizanju progresa kojem danas prisustvujemo.
wow.
na koji nacin mislis da zabrana abortusa doprinosi opstoj dobrobiti drustva?

feminizam se ne zalaze za jednakost, nego ravnopravnost. to je davno prevazidjen argument.

koja su to individualna prava za koje se feminizam zalaze a koja su naustrb progresa, pa su jos i suprotna razumu i nauci? ustaljene norme ne bih stavljala u istu ravan, ako me razumijes :)
The 51st State

#14309 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 12:51

wow.

feminizam se ne zalaze za jednakost, nego ravnopravnost. to je davno prevazidjen argument.

koja su to individualna prava za koje se feminizam zalaze a koja su naustrb progresa, pa su jos i suprotna razumu i nauci? ustaljene norme ne bih stavljala u istu ravan, ako me razumijes :)
manje ljudi manje humanizma, to nije tesko za skontati?

rusenje tradicionalne porodice i nametanje novog konstrukta iste,

podrzavanje svake socijalne devijacije bezrezervno bez obzira na naucno dokazane stetnosti istih.

nikad oboren konce jer ne moze biti iz razloga sto je isti zasnovan na logici u odnosu na emotivna feministicka prenemaganja o jednakosti
Last edited by The 51st State on 13/01/2021 12:56, edited 2 times in total.
dale cooper

#14310 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Onaj osjećaj kad ti humanizam definiše lik kojem se diže na razne diktatore i autokrate i "slobodarska" društva koja vode, a najveći
neprijatelj mu je liberalna demokratija. :| :mrgreen:
The 51st State

#14311 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

dale cooper wrote: 13/01/2021 12:53 Onaj osjećaj kad ti humanizam definiše lik kojem se diže na razne diktatore i autokrate i "slobodarska" društva koja vode, a najveći
liberalna demokratija je najveci protivnik humanizma to je jasno ko dan. ali u nemogucnosti branjenja pozicije lagano se predje na zamjenu teza, standardno.
wewa

#14312 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 12:53

wow.

podrzavanje svake socijalne devijacije bezrezervno bez obzira na naucno dokazane stetnosti istih.

nikad oboren koncept nije oboren je ne moze biti iz razloga sto je isti zasnovan na logici u odnosu na emotivna feministicka prenemaganja o jednakosti
ahahahahahahahaha, izvini ali ovdje sam prsnula u smijeh! znaci, nenadmasna logika - manje ljudi, manje humanizma! :lol:
nema veze u kakvim uslovima ljudi zive, bitno da nas ima, ha ja.

cekaj, jesi li za progres ili tradiciju? malo smo kontradiktorni.

koje su to naucno dokazane stetne devijacije koje feminizam podrzava?
The 51st State

#14313 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 12:58
The 51st State wrote: 13/01/2021 12:53

wow.

nikad oboren koncept nije oboren je ne moze biti iz razloga sto je isti zasnovan na logici u odnosu na emotivna feministicka prenemaganja o jednakosti
ahahahahahahahaha, izvini ali ovdje sam prsnula u smijeh! znaci, nenadmasna logika - manje ljudi, manje humanizma! :lol:
nema veze u kakvim uslovima ljudi zive, bitno da nas ima, ha ja.

cekaj, jesi li za progres ili tradiciju? malo smo kontradiktorni.

koje su to naucno dokazane stetne devijacije koje feminizam podrzava?
to je principijelno eticko pitanje oko prava na zivot, ne vidim sta je smijesno, djete u utrobi zene nije dio njenog tijela nego vec formiran zivot.

progres je neodvojiv od tradicije, ovo cemu prisustvujemo danas to zorno pokazuje.

genderizacija, zadnje na sto sam naletio je transage gender :lol:
wewa

#14314 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 13:00 to je principijelno eticko pitanje oko prava na zivot, ne vidim sta je smijesno, djete u utrobi zene nije dio njenog tijela nego vec formiran zivot.

progres je neodvojiv od tradicije, ovo cemu prisustvujemo danas to zorno pokazuje.

ako je formiran zivot, onda moze postojati i sam za sebe, neovisno o zeni?
naravno da je apsurno smijesno tvrditi da je stanje ljudskog roda tim bolje sto je vise ljudi. kvalitet i kvantitet nisu istoznacnice.

