Ne možeš odoljeti da ne izvrneš. Kakav pkk te spopao?The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:49, jasno posebno sa aspekta evropskih standarda, cesto zloupotrebljavaju taj realan problem sa pkk, pa pocesto olako nabigajlihak optuze ljude, kvaka je sto im sam zapadni propagandni aoarat to olaksava preko svojih propagandnih servisa.
Republika Turska
-
Hakiz
#27951 Re: Republika Turska
-
The 51st State
#27952 Re: Republika Turska
Ma vecina tih novinara je terecena zarad podrske terorizmu aka pkk valjda je sad jasnije sta sam mislio.Hakiz wrote: ↑10/01/2021 20:50Ne možeš odoljeti da ne izvrneš. Kakav pkk te spopao?The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:49, jasno posebno sa aspekta evropskih standarda, cesto zloupotrebljavaju taj realan problem sa pkk, pa pocesto olako nabigajlihak optuze ljude, kvaka je sto im sam zapadni propagandni aoarat to olaksava preko svojih propagandnih servisa.
- HarTar
#27953 Re: Republika Turska
Na zapadu je tolika sloboda medija i izražavanja da je komičarka Joan Rivers ekspresno ubijena kada je izjavili da je Obamin partner Michael trans... Ili ovo oko Trumpa i blokiranja na društvenim mrežama... E, moj Haki...
Last edited by HarTar on 10/01/2021 20:59, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#27954 Re: Republika Turska
Da, to kao onaj sa linka otprije neki dan koji je otkrio da tajna služba nelegalno prodaje oružije pa mu odmah napakovali da je gulenovac. Ne treba vastima bilo koje države, a pogotovo autoritarnom vladaru odmah vjerovati kada novinare optuži za izdaju. Istorija je puna primjera nepravednog optuživanja novinara.The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:52Ma vecina tih novinara je terecena zarad podrske terorizmu aka pkk valjda je sad jasnije sta sam mislio.Hakiz wrote: ↑10/01/2021 20:50Ne možeš odoljeti da ne izvrneš. Kakav pkk te spopao?The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:49
, jasno posebno sa aspekta evropskih standarda, cesto zloupotrebljavaju taj realan problem sa pkk, pa pocesto olako nabigajlihak optuze ljude, kvaka je sto im sam zapadni propagandni aoarat to olaksava preko svojih propagandnih servisa.
-
The 51st State
#27955 Re: Republika Turska
Normala, nije to lahak poso, valja licna ubjedenja staviti na stranu i raditi po propisima, obicno vrlo brzo stanes na zulj. Kako telalima nekad tako i novinarima danas. Zato ljudima i ne treba vjerovati ali nekom morasHakiz wrote: ↑10/01/2021 20:57Da, to kao onaj sa linka otprije neki dan koji je otkrio da tajna služba nelegalno prodaje oružije pa mu odmah napakovali da je gulenovac. Ne treba vastima bilo koje države, a pogotovo autoritarnom vladaru odmah vjerovati kada novinare optuži za izdaju. Istorija je puna primjera nepravednog optuživanja novinara.The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:52Ma vecina tih novinara je terecena zarad podrske terorizmu aka pkk valjda je sad jasnije sta sam mislio.
- HarTar
#27957 Re: Republika Turska
U Turskoj bojkotiraju WhatsApp kako je objavio da će početi dijeliti podatke s Facebookom, a ko ne prihvati pravila, izgubit će pristup.
Turci redom svi deinstaliraju ovu aplikaciju i instaliraju domaći BİP. Samo u posljednjih 48 sati na BİP je prešlo preko 2 miliona ljudi.
Svijest je čudo.

Turci redom svi deinstaliraju ovu aplikaciju i instaliraju domaći BİP. Samo u posljednjih 48 sati na BİP je prešlo preko 2 miliona ljudi.
Svijest je čudo.

-
The 51st State
#27958 Re: Republika Turska
Fala na obavijesti, ide bip,HarTar wrote: ↑10/01/2021 22:40 U Turskoj bojkotiraju WhatsApp kako je objavio da će početi dijeliti podatke s Facebookom, a ko ne prihvati pravila, izgubit će pristup.
