SDP

Patton44

#64801 Re: SDP

Post by Patton44 »

Hoceli i danas skicat uhljeb A.Zuljevic kako su mu bratu dopisivani glasovi,il se to nepika. :izet:
Leverage

#64802 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 10:14
Leverage wrote: 13/01/2021 10:13 Niko tebi ne brani da komentarišeš nego ti čovjek ukazuje da nemaš predstavu o tome šta smeta ili ne smeta nekom glasaču SDP-a, zbog čega pričaš gluposti.
Suštinska glupost u svemu ovome jeste da ti, profi, peti - deseti personifikujete trust biračkih mozgova iz SDP-a.

Mislim, ako vam je u cilju da dokažete kako svaki glasač razmišlja na takav jedan borgovski način, onda vam svaka čast. Samo naprijed.

Držim vam palčeve.
Ne znam kako da ti to kažem na fin način, ali to što se tebi ne sviđa ili ne razumiješ naš način razmišljanja ne znači da taj način razmišljanja nije dobar nego znači nešto drugo.
invincible1921

#64803 Re: SDP

Post by invincible1921 »

drug_profi wrote: 13/01/2021 09:50 O naklonosti biraca cemo nakon narednih izbora.
Ti koji nisi ni glasao za SDP ne mozes govoriti sta misle oni koji jesu.
Cengic je juce na N1 pricao o tom tzv "koaliranju" po meni je odlicno objasnio razloge za "koalicije" SDPa u nekim kantonima
drug_profi

#64804 Re: SDP

Post by drug_profi »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 10:14
Leverage wrote: 13/01/2021 10:13 Niko tebi ne brani da komentarišeš nego ti čovjek ukazuje da nemaš predstavu o tome šta smeta ili ne smeta nekom glasaču SDP-a, zbog čega pričaš gluposti.
Suštinska glupost u svemu ovome jeste da ti, profi, peti - deseti personifikujete trust biračkih mozgova iz SDP-a.

Mislim, ako vam je u cilju da dokažete kako svaki glasač razmišlja na takav jedan borgovski način, onda vam svaka čast. Samo naprijed.

Držim vam palčeve.
Suštinski je tvoj problem što ti razmišljaš emocijama. Stoga je produkt tvog razmisljanja blizi borgovskom. Asimiliraj neprekidnim prosipanjem iste price bazirane na mrznji prema socijalizmu, komunizmu, liverpulu, i svemu sto ima crvene boje.
Ja o SDP-u imam svoje misljenje. Nije uopste sjajno. Jedva dvica.
drug_profi

#64805 Re: SDP

Post by drug_profi »

invincible1921 wrote: 13/01/2021 10:38
drug_profi wrote: 13/01/2021 09:50 O naklonosti biraca cemo nakon narednih izbora.
Cengic je juce na N1 pricao o tom tzv "koaliranju" po meni je odlicno objasnio razloge za "koalicije" SDPa u nekim kantonima
Ja se apsolutno necu mjesati u odnose u kantonu u kojem nemam pojma kako stvari stoje i koje su im brige. Ljudi hoce da rjese nesto. Biraci ce odluciti na kraju je li to bilo dobro.
Za razliku od SDA biraca kojima je svejedno. Samo nek ne puca.
Škobo Habu

#64806 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Ti si mentalno limitiran samom činjenicom da je svaka prosudba na konkretnu temu, osim tvoje, glupost. :-)

Osim što si pismeniji od putokaza, u ostalom se ni po čemu ne razlikuješ. Tvojih prognoza sam se ovdje načitao, i sve su bili potpuno pogrešne.

Svoje analitičke "sposobnosti" ostavi za nekog drugog.
Škobo Habu

#64807 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Koje si to razlozi? I po čemu su odlični?

