Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Milenkov buraz

#2401 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Milenkov buraz »

PM72 wrote: 10/01/2021 19:30
Milenkov buraz wrote: 10/01/2021 19:22 Po meni čak i nije toliko bitno da li su imali ili ne HR LK, nekolicina naravno jeste, meni je problematično njihovo nesmetano propuštanje praktično potpora za ulazak u BiH. Znamo o čemu se ovdje radi, sve drugo je palamuđenje. U brojčanom smislu oni nisu činili nikakvu značajbu vojnu silu, možda je nekima dizao moral njihov vjerski stav i prisustvo ali vojno rekao bih bezbačajno.
Po meni su smisljeno i planski ubaceni da naprave sranje.Nisu dosli da ratuju jer bi probali doći do Gorazda,Zepe,Srebrenice,Sarajeva,Teocaka ili Krajine nego su svi isli u srednju Bosnu
bivsi ”tetejac” pita zasto ih nismo sklonili...to je isto kao i migranti,niko ih ne zove a svi ih trpaju nama na kazan ...i sta trebamo,da ih ubijamo?
Naravno, trebalo im je da kažu evo vidite to su islamisti tu, bore se za džamahiriju i slično. Sreća ipak su nekako držani pod kontrolom, da nisu više bi štete napravili, koristi svakako slabe je bilo od njih.
Milenkov buraz

#2402 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Milenkov buraz »

tetka762 wrote: 10/01/2021 19:32
Milenkov buraz wrote: 10/01/2021 19:22 Po meni čak i nije toliko bitno da li su imali ili ne HR LK, nekolicina naravno jeste, meni je problematično njihovo nesmetano propuštanje praktično potpora za ulazak u BiH. Znamo o čemu se ovdje radi, sve drugo je palamuđenje. U brojčanom smislu oni nisu činili nikakvu značajbu vojnu silu, možda je nekima dizao moral njihov vjerski stav i prisustvo ali vojno rekao bih bezbačajno.
Po meni su smisljeno i planski ubaceni da naprave sranje.Nisu dosli da ratuju jer bi probali doći do Gorazda,Zepe,Srebrenice,Sarajeva,Teocaka ili Krajine nego su svi isli u srednju Bosnu
bivsi ”tetejac” pita zasto ih nismo sklonili...to je isto kao i migranti,niko ih ne zove a svi ih trpaju nama na kazan ...i sta trebamo,da ih ubijamo?
Ja ne mogu da vjerujem stvarno da ima ovakvih ljudi. Ovakav jedan stav i razmišljanje od čovjeka koji nije balavac, koji je prošao rat. Ovo nisu istine.
Ja potpuno razumijem da je tebi teško u ovo povjerovati.
tetka762

#2403 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tetka762 »

Milenkov buraz wrote: 10/01/2021 19:30
tetka762 wrote: 10/01/2021 19:26
Ako su vam ih Hrvati poturili, što ih vi niste sklonili?
U situaciji kakva je tada bila nije ni bilo nekog izbora nego ih koliko-toliko držati pod kontrolom. Na kraju gdje smo ih mogli skloniti? Deportirati nazad u HR? :mrgreen:
Čuj nije bilo izbora? Mi vam ih uvalili a vi niste znali šta će te s njima pa ih obukli kad su već tu da nisu džaba dolazili :D Pa baš to. Vratit ih u Hr. Da.
Milenkov buraz

#2404 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Milenkov buraz »

tetka762 wrote: 10/01/2021 19:34
tetka762 wrote: 10/01/2021 19:26

Ako su vam ih Hrvati poturili, što ih vi niste sklonili?
U situaciji kakva je tada bila nije ni bilo nekog izbora nego ih koliko-toliko držati pod kontrolom. Na kraju gdje smo ih mogli skloniti? Deportirati nazad u HR? :mrgreen:
Čuj nije bilo izbora? Mi vam ih uvalili a vi niste znali šta će te s njima pa ih obukli kad su već tu da nisu džaba dolazili :D Pa baš to. Vratit ih u Hr. Da.
:lol: Pa ne možemo migrante vratiti danas koje nama vratite iz HR a da u ratnim okolnostima i okruženju vraćamo mudžahedine u HR. :mrgreen:
tetka762

#2405 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tetka762 »

