Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14376 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

da se razumiijemo
ovaj čovjek kojeg navodite je davno rekao da odlikašu nikad ništa nije projektovao, tako da sve je rekao :lol:
to pošten investior, to nigdje na ovom dunjaluku nema (pa ni država)
realno, malčo je jedan od razumnijih koji prilično posluša šta mu stručno lice kaže, kakvih sve ima i šta se sve radi

ta utopija o nekim parama (milionskim ciframa) koje su pošteno zarađene, to u državi BiH ne postoji.
nosara

#14377 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

A ko su jugonostalgicari koji blablala?

Evo Zec se slaze s njima. Ko su ti ljudi da ih javno pohvalimo. Znaju arhitekturu, aferim, konacno neko ko nesto zna. :wink:
dječak sa šibicama

#14378 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Spoj austrougarskog i bjelasnickovlasickog apartman stila ima i svoje prednosti, na prva dva sprata bice stanovi a gore apartmani da vlasnici ne moraju bas potezati do planine radi planinskog ugodjaja <3
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14379 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 12/01/2021 15:14 da se razumiijemo
ovaj čovjek kojeg navodite je davno rekao da odlikašu nikad ništa nije projektovao, tako da sve je rekao :lol:
realno, malčo je jedan od razumnijih koji prilično posluša šta mu stručno lice kaže, kakvih sve ima i šta se sve radi

ta utopija o nekim parama (milionskim ciframa) koje su pošteno zarađene, to u državi BiH ne postoji.
Velike cifre su rijetko kad skroz posteno zaradjene bilo gdje. Samo je kod nas prvobitna akumulacija kapitala stara 30 a negdje drugo 300 godina pa je se niko ziv ne sjeca.
wewa

#14380 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

So What! wrote: 12/01/2021 15:03
wewa wrote: 12/01/2021 14:46to je tvoje tumacenje teme, a za gradnju je osim projekta i izvodjaca potreban i investitor.

mene jako zanima sta se desava u mom gradu i imam misljenje o nekim konkretnim temama. ne vidim kako se to kosi sa svrhom teme. ako hoces, uvijek mozes otvoriti temu gdje ces pisati sam ili temu gdje ces diskutovati samo sa arhitektima i gradjevincima.
Sta ljudi nece sve izmisliti samo da bi mahalali, tema je Sarajevo Construction, dugo pisem i doprinosim istoj i dobro znam na sta se odnosi, na mahalanje poput ovog kojeg ti i tvoji sagovornici namecete nije sigurno.
nije mahalanje ono cemu si svjedocio dok si odrastao pod granatama.
to su rane koje nikad ne zarastu i nikakav asfalt ni fasada ih ne mogu prikriti.
razumijem da pozicija onih koji su kasnije dosli u ovaj grad nije ista.
Bullet Tooth Tony

#14381 Re: Sarajevo Construction

Post by Bullet Tooth Tony »

Jel ovaj forumas "So What" onaj sto brani javasluk autocesta FBIH i sramotu otvaranja zenicke zaobilaznice.. Da ne citam ako je to taj :D
So What!

#14382 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

mk ultra wrote: 12/01/2021 15:14 da se razumiijemo

Alija Budnjo je kancer ovog drustva i sav establisment koji ga okruzuje je takav. U normalnoj zemlji bi vjerovatno bio na robiji, ali kod nas ce vjerovatno jos neko vrijeme uzivati zastitu.

To je sa nekog drustvenog stanovista, dok je sa ovog arhitektonskog covjek, manje vise cist. Gotove sve projekte mu je vodio Amir Vuk Zec, koji je uradio odlicne projekti koji su u konacnici i realizovani.

Diskutabilan je bio stakleni atrijum izmedju hotel Bosna i Austrija na Ilidzi, ali isti nije nadogradjen na postojece zgrade vec sluzi kao pomocni objekat.

Ipak isti pomocni objekat je bio pod moranje, u cilju da ova dva hotela dobiju pet zvjezdica.

Ja iz licnog principa dole nikada ne bih odsjeo niti bi nekome preporucio da odsjedne tu, kao i kampu Oaza ili Termama, ali ti projekti su zaista vrhunski izvedeni. Ta dva polja se mogu bez problema razgraniciti.
dječak sa šibicama

#14383 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Bullet Tooth Tony wrote: 12/01/2021 14:05
I zbog toga ce biti ruzna iznutra :? :?
Mislio sam figurativno, kao kad se za nekog kaze ruzna mu dusa.