progres je neodvojiv od tradicije samo utoliko sto progresa ne bi bilo da se tradicija u nekom svom dijelu ne napusta. inace bismo jos iscekivali napredak tradicionalno komunicirajuci dimnim signalima.

kakve veze imaju genderizacija i zenska prava? inace je ovo problem s bar trecinom postova na ovoj temi: sve sto neko iskopa na internetu, slijedeci nekakvu tangentu u pretrazivanju mreze, pripise se feminizmu opcenito. na jednak nacin se sirenje rasizma i fasizma pravda slobodom govora. da, mozes u svom iskazu povezati nepovezivo, ali te to ne cini adekvatnim sugovornikom.
Niemand

#14315 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

The 51st State wrote: 13/01/2021 13:00
transage gender :lol:
Awoman to that.
The 51st State

#14316 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 13:09
The 51st State wrote: 13/01/2021 13:00 to je principijelno eticko pitanje oko prava na zivot, ne vidim sta je smijesno, djete u utrobi zene nije dio njenog tijela nego vec formiran zivot.

ako je formiran zivot, onda moze postojati i sam za sebe, neovisno o zeni?
naravno da je apsurno smijesno tvrditi da je stanje ljudskog roda tim bolje sto je vise ljudi. kvalitet i kvantitet nisu istoznacnice.

progres je neodvojiv od tradicije samo utoliko sto progresa ne bi bilo da se tradicija u nekom svom dijelu ne napusta. inace bismo jos iscekivali napredak tradicionalno komunicirajuci dimnim signalima.

kakve veze imaju genderizacija i zenska prava? inace je ovo problem s bar trecinom postova na ovoj temi: sve sto neko iskopa na internetu, slijedeci nekakvu tangentu u pretrazivanju mreze, pripise se feminizmu opcenito. na jednak nacin se sirenje rasizma i fasizma pravda slobodom govora. da, mozes u svom iskazu povezati nepovezivo, ali te to ne cini adekvatnim sugovornikom.
svede se na ubistvo koliko god ti to zaobilazila, naucno potvrdjeno, zasto se ni na jednom medicinskom tv show ne prikazuje abortus i posljedice istog?

sve ima svoje limite pa i napustanje tradicije kad se pocnu kositi sa zdravim razumom, to feminizam zorno potvdjuje

ima sve, to su vasa ideoloska raja, zene imaju sasvim dovoljno prava kao i muskarci u vec formiranim zakonodavstima kao i muskarci. licne prozivke ne komentarisem
dale cooper

#14317 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

The 51st State wrote: 13/01/2021 12:56
dale cooper wrote: 13/01/2021 12:53 Onaj osjećaj kad ti humanizam definiše lik kojem se diže na razne diktatore i autokrate i "slobodarska" društva koja vode, a najveći
liberalna demokratija je najveci protivnik humanizma to je jasno ko dan. ali u nemogucnosti branjenja pozicije lagano se predje na zamjenu teza, standardno.
To je samo tebi jasno ko dan. Svakome drugome je jasno da su individualne i kolektivne slobode i prava kao i ravnopravnost u samoj
srži humanizma. A sasvim sigurno je da je liberalna demokratija sistem koji u najvećoj mjeri to njeguje i štiti.
wewa

#14318 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 13:12 svede se na ubistvo koliko god ti to zaobilazila, naucno potvrdjeno, zasto se ni na jednom medicinskom tv show ne prikazuje abortus i posljedice istog?

sve ima svoje limite pa i napustanje tradicije kad se pocnu kositi sa zdravim razumom, to feminizam zorno potvdjuje

ima sve, to su vasa ideoloska raja, zene imaju sasvim dovoljno prava kao i muskarci u vec formiranim zakonodavstima kao i muskarci. licne prozivke ne komentarisem
ne svodi se na ubistvo, nego na medicinsku skrb. abortus je medicinski postupak, a ne cin protesta ili mrznje.
znas li sta se desava kad se abortus zabrani?

ne prikazuje se stosta na mainstream medijima sto je tabu tema. to nije nikakav kriterij. mozda bi abortusa bilo manje da se vise o njima cita, prica i slusa. ali, oprosticemo komercijalizaciju medija i napustanje obaveze da se publika informise i odgaja, no ne i pravo zene da odlucuje o svom tijelu.