Svijest je čudo.![]()
![]()
![]()
- HarTar
#27959 Re: Republika Turska
Nema na čemu. Hanuma i ja to već odradiliThe 51st State wrote: ↑10/01/2021 22:53Fala na obavijesti, ide bip,HarTar wrote: ↑10/01/2021 22:40 U Turskoj bojkotiraju WhatsApp kako je objavio da će početi dijeliti podatke s Facebookom, a ko ne prihvati pravila, izgubit će pristup.
Svijest je čudo.![]()
![]()
![]()
- HarTar
#27960 Re: Republika Turska
Novo protuoklopno oružje ATGM - "OMTAS" proizvedeno od strane turske kompanije Roketsan.
Posjeduje data-link uz pomoć kojeg operater može ažurirati metu po potrebi, može se koristiti u svim vremenskim uslovima kao i dan/noć.
Posjeduje data-link uz pomoć kojeg operater može ažurirati metu po potrebi, može se koristiti u svim vremenskim uslovima kao i dan/noć.
-
Hakiz
#27961 Re: Republika Turska
Zar Facebook nije odavno vlasnik WhatsAppa? Vjerovatno onog trenutka kada je Facebook kupio WhatsApp tog trenutka je uzeo sve podatke. A nije ih ni morao uzeti, dok ih je kupio, njegovi su.HarTar wrote: ↑10/01/2021 22:40 U Turskoj bojkotiraju WhatsApp kako je objavio da će početi dijeliti podatke s Facebookom, a ko ne prihvati pravila, izgubit će pristup.
Svijest je čudo.![]()
![]()
![]()
Nego, interesantno bi bilo vidjeti koliko korisnika WhatsAppa koji će ga u znak protesta skinuti paralelno ima i Facebook... Koji neće skinuti
Iskreno, ja sam kada mi je trebalo koristio MySpace i sada kada mi zatreba korsitim Skype.
Te dvije platforme su me služile veoma dobro više od 15 godina i nisam nikada osjetio potrebu za Facebookom, Viberom itd.
A sada pitanje: Bilo ko, i Facebook i Bip i svako drugi će ti uzeti podatke. Pa u čemu je razlika ima li tvoje telefonske brojeve Mark ili Tajip? Nastranu emotivni odnos, koji je iracionalan, zašto je bolje da ti podatke ima Tajip a ne Mark ili da ima Mark a ne Tajip? Koju god mrežu da instališeš, neko će ti podatke uzeti. A onda je racionalnije biti na mreži koja trehnički bolje funkcioniše, ima više mogućnosti itd.
Realno, jedini način da barem malo sačuvaš svoju privatnost je da nisi na socijalnim mrežama, a jedini način da je malo više sačuvaš je da ne koristiš internet. A to, bojim se, neće da može...
Postoje alternative. Svi znamo za deep i dark web umjesto indeksiranog (ovog što ga redovno koristimo) weba. A što se softvera tiče, Firefox umjesto Chrome, ili i bolje Tor, DuckDuckGo umjesto Google, Fdroid umjesto PlayStore itd. Ali ima i boljeg saoftverskog pristupa privatnosti. Malo prelistajte FSF (Free software foundation) i Defective by design web stranice da pronađete alternativni softver, pa i hardver (neki hardver je pretprogramiran, pa i kada na neke uređaje stavite softver koji vam štiti privatnost, podatke vam uzima sam uređaj, koji je unutar hardvera već programiran da to radi), društvene mreže itd. Korsitite GNU ili neku Linux (ne Ubuntu) distribuciju kao operativni sistem na kompjuteru, instališite Replicant umjesto Androida na telefon (ko koristi iPhone nema mu spasa) itd. Znači open source softver, privacy oriented softver, sve to već odavno ima.
Čim ste na Windowsu, iOS-u, Androidu i nekim distribucijama Linuxa, smiješno je skidati WhatsApp sbog protesta kada ste već odavno u kandžama.