Milenkov buraz wrote: 10/01/2021 19:33
tetka762 wrote: 10/01/2021 19:32

Ja ne mogu da vjerujem stvarno da ima ovakvih ljudi. Ovakav jedan stav i razmišljanje od čovjeka koji nije balavac, koji je prošao rat. Ovo nisu istine.
Ja potpuno razumijem da je tebi teško u ovo povjerovati.
Ti mora da skontaš da njih nitko nije smišljeno i planski ubacivao. Oni su sami došli. Nitko njima iz Egipta nije pravio plan dolaska u Hr i BiH. Umreženi su oni odavno i imaju svoje rute. Možeš se pitati što nisu zaustavljeni ali nikako tvrditi da ih je netko planski i smišljeno ubacivao. Ubacivali su se sami po isprobanim metodama preko humanitarnih organizacija. To što nisu zaustavljeni nije do Franje sigurno. Za ta pitanja se obrati rahmetli Aliji prvo njemu pa onda svjetskim silama USA, Francuska, Engleska. Franju je za njih bolio kurac.
tetka762

#2406 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tetka762 »

Milenkov buraz wrote: 10/01/2021 19:37
tetka762 wrote: 10/01/2021 19:34

:lol: Pa ne možemo migrante vratiti danas koje nama vratite iz HR a da u ratnim okolnostima i okruženju vraćamo mudžahedine u HR. :mrgreen:
Niste im trebali pušku dati i to je to. Nemoj da se spuštamo na dječije i šuplju.
PM72

#2407 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Aha...bas se Alija pitao za ”humanitarce” arapskog porijekla prijavljenih po zagrebačkim i splitskim adresama...
tetka762

#2408 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tetka762 »

PM72 wrote: 10/01/2021 19:45 Aha...bas se Alija pitao za ”humanitarce” arapskog porijekla prijavljenih po zagrebačkim i splitskim adresama...
Pa tko se pitao onda? Zašto ih je prihvatao u BiH ako se nije pitao? Njemu su išli i dolazili, zašto ih nije potjerao iz BiH?
PM72

#2409 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Već smo ti pisali-jedino da ti jos nacrtamo.Franjo,sin mu Miroslav i SIS...
Sad ćes jos negirati da je hrvatska uzimala,krala i plijenila oružje koje nam je stizalo?
Tetejac...ove teme smo davno prezvakali
tetka762

#2410 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tetka762 »

tetka762 wrote: 10/01/2021 19:48
PM72 wrote: 10/01/2021 19:45 Aha...bas se Alija pitao za ”humanitarce” arapskog porijekla prijavljenih po zagrebačkim i splitskim adresama...
Pa tko se pitao onda? Zašto ih je prihvatao u BiH ako se nije pitao? Njemu su išli i dolazili, zašto ih nije potjerao iz BiH?
Može odgovor?
exliberal-ex

#2411 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by exliberal-ex »

Pm...znas vrlo dobro da je Alija i alijici i te.kako bio umjesan i povezan sa twra i saudijsko/iranskom ekipom....znali su ko.i zasto dolazi
tetka762

#2412 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tetka762 »

exliberal-ex wrote: 10/01/2021 19:55
Pm...znas vrlo dobro da je Alija i alijici i te.kako bio umjesan i povezan sa twra i saudijsko/iranskom ekipom....znali su ko.i zasto dolazi
Ja ne mogu da vjerujem da se ovo treba nekome objašnjavati. :run:
PM72

#2413 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Naravno da znam kao sto znam da su veliki dio para ostavljali sigurnosnim sluzbama Austrije i Hrvatske
exliberal-ex

#2414 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote: 10/01/2021 19:57
Naravno da znam kao sto znam da su veliki dio para ostavljali sigurnosnim sluzbama Austrije i Hrvatske
Zato sam i napisao ranije da su svi imali koristi od tih budala...od Alije i ekipe pa preko Franje do MZ i UN. Evo pogledaj Siriju i isil...svi su znali da su psihopate i da ulaze otvoreno preko Turske...dobro doslo zapadu da se kutarise budala, Turska ih kontrolisala za svoje ciljeve, USA isto ...svi "sretni i zadovoljni" osim onih koji ostavise kosti po pustinji
Nekako s proljeća

#2415 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nekako s proljeća »

Nama je trebalo oružje a ne ljudi, sa ljudskim faktorom smo dobro stajali svo vrijeme. Dakle, nisu padobranom stizali, već za masne novce preko teritorije apsolutno pod kontrolom hrvatske Vlade i paradržave u R BIH. Predziđe kršćanstva, kako li već ono bi...
exliberal-ex

#2416 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by exliberal-ex »

Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 20:13 Nama je trebalo oružje a ne ljudi, sa ljudskim faktorom smo dobro stajali svo vrijeme. Dakle, nisu padobranom stizali, već za masne novce preko teritorije apsolutno pod kontrolom hrvatske Vlade i paradržave u R BIH. Predziđe kršćanstva, kako li već ono bi...
tacno, pitanje je onda zasto im je dozvoljeno zadrzavanje ( zasto nisu vraceni istim tim konvojima nazad), zasto im je dozvoljeno da se ponasaju kao drzava u drzavi ( i dan danas imas objekata koji nisu diplomatski ali su eksteritorijalni )
mishic

#2417 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mishic »

mishic wrote: 12/06/2017 12:53 Na žalost, kao i uvijek na forumu, plasira se "brdo" neistina, kako općenito o odnosima u SB tako i o pojedinim mjestima i jedinicama. Vidi se da pojedinci to ne čine zlonamjerno nego jednostavno do njih je doprla takva verzija nekog događaja. Recimo kad Cindirli piše o zauzimanju Guče Gore!!! Htjeo bih dobronamjerno da uputim na sasvim pouzdane izvore o svim tim događajima koji potiću iz Haga, to su zapisnici sa suđenja gdje su izvori pored zaračenih strana ARBiH i HVO-a ( i dokumenti i svjedočenja), stranoig porijekla UNPROFOR-a, evropskih promatraća, Hrvatske, VRS i dr.
Uz to, kljuć za razumijevanje događaja i odnosa u SB je povijest. Hrvatska je, (Tuđman) nakon nagodbe sa Miloševićem zacrtao teritoriju koju je tokom II WW ulazila u sastav NDH i taktikom korak po korak (čitaj opština po opština) nalagao Bošnjacima predaju naoružanja i podređivanje ARBiH komandi HVO-a. O tome postoje i objavljeni su izvorni dokumenti!
S druge strane, Bošnjaci ni u ludilu nisu smjeli ući u taj sukob jer pored onolike četnićke sile zatvoriti se i s druge strane, presjeći jedini put kuda je stizala hrana i oružje pa i dobrovoljci iz dijaspore, bilo je ravno samoubistvu. Taktika HVO-a bila je da se pregovara, znali su za ovakvo razmišljanje Bošnjaka, a da se na terenu opština po opština uzima. Tako se zapravo, malim snagama zagospodarilo velikim prostorom koji je onda predat lokalnim HVO brigadama. One su se dobro ukopale, zauzele strateške objekte i odbranu tih prostora temeljile na efikasnim, dobro opremljenim i uvježbanim interventnim jedinicama. Dileme oko sukoba sa njima nisu imali samo Bošnjaci nego je i veliki broj Hrvata dugo vremena taj sukob smatrao ludilom i samoubilačkim potezom ali oni se o tome nisu pitali i odluke su donošene u Zagrebu. ARBiH je s toga stalno, umjesto odlučnog obraćuna, kalkulisala sa prekidom sukoba i političkim dogovorom kako bi se otvorili putevi snabdijevanja. Hvo je stalno imao neku kopnenu vezu, "put spasa" sa HV i Hrvatskom, imao lokalnu saradnju i dogovor sa četnicima pored onoga dogovora Tuđman-Milošević, i konačno imao helikoptersko snabdijevanje i evakuaciju ranjenika u slučajevima kada budu odsječeni u nekim sredinama. (I danas mi je žao miliona metaka koje su borci ARBiH uzalud ispaljivali na helikoptere koji su slijetali na Pješćaru kraj Viteza u prkos činjenici da su ti helikopteri bili daleko van domašaja te vatre a sem pješadijskog naoružanja mi nismo imali čime da ih gađamo). ARBiH je dakle bila u sukobu sa HVO samo onoliko koliko joj je bilo nametnuto a stalno se insistiralo na tome da se sukob ne produbljava, da se nesmije ostati "odsječen" između dva neprijatelja i da se mora tražiti političko rješenje. ( Na lokalnom nivou zbog žestokih okršaja i mržnje koja je planski proizvođena, borci nisu razmišljali tako. Zato su često krivili oficire ARBiH što su zaustavljali i prekidali neke operacije i akcije što je imalo strašno loš uticaj na moral boraca.)
Dakle ključna prednost HVO-a bila je u tome što su se postepeno odvajali od ARBiH, zauzimali ključne i veoma povoljne strateške pozicije pa tek onda ulazili u sukob sa ARBiH koja je bila okrenuta ka četnicima. Pomjeriti ih sa tih pozicija bilo je veoma teško jer su sa malim brojem oficira i eltnih interventnih jedinica uz adekvatno naoružanje mogli da se brane na tim pozicijama. Drugo, ARBiH nije imala čime ratovati u to vrijeme. Da je HVO znao da smo mi neke novodostignute linije (pa i onu ispod Guče gore) uspostavljali sa po (10) deset metaka po borcu mogao je ne samo vratiti te linije nego nas potpuno dokrajćiti. I baš mi je čudno što u prethodnim diskusijama pored konstatacije da nismo imali teškog naoružanja nigdje niko ne govori o nestašici hrane, municije, goriva itd. Kada se neko na određenoj teritoriji koju odluči braniti utvrdi još prije sukoba a to su radili i četnici još kao JNA a potom i HVO onda ga je veoma teško maknuti, jer se strategija odbrane i raspored oruđa i oružja po dubini postavi tako da onaj ko napada mora računati na velike gubitke. Borci ARBiH su jedno vrijeme imali dva obroka i to jako loša i minimalna, nikakve zalihe municije, čuvali su po 2/3 zadnje granate ili mine da se oruđa mogu oglasiti u slučaju napada itd. A o odlukama koje su donošene u Zagrabu a stizale preko Gruda danas je izlišno diskutovati jer sve je objavljeno. I tada kao i danas kada je u pitanju politika HDZ-a, Hrvati u pojedinim dijelovima BiH žrtvuju se radi interesa Hrvata i HDZ-a Hercegovine. Onaj ko to ne vidi i kome to još uvijek nije jasno zaista je slijep za razumijevanje aktualnih dogadjaja.
Hrvati Posavine su žrtvovani četnicima za određene ustupke a Hrvati SB su moneta kojom HDZ trguje u Mostaru, Stocu i drugim dijelovima Hercegovine koji treba da Hrvatsku kiflu podebljaju Hercegovinom do Neretve. S toga Hrvati SB koji su sada HDZ bojovnici, kada shvate kako su isto kao Hrvati Posavine, bili moneta za podkusurivanje, kada to shvate već će biti kasno kao što je danas uzalud govoriti i plakati za Posavinom. Ali uzalud je ovo govoriti i uzalud na stotine Hrvata koji to vide kukaju na sav glas zbog toga, HDZ je uspio svoj glas proglasiti svehrvatskim, i to nje to.
Isto tako je bilo 1993. godine kada je na desetine Hrvata vrištalo pokušavajući da sprijeći suludi i gotovo samoubilački sukob u SB jer su proglašavani izdajnicima. Ovo pišem iz prve ruke, učesnik sam brojnih razgovora i pregovora i znam kako su me moji poznanici dočekivali i sačekivali govoreći mi da se na pitaju iako su dovođeni na te pregovore i da je na pomolu veliko krvoproliće o kojem odlučuju oni koji ne žive na tim prostorima.
Ovaj i još nekoliko mojih postova na ovoj temi jasno odgovaraju na brojne dileme koje se postavljaju. Kome nije mrsko neka pogleda na 90, 91 i dr.
Tempo
ZeModerator

