Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mogy87 wrote: ↑03/01/2021 21:45
Ovo boldirano.
Neces vjerovati, to me ova pandemija naucila.
I ja sam djetinjasto idealizovala disciplinovane Svabe, donekle i Engleze. Pandemija me naucila da su svuda ljudi manje vise isti i da u drzavi od 80 miliona ljudi disciplina je misaona imenica. Naravno, ni blizu nama, ali su daleko od idealnog.
Nadam se da mi neće te zamjeriti što se priključujem ovoj diskusiji, ali ni ja jednostavno ne mogu više slušati ovih "kora na rende" priča o disciplini.
Sve ove mjere su samo kozmetika za internet javnost i da bi nesposobne vlade pokazale da su "nešta radile".
Pored imuniteta krda, to jeste kolektivnog imuniteta, postoji i "kolektivna sigurnost". Da je Covid-19 tako poguban za ljudsku rasu i da je tako opasan, držale bi se već nočne straže ispred zgrada u Londonu i širom svijeta, a ljudi bi izlazili iz kuća u skafanderima.
Svako od nas u svakom trenutku, svjesno ili podsvjesno, procjenjuje rizik i šanse da dobije bolest. Stvarnost pokazuje da i pored silnih mjera, savjeta, pa čak i zamolbi, te ogromne propagande, veliki broj ljudi u Evropi još uvijek smatra da je rizik od oboljevanja od Covid-19 prihvatljiv.
I to nema nikakve veze sa disiplinom. Možda je ovo surov pogled na stvarnost ali takav je.
Ovo je jedna velika istina. Uz "nek je meni dobro" mentalitet i "sta me briga za one u starackim domovima odoh ja na pivu"
Ovo što govoriš je apsolutna neistina i laž. Da je istinita nitko stariji od 75 godina više ne bi hodao po planeti, svi bi dosad podlegli ovoj infekciji. Istina je da su stariji od 75 godina najugroženija kategorija. Ali sve gore navedeno vrijedi i za njih.
Pa grad pun starijih ljudi, idu u kupovinu, druže se, idu na kafu.
Znači i za njih je lični rizik puno prihvatljiviji nego što to mediji i paničari žele prikazati.
escobar__ wrote: ↑03/01/2021 21:52
E vidiš, a meni to nema smisla.
Kao što mi nema smisla ni to što je jedna Hrvatska npr. ljetos imala po dva-tri slučaja dnevno, a onda buknulo na jesen. Okej, lažirali se podaci, to mogu razumjeti. No kako su mogli lažirati umrle? Kontaš? Ako su ljetos namjerno umanjivali brojke zbog turističke sezone to u praksi ne bi trebalo imat uticaj na ljude koji su tad i bili zaraženi i u konačnici umrli usljed zaraze - samo nisu bili dio statistike, slažeš se? To mene navodi na jedan drugi zaključak, odnosno taj da u svemu ovome države mogu lažirat sve onako kako njima u datim okolnostima odgovara.
Tu kod mene leži problem. Nemam ja problem s postojanjem virusa i bolesti koju izaziva (roditelji su preležali COVID) ali sa dosta toga oko bolesti itekako da. I kao šlag na tortu pročitam kako i nakon vakcinisanja valja nosit maske, držat distancu i sl. I to trebam prihvatit kao logično i normalno.
Ljeto je mnogo lakse iz vise razloga: virus iako nije sezonski se mnogo teze siri ljeti sto zbog visih temperatura sto zbog boravka vani. Takodjer u vecini drzava bile su znatno blaze klinicke slike u ljetnom periodu (jaci imunitet, organizam nije iscrpljen drugim virozama, vise D vitamina).
Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 6,1% od ožujka do studenoga 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 2 298 više.
U novembru je bilo cak 30% vise umrlih, a decembar je katastrofa takodjer.
Naravno da drzave laziraju, ali vecini je u interesu frizirati podatke kao da je manji broj ljudi preminuo jer se tako ne vidi nesposobnost nosenja s krizom.
Zar stvarno mislis da bi neko ko je toliko mudar da cilja na promjenu poretka ili cega vec bi iskoristio momenat kad su maltene svi na rubu pucanja sto od nedostatka normalnog zivota, sto od ekonomske krize?
Ne znam, u tome i jest problem. Informacije pristižu svakodnevno, naletim na statističke podatke iz dva-tri izvora i kod jednih smrtnost porasla, kod drugih ista, a kod trećih čak i pala u odnosu na ranije godine.
Tebi to možda zvuči smiješno (jer si u tim vodama koliko sam uspio shvatiti) ali meni je to razvlačenje pameti. Kao prosječan građanin ne želim da moram svaku informaciju provjeravat po pet puta, dakle ili da to bude precizno ili da se ne objavljuje nikako.
