Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#51 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 11/01/2021 14:08
dr_Evil wrote: 11/01/2021 13:57
stubrijez wrote: 11/01/2021 13:47 Eto vidis da si paranoican... sto se bojis veliosrpske price. Sta je meni i tebi vazno sta akademija pise, zaboli me za njhihov referendum - ignore? Samo im podizes rep, ko ih jebe. Pokazali smo da se mozemo oduprijet, cemu vise strah i podgrijavanje teorija i nagadjanja neko nas mrzi a vamo od rata nikad na zelenu granu sa sopstvenim predstavnicima oni su nam uvijek bili najveci neprijatelj. Ovo NAMA mislim na nas bosnjake, muslimane, Bosnjake, Muslimane nebitno, kako god okrenes sjebani smo... nadam se samo da cemo jednog dana rec e jesmo bili budale.
Vrlo je bitno znati ko smo i sta smo, zato tesko gutam neke tvoje izjave od maloprije. Najveca bosnjacka borba bit ce upravo sa ovim novim nastalim slojem begova koji unistavaju drzavu i naciju, kada ta borba bude zavrsena onda ces imati zdravu naciju koju vise niko nece moci gurati ni lijevo ni desno.

Ne treba ignore, ali nema potrebe odgovorati, to je samo demagogije za fukaru. Drzava se gradi zakonima,a ne supljom pricom. Dakle, ojacati policiju i sudstvo na kantonu, tako da se svi kriminalci hapse i osudjuju, kada imas siguran i posten kanton, doci ce investicije. Onda na federaciji i drzavi mozes reci ovi mi ne daju, a ovako znamo samo da su braca kriminalci svih nacija.

Svi su ispali budale, svih nacija. Unistili drzavu koja je imala buducnost da bi dobili banana republike
Da Bog da, tesko jarane... nema tu vise jaganjaca za klanje. Begovi i njihovi sljedbenici cine vise od pola "radne" populacije plus penzioneri. Ne moze tako nista opstat. Koscuru glodjes i doglodjes, nema vise mesa. Sorry off sam ovo zadnje.
Zato njihovi koji su zasluzeni za pranje mozgova pardon mozaka uvjeravaju narod da se Bosnjaci ne iseljavaju i da se radjaju ko 74' i da ce uskoro biti 70% Bosnja, a Hrvati preci u statisticku gresku pardon grijesku. Dok svaki dan cujem neko se ispalio za Njemacku da pere guzice
dr_Evil

#52 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by dr_Evil »

Evenine wrote: 11/01/2021 14:17 Jos jedan fenomen sam primijetio u zadnjih godinu dvije - pojavu avatara na drustvenim mrezama poput Twittera i YouTube gdje srpski agitatori stavljaju ljiljane na srpsku trobojku. Prica im je da su srednjevjekovni banovi i kraljevi Srbi i da je ovo vjekovna srpska zemlja. Na mala vrata i potiho upisuju i taj dio naseg identiteta u svoj istorijski grunt.
Nije to nista novo, svojatanje bosanskih kraljeva od Srba i Hrvata. Pri tome ne mislim na nase lokalne, pogotovo Hrvate iz BiH, jer to jeste dio njihovoh naslijedja.

Ali evo ne furaju ni Bosnjaci vise nesto vele ljiljane, a pogotovo ponosni barjak bordo-zuti(s dovoljno simbolike, spremni braniti krvlju svoju kraljevinu/slobodu) odnosno kad i Hercegovina priznade zuto-bordo. (see zastava Bosne za vrijeme Austrije, to su te boje iz doba kraljevine)

Ima historije za pokazat samo je treba znati, a ni posto izbacivati na spomenicima neke pocetke i krajeve. Onda automatski dajes pravo nekome da uzima taj dio historije.
155_mm

#53 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

srbi i bosanski poravoslavci otudjuju i bez da im ko da pravo na to . pa oni svojataju grad aleksandriju u egiptu. a da nece lilium bosniacum.
Evenine

#54 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

dr_Evil wrote: 11/01/2021 14:25
Evenine wrote: 11/01/2021 14:17 Jos jedan fenomen sam primijetio u zadnjih godinu dvije - pojavu avatara na drustvenim mrezama poput Twittera i YouTube gdje srpski agitatori stavljaju ljiljane na srpsku trobojku. Prica im je da su srednjevjekovni banovi i kraljevi Srbi i da je ovo vjekovna srpska zemlja. Na mala vrata i potiho upisuju i taj dio naseg identiteta u svoj istorijski grunt.
Nije to nista novo, svojatanje bosanskih kraljeva od Srba i Hrvata. Pri tome ne mislim na nase lokalne, pogotovo Hrvate iz BiH, jer to jeste dio njihovoh naslijedja.