SDA i SDP u Ključu?
Leverage

#64808 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 10:59
Ti si mentalno limitiran samom činjenicom da je svaka prosudba na konkretnu temu, osim tvoje, glupost. :-)

Osim što si pismeniji od putokaza, u ostalom se ni po čemu ne razlikuješ. Tvojih prognoza sam se ovdje načitao, i sve su bili potpuno pogrešne.

Svoje analitičke "sposobnosti" ostavi za nekog drugog.
Ti si istomišljenik sa putokazom, imate potpuno iste stavove.

Jedina razlika je ta što si ti prepotentni seljačić koji je pružio poganu jezičinu.
addem

#64809 Re: SDP

Post by addem »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 09:47
addem wrote: 13/01/2021 09:41 Od svih stranaka četvorke i dalje je SDP superiorno najjači a i poslije sljedećih izbora biće najjači. Vjerujem da NiP može da raste jos ali nece rasti preko SDPa. NS je mala stranka koja je grlata reklo bi se da su pravo opasni ali prema rezultatima gori su od SBIH, ASDA, DFa.
Na čemu ti temeljiš takav optimizam, samo da mi je znati?

Ovom koalicijom sa DF su već izgubili naklonost birača, a šta će biti do kraja mandata te nakaradne političke koalicije sastavljene od zeleni i crveni ekstrema - to niko ne može ni pretpostaviti.
Pa jednostavno SDP moze rasti ili biti ovakav kakav je sad. A NS ce i dalje ostati strancica. Ovdje se pricalo da ce SDP propasti i na ovim izborima pa opet vidimo da je superiorno najjaci od opozicije. Al eto opet mozda pogrijesim vidjecemo poslije izbora.
Škobo Habu

#64810 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 13/01/2021 11:13
Ti si istomišljenik sa putokazom, imate potpuno iste stavove.

Jedina razlika je ta što si ti prepotentni seljačić koji je pružio poganu jezičinu.
Sa aspekta moralnosti i to je bolje biti nego stranački uhljeb, koji po cio dan pametuje na ovoj temi. Najobičniji stranački PR-ovac na zadatku.

Ja i putokaz - nebo i zemlja. Tvoj zemljak, tvoj problem.
Škobo Habu

#64811 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

addem wrote: 13/01/2021 11:15
Pa jednostavno SDP moze rasti ili biti ovakav kakav je sad. A NS ce i dalje ostati strancica. Ovdje se pricalo da ce SDP propasti i na ovim izborima pa opet vidimo da je superiorno najjaci od opozicije. Al eto opet mozda pogrijesim vidjecemo poslije izbora.
:lol: :lol:

Gdje je ta stranka izašla samostalno i pakazala snagu na ovim izborima, osim kroz koaliranja?

Ako su toliko superiorni - neka na naredne izbore izađu samostalno.
Leverage

#64812 Re: SDP

Post by Leverage »

Moj zemljak, tvoj istomišljenik.
Leverage

#64813 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 11:23

Gdje je ta stranka izašla samostalno i pakazala snagu na ovim izborima, osim kroz koaliranja?

Da onda takvi poput tebe laprdaju kako SDP razbija opoziciju.

SDP je u većini opština i gradova izašao sam, eto pogledaj rezultate izbora.

A onda saberi broj načelnika i vijećnika SDP-a i ostalih u četvorci, pa i nekih drugih koji su potencijalna opozicija. SDP ima više nego svi oni zajedno.

Dakle izbori.ba, ne laprdaj napamet.
Škobo Habu

#64814 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 13/01/2021 11:28 Moj zemljak, tvoj istomišljenik.
Tvrdi tip koji viri iz guzice Kukiću i morališe po forumu. PDA + SDP = Forever! Držim palčeve, kako već rekoh.
Leverage

#64815 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 11:33
Leverage wrote: 13/01/2021 11:28 Moj zemljak, tvoj istomišljenik.
Tvrdi tip koji viri iz guzice Kukiću i morališe po forumu. PDA + SDP = Forever! Držim palčeve, kako već rekoh.
Tebi iz usta viri guzica, nikad nešto smisleno da kažeš.
Škobo Habu

#64816 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 13/01/2021 11:31

A onda saberi broj načelnika i vijećnika SDP-a i ostalih u četvorci, pa i nekih drugih koji su potencijalna opozicija. SDP ima više nego svi oni zajedno.

