BH vojna industrija i naoruzanje
-
archi_a
#13126 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Definitivno je kalaš u pojedinačnoj paljbi precizan na 300 metara. Ubitačan i na 1000 (ako te metak zakači) , ali sve zavisi od strijelca i njegovog osjećaja. Na 300 je meta pokrivena prednjim nišanom, znači, iskustvo, osjećaj i tref.
- MorningStar
#13127 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E pa ja koji sam prosjecan mozda malo iznad prosjeka strijelac kako rekoh iz stojeceg polozaja gadjam na 300 metara kamen velicine 40x40 cm najmanje 50% efikasnost sa ar15 mehanicki nisan cija je musica deblja od one na kalasu. I da slazem se osjecaj, jer metak ide u vrh musice na sredinu (ako se pravilno gadja) ne moras pokriti metu ako gadjas torzo jer ako opet podesis nisane kako treba 300 ide gdje treba nema potreba pucati visocije ili nize tj. korigovati.
Nise djaba kalibar kod kalasa toliko koristen a ista puska je proizvedena u bog zna koliko primjeraka i nema gdje se ne koristi.
Mitraljeski - snajperski kalibri su teski (za nositi) + nema realne potrebe da pjesadija nosa iste jer se nece rokati na preko 500 metara - mozda samo kao supresija bezveze puckati preko te daljine.
A kalibri 7.62x39 i 5.56x45 sasvim su precizni i efikasni do tih daljina dakle nema potrebe za nekim jacim kalibrima.
Preko tih daljina imamo mitraljeze i vodne snajpere i snajpere te oni djeluju preko tih daljina te zbog toga tj. Daljine na kojoj vec balistika metka igra znacajnu ulogu - koriste "jacu" municiju tj. Kalibre.
Ps: da dodam da mozete malo isturpijat musicu pa upucat pusku i to pomaze
-
The 51st State
#13128 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
bezze je vala ta prica i dick measuring, mada sam blize morningovom razmisljanju kada je u pitanju to strelicarenje i primjena u vojsci, kako se vidjelo u ovom azersko armenskom sukobu, uz tehnolosku premoc, porazu armenskih snaga su znacajno doprinjele visoko specijlazovani vojnici azerske vojske na koje nisu imali odgovor.
-
155_mm
#13129 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
treba doci u priliku u ratu da vidis duze od nekoliko sekundi nekog na manje od 300 metara osim ako mu nisu vezane ruke i stoji pored iskopane masovne grobnice.
- MorningStar
#13130 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako to utice na diskusiju koju smo poveli o kalibru koji odgovara pjesadiji ? Ako uzmes 7.62x51 on ce da ganja neprijatelja jel.
Comanche wrote: ↑11/01/2021 14:39Slazem se 100%, osim to bi poceli vec da se spremaju za kalibar 6,5 ili 6,8 koji ce vjerovatno zamjeniti 5,56 u skoroj buducnosti.155_mm wrote: ↑11/01/2021 14:03 najvjerovatnije je da su kalasi u kalibru 7.62x39 namjenjeni za izvoz. civilno i vojno trziste. kalas ce se uvijek moci nekom prodati. za potrebe odbrane od novih zatiranja tragova je potpuni promasaj. ne zbog samog kalibra nego sto su OS i MUP vec presli na 5.56.
pa sam direktor IGMAN-a rece da u poslijeratnom periodu proizvode manje metaka godisnje jer moraju cesto linije prebacivati sa kalibra 7.62 na 5.56 a to kosta vremena. taj gubitak vremena sebi ne mozemo dozvoliti u slucaju nekog ponovnog sranja.
u slucaju da se ponvo moramo boriti za opstanak, treba sve svesti na kalibre 5.56x45, 7.62x51 i 12.7x99 i to je to.
U toku ratova u Iraku i Avganistanu, valjda su skontali da sa 5,56 nemogu gadjati preko 300-400 metara. A tamo je to normala da pucas sa jednog brda na drugo, jer nema puno sume i naseljenih mjesta gdje se mozes privuci okupatoru. Tako da bi taj novi kalibar bio neka zlatna sredina izmedju 5,56 i 7,62x51
Zanemarit cu tvoje mentalno stanje pa necu se osvrtati na ostatak posta...
-
155_mm
#13131 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jadno je spasti na ad hominem.
-
155_mm
#13132 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vidim ovdje se mnogo prica o preciznosti. nego jeli problem amerikanaca sa 5.56 bio u vezi preciznosti ili u vezi probojne moci.
preciznost je mozda bitna na strelistima gdje je protivnik od kartona i nema ni sljem ni pancirku pa tu probojna moc ne igra neku bitniju ulogu.
preciznost je mozda bitna na strelistima gdje je protivnik od kartona i nema ni sljem ni pancirku pa tu probojna moc ne igra neku bitniju ulogu.