Ali evo ne furaju ni Bosnjaci vise nesto vele ljiljane, a pogotovo ponosni barjak bordo-zuti(s dovoljno simbolike, spremni braniti krvlju svoju kraljevinu/slobodu) odnosno kad i Hercegovina priznade zuto-bordo.

Ima historije za pokazat samo je treba znati, a ni posto izbacivati na spomenicima neke pocetke i krajeve. Onda automatski dajes pravo nekome da uzima taj dio historije.
Prije su svojatali samo Hrvati sad su poceli i Srbi. Ne mogu da se rijese kompleksa da su istorijski nebitan narod kao i svi mi na Balkanu. U toj svojoj sumanutoj misiji da podebljaju srpski istorijski bukvar u njega upisuju i sta treba i sta ne treba. Cirkus.

To sto im se otvorio prostor je dijelom krivica Islamske Zajednice koja zeli da nametne da je jedini stub bosnjackog identiteta islam. Ne mogu da prevale preko usta da su nam preci hriscani.
dr_Evil

#55 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by dr_Evil »

Evenine wrote: 11/01/2021 14:33

Ali evo ne furaju ni Bosnjaci vise nesto vele ljiljane, a pogotovo ponosni barjak bordo-zuti(s dovoljno simbolike, spremni braniti krvlju svoju kraljevinu/slobodu) odnosno kad i Hercegovina priznade zuto-bordo.

Prije su svojatali samo Hrvati sad su poceli i Srbi. Ne mogu da se rijese kompleksa da su istorijski nebitan narod kao i svi mi na Balkanu. U toj svojoj sumanutoj misiji da podebljaju srpski istorijski bukvar u njega upisuju i sta treba i sta ne treba. Cirkus.

To sto im se otvorio prostor je dijelom krivica Islamske Zajednice koja zeli da nametne da je jedini stub bosnjackog identiteta islam. Ne mogu da prevale preko usta da su nam preci hriscani.
I opet se vracamo na taj problem panislamizma, muslimanskog bratsvta i sta ti ga vec ne, dok je cetiri prsta, nece biti Bosne.

Image

Samo u se, i u svoje kljuse
155_mm

#56 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

slazem se da nikom od nas nebi smio biti problem to sto su nam pretci bili hriscani bogumili i katolici. i da se zbog toga stidimo naseg postojanja prije islamizacije. a koliko se (ne)paznje posvecuje tom periodu reklo bi se da to neko unutar bosnjaka namjerno radi. moguce je da je IZ.

meni nikako nije jasno zbog cega se ne obiljezava pad bobovca pod turke. tad je pocela vjekovna muka i patnja bosnjaka koja i dan danas traje.
Evenine

#57 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

dr_Evil wrote: 11/01/2021 14:37
Evenine wrote: 11/01/2021 14:33

I opet se vracamo na taj problem panislamizma, muslimanskog bratsvta i sta ti ga vec ne, dok je cetiri prsta, nece biti Bosne.

Image

Samo u se, i u svoje kljuse
Turska je dobrih para ulozila i podmetla ledja da se revitalizira turkofilstvo u Bosnjaka. Samo bez ikakvog Memoranduma. Intenzivnije se na tome pocelo raditi otprilike kad je i srpski Memorandum izasao. Sega mi je jer ako su neki nas strateski parner zasto podjednako dobre odnose imaju sa Srbijom i Hrvatskom? Na tezi da ce 'nam slati municiju kad krene novi pokolj' se ne jaca nacija ni drzava.
Evenine