Bice ruzna zato sto ce klijentela biti kojekakve Jasmine I. i slicni koji su se obogatili na grbaci naroda, dok nam za godinu dana potrosacka korpa poskupi 200 km a glavna grana privrede kladionica, mi trebamo o estetici raspravljati.

Normalan covjek moze samo bljucnuti na rogaticko prijepoljski stil okupacije nekad bjese grada. U cijeloj toj prici, estetika ove zgrade je najmanji problem. Kako je ona "stavljena" tu je po meni vaznija prica. I sve takve zgrade.
drug_profi

#14384 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Image
Image

Evo kako je trebalo biti
I dalje je po meni previsoko bar za jedan sprat, ali mi izgleda ipak ljepse na renderu.
Sta se desi od rendera do izvedbe?
Dese se pare.
basicm

#14385 Re: Sarajevo Construction

Post by basicm »

Bila je javna rasprava za ovu zgradu, sto niste isli i dali svoje argumente protiv izgradnje.
Ova zgrada je osvjezenje za sve smrdljive upisane austrougarske zgrade koje su zasticeni spomenici.
Ali kod nas je raspali fico oldtajmer, olimpijada se spominje kao da je jucer bila. Zapeli u vremenu.
So What!

#14386 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

drug_profi wrote: 12/01/2021 16:10 Image
Image

Evo kako je trebalo biti
I dalje je po meni previsoko bar za jedan sprat, ali mi izgleda ipak ljepse na renderu.
Sta se desi od rendera do izvedbe?
Dese se pare.
Sta je tacno razlicito?

Image

Image
nosara

#14387 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Ova zgrada je osvjezenje za sve smrdljive upisane austrougarske zgrade koje su zasticeni spomenici.
Ali kod nas je raspali fico oldtajmer, olimpijada se spominje kao da je jucer bila. Zapeli u vremenu.
U pravu si i za ficu i za zgrade i za olimpijske objekte. Ovdje je ljudima iz nekog razloga odrzavanje opcenito veliki problem.

Takav mentolni sklop, valjda... :zoka:
JavierBosnia

#14388 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

So What! wrote: 12/01/2021 16:27

Sta je tacno razlicito?
Na redneru je malo sunčanije vrijeme :lol:
drug_profi

#14389 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Igra "uoci razlike" je za nivo 7-godisnjaka, tako da preporucujem malo da vjezbate uz "Veselu svesku" i "Male novine" ako takovg odgojnog štiva više uopšte ima u ovom napretku od države.
Bullet Tooth Tony

#14390 Re: Sarajevo Construction

Post by Bullet Tooth Tony »

Trebali su od investitora traziti da se doniraju sredstva za renoviranje mosta :D

Par stanova su dobili i izvodjaci kao kompenzaciju :)

Meni je zgrada vrh a i stanovi su vrh isto :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14391 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Bullet Tooth Tony wrote: 12/01/2021 19:21 Trebali su od investitora traziti da se doniraju sredstva za renoviranje mosta :D

Par stanova su dobili i izvodjaci kao kompenzaciju :)

Meni je zgrada vrh a i stanovi su vrh isto :)
Djesi vidio stanove
Ambula

#14392 Re: Sarajevo Construction

Post by Ambula »

Nevjerovatno koliko smo teski ko ljudi. Pa ne mogu cudom da se nacudim da neko ovome nalazi zamjerku. Kakav defetizam a njegov uzrok zarobljenost u nekom utopijskom Sarajevu prije 90-tih.
Trazi se dlaka u jajetu zgradi a citava brda u Sarajevu nabacana kucama ko najveci geto na planeti zemlji. Nit smo kakvo mjerilo urbanizma i arhitekture, zbog toga ljudi malo smanjiti dozivljaje i okrenuti se oko sebe gdje zive i smanjiti ocekivanja.
high_volume