Nije mi nimalo smijesno vec sam ogorcena kako vlasti na Balkanu upravljaju pandemijom, a posebno kako komuniciraju s gradjanima. Apsolutno mi je jasno zasto su ljudi skepticni i zasto imaju pitanja.
I nisam u tim vodama, ali me tema zanima duze vremena (ne samo COVID vec javno zdravlje opcenito) pa malo bolje znam filtrirati podatke.
Nadam se da mi neće te zamjeriti što se priključujem ovoj diskusiji, ali ni ja jednostavno ne mogu više slušati ovih "kora na rende" priča o disciplini.
Sve ove mjere su samo kozmetika za internet javnost i da bi nesposobne vlade pokazale da su "nešta radile".
Pored imuniteta krda, to jeste kolektivnog imuniteta, postoji i "kolektivna sigurnost". Da je Covid-19 tako poguban za ljudsku rasu i da je tako opasan, držale bi se već nočne straže ispred zgrada u Londonu i širom svijeta, a ljudi bi izlazili iz kuća u skafanderima.
Svako od nas u svakom trenutku, svjesno ili podsvjesno, procjenjuje rizik i šanse da dobije bolest. Stvarnost pokazuje da i pored silnih mjera, savjeta, pa čak i zamolbi, te ogromne propagande, veliki broj ljudi u Evropi još uvijek smatra da je rizik od oboljevanja od Covid-19 prihvatljiv.
I to nema nikakve veze sa disiplinom. Možda je ovo surov pogled na stvarnost ali takav je.
Ovo je jedna velika istina. Uz "nek je meni dobro" mentalitet i "sta me briga za one u starackim domovima odoh ja na pivu"
Ovo što govoriš je apsolutna neistina i laž. Da je istinita nitko stariji od 75 godina više ne bi hodao po planeti, svi bi dosad podlegli ovoj infekciji. Istina je da su stariji od 75 godina najugroženija kategorija. Ali sve gore navedeno vrijedi i za njih.
Znači i za njih je lični rizik puno prihvatljiviji nego što to mediji i paničari žele prikazati.
Mislim da nas nivo svjesnosti o temama javnog zdravlja nije za primjer. Tome svjedoci bukvalno svaki aspekt zivota: od zagadjenja, preventivnih pregleda pa do ponasanja u pandemiji.
Ali kao sto si rekao "licna percepcija rizika". A stvarna smrtnost je oko 5% u toj dobnoj grupi u svijetu. Dodaj na to nas zdravstveni sistem i generalno zdravstveno stanje populacije sto zbog stresa, teskog zivota i gore spomenutih nepostojecih preventivnih pregleda taj broj naglo raste.
Sto bi rekao jedan drugi forumas: da mi je takva sansa da dobijem na lotu, igrao bi svaki dan.
Kaže prijatelj koji 20 godina živi u SWE, da ovaj članak nema 5% istine u sebi. Čemu ova hajka?
Samo nek taj tvoj jaran nazove kralja Svedske jer se cini da on nije obavijesten da je sve sjajno
The king of Sweden has said the country has failed in its response to Covid-19, as hospitals in the Stockholm region warned they were struggling to cope with a surge in cases and polls showed public confidence in the authorities had plunged to a new low.
“The people of Sweden have suffered tremendously in difficult conditions,” King Carl XVI Gustaf told the state broadcaster, SVT, in an end-of-year interview. “I think we have failed. We have a large number who have died, and that is terrible.”
Kaže prijatelj koji 20 godina živi u SWE, da ovaj članak nema 5% istine u sebi. Čemu ova hajka?
Samo nek taj tvoj jaran nazove kralja Svedske jer se cini da on nije obavijesten da je sve sjajno
The king of Sweden has said the country has failed in its response to Covid-19, as hospitals in the Stockholm region warned they were struggling to cope with a surge in cases and polls showed public confidence in the authorities had plunged to a new low.
“The people of Sweden have suffered tremendously in difficult conditions,” King Carl XVI Gustaf told the state broadcaster, SVT, in an end-of-year interview. “I think we have failed. We have a large number who have died, and that is terrible.”
Mogy87 wrote: ↑03/01/2021 22:05
Mislim da nas nivo svjesnosti o temama javnog zdravlja nije za primjer. Tome svjedoci bukvalno svaki aspekt zivota: od zagadjenja, preventivnih pregleda pa do ponasanja u pandemiji.
Ali kao sto si rekao "licna percepcija rizika". A stvarna smrtnost je oko 5% u toj dobnoj grupi u svijetu. Dodaj na to nas zdravstveni sistem i generalno zdravstveno stanje populacije sto zbog stresa, teskog zivota i gore spomenutih nepostojecih preventivnih pregleda taj broj naglo raste.