#58 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

155_mm wrote: 11/01/2021 14:41 slazem se da nikom od nas nebi smio biti problem to sto su nam pretci bili hriscani bogumili i katolici. i da se zbog toga stidimo naseg postojanja prije islamizacije. a koliko se (ne)paznje posvecuje tom periodu reklo bi se da to neko unutar bosnjaka namjerno radi. moguce je da je IZ.

meni nikako nije jasno zbog cega se ne obiljezava pad bobovca pod turke. tad je pocela vjekovna muka i patnja bosnjaka koja i dan danas traje.
Radi se namjerno naravno. Ono sto je njima sramota je meni bogatstvo.
tad je pocela vjekovna muka i patnja bosnjaka
S ovim se dijelom ne slazem. Ne smatram sramotnim ni nevaznim ni taj dio nase istorije i identiteta. Identitet je sarena tapiserija i nije jednobojna krpa. Satkan je od dogadjaja vaznih i manje vaznih. Lijepih i ruznih.
dr_Evil

#59 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by dr_Evil »

Evenine wrote: 11/01/2021 14:51
155_mm wrote: 11/01/2021 14:41 slazem se da nikom od nas nebi smio biti problem to sto su nam pretci bili hriscani bogumili i katolici. i da se zbog toga stidimo naseg postojanja prije islamizacije. a koliko se (ne)paznje posvecuje tom periodu reklo bi se da to neko unutar bosnjaka namjerno radi. moguce je da je IZ.

Radi se namjerno naravno. Ono sto je njima sramota je meni bogatstvo.
tad je pocela vjekovna muka i patnja bosnjaka

S ovim se dijelom ne slazem. Ne smatram sramotnim ni nevaznim ni taj dio nase istorije i identiteta. Identitet je sarena tapiserija i nije jednobojna krpa. Satkan je od dogadjaja vaznih i manje vaznih. Lijepih i ruznih.
Divno receno, to je to
Evenine

#60 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

Posmatrajte to ovako. Vikinzi su bili bezboznicka stoka koja nikome nije donijela nista dobroga. Palili, pljackali, pokoravali i nisu pomakli civilizaciju ni za jedan centrimetar naprijed. Cak bih rekao da su je i vratili unazad par kilometara. Je li to sprijecilo skandinavske nacije da upisu to u svoj nacionalni identitet i od toga naprave svjetski brend? Nije. Jasno da se ne mogu vuci paralele sa Balkanom i Otomanima jer mi i dalje zivimo tu istoriju danas ali cisto da ponudim okvir za razmisljanje.
155_mm

#61 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

nisam ni rekao da je dio istorije od pada bobovca pod turke neka sramota. nego smo tad prestali biti "svoji na svome" i uslovno pravo na postojanje kao narod smo dobili tek vec pomenutim amandmanom ustava SFRJ u narodu poznatim kao "sesta baklja".
dr_Evil

#62 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by dr_Evil »

Tesko je to reci, postojali smo i pod Turskom i pogotovo pod Austrijom(doba Kalaja), ali nazalost pod Austrijom je propustena sansa, najvise zbog nesloge i neobrazovanje islamske elite u taj vakat. Nisu mogli shvatiti kakvi vjetrovi pusu i da je vrijeme da se brani dom, a ne posjed.

Turska je donijela mnogo dobrog bila, a uzela jos vise. Dio historije koji je iza nas, kao i svaki ostali nista nije crno ni bijelo. Svaki vakat nosi svoje izazove
Bloo
Globalna šefica

#63 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Bloo »

Evenine wrote: 11/01/2021 14:59 Posmatrajte to ovako. Vikinzi su bili bezboznicka stoka koja nikome nije donijela nista dobroga. Palili, pljackali, pokoravali i nisu pomakli civilizaciju ni za jedan centrimetar naprijed. Cak bih rekao da su je i vratili unazad par kilometara. Je li to sprijecilo skandinavske nacije da upisu to u svoj nacionalni identitet i od toga naprave svjetski brend? Nije. Jasno da se ne mogu vuci paralele sa Balkanom i Otomanima jer mi i dalje zivimo tu istoriju danas ali cisto da ponudim okvir za razmisljanje.
:facepalm:
Evenine

#64 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

155_mm wrote: 11/01/2021 15:00 nisam ni rekao da je dio istorije od pada bobovca pod turke neka sramota. nego smo tad prestali biti "svoji na svome" i uslovno pravo na postojanje kao narod smo dobili tek vec pomenutim amandmanom ustava SFRJ u narodu poznatim kao "sesta baklja".
Jasno. I kada je identitet bio u hibernaciji i zakrzljao naravno da ce doci do pretumbavanja i konfuzije. Srbi jos vode diskusije o tome moze li neko ko nije pripadnik SPC biti Srbin.