#14393 Re: Sarajevo Construction

Post by high_volume »

hadzinicasa wrote: 12/01/2021 14:49
evo ja sam vidjela ovo samo na slikama. zgrada mi nije ruzna. nije mi ni lijepa ruku na srce, ali nije strasno.
ono bi meni smetalo, ako je istina - jer nisam svojim ocima vidjela - jeste da nije ostavljeno mjesta do Miljacke za biciklisticku stazu i setnicu. E zasto bi mi to smetalo? .
Ista širina od objekta do zida Miljacke, kao i prije
Image
Naslovnica

#14394 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Ambula wrote: 12/01/2021 19:59 Nevjerovatno koliko smo teski ko ljudi. Pa ne mogu cudom da se nacudim da neko ovome nalazi zamjerku. Kakav defetizam a njegov uzrok zarobljenost u nekom utopijskom Sarajevu prije 90-tih.
Trazi se dlaka u jajetu zgradi a citava brda u Sarajevu nabacana kucama ko najveci geto na planeti zemlji. Nit smo kakvo mjerilo urbanizma i arhitekture, zbog toga ljudi malo smanjiti dozivljaje i okrenuti se oko sebe gdje zive i smanjiti ocekivanja.
Ma šta napisa...
:-) :lol:
Logovan

#14395 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ambula wrote: 12/01/2021 19:59 Nevjerovatno koliko smo teski ko ljudi. Pa ne mogu cudom da se nacudim da neko ovome nalazi zamjerku. Kakav defetizam a njegov uzrok zarobljenost u nekom utopijskom Sarajevu prije 90-tih.
I šta sa ovim? :?
Ambula

#14396 Re: Sarajevo Construction

Post by Ambula »

Logovan wrote: 12/01/2021 20:24
I šta sa ovim? :?
Sta, sta sa ovim?
Gdje god se okrenes mozes naci urbicid na hiljadu mjesta. I moze se reci da otud i potice ta dusa Sarajeva u njegovoj nesavrsenosti.
I sad kao sarajevska kriticka eminencija procjenjuje jel sprat viska ili ne. Odlicna zgrada.
Logovan

#14397 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ambula wrote: 12/01/2021 20:33 Sta, sta sa ovim?
Gdje god se okrenes mozes naci urbicid na hiljadu mjesta. I moze se reci da otud i potice ta dusa Sarajeva u njegovoj nesavrsenosti.
I sad kao sarajevska kriticka eminencija procjenjuje jel sprat viska ili ne. Odlicna zgrada.
Pa kakve to veze ima? Po tebi ne smije se kritikovati jer eto imamo nabacane kuće po brdima. Fakat nigdje veze. :-)
Ambula

#14398 Re: Sarajevo Construction

Post by Ambula »

Logovan wrote: 12/01/2021 20:38
Ambula wrote: 12/01/2021 20:33 Sta, sta sa ovim?
Pa kakve to veze ima? Po tebi ne smije se kritikovati jer eto imamo nabacane kuće po brdima. Fakat nigdje veze. :-)
Pa da je postojao neki plan kod nas onaj dio Šipa prema Kobiljoj ne bi izgledao sto danas izgleda gdje 10 kuca ne moze prici autom do svoje kuce. Hocu reci kakvih urbicida ima i neplanske gradnje gdje su citava naselja potencijalno unistena zbog toga pa da ne nabrajam dalje.
U takvom gradu se jednostavno ne moze kritikovati ovakva zgrada. Moze se jedino posmarati kao osvjezenje.
Naslovnica

#14399 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Može se kritikovati.
Karina od zgrade, grdoba.
Eto.
Logovan

#14400 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ambula wrote: 12/01/2021 20:42 Pa da je postojao neki plan kod nas onaj dio Šipa prema Kobiljoj ne bi izgledao sto danas izgleda gdje 10 kuca ne moze prici autom do svoje kuce. Hocu reci kakvih urbicida ima i neplanske gradnje gdje su citava naselja potencijalno unistena zbog toga pa da ne nabrajam dalje.
U takvom gradu se jednostavno ne moze kritikovati ovakva zgrada. Moze se jedino posmarati kao osvjezenje.
Može se kritikovati. Ako ti nećeš da ništa kritikuješ zbog kuća na brdima, onda ne moraš, ima nas koji ćemo rado uputiti kritiku za neku zgradu ili nešto drugo.
Post Reply