Osim Tuzle, kakav je rezultat postigao SDP u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Bihaću? Kantonalni centri u kojima je SDP bio neprikosnoven, poput Bihaća ili Sarajeva? Izvoli, smislove.
Škobo Habu

#64817 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 13/01/2021 11:36
Tebi iz usta viri guzica, nikad nešto smisleno da kažeš.
Sva najbolje na putu da od Tuzle napravite Banoviće. 8-)
Leverage

#64818 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 11:37

Osim Tuzle, kakav je rezultat postigao SDP u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Bihaću? Kantonalni centri u kojima je SDP bio neprikosnoven, poput Bihaća ili Sarajeva? Izvoli, smislove.
Od nabrojanih gradova SDP je uvijek bio neprikosnoven samo u Tuzli, u Sarajevu je bio jak, u Zenici i Bihaću solidan, a u Mostaru vječno vladaju SDA i HDZ, to znaju i djeca u obdaništu.

SDP je u Tuzli i dalje neprikosnoven uprkos činjenici da je Bijedić otkinuo trećinu glasova. Tvoje kmečanje radi priklanjanja Ćehajića i Fatušića SDP-ovoj većini je zaista epskog karaktera i najbolji dokaz pomenute neprikosnovenosti.

Sarajevski SDP i sam kritikujem vrlo često, ali je pohvalno što su prepoznali da u koaliciji četvorke leži ključ.

Nakon kraha Lipovače SDP u Bihaću stoji loše, trenutno je alternativa prepoznata u drugim strankama i tu je zaista potreban pravi restart.

U Zenici je SDP prepoznao procese koje vodi Kasumović i rezultati su se popravili nakon kraha iz 2014. a bit će još bolji na opštim izborima.

U Mostaru je SDP duplo jači nego na prošlim izborima,a ako uzmemo u obzir kontekst u kojem se dešavaju izbori tamo takav rezultat može se smatrati uspjehom.

Ali poenta je u tome što SDP razliku u odnosu na ostale stranke opozicije pravi u drugim mjestima, ne u nabrojanim. U Jablanici, Maglaju, Tešnju, Gradačcu, Gračanici, Ključu, itd. A to je bitno za opšte izbore. Tu lekciju kad naučiš shvatit ćeš zašto nema skidanja SDA bez SDP-a.
Veigar

#64819 Re: SDP

Post by Veigar »

Škobo Habu wrote: 13/01/2021 11:23

Još uvijek se raspravljaš sa tim bubuljičastim tinejdžerom koga hormoni pucaju pa ne zna kud će od sebe, garant se nije još ni sexao pa misli da ga ni trebe ne vole i da je ružan. Patetika teška.
Škobo Habu

#64820 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 13/01/2021 12:02
Od nabrojanih gradova SDP je uvijek bio neprikosnoven samo u Tuzli, u Sarajevu je bio jak, u Zenici i Bihaću solidan, a u Mostaru vječno vladaju SDA i HDZ, to znaju i djeca u obdaništu.
Koliko se ja sjećam, SDP je imao načelnike u nekim sarajevskim opštinama koje je po broju stanovnika veće od tuzlanske opštine?
To što je Tuzla bastion SDP, to ni malo ne znači da je bitnija od nekih drugi.

U Zenici je SDP, za sve ove godine, mizerna stranka, i tamo se nikada nisu uspjeli nametnuti kao ozbiljan politički faktor.