I još jedno pitanje: Ako Turci odluče, kao što su Rusi odlučili (ali nešto ne rade na tome previše ozbiljno), iz protesta prema američkoj kontroli i sličnim imperijalističkim ponašanjima, da razviju svoj "internet" i odvoje se od ovog globalnog, hoćete li napustiti ovaj trenutni internet i otići na taj unutrašnji turski? WhatsApp, internet, sve je to podvala mrskog zapada...
To bi bila idila, nema niko sa strane da smeta. Nešto kao internetska Sjeverna Koreja
Da ne lutate:
https://fsfe.org
https://www.defectivebydesign.org/
-
The 51st State
#27962 Re: Republika Turska
Ne vidim kako bi bila losa stvar da se alternativa postojecem intermetu uspostavi, to bi bilo revolucionarno ma svjetskom nivou.Hakiz wrote: ↑11/01/2021 02:38Zar Facebook nije odavno vlasnik WhatsAppa? Vjerovatno onog trenutka kada je Facebook kupio WhatsApp tog trenutka je uzeo sve podatke. A nije ih ni morao uzeti, dok ih je kupio, njegovi su.HarTar wrote: ↑10/01/2021 22:40 U Turskoj bojkotiraju WhatsApp kako je objavio da će početi dijeliti podatke s Facebookom, a ko ne prihvati pravila, izgubit će pristup.
Svijest je čudo.![]()
![]()
![]()
Nego, interesantno bi bilo vidjeti koliko korisnika WhatsAppa koji će ga u znak protesta skinuti paralelno ima i Facebook... Koji neće skinuti![]()
Iskreno, ja sam kada mi je trebalo koristio MySpace i sada kada mi zatreba korsitim Skype.
Te dvije platforme su me služile veoma dobro više od 15 godina i nisam nikada osjetio potrebu za Facebookom, Viberom itd.
A sada pitanje: Bilo ko, i Facebook i Bip i svako drugi će ti uzeti podatke. Pa u čemu je razlika ima li tvoje telefonske brojeve Mark ili Tajip? Nastranu emotivni odnos, koji je iracionalan, zašto je bolje da ti podatke ima Tajip a ne Mark ili da ima Mark a ne Tajip? Koju god mrežu da instališeš, neko će ti podatke uzeti. A onda je racionalnije biti na mreži koja trehnički bolje funkcioniše, ima više mogućnosti itd.
Realno, jedini način da barem malo sačuvaš svoju privatnost je da nisi na socijalnim mrežama, a jedini način da je malo više sačuvaš je da ne koristiš internet. A to, bojim se, neće da može...
Postoje alternative. Svi znamo za deep i dark web umjesto indeksiranog (ovog što ga redovno koristimo) weba. A što se softvera tiče, Firefox umjesto Chrome, ili i bolje Tor, DuckDuckGo umjesto Google, Fdroid umjesto PlayStore itd. Ali ima i boljeg saoftverskog pristupa privatnosti. Malo prelistajte FSF (Free software foundation) i Defective by design web stranice da pronađete alternativni softver, pa i hardver (neki hardver je pretprogramiran, pa i kada na neke uređaje stavite softver koji vam štiti privatnost, podatke vam uzima sam uređaj, koji je unutar hardvera već programiran da to radi), društvene mreže itd. Korsitite GNU ili neku Linux (ne Ubuntu) distribuciju kao operativni sistem na kompjuteru, instališite Replicant umjesto Androida na telefon (ko koristi iPhone nema mu spasa) itd. Znači open source softver, privacy oriented softver, sve to već odavno ima.
Čim ste na Windowsu, iOS-u, Androidu i nekim distribucijama Linuxa, smiješno je skidati WhatsApp sbog protesta kada ste već odavno u kandžama.
I još jedno pitanje: Ako Turci odluče, kao što su Rusi odlučili (ali nešto ne rade na tome previše ozbiljno), iz protesta prema američkoj kontroli i sličnim imperijalističkim ponašanjima, da razviju svoj "internet" i odvoje se od ovog globalnog, hoćete li napustiti ovaj trenutni internet i otići na taj unutrašnji turski? WhatsApp, internet, sve je to podvala mrskog zapada...