- MorningStar
#13133 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Glavni razlog nije niti jedan od tih nego zrno koje je previse lako- lako devijaciju dobije cak i prilikom udara u granu/tvrdju grancicu te skrece sa mete . Dalje podlozno je atmosferskim uticajima.155_mm wrote: ↑12/01/2021 13:39 vidim ovdje se mnogo prica o preciznosti. nego jeli problem amerikanaca sa 5.56 bio u vezi preciznosti ili u vezi probojne moci.
Sto se tice probojnosti:
Dalje , a otkud ti znas gdje je preciznost i probojna moc bitna
Last edited by MorningStar on 12/01/2021 13:52, edited 1 time in total.
-
155_mm
#13134 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jadno i bijedno je spasti na ad hominem. jadnije ne moze.
p.s. neke je stvarno jadno gledati kako kao pudlice grizu za nogavice.

p.s. neke je stvarno jadno gledati kako kao pudlice grizu za nogavice.
- Dozer
#13135 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sustinski moze, ako je AP dobro upucana. Logicno, ako ga neko uzme prvi put u ruke, nece pogoditi nista ni na 50m, cak ni covjeka. Ali neko ko ima kakvog-takvog iskustva s pucanjem, ne bi trebalo da ima prevelikih problema da pogodi covjeka na 300m. Sve je to bukvalno stvar stele.Comanche wrote: ↑12/01/2021 09:37@Dozer je ipak veliki strucnjak za oruzje i ne cudi me da on ima takve uspjehe. Covjek je fino rekao da ti mehanicki nisan na 300 metara pokrije cijelu siluetu covjeka. Sta je on pogadjao sa revolverom to normalni smrtnici nemogu ni da zamisle. Al da se ne raspravljamo vise. Nek ti bude da Kalasem mozes precizno pucati na 300m. Do mene je, i do ovih kolega, jer smo valjda svi tanki sto se tice pucanja.MorningStar wrote: ↑11/01/2021 22:05 @Dozer
Hvalastrucno i obsirno kao uobicajeno
![]()
Izgleda da je onaj sto mu je vrh 200 metara malo zahrdjao a ja se tamam ponadao da sam ultra dobar strijelac![]()
![]()
Recimo da nekome ko nije pro (da to tako nazovem), ali ko jeste ispucao 1000-2000 metaka iz raznih pusaka, ne bi trebalo da bude pretjeran problem s AP na 300m i za natpolovican rezultat (iznad 50% pogodaka).
Ja jesam pucao iz svega i svacega, medjutim, sada kada bih u ruke uzeo nesto iz cega nisam nikad, vrlo je upitno da li bih iz prve pogodio cilj na daljini vecoj od 200-300m. Vjerovatno bih, ali ne onako kako treba, tj. tacno u ono u sta sam nisanio. Trebalo bi mi 5-10- metaka dok mi legne samo oruzje, a onda i municija, i dok skontam kako se sve to ponasa na kojoj daljini.
Mnogi kontaju da je pucanje samo sloziti nisane u metu i povuci obarac. Bilo bi divno da to jeste tako, ali ipak nije.
Kad bih vam rekao da na IPSC takmicenjima ljudi iz pistolja fule kompletnu staticnu metu velicine pola metra (46x58 cm), udaljenu bukvalno 2m, nekad i manje, da li biste mi vjerovali? A pricamo o ljudima koji znaju pucati.
Last edited by Dozer on 12/01/2021 14:01, edited 1 time in total.
- MorningStar
#13137 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dozer wrote: ↑12/01/2021 13:58Sutinski moze, ako je dobro upucan. Logicno, ako ga neko uzme prvi put u ruke, nece pogoditi nista ni na 50m, cak ni covjeka. Ali neko ko ima kakvog-takvog iskustva s pucanjem, ne bi trebalo da ima prevelikih problema da pogodi covjeka na 300m. Sve je to bukvalno stvar stele.Comanche wrote: ↑12/01/2021 09:37@Dozer je ipak veliki strucnjak za oruzje i ne cudi me da on ima takve uspjehe. Covjek je fino rekao da ti mehanicki nisan na 300 metara pokrije cijelu siluetu covjeka. Sta je on pogadjao sa revolverom to normalni smrtnici nemogu ni da zamisle. Al da se ne raspravljamo vise. Nek ti bude da Kalasem mozes precizno pucati na 300m. Do mene je, i do ovih kolega, jer smo valjda svi tanki sto se tice pucanja.MorningStar wrote: ↑11/01/2021 22:05 @Dozer
![]()
Izgleda da je onaj sto mu je vrh 200 metara malo zahrdjao a ja se tamam ponadao da sam ultra dobar strijelac![]()
![]()
Recimo da nekome ko nije pro (da to tako nazovem), ali ko jeste ispucao 1000-2000 metaka iz raznih pusaka, ne bi trebalo da bude pretjeran problem s AP na 300m i za natpolovican rezultat (iznad 50% pogodaka).