Krah SDP-a u Bihaću započinje sa kleptomanskom vlasti Lipovače kojega su ogorčeni građani ganjali po bihaćkim ulicama, i od tada je SDP periferna stranka. To što u Mostaru bratski vladaju HDZ/SDA, ne znači da SDP za sve ovo godine nije mogao preuzeti inicijativu tamo gdje je, recimo, to uspjela Irma Baralija?
SDP je u Tuzli i dalje neprikosnoven uprkos činjenici da je Bijedić otkinuo trećinu glasova. Tvoje kmečanje radi priklanjanja Ćehajića i Fatušića SDP-ovoj većini je zaista epskog karaktera i najbolji dokaz pomenute neprikosnovenosti.

Neprikosnoveni dok natežu većinu i traže saveznike sa onima za koje su do jučer tvrdili da su "lažna ljevica"?
Sarajevski SDP i sam kritikujem vrlo često, ali je pohvalno što su prepoznali da u koaliciji četvorke leži ključ.
Sarajevski SDP ne kolaira sa Komšićevim DF-om, kao tuzlanski. Ne budi licemjeran.
Nakon kraha Lipovače SDP u Bihaću stoji loše, trenutno je alternativa prepoznata u drugim strankama i tu je zaista potreban pravi restart.

U Zenici je SDP prepoznao procese koje vodi Kasumović i rezultati su se popravili nakon kraha iz 2014. a bit će još bolji na opštim izborima.

U Mostaru je SDP duplo jači nego na prošlim izborima,a ako uzmemo u obzir kontekst u kojem se dešavaju izbori tamo takav rezultat može se smatrati uspjehom.

Ali poenta je u tome što SDP razliku u odnosu na ostale stranke opozicije pravi u drugim mjestima, ne u nabrojanim. U Jablanici, Maglaju, Tešnju, Gradačcu, Gračanici, Ključu, itd. A to je bitno za opšte izbore. Tu lekciju kad naučiš shvatit ćeš zašto nema skidanja SDA bez SDP-a.
Ako nema skidanja SDA bez SDP zašto koalirate sa njima u Ključu? I zašto je u Ključu to od presudnog značaja, dok se u Brčkom članovi anatemišu zbog iste te saradnje?
Leverage

#64821 Re: SDP

Post by Leverage »

Niko nije ni rekao da je Tuzla bitnija od nekog drugog grada, to ti sam sa sobom nešto. Tuzla je bila i ostala bastion SDP-a jer SDP tu vlada od '90, a neki bi rekli i od '45. Ne može se reći da je bilo koja sarajevska opština bastion SDP-a jer je tu SDP malo nemao pa malo imao pa opet malo nemao načelnike, jedino je u Centru to potrajalo malo duže.

SDP je u Zenici osnovni politički patrner Fuada Kasumovića, dakle SDP će vladati Zenicom zajedno sa Kasumovićem i njegovom KF strankom. Čisto sumnjam da ih je briga što ti smatraš da su mizerni.

Za Lipovaču sam isto rekao tako da ne vidim zašto mi repliciraš uopšte. Inicijativa koju je podnijela Irma Baralija u Mostaru nije baš puno dala njenoj stranci na političkoj vagi, a ne bi ni SDP-u. Potrebno je puno više od toga da bi se skinuli SDA i HDZ, a prije svega da glasači prevladaju strah od "onih drugih".

Većina u Tuzli je formirana, ništa se ne nateže, i ne samo da je formirana nego je formirana bez SDA i PDA.

Pa DF u Tuzli, nad kojim Komšić nema nikakav uticaj (a posebno na dva izabrana vijećnika), očito ne smatra da treba biti SDA priljepak kao što to smatra sam Komšić i njegovi sarajevski kadrovi oličeni u liku i nedjelu Bibije Kerle. Da su pod njegovim uticajem nikad ne bi ni pristali da budu dio SDP-ove većine, a i kako bi bili pod Komšićevim uticajem kad je recimo dr. Fatušić u DF prešao prije par mjeseci. To što ti svojim pravolinijskim razmišljanjem pokušavaš prikazati da je to isto ne znači da sam ja licemjeran nego da si ti politički nepismen.