Da se vratim na temu. Mi Bosnjaci necemo dopustiti da nam SANU postavlja granice i porijeklo identiteta. Degutantno je s njihove strane da pokrecu i maloumno s nase da dopustimo to.
155_mm

#65 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

slazem se da nas je islamska elita u nekim kljucnim momentima nase istorije ukopala do usiju. ali sad sta je tu je.
Evenine

#66 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

dr_Evil wrote: 11/01/2021 15:05 Tesko je to reci, postojali smo i pod Turskom i pogotovo pod Austrijom(doba Kalaja), ali nazalost pod Austrijom je propustena sansa, najvise zbog nesloge i neobrazovanje islamske elite u taj vakat. Nisu mogli shvatiti kakvi vjetrovi pusu i da je vrijeme da se brani dom, a ne posjed.

Turska je donijela mnogo dobrog bila, a uzela jos vise. Dio historije koji je iza nas, kao i svaki ostali nista nije crno ni bijelo. Svaki vakat nosi svoje izazove
Imaj na umu da je vecina bosnjacke elite tog doba otisla za Istanbul. U tom vakuumu i politickom haosu su nas htjeli asilmilirati i Srbi i Hrvati. Slicno se desilo i Makedoncima samo su se za njih i zemlju im otimali Srbi i Bugari (povod za II Balkanski Rat). Zato je moja teza da Velesrbi i Velehrvati vise mrze Bosnjastvo nego islam.

Kad nije prosla asimilacija preslo se na projekt eliminacije.
stubrijez

#67 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Evenine wrote: 11/01/2021 14:59 Posmatrajte to ovako. Vikinzi su bili bezboznicka stoka koja nikome nije donijela nista dobroga. Palili, pljackali, pokoravali i nisu pomakli civilizaciju ni za jedan centrimetar naprijed. Cak bih rekao da su je i vratili unazad par kilometara. Je li to sprijecilo skandinavske nacije da upisu to u svoj nacionalni identitet i od toga naprave svjetski brend? Nije. Jasno da se ne mogu vuci paralele sa Balkanom i Otomanima jer mi i dalje zivimo tu istoriju danas ali cisto da ponudim okvir za razmisljanje.
Kako da ne... nisu oni bili samo katili ko sto si gledo ne Netflixu vec vjesti trgovci koji su u jednom trenutku bili jako uticajni na tlu skoro cijele Europe. Da ne spominjem pomorstvo i da su prvi dobacili u Ameriku. Al nebitno je to sta kontas paralelu, sta s cim?
155_mm

#68 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

pa zato su nam i dali Muslimanstvo u komunizmu a ne bosnjastvo.
stubrijez

#69 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Evenine wrote: 11/01/2021 15:14
dr_Evil wrote: 11/01/2021 15:05 Tesko je to reci, postojali smo i pod Turskom i pogotovo pod Austrijom(doba Kalaja), ali nazalost pod Austrijom je propustena sansa, najvise zbog nesloge i neobrazovanje islamske elite u taj vakat. Nisu mogli shvatiti kakvi vjetrovi pusu i da je vrijeme da se brani dom, a ne posjed.

Imaj na umu da je vecina bosnjacke elite tog doba otisla za Istanbul. U tom vakuumu i politickom haosu su nas htjeli asilmilirati i Srbi i Hrvati. Slicno se desilo i Makedoncima samo su se za njih i zemlju im otimali Srbi i Bugari (povod za II Balkanski Rat). Zato je moja teza da Velesrbi i Velehrvati vise mrze Bosnjastvo nego islam.