Ja jesam pucao iz svega i svacega, medjutim, sada kada bih u ruke uzeo nesto iz cega nisam nikad, vrlo je upitno da li bih iz prve pogodio cilj na daljini vecoj od 200-300m. Vjerovatno bih pogodio iz prve, ali ne onako kako treba, tj. tacno u ono u sta sam nisanio. Trebalo bi i 501- metaka dok mi legne samo oruzje, a onda i municija, i dok skontam kako se sve to ponasa na kojoj daljini.
Mnogi kontaju da je pucanje samo sloziti nisane u metu i povuci obarac. Bilo bi divno da to jeste tako, ali ipak nije.
Kad bih vam rekao da na IPSC takmicenjima ljudi iz pistolja fule kompletnu staticnu metu velicine pola metra (46x58 cm), udaljenu bukvalno 2m, nekad i manje, da li biste mi vjerovali? A pricamo o ljudima koji znaju pucati.
Dozer kad zavrsim sa call of duty em moras mi malo instrukcija dati
I kad ti je taj termin napokon slobodan za veceru
- Dozer
#13138 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ja poslah poruku ima 10 dana...
-
Comanche
#13139 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dozer wrote: ↑12/01/2021 13:58Sustinski moze, ako je AP dobro upucana. Logicno, ako ga neko uzme prvi put u ruke, nece pogoditi nista ni na 50m, cak ni covjeka. Ali neko ko ima kakvog-takvog iskustva s pucanjem, ne bi trebalo da ima prevelikih problema da pogodi covjeka na 300m. Sve je to bukvalno stvar stele.Comanche wrote: ↑12/01/2021 09:37@Dozer je ipak veliki strucnjak za oruzje i ne cudi me da on ima takve uspjehe. Covjek je fino rekao da ti mehanicki nisan na 300 metara pokrije cijelu siluetu covjeka. Sta je on pogadjao sa revolverom to normalni smrtnici nemogu ni da zamisle. Al da se ne raspravljamo vise. Nek ti bude da Kalasem mozes precizno pucati na 300m. Do mene je, i do ovih kolega, jer smo valjda svi tanki sto se tice pucanja.MorningStar wrote: ↑11/01/2021 22:05 @Dozer
![]()
![]()
Ja jesam pucao iz svega i svacega, medjutim, sada kada bih u ruke uzeo nesto iz cega nisam nikad, vrlo je upitno da li bih iz prve pogodio cilj na daljini vecoj od 200-300m. Vjerovatno bih, ali ne onako kako treba, tj. tacno u ono u sta sam nisanio. Trebalo bi mi 5-10- metaka dok mi legne samo oruzje, a onda i municija, i dok skontam kako se sve to ponasa na kojoj daljini.
Ja sam ispucao sigurno hiljade metaka iz iz raznoraznih pistolja i pusaka. Znaci nisam bas neuk sto se tice pucanja. Sa AK sam pucao kao i neke kolege i svi smo mi pogadjali mete ali je to sve bilo tako jedan pogodi 3 profulaju, cetvrti opet pogodi. I to je bila staticna meta odprilike 100cm sa 40cm. Sad kad je neko sakriven i jos na tebe puca,
Na primjer sa AR smo svi vrlo lakse i sa vise (konsistencije ??? jel ovo Bosanski) pogadjali mete. Dali je zbog kundaka, boljih nisana, manjeg trzaja ili preciznije municije, ja nisam siguran.
Ja sam od svih njih najlosiji bio, jer su oni malte ne odrasli sa oruzjem za lov i time se hranili jos od malena.
Na osnovu onog sto sam ja vidio, jedan osrednji strijelac moze sa AK na 200 metara da pogadja staticnu metu 80%. Na 300m ja mislim da to spada vec ispod 50%.
Vjerovatno ima i ljudi koji bolje pucaju a i AK pusaka sa boljim nisanima, preciznijom municijom, fiksnim kundakom itd.
Pucali smo iz 3 AK, Jugoslovenski, Ruski i Bugarski (meni najbolje izgledao)
- prasoje
#13140 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pusti, nek se proba i eksperimentiše, možda i bude nešto dobro od tog 6.5mm.
Kako se to desi?
Lepši od jugoslovenskog? Nema šanse!