Sto bi rekao jedan drugi forumas: da mi je takva sansa da dobijem na lotu, igrao bi svaki dan.
Ali to nije samo kod nas, tako je svugdje u svijetu (osim tamo gdje su uvedene stvarno represivne mjere), i na ovoj ličnoj percepciji je sagrađena kolektivna svijest. Slično je u svim evropskim zemljama, vidi samo Francuska, Švedska, Njemačka da ne nabrajam.
I to će nas na kraju i izvući iz ove krize.
Civilizacija nije nastala guranjem glave u pijesak i zaključavanjem u kuću, već životom i stalnim prilagođavanjem.
Ali to nije samo kod nas, tako je svugdje u svijetu (osim tamo gdje su uvedene stvarno represivne mjere), i na ovoj ličnoj percepciji je sagrađena kolektivna svijest. Slično je u svim evropskim zemljama, vidi samo Francuska, Švedska, Njemačka da ne nabrajam. I to će nas na kraju i izvući iz ove krize.
Civilizacija nije nastala guranjem glave u pijesak i zaključavanjem u kuću, već životom i stalnim prilagođavanjem.
Iz krize ce nas izvuci nauka i nevjerovatan napredak koji je ona omogucila. U svim nabrojanim zemljama seniori hrle da se vakcinisu. I vrate normalnom zivotu zahvaljujuci tome.
U tome se ogleda covjekova vjestina prilagodjavanja. Nismo najjaci, nemamo neke posebne vjestine, ali imamo intelekt koji nam omogucuje da pokorimo sve oko sebe.
Civilizaciju neće spasiti guranjem glave ju pijesak, bježanje od problema je sasvim tačno ali neće je ni spasiti ukoliko u borbu se krene neadekvatno. Ukoliko krenu ljudi koji ne znaju kako da se bori, problem se rješava mozgom a ne emocijama. Ovdje su doktori ti koji treba da izađu i vode ovu borbu a mi ostali smo tu da slušamo naredbe i tako radimo.
red evil wrote: ↑03/01/2021 22:48
Civilizaciju neće spasiti guranjem glave ju pijesak, bježanje od problema je sasvim tačno ali neće je ni spasiti ukoliko u borbu se krene neadekvatno. Ukoliko krenu ljudi koji ne znaju kako da se bori, problem se rješava mozgom a ne emocijama. Ovdje su doktori ti koji treba da izađu i vode ovu borbu a mi ostali smo tu da slušamo naredbe i tako radimo.
Ljudi se upale na ovo ko pokvaren zub. "Ko ce meni sta da naredjuje, slobodan sam covjek"
Ovo pridržavanje mjera kao razlog zašto i dalje broj pozitivnih divlja je isti razlog u kontraversu, nema gripe jer narod nosi maske drži se epidemoloških mjera.
NEMA GRIPE - jer narod NOSI maske i pridrzava se mjera, a stvarnost je potpuno drugacija narocito nakon odluke Ustavnog suda
IMA KORONE - jer narod NE NOSI maske i ne pridrzava se mjera
_
Ovo je logika panikbotova i hobby naucnika kako su ih prozvali na ovim temama. Znaci sve zavisi kako vjetar puse, odnosno sta statistika pokaze tako cemo i prezentovati.
Ja, i?
Kod nas kao mrtve kupe bagerima a realno stanje je da su bolnice prazne.
Pogledajte graf umrlih za Svedsku i vidjet cete jasno da su ovi clanci laz.
Trenutno u Svedskoj vec 20 tak dana znacajno pada broj smrtnib slucajeva, a u ovom drugom talasu taj broj je puno manji nego u prvom talasu svakako.
Ma bio je i graf za popunjenost bolnica u Svedskoj koji se moze naci na web stranici njihovog zdravstva, daleko od popunjenog, barem je bio prije mjesec kad je neko postavio ovdje.
Jebla ih korona sviju vise. Eto i vakcine, a opet kenjaju i kukaju. SVe kontam da su oni teoreticari zavjere u pravu bili kad s u govorili veliki reset itd.
ANamelessGhoul wrote: ↑04/01/2021 15:54
Jebla ih korona sviju vise. Eto i vakcine, a opet kenjaju i kukaju. SVe kontam da su oni teoreticari zavjere u pravu bili kad s u govorili veliki reset itd.
Mozda si ti to cuo od zavjerasa, ali oni to nisu izmislili.. Nije to nikakva tajna nego inicijativa svjetskog ekonomskog foruma. https://www.weforum.org/great-reset/