U Ključu, Gradačcu, a prije toga u Gračanici SDP vodi većinu čiji je jedan od manjih partnera SDA. S druge strane u Brčkom SDP je imao jednog čovjeka koji bi samo bio fikus i gdje SDP ne bi vodio procese. Ipak, da se ogradim, ja sam protiv toga čak i na lokalnom nivou ali ti objašnjavam u čemu je razlika. Postoje ljudi u SDP-u koji smatraju da se može ići u koaliciju sa SDA na lokalnom nivou ako SDP ima načelnika i vodi proces, ja nisam jedan od njih.
aratet

#64822 Re: SDP

Post by aratet »

DF u TK ima slobodne ljude koji smiju razmišljati mimo SDA.
I u Banovićima se lokalni odbor sporio sa CIK-om jer su smatrali da ih je SDA pokrao na izborima (što naravno i jeste).
Logično je da su nekako uspjeli proći da neće s onima koji ih kradu čak iako su viši ograni se prodali toj stranci.
Last edited by aratet on 13/01/2021 14:08, edited 1 time in total.
invincible1921

#64823 Re: SDP

Post by invincible1921 »

drug_profi wrote: 13/01/2021 10:41
Ja se apsolutno necu mjesati u odnose u kantonu u kojem nemam pojma kako stvari stoje i koje su im brige. Ljudi hoce da rjese nesto. Biraci ce odluciti na kraju je li to bilo dobro.
Za razliku od SDA biraca kojima je svejedno. Samo nek ne puca.
Otprilike i on je to rekao...pogotovo za lokalni nivo vlasti
Škobo Habu

#64824 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 13/01/2021 14:03 Niko nije ni rekao da je Tuzla bitnija od nekog drugog grada, to ti sam sa sobom nešto. Tuzla je bila i ostala bastion SDP-a jer SDP tu vlada od '90, a neki bi rekli i od '45. Ne može se reći da je bilo koja sarajevska opština bastion SDP-a jer je tu SDP malo nemao pa malo imao pa opet malo nemao načelnike, jedino je u Centru to potrajalo malo duže.
Devedesete nemaju nikakve veze sa '45. godinom, ili ti, na koje se pozivaš, žele reći kako SDP baštini totalitarnu ideju KP-a, a ne socijaldemokratije?

Naravno, to i jeste poenta mojih svih dosadašnji upisa do sada - a to je da SDP, gotovo tri desetljeća ne pokušava da se distancira, kao moderna stranka, od jednopartijskog sistema.

Što se tiče sarajevski opština, nije baš tako. Damir Hadžić je u Novog Gradu načelnikovao tri mandata. No, on nije uopšte proslavio na toj poziciji, za sobom je ostavio mnoštvo afera. To je i jedan od razloga zašto je SDP - u sarajevskom kantonu - na tako niskim granama.
SDP je u Zenici osnovni politički patrner Fuada Kasumovića, dakle SDP će vladati Zenicom zajedno sa Kasumovićem i njegovom KF strankom. Čisto sumnjam da ih je briga što ti smatraš da su mizerni.
Naravno da su mizerni, jer sva vlast u Zenici je koncentrisana u rukama Fuada Kasumovića, samo što je tebi, izgleda, bliže London i pitanje Brexita od poznavanja političke situacije u ZE-DO kantonu.
Za Lipovaču sam isto rekao tako da ne vidim zašto mi repliciraš uopšte. Inicijativa koju je podnijela Irma Baralija u Mostaru nije baš puno dala njenoj stranci na političkoj vagi, a ne bi ni SDP-u. Potrebno je puno više od toga da bi se skinuli SDA i HDZ, a prije svega da glasači prevladaju strah od "onih drugih".
Čuj, nije dala puno na političkoj vagi? Pa, upravo je presuda u njenu korist odblokirala određene političke procese u Mostaru, pa i same izbore.