To bi bila idila, nema niko sa strane da smeta. Nešto kao internetska Sjeverna Koreja
Da ne lutate:
https://fsfe.org
https://www.defectivebydesign.org/
- @mba
#27963 Re: Republika Turska
Hakiz wrote: ↑10/01/2021 20:20Aha. A da te Hans zovne da u njegovom restoranu u Garmišpartenkirhenu prodaješ hamburgere za 2.000 Eura mjesečno, odmah bi potrčao. Kao što bi potrčao i onaj Turkoglu što prodaje donere po Sultanahmetu za 2.000 TL mjesečno.The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:16A jbg, neko mora hodati zemljom, volimo donera vise nego hamburgera
![]()
2000 za garmisch nije nista, ne moze ti biti
- @mba
#27964 Re: Republika Turska
Turska namjenska industrija se razvija divovskim koracima
Prof. Dr. Ismail Demir, predsjednik namjenske industrije pri Predsjedništvu Turske održao je sastanak na temu ¨Analiza 2020. i ciljevi za 2021. godinu”.
2021. godine bit će izvršene prve isporuke bespilotnog vazduhoplovnog vozila Akıncı Attack (TİHA), nastavit će se serijska proizvodnja naoružanog bespilotnog vazduhoplovnog vozila Aksungur (SİHA), započet će prve isporuke napadnog helikoptera Atak Phase-2.
Prof. Dr. Ismail Demir, predsjednik namjenske industrije pri Predsjedništvu Turske održao je sastanak na temu ¨Analiza 2020. i ciljevi za 2021. godinu”.
Govoreći o domaćoj namjenskoj industriji Turske, Demir je kazao:
¨2021. godine bit će izvršene prve isporuke bespilotnog vazduhoplovnog vozila Akıncı Attack (TİHA), nastavit će se serijska proizvodnja naoružanog bespilotnog vazduhoplovnog vozila Aksungur (SİHA), započet će prve isporuke borbenog helikoptera Atak Phase-2."
Rekavši da će 2021. godine u inventar Turskih oružanih snaga ući Hisar-A+ (Raketni sistem protuzračne obrane nižeg dometa), Demir je dodao:
¨Hisar-O+ (Raketni sistem protuzračne obrane srednjeg dometa) će biti okončan i biti spreman da postane dio inventara Turskih oružanih snaga.”
"Ove godine bit će izvršene isporuke prve nacionalne protubrodske rakete Atmaca, domaćeg i nacionalnog torpeda Akya i protutenkovskog topa Karaok," rekao je Ismail Demir.
- @mba
#27965 Re: Republika Turska
Sybiha: Turska i Ukrajina nastavljaju zajedničku realizaciju preko 30 projekata namjenske industrije
Ambasador Ukrajine u Turskoj Andrii Sybiha izjavio da se trenutno nastavlja realizacija preko 30 projekata na polju namjenske industrije.
Nastavljaju se zajednički projekti namjenske industrije Turske i Ukrajine.
Ambasador Ukrajine u Turskoj Andrii Sybiha izjavio da se trenutno nastavlja realizacija preko 30 projekata na polju namjenske industrije.
Sybiha je rekao da je Ukrajina jedna od prvih zemalja koje su kupile bespilotne letjelice Bayraktar TB2 i dodao:
„Obje strane rade na tome kako bi se ukrajinski motori proizvodili u Turskoj i turske bespilotne letjelice u Ukrajini“.
-
Hakiz
#27966 Re: Republika Turska
U principu, konkurencija ne bi trebala biti loša stvar.The 51st State wrote: ↑11/01/2021 08:21 Ne vidim kako bi bila losa stvar da se alternativa postojecem intermetu uspostavi, to bi bilo revolucionarno ma svjetskom nivou.
