Svasta dozivih na ovom forumu, ali da me neko nazove turkofilom nikad, obicno sam ja sa druge strane, imamo mi ovde turkofila tipa HarTar, i 51State. A mozda nisi mislio na menestubrijez wrote: ↑11/01/2021 16:21 Nisu ovdje nista zlatno ostavili, a da si ginuo u okupatorskoj vojsci nije nikakva dika... sto se tice vikinga pojam koji si naveo je ok ali kontekst ne, koristi se u novije vrijeme kao uvrijezen naziv ali netacan probaj norsman, norman ili cak rus. Ma znas ti to sve bolje od mene nego manipulises nevjesto istorijskim fragmentima ne kontam u kojem cilju... ti si neki turkofil orijentalac stali..? Idi jarane u Stambol ili carigrad dje ti je lakse...
Ovdje su Turci ostavili mnogo toga zapravo, gledajuci prvih 200 godina osmanske vladavine izgradjeno je na hiljade dzamija, hamama, mostova, gradova, cesta. E sada sto smo mi to unistili, i sto oni nisu dozvoljavali u drugih 200 godina novac da se odrzava je druga stvar price. Cinjenica je da su nas zadnjih 200 godina unazadili. Ali daleko od toga da se nisu skolovala nasa djeca.
Prvih 200 godina i te kako su se skolovala i postajali kadije, veziri, hodze, upravnici. Drugih 200 godina nazalost nisu shvatili vaznost industrijske revolucije i potrebe za ekonomistima i inzinjerima. Niti je u muslimanskom zivlju postojala potreba da neko postaje inzinjer, tokar, ili sta ti ga vec ne. Ostalo da su hodza i doktor najpametniji u selu do dana danasnjeg.
DAkle da su nas sjebali jesu, ali da su donijeli mnogo toga u prvom periodu jesu. Pricas o Starom mostu kao neki most, kada su dosli austrougari nisu mogli prihvatiti da su turci bili u stanju napraviti tako nesto lijepo, pa se skoro 50 godina zvao Rimski most u Mostaru