ko odredjuje granice i ko odlucuje o tome sta je od tradicije pozeljno, a sta arhaizam?

cime sebi dajes za pravo da kazes da zene u formiranim zakonodavstima imaju 'sasvim dovoljno prava'? sta to uopste znaci, za koga je to sasvim dovoljno?
The 51st State

#14319 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 13:19
The 51st State wrote: 13/01/2021 13:12 svede se na ubistvo koliko god ti to zaobilazila, naucno potvrdjeno, zasto se ni na jednom medicinskom tv show ne prikazuje abortus i posljedice istog?

ne svodi se na ubistvo, nego na medicinsku skrb. abortus je medicinski postupak, a ne cin protesta ili mrznje.

ne prikazuje se stosta na mainstream medijima sto je tabu tema. to nije nikakav kriterij. mozda bi abortusa bilo manje da se vise o njima cita, prica i slusa. ali, oprosticemo komercijalizaciju medija i napustanje obaveze da se publika informise i odgaja, no ne i pravo zene da odlucuje o svom tijelu.

ko odredjuje granice i ko odlucuje o tome sta je od tradicije pozeljno, a sta arhaizam?

cime sebi dajes za pravo da kazes da zene u formiranim zakonodavstima imaju 'sasvim dovoljno prava'? sta to uopste znaci, za koga je to sasvim dovoljno?
svodi se na ubistvo, empirijski naucno dokazano, koji jos dokaz trebas?

to pitanje postavi sebi sta ti je autoritet u zivotu i cime se vodis, vecina danasnjih drustava recimo vuce iste iz abrahamskih religija, na zapadu je masovna dekonstrukcija tih tekovina, pa vidjecemo kako ce se zavrsiti.

cime ti sebi dajes za pravo da znas sta je bolje za druge zene? znaci da sveukupan zbir prava i obaveza kreira kakvu takvu drustvenu harmoniju..
wewa

#14320 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

The 51st State wrote: 13/01/2021 13:25

to pitanje postavi sebi sta ti je autoritet u zivotu i cime se vodis, vecina danasnjih drustava recimo vuce iste iz abrahamskih religija, na zapadu je masovna dekonstrukcija tih tekovina, pa vidjecemo kako ce se zavrsiti.

cime ti sebi dajes za pravo da znas sta je bolje za druge zene? znaci da sveukupan zbir prava i obaveza kreira kakvu takvu drustvenu harmoniju..
tebi je harmonija stanje u kojem je nesto vise od pola globalne populacije u prosjeku obespravljeno?

imas li kakve statisticke pokazatelje o brojnosti religijskih grupa na zapadu? pretpostavljam da je za tebe tradicija zasnovana na vjerskoj dogmi garant ove pomenute harmonije. gdje su tu onda zene, kakav je polozaj zena u zapadnim drustvima i u zemljama u razvoju, znas li nesto o tome?

mislim, mozemo mi ovako do sutra. ocito je da nikakvih, ama nikakvih dodirnih tacaka nemamo, jer ti vidis neprijatelja tamo gdje ga nemas. ni empatija ti nije bliska, bar koliko se moze iscitati iz tvojih postova. brines se o opcem, a ja pojedinacnom. ti baratas ideoloskim, a ja svakodnevnim. zato predlazem da ovu diskusiju okoncamo jer ocito ne vodi nigdje. zelim ti svako dobro.
The 51st State

#14321 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

wewa wrote: 13/01/2021 13:35
The 51st State wrote: 13/01/2021 13:25

tebi je harmonija stanje u kojem je nesto vise od pola globalne populacije u prosjeku obespravljeno?

imas li kakve statisticke pokazatelje o brojnosti religijskih grupa na zapadu? pretpostavljam da je za tebe tradicija zasnovana na vjerskoj dogmi garant ove pomenute harmonije. gdje su tu onda zene, kakav je polozaj zena u zapadnim drustvima i u zemljama u razvoju, znas li nesto o tome?

mislim, mozemo mi ovako do sutra. ocito je da nikakvih, ama nikakvih dodirnih tacaka nemamo, jer ti vidis neprijatelja tamo gdje ga nemas. ni empatija ti nije bliska, bar koliko se moze iscitati iz tvojih postova. brines se o opcem, a ja pojedinacnom. ti baratas ideoloskim, a ja svakodnevnim. zato predlazem da ovu diskusiju okoncamo jer ocito ne vodi nigdje. zelim ti svako dobro.
kako ce toj populaciji pomovi genderizacija i mijenjanje sobne temperature koje promovisete?