Ne vidim da je iko iz hercegovačkog SDP-a podnio takvu vrstu "političke žrtve"?
Većina u Tuzli je formirana, ništa se ne nateže, i ne samo da je formirana nego je formirana bez SDA i PDA.

Pa DF u Tuzli, nad kojim Komšić nema nikakav uticaj (a posebno na dva izabrana vijećnika), očito ne smatra da treba biti SDA priljepak kao što to smatra sam Komšić i njegovi sarajevski kadrovi oličeni u liku i nedjelu Bibije Kerle. Da su pod njegovim uticajem nikad ne bi ni pristali da budu dio SDP-ove većine, a i kako bi bili pod Komšićevim uticajem kad je recimo dr. Fatušić u DF prešao prije par mjeseci. To što ti svojim pravolinijskim razmišljanjem pokušavaš prikazati da je to isto ne znači da sam ja licemjeran nego da si ti politički nepismen.
Formirana bez PDA???

Čuj logike - uspjeh je da se na lokalnom nivou formira bez PDA, a na kantonalnom je to šta? Neuspjeh?

Komšić, koliko sam do sada pratio, nije se ni oglasio povodom toga. Očito da tome ne daje neki značaj ili je šutnja, u stvari, način odobravanja, jer se DF polako izvlaći iz zagrljaja SDA. Kako god, licemjerno je tvoje potenciranje prodaje zastupnički mandata na uštrb SDP-a, dok tamo gdje se trguje mandatima SDP-a u korist drugih partija i stranaka - e to je prvorazredan skandal.
Leverage

#64825 Re: SDP

Post by Leverage »

Rekoh da bi neki rekli tako. SDP se može distancirati od totalitarnog načina vladanja, a nikako od socijaldemokratije i ljevičarskih ideja koje je utemeljio na ovim prostorima i čije je tekovine unio u tadašnju KPJ a kasnije SKJ. Eh sad, to što bi ti na sve što se desilo
u periodu 45-90 pljunuo i prikazao negativnim tvoj je problem.

Načelnikovao je tri nepuna mandata, nije 30 godina koliko SDP vlada u Tuzli. Eh sad, ako je to za tebe bastion onda nek ti bude, ali to je neuporedivo sa Tuzlom. Slažem se da je njegovo načelnikovanje jedan od razloga što je SDP sad tu gdje jeste u Sarajevu, ali njega više u SDP-u nema isto kao i Lagumdžije, Ivaniševića i još nekih čije maslo nije za Ramazana.

Kažem ti, ako ti je lakše vjerovati da SDP čije su ruke presudne u Zenici ne odlučuje ni o čemu, a ti vjeruj u to, ne bih da ti kvarim idilu.

Miješaš babe i žabe. Inicijativa je dala na demokratičnosti političkog procesa ali ne i na političkoj vagi za NS jer NS nije postigla ništa naročito na izborima. Dakle čitaj pažljivo šta sam napisao i ne repliciraj bezveze.

Uspjeh je u onom smilsu što su takvi poput tebe prije neki dan kreštali PDA, Kukić, Sunce, Banovići kad ono ćorak. Sad kreštite DF, Komšić :lol:

SDP-u se ne mogu prodati mandati jer ih SDP ne kupuje kao SDA, SDP-u se samo mogu prikloniti kako bi se formirala većina, što je razlika u odnosu na SDA koja ašćare kešom kupuje mandate za većinu. Pa ti i tebi slični kreštite da u SDP-u nema para ni za toalet papir jer je Nikšić sve profućko, kako sad da ima za kupovinu ruku koje SDA dokazano plaća u milionima?

Suština cijele priče je da nema nikakve promjene bez SDP-a, to što prije prihvatiš bit će ti lakši život.
Post Reply