#2418 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tempo »

exliberal-ex wrote: 10/01/2021 20:38
Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 20:13 Nama je trebalo oružje a ne ljudi, sa ljudskim faktorom smo dobro stajali svo vrijeme. Dakle, nisu padobranom stizali, već za masne novce preko teritorije apsolutno pod kontrolom hrvatske Vlade i paradržave u R BIH. Predziđe kršćanstva, kako li već ono bi...
tacno, pitanje je onda zasto im je dozvoljeno zadrzavanje ( zasto nisu vraceni istim tim konvojima nazad), zasto im je dozvoljeno da se ponasaju kao drzava u drzavi ( i dan danas imas objekata koji nisu diplomatski ali su eksteritorijalni )
alo ba, rat, rasulo na sve strane, glad, jad, talasi izbjeglice, nema goriva, sve teritorije u srpskom i hratskom okruzenju. kako ce ih vratiti? doci preko nicije zemlje do hratskih polozaja i reci dobar dan, evo vracamo ove nazad. mislim da bi ceta bojovnika momentalno umrla od smijeha.
to bi ujedno bio i najveci vojni uspjeh te hrpe afroazijskih govana.
tempuser

#2419 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tempuser »

Tempo wrote: 10/01/2021 20:56
alo ba, rat, rasulo na sve strane, glad, jad, talasi izbjeglice, nema goriva, sve teritorije u srpskom i hratskom okruzenju. kako ce ih vratiti? doci preko nicije zemlje do hratskih polozaja i reci dobar dan, evo vracamo ove nazad. mislim da bi ceta bojovnika momentalno umrla od smijeha.
Da je htio njih je Alija preko Bisere Turković mogao okrenuti čelom nazad odmah iz Hrvatske u pmaterinu iz koje su došli!
Tempo
ZeModerator