Jel mislis da su svi lokalni muslimani sa ovih prostora bili Bosnjaci?
155_mm

#70 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by 155_mm »

ali su zato svi pravoslavci postali srbi osim ono malo crnogoraca. makedoce ne racunam oni se jezicki razlikuju. mada nije bilo da i njih nisu htijeli posrbiti.
Mate_Miso_Kovac

#71 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Mate_Miso_Kovac »

Ovo je kilometrima daleko od istine. Rijetko ko je oblikovao postromansku historiju europe kao sto su to uradili "vikinzi". Franci mozda jedino. Ljudi su bili farmeri, vrsni kovači, trgovci, istraživači, osnivači gradova. U kratkom vremenu u kojem su "unazadjivali civilitzaciju", uspjeli su doci do Falklanda, Islanda, Grenlanda, Amerike; proputovati Volgom, doci do Konstantinopolja i Afrike; začeti dinastije koje su udarile temelje srednjevjekovnoj Engleskoj i Rusiji, vladati Napuljem, Sicilijom, Antiohijom, Tripolijem; Promijeniti paradigmu ratovanja sa svojim oruzjem, oklopom i arhitekturom zamaka; Redefinirati brodogranju i navigaciju itd... 8)

Al najlakše je iz prkna univerzuma pricati kako su "vikinzi" bili tek bezboznicka necivilizirana rulja koja nije nikom nista dobro donijela :P
Evenine

#72 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

stubrijez wrote: 11/01/2021 15:16

Pojam nacije je kompleksna stvar i nema ISO standarda za to. Mislis li da su Djordjo katolik iz Istre i Stipe katolik iz Vukovara etnicki/genetski isti narod? Oba kazu da su Hrvati.
Škobo Habu

#73 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Škobo Habu »

zira1337 wrote: 10/01/2021 01:08

Ja ne kontam kako Srbin može negirati naš identiet.

Jedini koji nisu imali identitet su baš oni.. Srbi..

Dok su Bošnjaci bili priznati GRAĐANI Otomanske Imperije, kao Bošnjani, Bošnjanin, Bošnjak.

Generali, Oficiri, Vjerski službenici...

I nekakav VLAH.. čoban... da osporava to.. pa to nije ni smješno.. to je žalosno.
:lol: :lol:

Kakvi crni građani u doba Otomanske imperije koja je ustanovljena na šerijatu?

Mogao si biti samo podanik kao i u ostalim carstvima.
Evenine

#74 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Evenine »

Mate_Miso_Kovac wrote: 11/01/2021 15:22
Ovo je kilometrima daleko od istine. Rijetko ko je oblikovao postromansku historiju europe kao sto su to uradili "vikinzi". Franci mozda jedino. Ljudi su bili farmeri, vrsni kovači, trgovci, istraživači, osnivači gradova. U kratkom vremenu u kojem su "unazadjivali civilitzaciju", uspjeli su doci do Falklanda, Islanda, Grenlanda, Amerike; proputovati Volgom, doci do Konstantinopolja i Afrike; začeti dinastije koje su udarile temelje srednjevjekovnoj Engleskoj i Rusiji, vladati Napuljem, Sicilijom, Antiohijom, Tripolijem; Promijeniti paradigmu ratovanja sa svojim oruzjem, oklopom i arhitekturom zamaka; Redefinirati brodogranju i navigaciju itd... 8)

Al najlakše je iz prkna univerzuma pricati kako su "vikinzi" bili tek bezboznicka necivilizirana rulja koja nije nikom nista dobro donijela :P
Ok, hvala za ispravku isao sam po sjecanju i nisam uopste provjerio izvore. Dao sam to kao okvir za razmisljanje ne kao nesto egzaktno.

Kada se isto kaze za Otomane lokalni Srbi i Hrvati redovno to okrenu na kme zulum, kme danak u krvi, kme islam, kme sluge okupatora. Kada poslusas istinske srpske istoricare a ne mitomane kojima SPC sapce u uho sta da kazu vidis da nije bilo tako.
stubrijez

#75 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Evenine wrote: 11/01/2021 15:24
stubrijez wrote: 11/01/2021 15:16

Pojam nacije je kompleksna stvar i nema ISO standarda za to. Mislis li da su Djordjo katolik iz Istre i Stipe katolik iz Vukovara etnicki/genetski isti narod? Oba kazu da su Hrvati.
Dodjosmo opet do gena :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: po ko zna koji put!
Post Reply