Ali:
1. To bi bilo samo ruski ili turski internet, ne globalni. Rusi prave svoj da ga imaju za sebe. I oni su svjesni da globalno njihov internet ne bi imao velike šanse. Jedini način da privuku ljude na svoj je taj da na njihovom internetu budu stvari koje su zabranjene, nedostupne ili teško dostupne na ovom, a to su u najvećem broju slučajeva razni zločini. Meni to nije baš dobra alternativa. Takav internet ne bi bio slobodniji, mislim, Rusi da puste da neko piše po internetu šta hoće pa i ako je to negativno za Rusiju? Nema šanse. A Turci ne bi bili ništa drugačiji, postaviš "nepodoban" video na youtube, oni blokiraju youtube u cijeloj državi, a da sa druge strane očekujemo da njihova verzija interneta bude slobodnija od ovog postojećeg? Nema šanse. Tako bi bilo i sa Kinskim i sa svim internetima koje bi pravile nacije koje pretenduju da postanu regionalna ili globalna sila i preuzmu primat od SAD-a. Sve te nacije vode autoritarni, totalitarni, despotski režimi, ne vode ih demokratije. Ne bi bilo ništa bolje, bilo bi samo gore.
2. Ako bi neko uspostavio alternativni internet, ali ga kontrolisao kao što sada ovaj kontroliše W3 konzorcij (a kontrolisao bi ga, koja god nacija, država, politika itd krene praviti alternativni internet ne radi to da bi internet bio slobodniji, radi to zato što joj smeta da ovaj internet kontroliše neko drugi a ne oni), meni lično bi bilo svejedno, blo bi mi isto. A u tom slučaju nemam razlog da prelazim na taj novi.
Možda je nekome važno, ali meni je svejedno špijunirao me zapad ili istok. Ni u jednom slučaju nisam slobodan. A kada je već tako, istorija pokazuje da su, ipak, veće slobode, pravna zaštita itd na zapadu. I pored svih slučajeva kršenja tih principa i licemjerja zapada, opet, kada se podvuče crta, zapadni stav o pravima i slobodama je bolji nego istočni.
Tako da bih ja ostao na ovom internetu.
-
Hakiz
#27967 Re: Republika Turska
Znao sam@mba wrote: ↑11/01/2021 12:23Hakiz wrote: ↑10/01/2021 20:20Aha. A da te Hans zovne da u njegovom restoranu u Garmišpartenkirhenu prodaješ hamburgere za 2.000 Eura mjesečno, odmah bi potrčao. Kao što bi potrčao i onaj Turkoglu što prodaje donere po Sultanahmetu za 2.000 TL mjesečno.The 51st State wrote: ↑10/01/2021 20:16
A jbg, neko mora hodati zemljom, volimo donera vise nego hamburgera
![]()
2000 za garmisch nije nista, ne moze ti biti![]()
Imaš kod njega džaba hranu i smještaj
-
The 51st State
#27968 Re: Republika Turska
nisam ulazio u te detalje koje ti razmatras i iskreno ne zamaram se previse moja poenta je vise teoretisanje i komercijalne prirode u smislu postojanja alternative postojecem internetu kao sto je recimo gps dobio konkuirenciju, a na tvoju iznesenu zabrnutost ni ja ni ti ne mozemo posebno uticati, mada su legitimne i prilicno osnovane. samo ima jedan problem sa zapadom, ne seksaju se dovoljno u svru prokreacije i njihovi standardi postace polako stvar proslosti.Hakiz wrote: ↑11/01/2021 12:40U principu, konkurencija ne bi trebala biti loša stvar.The 51st State wrote: ↑11/01/2021 08:21 Ne vidim kako bi bila losa stvar da se alternativa postojecem intermetu uspostavi, to bi bilo revolucionarno ma svjetskom nivou.
Ali:
1. To bi bilo samo ruski ili turski internet, ne globalni. Rusi prave svoj da ga imaju za sebe. I oni su svjesni da globalno njihov internet ne bi imao velike šanse. Jedini način da privuku ljude na svoj je taj da na njihovom internetu budu stvari koje su zabranjene, nedostupne ili teško dostupne na ovom, a to su u najvećem broju slučajeva razni zločini. Meni to nije baš dobra alternativa. Takav internet ne bi bio slobodniji, mislim, Rusi da puste da neko piše po internetu šta hoće pa i ako je to negativno za Rusiju? Nema šanse. A Turci ne bi bili ništa drugačiji, postaviš "nepodoban" video na youtube, oni blokiraju youtube u cijeloj državi, a da sa druge strane očekujemo da njihova verzija interneta bude slobodnija od ovog postojećeg? Nema šanse. Tako bi bilo i sa Kinskim i sa svim internetima koje bi pravile nacije koje pretenduju da postanu regionalna ili globalna sila i preuzmu primat od SAD-a. Sve te nacije vode autoritarni, totalitarni, despotski režimi, ne vode ih demokratije. Ne bi bilo ništa bolje, bilo bi samo gore.