tradicija, drustva i zakoni jesu na tome zasnovani, vi se zalazete za rusenje istih,

ne vidim te kao neprijatelje, taj je koncept sulud za online komunikaciju, samo pokusavam shvatiti i pratiti logiku u Vasim razmisljanjima, moram priznati da mi tesko ide, da li je do mene ili do vas ne znam. rasudjivanje i normiranje na osnovu empatije nije bas korisno za objektivnost, sto ne znaci da je nemam kako me ti optuzujes tako olako na osnovu ove korespodencije sto je onako malo bezze, da ne kazem sta drasticnije.

lijep pozdrav i tebi.
konoplja

#14322 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

wewa wrote: 13/01/2021 08:32
dakle, prvo da se slozimo da postoji dispropocija u rezultatima koje ucenici i ucenice postizu u oblasti matematike. Nowicki i s tim ima problem, ne znam je li isti slucaj i s tobom?

kad smo to ustanovili, tek onda mozemo diskutovati o faktorima koji doprinose neujednacenosti postignuca - jedna od onih studija koje sam prilozila analizira mnostvo faktora, od stepena rodne ravnopravnosti u datom okruzenju, porodicne situacije, do spola nastavnika matematike. analiziran je afinitet, u nekim drugim studijama, pa je ustanovljeno da on nije od presudnog znacaja, odnosno nije pouzdan kao osnova za predvidjanje mogucih ishoda.

prica se, u matematici kao i u drugim oblastima ljudskoj djelovanja svodi na sljedece:
cinjenica je da je u smislu rodne ravnopravnosti puno postignuto u nekim dijelovima svijeta u proteklih 60 godina. to, medjutim, nikako ne znaci da su uslovi za zene i muskarce u potpunosti izjednaceni. naprotiv, aktuelni trend jeste ogranicavanje tesko izborenih prava.

ona istinska borba je za ravnopravnost u umovima ljudi, za zatiranje predrasuda, tradicionalnih rodnih uloga. dok god se djecaci i djevojcice razlicito odgajaju jer ih od prvog dana pripremamo na nekakve uloge, iako nemamo nikakve mogucnosti da spoznamo njihove stvarne afinitete u tako ranoj dobi, suocavacemo se s diskriminacijom zasnovanom na rodu.
Stani malo. Prvo da razjasnimo terminologiju i preciziramo jezik ako cemo vec voditi ovaj razgovor. Dakle, disproporcija u rezultatima - Sta tacno zelis reci? Jer u ovom papiru koji si okacila zakljucuju da nema disproporciju u rezultatima na standardnom nivou. Kad se ode u krajnost vidi se razlika koja se moze smatrati znacajnom i ta razlika se smanjuje. Pa se moram zapitati sta tacno mislis kada kazes "da se slozimo da postoji dispropocija u rezultatima koje ucenici i ucenice postizu u oblasti matematike"?

Sta ja mislim da hoces reci je da omjer m:z u STEM nije pola-pola ili blizu toga, a ne da rezultati nisu ujednaceni. Jesam li u pravu?
Hakiz

#14323 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 13/01/2021 13:00 , djete u utrobi zene nije dio njenog tijela nego vec formiran zivot.
:lol:
I baš zato žena ima pravo de se riješi nečega šta nije dio njenog tijela.

Dolaziš polako tobe.
wewa

#14324 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

konoplja wrote: 14/01/2021 09:40
wewa wrote: 13/01/2021 08:32
dakle, prvo da se slozimo da postoji dispropocija u rezultatima koje ucenici i ucenice postizu u oblasti matematike. Nowicki i s tim ima problem, ne znam je li isti slucaj i s tobom?

kad smo to ustanovili, tek onda mozemo diskutovati o faktorima koji doprinose neujednacenosti postignuca - jedna od onih studija koje sam prilozila analizira mnostvo faktora, od stepena rodne ravnopravnosti u datom okruzenju, porodicne situacije, do spola nastavnika matematike. analiziran je afinitet, u nekim drugim studijama, pa je ustanovljeno da on nije od presudnog znacaja, odnosno nije pouzdan kao osnova za predvidjanje mogucih ishoda.