- MorningStar
#13141 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozemo pricat sta hocemo kad je AKM (akms jos bolji) iz fabrike Tula najbolji a i najljepsi .. sto jes jes 

Last edited by MorningStar on 12/01/2021 16:06, edited 3 times in total.
- prasoje
#13142 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
original trejdmark, tako jeMorningStar wrote: ↑12/01/2021 15:51 Mozemo pricat sta hocemo kad je AKMS iz fabrike Tula najbolji a i najljepsi .. sto jes jes![]()
ali bugarski nije lepši od jugoslovenskog - ovo kažem veoma subjektivno
-
mehoxy
#13143 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
PASP je najljepsi kalasnjikov
ali samo sa originalnim drvenim rukohvatom i kundakom
-
Guadalajara
#13144 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kome je problem preciznost sa AKM neka uzme Papovku 
- MorningStar
#13145 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tandzara me iznenadila , reko sta ba sa ovim - jos mehanicki nisan do 1200 metara cini mi se
-
Guadalajara
#13146 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobra je tandjara, samo ubi rameMorningStar wrote: ↑12/01/2021 18:50Tandzara me iznenadila , reko sta ba sa ovim - jos mehanicki nisan do 1200 metara cini mi sei gru kad znaci 2 cm od centra na 100 metara. Od tada nemam predrasuda prema tandzarama
![]()
- Dozer
#13147 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Upravo si i sam rekao razloge boljih ppgodaka sa AR neko sa AK.Comanche wrote: ↑12/01/2021 15:14 Ja sam ispucao sigurno hiljade metaka iz iz raznoraznih pistolja i pusaka. Znaci nisam bas neuk sto se tice pucanja. Sa AK sam pucao kao i neke kolege i svi smo mi pogadjali mete ali je to sve bilo tako jedan pogodi 3 profulaju, cetvrti opet pogodi. I to je bila staticna meta odprilike 100cm sa 40cm. Sad kad je neko sakriven i jos na tebe puca,![]()
Na primjer sa AR smo svi vrlo lakse i sa vise (konsistencije ??? jel ovo Bosanski) pogadjali mete. Dali je zbog kundaka, boljih nisana, manjeg trzaja ili preciznije municije, ja nisam siguran.
AR ima daleko bolji okidac, bolji kundak i generalno bolju ergonomiju, kao i brze i preciznije zrno (.223).
AK je, s druge strane, puska sa sigurno najlosijim okidacem na planeti, ali je sigurno pouzdaniji u smislu "zvakanja" razne municije, pogotovo pod velikim opterecenjem prljavstine. Razlog je krupniji i jednostavniji mehanizam klipa i zatvaraca, radi cega bolje podnosi prljavstinu, ali i zagrijavanje..
Ako pogledas ovo, to je otprilike ono sto sam i ja rekao. Neko s osrednjim iskustvom ce imati i osrednji rezultat s AK na 300-400m. 40 ili 60%, to je prosjek 50%.Na osnovu onog sto sam ja vidio, jedan osrednji strijelac moze sa AK na 200 metara da pogadja staticnu metu 80%. Na 300m ja mislim da to spada vec ispod 50%.
.Vjerovatno ima i ljudi koji bolje pucaju a i AK pusaka sa boljim nisanima, preciznijom municijom, fiksnim kundakom itd
Ima ,naravno. Kako rekoh, sve je stvar vjezbe i stele.
Ali, mislim da se o ovim.puskama, AR i AK, ne treba ni pricati u smislu pucanja na daljine vece od 400m. One naprosto nisu ni namijenjene za precizno pucanje. Njihov zadatak je djelovanje na kratkim i srednjim rastojanjima, a to je 50-300m, i to primarno rafalnom paljbom kako bi se "zaprasilo" sto vise ciljanog prostora.
- Dozer
- MorningStar
#13149 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@Dozer
Zaboravio si spomenuti i bitnu razliku ar i ak platforme kada si spominjao razloge u pozdanosti/nepouzdanosti.
AR koristi direct impingement sistem povratka gasa koji nema klipa nego ispuse gasove direkt na zatvarac i u kuciste ... sto dovodi do brzog prljanja istog gasovima.Ak sa druge strane ima pozamasan i dug klip.....
Do 400 m bi uzeo kalas svaki dan and twice on sunday prije mke
Zaboravio si spomenuti i bitnu razliku ar i ak platforme kada si spominjao razloge u pozdanosti/nepouzdanosti.
AR koristi direct impingement sistem povratka gasa koji nema klipa nego ispuse gasove direkt na zatvarac i u kuciste ... sto dovodi do brzog prljanja istog gasovima.Ak sa druge strane ima pozamasan i dug klip.....
Do 400 m bi uzeo kalas svaki dan and twice on sunday prije mke
-
mehoxy