#2420 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tempo »

tempuser wrote: 10/01/2021 21:06

Da je htio njih je Alija preko Bisere Turković mogao okrenuti čelom nazad odmah iz Hrvatske u pmaterinu iz koje su došli!
kako zamisljas to? da bisera dodje do polozaja hvo i hv, striptizom im skrene paznju dok ovi ne smugnu preko linije?
Nekako s proljeća

#2421 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nekako s proljeća »

Iskorišteni su za neke borbene aktivnosti na području Ozrena ili Vozuće, tako nekako. Gdje da se vrate kada imaju kartu u jednom smjeru, da se sakriju od policija svijeta, ili oni iskreni borci da postignu šehadet protiv ćafira. Uzeli su Vozuću. Za zločine koje su počinili je nešto krivim ali ipak krivim , proglađen general Rasim Delić, Kubura i Mahmuljin su također opterećeni tužbom... ide to nekako svojim tokom, možda sporo ali ide.

Nema nazad, diomudzahedina se svetio određenim licima katolicima iz tog lanca njihovog ubacivanja u primarno Srednju Bosnu.Na tom putu je bilo slučajeva da se ''humnitarnim radnicima'' masno naplati prolaz do željenog cilja puta tj misije, i to bi bilo razmljivo s obzirom na okolnosti i reketiranje/porez HRHB, ali nije jer je bilo primjera da im uzmu novce a onda ih na putu izrafala neka druga ekipa. Preživjeli su bili osvetoljubivi, vjerovatno i nepravedni ka nekom ko je pripadnik te etnije , vojne formacije, religije i sl.
Britanci su zajebani igrači UN-a na tom području.
A dio tih mundzosa su vrlo sposobni igrači sa internacionalnim iskustvom. Na jednom mjestu skoncentrisani... realno zajebano ko god im se nađe na putu. Ako ih izenadiš i dooobro uzdrmaš pa i pobiješ više od pola, jebo si ježa kakvu će ti odmazdu uraditi. Takav soj ljudi, ili ga ubij ili će te ubiti, onda je bolje da ga usmjeriš tamo gdje je rat i gdje je ubijanje sastavni dio rata. Eto, mislim da se u tom smislu to uradilo tj jedino moglo uraditi bez većih posljedica. Posljedice njihovog prisustva su se osjećale i nakon rata, auto bomba u Mostaru je jedan takav primjer... dovelo se to na kraju na mjesto gdje treba. A ljudi Srednje Bosne se Bogu hvala nisu iselili, već raselili po Srednjoj Bosni gdje nije bilo sukoba strana, i vratili se na svoje ognjište i prije Anex-A 7, uz anex život je nastavljen svojim tokom.
UZP na aparatima.
tempuser

#2422 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tempuser »

Tempo wrote: 10/01/2021 21:11

kako zamisljas to? da bisera dodje do polozaja hvo i hv, striptizom im skrene paznju dok ovi ne smugnu preko linije?
Jednako kako niko od njih nije mogao ući u Hr kako je htio bez da Franjo da aminuje, tako nije mogao ući ni u BiH bez da Alija ne aminuje. Sa nekim dozvolama izdatim od strane RBiH su prošli prvi check point ARBiH i MUP-a.
Tempo
ZeModerator

#2423 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tempo »

tempuser wrote: 10/01/2021 22:15

Jednako kako niko od njih nije mogao ući u Hr kako je htio bez da Franjo da aminuje, tako nije mogao ući ni u BiH bez da Alija ne aminuje. Sa nekim dozvolama izdatim od strane RBiH su prošli prvi check point ARBiH i MUP-a.

Prica je bila da ih alija i bisera nisu mogli vratiti u hr.

Je li alija mogao to zaustaviti, ne znam, a i boli me kurac.
tempuser

#2424 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tempuser »

Tempo wrote: 10/01/2021 22:27

Pa ko im je mogao izdati papire za ulaz u BiH? Razmisli malo...
Tempo
ZeModerator

#2425 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tempo »

tempuser wrote: 10/01/2021 22:34
Tempo wrote: 10/01/2021 22:27

Pa ko im je mogao izdati papire za ulaz u BiH? Razmisli malo...
Kakve bolan papire? Udju sa laznim humanitarnim konvojem, sa falsifikovanim akreditacijama, ilegalno.
Haj sad, iš.
Post Reply