2. Ako bi neko uspostavio alternativni internet, ali ga kontrolisao kao što sada ovaj kontroliše W3 konzorcij (a kontrolisao bi ga, koja god nacija, država, politika itd krene praviti alternativni internet ne radi to da bi internet bio slobodniji, radi to zato što joj smeta da ovaj internet kontroliše neko drugi a ne oni), meni lično bi bilo svejedno, blo bi mi isto. A u tom slučaju nemam razlog da prelazim na taj novi.
Možda je nekome važno, ali meni je svejedno špijunirao me zapad ili istok. Ni u jednom slučaju nisam slobodan. A kada je već tako, istorija pokazuje da su, ipak, veće slobode, pravna zaštita itd na zapadu. I pored svih slučajeva kršenja tih principa i licemjerja zapada, opet, kada se podvuče crta, zapadni stav o pravima i slobodama je bolji nego istočni.
Tako da bih ja ostao na ovom internetu.
- HarTar
#27969 Re: Republika Turska
Haki, WhatsApp je mnogo popularniji od Vibera u Turskoj, bio si, primjetio si to valjda. Tako da...
-
Hakiz
#27970 Re: Republika Turska
Tako da šta? Da će milioni skinuti WhatsApp zbog saradnje sa Facebookom, ali i dalje koristiti sam Facebook
Ili da se ljute zbog WhatsAppa ali ne da im se ići na alternativne open source sisteme. Oni bi udobnost softvera velike kompanije ali da imaju privatnost? To ne postoji.
Nisam primijetio šta oni koriste, kao što rekoh ne koristim ih.
OSMAND mape, offline google translate, lokalni SIM za lokalne telefonske razgovore i ako hitno zatreba GSM internet pristup, open source VOIP ili SKYPE kada mora za duže razgovore van zemlje, to ja i ljudi sa kojima kontaktiram koristimo.
Ti Viberi, WhatsAppovi, Facebooci i slični su za mlađariju, mi navikli koristiti ono šta nas je odavno dobro služilo.
-
The 51st State
#27971 Re: Republika Turska
Po zasliuzi , nego ove godime tenkovcki motor od 1500hp komacno ulazi u proizvodnju, ovo bi moglo ocepiti dodatno izvoz odbra,bene industrije. Kopnene trupe u potpunosti neovisne o vanjskom faktoru.
- @mba
#27972 Re: Republika Turska
turgut wrote: ↑11/01/2021 18:17
https://www.aa.com.tr/en/turkey/turkey- ... on/2105948
klošar je pao !!![]()
ko je ovaj tip?
- @mba
#27974 Re: Republika Turska
turgut wrote: ↑11/01/2021 19:56adnan oktar, mason, makro i teški krimos koji je imao neku svoju sektu kurvaluka a koju je promovisao decenijama na svojoj privatnoj TV@mba wrote: ↑11/01/2021 19:48turgut wrote: ↑11/01/2021 18:17
klošar je pao !!![]()
ko je ovaj tip?
a sad ga prepoznah, komad budale!
-
hamos
#27975 Re: Republika Turska
Ali one knjige koje je Harun Yahya pisao o evoluciji i historiji su jako zanimljiveturgut wrote: ↑11/01/2021 19:56adnan oktar, mason, makro i teški krimos koji je imao neku svoju sektu kurvaluka a koju je promovisao decenijama na svojoj privatnoj TV@mba wrote: ↑11/01/2021 19:48turgut wrote: ↑11/01/2021 18:17
klošar je pao !!![]()
ko je ovaj tip?