prica se, u matematici kao i u drugim oblastima ljudskoj djelovanja svodi na sljedece:
cinjenica je da je u smislu rodne ravnopravnosti puno postignuto u nekim dijelovima svijeta u proteklih 60 godina. to, medjutim, nikako ne znaci da su uslovi za zene i muskarce u potpunosti izjednaceni. naprotiv, aktuelni trend jeste ogranicavanje tesko izborenih prava.

ona istinska borba je za ravnopravnost u umovima ljudi, za zatiranje predrasuda, tradicionalnih rodnih uloga. dok god se djecaci i djevojcice razlicito odgajaju jer ih od prvog dana pripremamo na nekakve uloge, iako nemamo nikakve mogucnosti da spoznamo njihove stvarne afinitete u tako ranoj dobi, suocavacemo se s diskriminacijom zasnovanom na rodu.
Stani malo. Prvo da razjasnimo terminologiju i preciziramo jezik ako cemo vec voditi ovaj razgovor. Dakle, disproporcija u rezultatima - Sta tacno zelis reci? Jer u ovom papiru koji si okacila zakljucuju da nema disproporciju u rezultatima na standardnom nivou. Kad se ode u krajnost vidi se razlika koja se moze smatrati znacajnom i ta razlika se smanjuje. Pa se moram zapitati sta tacno mislis kada kazes "da se slozimo da postoji dispropocija u rezultatima koje ucenici i ucenice postizu u oblasti matematike"?

Sta ja mislim da hoces reci je da omjer m:z u STEM nije pola-pola ili blizu toga, a ne da rezultati nisu ujednaceni. Jesam li u pravu?
studija koju sam prilozila je samo jedna od mnogih, a zakljucci im variraju.
konkretno, PISA istrazivanje provedeno u BiH zabiljezilo je losiji rezultat u matematici kod djevojcica nego kod djecaka, dok su djevojcice nesto uspjesnije od djecaka u oblasti nauke (podjela nije moja, takvo je istrazivanje).
drugo, brojne studije pokazuju da, ukoliko su ispunjeni ostali zahtjevi, u smislu postignute zakonske ravnopravnosti rodova u datoj zemlji, jednakog pristupa obrazovanju, i tada je manji broj djevojaka koje postizu natprosjecne rezultate iz matematike u poredjenju s udjelom natprosjecno uspjesnih matematicara muskog roda.

ocito je da nemamo potpun uvid u sve determinante uspjeha u matematici. faktora je mnostvo, a ona studija koju sam upotrijebila kao ilustraciju navodi koliko je tesko pronaci adekvatne kriterije za pouzdanu statisticku analizu, izmedju ostalog i zato sto je rodna ravnopravnost tesko mjerljiva. izmedju ostalog i zato jer je stanje na papiru, u zakonodavstvu, jedno, a stvarno stanje, kulturoloski, drustveno uslovljeno, nesto sasvim drugacije.
i kod nas ljudi vjeruju da i zenska i muska djeca treba da se skoluju. zakon i propisuje jednaku obavezu za roditelje sve djece da ih skoluju do navrsenih 16 godina, odnosno tokom osnovnog i najmanje 2 godine srednjeg obrazovanja. u stvarnosti ce cesto prevagnuti ocekivanje da ce se zensko dijete udati i 'postati tudja briga', dok ce musko dijete ostati da zivi s roditeljima, pa je onda logicnije da se ulaze u njegovo obrazovanje, polaganje vozackog ispita i sta sve ne. da, stvari se mijenjaju nabolje i kod nas, no daleko smo od zadovoljavajuceg stanja.
The 51st State

#14325 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 14/01/2021 12:21
The 51st State wrote: 13/01/2021 13:00 , djete u utrobi zene nije dio njenog tijela nego vec formiran zivot.
:lol:
I baš zato žena ima pravo de se riješi nečega šta nije dio njenog tijela.

Dolaziš polako tobe.
nisam ni sumnjo da ces ubistvo nazvati tako. bolesno, a sve sto treba je da koristi kondom prilikom seksa, to nije neotudjivo pravo nego ozbiljno eticko pitanje koje zahtjeva posebno razmatranje u pojedinacnim slucajeva.

https://ses.edu/five-reasons-abortion-i ... man-being/
Post Reply